ID.nl logo
Personaliseer je iPhone - Een nieuwe look voor je smartphone
© PXimport
Huis

Personaliseer je iPhone - Een nieuwe look voor je smartphone

Onder de motorkap bevat je iPhone allerlei instellingen om de gebruikersomgeving te personaliseren en te optimaliseren. Daarnaast zijn hier ook speciale apps voor. Zo creëer je in een handomdraai je eigen, unieke, persoonlijke iPhone.

De meeste iPhone-bezitters veranderen de achtergrond van hun toestel en daarmee houdt de personalisatie vaak op. Zonde, want met de juiste trucjes pas je veel meer zaken naar eigen voorkeur aan. Zo kun je bijvoorbeeld apps samenvoegen en ordenen, waardoor er meer ruimte op het werkblad ontstaat. Verder wijzig je allerlei details binnen iOS, zoals de lettergrootte, de kleuren en het contrast. Lees ook: iPhone 6 of iPhone 6 Plus - Welke iPhone is geschikt voor jou?

Ook het installeren van nieuwe software-updates is niet onbelangrijk, want Apple staat erom bekend dat het iOS voortdurend probeert te optimaliseren. Naast wijzigingen in de vormgeving stel je de geluiden van je iPhone naar eigen wens in. Zo kun je inkomende Facebook-berichten, whatsappjes en e-mails gemakkelijker van elkaar onderscheiden. Vind je dat iOS te weinig functies heeft om een fraaie achtergrond te realiseren? Gebruik dan specifieke apps om zo je iPhone een uniek uiterlijk te geven.

Verse achtergrond

Sinds de introductie van iOS 7 is de standaardachtergrond van je iPhone dynamisch. Leuk om te weten is dat je eenvoudig een ander kleurtje kunt kiezen. Verder kun je voor het toegangs- en beginscherm eventueel een verschillende achtergrond selecteren. Ga naar Instellingen / Achtergrond en helderheid / Kies een nieuwe achtergrond. Wil je graag een dynamische achtergrond met bewegende elementen? Kies dan voor Dynamisch en kies een kleur. Bevestig met Stel in. Met de opties Toegangsscherm en Beginscherm bepaal je waarvoor je de achtergrond wilt instellen. Je kunt er ook voor kiezen om de achtergrond op beide schermen weer te geven.

Het kan leuk zijn, zo'n dynamisch effect op de achtergrond, maar sommige mensen worden hier duizelig van. Gelukkig heeft iOS ook prachtige stilstaande beelden in huis. Gebruik je liever een eigen foto? Druk dan op Filmrol en selecteer het gewenste kiekje. Veeg met je vinger over het scherm om de juiste positie te bepalen. Wanneer je de optie Perspectiefeffect inschakelt, beweegt de foto op de achtergrond mee.

©PXimport

Door de optie Perspectiefeffect te activeren, beweegt de foto op de achtergrond mee met je toestel.

Tekst aanpassen

Je kiest in iOS desgewenst voor een grotere en/of vetgedrukte letter. Deze optie is vooral nuttig wanneer je de tekst op je iPhone te klein of te fijn vindt. Navigeer naar Instellingen / Algemeen / Toegankelijkheid / Grotere tekst. Activeer de schakelaar achter Grotere tekstgroottes. Versleep daarna de schuifknop om de lettergrootte naar eigen inzicht aan te passen. De wijziging is overigens alleen merkbaar in apps die dynamische tekst ondersteunen. Keer terug naar de toegankelijkheidsopties. Activeer eventueel de schakelaar achter Vette tekst. Via Ga door start je iPhone opnieuw op, waarna er overal vette letters zichtbaar zijn.

©PXimport

Als je de tekst op je iPhone niet goed kunt lezen, pas je gemakkelijk de lettergrootte aan.

Contrast wijzigen

In iOS zitten veel transparante effecten verwerkt. Je merkt dat bijvoorbeeld wanneer je het bedieningspaneel vanaf de onderkant van het scherm omhoog veegt. De kleuren van de achtergrond zijn dan nog steeds zichtbaar. Vind je een duidelijke scheiding tussen verschillende vensters op je iPhone prettiger? Je geeft vensters een grijze achtergrond door het contrast te verhogen. Ga naar Instellingen / Algemeen / Toegankelijkheid / Verhoog contrast. Schakel de functie Maak minder doorzichtig in. Via de opties Maak kleuren donkerder en Verminder witpunt zorg je ervoor dat de kleuren op je iPhone minder fel zijn.

