Ouderlijk toezicht op smartphones stel je zo in

© PXimport

Ouderlijk toezicht op smartphones stel je zo in

Geplaatst: 26 juli 2022 - 05:06

Aangepast: 25 november 2022 - 11:42

Toon van Daele

Op mobiele apparaten zijn er ingebouwde functies waarmee je bepaalde activiteiten of inhoud voor je kinderen kunt beperken. In iOS heb je Schermtijd en op een Android-telefoon kun je ouderlijk toezicht instellen via Family Link. Ouderlijk toezicht op smartphones stel je zo in.

Schermtijd (iOS)

Bij Instellingen in iOS vind je de functie Schermtijd. Selecteer Schakel schermtijd in, bevestig met Ga door en kies Dit is de <apparaat> van mijn kind. Kies Niet nu (2x) en Ga door tot je om een Toegangscode voor ‘Schermtijd’ wordt gevraagd. Kies een toegangscode die verschillend is van de code voor het ontgrendelen van het apparaat. 

Bevestig met je Apple ID en wachtwoord. Dit kun je gebruiken om de toegangscode voor schermtijd opnieuw in te stellen als je die ooit vergeet.

Wanneer je nu opnieuw Schermtijd opent kun je bij Apparaatvrije tijd instellen binnen welke tijdsstippen het toestel niet kan worden gebruikt. Maar er zijn nog heel wat andere functie die je kunt instellen, waaronder Applimieten, Communicatielimieten en Beperkingen. Deze laatste laat je toe allerlei app- en inhoudsfilters te activeren, waaronder Muziek(video’s), Films, Apps en Webmateriaal

Open dit laatste en kies Beperk expliciete websites voor automatische filtering. Je kunt hier zelf uitzonderingen toevoegen bij Sta altijd toe of Sta nooit toe. Een andere optie is Alleen toegestane websites, maar dan moet je wel zelf alle toegelaten sites toevoegen.

Een andere optie bij Beperkingen is nog iTunes Store en App Store, waarbij je zelf bepaalt of bijvoorbeeld Apps installeren en In-app aankopen zijn toegestaan.

Je kunt de functie schermtijd natuurlijk ook altijd weer uitschakelen. Ga opnieuw naar Instellingen / Schermtijd en scrol tot bij Schakel schermtijd uit. Bevestig je aanvraag met je toegangscode of Face/Touch ID.

Family Link

Om op een Android-apparaat ouderlijk toezicht in te stellen kun je gebruikmaken van de Google-app Family Link. Het eigenlijke beheer kan trouwens ook vanaf een iOS-apparaat gebeuren.

Deze app is wel bedoeld voor kinderen die nog niet de minimumleeftijd hebben bereikt om een eigen Google-account te beheren. In Nederland is dit 16 jaar; in België en de meeste andere landen is dit 13 jaar. In dit geval kun je met je Family Link een Google-account voor je kind maken en vervolgens allerlei controles uitvoeren, zoals het appgebruik beheren en monitoren, de schermtijd beperken en de geografische locatie opvragen.

Start de app op je eigen toestel en houd het apparaat van je kind bij de hand. Kies Aan de slag en geef aan dat het om het apparaat van een Ouder gaat. We gaan ervan uit dat je kind inmiddels al over een eigen Google-account beschikt. Op het apparaat van je kind open je dan Instellingen en kies je Google / Ouderlijk toezicht en volg je de verdere instructies om het account te koppelen. 

Na de koppeling vind je je kind terug in je Family Link-app en kun je onder meer Schermtijd instellen. Houd er rekening mee dat daglimieten in principe van toepassing zijn op alle Android- of Chromebook-apparaten die je kind gebruikt.

Ouderlijk toezicht op smartphones stel je zo in-15082296

© CIDimport

Je vindt hier ook de optie Bedtijd waar je eveneens een tijdsplanning voor kunt instellen. Je kunt ook op elk moment het toestel van je kind op afstand vergrendelen of, via Instellingen beheren / Google Play aangeven welk inhoudstype je hoe wilt filteren. 

Verdere informatie vind je nog op onder meer www.kwikr.nl/linkfam.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten