De camera’s van de iPhone 14 en iPhone 14 Pro getest
Bij de aankondiging van de nieuwe iPhone 14 en iPhone 14 Pro ging waanzinnig veel aandacht uit naar de camera’s. Natuurlijk is het een indrukwekkend staaltje technologie. Maar hoe goed is de camera van de iPhone 14, en hoe verhouden de twee uitvoeringen zich tot elkaar? Wij testen het uit.
Koop de iPhone 14 en de iPhone 14 Pro bij Bol.com
Door de ontwikkelingen van smartphone-camera’s is de markt voor reguliere camera’s volledig ingestort. Wanneer je de keuze hebt tussen een mooie systeemcamera of een goede lens van rond de 1300 euro, of een iPhone Pro, dan valt de keuze voor laatstgenoemde best te valideren.
Daarmee zeggen we niet dat een iPhone 14 Pro meteen betere foto’s maakt. Vooral als het aankomt op scherptediepte of zoommogelijkheden, dan zie je wel meteen verschil. Je smartphone, of dat nu een Samsung-, Google- of Apple-toestel is, is wel een stuk veelzijdiger.
Om zowel de iPhone 14 als de iPhone 14 Pro Max om te testen hoe de camera’s in praktijk werken zijn we op pad geweest met beide smartphones. Om de prestaties in perspectief te plaatsen hadden we ook een Google Pixel 6 op zak. We hebben de standaard camera-app gebruikt met de standaardinstellingen.
Fototechnieken veranderen
Een smartphone haalt de techniek grotendeels weg, zodat je als fotograaf kunt richten op de compositie of het verhaal. Waar je met je reguliere camera één foto maakt, nadat je alle instellingen afweegt of deze later toepast op je raw-foto’s, maakt je smartphone een eindplaatje nadat het talloze beelden doorlopend heeft verwerkt. Daarbij maak je in een razendsnel tempo meerdere foto’s. Dankzij de beschikbare rekenkracht en geavanceerde software maak je beelden die je niet zomaar met je gewone camera maakt. Waar je gewone camera met veel tijd en moeite één perfect plaatje schiet, kun je met je smartphone veel foto’s maken en dankzij de software en verschillende lenzen op diversere manieren. Inzoomen, uitzoomen, portretten, nachtfoto’s, enzovoort. Nabewerken is optioneel voor de échte perfectionist.
Daarbij is overigens Apple niet de enige of de beste smartphone-camerafabrikant. Of je nu een toptoestel van Samsung, Google of Apple koopt. Je loopt voorop als het aankomt op smartphonecamera’s. De iPhone 14-serie verandert daar niks aan, ondanks nieuwe aankondigingen als Photonic Engine. De verschillen tussen de iPhone 14 en iPhone 14 Pro zijn echter wel groter. Ook wordt de camera geplaagd door foutjes die Apple nog glad moet strijken middels updates.
Verschillende camera’s op de iPhone 14 en iPhone 14 Pro
De iPhone 14 beschikt aan de achterzijde over twee camera’s van 12 megapixel en een selfiecamera aan de voorzijde met evenveel megapixel. De camera’s aan de achterzijde bieden de mogelijkheid om naast gewone foto’s ook groothoekfoto’s te maken. De eigenschappen van de camera:
12 MP, f/1,5, 26mm, 1/1,7", 1,9µm, sensor-shift OIS
12 MP, f/2,4, 13mm
De iPhone 14 Pro beschikt over een dieptesensor- en een selfie-, groothoek- en zoomcamera van 12 megapixel. De 48 megapixel hoofdcamera steelt echter de show:
48 MP, f/1,8, 24mm (wide), 1/1,28", 1.22µm sensor-shift OIS
12 MP, f/2,8, 77mm (telephoto), 1/3,5"
12 MP, f/2,2, 13mm, 1/2,55", 1,4µm, dual pixel PDAF
Om te voorkomen dat je met enkele foto’s de schaarse opslagruimte van je iPhone hebt gevuld wordt een speciale techniek gebruikt, die vier pixels samenvoegt tot één met een gemiddelde kleurwaarde. Zo heb je de verfijnde kleurdetails, zonder dat je foto’s en video’s onnodig groot zijn. Deze techniek is overigens niet nieuw en wordt al jaren gebruikt door verschillende Android-smartphonefabrikanten.
