5 redenen waarom je smartphone langzaam oplaadt (en de oplossingen)
Geplaatst: 27 september 2024 - 12:22
Wesley Akkerman
Niet iedereen heeft hier last van. Maar als jij één van de mensen bent wiens telefoon uren de tijd neemt om op te laden, dan weet je goed hoe vervelend dit kan zijn. Daar zijn echter een aantal redenen voor. Hier lees je waarom je smartphone zo lang over het opladen doet, en wat je eraan kunt doen om dit te versnellen.
Eigenaars van nieuwe smartphones zullen hier minder last van hebben dan de mensen die heel lang met hun toestellen doen. Maar het kan ons allemaal overkomen: een smartphone die uren de tijd neemt om volledig op te laden. Soms is het niet anders: dan is de accu groot en de oplaadsnelheid laag (we kijken naar jullie, Samsung en Sony), maar in andere gevallen kan het zijn dat er problemen zijn die je even kunt checken. In dit artikel vertellen we je alles over die problemen en wat je het best kunt doen om die op te lossen.
Je batterij is gewoon oud (en verliest capaciteit)
Aan één aspect kun je in veel gevallen echter weinig doen, en dat is dat de accu oud is. Hoe ouder de accu, hoe minder goed die de lading vasthoudt. En hoe langer het duurt voordat de batterij volledig opgeladen is. De meeste telefoons kun je twee tot drie jaar gebruiken, zonder echt te merken dat er iets met de accu is (de capaciteit blijft dan meestal boven de tachtig procent). Maar er zijn factoren die het proces kunnen versnellen. Ben je iemand die veel van z’n toestel vraagt, dan treedt de achteruitgang eerder in. Wees dus zuinig op je smartphone. Zaken als hoge en lage temperaturen en software-updates kunnen eveneens een negatieve impact op de accu hebben.
Het hoesje zit warmteafvoer in de weg
Ook al raden het altijd aan een hoesje voor je smartphone te gebruiken, toch is het af en toe een goed idee die beschermlaag te verwijderen. Wanneer een smartphone oplaadt, dan moet je toestel de warmte van dat proces ergens kwijt kunnen. Meestal gaat de warmte via de achterkant naar buiten – maar als er een hoesje omheen zit, kan dat proces verstoord worden. De materialen die je toestel het best beschermen tegen valpartijen, zijn tevens de materialen die hitte vasthouden. Het kan daarom geen kwaad je hoesje te verwijderen tijdens het opladen.
Leestip: 🔥 5 tips om te voorkomen dat je oplader in brand vliegt
🤳🏻Nog geen hoesje of een ongeschikte?
Fleur je toestel op met een mooi modelletje!
Let op de usb-accessoires
Vergis je ook zeker niet in de kwaliteit van de accessoires die je gebruikt. Niet alleen het hoesje, maar ook de oplaadkabel en usb-stekker moeten goed zijn. Kapotte kabels blijven werken zolang je ze niet breekt (maar zijn dan wel een brandgevaar, dus dan nog zouden we die vervangen). Bovendien moet je alert zijn op vocht: als de kabelkop (dat deel dat in je telefoon gaat) nat is, dan kan dat voor beschadigingen zorgen, ook al zie je dat niet meteen. Ook moet opletten of je smartphone wel compatibel is met de oplader; snelladers werken niet altijd en overal.
Er is iets met de oplaadpoort
In het verlengde hiervan willen we de aandacht focussen op de oplaadpoort. Die kan mettertijd kapotgaan doordat je de kabel erin stopt en eruit haalt. Helemaal als je dat zonder enige finesse doet. Als je smartphone vaak in een broekzak of tas zit, dan kan er bovendien vuil (etensresten of stof) in de opening komen, die je lekker naar binnen drukt op het moment dat je usb-stekker erin propt. Om te achterhalen of de poort of kabel het probleem is, kun je altijd een andere oplaadkabel gebruiken om te zien of die wel werkt. Zo niet, dan is de aansluiting mogelijk stuk.
Je gebruikt je telefoon tijdens het opladen
Tot slot zijn veel mensen zich er niet van bewust dat wanneer je de smartphone gebruikt tijdens het opladen, die wel heel warm kan worden. Eigenlijk is het idee daarachter heel simpel. Opladen levert hitte op, en die hitte moet naar buiten. Maar het gebruikt levert óók hitte op, en ook die hitte moet wegkunnen. De telefoon wordt dan superwarm en warme smartphones laden simpelweg minder snel op. Bovendien gaat er veel energie naar het gebruik, waardoor het opladen langer duurt – een deel van die energie wordt simpel gezegd immers direct gebruikt.
Powered by