ID.nl logo
Review Xiaomi 13 Pro - Update volgens het boekje
Huis

Review Xiaomi 13 Pro - Update volgens het boekje

De Xiaomi 13 Pro is een high-end Android-smartphone die de concurrentie aangaat met onder meer de OnePlus 11 en Samsung Galaxy S23 Ultra. Het prijskaartje van 1.299 euro is aan de hoge kant en in deze review bekijken we of het toestel die prijs waard is.

Uitstekend
Conclusie

Over het algemeen kan ik concluderen dat de Xiaomi 13 Pro een update is volgens het boekje. Het scherm heeft kleine doch belangrijke veranderingen doorgevoerd gekregen, de processor is ontzettend jong en de opslagruimte is behoorlijk snel. Eigenlijk alles wat je van een modern vlaggenschip mag verwachten. De accu gaat lekker lang mee, het design oogt van een afstand premium (maar van dichtbij zie je allerlei vingerafdrukken zitten) en het camerasysteem overtuigt met foto’s en video’s. Zowel overdag als in de avond, en of je nou loopt of een stukje hardloopt. Er zijn echter drie dingen die ervoor zorgen dat we de Xiaomi 13 Pro niet meteen aan iedereen kunnen aanbevelen die op zoek is naar een high-end Android-apparaat. Ten eerste: de prijs. Dit is één van de duurste Android-smartphones die je kunt kopen. Ten tweede: de software. MIUI blijft onwennig en het aantal vooraf geïnstalleerde apps irriteert. Ten derde: de warmte. Het toestel kan vrij warm worden. Mocht de prijs zakken, dan is het een ander verhaal. Voor nu geldt echter dat het toestel simpelweg te duur is voor wat je ervoor terug krijgt; daarvoor zijn de stappen echt te klein.

Plus- en minpunten
  • Fantastische oled-scherm
  • Accuduur
  • Camerasysteem
  • Krachtige hardware
  • Weinig verbetering
  • Vingerafdrukken
  • Hoge prijs
  • Wordt soms vrij warm
  • MIUI

Daar waar OnePlus vaak inzet op design en snelheid (of tenminste, dat waren ooit de belangrijkste principes) en Samsung voornamelijk let op toegankelijkheid en camerakwaliteit, zien we dat Xiaomi zich richt op snelheid en camerakwaliteit. Dat is duidelijk te zien aan de eerder geteste Xiaomi 13 Lite en ook aan de Xiaomi 13 Pro. Niet alleen is de software er – voornamelijk achter de schermen – op vooruitgegaan, ook mogen we rekenen op fijne camerafuncties en kwalitatief goede foto’s en video’s. Zo is er een speciale videostabilisatiemodus, voor mensen die rennen met hun smartphone.

Lees ook: de beste smartphones van het jaar

Prachtig, helder oled-scherm

Met 235 gram aan gewicht (gemeten met een digitale keukenweegschaal) heb je te maken met een zware jongen. Ondanks de grote cameramodule aan de bovenkant, is het gewicht goed in balans. Wanneer je de Xiaomi 13 Pro met één hand vasthoudt is die niet zwaarder aan de ene kant dan aan de andere kant. Die module voor de camerasensoren worden omgeven door een glimmende, gladde en vingerafdruknemende achterkant en dat doet toch iets af van het verder premium karakter. De voorkant is één en al scherm, op de frontcamera na die we bovenaan in het midden aantreffen.

Ten opzichte van de Xiaomi 12 Pro heeft de fabrikant kleine doch belangrijke veranderingen doorgevoerd. Nog altijd komen we een ltpo-amoled-scherm tegen (dat in staat is te wisselen tussen verschillende niveaus aan beeldverversing), van 6,7 inch. De resolutie bedraagt 1.440 bij 2.300 pixels, wat een uitstekende pixeldichtheid 522 pixels per inch oplevert. Je kunt er daardoor op rekenen dat teksten goed leesbaar zijn en foto’s er scherp en gedetailleerd uitzien. Er is ondersteuning voor HDR10+ en Dolby Vision en de beeldverversing gaat tot en met 120 Hertz.

De kijkhoek van het scherm is behoorlijk breed, waardoor vrienden en familie gemakkelijk mee kunnen kijken naar de eventuele vakantiekiekjes die je deelt. Kleuren ogen ontzettend levendig en gaan heel mooi in elkaar over, zonder dat je allerlei digitale oneffenheden te zien krijgt. De maximale helderheid ligt ten opzichte van het vorige model iets hoger, met een plafond van 1.900 nits (ten opzichte van 1.500 nits). Daardoor kun je buiten, bij fel zonlicht, goed zien wat er gebeurt. Het is niet net zo helder als op een Samsung, dankzij de Vision Booster, maar de kwaliteit leidt er niet onder.

Xiaomi 13 Pro lijkt op broertjes en zusjes

Wat dat betreft lijkt de Xiaomi 13 Pro op het andere aanbod uit de reeks. Niet vanwege de specificaties, maar het idee achter de wijzigingen. Die zijn minimaal te noemen en anders zijn ze niet geheel verrassend. Onder de motorkap zit wederom een processor van Qualcomm, namelijk de Snapdragon 8 Gen 2 (ten opzichte van de Gen 1 in de 12 Pro). In beide gevallen heb je de optie voor een toestel met 12 GB aan werkgeheugen en 256 GB aan interne opslagruimte. Een verschil zit hem hier in de schijfsnelheid: ufs 4.0 verdubbelt de lees- en schrijfsnelheid van ufs 3.1 in het vorige model.

Dat zijn dingen die vooral op papier heel goed scoren. En ja, dergelijke ontwikkelingen zijn en blijven belangrijk. Maar op een gegeven moment mag je je afvragen wat je er nog van merkt als consument. Wanneer je een smartphone met ufs 4.0 naast een model met 3.1 legt, zul je zien dat bepaalde apps sneller gedownload en geïnstalleerd worden of dat het systeem een fractie sneller reageert op commando’s. Maar onderaan de streep is de verandering gering. Tot slot zien we dat de 13 Pro wifi 7 ondersteunt. Dat is handig voor de toekomst; nu is die standaard zo goed als afwezig.

Dankzij de snelle processor, de grote hoeveelheid werkgeheugen en de overdaad aan opslagruimte zijn er weinig dingen die het toestel niet kan hebben. Je kunt high-end games afspelen en gewoon je dagelijkse taken voltooien. Het enige wat nog een beetje roet in het eten kan gooien is dat het toestel redelijk warm kan worden. De accu presteert gewoonweg goed onder alle omstandigheden en gaat anderhalve dag mee. Ook wanneer je even hebt zitten gamen. Met een kwartier is die ook weer tot tachtig procent opgeladen dankzij de 120 watt oplader. Daarnaast is er draadloos laden op 50 watt.

Xiaomi 13 Pro-software is een heikel punt

De software op de Xiaomi-toestellen blijft een heikel punt en met de Xiaomi 13 Pro is dat niet anders. Inmiddels is duidelijk dat het bedrijf – ongeacht de prijs van het toestel – ontzettend veel bloatware levert. Booking, LinkedIn, Netflix, TikTok, drie verschillende browsers; als je daar niet op zit te wachten is dat erg vervelend. Je kunt het gros van die apps wel verwijderen als je dat wil, maar je zou gewoon een schone versie van Android mogen verwachten wanneer je al 1.299 euro betaald hebt voor het toestel. Dat bedrag is hoger dan het 256GB-model van de Samsung Galaxy S23 Ultra

Dan hebben we de inmiddels bekende Xiaomi-interface, die elementen overneemt van iOS van Apple. Dat zien we – traditiegetrouw – terug in het snelle menu (dat je van boven naar beneden), dat toegang biedt tot belangrijke Android-functies. Je moet ervan houden of er al aan gewend zijn, anders oogt het onoverzichtelijk. De menustructuur binnen de instellingen is eveneens anders dan op andere Androids, maar daar kun je nog redelijk omheen werken dankzij de zoekbalk bovenin. Daar zoek je simpelweg de instellingen op die je wil aanpassen – dat scheelt een paar keer scrollen.

Aan boord zit MIUI 14, bovenop Android 13. Het MIUI is de Android-skin van het bedrijf, dat in vergelijking met versie 13 weinig veranderingen doorgemaakte. De aanpassingen vonden veelal achter de schermen plaats, waardoor processen sneller gaan en apps minder ruimte innemen. Wat ons betreft prima aanpassingen en iets waarvan we hopen dat meer fabrikanten daar nadruk op leggen. Dit kan een software-ervaring verbeteren, zonder dat een gebruiker dat weet. Tot slot krijgt het toestel vijf jaar aan Android-updates en drie jaar aan Android-upgrades (tot Android 16, dus).

Portretmodus.

Normale lens.

2x ingezoomd.

Het draait voornamelijk om de camera

Het belangrijkste onderdeel is en blijft het camerasysteem. Achterop zitten drie sensoren die elk beschikken over een 50 megapixellens. Dit geldt voor de hoofdcamera, ultragroothoeklens en telelens. De selfiecamera kan foto’s vanuit een redelijk grote hoek maken en heeft een lens van 32-megapixel. Eén van de belangrijkste factoren voor het camerasysteem is de optische beeldstabilisatie. Tijdens het filmen zou je moeten kunnen rennen, zonder dat je dat echt meemaakt als kijken van de video. Verder is de samenwerking met fotocamerafabrikant Leica erg belangrijk voor Xiaomi.

Wanneer je de camera-app voor het eerst opstart, dan krijg je de keuze uit twee filteropties: levendig of natuurlijk. Ik koos voor de tweede optie. Hoewel de levendige modus niet verkeerd is voor sociale media, is het wat moeilijker die beelden netjes te kunnen bewerken wanneer je dat nog wil doen. Natuurlijk geeft je wat meer opties achteraf. Wil je echter meteen na het fotograferen zonder gedoe iets op Instagram plaatsen, dan is de eerste opties misschien beter voor je. In die modus poppen de kleuren veel beter en is er een hoger contrast, waardoor alles vriendelijk en strelend oogt.

Ultragroothoeklens.

Normale lens.

2x ingezoomd.

De natuurlijke optie maakt foto’s wellicht wat grauwer, maar dat ligt dan waarschijnlijk meer aan de omgeving dan aan de fotocamera. Want die legt beelden tot op zekere hoogte natuurgetrouw vast. Tijdens het fotograferen kun je filters toepassen en optisch inzoomen tot 3,2x en al die beelden zien er haarscherp en gedetailleerd uit. Het systeem kan ook heel fijn omgeving met de belichting, waardoor er niet snel sprake is van overbelichting of witte, doffe plekken. Wat vooral opvalt is dat de camera vrij snel de achtergrond op een haast natuurlijke wijze wazig maakt (het bokeh-effect).

Je hebt daar dus niet per se meteen de portretmodus voor nodig. Een andere modus is de macrostand, die beheerd wordt door de ultragroothoeklens. Je kunt die stand automatisch laten afgaan, maar ook weer uitschakelen wanneer je er niet op zat te wachten. Ook deze beelden spreken tot de verbeelding, maar soms kunnen object- en persoonranden nog wel eens wat zachter zijn dan in het echte leven. Binnen de instellingen van de camera tref je een hoop opties aan om mee te experimenteren, waardoor de Xiaomi 13 Pro in elk geval een goede camerasmartphone is.

Iets waar Xiaomi bijzonder trots op is, is de eerdergenoemde beeldstabilisatie voor video’s. Dat was al een troef op de goedkopere versie binnen deze smartphone en nu zien we datzelfde dus gebeuren bij de premium variant. Het toestel is redelijk goed in staat te verbloemen dat je een video gemaakt hebt terwijl je aan het rennen was. Natuurlijk schokt het beeld nog een klein beetje, maar dat mag geen naam hebben. Gek genoeg levert het een ietwat onrealistisch beeld op, op de één of andere manier. Maar dat valt waarschijnlijk alleen op wanneer je op let, omdat het je werk is, bijvoorbeeld.

Groothoeklens (0,6x).

Normale lens (1x).

2x ingezoomd.

3,2x ingezoomd.

Conclusie: Xiaomi 13 Pro kopen?

Over het algemeen kan ik concluderen dat de Xiaomi 13 Pro een update is volgens het boekje. Het scherm heeft kleine doch belangrijke veranderingen doorgevoerd gekregen, de processor is ontzettend jong en de opslagruimte is behoorlijk snel. Eigenlijk alles wat je van een modern vlaggenschip mag verwachten. De accu gaat lekker lang mee, het design oogt van een afstand premium (maar van dichtbij zie je allerlei vingerafdrukken zitten) en het camerasysteem overtuigt met foto’s en video’s. Zowel overdag als in de avond, en of je nou loopt of een stukje hardloopt.

Er zijn echter drie dingen die ervoor zorgen dat we de Xiaomi 13 Pro niet meteen aan iedereen kunnen aanbevelen die op zoek is naar een high-end Android-apparaat. Ten eerste: de prijs. Dit is één van de duurste Android-smartphones die je kunt kopen. Ten tweede: de software. MIUI blijft onwennig en het aantal vooraf geïnstalleerde apps irriteert. Ten derde: de warmte. Het toestel kan vrij warm worden. Mocht de prijs zakken, dan is het een ander verhaal. Voor nu geldt echter dat het toestel simpelweg te duur is voor wat je ervoor terug krijgt; daarvoor zijn de stappen echt te klein.

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 koelkasten met energielabel A
© ID.nl
Huis

Waar voor je geld: 5 koelkasten met energielabel A

Bij ID.nl zijn we dol op producten die niet alleen betaalbaar zijn, maar ook een bijdrage kunnen leveren aan een beter milieu en kosten kunnen besparen. Een energiezuinige koelkast bijvoorbeeld: ze staan constant aan, dus dan is het wel prettig als het verbruik laag is. Wij vonden vijf koelkasten met een energielabel A.

Koelkasten met energielabel A zijn op dit moment nog vrij schaars; er is maar een klein aantal fabrikanten die dergelijke modellen op de markt hebben gebracht. Op Kieskeurig.nl hebben we er een aantal voor je gevonden: een overzicht van vijf courante modellen.

EDY EDHC8091A

De EDY EDHC8091A is een moderne koel-vriescombinatie die niet alleen strak oogt met zijn inox-look, maar ook uitblinkt in energiezuinigheid. Deze koelkast is voorzien van energielabel A en verbruikt op jaarbasis slechts 109 kWh. Deze koelkast is uitgerust met een led-display in de deur waarop je temperatuurinstellingen kunt aflezen en aanpassen. Binnenin vind je stevige glazen legplateaus, ruime deurvakken en handige groentelades. Erg fijn is ook de 5 jaar fabrieksgarantie die EDY geeft op deze koelkast.

❄️ Inhoud koelkast: 238 liter
🧊 Inhoud vriezer: 98 liter
🔌Verbruik op jaarbasis: 109kWh

Samsung RB38A7B6AS9

De Samsung RB38A7B6AS9 is een ruime en stille koel-vriescombinatie, waarbij het koelgedeelte en de vriezer apart worden gekoeld, wat geurvermenging voorkomt en de luchtvochtigheid optimaal houdt. Daardoor blijven verse producten als groente en fruit langer houdbaar. De koelkast biedt een royale opslagcapaciteit. Verder heeft deze Samsung RB38A7B6AS9 een zogeheten convertible zone, waarin je een deel van de vriezer flexibel kunt omzetten naar koelruimte. De deur heeft een geïntegreerd led-display, waarmee je gemakkelijk de temperatuur kunt aflezen en aanpassen.

❄️ Inhoud koelkast: 238 liter
🧊 Inhoud vriezer: 273 liter
🔌Verbruik op jaarbasis: 108kWh

Samsung RB38C7B6AB1/EF

De Samsung RB38C7B6AB1/EF heeft een opvallende stijlvolle zwarte buitenkant en is uitgerust met energielabel A. De koelkast heeft geavanceerde functies die het dagelijkse gebruik gemakkelijker maken, zoals een speciale zone waarmee je de vriezer kunt omzetten naar koelruimte; handig als je wat extra koelruimte nodig hebt. De Twin Cooling Plus-technologie zorgt er verder voor dat de koelkast en het vriesgedeelte apart worden geregeld, waardoor voedingsmiddelen langer vers blijven. Dankzij zijn ruime inhoud is deze koelkast ideaal voor voor grotere gezinnen of voor wie graag alles overzichtelijk bewaart. Verder is hij voorzien van heldere ledverlichting en een fraai led-display op de deur.

❄️ Inhoud koelkast: 273 liter
🧊 Inhoud vriezer: 114 liter
🔌Verbruik op jaarbasis: 108kWh

Samsung RB53DG706AS9 

Deze vrijstaande koelkast van Samsung is met zijn hoogte van 203 centimeter en breedte van 75 centimeter een flink apparaat. Binnenin is er flink wat plek: in totaal 538 liter, waarvan 370 liter in het koelgedeelte en 168 liter in het vriesvak. Dankzij de slimme opbouw zijn de wanden dunner dan bij veel andere modellen, waardoor je meer inhoud hebt zonder dat de buitenmaten toenemen. Ook bij deze koelkast blijft de luchtvochtigheid op peil dankzij een systeem met gescheiden luchtstromen voor het koel- en vriesgedeelte. Verder vind je in het vriesvak een handige draaibare ijsblokjesmaker, en kun je met speciale knoppen snel extra koelen of invriezen. Door de extra functies ligt het verbruik van deze koelkast wel ietsje hoger dan de andere modellen in dit overzicht.

❄️ Inhoud koelkast: 370 liter
🧊 Inhoud vriezer: 168 liter
🔌Verbruik op jaarbasis: 128kWh

Hisense RB440N4ACA

Tussen de A-labelkoelkasten van Samsung vinden we ook nog een Hisense. De RB440N4ACA is geen klein model. Hij is zo'n 202 centimeter hoog, 60 centimeter breed en 58 centimeter diep. Binnenin heb je in totaal 336 liter aan ruimte: 238 liter in het koelgedeelte bovenin en 98 liter in het vriesgedeelte onderin. Dankzij de No Frost-techniek hoef je de vriezer nooit meer handmatig te ontdooien. De deuren kun je naar wens links- of rechtsdraaiend monteren, wat handig is bij het inrichten van je keuken. Binnenin zorgt ledverlichting voor goed zicht, en het luchtcirculatiesysteem verdeelt de koude lucht gelijkmatig, zodat alles op de juiste temperatuur blijft. Ook handig: de snelle invriesfunctie voor als je net boodschappen hebt gedaan. Verder vind je twee groentelades met vochtregeling, stevige glasplaten, een flessenrek en een eierhouder.

❄️ Inhoud koelkast: 238 liter
🧊 Inhoud vriezer: 98 liter
🔌Verbruik op jaarbasis: 109kWh

▼ Volgende artikel
Nieuwe inbouwkoelkast kopen? Dit is waar je op moet letten
© ID.nl
Huis

Nieuwe inbouwkoelkast kopen? Dit is waar je op moet letten

Een inbouwkoelkast bouw je natuurlijk zo netjes mogelijk in een nis achter een mooie keukendeur, of je laat dat doen. Bij het aanschaffen van zo'n koelkast is er echter wel een aaantal zaken waar je rekening mee moet houden. Waar moet je allemaal op letten?

Een nieuwe inbouwkoelkast uitkiezen lijkt in eerste instantie misschien simpel: je zoekt gewoon eentje die in je keukenkast past en klaar. Maar er komt toch wat meer bij kijken: afmetingen, deuren, ventilatie, energieverbruik – het zijn allemaal dingen waar je echt even bij stil moet staan.

Grootte

Je start eigenlijk altijd bij de formaten. Daarbij kijk je echt goed naar de afmetingen van de nis waarin de nieuwe koelkast moet komen. Meet op meerdere plekken, want keukenkastjes zijn soms net niet helemaal recht. Let niet alleen op de hoogte, breedte en diepte van de ruimte, maar kijk ook waar het stopcontact zit en of er voldoende ventilatie mogelijk is. Bij voorkeur houd je zo'n 10 centimeter of meer vrije ruimte aan de achterkant, zodat de warmte van de koelkast weg kan. Laat je een nieuwe keuken ontwerpen, dan wordt uiteraard door de ontwerper al rekening gehouden met de formaten van de koelkast en de juiste ruimte voor de warmteafvoer.

Benodigde ruimte

De meeste inbouwkoelkasten zijn gebaseerd op standaard keukennismaten, dus de kans dat je iets vindt wat past is groot. Toch blijft het belangrijk om goed op te letten. Er zijn koelkasten van verschillende hoogtes – bijvoorbeeld 122 of 178 centimeter – en ook de inhoud verschilt flink. Voor een klein huishouden is een compacte koelkast vaak meer dan voldoende. Maar als je een groot gezin hebt of graag veel vers eten in huis haalt, is een model met een grotere koelruimte juist weer handiger.

Type deuren

Een ander belangrijk punt is het deursysteem. Er zijn namelijk twee manieren waarop een keukendeur aan de koelkastdeur bevestigd kan worden. Bij een deur-op-deur-systeem zitten de deuren aan elkaar vast: als je de keukendeur opent, trek je meteen de koelkastdeur mee. Dat oogt strak en netjes, maar het vraagt ook om stevige scharnieren. Bij een sleepdeursysteem zit er een geleider tussen de twee deuren, waardoor ze los van elkaar kunnen bewegen. Dat maakt de installatie net wat eenvoudiger en wordt dan ook vaak gekozen bij standaardkeukens.

Watch on YouTube

Warmteafvoer

Een punt dat vaak wordt onderschat bij het plaatsen van een inbouwkoelkast, is de afvoer van warmte. Elke koelkast – hoe zuinig of stil ook – produceert warmte tijdens het koelen. Die warmte moet ergens naartoe, en in het geval van een vrijstaand model gaat dat meestal vanzelf. Maar bij een inbouwkoelkast zit de achterkant ingebouwd in een keukenkast, en dat maakt het een stuk belangrijker om hier goed op te letten.

Een koelkast die zijn warmte niet goed kwijt kan, moet harder werken om koel te blijven. Dat betekent meer stroomverbruik én meer slijtage. Zorg dus dat er voldoende ruimte achter de koelkast blijft, liefst zo’n vijf tot tien centimeter. Ook onder en boven de nis moet vaak een ventilatieopening zitten, bijvoorbeeld via een rooster in de plint of een opening aan de bovenkant van de kast.

©Batorskaya Larisa

De koelkast kan aan de achterzijde warm worden, dus een goede warmteafvoer is belangrijk.

Goede warmteafvoer is dus niet alleen belangrijk voor de levensduur van het apparaat, maar ook voor je energierekening én het geluidsniveau in huis. Zeker iets om rekening mee te houden bij het ontwerp en de montage van je keuken.

Dempen van geluid

Wat vaak over het hoofd wordt gezien, is het geluidsniveau. Inbouwkoelkasten zijn over het algemeen vrij stil, maar als je een open keuken hebt of gevoelig bent voor geluiden, kan het lonen om te kiezen voor een extra stil model. Ook kun je overwegen om geluidsdempend materiaal te gebruiken of goed te letten op de ventilatieruimte, zodat de koelkast zo geruisloos mogelijk zijn werk kan doen.

©Андрей Знаменский

Een compressor van een koelkast kan af en toe geluid produceren.

Extra functies: nodig of onzin?

Er zijn nog allerlei extra functies waar je op kunt letten. Sommige modellen hebben een superkoelfunctie, waarmee nieuwe boodschappen sneller op temperatuur komen. Andere koelkasten zijn uitgerust met No Frost-technologie, wat ervoor zorgt dat je nauwelijks last hebt van ijsvorming. Er zijn ook modellen met slimme sensoren of antibacteriële coatings, maar die zijn vaak wat duurder en niet per se noodzakelijk voor dagelijks gebruik.

Energieverbruik

Ook het energieverbruik is iets om op te letten. Een koelkast staat dag en nacht aan, dus een zuinig model kan flink schelen in de energiekosten op jaarbasis. Kijk daarom goed naar het energielabel, waarbij energielabel A de meest zuinige klasse is. Let daarbij ook op het geschatte verbruik in kilowattuur per jaar. Zeker met de stijgende stroomprijzen is dat geen overbodige luxe. Met de nieuwe energielabels zie je in één oogopslag hoe zuinig een koelkast is en wat het verbruik op jaarbasis is.

©EPREL