ID.nl logo
iPhone 6 of iPhone 6 Plus? Welke iPhone is geschikt voor jou?
© PXimport
Huis

iPhone 6 of iPhone 6 Plus? Welke iPhone is geschikt voor jou?

De iPhone 6 en iPhone 6 Plus zijn eindelijk verkrijgbaar in Nederland. Maar wellicht twijfel je nog welk model je nou moet nemen. Wij kunnen die keuze natuurlijk niet voor je maken, maar we kunnen je wél voorzien van de broodnodige informatie. Oftewel; welke iPhone 6 past het beste bij je?

Na 58 uur bivakkeren in de rij voor een Apple Store in Californië, hadden we ze dan eindelijk in handen: de iPhone 6 en de iPhone 6 Plus. We hebben beide modellen de afgelopen dagen uitvoerig getest. Boven alles hebben we ze goed en lang in onze handen gehouden, want alle specificaties ten spijt, zegt een afmeting je niets over hoe het toestel in je handen voelt. Ben je op zoek naar de technische specificaties van de iPhone, lees dan dit artikel met alles dat je wilt weten over afmetingen, de technologie onder de motorkap, enzovoort. Waar het in dit artikel vooral over gaat is de beleving, hoe voelt het toestel aan en welke maat is geschikt voor jou?

Lang leve(n) de batterij

Maat is uiteraard in dit geval vrijwel het enige criterium, omdat de iPhone 6 en de iPhone 6 Plus vrijwel identiek zijn aan elkaar. We zeggen "vrijwel", want er zijn twee essentiële verschillen: de batterij en de camera. Vooral die batterij is een belangrijk element in de keus tussen een iPhone 6 en een iPhone 6 Plus.

De iPhone 6 Plus is met een display van 5,5 inch aanzienlijk groter dan z'n 'kleine' broertje die het met slechts 4,7 inch moet doen, maar verder zijn de toestellen onder de motorkap nagenoeg hetzelfde. Dit houdt in dat de extra ruimte in de iPhone 6 Plus (veroorzaakt door de grotere afmeting) volledig opgevuld kon worden met batterij. En dat heeft Apple dan ook gedaan.

Uiteraard wordt deze extra capaciteit deels ongedaan gemaakt omdat er ook een aanzienlijk groter display van energie moet worden voorzien. Ondanks dat blijft er nog meer dan genoeg over om de levensduur van je iPhone 6 Plus-batterij flink te verlengen. In de specificaties schermt Apple met allerlei cijfers op het gebied van gespreksduur, internet, video en audio (en daar is geen letter aan gelogen) maar wanneer heb je voor het laatst je hele iPhone-batterij leeggezogen met alleen audio of video? In werkelijkheid speel je je iPhone leeg met spelletjes, of is het Facebook of WhatsApp dat ervoor zorgt dat je halverwege je treinreis ineens zonder iPhone zit.

Het goede nieuws is dat je dat met de iPhone 6 Plus niet zo snel zal overkomen, de batterij gaat écht veel langer mee. Nadeel is daarbij wel dat het opladen een flink stuk langer duurt, waardoor je soms alsnog met een half opgeladen telefoon de deur uitgaat, en dat schiet dan niet echt op. Ben je iemand die de discipline heeft om de telefoon waar mogelijk aan de lader te hangen, dan is de iPhone 6 Plus qua batterij echt wel iets voor jou. De 'gewone' iPhone 6 lijkt qua batterijgebruik veel op de iPhone 5s, dus als je je daaraan ergert, weet je dat je wellicht voor de grote moet gaan.

©PXimport

De batterij in de iPhone 6 Plus gaat véél langer mee, en dat is een groot pluspunt.

De camera van de nieuwe iPhones

Naast de afmeting en de batterij, is de iSight-camera nog een factor die verschil maakt tussen de iPhone 6 en de iPhone 6 Plus. Althans, qua specificaties dan. We kunnen natuurlijk niet zeggen dat optische beeldstabilisatie onzin is, want het is wel degelijk een behoorlijk geavanceerde cameratechnologie die Apple in de iPhone 6 Plus heeft gebouwd. Maar om nu te zeggen dat er een wereld van verschil zit tussen de foto's die de Plus (met beeldstabilisatie) en de gewone iPhone 6 maakt, is schromelijk overdreven.

Sterker nog, van de tien mensen die we vroegen om aan te geven welke foto's met de 6 en welke met de 6 Plus waren gemaakt, wezen er maar drie de juiste aan. En dan nog is het de vraag of dat geen gokje was. De oorzaak? Beeldstabilisatie heeft vooral zin in situaties met weinig licht. De camera in de iPhone 6 en 6 Plus (maar ook die in de 5s) is óók zonder beeldstabilisatie meer dan uitstekend. Kortom, de technologie is echt, maar laat het de keuze voor een model niet beïnvloeden.

©PXimport

Optische beeldstabilisatie? Leuk, maar niet veel meer dan dat.

Hoe groot is te groot?

En dan uiteraard de reden dat de meeste mensen kiezen voor de iPhone 6 Plus: de afmeting. Met 5,5 inch is het display oprecht gigantisch, en dat levert een heerlijke ervaring op wanneer je typt met twee handen, een video kijkt, spelletjes speelt, enzovoort. Het is dan ook niet zo vreemd dat in de Verenigde Staten de iPhone 6 Plus een levertijd heeft van een aantal weken, terwijl de iPhone 6 binnen een dag of tien leverbaar is. Men valt dus massaal voor het reuzenmodel. Maar is dat wel terecht?

Na een aantal dagen werken met zowel de iPhone 6 als de iPhone 6 Plus, kunnen we je vertellen dat 5,5 inch een afmeting is die lang niet voor iedereen geschikt is. Ten eerste, en dat is logisch, is de iPhone 6 Plus niet langer een telefoon die je met één hand kunt bedienen. Hoe logisch dat ook mag zijn, is het verstandig om na te denken hoe vaak je de telefoon in je handen hebt terwijl je iets anders aan het doen bent. Is het antwoord 'váák', dan is de iPhone 6 Plus écht niet het model dat je wilt hebben. Met één hand is het toestel simpelweg niet te bedienen.

Daarnaast ligt het zwaartepunt aan de bovenkant. Zelfs wanneer je het toestel met twee handen vasthoudt, heb je het gevoel dat het constant naar voren wil kieperen. Daar moet je wel tegen kunnen. Daarbij moet je er zeker van zijn dat je de iPhone 6 Plus in je broekzak past op een manier die comfortabel is. Is dat niet het geval, dan zou je wel eens met een gebogen model kunnen eindigen. Er zullen meer dan genoeg mensen zijn die de iPhone 6 Plus een fantastische telefoon vinden met een perfecte afmeting. Maar we raden je aan om de Plus niet te bestellen zonder deze in je handen gevoeld te hebben, want het is écht een heel andere ervaring.

©PXimport

De iPhone 6 Plus is groot. Heel groot. Past dat bij jou?

Veilige keuze

In dat opzicht is het 4,7 inch-model een veiligere keuze. Immers, je krijgt alle technische snufjes die je in de iPhone 6 Plus vindt, maar dan in een kleiner formaat (dat echter nog steeds flink groter is dan de iPhone 5s). Daarentegen moet je het dus wel met een minder krachtige batterij doen en een camera die een technisch snufje mist (al is dat zoals gezegd verwaarloosbaar, tenzij je graag in het donker fotografeert).

Na een paar dagen trots genieten van de iPhone 6 Plus, neigen we nu echter toch meer naar de iPhone 6. Niet omdat de Plus tegenvalt, in tegendeel. Het is de grootste en coolste telefoon die je ooit zult bezitten (tenzij je van Android houdt...), maar voor sommige mensen is groot simpelweg te groot. En bij het verlekkerd staren naar de afmeting van de 6 Plus, waren we even vergeten dat het vooral ook een gebruiksvoorwerp moet zijn.

©PXimport

Zorg dat je beide modellen in handen krijgt en maak een zorgvuldige afweging.

Dat laatste is dan ook ons advies. Zorg dat je beide toestellen in handen krijgt, en probeer je in te denken wát je allemaal met je iPhone gaat doen. Past daar een 5,5 inch-telefoon bij, of toch een iets handzamere 4,7 inch? Probeer die vraag eerlijk te beantwoorden, want met een beetje pech sluit je een abonnement voor twee jaar af om de boel te kunnen bekostigen, en dan is het wel zaak dat je de telefoon kiest waarbij je je het lekkerst voelt.

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 betaalbare wifi-mesh-sets voor ononderbroken dekking
Huis

Waar voor je geld: 5 betaalbare wifi-mesh-sets voor ononderbroken dekking

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we daarom binnen een bepaald thema naar zulke deals. Met een wifi-mesh-systeem heb je ononderbroken wifi in je huis! We hebben vijf betaalbare mesh-sets voor je op een rijtje gezet.

Een mesh-netwerk is een geavanceerd wifi-systeem dat bestaat uit meerdere met elkaar verbonden apparaten die samenwerken om één groot, stabiel draadloos netwerk te creëren. Anders dan bij traditionele wifi-opstellingen met één centrale router, verspreiden mesh-netwerken het signaal via meerdere punten door het hele huis. Het grote voordeel van mesh-netwerken is dat ze eenvoudig uit te breiden zijn door extra nodes toe te voegen, waardoor je het bereik kunt vergroten zonder de prestaties te verminderen. Ideaal voor (grotere) woningen, huizen met dikke muren of meerdere verdiepingen waar één router onvoldoende dekking biedt Door deze flexibele structuur zorgt een mesh-netwerk voor betrouwbare wifi-verbindingen voor al de apparaten, ongeacht waar je je in huis bevindt.

ASUS ZenWiFi XD6 (2-pack)

Creëer een betrouwbaar wifi-netwerk met dit duopack van de ASUS ZenWiFi XD6. Dit systeem biedt volgens de specificaties een dekking van ongeveer 400 vierkante meter, waardoor je in elke hoek van je woning over een goede verbinding beschikt. Elke unit is voorzien van een wlan-poort voor verbinding met de router of switch en heeft daarnaast drie extra gigabitpoorten. Dit maakt het mogelijk om apparaten direct via een netwerkkabel aan te sluiten. Naast deze standaardversie is het mesh-systeem ook verkrijgbaar met muurbeugels, zodat je de units optimaal kunt positioneren.

De ZenWiFi XD6 is uitgerust met zes antennes in totaal. Twee hiervan zijn gewijd aan het 2,4GHz-frequentiebereik, terwijl de andere vier voor het 5GHz-netwerk zorgen. Onder optimale omstandigheden kun je snelheden bereiken tot 574 MB/s (2,4 GHz) en 4804 MB/s (5 GHz). Met ondersteuning voor de wifi6-standaard is dit mesh-systeem uitstekend geschikt voor de meeste huishoudens. Het instellen en beheren van het draadloze netwerk gaat eenvoudig via de gebruiksvriendelijke ASUS Router-app.

TP-Link Deco M4 (3-pack)

Bouw eenvoudig een stabiel mesh-netwerk op met de TP-Link Deco M4. De installatie is eenvoudig: verbind één basisstation via een kabel met je router of switch, waarna de drie units samen een krachtig draadloos netwerk vormen. Voor optimale dekking in een gemiddelde woning kun je bijvoorbeeld op iedere verdieping een station plaatsen. Het systeem biedt volgens TP-Link dekking tot 370 vierkante meter. Voor grotere woningen kun je het netwerk uitbreiden met extra Deco M4-units. Het systeem ondersteunt tot honderd draadloze apparaten.

De maximale snelheid van 1167 MB/s is meer dan voldoende voor bijvoorbeeld videostreaming. Wanneer je je door je woning beweegt met je smartphone, maakt deze automatisch verbinding met het sterkste signaal. Het beheer verloopt gemakkelijk via de Nederlandstalige TP-Link Deco-app. Hiermee installeer je firmware-updates, bekijk je verbonden apparaten stel je ouderlijk toezicht in per gezinslid.

