ID.nl logo
5 redenen waarom je smartphone langzaam oplaadt (en de oplossingen)
© doucefleur
Huis

5 redenen waarom je smartphone langzaam oplaadt (en de oplossingen)

Niet iedereen heeft hier last van. Maar als jij één van de mensen bent wiens telefoon uren de tijd neemt om op te laden, dan weet je goed hoe vervelend dit kan zijn. Daar zijn echter een aantal redenen voor. Hier lees je waarom je smartphone zo lang over het opladen doet, en wat je eraan kunt doen om dit te versnellen.

Soms kun je er wat aan doen, en soms heb je pech. Maar dit zijn de meest voorkomende redenen waarom je smartphone zo lang over het opladen doet:

  • Je batterij is gewoon oud (en verliest capaciteit)
  • Het hoesje zit warmteafvoer in de weg
  • Let op de usb-accessoires
  • Er is iets met de oplaadpoort
  • Je gebruikt je telefoon tijdens het opladen

Ook interessant: Dít zijn de 5 beste draadloze opladers van dit moment

Eigenaars van nieuwe smartphones zullen hier minder last van hebben dan de mensen die heel lang met hun toestellen doen. Maar het kan ons allemaal overkomen: een smartphone die uren de tijd neemt om volledig op te laden. Soms is het niet anders: dan is de accu groot en de oplaadsnelheid laag (we kijken naar jullie, Samsung en Sony), maar in andere gevallen kan het zijn dat er problemen zijn die je even kunt checken. In dit artikel vertellen we je alles over die problemen en wat je het best kunt doen om die op te lossen.

Je batterij is gewoon oud (en verliest capaciteit)

Aan één aspect kun je in veel gevallen echter weinig doen, en dat is dat de accu oud is. Hoe ouder de accu, hoe minder goed die de lading vasthoudt. En hoe langer het duurt voordat de batterij volledig opgeladen is. De meeste telefoons kun je twee tot drie jaar gebruiken, zonder echt te merken dat er iets met de accu is (de capaciteit blijft dan meestal boven de tachtig procent). Maar er zijn factoren die het proces kunnen versnellen. Ben je iemand die veel van z’n toestel vraagt, dan treedt de achteruitgang eerder in. Wees dus zuinig op je smartphone. Zaken als hoge en lage temperaturen en software-updates kunnen eveneens een negatieve impact op de accu hebben.

Het hoesje zit warmteafvoer in de weg

Ook al raden het altijd aan een hoesje voor je smartphone te gebruiken, toch is het af en toe een goed idee die beschermlaag te verwijderen. Wanneer een smartphone oplaadt, dan moet je toestel de warmte van dat proces ergens kwijt kunnen. Meestal gaat de warmte via de achterkant naar buiten – maar als er een hoesje omheen zit, kan dat proces verstoord worden. De materialen die je toestel het best beschermen tegen valpartijen, zijn tevens de materialen die hitte vasthouden. Het kan daarom geen kwaad je hoesje te verwijderen tijdens het opladen.

Leestip: 🔥 5 tips om te voorkomen dat je oplader in brand vliegt

©Antons Jevterevs

🤳🏻Nog geen hoesje of een ongeschikte?

Fleur je toestel op met een mooi modelletje!

Let op de usb-accessoires

Vergis je ook zeker niet in de kwaliteit van de accessoires die je gebruikt. Niet alleen het hoesje, maar ook de oplaadkabel en usb-stekker moeten goed zijn. Kapotte kabels blijven werken zolang je ze niet breekt (maar zijn dan wel een brandgevaar, dus dan nog zouden we die vervangen). Bovendien moet je alert zijn op vocht: als de kabelkop (dat deel dat in je telefoon gaat) nat is, dan kan dat voor beschadigingen zorgen, ook al zie je dat niet meteen. Ook moet opletten of je smartphone wel compatibel is met de oplader; snelladers werken niet altijd en overal.

Er is iets met de oplaadpoort

In het verlengde hiervan willen we de aandacht focussen op de oplaadpoort. Die kan mettertijd kapotgaan doordat je de kabel erin stopt en eruit haalt. Helemaal als je dat zonder enige finesse doet. Als je smartphone vaak in een broekzak of tas zit, dan kan er bovendien vuil (etensresten of stof) in de opening komen, die je lekker naar binnen drukt op het moment dat je usb-stekker erin propt. Om te achterhalen of de poort of kabel het probleem is, kun je altijd een andere oplaadkabel gebruiken om te zien of die wel werkt. Zo niet, dan is de aansluiting mogelijk stuk.

