ID.nl logo
WhatsApp Buurtpreventie: hoe werkt het en hoe zet je het op?
© Menyhert
Huis

WhatsApp Buurtpreventie: hoe werkt het en hoe zet je het op?

Je ziet ze steeds vaker, borden met daarop ‘Attentie! WhatsApp Buurtpreventie’. Sinds de groeiende populariteit van WhatsApp wordt de app ook al jaren succesvol ingezet om buurten veiliger te maken. Maar hoe werkt WhatsApp Buurtpreventie precies en hoe zet je het op?

WhatsApp Buurtpreventie in vogelvlucht:

  • Opgericht in 2015, nu meer dan 10.000 groepen in Nederland
  • Doel: Buurtgenoten alert maken op verdachte situaties via groepschats
  • Zichtbare borden en stickers ontmoedigen criminaliteit
  • Tips voor het starten en beheren van een eigen WABP-groep
  • Rol van de gemeente en wijkagenten.
  • Belang van huisregels en de SAAR-methode voor effectiviteit.
  • Versterkt veiligheidsgevoel en samenwerking in de buurt.

WhatsApp Buurtpreventie is op 1 juni 2015 opgericht door stichting WABP en kent in Nederland inmiddels al meer dan 10.000 geregistreerde groepen. Het idee: buurtgenoten houden elkaar via een groepschat alert op verdachte situaties in hun woonomgeving, waardoor daders sneller kunnen worden opgespoord.

Een WABP-groep is dus handig om verdachte situaties in de kiem te smoren, maar de aanwezigheid van zo’n groep in een wijk of buurt werkt ook preventief. Met opvallende borden in straten en stickers op ramen en deuren worden dieven en andere criminelen op afstand gehouden. Een buurtpreventiegroep die z’n werk goed doet, zorgt daarnaast ook voor een hechtere gemeenschap.

Borden houden criminelen op afstand.

Wil je als buurt een WABP-groep opzetten, dan sta je er in principe niet alleen voor. Zo kan de gemeente helpen bij het beheren van de Whatsapp-groep en kun je als groep ook de hulp van een wijkagent inschakelen. De wijkagent wordt niet toegevoegd aan de chat, maar houdt wel contact met de beheerder(s) van de groep. Zijn of haar rol is bijvoorbeeld het delen van relevante informatie, het geven van advies over signalering en het organiseren van beheerdersbijeenkomsten.

Nieuwe smartphone nodig?

Kijk hier voor de nieuwste modellen voor de beste prijs!

Hoe zet je een groep op?

De eerste stap bij het opzetten van een WhatsApp-buurtpreventiegroep is kijken of er niet al groepen actief zijn in jouw buurt. Dat kan op de website van stichting WABP. Geen groepen gevonden? Dan maak je een groep aan via WhatsApp zoals je dat gewend bent. Kies een duidelijke naam en eventueel een passende foto en begin met het verzamelen van buurtgenoten. Dat kan op verschillende manieren: ga ouderwets langs de deuren, verspreid flyers in de buurt, gebruik social media of vertel erover op buurtbijeenkomsten. Er kunnen maximaal 256 personen aan een groep worden toegevoegd.

Eenmaal een groep opgezet? Laat dan een buurtpreventiebord plaatsen. In de meeste gevallen kan dat via de gemeente, mits de WhatsApp-groep bij de gemeente is aangemeld. Dat laatste is niet verplicht, maar wordt wel sterk aangeraden, omdat de gemeente een grote rol speelt bij het waarborgen van de veiligheid van buurten. Er zijn meerdere manieren waarop de gemeente een WABP-groep kan ondersteunen.

Vergeet daarnaast de stickers niet; die zijn verkrijgbaar via stichting WABP. Stickers zijn er in verschillende formaten en kun je op ramen en deuren maar bijvoorbeeld ook op kliko’s plakken. Hoe meer stickers in de wijk te zien zijn, hoe groter de afschrikkende werking op criminelen.

©bongkarn

De berichten-app WhatsApp leent zich uitstekend voor dit soort doeleinden.

Huisregels Met alleen een groep opzetten ben je er nog niet. Het is namelijk van belang dat de deelnemers van de groep zich aan de regels houden. Een buurtpreventiegroep kan z’n taak niet goed vervullen als de chat bij elk wissewasje wordt ingeschakeld, er met valse of gevoelige informatie wordt gestrooid en als er privézaken of -conflicten in de groep worden besproken.

SAAR-methode

Om die reden zijn er voor elke WhatsApp-buurtpreventiegroep huisregels opgesteld, waarbij de SAAR-methode centraal staat. ‘SAAR’ staat voor Signaleer, Alarmeer, App en Reageer. Wie een verdachte situatie opmerkt (‘signaleer’), alarmeert dus éérst de calamiteiten voordat de WhatsApp-groep ingelicht wordt. Bij spoed wordt 112 gebeld, bij minder urgente gevallen volstaat het nummer 0900-8844.

