Thuischecks voor je gezondheid: 7 handige apparaten

© Zemenkov A.A

Thuischecks voor je gezondheid: 7 handige apparaten

Geplaatst: 1 juni 2023 - 08:31

Marjolein Kats

Zelf je gezondheid in de gaten houden. Deze zeven handige thuischeck-apparaten helpen daarbij. Hoe werken ze? Waarom zou je ze willen gebruiken? En hoe betrouwbaar zijn ze? Je leest het in dit artikel.

1 - Bloeddrukmeter

Volgens de Hartstichting is het belangrijk om vanaf je 40ste jaar elk jaar je bloeddruk te meten, ook als je je fit voelt. Je kunt namelijk ongemerkt een hoge bloeddruk hebben. Bloeddrukwaarden variëren door de dag heen. Als de bloeddruk aanhoudend te hoog is, tast dat de bloedvaten en allerlei organen aan. Daarom is het belangrijk er op tijd bij te zijn als je bloeddruk continu te hoog is. Een bloeddrukmeter helpt bij preventie.

Ga je zelf meten met een bloeddrukmeter, dan is het belangrijk ontspannen te zitten. Beide voeten op de grond en je rug tegen de rugleuning. Wacht eerst vijf minuten op een stoel en ga dan pas meten. Neem de arm die niet je voorkeursarm is, dus je minstgebruikte arm. Die is meestal meer ontspannen. Breng de bloeddrukband aan op je arm, ongeveer ter hoogte van het hart. Als je gaat pompen, moet de band de arm licht afknellen, maar niet te los of te strak zitten.

Je meet twee waarden: de bovendruk en de onderdruk. Vanaf 140 bovendruk en 90 onderdruk heb je een hoge bloeddruk (bron: Hartstichting). Een lage bloeddruk is vaak niet zo erg, maar een (te) hoge bloeddruk kan gevaarlijk zijn. Kijk op Thuisarts.nl voor adviezen bij een hoge bloeddruk en wanneer je naar de huisarts moet. Ga bij vragen of twijfel altijd naar de huisarts. Is je bloeddruk hoger dan 180/110, bel dan meteen je huisarts!

Kies bij de aanschaf van een bloeddrukmeter voor een betrouwbaar apparaat, liefst eentje die klinisch gevalideerd is. Ze zijn er al vanaf 25 euro. De Consumentenbond testte een aantal bloeddrukmeters.

0

Powered by

logo

2 - Glucosemeter

Voor mensen met diabetes is het belangrijk om een bloedglucosemeter in huis te hebben. Met dit apparaat kun je dagelijks je suikerwaarden in het bloed meten. Je kunt de suikerwaarden meten via het prikken van een druppel bloed (in je vinger) en deze testen op een teststrip die in de glucosemeter wordt gestoken. Een andere manier is met een apparaat met een sensor die de glucose in het onderhuidse vochtweefsel meet.

De sensor stuurt deze informatie via een app door naar je smartphone of naar je insulinepomp. Er zijn dan twee manieren om te meten: via een continue glucosemeter of een flash glucosemeter. Bij een continue glucosemeter kun je op elk moment de waarden aflezen. Bij een flash glucosemeter moet je eerst de sensor scannen voordat je de waarden kunt zien. Op de site van het Diabetesfonds vind je meer informatie over normale bloedsuikerwaarden.

0

Powered by

logo

3 - Cholesterolmeter

Met dit apparaatje kun je thuis eenvoudig je cholesterol opmeten. De kans op een hoog cholesterol wordt groter naarmate je ouder wordt. Een hoog cholesterol vergroot het risico op hart- en vaatziekten. Daarom is het verstandig om je cholesterol in de gaten te houden en regelmatig te checken.

Belangrijk is om steeds op hetzelfde moment te meten, bijvoorbeeld 's ochtends voor het ontbijt. Meten doe je door een prikje bloed te testen. Het apparaat analyseert de waarden. Wat normale cholesterolwaarden zijn, vind je in de cholesterolgids. Op Thuisarts.nl lees je wat je kunt doen tegen een hoog cholesterol.

