Op deze wijze wissel je data uit tussen Windows, Android en iOS

© sdecoret

Op deze wijze wissel je data uit tussen Windows, Android en iOS

Geplaatst: 5 februari 2024 - 08:32

Toon van Daele

Als je zowel een Windows-pc hebt als een smartphone of tablet met Android of iOS/iPadOS, dan wil je ongetwijfeld af en toe gegevens tussen deze apparaten uitwisselen. Ook kan het handig zijn om bepaalde apps op je smartphone vanaf je desktop-pc te bedienen. Met de juiste tools is dit mogelijk.

Android, iOS en Windows zijn niet alleen afkomstig van verschillende producenten (Google, Apple en Microsoft), het zijn ook verschillende besturingssystemen met hun eigen ontwikkelingsgeschiedenis, ontwerpprincipes, gebruikersinterfaces en kenmerken. Deze verschillen maken het uitwisselen van gegevens en software niet altijd eenvoudig.

In dit artikel behandelen we enkele technieken en gratis tools waarmee je de mogelijkheid hebt om data en allerlei functies tussen al je apparaten op verschillende niveaus te delen. We beginnen met het eenvoudigste niveau: het delen van gegevensbestanden. Daarna gaan we verder met het gedeeltelijk overnemen en besturen van een ander apparaat. Tot slot kijken we nog naar het emuleren, met name van Android op je Windows-pc.

1 Cloudopslag

Om gegevens tussen je mobiele iOS- of Android-apparaat en je pc uit te wisselen, kun je cloudopslag als tussenstation gebruiken. We denken dan aan Google Drive (gratis 15 GB), OneDrive (gratis 5 GB, of 1 TB met een Microsoft 365-abonnement) of iCloud (gratis 5 GB). Bij elk van deze diensten kun je tegen betaling de opslagcapaciteit uitbreiden.

Laten we Microsoft OneDrive als voorbeeld nemen. Installeer de OneDrive-app op je Android- of iOS-apparaat en open deze. Tik op de plusknop en kies Uploaden (of eventueel eerst Map maken). Blader naar de gewenste bestanden en selecteer ze.

Ga vervolgens naar de OneDrive-website op je pc en meld je aan met hetzelfde account. Je hebt nu direct toegang tot je bestanden en dit werkt in beide richtingen.

Daarnaast is het ook mogelijk om automatisch al je foto’s en video’s die je met de camera van je smartphone maakt, te back-uppen naar je cloudopslag. Bij Google Foto’s doe je dit bijvoorbeeld door op je accountpictogram te tikken, Instellingen voor foto’s te selecteren en de back-upfunctie in te schakelen. Op je pc kun je dan, ingelogd met hetzelfde account op https://photos.google.com, je foto’s bekijken en eventueel downloaden.

Op deze wijze wissel je data uit tussen Windows, Android en iOS-J1qBZYf0QLOC27Laqefjnw

Je kunt foto’s en video’s van je mobiele apparaat automatisch naar de cloud laten back-uppen.

2 P2P (WebRTC)

Er zijn ook allerlei programma’s waarmee je via wifi gegevens kunt uitwisselen tussen je mobiele apparaat en desktop. De tool ShareDrop combineert zelfs internet en lokale wifi. Deze tool maakt gebruik van versleutelde datatransfer op basis van P2P (peer to peer) en WebRTC-technologie (Web Real-Time Communication), waarbij je gegevens niet naar een tussenliggende server worden verzonden.

Ga op zowel je pc als je mobiele apparaat naar www.sharedrop.io. Beide krijgen een avatar toegewezen. Tik op de avatar van het andere apparaat en selecteer het bestand dat je wilt uploaden of sleep het bestand naar de avatar. Nadat beide zijden hebben bevestigd, worden de gegevens verzonden.

Snapdrop biedt een vergelijkbare oplossing. Ga op beide apparaten naar https://snapdrop.net. Het andere apparaat verschijnt nu eveneens als een avatar, waarna je kunt beginnen met het overdragen van bestanden. Tekstberichtjes langs deze weg uitwisselen is eveneens mogelijk. Er zijn ook eenvoudige Snapdrop-apps beschikbaar, zowel voor je pc als voor je mobiele apparaten.

