Snel internet delen via Android? Dat kan met bluetooth-tethering!
Er zijn momenten waarop je een apparaat in je directe omgeving van internet wilt voorzien. Dan kun je bijvoorbeeld een hotspot opzetten en een afgesloten netwerk aanmaken, of je kiest voor tethering via bluetooth. Wat dat is en hoe dat werkt, leggen we uit in dit artikel.
Omdat bluetooth-tethering nog niet bij iedereen bekend is, besteden we in dit artikel aandacht aan de volgende vragen.
-
Wat is bluetooth-tethering?
-
Hoe werkt bluetooth-tethering?
-
Wat is het verschil met een hotspot aanmaken?
-
Ook interessant: 5G: wat is dat ook alweer (en wanneer komt het)?!
Als je de internetverbinding van je mobiele abonnement met andere apparaten in de buurt wilt delen, dan heb je daarvoor twee opties. De eerste mogelijkheid is er eentje die we allemaal wel kennen: de mobiele hotspot. Wanneer je die functie activeert, maak je van je smartphone een soort mobiele router (of mifi-router) waar andere apparaten verbinding mee kunnen maken. Die apparaten dienen dan op z’n minst wifi te ondersteunen, aangezien je smartphone een wifi-signaal uitzendt. Een andere optie is bluetooth-tethering. Maar wat is dat en wat is het verschil met zo’n mobiele hotspot?
Bluetooth-tethering deelt het internet
Wanneer je besluit gebruik te maken van bluetooth-tethering, deel je als het ware de beschikbare internetverbinding van je smartphone met een ander apparaat in de buurt. De verbinding verloopt dan via bluetooth, waardoor je telefoon dus geen aparte router is. Daar zit een aantal voordelen aan ten opzichte van de mobiele hotspot. Bluetooth-tethering vergt minder energie dan een mobiele hotspot. Bovendien is het zo dat gekoppelde apparaten zodoende gebruik kunnen maken van een beschikbaar wifi-netwerk, waar je smartphone mee verbonden is.
Als je een mobiele hotspot aanmaakt, wordt de wifi-verbinding uitgeschakeld en neemt de mobiele internetverbinding de overhand. Natuurlijk kun je gewoon dat tweede apparaat direct aan wifi koppelen, maar soms kun of wil je dat niet. Misschien is de wifi-chip in het andere apparaat wel kapot of heb je speciale software voor je privacy op het eerste apparaat staan, waardoor je internetverbinding afgeschermd is (via een VPN bijvoorbeeld). Zo kun je dus allerlei eigen redenen hebben om gebruik te maken van tethering via bluetooth. Maar hoe activeer je die functie op een Android-smartphone?
Zo zet je bluetooth-tethering op
Voor dit voorbeeld gebruiken we twee Android-smartphones. De verbinding die je maakt via bluetooth is veilig, maar wel langzamer dan wanneer je direct verbinding maakt met een toegangspunt; dat is alvast goed om even in het achterhoofd te houden. Maar goed, één van de voordelen van internet delen op deze manier is dat je minder energie verbruikt. Per smartphone kunnen de menu’s en interface-opties die we behandelen verschillen. We gebruiken de termen die we tegenkomen op de Google Pixel 8 Pro, maar bij jou kunnen die dus net even anders zijn.
Zorg ervoor dat je de mobiele data hebt ingeschakeld. Dat kan meestal via het snelle menu op het beginscherm door het van boven naar beneden te trekken. Onder het knopje Internet moet je ervoor zorgen dat je verbinding maakt via 4G of 5G. Je kunt ook gewoon een wifi-netwerk hiervoor gebruiken; dat regel je onder hetzelfde knopje (en anders ga je hiervoor naar Instellingen > Netwerk en internet > Internet). Binnen hetzelfde snelle menu kun je ook meteen de bluetoothverbinding activeren. Trek dat menu naar beneden en tik op de bluetoothknop. Simpeler kan bijna niet.
Open nu wederom (of voor het eerst) de Instellingen-app op je smartphone en ga naar Netwerk en internet > Hotspot en tethering. Daar zie je een aantal opties, waaronder Wifi-hotspot, maar dus ook Bluetooth-tethering. Mocht je de opties niet zien staan, dan helpt het om de zoekbalk boven in beeld te gebruiken en te zoeken op ‘tethering’. Dan komen de opties als het goed is vanzelf in beeld. Tik op Bluetooth-tethering om de verbinding te activeren. Pak nu de andere smartphone of tablet erbij en open de bluetooth-instellingen om dezelfde verbinding actief te maken.
Nadat bluetooth is geactiveerd, zal het tweede apparaat verbinding maken met het eerste apparaat. Op het tweede apparaat selecteer je de naam van het toestel dat het internet deelt. Accepteer nu het paarverzoek van beide apparaten (en check voor de zekerheid of de code in beeld overeenkomt).
Je ziet nu niet bij wifi of internet staan dat je met het internet verbonden bent, maar dat kun je wel op een andere manier checken. Ga daarvoor op het tweede apparaat naar Bluetooth en tik op de instellingen van het gekoppelde apparaat. Daar moet staan dat je nu internettoegang hebt.
Mocht je tijdens het proces tegen problemen aanlopen, dan helpt het vaak om de bluetoothverbinding een keer te deactiveren en opnieuw in te schakelen. Houd er verder rekening mee dat je maar één apparaat kunt koppelen en dat er maximaal tien meter tussen de apparaten mag zitten.