Veilig mailen met ProtonMail: Inbox op slot

© PXimport

Veilig mailen met ProtonMail: Inbox op slot

Geplaatst: 7 september 2020 - 05:40

Aangepast: 25 november 2022 - 10:32

Redactie Computer!Totaal

We leven in privacygevoelige tijden. Een schandaal hier, een lek daar, nergens lijkt onze data nog veilig. Steeds vaker grijpen we daarom naar tools die onze privacy beschermen. Een van die middelen is ProtonMail, een mailprovider die je mailbox volledig versleutelt. Veilig mailen doe je daarmee zo.

De meestgebruikte mailproviders zijn ongetwijfeld Gmail (Google) en Outlook (Microsoft). Maar wat doen die giganten allemaal met je mails? Er zijn namelijk heel wat geruchten dat Google mailboxen in Gmail automatisch scant om op die manier gepersonaliseerde advertenties te kunnen samenstellen.

Of die grootmachten je mails daadwerkelijk misbruiken zal voorlopig nog wel punt van discussie blijven, maar met ProtonMail weet je in ieder geval zeker dat niemand anders je mails leest, want je volledige mailbox wordt versleuteld.

Aangezien ProtonMail gebruikmaakt van eigen beveiligingstechnieken, kun je de mails van je ProtonMail-account niet lezen via een third-party client zoals Office Outlook, Thunderbird of Apple Mail. Je bent dus gebonden aan de mobiele applicaties van ProtonMail.

Er is zowel een iOS-versie als een Android-versie beschikbaar. Wil je geen app gebruiken, dan kun je ProtonMail bereiken via de webversie op http://mail.protonmail.com.

ProtonMail-account aanmaken

Navigeer naar de site van ProtonMail en klik bovenaan op de knop Sign up. Je komt nu terecht op de plek waar je het accounttype kunt kiezen. ProtonMail biedt namelijk verschillende abonnementen aan, maar vermoedelijk kun je al prima uit de voeten met de gratis versie. Die geef je een mailbox van 500 MB en de mogelijkheid om 150 mails per dag te sturen.

Wil je een grotere mailbox of bijvoorbeeld de mogelijkheid om een eigen domein te gebruiken als e-mailadres, dan zul je moeten betalen voor de dienst. We kiezen voor de gratis variant. Druk dus op Free en vervolgens op Select free plan.

 

© PXimport

Vervolgens dien je een e-mailadres en wachtwoord te kiezen. Het is uiterst belangrijk dat je je wachtwoord onthoudt, want anders verlies je de toegang tot je mailbox. Je wachtwoord is namelijk ook de encryptiesleutel voor je mails. Wanneer je dit wachtwoord vergeet, kun je weliswaar een nieuw wachtwoord aanvragen, maar dan worden alle mails in je mailbox automatisch verwijderd.

Strenge regels, maar het is nodig om je privacy te kunnen waarborgen. Vul de gegevens verder aan en druk vervolgens op Create account. Je veilige mailbox wordt nu aangemaakt.

Mailbox configureren

Er opent nu een nieuw venster waar je de mailbox verder kunt instellen. Allereerst dien je een Display name in te voeren; dit is de naam die iedereen te zien zal krijgen als afzender. Wanneer je de naam hebt ingevuld en op Finish klikt, start automatisch een rondleiding.

Voor we gaan mailen, vragen we even je aandacht voor een paar interessante instellingen. Klik hiervoor rechtsboven op Settings. Halverwege die pagina krijg je de mogelijkheid om een taal te selecteren, wij kiezen hier voor de Nederlandse taal.

De kans bestaat dat je ProtonMail niet gebruikt voor al je mailverkeer, maar bijvoorbeeld alleen voor gevoelige mails. Het is dan handig om altijd een mail te ontvangen op een mailadres naar keuze, die aangeeft dat er een nieuwe mail naar je ProtonMail inbox is gestuurd. Dit doe je door bovenaan onder Meldingen een notificatie e-mailadres in te vullen en vervolgens de instelling Dagelijkse e-mailnotificaties in te schakelen.

 

© PXimport

Iets wat je waarschijnlijk ook wilt aanpassen, is de grootte van de editor. Standaard is deze namelijk erg klein, wat het schrijven van lange mails minder comfortabel maakt. Klik links op Uiterlijk en kies vervolgens voor Gemaximaliseerd. De instellingen worden automatisch opgeslagen.

Tot slot is het verstandig om je mailbox extra veilig te maken via tweestapsverificatie. Klik hiervoor op Beveiliging en vervolgens op Tweestapsverificatie inschakelen. Vervolgens krijg je een QR-code die je kunt inscannen met een app zoals Google Authenticator. Bij het inloggen op je mailbox dien je vervolgens steeds een extra code op te geven; zo verhinder je dat iemand die je wachtwoord heeft achterhaald, kan inloggen op je mailbox.

Dit zijn de voornaamste instellingen, maar bekijk gerust alle overige instellingen eens op je gemak. Klik daarna op Terug naar mail.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten