Zo gebruik je de Belastingaangifte-app
Belastingaangifte doen gaat heel makkelijk met de app van de Belastingdienst. Heb je alleen inkomsten uit loondienst en geen aftrekposten (of alleen hypotheekrenteaftrek)? Dan is er een goede kans dat je de app kunt gebruiken. Maar soms kun je belasting besparen door via de website aangifte te doen. Zorg dat je weet wat je moet kiezen.
Na het lezen van dit artikel heb je antwoord op de volgende vragen. 🔵 Waarvoor is de Belastingaangifte-app handig? 🔵 Hoe kun je geld besparen of geld terugkrijgen met de app? 🔵 Wanneer kun je de Belastingaangifte-app niet gebruiken? 🔵 Welke gegevens heb je nodig voor het invullen van de aangifte in de app?
Ook interessant voor jou: Zo werkt de Berichtenbox-app
Tussen 1 maart en 1 mei is het tijd voor de belastingaangifte over het voorafgaande jaar. Je moet in ieder geval aangifte doen als je hierover een brief hebt gekregen van de Belastingdienst. Maar ook als je geen brief hebt gekregen, moet je soms toch aangifte doen. Als je weet (of had kunnen weten) dat je meer dan 56 euro belasting moet bijbetalen, is aangifte doen verplicht.
Doe je aangifte voor 1 april, dan belooft de Belastingdienst dat je voor 1 juli bericht krijgt over het bedrag dat je moet betalen of terugkrijgt. Een eventuele teruggave krijg je dan ook voor 1 juli op je rekening gestort. Je moet in ieder geval voor 1 mei aangifte doen. Dan krijg je binnen drie maanden bericht. Red je het niet om voor 1 mei aangifte te doen? Vraag dan uitstel aan.
©Belastingdienst
Waarvoor is de Belastingaangifte-app handig?
Ben je ook zo iemand die de belastingaangifte alsmaar uitstelt? Je bent niet de enige. Misschien kom je er net iets eerder aan toe als je je telefoon of tablet gebruikt. Je kunt er gewoon mee beginnen op de bank, in de trein of in de wachtkamer bij de tandarts. Heb je meer tijd nodig om gegevens op te zoeken? Dan kun je de gegevens die je al hebt ingevuld of gecontroleerd opslaan en later verder gaan.
Aangifte doen in de app is meestal heel geschikt als je weinig bijzonderheden te melden hebt. Bijvoorbeeld als je alleen een (bij)baan of een uitkering hebt en geen aftrekposten. Als je een eigen huis hebt en alleen hypotheekrente wilt aftrekken, kun je de app ook gebruiken.
Aangifte doen in de app betekent niet dat je minder informatie krijgt. De app kan bij elk onderwerp extra uitleg geven. Tik daarvoor op het vraagteken.
Geld besparen of terugkrijgen met de app
Als je in één jaar verschillende banen hebt gehad of als je maar een gedeelte van het jaar hebt gewerkt, is er een kans dat je geld terugkrijgt van de Belastingdienst. In de meeste gevallen kun je deze teruggave aanvragen met de app. Ook als je zelf weinig of geen inkomen had maar je fiscaal partner wel, kunnen jullie geld terugkrijgen.
Weet je niet zeker of aangifte doen verplicht of verstandig is in jouw situatie? Je kunt de aangifte in de app ook 'op proef' invullen en pas versturen als je de uitkomst weet.
Dit heb je nodig
Je hebt een telefoon of tablet nodig met de app van de Belastingdienst. Als je vorig jaar al aangifte hebt gedaan met de app, hoef je hem niet opnieuw te downloaden. De app wordt automatisch geüpdatet naar 2024. Je kunt de app downloaden in Google Play of in de App Store. Je moet in deze app inloggen met de DigiD-app en die moet op je telefoon of tablet staan.
Wanneer kun je de Belastingaangifte-app niet gebruiken?
De Belastingdienst vult bepaalde gegevens van tevoren in, zoals het inkomen dat je in loondienst hebt verdiend en het saldo van je bank- en spaarrekening(en). Je moet die gegevens zelf controleren met de jaaroverzichten die je van je werkgever en je bank hebt ontvangen. Klopt er iets niet? Dan kun je dat niet in de app aanpassen. Daarvoor moet je naar Mijn Belastingdienst.
Heb je andere aftrekposten dan hypotheekrente, zoals zorgkosten, inleg voor een lijfrente, giften of kosten voor de aankoop van een eigen huis? Ook dan kun je alleen maar aangifte doen in Mijn Belastingdienst.
Je kunt de app niet gebruiken als je niet het hele jaar dezelfde fiscale partner had, als je ondernemer bent of freelance inkomsten hebt, als je je woning tijdelijk verhuurde of als je een buitenlandse bankrekening hebt (bijvoorbeeld voor cryptovaluta). Op de website van de Belastingdienst staan nog een paar specifieke situaties waarvoor je de app niet kunt gebruiken.
Heb je aangifte al verstuurd en ontdek je daarna een fout? Die mag je corrigeren. Dat kan alleen op Mijn Belastingdienst. Ook hiervoor kun je de app dus niet gebruiken.
©Belastingdienst
Tips
Belastingaangifte doen wordt pas echt leuk als je er ook geld aan overhoudt. Met deze 5 tips vergroot je die kans.
🪙: Je mag afronden op hele euro's in je voordeel. Inkomsten en spaargeld kun je naar beneden afronden, aftrekposten naar boven.
🪙🪙: Benut aftrekposten. Als je aangifte doen op Mijn Belastingdienst kun je allerlei rekenhulpen gebruiken voor het berekenen van je recht op aftrek van giften, inleg voor lijfrente en zorgkosten.
🪙🪙🪙: Doe samen met je partner aangifte. Je moet dan allebei inloggen met je DigiD op hetzelfde apparaat. Het voordeel is dat je jullie vermogen en bepaalde aftrekposten zo gunstig mogelijk kunt verdelen.
🪙🪙🪙🪙: Je mag nog tot vijf jaar terug aangifte doen. Kom je er dit jaar achter dat je in vorige jaren waarschijnlijk belastingteruggave hebt gemist? Doe dan alsnog aangifte in Mijn Belastingdienst.
🪙🪙🪙🪙🪙: Doe op tijd aangifte. Als je na 1 mei aangifte doet en geen voorlopige aanslag hebt aangevraagd, heb je kans dat je 7,5 procent rente moet betalen over het bedrag dat je moet betalen.