Personaliseer je iPhone - Een nieuwe look voor je smartphone

© PXimport

Personaliseer je iPhone - Een nieuwe look voor je smartphone

Geplaatst: 7 december 2014 - 08:01

Aangepast: 24 november 2022 - 11:09

Maikel Dijkhuizen

Onder de motorkap bevat je iPhone allerlei instellingen om de gebruikersomgeving te personaliseren en te optimaliseren. Daarnaast zijn hier ook speciale apps voor. Zo creëer je in een handomdraai je eigen, unieke, persoonlijke iPhone.

De meeste iPhone-bezitters veranderen de achtergrond van hun toestel en daarmee houdt de personalisatie vaak op. Zonde, want met de juiste trucjes pas je veel meer zaken naar eigen voorkeur aan. Zo kun je bijvoorbeeld apps samenvoegen en ordenen, waardoor er meer ruimte op het werkblad ontstaat. Verder wijzig je allerlei details binnen iOS, zoals de lettergrootte, de kleuren en het contrast. Lees ook: iPhone 6 of iPhone 6 Plus - Welke iPhone is geschikt voor jou?

Ook het installeren van nieuwe software-updates is niet onbelangrijk, want Apple staat erom bekend dat het iOS voortdurend probeert te optimaliseren. Naast wijzigingen in de vormgeving stel je de geluiden van je iPhone naar eigen wens in. Zo kun je inkomende Facebook-berichten, whatsappjes en e-mails gemakkelijker van elkaar onderscheiden. Vind je dat iOS te weinig functies heeft om een fraaie achtergrond te realiseren? Gebruik dan specifieke apps om zo je iPhone een uniek uiterlijk te geven.

Verse achtergrond

Sinds de introductie van iOS 7 is de standaardachtergrond van je iPhone dynamisch. Leuk om te weten is dat je eenvoudig een ander kleurtje kunt kiezen. Verder kun je voor het toegangs- en beginscherm eventueel een verschillende achtergrond selecteren. Ga naar Instellingen / Achtergrond en helderheid / Kies een nieuwe achtergrond. Wil je graag een dynamische achtergrond met bewegende elementen? Kies dan voor Dynamisch en kies een kleur. Bevestig met Stel in. Met de opties Toegangsscherm en Beginscherm bepaal je waarvoor je de achtergrond wilt instellen. Je kunt er ook voor kiezen om de achtergrond op beide schermen weer te geven.

Het kan leuk zijn, zo'n dynamisch effect op de achtergrond, maar sommige mensen worden hier duizelig van. Gelukkig heeft iOS ook prachtige stilstaande beelden in huis. Gebruik je liever een eigen foto? Druk dan op Filmrol en selecteer het gewenste kiekje. Veeg met je vinger over het scherm om de juiste positie te bepalen. Wanneer je de optie Perspectiefeffect inschakelt, beweegt de foto op de achtergrond mee.

 

© PXimport

Door de optie Perspectiefeffect te activeren, beweegt de foto op de achtergrond mee met je toestel.

Tekst aanpassen

Je kiest in iOS desgewenst voor een grotere en/of vetgedrukte letter. Deze optie is vooral nuttig wanneer je de tekst op je iPhone te klein of te fijn vindt. Navigeer naar Instellingen / Algemeen / Toegankelijkheid / Grotere tekst. Activeer de schakelaar achter Grotere tekstgroottes. Versleep daarna de schuifknop om de lettergrootte naar eigen inzicht aan te passen. De wijziging is overigens alleen merkbaar in apps die dynamische tekst ondersteunen. Keer terug naar de toegankelijkheidsopties. Activeer eventueel de schakelaar achter Vette tekst. Via Ga door start je iPhone opnieuw op, waarna er overal vette letters zichtbaar zijn.

 

© PXimport

Als je de tekst op je iPhone niet goed kunt lezen, pas je gemakkelijk de lettergrootte aan.

Contrast wijzigen

In iOS zitten veel transparante effecten verwerkt. Je merkt dat bijvoorbeeld wanneer je het bedieningspaneel vanaf de onderkant van het scherm omhoog veegt. De kleuren van de achtergrond zijn dan nog steeds zichtbaar. Vind je een duidelijke scheiding tussen verschillende vensters op je iPhone prettiger? Je geeft vensters een grijze achtergrond door het contrast te verhogen. Ga naar Instellingen / Algemeen / Toegankelijkheid / Verhoog contrast. Schakel de functie Maak minder doorzichtig in. Via de opties Maak kleuren donkerder en Verminder witpunt zorg je ervoor dat de kleuren op je iPhone minder fel zijn.

