De camera’s van de iPhone 14 en iPhone 14 Pro getest

De camera’s van de iPhone 14 en iPhone 14 Pro getest

Smartphone & tablet

Geplaatst: 22 september 2022 - 13:38

Aangepast: 22 september 2022 - 13:59

Bij de aankondiging van de nieuwe iPhone 14 en iPhone 14 Pro ging waanzinnig veel aandacht uit naar de camera’s. Natuurlijk is het een indrukwekkend staaltje technologie. Maar hoe goed is de camera van de iPhone 14, en hoe verhouden de twee uitvoeringen zich tot elkaar? Wij testen het uit.

Door de ontwikkelingen van smartphone-camera’s is de markt voor reguliere camera’s volledig ingestort. Wanneer je de keuze hebt tussen een mooie systeemcamera of een goede lens van rond de 1300 euro, of een iPhone Pro, dan valt de keuze voor laatstgenoemde best te valideren.

Daarmee zeggen we niet dat een iPhone 14 Pro meteen betere foto’s maakt. Vooral als het aankomt op scherptediepte of zoommogelijkheden, dan zie je wel meteen verschil. Je smartphone, of dat nu een Samsung-, Google- of Apple-toestel is, is wel een stuk veelzijdiger.

Om zowel de iPhone 14 als de iPhone 14 Pro Max om te testen hoe de camera’s in praktijk werken zijn we op pad geweest met beide smartphones. Om de prestaties in perspectief te plaatsen hadden we ook een Google Pixel 6 op zak. We hebben de standaard camera-app gebruikt met de standaardinstellingen.

Fototechnieken veranderen

Een smartphone haalt de techniek grotendeels weg, zodat je als fotograaf kunt richten op de compositie of het verhaal. Waar je met je reguliere camera één foto maakt, nadat je alle instellingen afweegt of deze later toepast op je raw-foto’s, maakt je smartphone een eindplaatje nadat het talloze beelden doorlopend heeft verwerkt. Daarbij maak je in een razendsnel tempo meerdere foto’s. Dankzij de beschikbare rekenkracht en geavanceerde software maak je beelden die je niet zomaar met je gewone camera maakt. Waar je gewone camera met veel tijd en moeite één perfect plaatje schiet, kun je met je smartphone veel foto’s maken en dankzij de software en verschillende lenzen op diversere manieren. Inzoomen, uitzoomen, portretten, nachtfoto’s, enzovoort. Nabewerken is optioneel voor de échte perfectionist.

Daarbij is overigens Apple niet de enige of de beste smartphone-camerafabrikant. Of je nu een toptoestel van Samsung, Google of Apple koopt. Je loopt voorop als het aankomt op smartphonecamera’s. De iPhone 14-serie verandert daar niks aan, ondanks nieuwe aankondigingen als Photonic Engine. De verschillen tussen de iPhone 14 en iPhone 14 Pro zijn echter wel groter. Ook wordt de camera geplaagd door foutjes die Apple nog glad moet strijken middels updates.

 

View post on Instagram
 

Verschillende camera’s op de iPhone 14 en iPhone 14 Pro

De iPhone 14 beschikt aan de achterzijde over twee camera’s van 12 megapixel en een selfiecamera aan de voorzijde met evenveel megapixel. De camera’s aan de achterzijde bieden de mogelijkheid om naast gewone foto’s ook groothoekfoto’s te maken. De eigenschappen van de camera:

  • 12 MP, f/1,5, 26mm, 1/1,7", 1,9µm, sensor-shift OIS

  • 12 MP, f/2,4, 13mm

De iPhone 14 Pro beschikt over een dieptesensor- en een selfie-, groothoek- en zoomcamera van 12 megapixel. De 48 megapixel hoofdcamera steelt echter de show:

  • 48 MP, f/1,8, 24mm (wide), 1/1,28", 1.22µm sensor-shift OIS

  • 12 MP, f/2,8, 77mm (telephoto), 1/3,5"

  • 12 MP, f/2,2, 13mm, 1/2,55", 1,4µm, dual pixel PDAF

 

 Om te voorkomen dat je met enkele foto’s de schaarse opslagruimte van je iPhone hebt gevuld wordt een speciale techniek gebruikt, die vier pixels samenvoegt tot één met een gemiddelde kleurwaarde. Zo heb je de verfijnde kleurdetails, zonder dat je foto’s en video’s onnodig groot zijn. Deze techniek is overigens niet nieuw en wordt al jaren gebruikt door verschillende Android-smartphonefabrikanten.

Over de show stelen gesproken. Dat doet de iPhone 14 met de cinematografische modus. Is het maken van geweldige video’s belangrijk voor je, dan is de iPhone 14 Pro Max de allerbeste smartphone die je kunt kiezen.

View post on Instagram
 

Camera’s in praktijk

Als het aankomt op video’s is dat niet het geval en blijft het om het even of je een Galaxy S22 (Ultra) of Pixel 6 (Pro) koopt voor het maken van de beste foto’s.

Verschil tussen de iPhone 14 en iPhone 14 Pro is er kwalitatief wel degelijk. Tussen de iPhone 13 en iPhone 14 is nauwelijks verschil te merken als je foto’s maakt. Tussen de iPhone 14 en iPhone 14 Pro zijn de verschillen groter dan voorheen. De verschillen worden vooral merkbaar wanneer de omstandigheden uitdagend worden, zoals in onze praktijkvoorbeelden. Hierbij hebben we gespeeld met weinig licht, dynamisch bereik bij zowel veel- als weinig licht, tegenlicht en andere uitdagingen. Bijvoorbeeld de zwarte kat, die voor veel smartphonecamera’s niet meer is dan een zwarte vlek met gele ogen.

In praktijk merkte je dat de reguliere iPhone 14 meer moeite heeft met weinig licht. Kleurdetails vallen weg of de nachtmodus wordt eerder ingezet. Bij deze nachtmodus wordt een langere sluitertijd gebruikt om meer licht op te nemen. Dat werkt heel goed, maar zorgt wel eerder voor bewegingsonscherpte. Gek genoeg waren sommige foto’s in het donker juist beter op de iPhone 14 dan de iPhone 14 Pro Max omdat eerstgenoemde de nachtmodus wél inzette.

Zowel bij de iPhone 14 en iPhone 14 Pro Max is de hoofdlens merkbaar de beste uit de set. Onze tip is dan ook om bij twijfel altijd voor deze lens te kiezen. Vooral als de lichtomstandigheden moeilijk zijn. Is er genoeg licht voorhanden, dan merk je maar weinig verschil. Ietsje minder detail of iets meer ruis is het voordeel van het in- en uitzoomen zeker waard.

De iPhone 14 heeft alleen een uitzoommogelijkheid dankzij de tweede groothoeklens. In praktijk greep ik echter weinig terug op de groothoeklens omdat de kijkhoek van beide lenzen elkaar maar weinig ontlopen. Hierdoor moet je ook bij de gewone camera erg dichtbij het onderwerp staan om een foto te maken. Een groter verschil tussen deze twee zou prettig zijn geweest. Evenals een derde zoomcamera.

Onderstaande foto's zijn van de iPhone 14. Links de reguliere camera, rechts de groothoekcamera. Klik voor de grote versie.

Veel licht? Dan beloont de iPhone 14 camera je met veel detail.

Schaduwvlakken zijn voor de iPhone 14 wat lastiger. Vooral voor de groothoeklens.

De groothoeklens heeft nog meer moeite met de zwarte vacht van de kat.

De meeste details blijven behouden bij moeilijk licht bij de primaire camera van de iPhone 14.

De overgang tussen standbeeld en lucht is voor de groothoeklens iets te veel gevraagd.

De nachtmodus kan behoorlijk gele foto's opleveren in de stad.

Drie zoomniveau’s iPhone 14 Pro Max

De iPhone 14 Pro Max beschikt over de meeste functionaliteit dankzij de drie lenzen. De 48 megapixelcamera is echt wel heel veel beter dan de groothoek- en zoomlens. Er zijn twee zoomniveau’s: 2x en 3x. De hoofdcamera werkt samen met de zoomcamera voor het schieten van het plaatje. Wil je een macrofoto maken, dan verspringt het beeld. Wat soms best hinderlijk kan zijn. Apple bepaalt wanneer deze functie gebruikt wordt. Net als bij de nachtmodus.

Bij de voorbeeldfoto's is de volgende volgorde van links naar rechts gehanteerd: groothoek, regulier, 2x zoom, 3x zoom. Klik voor de grote versie.

Bij gunstig licht zijn de verschillen tussen de iPhone 14 Pro camera's minimaal.

Ook hier kan de primaire camera de schaduwrijke delen het beste aan.

Hoe verder de iPhone 14 Pro inzoomt, hoe minder details bewaard blijven.

Dezelfde vacht: minder problemen voor de iPhone 14 Pro.

De zoomlens van de iPhone 14 stelt niet teleur in het vastleggen van detail in dit voorbeeld.

De nachtmodus van de iPhone 14 Pro maakt de foto's nog steeds wat geel.

Al met al kunnen we concluderen dat vooral op videogebied Apple de lat weer wat hoger gelegd heeft. Ook op fotogebied is vooral de Pro-uitvoering een stuk beter dan de gewone iPhone 14. Kleurdetail, dynamisch bereik (zoals in het voorbeeld van de fruitbakken) en de nachtmodus maken de drie camera’s tot een veelzijdig camerasysteem.

Deel dit artikel:

Opmerkingen

0
Login of maak een account en praat mee!

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Log in om een reactie te plaatsen.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000