5G: wat is dat ook alweer (en wanneer komt het)?!
Begin volgend jaar vindt een nieuwe 5G-frequentieveiling plaats. Dat is het moment dat de Nederlandse telecomaanbieders eindelijk écht op delen van de frequentie kunnen bieden om aan hun 5G-netwerk toe te voegen. Daarna zal het nog even duren voordat wij er als consument gebruik van kunnen maken, maar toch: er is licht aan het eind van de tunnel. In dit artikel leggen we uit wat er dan ook alweer aan zit te komen.
Onze telefoons zijn er al geruime tijd klaar voor, maar het écht snelle 5G laat maar op zich wachten. Wat is er allemaal aan de hand? In dit artikel bespreken we:
-
Wat de 5G-frequentieveiling inhoudt voor Nederland
-
De specifieke frequenties die beschikbaar komen tijdens de veiling
-
De huidige staat van de 5G-uitrol in Nederland en waarom deze langzamer gaat dan verwacht
-
Hoe de nieuwe veiling de uitrol van 5G kan versnellen en verbeteren
-
De stappen na de veiling voordat consumenten daadwerkelijk van 5G kunnen genieten
-
Ook lezen: Wanneer krijgen we snel 5G-internet?
De 5G-veiling staat voor de deur, en dat is een belangrijke mijlpaal voor iedereen die in Nederland met smart op sneller internet wacht. Wat betekent deze veiling nu eigenlijk voor de gemiddelde gebruiker, en wat gaat er dan precies onder de hamer? In dit artikel zoomen we in op de naderende frequentieveiling en de beloftes die het met zich meebrengt voor de uitrol van 5G in Nederland.
Een kijkje in de veilingkast
Laten we beginnen met de basis: wat is zo'n frequentieveiling? Simpel gezegd, de overheid verkoopt de rechten om bepaalde delen van de radiogolven te gebruiken. Die 'stukjes' golflengte zijn essentieel voor telecomaanbieders om mobiel internet aan te bieden. Met de komst van 5G zijn er nieuwe frequenties nodig, omdat we anno nu meer data versturen en ontvangen dan ooit tevoren.
Welke frequenties gaan onder de hamer?
Bij de komende veiling staan de 700-, 1400- en 2100MHz-banden op het programma. De 700MHz-band is interessant omdat deze golven ver en door muren heen kunnen reizen, wat zorgt voor een brede dekking. De 1400MHz-band is een middenweg en de 2100MHz-variant biedt hoge snelheden – ideaal voor in drukke steden, waar veel mensen tegelijk op het netwerk zitten.
©Peter Heckmeier
De uitrol in een slakkentempo
Nu vraag je je misschien af: als we al die frequenties hebben, waarom zit Nederland dan nog niet volop in de 5G-snelheden? Dat komt deels door de voorzichtigheid rondom de nieuwe technologie. Er waren onder meer zorgen over gezondheid, veiligheid en de impact op de omgeving. Ook de omschakeling van bestaande technologie naar 5G kost tijd en geld. Al dat soort factoren zorgen voor een tragere uitrol dan we zouden willen.
Vanwaar al die vertraging?! De route naar de 5G-frequentieveiling in Nederland was geen snelweg, maar meer een kronkelpad vol vertragingen. Het opstellen van nieuwe regels en beleid kost tijd, vooral omdat er allerlei factoren bij komen kijken, zoals veiligheid en milieubescherming. Bovendien hebben zorgen over de gezondheidseffecten van 5G geleid tot extra onderzoeken en verhitte publieke debatten.
Internationale samenwerking is ook een punt van aandacht, omdat frequenties wereldwijd worden gebruikt en gedeeld. Het gaat niet alleen om mobiel internet; andere belangrijke diensten, zoals luchtvaart- en maritieme communicatie, defensiesystemen en meteorologie, vertrouwen eveneens op deze frequenties.
De technische uitdagingen van het integreren van 5G in bestaande netwerken, samen met het aflopen van oude contracten, vragen om een zorgvuldige aanpak en tijd. En dan zijn er nog de onvoorziene economische en politieke factoren die alles kunnen beïnvloeden, zoals de recente pandemie heeft laten zien.
©ra2 | ra2studio
Wat betekent de veiling voor de uitrol van 5G?
De nieuwe veiling kan dit proces een zetje geven. Meer frequenties betekent dat aanbieders hun netwerken kunnen verbeteren en uitbreiden. Dit zou de dekking en snelheid van 5G in Nederland aanzienlijk kunnen verbeteren. Met de nieuwe frequenties kunnen aanbieders ook inspelen op de toekomstige behoeften, zoals het Internet of Things, waarbij apparaten onderling communiceren.
Voordat je nu denkt dat je na de veiling direct overal met lichtsnelheid kunt Netflixen: zo'n vaart loopt het niet. Na de veiling duurt het nog even voordat de frequenties in gebruik genomen worden. Telecomaanbieders moeten hun netwerken aanpassen, en dat is een flinke klus. Daarbij blijven de zorgen over bijvoorbeeld straling en landschapsimpact de uitrol beïnvloeden.
En nu...?
De 5G-veiling is een stap vooruit, maar geen toverstaf. Het is een complex proces dat tijd nodig heeft. De veiling zelf is echter een positief signaal: het laat zien dat Nederland in beweging is richting een snellere digitale toekomst. Laten we hopen dat de uitrol van 5G, net als bij elke nieuwe technologie, straks soepel en snel verloopt, met respect voor gezondheid en milieu. Want uiteindelijk willen we allemaal vooruit, nietwaar?