Review: Netgear Nighthawk M6 Pro - Een veelzijdige mifi-router
De Netgear Nighthawk M6 Pro is een dure mifi-router van 999 euro. Aangezien je dergelijke apparaten, ook wel mobiele hotspots genoemd, voor een paar tientjes kunt aanschaffen, is het de vraag wat je aan deze dure gadget hebt. We bekijken het in de Netgear Nighthawk M6 Pro-review.
Maar los van de hierboven genoemde minpunten zijn we geen problemen tegengekomen met de Netgear Nighthawk M6 Pro. In principe stel je de router in (met een netwerknaam en wachtwoord) en kun je direct doen wat je ermee wilt doen. Toegegeven, dit kan ook met je smartphone of goedkopere modellen, maar die halen waarschijnlijk niet dezelfde snelheden, gaan niet net zo lang mee en werken mogelijk niet net zo vlekkeloos. Maar is dat dan 999 euro waard? Dat is echt een persoonlijke afweging. Er kunnen veel redenen zijn om het niet te doen. Je hebt geen duizend euro over, maakt nog steeds gebruik van wifi 5 of vindt de overdaad aan functies wellicht overkill. Weet in elk geval dat wanneer je de Netgear Nighthawk M6 Pro wél besluit aan te schaffen, je het beste van het beste in huis haalt. Qua design, gewicht, snelheid én gemak - maar minder op het gebied van interface. Tot slot is het zo dat dit apparaat lang mee zal kunnen, aangezien de router wifi 6e en de 6GHz-band ondersteunt.
- Ontzettend uitgebreid
- Veilig alternatief openbare netwerken
- Relatief lange accuduur
- Tot aan wifi 6e
- Dualband wifi
- 6GHz-netwerk
- Niet alle functies worden goed uitgelegd
- Langzame interface op router
- De prijs
We noemen ze mobiele hotspots of mifi-routers. Mifi is een samenvoeging van mobiel en wifi, en duidt op een draagbare wifi-router met interne accu. De Netgear Nighthawk M6 Pro-router is zo’n apparaat, waarmee je dus overal toegang hebt tot je persoonlijke wifi-netwerk. Maar waarom zou je in zo’n apparaat investeren, tegen een prijs van 999 euro, als je ook gewoon een mobiele hotspot kunt aanmaken op je smartphone? Of een variant kunt kopen voor een tiende van de prijs?
De Netgear Nighthawk M6 Pro
Aangezien een compact ontwerp belangrijk is voor een draagbare router, kijken we eerst naar de afmetingen en het gewicht. Het zwarte omhulsel is aan alle kanten 10,5 centimeter lang, terwijl het een dikte heeft van 2,15 centimeter. Het gewicht bedraagt 256 gram. Dat is niet supergroot en ontzettend zwaar, waardoor de mifi-router waarschijnlijk in menig rugtas past. Voor je broekzak is dit te groot. Het plastic aan de buitenkant voelt verder solide genoeg om tegen een stootje te kunnen.
©WA | ID.nl
©WA | ID.nl
Achterop zit er een paneel dat je heel gemakkelijk loshaalt, maar dat er niet gemakkelijk vanzelf af komt. Daaronder tref je de oplaadbare accu (die je er zelf in moet doen voordat je hem kunt gebruiken) en een simkaartsleuf. Verder beschikt de Netgear Nighthawk M6 Pro over een usb-c-poort (voor het opladen en usb-tethering), een ethernetpoort (zodat je niet afhankelijk bent van een draadloze verbinding) en extra aansluitpunten voor antennes (die niet in de doos zitten).
Je hoeft de router niet per se met een applicatie of webomgeving te bedienen, aangezien voorop een touchscreen zit van 2,8 inch. In principe tref je daar de instellingen aan waar je on-the-go naar op zoek bent (zoals netwerkinformatie en inloggegevens). Maar voor de geavanceerde instellingen dien je toch de webomgeving te verkennen. Er is ook een Netgear Mobile-app beschikbaar, maar die herkent (in elk geval bij ons) deze router niet. Maar wellicht komt dat nog in de toekomst.
Wat heeft de Netgear Nighthawk M6 Pro in zijn mars?
Netgear Nighthawk M6 Pro heeft veel in z’n mars, zelfs ten opzichte van de goedkopere Nighthawk M6. Het prijsverschil tussen beide mifi-routers is 150 euro, en voor dit soort prijzen vinden we dat verwaarloosbaar. Maar goed, dan nog is het de vraag of je er alles uit haalt. De M6 Pro biedt een maximale 5g-snelheid van 4 Gbps aan, ondersteunt wifi 6e (6GHz-band) en heeft een ethernetpoort met een maximale snelheid van 2,5 Gig. De reguliere variant scoort op alle punten net wat lager.
