ID.nl logo
Samsungs nieuwe vouwbare smartphones, smartwatch en tablets: meer déjà vu dan vernieuwing
Huis

Samsungs nieuwe vouwbare smartphones, smartwatch en tablets: meer déjà vu dan vernieuwing

Samsung heeft officieel de Samsung Galaxy Flip 5, Galaxy Fold 5 en Galaxy Watch 6 (Classic) uit de doeken gedaan. Daarnaast mogen we drie nieuwe tablets binnen de Tab S9-serie verwachten. Uiteraard zijn de producten verbeterd, maar de stappen onderling zijn meestal vrij klein.

Een aantal dagen voordat Samsung heel rits aan nieuwe producten lanceert, heeft ID.nl al met de apparaten kunnen kennismaken. Daarnaast hebben we een uitgebreide presentatie gekregen van wat allemaal nieuw is onder de zon. De indruk die blijft hangen laat zich haast net zo voorspellen als de verbeteringen die Samsung doorvoert. Het gaat om een serie nicheproducten voorzien van kleine verbeteringen waarmee Samsung hoopt de markt te veroveren. Platte, rechthoekige smartphones zijn saai en achterhaald, dus moeten we allemaal aan de opvouwbare modellen. Vindt Samsung.

We moeten aan de vouwbare smartphone

Dat is geen nieuwe boodschap. En het cijfer in de namen van zowel de nieuwe Flip als Fold verhult niet dat Samsung al een aantal verwoede pogingen gedaan heeft. De markt is toe aan iets nieuws, laten we ons vertellen door verschillende Samsung-vertegenwoordigers. Daar zijn we het allemaal over eens. De smartphone zoals we hem kennen huisvest geen geheimen meer en echte innovaties laten voorlopig nog op zich wachten. De verkopen lopen terug en de prijzen gaan omhoog, maar door nieuwe categorieën te creëren kun je (hoe cynisch of bot dat ook klinkt) toch nog positieve cijfers laten zien.

Uit intern en extern onderzoek blijkt dat de markt voor opvouwbare smartphones blijft groeien. Dat laat bijvoorbeeld Counterpoint goed zien: in een jaar tijd groeide de markt met 64 procent naar 2,5 miljoen verscheepte units. Dat is een iets andere statistiek die Samsung hanteert. Uit de presentatie bleek dat in vijf jaar tijd meer dan 12,5 miljoen opvouwbare toestellen verkocht waren. Interessant om te zien op een markt waarin dalende koersen hoogtij vieren. Momenteel bestaat de markt ongeveer anderhalf miljard smartphones – dus er valt nog wat winst te behalen.

Samsung Galaxy Flip 5 en Galaxy Fold 5

Samsung wil die winst gaan pakken door de foldables, zoals de categorie opvouwbare smartphones heet, dunner en sneller te maken. Vanzelfsprekend krijgen de toestellen een nieuwe processor: dezelfde Snapdragon 8 Gen 2 die we ook in de Galaxy S23-lijn aantreffen. Daarnaast zijn de randen om de schermen dunner gemaakt en kunnen we de smartphones daadwerkelijk dichtvouwen. Dat komt door een druppelvormig design van het scharnier. Er is dus geen opening mee aanwezig wanneer je de Fold of Flip dichtvouwt. Ook moeten de toestellen tot slot steviger zijn.

Tot slot hebben beide foldables verbeterde software en AI-mogelijkheden (AI is natuurlijk dé term die ieder marketingteam nu gebruikt), plus een langere accuduur. Het verschil met de voorgangers? Ongeveer een uur aan extra gebruikstijd.

De Samsung Galaxy Fold 5 heeft de minste veranderingen gekregen en moet het vooral hebben van een veel handiger ontworpen hoesje. Dat hoesje huisvest een stylus, net als vorig jaar. Maar dit keer zit de stylus in het materiaal verwerkt. Hij zit er dus niet bovenop geplakt. Niet alleen is de Fold 5 dunner in zijn nieuwe jas, ook heb je geen last meer van een vreemde bobbel. Met een klein knopje klik je de stylus los.

Met dit nieuwe hoesje wil Samsung de Note-gebruiker opnieuw naar zich toetrekken. De Galaxy Note was een zakelijke smartphone waar veel mensen dankbaar gebruik van maakten (100.000 stuks nog in Nederland). In de behuizing zat een stylus, die je dus altijd bij de hand had. Door die S Pen nu naar het hoesje te verplaatsen, kun je een Note-achtige ervaring realiseren. Maar dat kost je dan nog wel 99,95 euro extra – zo duur is de hoes met stylus. Tenminste, mits je niet al een Galaxy S23 Ultra gekocht hebt, die Samsung eerder dit jaar uitbracht met Note-gebruikers in het achterhoofd.

De Samsung Galaxy Flip 5 heeft aanzienlijk meer aandacht gekregen. Het scherm voorop is gegroeid van 1,8 naar 3,4 inch. Ook zit er een merkwaardig knikje in de linkerhoek, maar dat geeft het toestel juist een speels karakter. Prima, gezien de jonge doelgroep. Samsung belooft ook dat die designkeuze in de toekomst functioneel gaat zijn. Op het schermpje voorop krijg je een kernachtige smartphone-ervaring. Je maakt foto’s, beantwoordt berichten, opent je agenda en gebruikt zelfs Google Maps. Later komen er meer opties aan, maar daarvoor moeten appmakers hun apps wel updaten.

Galaxy Watch 6 brengt gezondheid in kaart

Wanneer iemand eenmaal een smartphone van een bepaald merk heeft, haalt zo’n persoon ook vaak een smartwatch van dezelfde fabrikant (mits diegene daar interesse in heeft). En anders is de smartwatch wel een goed lock-in-apparaat: heb je eenmaal een smartwatch van merk X, dan stap je niet meer snel over naar een ander merk als je in de markt bent voor een nieuwe smartphone. Vaak komt dat doordat slimme horloges ‘exclusieve’ functies aanbieden die niet beschikbaar zijn op andere platformen of apparaten. Onderdelen die vaak bewust achter een bepaalde muur geplaatst worden.

Net zoals je gezondheidsdata... Toegegeven, Samsung is hier niet alleen in. Maar als je al jaren als trouwe Samsung-gebruiker veel gegevens over je eigen lichaam en leven hebt verzameld, dan is het zuur om te bedenken dat je die data kwijtraakt wanneer je eens een ander merk wil uitproberen.

De Galaxy Watch 6 (Classic) zet de huidige trend in elk geval voort en wil mensen nog meer inzicht over hun eigen gezondheid aanbieden. Dat kunnen ze doen met een processor die achttien procent sneller en een scherm dat twintig procent groter is. Ook kan het scherm helderder ingesteld worden.

Meer van alles

Er komen nieuwe wijzerplaten aan en je kunt uit nieuwe bandjes kiezen. Die bandjes zijn dankzij het one-click-systeem tevens veel gemakkelijker te vervangen dan bij hun voorgangers. Heb je dus een apart bandje voor het sporten of het dagelijks leven, of wil je eens gek doen tijdens een speciale dag, dan wissel je dus moeiteloos van band. Verder is de batterij meer dan twintig procent groter (maar moeten we nog zien of die daadwerkelijk langer meegaat) en is er meer opslaggeheugen aanwezig: maar liefst 33 procent. Qua hardware dus prima doch voorspelbare aanpassingen.

Op het gebied van software mogen we ook vooral meer verwachten. Wat dacht je van een slaapcoach, die je kan helpen betere nachtrust te behalen? Of het feit dat de Samsung Galaxy Watch 6 (Classic) nu meer informatie over je prestaties en gezondheid kan laten zien, zonder dat je daarvoor een smartphone nodig hebt? Met meer dan negentig workoutopties, die je kunt personaliseren door bijvoorbeeld je eigen gewichten in te vullen, en gepersonaliseerde hartritmezones moet je ook meer uit het sporten kunnen halen. En de terugkerende menstruatiecyclus is fijn voor vrouwen.

Verder gaat er een hoop aandacht uit naar nieuwe apps. Denk dan aan Google Maps en Stocard. Je kunt op afstand de camera op je smartphone bedienen en via smarthomeplatform SmartThings (dat Samsung zelf ontwikkeld heeft) zelfs alles uitschakelen in huis wanneer je naar bed gaat. De slaapmodus zet bovendien het scherm en de notificaties uit.

Al deze opties zijn exclusief voor de Watch 6 (Classic) en komen niet naar de Watch 4 en Watch 5 Pro. Het 40mm-model van de Watch 4 en de 5 Pro (het sportmodel) blijven beschikbaar, maar blijven verder zoals ze zijn.

Drie nieuwe tablets binnen Tab S9-lijn

Tot slot kijken we nog even naar de drie nieuwe tablets die Samsung presenteert: de Samsung Galaxy Tab S9, Tab S9 Plus en Tab S9 Ultra. Deze lijn heeft minimale verbeteringen gekregen. De grootste aanpassing is het ip68-certificaat. Daardoor is de tabletreeks, na negen series, eindelijk bestand tegen water en stof. Ook is het scherm verbeterd en kan het super amoled-scherm dynamisch schalen tussen 60 en 120 Hertz. Bovendien kunnen de tablets rekenen op Vision Booster (waardoor het scherm heel helder ingesteld kan worden) en zijn de speakers dit keer twintig procent groter.

Een belangrijke aanpassing tot slot is de nieuwe Vapor Chamber. Daardoor beschikken de tablets over een goede hitte-afvoer. Dat moet de hardware niet alleen koel, maar ook de prestaties op peil houden. En hoewel er al een S Pen bij de tablets geleverd wordt, kun je los nog een S Pen Creator Edition aanschaffen. Die heeft een betere grip dankzij zachter materiaal en ondersteunt verschillende tips en hoeken. De kosten: 110 euro. Een opvallende wijziging aan het uiterlijk van de drie tablets is dat het camera-eiland verdwenen is en dat de lenzen voortaan in de behuizing verwerkt zitten.

Nee, de upgrades zijn ook voor de tablet niet enorm denderend. Maar als je naar de markt kijkt, dan zijn ze wel logisch. Uit Samsungs eigen onderzoek blijkt namelijk dat mensen vooral waarde hechten aan een goed scherm, fijne accuduur, ecosysteem en genoeg opslagruimte en werkgeheugen. Daarom komt het Zuid-Koreaanse bedrijf met nieuwe opslag- en geheugenopties. De gewone Tab S9 is met 8 GB werkgeheugen en 128 GB opslagruimte te koop, maar de overige tablets gaan vanaf 12 GB/256 GB. De Tab S9 Ultra is tot slot met 16 GB werkgeheugen en 1 TB aan opslagruimte te koop.

Maar hoe bevallen de producten?

De producten die we in dit artikel noemen zijn voornamelijk nicheproducten. Tenminste, als je ze vergelijkt met de wereldwijde smartphonemarkt, bijvoorbeeld. Foldables zijn nog niet van de grond gekomen (maar de markt groeit gestaag door), terwijl de markten voor smartwatches en tablets te maken krijgen met neerwaartse cijfers. Of mensen hebben al zo’n product of ze zijn er niet in geïnteresseerd. En of Samsung die laatste groep mensen gaat overtuigen, is nog maar de vraag. Maar één ding staat wel vast en dat kunnen we na deze middag met een gerust hart claimen.

De producten die Samsung maakt zijn ontzettend premium. We moeten ze uiteraard nog testen, maar de eerste indrukken zijn positief, ondanks de kritische noten. Aan de kwaliteit ligt het niet. Als dit de eerste keer is dat je één van de genoemde producten aanschaft, dan gaat er een wereld voor je open. Samsungs producten voelen stevig aan, hebben fijne en snelle software en communiceren naadloos met elkaar. Maar als je ieder jaar overstapt, dan moet je er dus rekening mee houden dat de stappen tussen de producten (zelfs binnen de nieuwe categorie) alsmaar kleiner en kleiner worden.

▼ Volgende artikel
Rijden met de nieuwe Renault 5: Overtreft alle verwachtingen
Mobiliteit

Rijden met de nieuwe Renault 5: Overtreft alle verwachtingen

Het is verreweg de belangrijkste auto die het merk sinds lange tijd introduceert. Met de nieuwe Renault 5 geeft het merk een flinke slinger aan zijn Renaulution. Een strategie waarmee het merk de snel veranderende automarkt met al zijn facetten omarmt. Technologie, connectiviteit en schone energie: Renault heeft een duidelijk een stip op de horizon geplaatst. De eerste kilometers achter het stuur van de nieuwe Renault 5, die vanaf 27.990 euro bestelbaar is, tonen aan dat de eerste Renaulution-vrucht een absolute gouden zet blijkt te zijn.

Download nu GRATIS het EV Duurtest-rapport 2024!

In het EV Duurtest-rapport zijn nieuwe elektrische auto's door verschillende consumenten getest. Alle resultaten vind je terug in dit digitale rapport. Door het invullen van je naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van het Kieskeurig EV Duurtest-rapport. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl EV-nieuwsbrief.

Duimpjes gegarandeerd

Begin dit jaar mocht ik er in een studio nabij Parijs al aan snuffelen. De wedergeboorte van een icoon, de nieuwe Renault 5. Goed een half jaar later staat er een knalgele (Jaune Pop) Iconic Cinq uitvoering op mij te wachten. Het merk wil met de nieuwe 5 zowel de oude generatie, zij die zich het origineel nog goed kunnen herinneren, als de jonge garde aanspreken. Een uitdaging, maar mede dankzij designtermen als 'retro futuristisch' heb ik zelden gedurende een intro zoveel enthousiaste reacties mogen ontvangen. Van jong tot oud, van surfer tot mondaine dame. De duimpjes waren haast ontelbaar!

Bekijk onderaan dit artikel een video van de nieuwe Renault 5!

©Irwin Versteegh

Standaard 18 inch

De nieuwe 5 rolt standaard op 18inch-wielen en dat geeft 'm samen met de goede proporties een sterk voorkomen. Stap ik achter het stuur, dan valt direct de lage en sportieve instap op. Ik zak weg in prima gevormd meubilair en dankzij een axiaal verstelbaar stuurwiel is een goede zitpositie snel gevonden. 

🚘Ook interessant: EV-profiel Renault Scenic E-Tech: Is de 'Auto van het Jaar 2024' écht zo goed?

©Irwin Versteegh

Andere zit dan verwacht

Toch moet ik voor de juiste ondersteuning van mijn bovenbenen net iets verder naar achteren gaan zitten. Een kantelbare zitting zou hier uitkomst bieden. Iets wat met name voor passagiers op de achterbank bovendien wat ademruimte zou verschaffen. Achter mijzelf plaatsnemen, zat er namelijk niet in. 

©Irwin Versteegh

Ontdek jouw ideale elektrische auto

Vergelijk en vind de beste deals op Kieskeurig.nl!

Ruim genoeg voor bagage

De kofferruimte blijkt ook in de praktijk prima bruikbaar. 320 liter is conform het segment en bleek ruim voldoende voor twee handbagage-reiskoffers en twee rugtassen. Staan de voorstoelen vrij ver naar achteren, dan zul je de hoofdsteunen van de achterbankleuning moeten verwijderen als je deze neer wilt klappen. 

©Irwin Versteegh

Vanaf 27.990 euro

De nieuwe Renault 5 komt er met twee accu's en voorlopig twee elektromotoren. Later volgt een derde met zo’n 90 pk. De Urban Range met 40kWh en 327 km range is leverbaar vanaf 27.990 euro. Je krijgt dan een 120 pk sterke elektromotor. De Techno-uitvoering is 2 mille duurder en de compleetste Iconic Cinq kost 31.490 euro. Voor net geen 30 mille stap je in de Comfort Range Techno. Die heeft een 52kWh batterij, een 150 pk sterke motor en een bereik van 410 kilometer volgens de WLTP-testmethode. Standaard zijn een 3-Fase 11kW boordlader, een warmtepomp en een snellaadtijd van 30 minuten. 

©Irwin Versteegh

Overtreft verwachtingen

Gedurende de dynamisch introductie heb ik zo'n 200 kilometer in het Vijfje afgelegd. Uiterst plezierige kilometers welteverstaan, want qua rijkwaliteit en plezier overtreft 'ie mijn verwachtingen. De 5 is zo wendbaar als een dartele poedel! De zeer directe (soms iets te directe) stuurinstallatie zorgt met het lage zwaartepunt van het gloednieuwe – toegewijd EV – AmpR Small platform voor een middenmotor-achtige ervaring. De 5 bijt zich in elke bocht vast, voelt fantastisch wendbaar en mede dankzij – uniek in deze klasse – een mooie Multilink-ophanging voor de achteras ligt de grens ver voorbij die van plezier.

©Irwin Versteegh

MINI-rijders kunnen naar Renault

En dit alles in combinatie met een verrassend verfijnde rijervaring. Binnen de bebouwde kom is-ie verre van 'te stug' en ondanks dat 'ie op een verkeersdrempel soms iets vergevingsgezinder zou mogen zijn, stoort dit niet. De nieuwe 5 blijkt op dit vlak zo goed, dat 'ie zelfs MINI-rijders zou weten te overtuigen. Zeker ook gezien het feit dat hij zich op de snelweg bovendien ontpopt als een fijne cruiser met een C-segment-waardige geluidsisolatie. 

Meer weten over de nieuwe Renault 5? Bekijk dan de video van InstaAutoVlog. 

Watch on YouTube

 

▼ Volgende artikel
Scherm delen via WhatsApp: zo werkt het
Huis

Scherm delen via WhatsApp: zo werkt het

Net zoals je op de pc je scherm kunt delen met een tool als TeamViewer, kun je ook je scherm delen via WhatsApp. Dit lukt zowel in een een-op-eengesprek als in een groepsgesprek. Handig als je iets op je smartphone wilt laten zien of uitleggen.

In drie eenvoudige stappen laten we zien hoe je in WhatsApp je scherm kunt delen, zodat je iets aan een ander kunt laten zien:

  • Videogesprek starten
  • Scherm delen
  • Delen stoppen

Lees ook: Privacy op WhatsApp beschermen: zo doe je dat

1 Videogesprek

Deze functie werkt zowel op de Android-, iOS- als Windows-app, maar alleen als je een videogesprek bent gestart. De optie werkt dus niet tijdens WhatsApp-spraakgesprekken. Heb je een Android-telefoon dan kun je overigens probleemloos je scherm delen met iemand met een iPhone en andersom. Houd er wel rekening mee dat alles wat op je scherm te zien is, zichtbaar wordt voor je gesprekspartner. Kijk dus uit als er bijvoorbeeld bankgegevens, foto’s of andere gevoelige informatie op het scherm staan. Net als de berichten en oproepen, versleutelt WhatsApp de inhoud van schermdeling voor extra beveiliging.

2 Laat de ander meekijken

Nieuw is dat je nu ook de audio van je smartphone op die manier kunt delen. Start een videogesprek op de gebruikelijke manier en je ziet onderaan bij de bedieningsknoppen een pictogram met drie horizontale stippen: tik hierop en klik op Deel scherm (iOS) of Scherm delen (Android). Vervolgens verschijnt er een korte uitleg van deze functie. Ga door en tik op Start uitzending (iOS) of Nu starten (Android). Hierdoor wordt de schermdeling gestart; vanaf nu kan de ander alles volgen wat er bij jou op je scherm gebeurt. Zo kun je bijvoorbeeld teruggaan naar het homescreen en ook andere apps openen terwijl de ander meekijkt. Wanneer je dit scherm verlaat, keer je terug naar het videogesprek in WhatsApp.

Handig om te weten! Ken je deze 8 handigheidjes in WhatsApp al?

3 Schermdeling stoppen

Ook iedereen die deelneemt aan een groepsvideogesprek kan een schermdeling-sessie starten. Er kan echter maar één persoon tegelijk zijn scherm delen. Om op een Android-telefoon te stoppen met delen, keer je terug naar het WhatsApp-videogesprek en tik je op Stoppen met delen. Op de iPhone tik je op het groene pictogram in de linkerbovenhoek van de statusbalk van de iPhone. Daarna tik je op de rode knop in het centrum van het scherm.

Watch on YouTube