WhatsApp Buurtpreventie: hoe werkt het en hoe zet je het op?
Je ziet ze steeds vaker, borden met daarop ‘Attentie! WhatsApp Buurtpreventie’. Sinds de groeiende populariteit van WhatsApp wordt de app ook al jaren succesvol ingezet om buurten veiliger te maken. Maar hoe werkt WhatsApp Buurtpreventie precies en hoe zet je het op?
WhatsApp Buurtpreventie in vogelvlucht:
- Opgericht in 2015, nu meer dan 10.000 groepen in Nederland
- Doel: Buurtgenoten alert maken op verdachte situaties via groepschats
- Zichtbare borden en stickers ontmoedigen criminaliteit
- Tips voor het starten en beheren van een eigen WABP-groep
- Rol van de gemeente en wijkagenten.
- Belang van huisregels en de SAAR-methode voor effectiviteit.
- Versterkt veiligheidsgevoel en samenwerking in de buurt.
WhatsApp Buurtpreventie is op 1 juni 2015 opgericht door stichting WABP en kent in Nederland inmiddels al meer dan 10.000 geregistreerde groepen. Het idee: buurtgenoten houden elkaar via een groepschat alert op verdachte situaties in hun woonomgeving, waardoor daders sneller kunnen worden opgespoord.
Een WABP-groep is dus handig om verdachte situaties in de kiem te smoren, maar de aanwezigheid van zo’n groep in een wijk of buurt werkt ook preventief. Met opvallende borden in straten en stickers op ramen en deuren worden dieven en andere criminelen op afstand gehouden. Een buurtpreventiegroep die z’n werk goed doet, zorgt daarnaast ook voor een hechtere gemeenschap.
Wil je als buurt een WABP-groep opzetten, dan sta je er in principe niet alleen voor. Zo kan de gemeente helpen bij het beheren van de Whatsapp-groep en kun je als groep ook de hulp van een wijkagent inschakelen. De wijkagent wordt niet toegevoegd aan de chat, maar houdt wel contact met de beheerder(s) van de groep. Zijn of haar rol is bijvoorbeeld het delen van relevante informatie, het geven van advies over signalering en het organiseren van beheerdersbijeenkomsten.
Nieuwe smartphone nodig?
Kijk hier voor de nieuwste modellen voor de beste prijs!Hoe zet je een groep op?
De eerste stap bij het opzetten van een WhatsApp-buurtpreventiegroep is kijken of er niet al groepen actief zijn in jouw buurt. Dat kan op de website van stichting WABP. Geen groepen gevonden? Dan maak je een groep aan via WhatsApp zoals je dat gewend bent. Kies een duidelijke naam en eventueel een passende foto en begin met het verzamelen van buurtgenoten. Dat kan op verschillende manieren: ga ouderwets langs de deuren, verspreid flyers in de buurt, gebruik social media of vertel erover op buurtbijeenkomsten. Er kunnen maximaal 256 personen aan een groep worden toegevoegd.
Eenmaal een groep opgezet? Laat dan een buurtpreventiebord plaatsen. In de meeste gevallen kan dat via de gemeente, mits de WhatsApp-groep bij de gemeente is aangemeld. Dat laatste is niet verplicht, maar wordt wel sterk aangeraden, omdat de gemeente een grote rol speelt bij het waarborgen van de veiligheid van buurten. Er zijn meerdere manieren waarop de gemeente een WABP-groep kan ondersteunen.
Vergeet daarnaast de stickers niet; die zijn verkrijgbaar via stichting WABP. Stickers zijn er in verschillende formaten en kun je op ramen en deuren maar bijvoorbeeld ook op kliko’s plakken. Hoe meer stickers in de wijk te zien zijn, hoe groter de afschrikkende werking op criminelen.
©bongkarn
Huisregels Met alleen een groep opzetten ben je er nog niet. Het is namelijk van belang dat de deelnemers van de groep zich aan de regels houden. Een buurtpreventiegroep kan z’n taak niet goed vervullen als de chat bij elk wissewasje wordt ingeschakeld, er met valse of gevoelige informatie wordt gestrooid en als er privézaken of -conflicten in de groep worden besproken.
SAAR-methode
Om die reden zijn er voor elke WhatsApp-buurtpreventiegroep huisregels opgesteld, waarbij de SAAR-methode centraal staat. ‘SAAR’ staat voor Signaleer, Alarmeer, App en Reageer. Wie een verdachte situatie opmerkt (‘signaleer’), alarmeert dus éérst de calamiteiten voordat de WhatsApp-groep ingelicht wordt. Bij spoed wordt 112 gebeld, bij minder urgente gevallen volstaat het nummer 0900-8844.
Vervolgens wordt de verdachte situatie met de buurtpreventiegroep gedeeld (‘app’). Daarbij moet duidelijk worden vermeld dat de alarmdiensten zijn ingeschakeld. Dit is ook het moment om een signalement te geven van de verdachte persoon en/of voertuig. Bij daderkenmerken kun je denken aan geslacht, huidskleur, lengte en kleding. Van een voertuig zijn de kleur, het merk en het kenteken nuttig om te weten. Foto’s delen mag, maar alleen als de foto daadwerkelijk iets toevoegt aan het signalement. In de meeste gevallen kunnen daderkenmerken in de tekst worden verwerkt.
‘Reageer’ houdt in dat de melder actie onderneemt. Hij of zij kan bijvoorbeeld naar buiten gaan en een praatje maken met de verdachte persoon. Voelt dat niet veilig, dan kan de melder ervoor kiezen de situatie vanaf een afstandje in de gaten te houden. Ook is het volgen van de verdachte persoon in sommige gevallen een optie. Het is belangrijk dat de melder zich prettig voelt bij wat hij of zij doet. Veiligheid staat altijd voorop.
©Daniel Jedzura
Overige regels
Andere regels voor buurtpreventiegroepen liggen voor de hand: deelnemers wonen in de betreffende wijk en zijn minimaal 18 jaar, het is niet toegestaan om voor eigen rechter te spelen en regels en/of wetten te overtreden, en communiceren via de groep gaat respectvol en zonder te schelden, discrimineren en beledigen. Het delen van valse informatie is verboden, net als het zonder toestemming delen van gevoelige persoonlijke informatie. Wie zich niet aan de regels houdt, loopt het risico uit de groep te worden verwijderd.
Tips uitwisselen
De handen ineenslaan via een Whatsapp-buurtpreventiegroep is de afgelopen jaren een effectieve manier gebleken om de buurt veilig te houden én het groepsgevoel met buurtgenoten te versterken. Het uitwisselen van tips kan daar een waardevol onderdeel van zijn. Kijk bijvoorbeeld eens bij deze 7 maatregelen om inbrekers af te schrikken en praat je buurtgenoten bij. Een veilige wijk bereik je immers alleen samen.