Houd er rekening mee dat deze vorm van bestandsuitwisseling in principe alleen werkt als beide apparaten zich achter dezelfde router bevinden en dus hetzelfde publieke ip-adres hebben. Als dit niet het geval is, biedt Sharedrop nog een uitweg. Klik in dat geval op de plusknop rechtsboven op de webpagina en deel het webadres of de bijbehorende QR-code met het andere apparaat om de gegevensoverdracht mogelijk te maken.

Op deze wijze wissel je data uit tussen Windows, Android en iOS-e6Bz8qRjQzeojJcGm3zEnw

Elk apparaat verschijnt in ShareDrop als een andere avatar waarmee je bestanden kunt uitwisselen.

Tablet toevoegen aan je collectie apparaten?

Je weet nu toch hoe je data kunt delen

3 Wifi

Je kunt bestanden ook rechtstreeks via wifi delen wanneer beide apparaten met hetzelfde netwerk zijn verbonden, bijvoorbeeld met de opensource-app Sharik, beschikbaar in de appstores van Microsoft, Android en Apple. We nemen de Android-app als voorbeeld.

Na de installatie open je de app. Er verschijnt een venster met de knoppen Send en Receive. Tik op Send en selecteer wat je wilt verzenden: Files (bestanden), Text (tekstberichten) of App (om apps als apk-bestand te versturen).

Kies bijvoorbeeld Files en selecteer de gewenste bestanden. Na je bevestiging wordt er een ip-adres weergegeven, bijvoorbeeld 192.168.0.139:50500. Neem dit adres over in de browser op je pc, die zich in hetzelfde netwerk bevindt. Klik op Download all om alle bestanden op te halen.

De datatransfer kan ook in de andere richting plaatsvinden, via de Sharik-app uit de Microsoft Store. Natuurlijk kies je dan op je mobiele apparaat Receive. En uiteraard kun je gegevens ook tussen twee mobiele apparaten uitwisselen.

Op deze wijze wissel je data uit tussen Windows, Android en iOS-AkWOPPPhRHSuGPpSfDYZDA

Sharik is een eenvoudige app om via wifi data uit te wisselen.

4 Bluetooth

Als er geen wifi- of internetverbinding beschikbaar is, kun je bestanden uitwisselen via bluetooth, hoewel deze methode meestal trager is. Zorg er wel voor dat bluetooth op beide apparaten is ingeschakeld (op een desktop-pc is deze optie niet altijd beschikbaar).

Laten we beginnen met een desktop, bijvoorbeeld met Windows 11. Open het instellingenvenster van Windows (Windows-toets+I) en kies Bluetooth en apparaten, waar je de bluetooth-functie inschakelt. Kies vervolgens Apparaat toevoegen en selecteer Bluetooth om je mobiele apparaat toe te voegen. Volg de instructies, waarna beide apparaten zouden moeten zijn gekoppeld.

Op je Windows-pc klik je vervolgens met de rechtermuisknop op het bluetooth-pictogram in het systeemvak en kies je Bestand verzenden. Selecteer je mobiele apparaat en het gewenste bestand, en verzend het. Je ontvangt een melding op je mobiele apparaat en kunt de gegevens downloaden. Om een bestand van je mobiele apparaat naar je desktop te verzenden, selecteer je het bestand en kies je de Windows-pc als bestemming bij het delen.

Op deze wijze wissel je data uit tussen Windows, Android en iOS-et_Gq335SFOtC4XqWT9xHA

Bluetooth is niet de snelste methode, maar het werkt wel.

5 Andere protocollen

Er zijn diverse tools beschikbaar waarmee je individuele bestanden kunt up- en downloaden. Maar wat als je bijvoorbeeld vanaf je mobiele apparaat toegang wilt hebben tot je lokale netwerk, zoals gedeelde mappen of een NAS? Dan is het raadzaam om een volwaardige bestandsbrowser te gebruiken.