Vervolgens wordt de verdachte situatie met de buurtpreventiegroep gedeeld (‘app’). Daarbij moet duidelijk worden vermeld dat de alarmdiensten zijn ingeschakeld. Dit is ook het moment om een signalement te geven van de verdachte persoon en/of voertuig. Bij daderkenmerken kun je denken aan geslacht, huidskleur, lengte en kleding. Van een voertuig zijn de kleur, het merk en het kenteken nuttig om te weten. Foto’s delen mag, maar alleen als de foto daadwerkelijk iets toevoegt aan het signalement. In de meeste gevallen kunnen daderkenmerken in de tekst worden verwerkt.

‘Reageer’ houdt in dat de melder actie onderneemt. Hij of zij kan bijvoorbeeld naar buiten gaan en een praatje maken met de verdachte persoon. Voelt dat niet veilig, dan kan de melder ervoor kiezen de situatie vanaf een afstandje in de gaten te houden. Ook is het volgen van de verdachte persoon in sommige gevallen een optie. Het is belangrijk dat de melder zich prettig voelt bij wat hij of zij doet. Veiligheid staat altijd voorop.  

©Daniel Jedzura

Overige regels

Andere regels voor buurtpreventiegroepen liggen voor de hand: deelnemers wonen in de betreffende wijk en zijn minimaal 18 jaar, het is niet toegestaan om voor eigen rechter te spelen en regels en/of wetten te overtreden, en communiceren via de groep gaat respectvol en zonder te schelden, discrimineren en beledigen. Het delen van valse informatie is verboden, net als het zonder toestemming delen van gevoelige persoonlijke informatie. Wie zich niet aan de regels houdt, loopt het risico uit de groep te worden verwijderd.

Tips uitwisselen

De handen ineenslaan via een Whatsapp-buurtpreventiegroep is de afgelopen jaren een effectieve manier gebleken om de buurt veilig te houden én het groepsgevoel met buurtgenoten te versterken. Het uitwisselen van tips kan daar een waardevol onderdeel van zijn. Kijk bijvoorbeeld eens bij deze 7 maatregelen om inbrekers af te schrikken en praat je buurtgenoten bij. Een veilige wijk bereik je immers alleen samen.

▼ Volgende artikel
Review Huawei Watch Fit 4 Pro – Smartwatch of fitnesstracker?
© Rens Blom
Gezond leven

Review Huawei Watch Fit 4 Pro – Smartwatch of fitnesstracker?

De Huawei Watch Fit 4 Pro is een nieuwe fitnesstracker. Of is het toch een smartwatch? De wearable lijkt ertussenin te zitten, wat een interessante gebruikservaring oplevert. In deze review lees je onze ervaringen met de Watch Fit 4 Pro, die een adviesprijs van 280 euro heeft.

Uitstekend
Conclusie

Met de Huawei Watch Fit 4 Pro koop je een wearable die oogt als een premium smartwatch, voorzien van een groot scherm en met een lange accuduur. De wearable werkt met Android en iOS en biedt veel functies, maar mist ook zaken die je misschien belangrijk vindt. Of de Watch Fit 4 Pro jouw ideale wearable is, hangt daarom af van je wensen. Deze fitnesstracker/smartwatch laat in ieder geval een goede indruk achter.

Plus- en minpunten
  • Luxe, licht ontwerp
  • Lange accuduur
  • Uitgebreide gezondheidsmetingen
  • Werkt met Android en iOS
  • Mist functies als contactloos betalen
  • Kan door groter scherm lomp staan om smallere pols

Goed om te weten is dat de Watch Fit 4 Pro een duurdere versie is van de tegelijk gelanceerde Watch Fit 4. Die heeft een adviesprijs van 170 euro – een wezenlijk verschil. Het prijsverschil uit zich met name in de eenvoudigere behuizing en wat minder geavanceerde sensoren om je gezondheid te meten. Waar de Watch Fit 4 een typische betaalbare fitnesstracker is, komt de Pro-versie daadwerkelijk luxer over.

©Rens Blom

We hebben de Watch Fit 4 Pro anderhalve week om de pols gehad en zijn positief verrast over het uiterlijk en draagcomfort. De wearable oogt wat oneerbiedig gezegd erg veel als de peperdure Apple Watch Ultra, maar is dunner en lichter. Dat merk je om de pols. Je overhemd of T-shirt glijdt zo over de wearable heen en ook met slapen hebben we weinig erg gehad in het feit dat we een 30 gram wegende gadget droegen. De bouwkwaliteit komt premium over en een regenbui of duik in een zwembad is geen probleem. Wij ontvingen de Watch Fit 4 Pro met zachte stoffen band, die niet irriteert. Het bandje is verwisselbaar. De kroon draait en navigeert zo door de interface.

Groot scherm

Is de Watch Fit 4 Pro een fitnesstracker? Sommige functies wijzen erop, maar fitnesstrackers staan ook bekend om hun doorgaans kleinere, smalle schermen. In deze Huawei-wearable zit echter een groot rechthoekig scherm, dat veel doet denken aan een Apple Watch. Op het grote scherm met saffierglas zie je duidelijk de tijd, meldingen van je smartphone, gezondheidsinformatie en andere gegevens. Het scherm is binnen en buiten goed afleesbaar, al kan het display onder sommige omstandigheden wel spiegelen. Dan moet je wat beter kijken of je pols wat draaien.