©PXimport

Tegenstanders van transparante effecten geven vensters een grijze achtergrond.

Apps sorteren

Op een iPhone heb je meerdere werkbladen tot je beschikking. Zodra je een nieuwe app installeert, krijgt deze automatisch een plekje. Namelijk de eerste vrije plek op je beginschermen, waarbij het startscherm wordt overgeslagen. Dat is natuurlijk niet altijd gewenst, want misschien wil je een bepaalde app graag op het eerste werkblad neerzetten. Gelukkig kun je de pictogrammen eenvoudig verplaatsen. Houd je vinger lang op een app. Als de pictogrammen gaan wiebelen, kun je ze verplaatsen. Beweeg je vinger naar de zijkant van het scherm om de app op een ander werkblad neer te zetten. Druk op de thuisknop om de wijziging op te slaan. Apps die je graag op ieder werkblad wilt weergeven, voeg je toe aan de onderste rij met toepassingen.

©PXimport

Beweeg apps naar de zijkant om ze naar een ander werkblad te verplaatsen.

Mappen maken

Het is slim om apps te groeperen die onder dezelfde categorie vallen. Op die manier geef je games, nieuws-apps en sociale netwerken een eigen map. Zo heb je meer overzicht, bovendien kun je meer toepassingen op het eerste werkblad kwijt. Raak een app aan zonder het scherm los te laten. Beweeg het pictogram vervolgens naar een ander icoontje, waarna beide apps automatisch samenvoegen. Er ontstaat nu vanzelf een nieuwe map. Bedenk een logische naam en voeg naar behoefte nog meer apps aan deze map toe door ze erheen te slepen.

©PXimport

Apps die over hetzelfde onderwerp gaan, groepeer je eenvoudig in een map.

Helderheid

Je kunt de helderheid van je iPhone-scherm aanpassen. In een donkere omgeving is het bijvoorbeeld ongewenst dat de verlichting te fel staat afgesteld. Dat is namelijk zeer vermoeiend voor je ogen. Bovendien raakt je batterij raakt bovendien veel sneller leeg. Je kunt dit aanpassen in de instellingen, maar ook (veel sneller) via het bedieningspaneel. Open het bedieningspaneel door vanaf de onderkant van het scherm omhoog te vegen. Beweeg de schuifknop naar het zonnetje aan de rechterkant om de helderheid te verhogen. Verplaats je de schuifknop naar links, dan dimt de schermverlichting geleidelijk.

©PXimport

In een donkere omgeving is het prettiger voor je ogen om de helderheid te verlagen.

Software-update

Via updates voert Apple vaak kleine wijzigingen door. Regelmatig hebben deze aanpassingen invloed op het design. De kans bestaat dat je iPhone er na een update iets fraaier uitziet. Overigens gaat het meestal wel om details, zoals een iets groter lettertype of donkere pictogrammen. Het is daarnaast ook uit veiligheidsoverwegingen verstandig om altijd de laatste iOS-versie te gebruiken. Ga naar Instellingen / Software-update en controleer of er een nieuwe versie klaarstaat. Via Meer informatie lees je welke wijzigingen de update bevat. Kies voor Download en installeer / Akkoord om het besturingssysteem van je iPhone bij te werken. Na het downloadproces herstart je iPhone om de update te verwerken.

©PXimport

Apple optimaliseert regelmatig het design door nieuwe software-updates beschikbaar te stellen.

Kleuren omkeren

Je iPhone heeft een speciale nachtmodus waarmee je het toestel in het donker kunt gebruiken. Witte letters verschijnen dan op een donkere achtergrond, zodat het scherm minder licht uitstraalt. Dat is een stuk rustiger voor je ogen. Een interessante bijkomstigheid is dat de gebruikersomgeving van iOS er in één klap totaal anders uitziet. Ga op je iPhone naar Instellingen / Algemeen / Toegankelijkheid. Activeer de schakelaar achter Keer kleuren om. De interface wijzigt direct. Druk op de thuisknop om te zien hoe de pictogrammen en de achtergrond van je iPhone er nu uitzien.

©PXimport

Door de nachtmodus te activeren, krijgt iOS een heel ander uiterlijk.

Geluiden

Een mooie manier om je iPhone te personaliseren, is door de geluiden aan te passen. Je hoort dan precies wanneer je een e-mail, oproep of whatsappbericht ontvangt. Ga naar Instellingen / Geluiden en geef onderaan aan waarvan je het geluid wilt vervangen. Er verschijnt een lange lijst met bel- en meldingstonen. Je speelt ze af door ze stuk voor stuk aan te raken. Druk op Winkel om een beltoon in de iTunes Store aan te schaffen, zoals een liedje van een bekende artiest.