Een van de beste (gratis) apps voor Android is Cx File Explorer, verkrijgbaar in de Google Play Store. Voor iOS is bijvoorbeeld ES File Explorer beschikbaar. Beide apps ondersteunen verschillende netwerkprotocollen waarmee je gegevens op andere apparaten in je netwerk kunt benaderen, zoals SMB, (S)FTP en WebDAV.

In ES File Explorer open je eerst het onderdeel Dienst, waar je doorgaans al de gedeelde mappen en netwerkapparaten zoals een NAS zult zien. Nadat je je correct hebt aangemeld, kun je direct verbinding maken en gegevens uitwisselen. Tik op de plusknop en selecteer het gewenste protocol onder Netwerk aandelen (een slechte vertaling van ‘shares’) om een nieuwe verbinding op te zetten. Meestal wordt je gevraagd om informatie zoals de url, gebruikersnaam, wachtwoord en poortnummer van de desbetreffende server in te voeren.

De werking van Cx File Explorer is vergelijkbaar. Hier open je het tabblad Network en kies je New location / Remote. Je hebt de keuze tussen SMB, FTP, SFTP, WebDAV en Local Network. In het laatste geval zouden de gedeelde mappen en apparaten automatisch moeten verschijnen, zodat je kunt inloggen en toegang krijgt.

Op deze wijze wissel je data uit tussen Windows, Android en iOS-JS1fKlT0RquHv0ta4HvGKw

ES File Explorer (links) en Cx File Explorer (rechts) ondersteunen dezelfde vier netwerkprotocollen.

6 De app Telefoonkoppeling

Tot nu toe hebben we ons gericht op het uitwisselen van gegevens, eerst individuele bestanden en vervolgens via een app die ook bij je netwerkmappen kan. We gaan nu een stap verder en laten zien hoe je onder andere foto’s, WhatsApp- en sms-berichten van je mobiele apparaat op je pc kunt bekijken en beantwoorden.

Hiervoor gebruiken we eerst de app Telefoonkoppeling, die tegenwoordig standaard in Windows is ingebouwd. Blijkt de app niet aanwezig te zijn, dan kun je deze downloaden in de Microsoft Store. Normaal gesproken zou deze app ook moeten samenwerken met een iPhone (vanaf iOS 14), maar de praktijk blijkt soms weerbarstiger. Met Android werkt het in ieder geval goed.

Start de app op je pc, klik op Aan de slag, meld je aan met je Microsoft-account en klik op Doorgaan. Ga vervolgens naar je mobiele apparaat, download en installeer de app Koppelen met Windows uit de officiële store. Er verschijnt een melding om de QR-code te scannen. Open opnieuw de Telefoonkoppeling-app op je pc, vink het vakje Ik heb de Koppeling met Windows-app gereed aan en bevestig met Koppelen met QR-code. Scan de QR-code met je mobiele apparaat en tik op Gereed. Zorg ervoor dat de knop Koppeling met Windows is ingeschakeld.

Op deze wijze wissel je data uit tussen Windows, Android en iOS-dHOIvPStQQe9ycHo0A8WXw

De app werkt vooralsnog het best samen met een Android-telefoon.

7 Inhoud telefoon bekijken

Bovenaan de app op je pc vind je verschillende tabbladen. Open Berichten om een lijst van recente sms-berichten te bekijken. Met de knop +Nieuw bericht kun je ook berichten vanaf je pc verzenden. In het tabblad Foto’s blader je door je fotogalerij en download je individuele foto’s naar je pc.

Via het tabblad Apps krijg je een overzicht van de geïnstalleerde apps. Open een app, bijvoorbeeld WhatsApp, om deze in een apart venster op je pc te zien en van daaruit te bedienen. Bovenaan vind je de link Telefoonscherm openen. Na je toestemming krijg je dan een liveweergave van je telefoonscherm, dat je bovendien met de muis kunt bedienen.

Tot slot is er het tabblad Oproepen (preview), waarmee je telefoongesprekken kunt voeren, vooropgesteld dat de bluetooth-functie is ingeschakeld op zowel je pc als je telefoon. Wij kregen dit onderdeel zelf helaas niet aan de praat.