 

© PXimport

Tegenstanders van transparante effecten geven vensters een grijze achtergrond.

Apps sorteren

Op een iPhone heb je meerdere werkbladen tot je beschikking. Zodra je een nieuwe app installeert, krijgt deze automatisch een plekje. Namelijk de eerste vrije plek op je beginschermen, waarbij het startscherm wordt overgeslagen. Dat is natuurlijk niet altijd gewenst, want misschien wil je een bepaalde app graag op het eerste werkblad neerzetten. Gelukkig kun je de pictogrammen eenvoudig verplaatsen. Houd je vinger lang op een app. Als de pictogrammen gaan wiebelen, kun je ze verplaatsen. Beweeg je vinger naar de zijkant van het scherm om de app op een ander werkblad neer te zetten. Druk op de thuisknop om de wijziging op te slaan. Apps die je graag op ieder werkblad wilt weergeven, voeg je toe aan de onderste rij met toepassingen.

 

© PXimport

Beweeg apps naar de zijkant om ze naar een ander werkblad te verplaatsen.

Mappen maken

Het is slim om apps te groeperen die onder dezelfde categorie vallen. Op die manier geef je games, nieuws-apps en sociale netwerken een eigen map. Zo heb je meer overzicht, bovendien kun je meer toepassingen op het eerste werkblad kwijt. Raak een app aan zonder het scherm los te laten. Beweeg het pictogram vervolgens naar een ander icoontje, waarna beide apps automatisch samenvoegen. Er ontstaat nu vanzelf een nieuwe map. Bedenk een logische naam en voeg naar behoefte nog meer apps aan deze map toe door ze erheen te slepen.

 

© PXimport

Apps die over hetzelfde onderwerp gaan, groepeer je eenvoudig in een map.

Helderheid

Je kunt de helderheid van je iPhone-scherm aanpassen. In een donkere omgeving is het bijvoorbeeld ongewenst dat de verlichting te fel staat afgesteld. Dat is namelijk zeer vermoeiend voor je ogen. Bovendien raakt je batterij raakt bovendien veel sneller leeg. Je kunt dit aanpassen in de instellingen, maar ook (veel sneller) via het bedieningspaneel. Open het bedieningspaneel door vanaf de onderkant van het scherm omhoog te vegen. Beweeg de schuifknop naar het zonnetje aan de rechterkant om de helderheid te verhogen. Verplaats je de schuifknop naar links, dan dimt de schermverlichting geleidelijk.

 

© PXimport

In een donkere omgeving is het prettiger voor je ogen om de helderheid te verlagen.

Software-update

Via updates voert Apple vaak kleine wijzigingen door. Regelmatig hebben deze aanpassingen invloed op het design. De kans bestaat dat je iPhone er na een update iets fraaier uitziet. Overigens gaat het meestal wel om details, zoals een iets groter lettertype of donkere pictogrammen. Het is daarnaast ook uit veiligheidsoverwegingen verstandig om altijd de laatste iOS-versie te gebruiken. Ga naar Instellingen / Software-update en controleer of er een nieuwe versie klaarstaat. Via Meer informatie lees je welke wijzigingen de update bevat. Kies voor Download en installeer / Akkoord om het besturingssysteem van je iPhone bij te werken. Na het downloadproces herstart je iPhone om de update te verwerken.

 

© PXimport

Apple optimaliseert regelmatig het design door nieuwe software-updates beschikbaar te stellen.

Kleuren omkeren

Je iPhone heeft een speciale nachtmodus waarmee je het toestel in het donker kunt gebruiken. Witte letters verschijnen dan op een donkere achtergrond, zodat het scherm minder licht uitstraalt. Dat is een stuk rustiger voor je ogen. Een interessante bijkomstigheid is dat de gebruikersomgeving van iOS er in één klap totaal anders uitziet. Ga op je iPhone naar Instellingen / Algemeen / Toegankelijkheid. Activeer de schakelaar achter Keer kleuren om. De interface wijzigt direct. Druk op de thuisknop om te zien hoe de pictogrammen en de achtergrond van je iPhone er nu uitzien.

 

© PXimport

Door de nachtmodus te activeren, krijgt iOS een heel ander uiterlijk.

Geluiden

Een mooie manier om je iPhone te personaliseren, is door de geluiden aan te passen. Je hoort dan precies wanneer je een e-mail, oproep of whatsappbericht ontvangt. Ga naar Instellingen / Geluiden en geef onderaan aan waarvan je het geluid wilt vervangen. Er verschijnt een lange lijst met bel- en meldingstonen. Je speelt ze af door ze stuk voor stuk aan te raken. Druk op Winkel om een beltoon in de iTunes Store aan te schaffen, zoals een liedje van een bekende artiest.

 

© PXimport

Je iPhone beschikt standaard over een uitgebreide collectie met beltonen.

Eigen ringtone

Je kunt ook een eigen liedje als ringtone instellen. Houd er wel rekening mee dat dit een behoorlijk omslachtig proces is. Open de App Store op je toestel en installeer de gratis toepassing Ringtone Maker. Zodra je de app hebt geopend, kies je voor Select a song to start. Je muziekbibliotheek verschijnt op het scherm. Druk achter je favoriete liedje op het plusteken. Geef met de schuifknop aan welk fragment je van het nummer als beltoon wilt gebruiken. Het fragment mag maximaal dertig seconden duren. Druk op het pictogram met de diskette om de ringtone op te slaan.

Helaas is de beltoon niet automatisch beschikbaar in de geluidsinstellingen. Je hebt het programma iTunes nodig om de ringtone over te hevelen. Koppel je iPhone met een usb-kabel aan de pc en start iTunes op. Open de inhoud van het toestel door rechtsboven op iPhone te klikken. Klik daarna op Apps in het menu. Bij het onderdeel Bestandsdeling zoek je vervolgens RMaker op. Je beltoon staat hier opgeslagen als m4r-bestand. Sleep dit bestand naar Windows Verkenner en klik in iTunes op Gereed. Voeg het m4r-bestand nu toe aan de muziekbibliotheek van iTunes. Open daarna de inhoud van je iPhone en ga naar Tonen. Zet een vinkje voor Tonen synchroniseren en bevestig ten slotte met Toepassen. Via Instellingen / Geluiden activeer je het liedje als beltoon.

 

© PXimport

Met behulp van Ringtone Maker stel je een leuk liedje als beltoon in.

Dagweergave

Het berichtencentrum open je door vanaf de bovenkant van het scherm naar beneden te vegen. Je ziet hier onder meer welke activiteiten er vandaag op de planning staan. De inhoud van de dagweergave in het berichtencentrum is te veranderen. Druk op Instellingen / Berichtencentrum. Bepaal bij het onderdeel Dagweergave welke zaken je in het overzicht wilt weergeven. Je kunt bijvoorbeeld agendapunten, herinneringen en aandelen in het overzicht kwijt. Ook is het mogelijk om alvast een overzicht van morgen weer te geven. Druk op Wijzig om de volgorde naar eigen inzicht te wijzigen.

 

© PXimport

De dagweergave laat zien wat er vandaag allemaal te doen is.

Blur

In de App Store zijn allerlei hulpmiddelen beschikbaar die je helpen om je iPhone te personaliseren. Blur (0,89 euro) is daar een mooi voorbeeld van. Deze app tovert normale foto's om tot rustige achtergronden. Een reguliere foto oogt namelijk al snel té druk als achtergrond voor je iPhone, waardoor de pictogrammen onvoldoende opvallen. Blur past een mooie vervaging toe, waarbij je de mate van vervaging zelf bepaalt door over de schuifbalk te vegen. De app geeft je toegang tot vijfhonderd standaardafbeeldingen om te vervagen. Daarnaast kun je ook een eigen foto selecteren. Druk op het vinkje om de bewerkte afbeelding op te slaan. Je moet hem daarna zelf nog even als achtergrond instellen.

 

© PXimport

Met de app Blur creëer je eenvoudig een rustige achtergrond voor je iPhone.

Pimp Je Scherm

Wil je het design in iOS eens flink opfleuren, dan kun je prima uit de voeten met Pimp Je Scherm (1,79 euro). Deze app is in staat om originele achtergronden aan je iPhone toe te voegen. Na de installatie maak je een keuze door te vegen of een bepaalde categorie in het menu te kiezen. Leuk is dat sommige achtergronden naadloos bij de pictogrammen van het werkblad aansluiten. De app laat alvast een voorbeeldweergave met icoontjes zien door eenmaal op het scherm te tikken. Je hoeft dus niet eerst de achtergrond in te stellen om het resultaat te bewonderen. Druk op Save om de achtergrond te bewaren als afbeelding op je iPhone, en stel hem vervolgens in als achtergrond.

 

© PXimport

Pimp Je Scherm toont voorbeeldweergaven van een achtergrond inclusief pictogrammen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten