Eerste indruk Samsung Galaxy S21: beter én goedkoper dan de S20?
De Samsung Galaxy S21, S21 Plus en S21 Ultra zijn officieel gepresenteerd en vanaf 29 januari te koop. Computer!Totaal kon de drie smartphones al een uurtje uitproberen en in deze preview lees je onze eerste indrukken van de Samsung Galaxy S21 test.
Eerst de verkrijgbaarheid en prijzen: Samsung levert de drie smartphones op 29 januari. Je kunt ze nu al vooraf bestellen en krijgt er dan twee extra's bij (draadloze oordopjes en een tracker om bijvoorbeeld je sleutels terug te vinden).
De Galaxy S21 start bij 849 euro, de Galaxy S21 Plus bij 1049 euro en de Galaxy S21 Ultra bij 1249 euro. De prijzen van de S21 Plus en S21 Ultra komen nagenoeg overeen met hun voorgangers, maar de S21 is een stuk goedkoper dan de S20. Die startte bij 899 euro met 4G en 999 euro met 5G. De S21 heeft standaard 5G, is dus 150 euro goedkoper én biedt betere specificaties. Dat klinkt als een goede deal, toch?
©PXimport
Aangepast ontwerp en scherm
De buitenkant van de S21-serie lijkt in ieder geval veel op die van de S20, wat ik prima vind. De toestellen ogen niet heel spannend, maar wel luxe en zijn te koop in allerlei kleuren. Interessant is dat de S21 een plastic achterkant heeft, op papier een stap terug ten opzichte van de glazen S20. Bij het vasthouden merk ik eigenlijk geen verschil: de achterkant voelt stevig en glasachtig aan en trekt geen vingerafdrukken of stof aan. Glas heeft dat nadeel wel.
De S21 is lekker handzaam, terwijl de S21 Plus nauwelijks met één hand te gebruiken is. De S21 Ultra is nog een slagje groter en vooral zwaarder, wat 'm echt een toestel voor tweehandig gebruik maakt. Goed om te weten is dat de smartphones geen hoofdtelefoonaansluiting hebben en dat de S21 ook het micro-sd-slot schrapt. Dat vind ik jammer, al is het opslaggeheugen met minimaal 128GB wel groot.
©PXimport
De schermen zijn qua grootte (6,2, 6,7 en 6,8 inch) nauwelijks veranderd en het gaat opnieuw om hele mooie oled-displays met heel soepel beeld. Dat is te danken aan de verversingssnelheid van 120Hz. Het beeld van de S21 en S21 Plus oogt wel iets minder scherp dan de S20-reeks, omdat ze full-hd-schermen hebben in plaats van een scherper qhd-display. In de praktijk stoort mij dit niet. De S21 Ultra houdt zijn scherpe qhd-display en voegt een interessante vernieuwing toe: ondersteuning voor de drukgevoelige S-Pen.
©PXimport
Dit pennetje ken je misschien van Samsung Galaxy Note-smartphones en -tablets en is nu voor het eerst beschikbaar voor een S-toestel. Leuk, maar eigenlijk kun je er alleen (aan)tekeningen mee maken. De pen is naar verhouding erg groot en veel toffe functies, zoals gebarenbediening, van de Note-serie werken niet op de S21 Ultra. Ook kun je hem niet in de smartphone stoppen, alleen in een apart hoesje. Hoewel de S-Pen-ondersteuning een prima extra is, blijft een Note-toestel op dit vlak dus superieur.
©PXimport
Verbeterde, maar herkenbare specificaties
Onder de motorkap is er niet heel veel veranderd. De meest interessante verbetering is de nieuwe Exynos 2100-processor, die merkbaar sneller en energiezuiniger moet zijn dan de processor in de S20-reeks. Samsung stopt 8GB werkgeheugen in de S21 (Plus) en 12 of zelfs 16GB in de Ultra-versie. Alle drie de smartphones komen - zoals verwacht - razendsnel over, en ik ben meer benieuwd naar de accuduur.
De accucapaciteit van de S21 is - net als in de S20 - 4000 mAh, terwijl de S21 Plus een iets grotere accu heeft dan zijn voorganger (4800 mAh tegenover 4500 mAh). In de S21 Ultra zit weer een 5000 mAh-accu. De accuduur van de S20-serie was prima, maar niet bovengemiddeld. Een volledige review moet uitwijzen of Samsung hiervan geleerd heeft.
©PXimport
Opladen gaat met de S21-modellen nog steeds met 25 Watt via usb-c of 15 Watt via een draadloze oplader. Dat is niet heel snel, maar vlot genoeg wat mij betreft. Opvallend is dat Samsung geen oplader meelevert: die moet je zelf regelen. Goed voor het milieu, maar minder handig voor jou. Oordopjes zijn dit jaar ook weggelaten.
De camera's op de smartphones zijn iets verbeterd ten opzichte van de S20-reeks. Het Ultra-model zet de meeste stappen, met een nieuwe cameralens voor mooiere foto's en duidelijkere beelden als je inzoomt. Je kunt erg ver inzoomen en ik ben tot dusver vooral enthousiast over de tien keer-zoomfunctie. De beeldkwaliteit blijft erg fraai. De drie camera's van de S21 Plus (normaal, groothoek en een paar keer zoom) zijn ook aangepast, maar niet revolutionair.
Nieuwste software
De Galaxy S21-reeks draait uit de doos op Android 11 in combinatie met Samsungs nieuwe One UI 3.1-schil. Als je ervaring hebt met een moderne Samsung-smartphone, komt de software je bekend voor en ben je zo gewend. Ook zonder kennis heb je de schil snel onder de knie. Ik vind One UI prima werken, maar blijf het jammer vinden dat Samsung apps van onder meer Facebook en Microsoft promoot. De Facebook-app is in ieder geval te verwijderen, als je dat wilt.
Fijn is Samsungs goede updatebeleid. De fabrikant belooft drie jaar Android-updates (naar 12, 13 en 14) en vier jaar beveiligingsupdates. Dat is beter dan andere Android-smartphonemerken en bijna even goed als Apple's iPhones (vijf jaar updates).
©PXimport
Conclusie Samsung Galaxy S21 test: schot in de roos?
De Samsung Galaxy S21-modellen lijken tot de beste smartphones van 2021 te horen. Ze hebben een fraai ontwerp en scherm, krachtige hardware en krijgen vier jaar updates. Verwacht echter geen grote veranderingen ten opzichte van de S20-serie. De S21 is een typische opvolger met diverse fijne verbeteringen, zonder revolutionaire nieuwe functies. Dat lijkt niet per sé erg, want de S20 beviel goed en had met name zijn adviesprijs als struikelblok. Samsung heeft dat pijnpunt aangepakt: de S21 is 150 euro goedkoper en start bij 849 euro. Veel geld natuurlijk, maar je krijgt er wel een high-end toestel voor terug waar je jaren mee vooruit kunt.
Over de S21 Plus ben ik vooralsnog minder enthousiast. Die heeft een groter scherm dan de S21, maar mist andere verbeteringen. De meerprijs van 200 euro (verkoopprijs 1049 euro) vind ik daarom fors. De S21 Ultra is nog een stuk duurder (verkoopprijs 1249 euro) maar zet daar wel een mooier scherm, meer functies en betere camera's tegenover. Wie de grootste en beste Samsung-telefoon van dit moment wilt, komt automatisch bij dit model uit. Voor veel mensen lijkt de reguliere S21 echter de beste keuze qua prijs-kwaliteitsverhouding.