ID.nl logo
Marit gaat offline (1): 31 dagen zonder smartphone, HELP?!
Gezond leven

Marit gaat offline (1): 31 dagen zonder smartphone, HELP?!

Marit van ID.nl gaat in de eerste weken van 2023 dé uitdaging aan: een maand lang zonder smartphone! Want ook al brengt zo'n ding veel leuks met zich mee – social media bijvoorbeeld – het vergt ook heel veel van je tijd. In plaats daarvan gebruikt ze nu een Nokia, zo eentje waarmee je alleen kunt sms’en en bellen. Hoe haar dat vergaat, vind je terug op ID.nl. Dit is het verslag van haar eerste week 'offline'.

'Waarom zou je dit in hemelsnaam vrijwillig willen doen?'

Die vraag is me meerdere keren gesteld toen ik vertelde dat ik deze uitdaging aan zou gaan. Maar als ik vervolgens vertel dat ik een schermtijd van minstens vierenhalf uur per dag heb – met soms uitschieters naar zeven uur in de weekenden! – vind ik dat er écht iets moet veranderen. Continu aanzetten, ook al heb ik geen meldingen. Als ik hem niet bij me heb, breekt er innerlijke paniek uit. Werkmails en berichtjes van collega’s check ik ook ’s avonds en in het weekend. De balans is helemaal weg. Ik denk dat ik wel kan stellen dat ik niet meer zonder smartphone kan. Wat zou ik allemaal kunnen doen met die vierenhalf uur extra per dag? Een heleboel, lijkt me. In elk geval is er genoeg stof om over na te denken de komende weken.

Watch on YouTube

Zondag 1 januari

Om 23.59 uur 2022 zet ik mijn smartphone uit. Verslaafd als ik ben heb ik de BeReal (die lekker laat om 23.58 uur binnenkwam) nog nét even kunnen maken. Maar toen was het moment toch echt daar: telefoon helemaal uit. Ik ben megazenuwachtig, alsof dit het eind van de wereld is. De rest van de avond zelf ben ik er eigenlijk niet zo veel bezig geweest dat ik geen smartphone meer had – het was tenslotte oud en nieuw.

Op nieuwjaarsdag denk ik er af en toe aan om Instagram te openen – een handeling die volledig automatisch optreedt, merk ik. Steeds de telefoon aan willen zetten om te kijken of ik nog meldingen heb. Bij mijn gloednieuwe en ultradomme Nokia is dat natuurlijk niet mogelijk: vet confronterend dat je er op deze manier achter komt hoe makkelijk die handeling er is ingeslopen.

Laatste BeReal voor dit jaar en aankomende maand

Maandag

’s Ochtends gaat de wekker van de Nokia keihard af: we moeten weer naar kantoor! Het geluid is niet aan te passen, dus ik zal aan deze wekker moeten wennen. Ik ben wel meteen wakker 😉 Tijdens het opmaken kijk ik normaal gesproken altijd een video op YouTube. Nu heb ik niks om te kijken en ik merk dat ik in gedachten met mezelf ben. Gekke ervaring zo, kan me niet herinneren dat ik zo in mezelf gekeerd kan zijn. Ik vind het gek genoeg ook wel fijn; ik heb hele gesprekken met mezelf over wat ik deze week van plan ben.

Voordat ik naar kantoor rijd, check ik online altijd even of er files staan. Nu moet ik dat op de laptop doen – vrij omslachtig. Eenmaal op kantoor kom ik voor een verrassing te staan waar ik nog niet bij had stilgestaan: de slagboom van het parkeerterrein is dicht. En die kun je alleen openen met de app... Handig, dan maar aan de straat parkeren.

’s Avonds voor het slapen een boek lezen lijkt het nieuwe ritueel te worden. Prima, want ik word er heerlijk rustig van.

De boeken die ik hoop deze maand te kunnen lezen. De foto is gemaakt met mijn Nokia, ik heb geen betere camera nu ;-)

Woensdag

Weer schrik ik wakker, kan nog niet aan het geluid van mijn Nokia wennen. Als ik wil vertrekken, blijkt de voorruit van de auto beslagen aan de binnenkant, dus ik moet even wachten voordat ik weg kan rijden. Normaal check ik dan even mijn telefoon, nu staar ik domweg voor me uit. Saai en vervelend, de tijd gaat zo alleen nog maar trager. Ik merk dat ik nog veel de telefoon aanzet om te kijken of ik iets heb ontvangen. Frustrerend als blijkt dat niemand me een berichtje heeft gestuurd. Maar waarom zouden ze? Het is niet zo dat we hele gesprekken kunnen voeren via sms.

Een collega vertelt een nieuwtje over influencer Monica Geuze die stopt met vloggen. Dit soort 'belangrijke' gebeurtenissen mis ik nu ik geen social media meer heb. Ik moet zeggen dat ik het over het algemeen wel lekker vind deze eerste drie dagen: mezelf niet te veel bezighouden met andermans leven, want wat voor toegevoegde waarde heeft dat nou eigenlijk? Zeker in het geval van influencers, waarmee je wilt vergelijken terwijl dat geen eerlijke wedstrijd is. Ik merk dat ik lekker in mijn vel zit.

's Avonds lees ik in sneltreinvaart het eerste boek uit. Het is sowieso een spannend boek, dus dan zit je er helemaal in, maar nu word ik er ook niet bij afgeleid. Ik heb verder ook niet de neiging mijn telefoon erbij te pakken. Dat is fijn en prettig. De tijd vliegt voorbij.

Vrijdag

Een vriendin van mij viert van het weekend haar verjaardag. Ik ben toch wel benieuwd wie er eigenlijk allemaal komen, dus ik besluit een van mijn vriendinnen te sms’en. Eindstand: er is een gezamenlijk cadeau waarvoor een Tikkie is uitgestuurd, maar ik heb dat Tikkie natuurlijk helemaal niet ontvangen. Stom, ik wil ook gewoon meedoen en hierdoor voelt het alsof ik buiten de boot val, er niet helemaal bij hoor. Neem ik niemand kwalijk natuurlijk, want ik verplicht in zekere zin ook mijn vrienden en familie om mij op een andere manier te bereiken. Toch vind ik het jammer. Uiteindelijk heb ik gewoon geld overgemaakt, wat overigens óók niet heel makkelijk gaat (internetbankieren is zó 2000).

Oldskool internetbankieren, het is niet anders. Foto wederom via mijn Nokia.

Zaterdag

Ik ben zelf binnenkort ook jarig en ik kreeg vandaag alvast mijn cadeau: een voorstelling van Aladdin in het AFAS-theater. Superleuk! We rijden met de auto van mijn vriend, dus de route doen we ook via zijn smartphone. Dat valt niet onder cheaten, toch? 😉 Ik zie in het theater veel mensen foto's maken en betrap mezelf erop dat ik jaloers ben. Behalve mensen die ik het heb verteld, weet niemand dat ik hier nu ben.

Ik voel me stom, stom dat ik alles zo graag met de buitenwereld wil delen: 'Kijk eens waar ik ben!' Ik moet er ook wel een beetje om lachen. Bij thuiskomst loop ik wel nog steeds met die gedachte rond, de herinnering aan de voorstelling zit alleen in mijn gedachten. Ik had het graag ook nog als foto willen hebben, zodat ik direct de herinnering ophaal als ik weer eens door mijn foto’s scrol.

 

De eerste week is eigenlijk voorbijgevlogen. Ik heb veel momenten gehad dat ik mijn telefoon er even bij wilde pakken, om al snel te realiseren dat dat helemaal niet kan. Verder zijn het meer de praktische apps die ik echt mis. Ik dacht van tevoren dat ik vooral Instagram en TikTok zou missen, maar ik mis ik vooral apps zoals WhatsApp (vind ik toch niet helemaal onder social media vallen), Google Maps en bankieren. Grappig en hierdoor ben ik alleen maar meer benieuwd hoe de komende weken gaan verlopen.

