Zo kan een smartphone levens redden
De meeste mensen hebben vrijwel altijd een smartphone op zak. Wel zo veilig! Wanneer er namelijk onverhoopt iets met iemand gebeurt, kan het toestel een mensenleven redden. Het is dan wel een vereiste dat er een medisch paspoort is ingevuld. Bovendien is het verstandig om één of meerdere SOS-contactpersonen op te geven. Zowel Android-toestellen als iPhones hebben hiervoor diverse opties.
In dit artikel bespreken we: 🆘 Hoe je een medisch paspoort op een smartphone invult 🆘 Hoe je SOS-contactpersonen op een smartphone instelt 🆘 Hoe je een medisch paspoort op een onbekende smartphone opvraagt
Ook interessant: Thuischecks voor je gezondheid: 7 handige apparaten
Hoewel je daar natuurlijk liever niet over nadenkt, kan er altijd iets onverwachts met iemand gebeuren. Bijvoorbeeld ergens op straat of in een winkel. Is de bewuste persoon na een vervelend incident niet meer aanspreekbaar, dan biedt een smartphone mogelijk levensreddende informatie. Denk bijvoorbeeld aan de bloedgroep, medische aantekeningen en medicijngebruik. Daarnaast kunnen SOS-contactpersonen in geval van nood een melding ontvangen.
Medisch paspoort op Android-toestel
Op vrijwel ieder hedendaags Android-toestel kun je medische gegeven invullen. Hoe dat precies werkt, hangt deels af van welk smartphonemerk je gebruikt. De benamingen in het menu kunnen om die reden verschillen. Open eerst de Instellingen en tik daarna op Veiligheid en noodsituaties of Veiligheid en noodgevallen. Afhankelijk van de gebruikte smartphone tik je nu op Medische informatie, Medische gegevens of Informatie bij nood.
Je kunt nu verschillende gegevens invullen, zoals de naam, geboortedatum, bloedgroep en lengte. Daarnaast voeg je optioneel een foto toe. Tik zo nodig op Meer om aanvullende categorieën te tonen, zoals Allergieën, Zwangerschapsstatus, Geneesmiddelen, Medische aantekeningen en Adres. Laatstgenoemde optie is ook nuttig voor wanneer je de smartphone kwijtraakt. Met een beetje mazzel brengt een eerlijke vinder het apparaat terug. Je kunt ook nog vrijblijvend aangeven of je wel of geen orgaandonor bent. Alle ingevulde gegevens worden alleen op het apparaat opgeslagen.
Voeg ook SOS-contactpersonen toe. Waarschijnlijk ben je deze optie in het instellingenvenster Veiligheid en noodsituaties of Veiligheid en noodgevallen al tegengekomen. Via Contacten voor noodgevallen / Contact toevoegen selecteer je één of meerdere personen in de contactenlijst.
Stel op een Android-toestel voor de zekerheid SOS-contactpersonen in.
Persoonlijke veiligheid-app Op veel Android-smartphones is de app Persoonlijke veiligheid voorgeïnstalleerd. Zo niet, dan kun je deze toepassing desgewenst in de Play Store downloaden. Deze app biedt extra mogelijkheden bij een noodgeval. Zo deelt Persoonlijke veiligheid zo nodig jouw huidige locatie met SOS-contactpersonen. Sommige smartphones (Google Pixel) detecteren met behulp van deze app auto-ongelukken en schakelen vervolgens automatisch de hulpdiensten in.
Medische ID op iPhone
Op een iPhone kun je uitgebreide medische gegevens opgeven. Open hiervoor de app Gezondheid. Wanneer je deze app al eens eerder hebt gebruikt, staan er mogelijk al wat gegevens ingevuld. Tik rechtsboven op je profielafbeelding en vervolgens op Medische ID. Het is belangrijk dat de opties Toon bij vergrendeling en Deel tijdens noodoproep zijn ingeschakeld. In dat geval kan een hulpverlener of omstander vanaf het vergrendelingsscherm jouw medische informatie opvragen.
Vul jouw medische ID zo volledig mogelijk in. Tik achter Foto en informatie op Wijzig om een profielfoto en hoofdtaal toe te voegen. Je geeft eventueel aan of je orgaandonor bent. Vul op dezelfde wijze de overige categorieën Zwangerschap, Medicijnen, Allergieën, Aandoeningen en Notities van het medische paspoort in. Je bepaalt uiteraard zelf welke informatie je wel en niet deelt.
Tot slot is het belangrijk dat je SOS-contactpersonen instelt. Dat kan eveneens in het Medische ID. Tik achter SOS-contactpersonen op Wijzig en kies Voeg SOS-contactpersoon toe. Geef in een lange lijst daarna de relatie aan, zoals broer, zus, zoon, dochter of partner. Bij een SOS-noodmelding ontvangen alle contactpersonen een bericht met de actuele locatie.
Bij nood kan een hulpverlener of omstander op een iPhone relevante informatie opvragen.
Medisch paspoort opvragen
Misschien kom je zelf ooit eens in een situatie dat je iemand kunt helpen. Het is goed als je dan weet hoe je op een onbekend toestel medische informatie en SOS-contactpersonen opent. Op de meeste Android-toestellen druk je eerst op de fysieke ontgrendelknop aan de zijkant. Veeg nu omhoog en kies Noodoproep. Via Informatie noodmelding bekijken, Medische geg. of Informatie bij nood verschijnt er een venster met medische gegevens en contacten voor noodgevallen.
Heb je een iPhone in handen? Druk dan vijfmaal achter elkaar op de fysieke ontgrendelknop om het medische paspoort te tonen. Je kunt in dit scherm ook een noodoproep doen en SOS-contactpersonen inschakelen.