Onderstaande foto's laten zien wat we bedoelen. Op de ene afbeelding spiegelt het scherm nogal, waar het scherm op de andere foto wél goed afleesbaar is.

©Rens Blom

Het scherm kan spiegelen.

©Rens Blom

Je pols draaien kan het spiegelen verhelpen, waardoor het scherm erg goed afleesbaar is.

Veel functies

De Huawei Watch Fit 4 Pro heeft veel ingebouwde functies. Natuurlijk, er is keuze uit meer dan honderd wijzerplaten om geheel naar eigen smaak te zien hoe laat het is. De wearable houdt echter ook je hartslag, aantal gezette stappen, sportieve activiteiten en slaap bij (mits je de tracker 's nachts draagt). Ook kun je meldingen van je smartphone laten tonen op het wearablescherm. Je bepaalt zelf van welke apps. Antwoorden kan doorgaans niet of alleen met vooraf ingestelde reacties.

Je kunt bellen met de Watch Fit 4 Pro, mits de wearable via bluetooth verbonden is met je smartphone. Over je smartphone gesproken: dat kan een Android-toestel of Apple iPhone zijn. Huawei's wearable werkt met beide besturingssystemen. Klinkt logisch, maar sommige smartwatches van andere merken werken alleen met Android óf iOS. De Huawei-smartphoneapp die hoort bij de Watch Fit 4 Pro installeer je op een iPhone eenvoudig uit de App Store. Op een Android-toestel dien je de app via een omweg te installeren, omdat Huawei van de Amerikaanse overheid geen apps in de Google Play Store mag aanbieden. Dat is eenmalig een onhandige handeling. De smartphone-app zelf werkt naar behoren, bevat veel instellingen en toont door de Watch Fit 4 Pro verzamelde informatie op een overzichtelijke manier.

©Rens Blom

De smartphone-app geeft informatie duidelijk weer en laat je ook kiezen uit heel veel wijzerplaten.

Lange accuduur

Een sterke eigenschap van Huawei-wearables is de lange accuduur, te danken aan een energiezuinige processor en eveneens energiezuinige software. Ook de Watch Fit 4 heeft een lange adem. Wij hebben 'm na zeven dagen aan de oplader moeten leggen, wat we een hele respectabele accuduur vinden. Het doet ons ook weer denken aan wat de Watch Fit 4 Pro nu precies is. De wearable komt qua ontwerp en scherm over als een smartwatch, maar biedt de lange accuduur waar fitnesstrackers om bekendstaan.

Conclusie: Huawei Watch Fit 4 Pro kopen?

Met de Huawei Watch Fit 4 Pro koop je een wearable die oogt als een premium smartwatch, voorzien van een groot scherm en met een lange accuduur. De wearable werkt met Android en iOS en biedt veel functies, maar mist ook zaken die je misschien belangrijk vindt. Of de Watch Fit 4 Pro jouw ideale wearable is, hangt daarom af van je wensen. Deze fitnesstracker/smartwatch laat in ieder geval een goede indruk achter.

▼ Volgende artikel
🏁 F1 op je iPhone? Met de Kaarten-app zit je in Monaco op pole position
© Apple
Huis

🏁 F1 op je iPhone? Met de Kaarten-app zit je in Monaco op pole position

In aanloop naar de Grand Prix van Monaco op 25 mei heeft Apple nieuwe functies toegevoegd aan de Kaarten-app. Heb je een iPhone of iPad, dan kun je Monaco nu bekijken in 'Steden in Detail', inclusief een 3D-weergave van het Formule 1-circuit.

De nieuwe weergave toont Monaco met opvallend veel detail. Iconische plekken zoals het Casino de Monte-Carlo, het Hôtel de Paris en de F1 Paddock Club zijn volledig in 3D te zien. In de donkere modus krijg je Monaco bij maanlicht te zien. Dit kleurenschema wordt bij zonsondergang ingeschakeld.

©Apple

Ook wegbelijning, bomen, voetgangerszones en openbaar vervoer zijn tot in detail zichtbaar. Automobilisten krijgen bovendien een speciale dashboardweergave met overzicht van kruispunten en rijbanen op ooghoogte, wat navigeren makkelijker maakt.

F1-circuit met extra lagen

Speciaal voor de Formule 1 zijn het circuit en de belangrijkste bochten gemarkeerd in Apple Kaarten. Ook tribunes, bruggen, de finish en andere elementen rond het parcours zijn in 3D weergegeven. Daardoor kun je als toeschouwer of fan het parcours virtueel verkennen – handig als je er bent, of gewoon thuis meekijkt.

©Apple

Meer Formule 1 in Kaarten

In verband met de aanstaande première van F1 The Movie, een film van Apple Original Films, is er ook een speciale gids beschikbaar in Kaarten. Die bevat bekende circuits van over de hele wereld, waaronder die uit de film en uiteraard Monaco zelf.