▼ Volgende artikel
Vaatwasmiddel op? Dit zijn de 5 beste alternatieven!
© brizmaker
Huis

Vaatwasmiddel op? Dit zijn de 5 beste alternatieven!

O nee! Heb je net de vaatwasser met veel pijn en moeite ingeruimd, blijkt dat het vaatwasmiddel op is. Een blik op je horloge vertelt je dat de supermarkt ook net dicht is. Net nu je morgen een feestje hebt en de schone vaat dus meer dan nodig is! Geen zorgen, je hoeft niet alles eruit te halen en met de hand af te wassen. Er zijn alternatieven die jouw vaat net zo blinkend schoonmaken als vaatwasmiddel.

In dit artikel ontdek je dat:

  • Je best een drupje afwasmiddel mag gebruiken in de vaatwasser
  • De combinatie baking soda en azijn ook goed werkt
  • Het wondermiddel borax voor de vaat te gebruiken is
  • Witte azijn niet al te vervuilde vaat schoonmaakt
  • Je zelf met maar een paar ingrediënten vaatwasmiddel maakt

Dit artikel vind je vast ook interessant: Vaatwasser kopen? Hier moet je op letten

Afwasmiddel

Heb je nog wel een fles afwasmiddel op het aanrecht staan? Doe een drupje (of een paar druppels) in het doseerbakje van de vaatwasser. Opgepast: gebruik absoluut niet te veel, anders heb je binnen de kortste keren een schuimparty in de keuken. Te veel afwasmiddel zorgt voor een enorme hoeveelheid schuim dat uit de vaatwasmachine lekt. Met slechts een paar druppels tot maximaal een theelepeltje krijg je de vaat weer stralend schoon. Doe het niet te vaak; het is slechts een tijdelijke oplossing. Het middel kan op lange termijn schade aanbrengen aan je vaatwasser.

Baking soda en azijn

Een andere manier om je vuile vaat toch schoon te krijgen, is door baking soda en azijn te gebruiken. Beide middeltjes hebben de meeste mensen wel in huis. Je hebt een half kopje bakpoeder nodig. Vul hiermee het doseerbakje. Het reservoir voor glansspoelmiddel vul je met azijn. Deze middelen breken het vet af en verwijderen viezigheid. De azijn zorgt bovendien voor een mooie glans van je vaat.

©africa-studio.com

Boorzuurpoeder (Borax)

We schreven al eerder een artikel wat je allemaal met boorzuurpoeder kunt doen. Wist je dat je het ook als vaatwasmiddel kunt gebruiken? Het mineraal breekt niet alleen het vuil af, maar maakt het kalkrijke water ook nog eens zachter. Gooi een kwart kopje boorzuurpoeder in het doseerbakje, samen met een kwart kopje bakpoeder. Vaatwasser aan en de middeltjes doen de rest.

Witte azijn

Witte azijn ontkalkt en maakt schoon. Daarom kun je het ook gebruiken als vervanger voor je vaatwastabletten of vaatwaspoeder. Je doet één kopje in het doseerbakje en zet de vaatwasser op het gewone programma aan. De truc met dit middel is wel dat de vaat niet zwaar vervuild is. Witte azijn maakt namelijk wel schoon, maar met hardnekkige vlekken heb je sterker geschut nodig. Baking soda bijvoorbeeld.

©Sabrina

Zelf vaatwasmiddel maken

Überhaupt geen zin om nieuwe vaatwastabletten in de supermarkt te kopen? Maak dan zelf vaatwastabletten of -poeder. De vaatwastabletten maak je door een kwart kopje zout, één kopje bakpoeder en maximaal twee eetlepels citroenzuur te mengen. Doe er nog een kwart kopje water bij en meng goed. Doe het mengsel in ijsblokvormpjes en laat het een hele dag en nacht drogen. Daarna is het middel klaar voor gebruik!