TP-Link Deco X50 (3-pack)

In gezinnen waar meerdere personen intensief van het netwerk gebruikmaken, is een hoge snelheid essentieel. Dit betaalbare pakket met drie stations vormt een uitstekende oplossing voor huishoudens waar gezinsleden tegelijkertijd online games willen spelen en video's in hoge resolutie willen streamen. De TP-Link Deco X50 biedt ondersteuning voor de wifi6-standaard. Met vier datastromen van tweemaal 2402 MB/s (5 GHz) en tweemaal 574 MB/s (2,4 GHz) zul je vrijwel geen vertragingen ervaren. Volgens de fabrikant biedt dit systeem binnenshuis dekking tot wel 604 vierkante meter. Het netwerk kan meer dan 150 draadloze apparaten ondersteunen.

De Deco X50 verbetert niet alleen je draadloze netwerk, maar biedt ook extra bekabelde aansluitingen. Elk station beschikt over drie gigabitpoorten. Dit is bijzonder handig als je apparaten zoals een smart-tv, audiosysteem, spelconsole of beveiligingscamera via een kabel wilt verbinden. Een bijkomend voordeel is de flexibiliteit om het netwerk later uit te breiden door een extra station of duopack aan te schaffen.

ASUS ZenWiFi XD6 (2-pack)

Creëer een betrouwbaar wifi-netwerk met dit duopack van de ASUS ZenWiFi XD6. Dit systeem biedt volgens de specificaties een dekking van ongeveer 400 vierkante meter, waardoor je in elke hoek van je woning over een goede verbinding beschikt. Elke unit is voorzien van een wlan-poort voor verbinding met de router of switch en heeft daarnaast drie extra gigabitpoorten. Dit maakt het mogelijk om apparaten direct via een netwerkkabel aan te sluiten. Naast deze standaardversie is het mesh-systeem ook verkrijgbaar met muurbeugels, zodat je de units optimaal kunt positioneren.

De ZenWiFi XD6 is uitgerust met zes antennes in totaal. Twee hiervan zijn gewijd aan het 2,4GHz-frequentiebereik, terwijl de andere vier voor het 5GHz-netwerk zorgen. Onder optimale omstandigheden kun je snelheden bereiken tot 574 MB/s (2,4 GHz) en 4804 MB/s (5 GHz). Met ondersteuning voor de wifi6-standaard is dit mesh-systeem uitstekend geschikt voor de meeste huishoudens. Het instellen en beheren van het draadloze netwerk gaat eenvoudig via de gebruiksvriendelijke ASUS Router-app.

Xiaomi AX3000 (2-pack)

Ben je op zoek naar een betaalbaar én snel mesh-systeem? Dan is dit duopack van Xiaomi een uitstekende optie. De twee units zijn reeds in de fabriek ingesteld, wat zorgt voor een bijzonder snelle installatie. Net als andere mesh-systemen beheer je dit netwerk via een mobiele applicatie. Plaats de stations strategisch, bijvoorbeeld één op de begane grond en één op de eerste verdieping, of verdeel ze over verschillende kamers. Voor grotere woningen kun je het netwerk uitbreiden met een extra AX3000-station, hoewel dit voor een standaard rijtjeshuis meestal niet noodzakelijk is. Ondanks de aantrekkelijke prijs ondersteunt dit product de wifi6-standaard en kunnen er tot 254 apparaten draadloos verbinding maken.

Voor een mesh-systeem in dit prijssegment biedt de Xiaomi AX3000 uitstekende overdrachtssnelheden. Via de 2,4GHz-band kun je snelheden tot 574 MB/s bereiken, terwijl apparaten op de 5GHz-band kunnen profiteren van maximaal 2402 MB/s. Bovendien beschikken de stations samen over zes fysieke ethernetpoorten, wat ideaal is voor het aansluiten van apparaten zonder wifi-mogelijkheden.