©WA | ID.nl
Naast de 6GHz-band, die nog niet zo breed ondersteund wordt, is er tevens support van 2,4 en 5 GHz. Daardoor kun je een breed scala aan apparaten gebruiken op de Netgear Nighthawk M6 Pro. Niet alleen de modernste smartphones, maar ook allerlei laptops, smarthomeproducten en slimme speakers. Sommige slimme speakers, van bijvoorbeeld Sonos, ondersteunen alleen 2,4 GHz. Dat geldt ook voor slimme deurbellen, zoals die van Aqara. Hoe dan ook, je vist nergens achter het net.
Je kunt de router op verschillende manieren instellen. Je kunt kiezen voor alleen een 5- of 6GHz-netwerk, maar ook voor dualband op 2,4 en 6 GHz of 2,4 en 5 GHz. Tot slot is er de optie voor alleen 2,4 GHz, maar die zal weinig populariteit genieten. Toch kan het handig zijn om die zo nu en dan te gebruiken, voor als een apparaat echt moeite heeft met het netwerk. Dan kan het helpen om tijdelijk over te schakelen op die specifieke band; daarna kun je terugkeren naar de dualbandoptie.
Theoretische snelheden Zoals geldt voor alle routers is het zo dat je rekening moet houden met theoretische snelheden. Die haal je meestal alleen in de meest gunstige omstandigheden. Kabels, andere apparaten in huis, locaties en mobiele abonnementen kunnen allemaal een rol spelen in de maximale snelheid. Het kan dus zijn dat die maximale, theoretische snelheid bij jou lager uitvalt dan je op papier tegenkomt.
Netgear Nighthawk M6 Pro voor in huis
Het is misschien een beetje vreemd om slimme speakers en andere smarthomeproducten te noemen in een review voor een mobiele router, maar daar zit een gedachte achter. Normaliter zou je verwachten dat je dit soort producten alleen gebruikt wanneer je vaak onderweg werkt, of ergens op de camping zit. En ja, dat is een perfect gebruikersscenario. Maar sommige mensen gebruiken dit soort apparaten ook als back-up voor in huis, voor wanneer een constante internetverbinding wenselijk is.
Zeker wanneer je beveiligingssysteem afhankelijk is van een goede internetverbinding, kan het handig zijn te investeren in deze router. Maar goed, wellicht kom je dan beter uit met andere producten van Netgear. Denk dan bijvoorbeeld aan een Orbi-systeem met ruimte voor een simkaart. Dan haal je een razendsnel, uitbreidbaar meshnetwerk in huis, dat een simkaart als back-up heeft. Dat sluit wellicht beter aan bij je wensen. Maar dan nog hoef je de M6 Pro niet helemaal uit te sluiten.
©WA | ID.nl
©WA | ID.nl
Want de Netgear Nighthawk M6 Pro biedt opties aan waarmee dit een perfect back-up internetverbinding vormt. Wanneer je de router bedraad aansluit op een modem in huis, dan kun je aangeven dat de M6 Pro alleen gebruikmaakt van de mobiele verbinding op het moment dat het thuisinternet niet beschikbaar is. Dan heb je één netwerk in huis, en altijd een back-up bij de hand. Bovendien hoef je dan ook niet van netwerk te wisselen wanneer je buiten de deur werkt.
De mifi-router in de praktijk
Aangezien je de Netgear Nighthawk M6 Pro behoorlijk veelzijdig kunt inzetten, hebben we hem op verschillende momenten getest. In alle gevallen is het belangrijk dat je vlak bij de mifi-router blijft. Want zodra je bijvoorbeeld de kamer uitloopt, dan verliest je smartphone verbinding met het netwerk. Wil je deze router dus als een soort back-up voor belangrijke apparaten in huis gebruiken, zorg er dan voor dat ze dichtbij genoeg staan voor het relatief beperkte bereik.
Als je de router wilt kopen om onderweg op te werken, of op de camping gebruikt voor het bekijken van filmpjes, dan heb je geen last van die beperking. Loop je toch weg, om wat voor reden dan ook, dan maakt je smartphone, laptop, tablet of wat dan ook, wederom automatisch verbinding. Mits je even de batterij-instellingen aanpast. Want de Netgear Nighthawk M6 Pro gaat standaard na vijf minuten uit wanneer er geen verbinding actief zijn. Gelukkig kun je dit verhogen naar zestig minuten.