©PXimport

Je iPhone beschikt standaard over een uitgebreide collectie met beltonen.

Eigen ringtone

Je kunt ook een eigen liedje als ringtone instellen. Houd er wel rekening mee dat dit een behoorlijk omslachtig proces is. Open de App Store op je toestel en installeer de gratis toepassing Ringtone Maker. Zodra je de app hebt geopend, kies je voor Select a song to start. Je muziekbibliotheek verschijnt op het scherm. Druk achter je favoriete liedje op het plusteken. Geef met de schuifknop aan welk fragment je van het nummer als beltoon wilt gebruiken. Het fragment mag maximaal dertig seconden duren. Druk op het pictogram met de diskette om de ringtone op te slaan.

Helaas is de beltoon niet automatisch beschikbaar in de geluidsinstellingen. Je hebt het programma iTunes nodig om de ringtone over te hevelen. Koppel je iPhone met een usb-kabel aan de pc en start iTunes op. Open de inhoud van het toestel door rechtsboven op iPhone te klikken. Klik daarna op Apps in het menu. Bij het onderdeel Bestandsdeling zoek je vervolgens RMaker op. Je beltoon staat hier opgeslagen als m4r-bestand. Sleep dit bestand naar Windows Verkenner en klik in iTunes op Gereed. Voeg het m4r-bestand nu toe aan de muziekbibliotheek van iTunes. Open daarna de inhoud van je iPhone en ga naar Tonen. Zet een vinkje voor Tonen synchroniseren en bevestig ten slotte met Toepassen. Via Instellingen / Geluiden activeer je het liedje als beltoon.

©PXimport

Met behulp van Ringtone Maker stel je een leuk liedje als beltoon in.

Dagweergave

Het berichtencentrum open je door vanaf de bovenkant van het scherm naar beneden te vegen. Je ziet hier onder meer welke activiteiten er vandaag op de planning staan. De inhoud van de dagweergave in het berichtencentrum is te veranderen. Druk op Instellingen / Berichtencentrum. Bepaal bij het onderdeel Dagweergave welke zaken je in het overzicht wilt weergeven. Je kunt bijvoorbeeld agendapunten, herinneringen en aandelen in het overzicht kwijt. Ook is het mogelijk om alvast een overzicht van morgen weer te geven. Druk op Wijzig om de volgorde naar eigen inzicht te wijzigen.

©PXimport

De dagweergave laat zien wat er vandaag allemaal te doen is.

Blur

In de App Store zijn allerlei hulpmiddelen beschikbaar die je helpen om je iPhone te personaliseren. Blur (0,89 euro) is daar een mooi voorbeeld van. Deze app tovert normale foto's om tot rustige achtergronden. Een reguliere foto oogt namelijk al snel té druk als achtergrond voor je iPhone, waardoor de pictogrammen onvoldoende opvallen. Blur past een mooie vervaging toe, waarbij je de mate van vervaging zelf bepaalt door over de schuifbalk te vegen. De app geeft je toegang tot vijfhonderd standaardafbeeldingen om te vervagen. Daarnaast kun je ook een eigen foto selecteren. Druk op het vinkje om de bewerkte afbeelding op te slaan. Je moet hem daarna zelf nog even als achtergrond instellen.

©PXimport

Met de app Blur creëer je eenvoudig een rustige achtergrond voor je iPhone.

Pimp Je Scherm

Wil je het design in iOS eens flink opfleuren, dan kun je prima uit de voeten met Pimp Je Scherm (1,79 euro). Deze app is in staat om originele achtergronden aan je iPhone toe te voegen. Na de installatie maak je een keuze door te vegen of een bepaalde categorie in het menu te kiezen. Leuk is dat sommige achtergronden naadloos bij de pictogrammen van het werkblad aansluiten. De app laat alvast een voorbeeldweergave met icoontjes zien door eenmaal op het scherm te tikken. Je hoeft dus niet eerst de achtergrond in te stellen om het resultaat te bewonderen. Druk op Save om de achtergrond te bewaren als afbeelding op je iPhone, en stel hem vervolgens in als achtergrond.

©PXimport

Pimp Je Scherm toont voorbeeldweergaven van een achtergrond inclusief pictogrammen.