Linksys Velop Pro 6E (3-pack)

Zoek je een uitzonderlijk snelle draadloze netwerkverbinding? Dan komt dit 3-pack van Linksys tegemoet aan je wensen. Zoals de naam al aangeeft, ondersteunt dit mesh-systeem de geavanceerde wifi6E-standaard. Naast de conventionele 2,4GHz- en 5GHz-verbindingen biedt de Velop Pro 6E ook een 6GHz-signaal, dat ideaal is voor veeleisende netwerktoepassingen. Zowel de 5GHz- als de 6GHz-frequentiebanden leveren indrukwekkende snelheden tot 2400 MB/s, terwijl het 2,4GHz-netwerk snelheden tot 600 MB/s bereikt.

De configuratie van de Velop Pro 6E is bijzonder eenvoudig. Je volgt simpelweg de aanwijzingen in de Linksys-app op je smartphone. Via deze app houd je bovendien overzicht over alle verbonden smartphones, tablets en andere apparaten. Dit mesh-systeem kan in totaal tot 200 apparaten ondersteunen. Naast de wan-poort beschikt elke unit over een gigabitaansluiting, waarmee je bijvoorbeeld een computer, smart-tv of netwerkswitch kunt verbinden. Vermeldenswaardig is ook het duurzame productieproces, waarbij de behuizing vervaardigd is uit gerecycled aluminium. Voor grotere woningen kun je het systeem desgewenst uitbreiden met een extra station.

▼ Volgende artikel
Wat je nog meer met wasverzachter kunt doen (en wat niet)
© africa-studio.com (Olga Yastremska and Leonid Yastremskiy) - stock.adobe.com
Huis

Wat je nog meer met wasverzachter kunt doen (en wat niet)

Wasverzachter gebruik je meestal om te zorgen dat je handdoeken of lakens lekker zacht worden en aangenaam gaan ruiken. Maar wist je dat je het spul ook op andere manieren in huis kunt gebruiken? Niet alles wat je online leest werkt of is veilig, maar er zijn wél een paar toepassingen die handig zijn. Deze kun je zonder zorgen uitproberen.

Wist je dat je wasverzachter ook kunt gebruiken: • Tegen muffe luchtjes • Als luchtverfrisser tijdens het stofzuigen • Om statische kleding te voorkomen • Om kunststof kozijnen en deurposten mee af te nemen

Ook interessant: Hier kun je vaatwastabletten óók voor gebruiken

Wil je wasverzachter vaker inzetten in huis? Dat kan, maar de mogelijkheden zijn niet enorm uitgebreid. Hieronder lees je waar dit goedje allemaal geschikt voor is.

Wattenbolletjes tegen muffe luchtjes

Heb je last van een muffe geur in je kledingkast, lade of schoenenkast? Drenk een watje in een klein beetje wasverzachter, laat het goed drogen en leg het ergens in de kast of lade neer. Het watje verspreidt subtiel geur zonder te overheersen.

Luchtverfrisser tijdens het stofzuigen

Tijdens het stofzuigen een frisse geur in huis verspreiden? Leg een gedroogd watje met wasverzachter in het stofreservoir of bij de filter van je stofzuiger. Let op: doe dit alleen als je een stofzuiger hebt zonder zak, en gebruik geen vloeibare wasverzachter direct in het apparaat.

Statische kleding voorkomen

Heb je vaak kledingstukken die knetteren als je ze aantrekt? Vul een plantenspuit met water en voeg een klein dopje wasverzachter toe. Even schudden en licht over de binnenkant van je kleding sprayen (test eerst op een onopvallende plek) helpt om de antistatische lading van je kleding snel te laten verdwijnen.

Lees ook: ⚡Sodeknetter: zo voorkom je statische elektriciteit in je kleding

Kunststof kozijnen en deurposten afnemen

Wasverzachter lost geen hardnekkig vuil op, maar je kunt er wel kunststof oppervlakken mee opfrissen. Denk aan vensterbanken, deurposten of lichtschakelaars. Meng een theelepel wasverzachter met een liter water, maak een doek licht vochtig en veeg ermee over het oppervlak. Het ruikt fris en laat een dun laagje achter dat stof een tijdje weert. Niet gebruiken op hout of natuursteen.