Rechtsboven in de app vind je een tandwielpictogram. Hiermee kun je enkele instellingen aanpassen en via het onderdeel Mijn apparaten kun je andere apparaten aan de app koppelen.

Op deze wijze wissel je data uit tussen Windows, Android en iOS-GwCNpngiThSchARwd-M1dw

Wel zo handig: je smartphone bedienen met (het royale toetsenbord en scherm van) je pc.

0

Powered by

logo

8 MyPhoneExplorer (Android)

De in Windows ingebouwde app Telefoonkoppeling is handig, maar heeft toch vrij beperkte mogelijkheden. Een flexibeler en gratis alternatief is MyPhoneExplorer, waarmee je verbinding maakt via bluetooth, wifi of een usb-kabel.

Begin met het downloaden en installeren van de bijbehorende mobiele app, MyPhoneExplorer Client, verkrijgbaar in de officiële Google Play Store. Deze app vereist verschillende machtigingen en nadat je alle benodigde toestemmingen hebt verleend, start je de app. Tik op Instellingen om alle gewenste opties in te stellen. Je kunt bijvoorbeeld de wifi-verbinding beveiligen met een pincode of aangeven welke Google-agenda’s je wilt synchroniseren met de desktopsoftware.

In die desktopsoftware, die je uiteraard eerst moet installeren, geef je aan hoe je wilt verbinden met de client via een van drie methoden, waarna je met één druk op de knop alle gewenste gegevens synchroniseert. Naast agenda’s kunnen dit onder andere zijn: het telefoonboek, de oproepenlijst, sms-mappen, foto’s en bestanden.

De bediening is vrij eenvoudig. In het linkerdeelvenster open je de gewenste sectie, zoals Contacten, Oproepen, Agenda, Sms-berichten of Bestanden, waarna de bijbehorende informatie verschijnt in het rechterdeelvenster. Van hieruit kun je contacten aanpassen of toevoegen, bellen of sms’en. Of contacten importeren of exporteren van of naar een csv-bestand.

De software bevat ook een functie (SMS Planner) waarmee je een sms op een specifiek tijdstip kunt verzenden. Je kunt bijvoorbeeld ook bestanden en foto’s up- en downloaden, een app starten en in een weergavevenster op je pc bekijken. Via een usb-verbinding kun je die ook bedienen. Kortom, meer mogelijkheden dan bij de app Telefoonkoppeling.

Op deze wijze wissel je data uit tussen Windows, Android en iOS-W5l_EeODSwWa3-kdsZCw6w

Apps starten en bekijken op je pc kan ook. Via een usb-kabel kun je ze ook bedienen.

 9 3uTools (iPhone)

Wat je iPhone betreft, is het in de praktijk onzeker of je deze daadwerkelijk kunt koppelen via de Telefoonkoppeling-app. Er zijn gelukkig nog andere opties mocht het hiermee niet lukken, zoals de gratis app genaamd 3uTools. Download de app en installeer hem. Tijdens de installatie kun je kiezen voor Custom Install als je specifieke installatie- en datamap-voorkeuren wilt instellen. Start de app na de installatie op.

Om je iPhone met 3uTools te koppelen, sluit je deze aan op je pc via een usb-kabel en tik je op Vertrouw. Even later zie je een miniatuurweergave van je iPhone op het startscherm van 3uTools. Aan de linkerkant zie je een hele lijst met categorieën. Via Apps bijvoorbeeld kun je apps verwijderen, bijwerken en zelfs ‘sideloaden’ via een .ipa-bestand. In de categorie Foto’s bekijk, importeer en exporteer je foto’s. Via Beltonen maak je aangepaste beltonen van audiobestanden en stuur je deze naar je iPhone.

Helemaal onderaan zie je ook de optie Gemeenschappelijke Tools, waar je onder meer een liveweergave, en back-up- en herstelfuncties vindt.