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 4K QLED-televisies onder de 500 euro
© Samsung
Huis

Waar voor je geld: 5 4K QLED-televisies onder de 500 euro

Bij ID.nl zijn we gek op producten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we daarom binnen een bepaald thema naar zulke deals. Vandaag hebben we vijf 4K QLED-tv's onder de 500 euro voor je gevonden. Ideaal voor wie wil genieten van haarscherpe beelden en realistische kleuren zonder zijn of haar budget te overschrijden.

Disclaimer

Op het moment van schrijven zijn de televisies bij de goedkoopste webwinkels niet duurder dan 500 euro. De prijzen kunnen schommelen.


Hisense 43A7NQ

De Hisense 43A7NQ biedt verrassend veel voor zijn formaat en prijs. Deze 43 inch QLED-tv levert levendige kleuren dankzij Quantum Dot Color en biedt ondersteuning voor maar liefst vier HDR-formaten, waaronder Dolby Vision IQ en HDR10+. De 4K AI-upscaler tilt oudere content naar een hoger kwaliteitsniveau, zodat ook SD- en HD-beelden scherp en helder ogen. Het geluid wordt verzorgd door twee speakers met Dolby Atmos, wat zorgt voor een ruimtelijk en indrukwekkend geluid. De tv draait op het overzichtelijke VIDAA-platform en ondersteunt handige functies zoals spraakbesturing, bluetooth-koppeling en Game Mode.

Beelddiagonaal: 43 inch (109 cm)
HDR-ondersteuning: Dolby Vision IQ, HDR10, HDR10+, HLG
Smart TV-platform: VIDAA
Bijzonderheden: Quantum Dot Color, AI-upscaling, Dolby Atmos, Game Mode

TCL 43P7K

De TCL 43P7K is een veelzijdige 43 inch QLED-tv met een hoge helderheid van 430 nits en ondersteuning voor alle gangbare HDR-formaten zoals HDR10+ en Dolby Vision. Hierdoor ogen beelden levendig en scherp, met mooie kleurgradaties. Deze televisie draait op Google TV, wat betekent dat je kunt rekenen op een slimme en overzichtelijke interface met ondersteuning voor spraakbediening via Google Assistent of Alexa. Ook stream je gemakkelijk content vanaf je smartphone met Apple AirPlay of ingebouwde Chromecast. De Game Master-modus en ALLM maken dit een goede keuze voor casual gamers.

Beelddiagonaal: 43 inch (109 cm)
HDR-ondersteuning: Dolby Vision, HDR10+, HDR10, HLG
Smart TV-platform: Google TV
Bijzonderheden: Google Assistent, Game Master, 430 nits helderheid, AirPlay

Samsung QE50Q60D

De Samsung QE50Q60D is een 50 inch televisie met QLED-schermtechnologie die garant staat voor levendige kleuren en een hoge helderheid. Dankzij Quantum HDR en 100% kleurvolume oogt elk beeld natuurgetrouw, met rijke details en krachtig contrast. De Dual LED-achtergrondverlichting verbetert bovendien de kijkhoek, waardoor iedereen in de kamer geniet van hetzelfde beeld. De tv draait op het gebruiksvriendelijke Tizen-platform, dat snelle toegang geeft tot je favoriete apps. Ook bijzonder is de ondersteuning voor cloud gaming – je hebt geen console nodig om meteen te spelen. Met het Air Slim Design is deze tv slechts 26 mm dun, en de in hoogte verstelbare voet biedt ruimte voor een soundbar. Je krijgt er bovendien een Solar One Remote bij waarmee je meerdere apparaten aanstuurt.

Beelddiagonaal: 50 inch (126 cm)
HDR-ondersteuning: HDR10, HDR10+
Smart TV-platform: Tizen
Bijzonderheden: verstelbare standaard, cloud gaming, Solar Remote, slechts 26 mm dik

Salora 43QLED320

Met de Salora 43QLED320 haal je een compacte 43 inch QLED-tv in huis die qua beeldkwaliteit verrassend goed presteert. De combinatie van HDR10, Dolby Vision en HLG zorgt voor diepe contrasten en heldere kleuren, ook bij donkere scènes. Dankzij het Android TV-platform heb je toegang tot talloze apps zoals Netflix, YouTube en Disney+. De ingebouwde Chromecast maakt streamen vanaf je telefoon of laptop bijzonder eenvoudig. Ook zijn er drie HDMI 2.1-poorten aanwezig, ideaal voor het aansluiten van een gameconsole. Het frameloze ontwerp geeft deze televisie een moderne uitstraling, terwijl bluetooth en wifi zorgen voor goede draadloze connectiviteit.