©sergeylapin

...En dit kun je er beter níet mee doen Op internet lees je vaak over andere toepassingen van wasverzachter, zoals badkamertegels of tapijt reinigen, pannen weken, statisch haar behandelen, of zelfs aan je badwater toevoegen voor een zachtere huid. Maar hier kun je juist beter géén wasverzachter voor gebruiken, want:

• Het is niet bedoeld voor contact met je huid of haar. De parfums en conserveermiddelen kunnen irritatie veroorzaken. • Het is niet voedselveilig. Gebruik het dus nooit in of op pannen, keukengerei of aanrechtbladen. • Het laat resten achter. Op tegels, tapijt of badkuipen ontstaat een vettig laagje dat vuil juist aantrekt of vlekken kan geven.

Gebruik wasverzachter dus met beleid, en alleen op plekken waar het geen schade aanricht of achterblijft op oppervlakken die je aanraakt.

Kan wel, maar let op

Sommige toepassingen zijn niet per se fout, maar vragen om wat meer voorzichtigheid. Zoals schoenen en vuilnisbakken opfrissen met wasverzachter.

Schoenen opfrissen

Een doek met verdunde wasverzachter gebruiken om de binnenkant van schoenen schoon te vegen kan geurtjes maskeren. Maar het reinigt niet écht en laat mogelijk geurstoffen of plakkerige resten achter. Dat is niet ideaal, zeker als je de schoenen zonder sokken draagt. Wil je het toch proberen? Gebruik een goed uitgewrongen doek en laat de schoenen daarna volledig drogen.

Vuilnisbak geurvrij maken

Een sopje met wat wasverzachter kan je vuilnisbak tijdelijk frisser laten ruiken. Het maskeert nare geurtjes, maar doodt geen bacteriën. Voor grondige reiniging blijft een oplossing met soda, azijn of allesreiniger effectiever. Wasverzachter is hier dus vooral geurdecoratie, geen echte schoonmaker.

ToepassingWél gebruiken?Toelichting
Wattenbolletjes in kast of lade✅ JaGeeft een subtiele geur zonder schade of risico. Wel laten drogen.
Wattenbolletje in stofzuiger✅ JaWerkt geurverspreidend, zolang je het droog toepast en niet in de motor.
Antistatisch spray voor kleding✅ JaVerdunnen met water, spaarzaam gebruiken, eerst testen op textiel.
Kunststof oppervlakken (kozijnen, schakelaars)✅ JaAlleen op gladde, niet-poreuze oppervlakken. Niet op hout of natuursteen.
Badkamertegels reinigen❌ NeeWerkt niet goed tegen kalkaanslag, laat vettig laagje achter.
Pannen weken met wasverzachter❌ NeeNiet voedselveilig, kans op chemische resten.
Statisch haar behandelen❌ NeeNiet huidveilig, kans op irritatie of allergie.
Wasverzachter in badwater❌ NeeNiet bedoeld voor huidcontact, zeker niet bij gevoelige huid.
Tapijt of stoffering opfrissen❌ NeeLaat resten achter, trekt vuil aan, kans op vlekken.
Schoenen van binnen reinigen⚠️ MogelijkMaskerende geur, maar geen echte reiniging. Risico op plaklaag en geurstoffen op de huid.
Vuilnisbak reinigen⚠️ MogelijkGeeft geur, maar desinfecteert niet. Beter alternatief: schoonmaken met azijn of soda.

Wasverzachter: handig, maar geen wondermiddel

Wasverzachter is dus best veelzijdig, maar niet het wondermiddeltje dat sommige blogs ervan maken. Als je het slim inzet – en altijd spaarzaam – kun je er net wat meer mee doen dan alleen gebruiken voor je was. Test wel altijd eerst op een klein stukje, en hou het bij oppervlakken waar het veilig is. Liever geen risico? Er zijn ook natuurlijke alternatieven, zoals azijn of etherische olie, die je op een vergelijkbare manier kunt gebruiken.