Review Samsung Galaxy Z Flip 6 – Wij geven er nog geen klap op
Geplaatst: 9 augustus 2024 - 17:32
Rens Blom
Een klapsmartphone doet nostalgisch aanvoelen, maar biedt vooral handige functies. Het extra schermpje op de buitenkant maakt het bijvoorbeeld mogelijk om snel je meldingen te checken, muziek te veranderen en een selfie te maken met de (betere) camera’s op de achterkant. De Samsung Galaxy Z Flip 6 is zo’n klaptelefoon en in deze review lees je wat wij fijn en minder prettig vinden aan dit toestel.
Samsung Galaxy Z Flip 6
Pluspunten
Degelijk klapontwerp
Zeven jaar software-updates
Uitstekende specificaties
Schermpje voorop biedt extra's ...
Minpunten
... maar had meer functies kunnen hebben
Kortere accuduur
Groothoekcamera had beter gemogen
Conclusie
Samsung verkoopt de Z Flip 6 – inderdaad, zijn zesde generatie – voor een adviesprijs vanaf 1199 euro. Die versie biedt 256 GB opslagcapaciteit en 12 GB werkgeheugen. Een eerste verbetering ten opzichte van de Z Flip 5 van vorig jaar, die ook uitkwam voor 1199 euro maar 8 GB met 256 GB heeft. Maar na een jaar op de markt is dit toestel in prijs gezakt naar 749 euro, waardoor de Z Flip 6 wel heel veel verbeteringen moet bieden om als betere koop uit de bus te komen.
Bijzonder ontwerp
Die verbeteringen zijn er, zowel op papier als in de praktijk. De Z Flip 6 kan beter tegen water, maar houdt nog steeds niet van stof. Logisch vanwege het scharnier, dat overigens sterker is.
Het schermpje aan de buitenkant meet 3,4 inch en oogt prima, maar is qua kleuren en scherpte niet bijzonder. Op dit schermpje kun je verschillende widgets en een handvol apps gebruiken. Op klaptelefoons van Motorola kun je vrijwel alle apps op het buitenste scherm gebruiken, maar dat durft Samsung (helaas) niet aan.
Het scherm aan de binnenkant is 6,7 inch groot en doet qua kwaliteit denken aan een regulier smartphonescherm. Met twee mitsen en maren: je ziet en voelt een horizontale vouw in het midden van het scherm en je moet voorzichtiger met het scherm omgaan. Bekende aandachtspunten van een klaptelefoon. De vouw went na een week, maar de krasgevoeligheid van het scherm blijft opletten.
Selfies maken met camera's achterop
Een speerpunt van de Z Flip 6 is dat je selfies kunt maken met de camera’s op de achterkant. Dat werkt als volgt: je klapt de telefoon dicht en opent het schermpje op de buitenkant. Daar open je de camera-app, waarna je jezelf ziet op het scherm. De camera’s van de telefoon zitten namelijk boven het schermpje. Een vernuftig concept, waarbij je kunt wisselen tussen de hoofdcamera, groothoekcamera en een portretmodus (via de hoofdcamera). Je kunt ook video’s opnemen.
De kwaliteit van de hoofdcamera is goed en ook de portretmodus werkt uitstekend, mits er voldoende (dag)licht is. De groothoekcamera weet in de selfiestand minder te overtuigen omdat hij vanwege de grote kijkhoek je lichaam wat kan uitrekken en geen autofocus heeft. De vaste focus stelt niet altijd goed scherp op je gezicht, waardoor je soms wat wazig in beeld bent. Maar toch, voor selfieliefhebbers is de Z Flip 6 een interessante keuze, ook vanwege zijn flitser om in het donker te helpen.
Uiteraard heeft de telefoon ook een (prima) selfiecamera in het binnenste, grote scherm. Ten opzichte van de Z Flip 5 zijn de foto’s van de Z Flip 6 in veel omstandigheden duidelijker en scherper, een verbetering die Samsung ook op papier aangeeft.
Daar houden de camerafuncties niet op. Wat Samsung – al een paar jaar – slim doet met zijn klaptelefoons, is de camera-app aanpassen aan hoe je het toestel gebruikt. Zet je de Z Flip 6 neer met de onderste kant van de achterkant op tafel en het buitenste scherm naar voren gericht, dan zie je de camerabedieningsfuncties op de onderste schermhelft en het camerarooster bovenin. Zo kun je stabiel fotograferen en filmen, wat goed werkt.
Specificaties
De specificaties van de Z Flip 6 zijn op veel vlakken dik in orde. Het toestel heeft een razendsnelle Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3-processor, heel veel werkgeheugen (12 GB) en minimaal 256 GB opslagcapaciteit. De accucapaciteit is vergroot ten opzichte van de Z Flip 5, wat geen overbodige luxe is. Die was na een dag gebruik namelijk leeg. De Z Flip 6 gaat iets makkelijker een dag mee, maar elke nacht opladen blijft nodig. Dat opladen gaat met 25 watt niet zo snel: je moet er bijna twee uur voor uittrekken, of nog langer bij draadloos opladen.
Zeven jaar updates
Een mooie slag maakt Samsung met zijn updatebeleid. Net als de Z Fold 6 en Galaxy S24-serie krijgt de Z Flip 6 zeven jaar Android- en beveiligingsupdates. De Z Flip 5 krijgt vijf jaar updates. De vele AI-functies in de software van de Z Flip 6 weten ons nog niet te overtuigen, mede omdat aardig wat foefjes de Nederlandse taal nog niet kennen.
Conclusie: Samsung Galaxy Z Flip 6 kopen?
De Samsung Galaxy Z Flip 6 is een prettige klapsmartphone met maar liefst zeven jaar software-updates. Toch kunnen we de telefoon moeilijk aanraden en dat komt door zijn adviesprijs van 1200 euro. De Z Flip 5 van vorig jaar is ook een fijne klapsmartphone en kost op moment van schrijven 749 euro, wat hem een betere prijs-kwaliteitsverhouding geeft. Een ander alternatief is de nieuwe, 899 euro kostende Motorola Razr 50. Iets minder krachtig en compleet dan de Z Flip 6, maar daar is de prijs ook naar. Met de Z Flip 6 is niets mis, maar ‘m van harte aanbevelen lukt pas als de prijs voldoende is gezakt.