Beelddiagonaal: 43 inch (109 cm)
HDR-ondersteuning: Dolby Vision, HDR10, HLG
Smart TV-platform: Android TV
Bijzonderheden: ingebouwde Chromecast, HDMI 2.1, frameloos design

Hisense 55E7NQ PRO

De Hisense 55E7NQ PRO is een serieuze kandidaat voor wie zowel wil genieten van films als games. Met een indrukwekkende verversingssnelheid van 144 Hz en ondersteuning voor FreeSync Premium loopt alles vloeiend en zonder haperingen. Het 55 inch QLED-paneel toont heldere kleuren en diepe zwarttinten, terwijl de Dolby Vision IQ-technologie zich aanpast aan de lichtomstandigheden in je kamer. De Dolby Atmos-audio zorgt ervoor dat het geluid net zo meeslepend is als het beeld. Het VIDAA-platform biedt toegang tot alle bekende apps en reageert snel en intuïtief. Dankzij vier HDMI 2.1-poorten is aansluiten van je game-pc of console geen enkel probleem.

Beelddiagonaal: 55 inch (139 cm)
HDR-ondersteuning: Dolby Vision, Dolby Vision IQ, HRD10, HDR10+, HLG
Smart TV-platform: VIDAA
Bijzonderheden: 144 Hz, FreeSync Premium, IMAX Enhanced, 40 watt audio

▼ Volgende artikel
Van zelf ijs maken tot de hitte verdrijven uit huis: 5 verkoelende leestips
© ID.nl
Huis

Van zelf ijs maken tot de hitte verdrijven uit huis: 5 verkoelende leestips

🌡️ Man man man, wat is het heet. Sterker nog: bloedheet. Wij hebben daarom vijf artikelen voor je met ideeën om de hitte te slim af te zijn. Van simpele manieren om je slaapkamer koel te houden tot zelf ijs maken tot een plaknacht overleven: inspiratie voor iedereen die liever niet wegsmelt.

Een plaknacht overleven

Een slaapkamer waarin de hitte van de dag is blijven hangen: dat staat garant voor een nacht woelen en slecht slapen. Gelukkig kun je veel doen om het koeler te maken. Overdag de zon buitenhouden en licht beddengoed kiezen bijvoorbeeld. En 's avonds een lauwe douche nemen of ijsblokjes bij de ventilator zetten helpt ook. Wij hebben acht onmisbare tips voor je verzameld.
→ Lees verder: Zo houd je het hoofd (en de slaapkamer) koel

Hitte verdrijven uit huis

Zit je huis nog vol warmte als de buitentemperatuur alweer zakt? Dan is het tijd voor actie. In dit artikel lees je over ventilatie en isolatie airco's en zonwering, en over snelle tips die gegarandeerd graden schelen.
→ Lees verder: Tips om de warmte uit huis te krijgen na een hittegolf

Zelf ijs maken? met een ijsmachine ...

Roomijs maken in je eigen keuken? Dat kan met de hand, maar makkelijker met een ijsmachine. In dit overzicht zie je hoe de klassieke modellen met losse koelkom werken, wat een zelfvriezende machine voor je doet en waarom de Ninja Creami zo populair is. Je eigen ijs maken: leuk om te doen, maar al helemaal lekker om op te eten! 🍦
→ Lees verder: IJs maken met ijsmachines – zo werkt het

... en zonder ijsmachine

Ook zonder machines kun je prima zelf ijs maken. In dit artikel lees je hoe je waterijs of yoghurtijs maakt met wat je al in huis hebt. Meng wat fruit, sap of yoghurt, giet het in vormpjes of bekertjes en laat het bevriezen. Je kunt eindeloos variëren met smaken, en zelfs alcohol toevoegen. Maar dat is met deze tropische temperatuur misschien niet het beste idee...
→ Lees verder: Geen ijsmachine, toch zelf ijs maken

Getest: de Ninja Slushi

Met de Ninja Slushi maak je meer dan slushi alleen. Van granita's tot milkshakes, van slush met frisdrank tot frozen cocktails: dit apparaat kan het allemaal. Hoe dat bevalt in de praktijk, lees je in deze uitgebreide review.
→ Lees verder: Review Ninja Slushi – Voor ijskoude drankjes op warme dagen

Koud, kouder, koudst

Of je nou je huis wilt laten afkoelen, een plaknacht wilt overleven of gewoon zin hebt in een zelfgemaakt ijsje: met deze tips kom je de hitte wel door. Sterkte!

🥶 Kon je er maar in gaan zitten! 👇