Mocht je merken dat de problemen rondom de poort of kabel aanhouden, neem dan contact op met de fabrikant of verkoper. Waarschijnlijk vallen de problemen onder de garantie, helemaal als je die binnen twee jaar tegenkomt. Zo niet, laat er dan alsnog een professional naar kijken en ga niet zelf zitten wroeten of knutselen als je niet precies weet wat je aan het doen bent.

Je gebruikt je telefoon tijdens het opladen

Tot slot zijn veel mensen zich er niet van bewust dat wanneer je de smartphone gebruikt tijdens het opladen, die wel heel warm kan worden. Eigenlijk is het idee daarachter heel simpel. Opladen levert hitte op, en die hitte moet naar buiten. Maar het gebruikt levert óók hitte op, en ook die hitte moet wegkunnen. De telefoon wordt dan superwarm en warme smartphones laden simpelweg minder snel op. Bovendien gaat er veel energie naar het gebruik, waardoor het opladen langer duurt – een deel van die energie wordt simpel gezegd immers direct gebruikt.


▼ Volgende artikel
Zo gebruik je MagSafe-accessoires op een Android-telefoon
© Daniel
Huis

Zo gebruik je MagSafe-accessoires op een Android-telefoon

MagSafe is ontworpen door Apple en specifiek bedoeld voor iPhones, maar de magnetische technologie is ook te gebruiken als je een Android-smartphone hebt. We leggen uit hoe je kunt profiteren van de voordelen van MagSafe, ook als je geen iPhone hebt.

In dit artikel bespreken we:

  • Wat MagSafe inhoudt
  • Hoe je MagSafe kunt gebruiken op een Android-telefoon
  • Met welke beperkingen je rekening moet houden

Lees ook: Waar voor je geld: 5 nieuwe smartphones van Samsung

Wat heb je aan MagSafe?

MagSafe maakt het mogelijk om allerlei accessoires te bevestigen op de achterkant van een iPhone en zorgt voor efficiënter draadloos opladen. Voorbeelden van accessoires zijn draadloze opladers, telefoonhouders, kaarthouders en powerbanks. Android-gebruikers hoeven echter niet over te stappen naar een iPhone om gebruik te maken van deze handige technologie van Apple. Er zijn namelijk verschillende manieren om MagSafe te gebruiken op je Android-smartphone. 

Lees ook: ​​4 daadwerkelijk handige AI-functies voor je smartphone

Zo breng je MagSafe naar je Android-smartphone

De functionaliteit van MagSafe kun je in principe naar iedere telefoon brengen. Het enige wat je nodig hebt, is een magneetringsticker of een speciaal MagSafe-hoesje (tip: klik op de link en selecteer vervolgens je eigen toestel om het aanbod hoesjes te zien) Je kunt een ringsticker op de achterkant van je Android-smartphone plakken. Door de magnetische metalen ring blijven MagSafe-accessoires zoals kaarthouders en telefoonhouders aan het toestel hangen. Ook MagSafe-hoesjes bevatten zo'n magneetring. Doordat deze in het hoesje verwerkt zit, valt hij doorgaans minder op dan een ringsticker. 

©Wongsakorn - stock.adobe.com

Een andere manier om MagSafe-accessoires te gebruiken, is om een Android-smartphone met Qi2-ondersteuning te kopen. In dat geval maakt de telefoon gebruik van dezelfde soort magneten als in iPhones met MagSafe. Android-telefoons met Qi2 ondersteunen daardoor ook MagSafe-accessoires, waardoor een ringsticker of speciaal hoesje overbodig is. 

Een groot aanbod van Qi2-smartphones is er op dit moment echter nog niet. Zo is de Samsung Galaxy S25 slechts 'Qi2-ready', waardoor je alsnog een hoesje met magneten nodig hebt. Ook de OnePlus 13 beschikt niet over Qi2, al verkoopt het bedrijf wel een magneethoesje om de functionaliteit enigszins na te bootsen. Het toestel biedt echter standaard Qi-ondersteuning, waardoor sneller draadloos laden alsnog ontbreekt. 

⚠️ Belangrijk om te weten: als je Android-telefoon van zichzelf geen draadloos opladen ondersteunt, zal het dat ook niet doen met een MagSafe-ring of -hoes. Ook kunnen MagSafe-accessoires lastiger te bevestigen zijn als je telefoon een groot camerasysteem heeft dat uitsteekt. 

Het enige toestel met échte Qi2-ondersteuning is de Skyline-telefoon van HMD. Die fabrikant brengt ook telefoons uit onder de naam Nokia. Later in 2025 komen er naar verwachting enkele nieuwe Android-smartphones met Qi2 uit, onder andere van Samsung en Google. Tot die tijd kun je een ringsticker of hoesje gebruiken om alsnog met de voordelen van MagSafe aan de slag te kunnen op een Android-toestel. 

Niet alle MagSafe-functies beschikbaar op Android

Hoewel er verschillende manieren zijn om MagSafe-accessoires te gebruiken op een Android-telefoon, betekent dit niet dat ook alle functionaliteiten van de technologie ook altijd werken op deze toestellen. Zo is een MagSafe-kaarthouder niet terug te vinden via het Zoek mijn-netwerk als je geen iPhone gebruikt en gaat je Android-telefoon niet automatisch in de StandBy-stand als hij aan een MagSafe-oplaaddock wordt gehangen. Als je Android-smartphone geen Qi2 ondersteunt, is draadloos opladen waarschijnlijk minder efficiënt. 

Lees ook: Premium smartphone te duur? Dit is een beter alternatief

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 smart-tv's van 43 inch voor in de slaapkamer (of woonkamer)
© jolob | Aleksandr Zholobov
Huis

Waar voor je geld: 5 smart-tv's van 43 inch voor in de slaapkamer (of woonkamer)

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we binnen een bepaald thema naar zulke deals. Een nieuwe televisie voor in de slaapkamer bijvoorbeeld: wij zochten voor jou de niet al te grote smart-tv's voor een mooi prijsje.

Philips The One 43PUS8808

De Philips The One 43PUS8808 is een 4K UHD-televisie die bekendstaat om zijn scherpe beeldkwaliteit en ondersteuning voor HDR-technologie. Het model maakt gebruik van de Ambilight-technologie van Philips, die licht op de muur achter de tv projecteert en zo het beeld visueel uitbreidt. De televisie draait op Android TV, wat toegang biedt tot allerlei apps en streamingdiensten. Het slanke ontwerp en de dunne randen maken het een stijlvolle toevoeging aan elke woonkamer. Dit model is geschikt voor gebruikers die op zoek zijn naar een combinatie van beeldkwaliteit met slimme functies.

Hisense 43A7NQ

Met de Hisense 43A7NQ haal je een 4K UHD-televisie in huis die een goede balans biedt tussen prijs en prestaties. Het model ondersteunt HDR10 en Dolby Vision. Met het VIDAA U5-besturingssysteem biedt de televisie een eenvoudige en intuïtieve interface voor toegang tot populaire streamingdiensten. Het geluid wordt ondersteund door DTS Virtual:X, wat een ruimtelijk geluidseffect creëert. Deze televisie is ideaal voor gebruikers die een betaalbare 4K-ervaring zoeken zonder in te leveren op belangrijke functionaliteit.

LG 43NANO82T6B

De LG 43NANO82T6B is een televisie uit de NanoCell-serie van LG, die bekendstaat om zijn verbeterde kleurweergave en helderheid. Het model biedt 4K-resolutie en ondersteunt HDR-technologieën zoals HDR10 en HLG. Met het webOS-platform heeft de televisie een gebruiksvriendelijke interface en toegang tot een breed scala aan apps. De televisie is voorzien van AI Sound en AI Picture, die automatisch de beeld- en geluidsinstellingen optimaliseren.

TCL P79K 43P79K

Deze 4K UHD-televisie TCL P79K 43P79K is een model dat zich richt op een mooie kijkervaring met moderne functies. De televisie ondersteunt HDR-technologie voor verbeterde beeldkwaliteit en draait op Android TV, Waardoor je veel apps en streamingdiensten kunt gebruiken. Het geluid wordt ondersteund door Dolby Audio, wat zorgt voor een heldere en gebalanceerde audioweergave. Met zijn slanke ontwerp en dunne randen past deze televisie goed in ieder interieur. Dit model is ideaal voor tv-kijkers die een budgetvriendelijke 4K-tv zoeken met slimme functies.

LG 43UT73006LA

Deze zeer betaaalbare LG 43UT73006LA biedt een scherpe beeldkwaliteit en ondersteunt HDR10 voor levendige kleuren en een verbeterd contrast. Met het webOS-platform heb je met deze tv een gebruiksvriendelijke interface en toegang tot populaire streamingdiensten. Het model is voorzien van een Quad Core-processor, die zorgt voor soepele prestaties en snelle toegang tot apps. Geschikt voor iedereen die een betrouwbare en veelzijdige 4K-tv zoekt.