YouTube zonder reclame: zo werkt YouTube Vanced
De YouTube-app van Google zelf zit vol ergernissen. Zo kun je geen YouTube zonder reclame kijken of de minispeler op de achtergrond gebruiken, tenzij je een abonnement neemt. Ook zit de app vol met zaken die je niet mag uitschakelen, zoals zelf-afspelende stories en (vaak dubieuze) video-aanbevelingen. Gelukkig is er YouTube Vanced. Een Android-app die de YouTube-app beter maakt.
Veel ergernissen die je als YouTube-kijker in de app tegenkomt komen voort uit Google’s verdienmodel, dat je continu probeert te verleiden verder te kijken en je aandacht te pakken. Jouw aandacht is immers nodig om advertenties te serveren – en meer data te verzamelen om je advertenties nog gerichter te maken.
Hiervoor gebruikt Google automatisch-afspelende video’s, dubieuze aanbevelingen en een almaar groeiende stroom aan advertenties. Als gebruiker heb je eigenlijk maar heel weinig controle over hoe de YouTube-app werkt. Dat doen de algoritmes voor je.
YouTube Vanced
YouTube Vanced geeft je wel controle, maar schendt hierbij wel de voorwaarden die Google stelt voor YouTube-apps van andere ontwikkelaars. Daarom kun je de app helaas niet uit de Play Store halen en blijft het een kat-en-muisspel tussen Google en de appontwikkelaars om de app goed werkend te houden. Desondanks biedt YouTube Vanced een veel betere YouTube-ervaring, wat het de moeite waard maakt de Android-app te installeren.
De YouTube Vanced-app is alleen beschikbaar voor Android. Omdat iPhone- en iPad-gebruikers geen apps buiten de App Store om mogen installeren is het onmogelijk een app voor mobiele Apple-apparaten uit te brengen zonder dat Google deze uit de App Store laat verwijderen.
Youtube zonder reclame en andere Google ergernissen: Vanced
-
Update: Google heeft de makers van YouTube Vanced gedwongen om de ontwikkeling van de app te staken. Onderstaande stappen werken mogelijk niet meer wanneer je dit leest, omdat de ontwikkelaars de downloadlinks moesten verwijderen. Wees extra voorzichtig met Vanced installeren via andere methodes of websites. Bestaande installaties blijven voorlopig werken. Maar het is de vraag hoe lang dit nog duurt. Hierover verderop in het artikel (Vanced vs. Google) meer.
Wat is YouTube Vanced?
De app-interface van YouTube Vanced is nagenoeg gelijk aan de originele Android-app van YouTube. Maar met subtiele verschillen, die vooral opvallen als je het instellingenmenu erbij pakt. Onderin de instellingenlijst heb je opeens Vanced instellingen waar je aardig mag sleutelen. Vooral bij Advertentie instellingen kun je alle hinderlijke advertenties en knoppen weghalen. Zelfs gesponsorde praatjes in de video kunnen worden verwijderd.
Ook bij Lay Out kun je veel hinderlijke zaken weghalen. Bijvoorbeeld de Stories op het startscherm en met Veegbediening kun je snel de helderheid of het volume aanpassen. Ook is het fijn dat je een minispelertje in beeld krijgt als je de YouTube Vanced-app verlaat. Zo kun je de video nog blijven volgen, terwijl je intussen bijvoorbeeld een appje beantwoordt op je smartphone. Deze functie houdt Google normaalgesproken achter voor betalende gebruikers.
©PXimport
©PXimport
©PXimport
©PXimport
Installatie YouTube Vanced
Voor de installatie van YouTube Vanced is het dus wel even opletten omdat je de app buiten de Play Store om installeert. Wees ervan bewust dat deze installatiemethode niet de veiligste is. Malwaremakers gebruiken deze installatiemethode ook om malafide apps op Androidtoestellen te krijgen omdat ze zo de veiligheidscheck van de Play Store kunnen ontduiken.
Het is daarom heel belangrijk om YouTube Vanced uit de juiste bron te installeren. Gelukkig heeft Android veiligheidsmaatregelen ingebouwd, zodat je niet achteloos apps uit andere bronnen installeert.
Om apps buiten de Play Store om te installeren moet je browser-app de machtiging krijgen om dit te doen. Deze machtiging kun je (onder meer) verlenen wanneer je met je browser een APK-bestand downloadt. Zo’n APK-bestand is in feite een installatiebestand voor een app, in grote lijnen vergelijkbaar met een .exe-bestand in Windows. YouTube Vanced heeft twee apps nodig om te werken: Vanced Manager (die de achtergrondprocessen regelt) en YouTube Vanced zelf. We beginnen met de Vanced Manager.
Navigeer met je Android-browser naar https://vancedapp.com en klik op de grote blauwe downloadknop voor Vanced Manager, waarmee het APK-bestand downloadt. Installeer de app en open de Vanced Manager. De app vraagt eerst of je root-toegang hebt. Geen zorgen, het werkt ook zonder. Via de Vanced Manager installeer je MicroG, die ervoor zorgt dat YouTube Vanced daarna zijn werk kan doen. Ook maakt het de weg vrij voor YouTube Music Vanced; een bijgewerkte versie van YouTube Music zonder Google-ergernissen.
Nadat je MicroG hebt geïnstalleerd kun je de Vanced Manager gebruiken om YouTube Vanced te downloaden en installeren. De app oogt en werkt zoals je van de YouTube-app gewend bent. Je kunt zelfs inloggen met je Google-account.
©PXimport
Vanced vs. Google
Heb je een Google-account met een YouTube-kanaal of andere belangrijke zaken gekoppeld, dan is het misschien beter om niet in te loggen of daar een ander accountje voor aan te maken. YouTube Vanced is prettig voor de gebruiker, maar niet zoals Google het voor ogen heeft.
Het kan dus ook voorkomen dat een functie opeens niet meer werkt, zoals de Cast-functie die opeens stopte met werken. Het blijft een kat-en-muisspel, dus kijk zo nu en dan in de Vanced Manager of je YouTube Vanced kunt updaten, zodat alles weer werkt zoals je gewend bent.