Over de show stelen gesproken. Dat doet de iPhone 14 met de cinematografische modus. Is het maken van geweldige video’s belangrijk voor je, dan is de iPhone 14 Pro Max de allerbeste smartphone die je kunt kiezen.
Camera’s in praktijk
Als het aankomt op video’s is dat niet het geval en blijft het om het even of je een Galaxy S22 (Ultra) of Pixel 6 (Pro) koopt voor het maken van de beste foto’s.
Verschil tussen de iPhone 14 en iPhone 14 Pro is er kwalitatief wel degelijk. Tussen de iPhone 13 en iPhone 14 is nauwelijks verschil te merken als je foto’s maakt. Tussen de iPhone 14 en iPhone 14 Pro zijn de verschillen groter dan voorheen. De verschillen worden vooral merkbaar wanneer de omstandigheden uitdagend worden, zoals in onze praktijkvoorbeelden. Hierbij hebben we gespeeld met weinig licht, dynamisch bereik bij zowel veel- als weinig licht, tegenlicht en andere uitdagingen. Bijvoorbeeld de zwarte kat, die voor veel smartphonecamera’s niet meer is dan een zwarte vlek met gele ogen.
In praktijk merkte je dat de reguliere iPhone 14 meer moeite heeft met weinig licht. Kleurdetails vallen weg of de nachtmodus wordt eerder ingezet. Bij deze nachtmodus wordt een langere sluitertijd gebruikt om meer licht op te nemen. Dat werkt heel goed, maar zorgt wel eerder voor bewegingsonscherpte. Gek genoeg waren sommige foto’s in het donker juist beter op de iPhone 14 dan de iPhone 14 Pro Max omdat eerstgenoemde de nachtmodus wél inzette.
Zowel bij de iPhone 14 en iPhone 14 Pro Max is de hoofdlens merkbaar de beste uit de set. Onze tip is dan ook om bij twijfel altijd voor deze lens te kiezen. Vooral als de lichtomstandigheden moeilijk zijn. Is er genoeg licht voorhanden, dan merk je maar weinig verschil. Ietsje minder detail of iets meer ruis is het voordeel van het in- en uitzoomen zeker waard.
De iPhone 14 heeft alleen een uitzoommogelijkheid dankzij de tweede groothoeklens. In praktijk greep ik echter weinig terug op de groothoeklens omdat de kijkhoek van beide lenzen elkaar maar weinig ontlopen. Hierdoor moet je ook bij de gewone camera erg dichtbij het onderwerp staan om een foto te maken. Een groter verschil tussen deze twee zou prettig zijn geweest. Evenals een derde zoomcamera.
Onderstaande foto's zijn van de iPhone 14. Links de reguliere camera, rechts de groothoekcamera. Klik voor de grote versie.
Drie zoomniveau’s iPhone 14 Pro Max
De iPhone 14 Pro Max beschikt over de meeste functionaliteit dankzij de drie lenzen. De 48 megapixelcamera is echt wel heel veel beter dan de groothoek- en zoomlens. Er zijn twee zoomniveau’s: 2x en 3x. De hoofdcamera werkt samen met de zoomcamera voor het schieten van het plaatje. Wil je een macrofoto maken, dan verspringt het beeld. Wat soms best hinderlijk kan zijn. Apple bepaalt wanneer deze functie gebruikt wordt. Net als bij de nachtmodus.
Bij de voorbeeldfoto's is de volgende volgorde van links naar rechts gehanteerd: groothoek, regulier, 2x zoom, 3x zoom. Klik voor de grote versie.
Al met al kunnen we concluderen dat vooral op videogebied Apple de lat weer wat hoger gelegd heeft. Ook op fotogebied is vooral de Pro-uitvoering een stuk beter dan de gewone iPhone 14. Kleurdetail, dynamisch bereik (zoals in het voorbeeld van de fruitbakken) en de nachtmodus maken de drie camera’s tot een veelzijdig camerasysteem.