ID.nl logo
Review iPhone 15 - Prima koopje naar Apple-prijzen
Huis

Review iPhone 15 - Prima koopje naar Apple-prijzen

De nieuwste iPhone – editie 15 alweer – heeft deze keer geen grootse innovaties aan boord om zich van de massa te onderscheiden. Maar door eerdere ideeën in een goedkoper jasje te stoppen en usb-c toe te voegen, is wel het de meest toegankelijke nieuwe iPhone in jaren.

Uitstekend
Conclusie

Apple valt in de herhaling met de iPhone 15. Het is een uitstekende smartphone die voortbouwt op wat het bedrijf vorig jaar introduceerde, maar dan als een goedkoper toestel dan de Pro-telefoons van toen.

Plus- en minpunten
  • Goede camera
  • Snelle chip
  • Mooi scherm
  • Usb-c-aansluiting
  • Geen grote vernieuwingen in dit nieuwe model

De nieuwe iPhone 15 is uit en komt dit jaar in twee varianten: een basismodel en een Pro-variant. Die eerste, waar we in deze review primair aandacht aan besteden, is bedoeld voor de meeste mensen. Hij heeft een ontwerp dat hevig geïnspireerd is door eerdere iPhones en ditmaal in vijf kleuren komt: zwart, blauw, groen, geel en roze. Je kunt de goedkoopste maat kopen met een 6,1 inch-scherm, of voor een duurdere Plus-telefoon gaan met 6,7 inch.

Beide toestellen gebruiken een oledscherm dat al eerder in andere iPhones zat. Geen wonder, want dit display steekt prima in elkaar: de zwartwaarden zijn goed en het contrast mooi, zonder dat kleuren vertekend raken. De ververssnelheid is beperkt tot 60 hertz, wat prima is voor iedereen behalve de meest fanatieke gamers.

Bovenaan dat scherm prijkt nu het zogeheten Dynamic Island – een klein, pilvormig zwart vlak waarop apps extra informatie kunnen tonen. Een slim designtrucje om de cameralenzen te verbergen zonder ze écht te verbergen. Op de iPhone 14 Pro al een coole toevoeging, dus fijn dat die nu ook bij de goedkopere modellen beschikbaar is.

Usb-c op een iPhone

De meest significante vernieuwing op de nieuwe iPhones is de komst van een usb-c-aansluiting onderop. Een poort die de techreus flink wat jaren later dan zijn Android-concurrenten introduceert. Logisch ook: Apple verdiende goud geld aan lightning-accessoires, omdat daar door Apple gecertificeerde onderdelen voor moesten worden gebruikt. Nu Europa het gebruik van usb-c heeft verplicht, moest ook Apple overstag.

Nieuwer betekent bij de iPhone 15 echter niet meteen sneller: data wordt nog steeds verzonden met 480 Mb/s, net als bij een lightning-snoer. De iPhone 15 gebruikt namelijk de usb2.0-standaard; voor hogere snelheden moet je de duurdere Pro-telefoon kopen. Opladen kan met praktisch circa 20 watt, wat in de praktijk even snel is als op de iPhone 14 vorig jaar.

Onderop de iPhone 15 zit nu een usb-c-poort.

Toch brengt de usb-c-poort meerdere voordelen met zich mee. Hij zorgt er bijvoorbeeld voor dat je niet langer meerdere snoeren mee hoeft te nemen - je hebt genoeg aan één type kabel voor je iPhone, iPad, tablet en nagenoeg ieder ander modern apparaat. Handig en ook milieubewust, want oude kabels van Android-telefoons gaan niet langer naar de vuilnisbelt als je overstapt naar een iPhone.

Daarnaast werkt het gros van de standaard usb-c-accessoires meteen met de iPhone. Je telefoon aansluiten op een groot scherm? Pak gewoon de dongel die je eerder al voor je laptop gebruikte. Deze apparaten zijn bovendien goedkoper dan lightning-varianten die Apple zelf verkocht.

Camera op de iPhone 15

Het aantal lenzen achterop de iPhone 15 is gelijk gebleven: één hoofdcamera en een tweede lens voor de ultra-groothoek. Bij die hoofdcamera heeft Apple nu wel een grotere sensor gebruikt, waardoor foto's met een resolutie van maar liefst 48 megapixel gemaakt kunnen worden.

Die resolutie is flink maar leidt dus ook tot grotere fotobestanden - en om die reden heeft Apple die optie tijdelijk uitgeschakeld. Maar bij het maken van foto's met een lagere resolutie wordt die grotere sensor ook gebruikt: de iPhone maakt een 48 megapixelfoto, waarna slimme software bepaalt welke pixels het beste zijn. Die worden vervolgens gebruikt om het beeld te comprimeren naar een kleiner bestand.

Het resultaat ziet er prima uit. Formeel heeft de camera een andere sensor dan bij de 48 megapixelcamera van de iPhone 14 Pro, maar bij onze tests was er geen merkbaar verschil tussen beide camera's. Feitelijk heeft de iPhone 15 eigenlijk de camera die Apple vorig jaar bewaarde voor zijn duurdere Pro-telefoons.

Wat ontbreekt ten opzichte van de Pro-toestellen is een telelens, maar Apple heeft een trucje toegepast om je toch nog een beetje te laten inzoomen in het beeld. Dat gebeurt met diezelfde, grotere 48 megapixel-sensor. Uit het midden van dat beeld wordt een kwart van de foto gesneden, die vervolgens niet wordt gecomprimeerd. Hierdoor heb je een 12 megapixel-foto. Dat ziet er prima uit, maar bij het gebruik hiervan verlies je dus de softwarematige verbeteringen die je bij de hoofdlens wel hebt. 

Automatische portretten

Al jarenlang heeft de iPhone een speciale portretstand die wordt gebruikt bij het fotograferen. Dieptesensoren scheiden het onderwerp van de achtergrond, zodat je een scherpte-effect kunt creëren. Bij de iPhone 15 krijgt die functie een langverwachte upgrade: hij werkt nu ook buiten de speciale portretstand om.

Ziet de camera dat er een mens of dier in het beeld staat, dan wordt automatisch diepte-informatie vastgelegd. Bij het nabewerken kun je dan een knop omzetten om er alsnog een portret van te maken. Bij onze tests werd de diepte-data niet altijd goed vastgelegd, maar wel als je één keer de foto met de hand scherp stelt. 

Daarnaast kun je achteraf het onderwerp bij een foto bepalen. Tap bij het bewerken op een persoon om hem of haar scherp te maken, of maak die persoon onscherp door te focussen op bijvoorbeeld een theekopje in de voorgrond. Het geeft de ruimte om te spelen met compositie op een manier die niet mogelijk is bij het nabewerken van foto's die gemaakt zijn met een traditionele camera.

©Bastiaan Vroegop

De glazen achterkant van de iPhone 15.

Snel genoeg

De iPhone 15 draait op de A16 Bionic-chip die vorig jaar in de 14 Pro-modellen van Apple werd gebruikt. Het is met zes cpu-kernen en een gpu met vijf kernen een krachtpatser, plus nog eens zestien kernen specifiek voor AI-verwerkingen. En het zal je niet verbazen: de chip die Apple vorig jaar goed genoeg achtte voor hun duurste smartphone, is nu ook nog steeds bliksemsnel.

Van echte stotters of andere problemen hadden we bij onze tests geen last. Ja, je zou een Pro-telefoon kunnen krijgen met nog betere prestaties, maar eigenlijk is dat alleen belangrijk als je zware dingen doet zoals video's renderen. Voor alledaags gebruik gaat de A16 Bionic-chip in ieder geval nog jarenlang mee.

Meer accu? Koop een Plus

De accuduur van de iPhone 15 zit prima in elkaar: Apple belooft dat je de gewone Pro een ruime dag kunt gebruiken, met nog iets meer uur in de Plus-variant. Dat komt ook overeen met onze praktijktests, waarbij vooral de Plus goed uit de verf kwam. We haalden de iPhone 's ochtends van de lader en hadden in de avond dan rond de twintig procent.

De kleinere 15 doet het ook prima, maar heeft een iets minder grote accu. Reken er daarom op dat deze telefoon wat sneller leeg is dan zijn grotere broer. Wie dagelijks alles uit zijn of haar accu haalt, doet er daarom goed aan nu een Plus te kopen.

iPhone 14 Pro voor een prikkie

We noemen de iPhone nooit een goedkope telefoon, maar op papier is de nieuwe iPhone 15 best een goede deal. Qua functionaliteit en prestaties lijkt hij erg op de iPhone 14 Pro van vorig jaar, maar dan voor een kwart minder geld. De iPhones zijn dit jaar zelfs iets goedkoper geworden: door belastingverschuivingen betalen we in Nederland nog maar 969 euro voor het goedkoopste model, terwijl prijzen bij de iPhone 14 boven de duizend euro lagen. Hierdoor is de iPhone 15 beste een goede deal.

Conclusie

Apple valt in de herhaling met de iPhone 15. Het is een uitstekende smartphone die voortbouwt op wat het bedrijf vorig jaar introduceerde, maar dan als een goedkoper toestel dan de Pro-telefoons van toen.

▼ Volgende artikel
Zo maak je je melkopschuimer schoon
© totojang1977
Huis

Zo maak je je melkopschuimer schoon

Werkt je melkopschuimer niet meer goed? Schuimt de melk niet meer op of blijft de melk lauw? Dan kan het zijn dat het apparaat vies is van binnen. Het is dan ook belangrijk dat je je melkopschuimer (of stoompijpje) regelmatig schoonmaakt. Wij vertellen je hoe je dat doet. 

In dit artikel lees je:

  • Waarom je het schoonmaken van je melkopschuimer niet moet overslaan
  • Hoe je een melkopschuimer schoonmaakt
  • Waar je bij het schoonmaken van een elektrische melkopschuimer extra op moet letten
  • Hoe je het stoompijpje van je koffiezetapparaat schoonmaakt

Lees ook: Melkopschuimer kopen? Hier moet je op letten

Als jij een echte thuisbarista bent, is je melkopschuimer waarschijnlijk je beste vriend. Met één druk op de knop staat er elke ochtend een heerlijke cappuccino of latte macchiato voor je klaar – ideaal! Maar dat schoonmaken: daar ben je wat minder dol op. Toch is het regelmatig schoonmaken van je melkopschuimer belangrijker dan je misschien denkt. Behalve dat aangekoekte melkresten in een melkopschuimer niet echt hygiënisch zijn en de smaak van je cappuccino kunnen beïnvloeden, beïnvloeden ze ook de kwaliteit van het schuim. Zo breken achtergebleven melkvetten de luchtbellen af die nodig zijn voor romig schuim en kan de textuur van het schuim door melkresten minder gelijkmatig worden. Ook kunnen opgehoopte melkresten het verwarmingselement verstoppen, met lauwe melk tot gevolg. 

Melkopschuimer schoonmaken: algemene tips 

Om te blijven genieten van perfect cappuccinoschuim zul je je melkopschuimer dus regelmatig schoon moeten maken. Doe dat in elk geval na ieder gebruik, want melkresten hopen zich snel op. Hoe je je melkopschuimer het beste schoonmaakt, hangt af van het model dat je hebt. Moderne melkopschuimers hebben vaak onderdelen die in de vaatwasser kunnen, wat een hoop schoonmaakwerk scheelt. Ook weet je daarmee zeker dat alle bacteriën worden weggespoeld. Zijn de onderdelen van jouw melkopschuimer niet vaatwasserbestendig? Lees dan hieronder wat je kunt doen om je opschuimer weer te laten blinken. 

©africa-studio.com (Olga Yastremska and Leonid Yastremskiy)

Voor de meeste melkopschuimers geldt dat je bij het schoonmaken het beste eerst de garde verwijdert (let op: bij sommige modellen is dit niet mogelijk!). Vervolgens spoel je de binnenkant van het kannetje om met warm water en eventueel een mild schoonmaakmiddel, zoals natuurazijn of afwasmiddel. Gebruik altijd maar een klein beetje schoonmaakmiddel, want als dit achterblijft kan het de smaak van het schuim beïnvloeden. Vermijd schurende schoonmaakmiddelen en schuursponsjes: die kunnen de antikleeflaag in de melkopschuimer aantasten, waardoor de opschuimer steeds lastiger schoon te maken is. Dat wil je nu juist voorkomen. 

De garde maak je schoon met een borsteltje of een zacht sponsje. Bij hardnekkige melkresten laat je de garde even weken in warm water met een scheutje afwasmiddel. Haal eventueel ook het rubber van het deksel af, want melkresten kunnen ook onder het rubber gaan zitten. Maak tot slot de behuizing van de melkopschuimer schoon met een vochtige doek. 

Elektrische melkschuimer: extra tips 

Heb je een elektrische melkopschuimer? Dan zijn er wat extra handelingen nodig om hem goed én veilig schoon te krijgen. Verwijder voor het schoonmaken altijd eerst de stekker uit het stopcontact. Zo voorkom je kortsluiting of schade als er per ongeluk nog water aan de onderkant van de melkopschuimer zit wanneer je die terugplaatst op het opwarmelement. Dompel nooit de gehele kan onder water, maar maak de binnenkant voorzichtig schoon met een zachte doek of spons. Als er erg veel melkresten in de opschuimer zitten, kun je de kan vullen met wat warm water en dit een tijdje laten weken. Gebruik eventueel een zacht borsteltje of doekje om hardnekkige melkresten weg te schrobben. Laat altijd alle onderdelen goed drogen voordat je de melkopschuimer weer in het stopcontact doet.

Stoompijpje schoonmaken

Maak je je cappuccinoschuim met het stoompijpje op je koffiezetapparaat? Ook dat moet je regelmatig schoonmaken. Melkresten kunnen zich namelijk ophopen in het pijpje, waardoor de stoom niet meer goed kan circuleren en de melk niet kan opschuimen. Ook wordt de melk zo minder goed warm. Het stoompijpje schoonmaken is heel simpel: laat het eerst een paar seconden uitblazen om oppervlakkige melkresten te verwijderen. Vervolgens veeg je het stoompijpje goed schoon met een vochtige doek. Heb je het stoompijpje al langere tijd niet gereinigd? Haal het pijpje dan los en laat het even weken in warm water met een druppel afwasmiddel.

Voorraadje plantaardige melk in huis?

Havermelk en amandelmelk

▼ Volgende artikel
Nieuw van Krups: pistonmachine met 30 maalstanden en stoompijpje
© Krups
Huis

Nieuw van Krups: pistonmachine met 30 maalstanden en stoompijpje

Voor koffieliefhebbers die de smaak en bereiding van hun koffie tot in detail willen sturen, brengt Krups een nieuwe espressomachine op de markt. De Precision is handmatig te bedienen, heeft een ingebouwde koffiemolen met 30 maalstanden en biedt volledige controle over pre-infusie en temperatuur. Zo stem je elk kopje af op je eigen smaak.

De Krups Precision heeft een ingebouwde conische molen met dertig maalstanden. Zo bepaal je zelf hoe fijn of grof de koffie gemalen wordt. Ook de pre-infusie – het kort bevochtigen van de koffie vóór de extractie – en de zettemperatuur zijn instelbaar. Daarmee stem je het resultaat af op je voorkeur, of je nu een stevige espresso of een lichtere lungo wilt zetten.

Het bonenreservoir (250 gram) is afneembaar, handig als je af en toe een andere koffiesoort gebruikt.

©Krups

Snel op temperatuur, eenvoudig in gebruik

Ondanks de handmatige bediening is de machine snel inzetbaar. Het Thermoblock-systeem van Krups warmt razendsnel op, en via het bedieningspaneel kies je direct voor espresso, lungo, americano of heet water voor thee.

De machine wordt geleverd met een portafilter (58 mm), tamper, melkkan en reinigingsset. Wie kiest voor de Precision+ krijgt daar een tamperstation met geïntegreerde uitklopbak bij.

Voor cappuccino en latte-art

Voor liefhebbers van melkspecialiteiten is er een dubbelwandig stoompijpje. Daarmee schuim je melk op tot een stevige maar romige structuur – geschikt voor latte-art of gewoon een goede cappuccino.

©Krups

Extra: barista-workshop

Bij aankoop krijg je een baristaworkshop cadeau. Je kunt kiezen uit een fysieke training op locatie of een online variant met videolessen. Hier leer je hoe je de machine optimaal afstelt, hoe je melk opschuimt en hoe je de machine eenvoudig schoonhoudt.

Prijs en beschikbaarheid

De Krups Precision is verkrijgbaar vanaf 649,99 euro, via www.krups.nl en andere verkooppunten. Beide varianten zijn vanaf nu leverbaar.

Bekijk Krups-espressomachines op Kieskeurig.nl ⮯