Als je een betrouwbare cholesterolmeter wilt kopen, let er dan op of deze voldoet aan de Europese normen. Zoek daarnaast een meter die snel resultaat geeft (binnen 1 minuut), die nauwkeurig is en makkelijk in gebruik door een groot LCD-scherm en zo min mogelijk knoppen.

Cholesterolmeter nodig?

Bekijk dit exemplaar, dat resultaat geeft binnen 1 minuut

4 - Luchtkwaliteitsmeter

Een luchtkwaliteitsmeter meet (zoals de naam al doet vermoeden) de kwaliteit van de lucht in een ruimte. Zo meet het bijvoorbeeld de luchtvochtigheid, de hoeveelheid fijnstof en CO2. Bepaalde stoffen die je niet ziet, kunnen een slechte invloed op je luchtwegen hebben. Met een luchtkwaliteitsmeter weet hoe je het binnenklimaat in je huis er aan toe is en of de lucht moet worden gezuiverd.

Vervolgens kun je een luchtreiniger gebruiken om de lucht in de ruimte te ontdoen van vieze luchtjes, stof, pollen en bacteriën. Er zijn ook luchtreinigers met ingebouwde meter. Let er bij aanschaf op dat de capaciteit van de luchtreiniger voldoende is voor de grootte van de ruimte. En kies er eentje die weinig geluid maakt. Wel zo fijn als je rustig wilt slapen.

Hoe is het met de lucht thuis gesteld?

Meten is weten, dus haal een kwaliteitsmeter in huis

5 - Saturatiemeter

Dit apparaatje meet de hoeveelheid zuurstof die in het bloed aanwezig is. Vaak knijp je het apparaatje heel makkelijk op je vinger. Nadat je op de knop hebt gedrukt, lees je binnen enkele seconden de waarde af. Er wordt gemeten via ledlampjes. Let bij het kopen van een saturatiemeter op de nauwkeurigheid, snelheid en betrouwbaarheid van de resultaten, de batterijduur en hoe duidelijk het display is.

Een saturatiemeter helpt je te zien hoe gezond je ademhaling is en of je genoeg zuurstof binnenkrijgt. Dat is handig voor longpatiënten, maar bijvoorbeeld ook voor sporters en bergbeklimmers. Een gezonde saturatiewaarde ligt tussen de 95 en 99 procent. Raadpleeg de huisarts als je twijfelt over de waarde of als je last hebt van je ademhaling.

Saturatiemeters

Om te zien hoe gezond je ademhaling is

6 - Koortsthermometer

Onnodig om uit te leggen waarom dit een belangrijk apparaatje is om in huis te hebben. Als je je ziek en grieperig voelt, kan een koortsthermometer uitsluitsel geven of je koorts hebt of verhoging. Bij koorts is de temperatuur van het lichaam 38 graden of hoger. Op Thuisarts.nl staat precies beschreven wanneer en met welke klachten je de huisarts moet waarschuwen.

Een digitale themometer is het meest accuraat. Je hebt thermometers voor in je oor, op je voorhoofd, voor oraal of rectaal gebruik, of voor onder de oksel. Er is zelfs een speenmodel voor de allerkleinsten. Tips voor het kopen van een goede koortsthermometer vind je op Kieskeurig.nl.

0

Powered by

logo

7 - Slimme weegschaal

Een slimme weegschaal meet naast je lichaamsgewicht nog veel meer. Vetpercentage, spiermassa, botgehalte, vochtgehalte – een slimme weegschaal helpt daarom om je gezondheid in de gaten te houden. Het mooie is dat de weegschaal kan synchroniseren met diverse fitness-apps. Als je bezig bent met afvallen of een gezonde leefstijl wilt hebben, dan kan dit apparaat heel behulpzaam zijn. We schreven al eerder over de voordelen van de slimme weegschaal en over de nauwkeurigheid ervan.

0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten