Review Samsung Galaxy Z Flip 5 - Een echte klapper!
De Samsung Galaxy Z Flip 5 lijkt op het eerste gezicht een gewone smartphone, maar er is een twist: je kunt hem dubbelklappen! Daar zitten slimme foefjes achter die je als techliefhebber zeker zult waarderen. In deze review nemen we de proef op de som.
De Samsung Galaxy Z Flip 5 is een bijzondere smartphone met slimme softwarefuncties die hem onderscheiden van je huidige telefoon. Het nadeel is dat veel van die functies niet standaard ingeschakeld zijn, waardoor je op ontdekkingstocht moet. Hopelijk verbetert Samsung de software-ervaring in de toekomst. Doordat je de telefoon kunt inklappen, past hij goed in de handtas, broekzak of borstzak. De twee voornaamste nadelen van deze smartphone zijn het kwetsbare scherm aan de binnenkant en de stofgevoeligheid.
- Bouwkwaliteit en vorm
- Gebruikerservaring
- Vijf jaar updates
- Stofgevoeligheid
- Kwetsbaar binnenscherm
- Slimme software zit verstopt
De Galaxy Z Flip 5 is verkrijgbaar in verschillende kleuren en heeft een adviesprijs van 1199 euro. Dit maakt hem iets duurder (100 euro) dan de Z Flip 4 bij lancering, terwijl die inmiddels honderden euro’s voordeliger is en daarmee de belangrijkste concurrent van de Z Flip 5. De nieuwe Razr 40-klaptelefoons van Motorola bevinden zich zowel qua prijs als specificaties in hetzelfde segment. De vraag is dus of de Galaxy Z Flip 5 zich voldoende kan onderscheiden.
©Rens Blom
In het midden zit een verbeterd scharnier
Vouwen maar
De Z Flip 5 onderscheidt zich natuurlijk door zijn opvouwbare ontwerp. Als je het toestel verticaal opent, functioneert het als een reguliere smartphone. Maar als je het dichtklapt, verschijnt de zogeheten Flex Window aan de voorkant. Hiermee kun je bijvoorbeeld de tijd checken of notificaties bekijken. Maar wat dit scherm echt speciaal maakt, is dat je er nu ook apps op kunt gebruiken. De Flex Window is namelijk meer dan 3,5 keer groter dan dat van de Z Flip 4, waardoor het nu geschikt is voor apps.
©Rens Blom
De Flex Window is goed te bedienen
Samsung heeft ook het scharnier van de telefoon verbeterd, waardoor de Z Flip 5 nu volledig dichtklapt. Zo komt er minder snel stof en ander vuil in het scharnier. Daarnaast past de smartphone nog iets gemakkelijker in je handtas, broekzak of borstzak. Houd er wel rekening mee dat de telefoon niet gecertificeerd is tegen stof. De smartphone heeft wel een IP-classificatie van IPX8, wat betekent dat hij het maximaal dertig minuten lang tot anderhalve meter diep in zoet water kan volhouden.
©Rens Blom
De Flex Window voorop is veel groter dan die van de Z Flip 4
Hoewel het scharnier en de behuizing stevig aanvoelen, blijft het hoofdscherm een aandachtspunt. Dit 6,7 inch scherm is voorzien van een plastic screenprotector. Samsung raadt of om die te verwijderen. Bij de installatie van de smartphone toont de fabrikant ook een uitgebreide lijst met waarschuwingen over handelingen die je moet vermijden om schade aan het scherm te voorkomen. Dat is niet voor niets, want met een beetje scherpe nagel kun je al permanente krasjes in de screenprotector veroorzaken.
©Rens Blom
De lijst met waarschuwingen is lang
De plastic schermafwerking voelt minder luxueus aan, wat resulteert in een enigszins stroeve swipe-ervaring. Daarnaast voel je duidelijk in het midden de vouwlijn van het klapscherm. Wanneer er licht op schijnt, zie je die vouwlijn ook. Het hoofdscherm is een oled-display met een scherpe Full-HD-resolutie en een hoge verversingssnelheid van 120 Hz. Het scherm ziet er fraai uit en de Flex Window heeft een goede kwaliteit – een welkome aanvulling.
