Systeemgegevens verwijderen op een iPhone doe je zo
Hoe langer je een iPhone gebruikt, hoe meer het geheugen volloopt. Dat weten we inmiddels, maar veel mensen letten daarbij vaak niet op het onderdeel Systeemgegevens. Want daar valt zeker nog wat winst te behalen als het om ruimtemanagement gaat.
Als je wat onnodige bestanden van je iPhone wilt verwijderen, sla het deel Systeemgegevens dan niet over. Zo kun je je iPhone snel en fris houden. Maar wat valt daaronder en hoe verwijder je die gegevens?
- Verwijder wat apps
- Leeg de cache van Safari
- Stream minder videocontent
- Verwijder oude mail- en berichtendata
- Geef je iPhone een frisse start (terug naar fabrieksinstellingen)
Ook interessant: Review iPhone 16 en 16 Pro - Vooral nieuwigheid voor Pro-gebruikers
Toe aan een iPhone?
Bekijk de hele serie hier!Als iPhone-gebruiker ben je het onderdeel Systeemgegevens vast al een keertje in iOS tegengekomen. Mocht je een wat oudere versie van het besturingssysteem gebruiken, dan ken je het wellicht onder de noemer 'Overige' of 'Andere'. In alle drie de gevallen gaat het echter om dezelfde map, waarin je allerlei soorten data aantreft. In dit artikel bekijken we niet alleen om welke gegevens dat gaat, we leggen ook uit hoe je die informatie veilig kunt verwijderen. Zodoende kun je wat ruimte vrijmaken als je die nodig hebt, of als je je iPhone gewoon schoon wilt houden.
Via Instellingen > Algemeen > iPhone-opslag kun je precies zien hoeveel ruimte er naar Systeemgegevens gaat. Ook kun je daar per app checken hoeveel ruimte ze innemen.
Apps verwijderen en opnieuw installeren
We beginnen met een vreemde eend in de bijt: apps. Over het algemeen worden app-gegevens opgeslagen onder Apps, maar bepaalde informatie staat onder Systeemgegevens. Het gaat dan om in de cache opgeslagen data. Dergelijke bestanden kun je heel gemakkelijk verwijderen door de app in kwestie te verwijderen en opnieuw te installeren. Apps verwijderen gaat gelukkig heel simpel. Zoek de app op het thuisscherm op en houd die even ingedrukt. Selecteer nu de optie Verwijder app en bevestig je keuze. Daarna download je de app opnieuw uit de App Store.
©Wesley Akkerman
De cache van Safari legen
We blijven nog even bij de cache. Want binnen Systeemgegevens tref je ook alles aan wat Safari achterlaat. Dat is misschien wel de grootste boosdoener als het gaat om dumpen van informatie. Nu kunnen cachegegevens handig zijn voor het sneller laden van pagina's, maar in principe is het niet nodig die informatie oneindig op te slaan. Om de cache te legen, ga je naar Instellingen > Algemeen > iPhone-opslag. Tik op de app Safari en tik daarna op Websitedata > Verwijder alle websitedata. Bevestig je keuze om de handeling helemaal uit te voeren.
Minder videocontent streamen
Het kan daarnaast helpen om minder content op je iPhone te streamen. Streamen mag dan wel anders zijn dan downloaden, toch komen er bestanden binnen die ergens (tijdelijk) moeten worden geparkeerd. Streamingdiensten maken dankbaar gebruik van de cache om ervoor te zorgen dat de content vloeiend over het beeld rolt, en een deel van die data blijft achter. Dat is dus een kwestie van 'voorkomen is beter dan genezen'. Mocht je al veel hebben gestreamd (of blijven streamen), leeg dan regelmatig de cache van de app die je daarvoor gebruikt. Dat kan via Instellingen > Algemeen > iPhone-opslag > [appnaam] > Ruim op. Daarmee verwijder je de overbodige gegevens. Daarna kun je de app opnieuw installeren om met een schone lei te beginnen.
©Wesley Akkerman
Oude mail- en berichtendata verwijderen
Heb je vaak contact via de standaard-apps voor berichten en mails? Dan kan het zijn dat de cache helemaal gevuld is met allerlei mailberichten, bijlagen en nog veel meer. De Berichten-app slaat alles wat binnenkomt onbeperkt op, tenzij je daar zelf paal en perk aan stelt. Je kunt berichten na een jaar of zelfs dertig dagen automatisch verwijderen. Ga naar Instellingen > Apps > Berichten en scrol naar Berichtengeschiedenis. Tik op de knop Bewaar berichten en selecteer een optie om je keuze te bevestigen. Wil je de cache van de Mail-app legen? Log daar dan een keer uit om alle overbodige gegevens te verwijderen. Daarna kun je weer inloggen.
Helemaal opnieuw beginnen
De gemakkelijkste – en ook de meest ingrijpende – manier om alle (overbodige) Systeemgegevens te verwijderen, is heel eenvoudig: opnieuw beginnen. Nee, niet door een nieuwe iPhone te kopen, maar door je huidige smartphone opnieuw in te stellen. Als je dat doet, verwijder je álles op het apparaat. Zorg er dus voor dat je de belangrijkste gegevens in de back-up hebt staan. Dat is verreweg de meest efficiënte methode om overal van af te komen, zodat je niet alles handmatig hoeft na te lopen. Maar het is ook een soort nucleaire optie, die meer als back-up dient.
©Wesley Akkerman
Als je er met de andere tips niet helemaal uitkomt, of je merkt dat de Systeemgegevens maar niet verdwijnen, dan kan dit dus de beste optie zijn. Helemaal als je merkt dat je iPhone wat trager reageert of dat er her en der softwarefouten optreden (al kan dat ook aan andere dingen liggen, maar de cache is daar weleens verantwoordelijk voor). Als je je iPhone naar fabrieksinstellingen wilt terugbrengen, ga je naar Instellingen > Algemeen > Zet over of stel iPhone opnieuw in > Stel opnieuw in. Nogmaals: gebruik dit alleen als laatste optie.