Op deze wijze wissel je data uit tussen Windows, Android en iOS-bUEl4aloRHits3EJbYg6vA

Als je verbonden bent met een kabel, dan kun je met 3uTools al behoorlijk veel beheren op je telefoon.

0

Powered by

logo

10 Afstandscontrole

Met apps als Telefoonkoppeling, MyPhoneExplorer en 3uTools kun je (het scherm van) je mobiele apparaat min of meer op afstand bedienen. We willen je ook laten zien hoe het in omgekeerde richting kan met de gebruiksvriendelijke tool SupRemo. Deze is gratis voor persoonlijk gebruik en is beschikbaar voor diverse, ook mobiele platformen.

We beginnen met de Windows-versie: download de portable app en start deze. Je krijgt onmiddellijk een ID en een wachtwoord te zien. Nu gaan we naar de mobiele app, SupRemo Remote Desktop, die beschikbaar is in de officiële appstores. Installeer de app en start deze. Hij vraagt je om een ID in te voeren. Vul de ID van je pc in en klik op Connect. Voer ook het wachtwoord in en bevestig met OK.

Even later verschijnt het bureaublad van je pc op je mobiele apparaat, dat je ook kunt bedienen. Als je naar het menu met de drie streepjes gaat, kun je bij Display eventueel een ander scherm selecteren, de schermresolutie aanpassen en de bureaubladachtergrond al dan niet weergeven. In het menu tref je ook een eenvoudige chatfunctie aan.

Met SupRemo kun je bovendien een onbeheerd apparaat op afstand overnemen. Start hiervoor de SupRemo-app op je pc en ga naar Instellingen. Open Beveiliging en vul een tweemaal een wachtwoord in bij Secundair wachtwoord. Ga vervolgens naar Opties en vink SupRemo starten met Windows (voor onbeheerde toegang) aan. Na je bevestiging met Opslaan is SupRemo als een Windows-service actief. Nu kun je de pc overnemen, zelfs wanneer niemand is aangemeld.

Op deze wijze wissel je data uit tussen Windows, Android en iOS-D9HbKJbySkGVeJ4MqgMrAA

Het lijkt wat raar, maar het kan wel: je Windows-pc bedienen van je mobiele apparaat. 

11 Emulatie

Je kunt natuurlijk nog een stap verdergaan en het ene apparaat emuleren op het andere. Deze methode is met name goed ontwikkeld voor het draaien van Android op een Windows-pc. Microsoft is zelfs actief bezig om deze functionaliteit standaard in Windows 11 te integreren. Op dit moment kan de installatie nog wat ingewikkeld zijn, maar gelukkig zijn er handigere alternatieven beschikbaar. Enkele van de betere emulators zijn LDPlayer en de populaire BlueStacks. We bekijken deze laatste van dichterbij.

Ga naar www.bluestacks.com en download BlueStacks 5. Er is ook een BlueStacks 10, maar die is meer bedoeld voor gebruikers met minder krachtige computers die vooral geïnteresseerd zijn in gamestreaming. Installeer de gedownloade software. Na afloop start je BlueStacks en kun je Android-apps uitvoeren.

Op het startscherm vind je zelfs het pictogram van de Google Play Store en na aanmelding met een Google-account (je normale account of een extra account speciaal voor dit doeleinde) kun je extra apps downloaden. Aan de rechterkant van het scherm bevindt zich een werkbalk met allerlei knoppen en functies. Hier kun je onder meer de gewenste luidsprekers, microfoon en webcam selecteren, de gewenste grafische renderer kiezen (OpenGL, DirectX of Vulkan), verbinding maken met een gamecontroller en meer.

Op deze wijze wissel je data uit tussen Windows, Android en iOS-Ey0pT6UvTKCQAeLPqtLbbw

BlueStacks biedt tal van instelopties en geeft zelfs toegang tot de Play Store.

Op deze wijze wissel je data uit tussen Windows, Android en iOS-EuT9saFQRKutm9J908RixQ

Met behulp van virtualisatie speel je ook allerlei Android-games op je pc.

0

Powered by

logo
Watch on YouTube
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten