ID.nl logo
Eerste indruk Samsung Galaxy S21: beter én goedkoper dan de S20?
© PXimport
Huis

Eerste indruk Samsung Galaxy S21: beter én goedkoper dan de S20?

De Samsung Galaxy S21, S21 Plus en S21 Ultra zijn officieel gepresenteerd en vanaf 29 januari te koop. Computer!Totaal kon de drie smartphones al een uurtje uitproberen en in deze preview lees je onze eerste indrukken van de Samsung Galaxy S21 test.

Eerst de verkrijgbaarheid en prijzen: Samsung levert de drie smartphones op 29 januari. Je kunt ze nu al vooraf bestellen en krijgt er dan twee extra's bij (draadloze oordopjes en een tracker om bijvoorbeeld je sleutels terug te vinden).

De Galaxy S21 start bij 849 euro, de Galaxy S21 Plus bij 1049 euro en de Galaxy S21 Ultra bij 1249 euro. De prijzen van de S21 Plus en S21 Ultra komen nagenoeg overeen met hun voorgangers, maar de S21 is een stuk goedkoper dan de S20. Die startte bij 899 euro met 4G en 999 euro met 5G. De S21 heeft standaard 5G, is dus 150 euro goedkoper én biedt betere specificaties. Dat klinkt als een goede deal, toch?

©PXimport

Aangepast ontwerp en scherm

De buitenkant van de S21-serie lijkt in ieder geval veel op die van de S20, wat ik prima vind. De toestellen ogen niet heel spannend, maar wel luxe en zijn te koop in allerlei kleuren. Interessant is dat de S21 een plastic achterkant heeft, op papier een stap terug ten opzichte van de glazen S20. Bij het vasthouden merk ik eigenlijk geen verschil: de achterkant voelt stevig en glasachtig aan en trekt geen vingerafdrukken of stof aan. Glas heeft dat nadeel wel.

De S21 is lekker handzaam, terwijl de S21 Plus nauwelijks met één hand te gebruiken is. De S21 Ultra is nog een slagje groter en vooral zwaarder, wat 'm echt een toestel voor tweehandig gebruik maakt. Goed om te weten is dat de smartphones geen hoofdtelefoonaansluiting hebben en dat de S21 ook het micro-sd-slot schrapt. Dat vind ik jammer, al is het opslaggeheugen met minimaal 128GB wel groot.

©PXimport

De schermen zijn qua grootte (6,2, 6,7 en 6,8 inch) nauwelijks veranderd en het gaat opnieuw om hele mooie oled-displays met heel soepel beeld. Dat is te danken aan de verversingssnelheid van 120Hz. Het beeld van de S21 en S21 Plus oogt wel iets minder scherp dan de S20-reeks, omdat ze full-hd-schermen hebben in plaats van een scherper qhd-display. In de praktijk stoort mij dit niet. De S21 Ultra houdt zijn scherpe qhd-display en voegt een interessante vernieuwing toe: ondersteuning voor de drukgevoelige S-Pen.

©PXimport

Dit pennetje ken je misschien van Samsung Galaxy Note-smartphones en -tablets en is nu voor het eerst beschikbaar voor een S-toestel. Leuk, maar eigenlijk kun je er alleen (aan)tekeningen mee maken. De pen is naar verhouding erg groot en veel toffe functies, zoals gebarenbediening, van de Note-serie werken niet op de S21 Ultra. Ook kun je hem niet in de smartphone stoppen, alleen in een apart hoesje. Hoewel de S-Pen-ondersteuning een prima extra is, blijft een Note-toestel op dit vlak dus superieur.

©PXimport

Verbeterde, maar herkenbare specificaties

Onder de motorkap is er niet heel veel veranderd. De meest interessante verbetering is de nieuwe Exynos 2100-processor, die merkbaar sneller en energiezuiniger moet zijn dan de processor in de S20-reeks. Samsung stopt 8GB werkgeheugen in de S21 (Plus) en 12 of zelfs 16GB in de Ultra-versie. Alle drie de smartphones komen - zoals verwacht - razendsnel over, en ik ben meer benieuwd naar de accuduur.

De accucapaciteit van de S21 is - net als in de S20 - 4000 mAh, terwijl de S21 Plus een iets grotere accu heeft dan zijn voorganger (4800 mAh tegenover 4500 mAh). In de S21 Ultra zit weer een 5000 mAh-accu. De accuduur van de S20-serie was prima, maar niet bovengemiddeld. Een volledige review moet uitwijzen of Samsung hiervan geleerd heeft.

©PXimport

Opladen gaat met de S21-modellen nog steeds met 25 Watt via usb-c of 15 Watt via een draadloze oplader. Dat is niet heel snel, maar vlot genoeg wat mij betreft. Opvallend is dat Samsung geen oplader meelevert: die moet je zelf regelen. Goed voor het milieu, maar minder handig voor jou. Oordopjes zijn dit jaar ook weggelaten.

De camera's op de smartphones zijn iets verbeterd ten opzichte van de S20-reeks. Het Ultra-model zet de meeste stappen, met een nieuwe cameralens voor mooiere foto's en duidelijkere beelden als je inzoomt. Je kunt erg ver inzoomen en ik ben tot dusver vooral enthousiast over de tien keer-zoomfunctie. De beeldkwaliteit blijft erg fraai. De drie camera's van de S21 Plus (normaal, groothoek en een paar keer zoom) zijn ook aangepast, maar niet revolutionair.

Nieuwste software

De Galaxy S21-reeks draait uit de doos op Android 11 in combinatie met Samsungs nieuwe One UI 3.1-schil. Als je ervaring hebt met een moderne Samsung-smartphone, komt de software je bekend voor en ben je zo gewend. Ook zonder kennis heb je de schil snel onder de knie. Ik vind One UI prima werken, maar blijf het jammer vinden dat Samsung apps van onder meer Facebook en Microsoft promoot. De Facebook-app is in ieder geval te verwijderen, als je dat wilt.

Fijn is Samsungs goede updatebeleid. De fabrikant belooft drie jaar Android-updates (naar 12, 13 en 14) en vier jaar beveiligingsupdates. Dat is beter dan andere Android-smartphonemerken en bijna even goed als Apple's iPhones (vijf jaar updates).

©PXimport

Conclusie Samsung Galaxy S21 test: schot in de roos?

De Samsung Galaxy S21-modellen lijken tot de beste smartphones van 2021 te horen. Ze hebben een fraai ontwerp en scherm, krachtige hardware en krijgen vier jaar updates. Verwacht echter geen grote veranderingen ten opzichte van de S20-serie. De S21 is een typische opvolger met diverse fijne verbeteringen, zonder revolutionaire nieuwe functies. Dat lijkt niet per sé erg, want de S20 beviel goed en had met name zijn adviesprijs als struikelblok. Samsung heeft dat pijnpunt aangepakt: de S21 is 150 euro goedkoper en start bij 849 euro. Veel geld natuurlijk, maar je krijgt er wel een high-end toestel voor terug waar je jaren mee vooruit kunt.

Over de S21 Plus ben ik vooralsnog minder enthousiast. Die heeft een groter scherm dan de S21, maar mist andere verbeteringen. De meerprijs van 200 euro (verkoopprijs 1049 euro) vind ik daarom fors. De S21 Ultra is nog een stuk duurder (verkoopprijs 1249 euro) maar zet daar wel een mooier scherm, meer functies en betere camera's tegenover. Wie de grootste en beste Samsung-telefoon van dit moment wilt, komt automatisch bij dit model uit. Voor veel mensen lijkt de reguliere S21 echter de beste keuze qua prijs-kwaliteitsverhouding.

▼ Volgende artikel
SteelSeries Arctis Gamebuds - Supersnel én comfortabel
© SteelSeries
Huis

SteelSeries Arctis Gamebuds - Supersnel én comfortabel

Goede koptelefoons voor gaming kun je overal vinden, maar voor een fijn stel gaming-oordopjes moet je wat verder zoeken. Of moest, want met de SteelSeries Arctis Gamebuds is er een nieuwe ster aan het firmament. Met noise cancelling van de bovenste plank, een razendsnelle draadloze verbinding, een superhandige dongel én een lange batterijduur zijn de Arctis Gamebuds alles wat je nodig hebt voor je volgende gamesessie.

In samenwerking met SteelSeries

De Steelseries Arctis Gamebuds zijn oordopjes die speciaal gemaakt zijn voor gamers. Dat heeft vooral te maken met de snelle 2,4GHz-verbinding die wordt gelegd met je gaming device, maar er zijn meer handige functies en extra's die van de Gamebuds de ideale audio-metgezel maken tijdens het gamen. We duiken wat dieper in die verschillende opties en functies.

2,4GHz-verbinding

Draadloze oordopjes verbind je via bluetooth aan je andere apparaten. Althans, dat deed je vroeger. Het probleem met bluetooth is dat het niet altijd de meest stabiele verbinding biedt, en dat het bereik niet bijzonder groot is. Die problemen zijn met de Arctis Gamebuds voorgoed verleden tijd.

De Gamebuds verbind je namelijk via een 2,4GHz-verbinding met je gaming device. De 2,4GHz-band wordt gebruikt voor wifi en heeft een aantal voordelen ten opzichte van bluetooth. Ten eerste is het bereik veel groter, zodat je niet per se binnen een paar meter van je PlayStation, Xbox of pc hoeft te zitten. Ook gaat het signaal veel makkelijker door muren heen, dus even naar het toilet of de keuken lopen zonder de verbinding te verliezen is ook geen enkel probleem.

Daarnaast is een verbinding via de 2,4Hz-band tot wel zeven keer sneller dan een gewone bluetoothverbinding – onmisbaar tijdens het gamen.

©SteelSeries

Usb-c-nanodongel

Die verbinding leg je met de bijgeleverde usb-c-nanodongel. Dat is een kleine usb-c-stick die je in je gameconsole of computer steekt. De oortjes leggen meteen verbinding met de dongel, zonder dat je eerst een uitgebreide installatie hoeft te doorlopen.

De dongel ondersteunt alle bekende apparaten: of je nu gaat gamen op een PlayStation 5, Xbox, pc, Switch of tablet, binnen een paar tellen zijn je oortjes aangesloten. Gebruik je liever een 'gewone' usb-a-poort? Dat kan ook: er wordt een handige adapter meegeleverd.

Dat betekent overigens niet dat je altijd je dongel bij je moet hebben: de SteelSeries Arctis Gamebuds werken ook met een bluetoothverbinding. Als je even de deur uit moet, tik je simpelweg tegen de zijkant van je oordopjes en je maakt automatisch een bluetooth-verbinding met bijvoorbeeld je telefoon.

Accu en opladen

Bang dat je binnen de kortste keren met een lege batterij komt te zitten, hoef je ook niet te zijn. De accu in de Artcis Gamebuds gaan bij normaal gebruik tot wel tien uur achter elkaar mee voordat je ze weer moet opladen. Met de bijgeleverde case kun je ze bovendien nog drie keer opladen, zodat je ze in totaal veertig uur kunt gebruiken zonder dat je in de buurt van een stopcontact hoeft te zijn.

Het opladen zelf gaat bovendien razendsnel en gemakkelijk. Als je de usb-c-oplaadkabel gebruikt, heb je binnen een kwartier weer genoeg juice om drie uur verder te gamen. De oordopjes ondersteunen ook de meeste populaire draadloze laders, dus je hebt in principe helemaal geen kabel meer nodig.

©SteelSeries

Extra's

En dat is nog lang niet alles. De SteelSeries Arctis Gamebuds bieden een aantal extra opties die het gebruik nóg prettiger maken.

Zo is er actieve noise cancelling, die ervoor zorgt dat je geluiden van buitenaf bijna niet meer hoort. Je kunt er ook voor kiezen om die geluiden juist extra door te laten, zodat je precies weet wat zich in je omgeving afspeelt.

Je hoeft je ook niet druk te maken om de pasvorm. Voor de Gamebuds zijn maar liefst 62.000 oren geanalyseerd. Daar is de ideale pasvorm uitgekomen, die werkt voor praktisch elk oor. Bovendien worden er drie opzetstukjes meegeleverd: een voor kleine, een voor middelgrote, en een voor grotere gehoorgangen. Zo weet je zeker dat de oordopjes altijd goed passen. Een testperiode met de wereldberoemde gamer T1 heeft ervoor gezorgd dat de oortjes ook na lange tijd nog comfortabel blijven zitten.

Tel daarbij op de ingebouwde microfoon, zodat je zonder extra gear kunt audiobellen met je vrienden of tegenstanders, en IP55-waterbestendigheid, waardoor je zonder problemen door een regenbuitje kunt wandelen of jezelf in de gym in het zweet kunt werken, en je kunt gerust stellen dat de SteelSeries Arctis Gamebuds tot de meest complete oordopjes behoren die te vinden zijn.

Ontdek de SteelSeries Arctis Gamebuds

op Kieskeurig.nl

Conclusie

Wie op zoek is naar high-end gaming oordopjes hoeft eindelijk niet ver meer te zoeken. De SteelSeries Arctis Gamebuds bieden zowel comfort als kwaliteit. De draadloze 2,4GHz-verbinding is tot wel zeven keer sneller dan bluetooth, en met de bijgeleverde dongel verbind je ze in no-time met je gameconsole, pc of tablet. De accu die tot wel 10 uur meegaat (of 40 uur met de oplaadcase), de perfecte pasvorm en de uitgebreide noise cancelling maken van de SteelSeries Arctis Gamebuds de ideale gaming-oordopjes, op welk apparaat je ook speelt!

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 energiezuinige warmtepompdrogers van max 900 euro
© Viktoria
Huis

Waar voor je geld: 5 energiezuinige warmtepompdrogers van max 900 euro

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we binnen een bepaald thema naar zulke deals. Ben je op zoek naar een betaalbare warmtepompdroger? Vandaag hebben we vijf interessante modellen voor je gespot!

Disclaimer Op het moment van schrijven zijn de besproken warmtepompdrogers bij de goedkoopste webwinkels niet duurder dan 900 euro. De prijzen kunnen schommelen.

Hisense DH3S902BW3

De Hisense DH3S902BW3 is goedkoop én energiezuinig. Volgens het A+++-label heeft deze warmtepompdroger een gemiddeld verbruik van 194 kilowattuur op jaarbasis. Verder valt het geluidsniveau van 64 decibel mee. Gunstig als je het apparaat in de buurt van een slaap- of studeerkamer plaatst. Komt de draairichting van de deur niet goed uit? Geen probleem, want je keert de deur dan gewoon om. De verlichte trommel is goed voor een riante capaciteit van 9 kilo. Dat maakt van de DH3S902BW3 een betaalbare keuze voor grote gezinnen. Op het moment van schrijven is deze droger zelfs goedkoper dan ooit.

Deze warmtepompdroger kiest aan de hand van een vochtsensor de optimale droogtijd. Voorkom daarmee slijtage van kleding, want de DH3S902BW3 gaat niet onnodig langer door. Heb je haast? Activeer dan het zogeheten Quick 30-programma. Met deze cyclus droog je binnen een halfuur een kleine hoeveelheid kleding. Er is ook een Allergy Care-programma. Volgens de fabrikant verwijdert dat nagenoeg alle bacteriën. Handig is dat je de wasdroger op afstand kunt bedienen. Installeer hiervoor een app op je smartphone.

AEG TR8ESSEN

Deze warmtepompdroger van AEG is erg zuinig op je kleding. Zo verlaag je indien nodig de temperatuur, waardoor er minder sprake is van slijtage. Daarnaast combineer je met het zogenoemde MixDry-programma probleemloos verschillende textielsoorten. Kortom, doe bijvoorbeeld gerust katoen en synthetica in de trommel. Allergische personen hebben baat bij het Hygiëne-programma. De fabrikant claimt dat deze cyclus 99,99 procent van alle bacteriën en virussen verwijdert. Er zijn daarnaast nog aparte programma's voor fijne was, wol, zijde en beddengoed.

Dankzij een vulcapaciteit van 8 kilo kunnen huishoudens tot zo'n vier personen met de TR8ESSEN uit de voeten. Een groot voordeel is het lage verwachte stroomverbruik van 177 kilowattuur per jaar. Om die reden is het apparaat voorzien van een A+++-energielabel. Zet met behulp van startuitstel de wasdroger op een tijdstip met een laag (of gratis) stroomtarief aan het werk. Het opgegeven volumeniveau bedraagt 67 decibel. De TR8ESSEN vereist weinig onderhoud. Het stof belandt namelijk in een uitneembaar filter aan de voorzijde van de deuropening. Dat kun je dus makkelijk legen.

Beko DF8412TA0W

Voor een warmtepompdroger met een vulcapaciteit van 8 kilo is de Beko DF8412TA0W scherp geprijsd. Een ander pluspunt is het geringe geluidsniveau van 64 decibel, zodat je eventueel ook 's nachts de was kunt drogen. De droogkast is gecertificeerd met het A++-energielabel. Ga bij normaal gebruik uit van een stroomverbruik van 236 kilowattuur per jaar. Mensen met zonnepanelen hebben veel profijt van de startuitstelfunctie. Zet de DF8412TA0W op een tijdstip aan het werk zodra de zon schijnt. Als het filter of waterreservoir vol is, geeft de wasdroger een waarschuwing.

Kies op het Nederlandstalige bedieningspaneel tussen vijftien droogprogramma's, zoals Jassen, Hygiëne+, Outdoor/Sport, Jeans, Hemden of Eco. Je merkt aan de indicatielampjes op het display welk droogniveau de kleding heeft bereikt. Beko claimt dat het textiel dankzij zijn AquaWave-techniek minder slijt, omdat de kledingstukken tijdens het droogproces een golvende beweging maken. De deur van gebogen glas en peddels in de trommel maken deze beweging mogelijk.

Bosch WQG245D5NL

Op Kieskeurig.nl was de Bosch WQG245D5NL niet eerder zo goedkoop. Deze betaalbare warmtepompdroger van het Duitse kwaliteitsmerk biedt een vulcapaciteit van 9 kilo. Ideaal voor huishoudens tot vijf à zes personen. Voor wasdrogerbegrippen is dit exemplaar ook nog eens erg stil, want het geluidsniveau bedraagt volgens de specificaties slechts 61 decibel. Als klap op de vuurpijl kent de WQG245D5NL bovendien een laag stroomverbruik. Het toegekende A+++-label vermeldt een jaarlijks energieverbruik van 193 kilowattuur.

Zodra de vochtsensor een droge was detecteert, schakelt het programma vanzelf uit. Kies hierbij tussen de niveaus Strijkdroog, Kastdroog en Kastdroog Plus. Een aantal droogcycli is het vermelden waard. Zo kun je kreuken uit het wasgoed verwijderen. Dat scheelt weer strijken! Verder activeer je voor kleine wasjes het SuperKort-programma van 40 minuten. Andere mogelijkheden zijn onder meer Overhemden, Bedlinnen, Dons, Sport, Handdoeken, Katoen Eco en Wol. Gebruik de draaiknop om het gewenste programma te selecteren. Nuttig om te weten is dat je de start van de droogcyclus eventueel kunt uitstellen.

Hisense DH5S102BW

Wil je een betaalbare warmtepompdoger met een zéér hoge vulcapaciteit kopen? De Hisense DH5S102BW voldoet aan deze eisen. Je stopt namelijk tot maar liefst 10 kilo wasgoed in de trommel. Ook ná aanschaf vallen de kosten erg mee. Op jaarbasis verbruikt dit model ongeveer 209 kilowattuur stroom. Om die reden is het witgoedproduct voorzien van energielabel A+++.  Wegens een opgegeven volumeniveau van 64 decibel ervaren bewoners vermoedelijk geen geluidshinder.

Zoals we inmiddels van Hisense gewend zijn, heeft de DH5S102BW een stijlvol bedieningspaneel. Je vindt hierop veelgebruikte programma's als Anti-Allergy, Beddengoed, Katoen, Synthetisch, Wol en Fijne was. Verder is er een extra snelle wascyclus van 30 minuten beschikbaar. Je voegt vanuit een app eventueel extra droogprogramma's toe. Plaats de DH5S102BW gerust in een donker hoekje, want de DH5S102BW is uitgerust met trommelverlichting. Meer weten? Lees dan eens deze louter positieve reviews van Kieskeurig.nl-bezoekers.