Zo deel je bestanden en foto's met je iPhone via AirDrop
AirDrop is een haast magische iPhone-functie die veel doorgewinterde gebruikers al kennen – maar wat als je nog niet zo bekend bent met iOS, hoe ga je er dan mee om? In dit artikel leggen we uit hoe je deze functie activeert en hoe je vervolgens iets deelt.
Met AirDrop kun je allerlei bestanden draadloos uitwisselen tussen iPhones en Macs. Maar:
-
Wat is het precies?
-
Hoe activeer je het op een iPhone?
-
En hoe deel je die bestanden dan?
-
Ook interessant: iPhone 16-serie krijgt cameraknop en veel AI-functies
Als je het over AirDrop hebt, dan heb je het over een naadloze deelfunctie binnen de ecosystemen van iOS en macOS. Het idee achter het deelsysteem is dat je bestanden als het ware via de lucht (air) laat vallen (drop) op een doelapparaat. AirDrop werkt op iPhone, iPad en Mac, waardoor Apple-apparaten dus moeiteloos bestanden kunnen uitwisselen. De systemen maken hiervoor gebruik van bluetooth en wifi, evenals een gepatenteerd draadloos communicatieproces. Je kunt veel soorten bestanden uitwisselen.
Hoe werkt AirDrop?
De meeste mensen gebruiken het voor afbeeldingen en video's, maar je kunt ook berichtjes, afspeellijsten, url's, locaties en andere soorten bestanden met anderen delen. Natuurlijk kun je iets mailen of via WhatsApp versturen, maar AirDrop werkt veelal sneller. Daar zitten wel twee voorwaarden aan: allebei de apparaten moeten van Apple zijn en ze moeten dicht bij elkaar in de buurt zijn. Het mooie aan dit protocol is dat je dat zelfs kunt doen wanneer je geen actieve internetverbinding hebt, aangezien de apparaten onderling met elkaar contact maken.
©Wesley Akkerman
Zoals gezegd moet je dus wel altijd bluetooth en wifi aanzetten en ook aanhouden, want op die manier leggen de apparaten beveiligd contact met elkaar. Zodra je bestanden uitwisselt, worden die versleuteld verstuurd. Alleen de ontvanger kan de verzonden gegevens uitpakken. Aangezien AirDrop via een wifi-verbinding werkt, worden de bestanden snel uitgewisseld. Sneller dan wanneer je dat bijvoorbeeld via bluetooth zou doen. Oké, nu we begrijpen wat AirDrop is en hoe het systeem werkt, is het tijd om te kijken naar hoe je het op je iPhone activeert.
AirDrop op iPhone aanzetten en gebruiken
We hebben hieronder een handig stappenplan opgesteld. Als je de stappen opvolgt, komt het helemaal goed.
Zet zowel bluetooth als wifi aan op beide Apple-apparaten. Dat kan via het snelle menu (Controlepaneel), maar ook gewoon via de instellingen. Zet eventueel de hotspot uit.
Plaats beide apparaten dicht bij elkaar in de buurt. Je hoeft ze niet tegen elkaar aan te houden. Apple raadt aan een afstand van maximaal 13 meter aan te houden.
Stel AirDrop in. Dat kun je doen door de widget met verbindingen ingedrukt te houden binnen het Controlepaneel of via Instellingen > Algemeen > AirDrop. Daar staan drie opties: Ontvangen uit, Alleen contacten of Iedereen gedurende tien minuten. Kies de optie die bij de situatie past.
Vervolgens is het de bedoeling dat je een bestand selecteert dat je via AirDrop wilt verzenden. Voor dit voorbeeld gebruiken we een foto.
Selecteer de foto en tik links onderin op het AirDrop-icoontje. Nu komt er een overlay in beeld met beschikbare apparaten in de buurt. Tik op het profiel waarmee je iets wilt delen.
De persoon aan de andere kant moet de zending Accepteren (of Weigeren). Als iemand iets naar jou stuurt, moet jij dat ook doen.
©Wesley Akkerman
En dat is het! Nu weet je hoe je de functie activeert en hoe je hem vervolgens in de praktijk gebruikt. Als je dus snel even iets naar jezelf of een ander wilt sturen, en je hebt allerlei Apple-apparaten bij de hand, dan is dit absoluut de snelste manier.