Of maak zelf vaatwaspoeder door een kopje baking soda en een kopje citroenzuur te mixen. Daarna bewaar je het mengsel in een luchtdichte weckpot, buiten bereik van kinderen. Voor een schone vaat heb je maar een paar eetlepels nodig.

▼ Volgende artikel
Zo gebruik je Google Maps voor live inzicht in files
© PixieMe - stock.adobe.com
Huis

Zo gebruik je Google Maps voor live inzicht in files

Wie regelmatig reist of naar zijn werk pendelt, vertrouwt waarschijnlijk op Google Maps. Niet voor niets hebben veel mensen het navigatiesysteem van hun auto verruild voor deze gratis app. De app beschikt over een set tools om je trip vlot te laten verlopen. Zo kun je bijvoorbeeld heel eenvoudig de verkeersdrukte volgen.

In dit korte artikel laten we zien hoe je de verkeerslaag in Google Maps gebruikt:

  • Stel je route in en schakel de verkeerslaag in via het lagenmenu
  • Bekijk de actuele verkeersdrukte aan de hand van kleuren op de kaart
  • Ontvang meldingen over verkeersdrukte bij opgeslagen locaties

Ook interessant om te lezen: Dit zijn de 4 beste alternatieven voor Google Maps

De laag Verkeer

Open Google Maps op je smartphone en geef het vertrekpunt en de bestemming in. Daarna tik je onderaan op Route. Boven de kaart kies je de manier hoe je je verplaatst: auto, tram, metro, te voet of per fiets. Onderaan de kaart lees je alvast de afstand en de reistijd. Tik daarna op het pictogram Lagen in de rechterbovenhoek van het scherm. In de groep Kaartgegevens selecteer je Verkeer. Hierdoor wordt de verkeerslaag over de Google Maps-kaart gelegd. Verlaat het gedeelte Lagen door op het kruisje in de rechterbovenhoek te tikken.

Op de kaart worden de wegen ingekleurd op basis van de actuele verkeersdichtheid. Groen betekent dat je op een normaal tempo kunt rijden. Oranje staat voor langzaam rijdend verkeer en rood betekent dat het verkeer stilstaat. Niet tevreden met de route die Google Maps heeft geselecteerd? Bekijk dan alle alternatieve routes die als grijze lijnen op het scherm worden weergegeven. Tik op een van de opties om een ​​alternatieve route te selecteren.

De verkeersdrukte wordt met kleuren weergegeven.

Google Maps in de auto gebruiken?

Dan is een telefoonhouder een must

Live verkeer

Op de computer open je de webbrowser en surf je naar Google Maps. Weer zoek je de bestemming, zodat Maps de route tevoorschijn kan halen. Daarna beweeg je de muisaanwijzer over het pictogram Lagen linksonder. Klik op de laag met het label Verkeer. Opnieuw zal Google de wegen inkleuren volgens verkeersdrukte. Je kunt de weergave Live verkeer in- en uitschakelen door op de schakelaar in het onderste deel van het scherm te klikken.

Op de computer kun je de weergave Live verkeer in- en uitschakelen.

Meldingen ontvangen

Het is mogelijk om van Google Maps meldingen te ontvangen wanneer er drukte ontstaat in de buurt van een locatie die je in Maps hebt opgeslagen. Hiervoor tik je rechtsboven op het pictogram van je Google-account. Daarna kies je Instellingen en dan Meldingen. Op de iPhone controleer je of het schuifje bij Plaatsen en evenementen aanstaat. Op een Android-apparaat tik je bij Navigeren / Verkeer bij nabije evenementen op Aan of Alleen in de app.

Wil je verkeersupdates ontvangen over plaatsen die je hebt opgeslagen?

Watch on YouTube