©Rens Blom
Uitgeklapt is de Z Flip 5 als een normale smartphone
Past in een heuptasje
Door zijn compacte vorm is de Samsung Galaxy Z Flip 5, wanneer je hem dichtklapt, een lekker handzaam toestel. Als vierkant apparaat past hij gemakkelijker in een handtas of broekzak dan een reguliere smartphone. Interessant is dat de marketingcampagne van Samsung voor de Z Flip 5 zich richt op jongeren. Deze doelgroep draagt vaak een kleine handtas, clutch of heuptasje. We vermoeden dat deze compacte smartphone daar net wat beter in past dan een gewone.
Slimme software zit verstopt
Samsung probeert met slimme softwarefuncties alles uit de Z Flip 5 te halen. Het is daarom opvallend dat veel van die foefjes standaard zijn uitgeschakeld. Je moet ze eerst inschakelen voordat je bijvoorbeeld apps zoals Google Maps, Berichten (sms) en Netflix op de Flex Window kunt gebruiken, of voordat je alle apps kunt forceren zich aan te passen aan het hoofdscherm aan de binnenkant. Samsung waarschuwt ook dat niet alle apps goed werken met deze functies. Hopelijk wordt dit in de toekomst verbeterd, omdat het bijvoorbeeld erg handig kan zijn om je route op de Flex Window te volgen. De Z Flip 5 krijgt vier jaar versie-updates (beginnend met Android 14) en vijf jaar beveiligingsupdates – dat is in ieder geval dik in orde.
Ook interessant om te weten: Alle ongewenste apps van je Samsung Galaxy
©Rens Blom
Google Maps op de Flex Window
Technische prestaties
De gebruikerservaring van de Z Flip 5 is bijzondere, maar het is natuurlijk belangrijk dat de basisprestaties van de telefoon goed zijn. Gelukkig gaat de Z Flip 5 prima een dag mee wat betreft batterij, zelfs bij afwisselend gebruik van het kleine en grote scherm. De batterijduur van de telefoon is iets beter dan zijn voorganger. Het is raadzaam om de telefoon 's nachts op te laden. De oplaadsnelheid via USB-C is met 25 watt niet zo rap: reken op iets meer dan twee uur om hem volledig op te laden. Draadloos opladen is ook mogelijk, maar gaat met een snelheid van 15 watt nog iets langzamer. Let wel op dat Samsung de Z Flip 5 alleen met een USB-C-kabel levert. Je moet dus zelf voor een adapter zorgen, volgens de fabrikant om milieuredenen.
De Galaxy Z Flip 5 heeft een razendsnelle processor (dezelfde als de Galaxy S23-serie), veel werkgeheugen (8 GB) en voldoende opslagcapaciteit. In het instapmodel zit 256 GB aan opslag en als je daar niet genoeg aan hebt, kun je, bij gebrek aan een microSD-kaartslot, een 512 GB-variant kopen.
©Rens Blom
De camera-app past zich aan als je de telefoon half openklapt
Ook de camera’s van de telefoon maken een goede indruk. Ze lijken veel op die van zijn voorganger, met een 12 megapixel hoofdcamera en een 12 megapixel groothoekcamera – erg prettig om mee te fotograferen en filmen. We zijn ook gecharmeerd van de camera-app, die zich aanpast als je de telefoon half openklapt en bijvoorbeeld op tafel neerzet. In het hoofdscherm zit trouwens ook een goede selfiecamera.
©Rens Blom
Een foto gemaakt met de hoofdcamera
©Rens Blom
Een foto gemaakt met de groothoekcamera
Conclusie: Samsung Galaxy Flip 5 kopen?
De Samsung Galaxy Z Flip 5 is een bijzondere smartphone met slimme softwarefuncties die hem onderscheiden van je huidige telefoon. Het nadeel is dat veel van die functies niet standaard ingeschakeld zijn, waardoor je op ontdekkingstocht moet. Hopelijk verbetert Samsung de software-ervaring in de toekomst. Doordat je de telefoon kunt inklappen, past hij goed in de handtas, broekzak of borstzak. De twee voornaamste nadelen van deze smartphone zijn het kwetsbare hoofdscherm en de stofgevoeligheid. De Z Flip 5 is mogelijk niet de beste keuze voor iedereen, maar wel een innovatief model voor wie eens wat anders wil.
Ook interessant: Review Samsung Galaxy Z Fold 5 - Smartphone met het grootste scherm