We hebben de Netgear Nighthawk M6 Pro getest met een simkaart van Tele2 (nu Odido) en een 5G-abonnement. De theoretische snelheid ligt daardoor op 225 Mbps. Een speedtest via Speedtest.com levert een gemiddelde snelheid van ongeveer 130 Mbps op, en dat is geen verkeerde score. Voeren we dezelfde test uit met een andere simkaart van Odido, zonder tussenkomst van de M6 Pro, dan komen we op meer dan 170 Mbps uit. Er gaat dus iets aan snelheid verloren, maar voor veel diensten is de snelheid hoog genoeg. Je kunt er zelfs games mee streamen, mocht je dat prettig vinden.
De accu gaat lekker lang mee
Een belangrijke punt om te noemen is de accu die hierin een rol speelt. Normaliter gaat de Netgear Nighthawk M6 Pro zo’n dertien uur mee op een volle lading. Dat is genoeg voor een werkdag on the road. Maar dan gaan we uit van drie dingen; dan stel je de mifi-router in op alleen 5GHz, houd je het bereik beperkt (dat is uitbreidbaar) en staat het energieprofiel op Uitgebalanceerd. Wanneer je overschakelt naar het profiel voor prestaties, dan schiet de snelheid soms naar 190 Mbps.
©WA | ID.nl
Het verschil is best groot, en met meerdere gekoppelde apparaten ook merkbaar. Je kunt namelijk tot 32 apparaten tegelijkertijd koppelen aan dit model. Dat betekent dat je dus met meerdere smartphones en laptops tegelijkertijd verbinding kunt maken met de Netgear Nighthawk M6 Pro. Het grote voordeel ten opzichte van bijvoorbeeld een mobiele hotspot op je smartphone is dat dit niet ten koste gaat van je smartphonebatterij. Die blijft op niveau, terwijl de router al het werk doet.
Waarschijnlijk valt de snelheid je een beetje tegen, en dat hadden wij in eerste instantie ook. De snelheid is voor een groot deel afhankelijk van het mobiele apparaten, je locatie en met hoeveel mensen je tegelijkertijd van de router gebruikmaakt. Daar tegenover staat wel dat je een persoonlijk en veilig wifi-punt kunt opzetten, waar alleen jij gebruik van maakt (en iedereen die het wachtwoord heeft). Dit is een veel veiliger alternatief voor wifi op de camping of in de trein, bijvoorbeeld.
De interface is een beetje traag
Qua functies stelt de Netgear Nighthawk M6 Pro in elk geval niet teleur. Maar toch zijn er twee duidelijke nadelen: de prijs en de interface. Hoewel het fijn is dat je een hoop instellingen direct op het apparaat kunt regelen, via het touchscreen, is het jammer om te zien dat een aanraking gevoelsmatig laat verwerkt wordt. Daardoor kan het zijn dat je ergens al op gedrukt hebt voordat de optie in beeld verschijnt, waardoor je weer een stap terug moet. Het kost wat geduld.
©WA | ID.nl
Daarnaast is de webomgeving een stuk uitgebreider dan de functies die je aantreft op het apparaat zelf. Niet heel vreemd; dit zien we immers vaker gebeuren op routers. Maar voor de minder ervaren gebruiker kan er een hoop op hem of haar afkomen. In de meeste gevallen heb je de webomgeving niet echt nodig voor dagelijks gebruik, en wellicht dat de app beter is, maar niet alle functies worden duidelijk uitgelegd. Daardoor voel je je als beginner wellicht als een vis op het droge.
Netgear Nighthawk M6 Pro kopen?
Los van de hierboven genoemde minpunten zijn we geen problemen tegengekomen met de Netgear Nighthawk M6 Pro. In principe stel je de router in (met een netwerknaam en wachtwoord) en kun je direct doen wat je ermee wilt doen. Toegegeven, dit kan ook met je smartphone of goedkopere modellen, maar die halen waarschijnlijk niet dezelfde snelheden, gaan niet net zo lang mee en werken mogelijk niet net zo vlekkeloos. Maar is dat dan 999 euro waard? Dat is echt een persoonlijke afweging.
Er kunnen veel redenen zijn om het niet te doen. Je hebt geen duizend euro over, maakt nog steeds gebruik van wifi 5 of vindt de overdaad aan functies wellicht overkill. Weet in elk geval dat wanneer je de Netgear Nighthawk M6 Pro wél besluit aan te schaffen, je het beste van het beste in huis haalt. Qua design, gewicht, snelheid én gemak - maar minder op het gebied van interface. Tot slot is het zo dat dit apparaat lang mee zal kunnen, aangezien de router wifi 6e en de 6GHz-band ondersteunt.