Wat is Bluesky? Alles over het nieuwe Twitter-alternatief
De laatste tijd hoor je veel mensen vragen of iemand misschien een Bluesky-uitnodiging heeft. Meestal gebeurt dat op een sociaal medium als Twitter. Maar wat is Bluesky precies, en wordt dit daadwerkelijk hét alternatief op het platform dat we tegenwoordig X noemen?
In dit artikel geven we antwoord op de drie onderstaande vragen:
-
Waar komt Bluesky vandaan?
-
Hoe werkt Bluesky?
-
Hoe kom je op dat sociale medium?
-
Ook lezen: Social media veranderen razendsnel door AI
Ben je van plan om Twitter (of X) te verlaten? Dan ben je niet de enige die met dat idee speelt. Sinds Elon Musk de boel heeft overgenomen, is het medium niet veranderd in ‘het dorpsplein van het internet’. Nee, in plaats daarvan is het meer een afvoerputje geworden, waar mensen continu hun gal spuwen en allerlei vormen van drek uiten. Dat levert een allesbehalve prettige ervaring op. Eerst stapten we allemaal over naar Mastodon, maar nu is het de beurt aan Bluesky om als hét alternatief te dienen. Maar wat is dat voor sociaal medium, en belangrijker nog: hoe kom je erop?
'Under construction' Op moment van schrijven wordt er nog druk geknutseld aan Bluesky. Het kan dus zijn dat sommige functies straks nieuw, uitgebreider of juist verdwenen zijn.
Waar komt Bluesky vandaan?
Voordat we antwoord op die vraag geven, kijken we eerst nog even waar Bluesky vandaan komt. Ironisch genoeg is dit platform ontwikkeld door Twitter-oprichter Jack Dorsey, die er destijds intern mee bezig was. Het doel: een gedecentraliseerd sociaal medium.
Gedecentraliseerd betekent in dit geval dat jouw data niet beheerd wordt door één bedrijf, zoals dat nu wel het geval is met Twitter, Facebook en Instagram. Je hebt daardoor meer controle over je eigen gegevens. Je kunt ook niet zomaar ‘geshadowbanned’ worden (oftewel: dan beperkt het platform je bereik).
Op dit moment is het zo dat Bluesky en Twitter niets meer met elkaar te maken hebben. In 2022 werd het een onafhankelijk bedrijf. Sinds 29 november 2022 is Dorsey weg bij zijn oude nest en momenteel neemt hij plaats in de raad van bestuur van het nieuwe medium.
Overigens is dit niet het enige gedecentraliseerde sociale medium van dit moment. Eerder kwam bijvoorbeeld Mastodon al aan bod, maar ook platforms als Steemit, Minds en Threads (van Instagram) vallen onder die noemer. Niet elk platform is echter wereldwijd beschikbaar, helaas.
Zo werkt Bluesky
Bluesky dus wel, waardoor je dat platform in elk geval op z’n minst kunt verkennen. In de basis werkt het sociale medium hetzelfde als Twitter. Wanneer je iemands profiel bezoekt, zie je een profielfoto, headerfoto, het aantal volgers, het aantal volgenden en een korte biografie. Je kunt korte berichten van maximaal driehonderd woorden plaatsen en eventueel foto’s toevoegen. Je kunt reageren op andermans berichten en andere gebruikers kunnen berichten op jouw content achterlaten. En verder moet je – vooralsnog – rekening houden met een gebrek aan functies.
Op dit moment is het zo dat er bijvoorbeeld geen hashtags zijn. Je kunt dus – in tegenstelling tot op Twitter – geen gigantische bak aan informatie opvragen door op een hashtag te klikken. Ook kun je nog geen privéberichten versturen en is het niet mogelijk een video te plaatsen.
Al met al voelt alles tot nu toe nog een beetje aan als de begindagen van Twitter, en dat roept bij veel gebruikers warme herinneringen op. Van het gedecentraliseerde karakter is overigens nog geen sprake; je kunt je gegevens nog niet verplaatsen. Maar dat komt omdat het platform nog in de testfase zit.
Hoe kom je op Bluesky?
En dan komen we meteen aan bij de vraag waarom het zo lastig kan zijn om überhaupt toegang tot het sociale medium te krijgen. Om de druk enigszins te beperken, kom je alleen binnen wanneer je van iemand een uitnodiging ontvangt. Je kunt een uitnodiging ontvangen van een gebruiker die er eentje over heeft of je plaatst je e-mailadres op de groeiende wachtlijst. Elke gebruiker krijgt elke twee weken één uitnodiging. Mocht je echt niet kunnen wachten, dan kun je misschien kijken of iemand op Reddit nog een uitnodiging heeft (via de subreddit r/blueskyinvites).
Als je eenmaal binnen bent, is de kans klein dat je veel bekende mensen tegenkomt. Er zijn momenteel (oktober 2023) 1,8 miljoen gebruikers en er staan 1,9 miljoen mensen op de wachtlijst.
En hoe gaat het ondertussen met dat andere alternatief, Mastodon? Hoewel je daar waarschijnlijk minder over hoort, groeit dat platform toch lekker door. Onlangs kwam bijvoorbeeld aan het licht dat er een fout in de telling was, waardoor er meer gebruikers zijn dan eerder gedacht.
Momenteel bedient dat platform 1,8 miljoen gebruikers. En hoewel dat een stijging is ten opzichte van de eerdere telling, had het platform ooit zo’n 2,5 miljoen gebruikers. Voorlopig is in elk geval nog niet te stellen wat de definitieve Twitter-vervanger is – daarvoor zijn alle concurrenten nog te jong.