ID.nl logo
Onderweg notities maken op je smartphone of tablet
© PXimport
Huis

Onderweg notities maken op je smartphone of tablet

Er zijn altijd dingen die het onthouden en bewaren waard zijn. Vroeger schreven we ze op een smoezelig kladje, tegenwoordig pakken we het efficiënter aan: door een app te gebruiken als geavanceerd notitieboekje. Zo heb je je notities netjes bij elkaar en raak je niets kwijt.

Tip 01: Notities maken

De leukste ideeën en gekste ingevingen ontstaan onverwachts. Maar pas op, want zo snel als ze (uit het niets) opkomen, vergeten we ze ook weer. Daarom is het zaak om ze meteen te noteren. Hetzelfde geldt voor allerlei kleine dingen die we willen onthouden, klusjes die nog gedaan moeten worden en zelfs boodschappenlijstjes. Meteen noteren zodra we eraan denken is altijd het beste.

Vroeger was daar een pen en een schrijfboekje of zomaar een vodje papier voor nodig. Vandaag de dag doen we het anders, er bestaan namelijk gave apps voor.

Aantekeningen maken doen we nu dus met een smartphone of tablet. Dat heeft grote voordelen boven een los papiertje met wat krabbels erop. Met een app bewaar je alles netjes bij elkaar en raak je notities nooit meer kwijt. Ook zijn er synchronisatiemogelijkheden, dat maakt het leven een stuk makkelijker.

©PXimport

Tip 01 Een boodschappenlijstje op papier: ouderwets!

Tip 02: Notities maken met een app

Een app waarmee het niet uitmaakt of we met een smartphone of een tablet werken, heeft altijd onze voorkeur. Waarom? Los van het feit dat we dan op elk apparaat op ongeveer dezelfde manier kunnen werken, is het slim als alle krabbels netjes tussen de diverse apparaten worden uitgewisseld. Dan maakt het niet meer uit waar we een notitie maken, we zien ze altijd allemaal en hebben dus een mooi overzicht.

Zijn onze aantekeningen ook nog eens vanaf een gewone computer te benaderen, dan zijn we helemaal blij. Is dit een utopie? Welnee, dit is allemaal prima mogelijk. Wij gebruiken er de app Evernote voor. Die bestaat voor smartphone en tablet, en zowel voor apparaten met Android (Google) als Windows Phone (Microsoft) als iOS (Apple).

Daarnaast zijn je notities prima op een Mac of Windows-pc te lezen. Dus je mag deze apparaten gerust dwars door elkaar gebruiken.

©PXimport

Tip 02 Notities in Evernote zijn beschikbaar op smartphone, tablet en computer.

Tip 03: Installeren en aanmelden

Om te beginnen, installeer je de Evernote-app op je smartphone, tablet of natuurlijk op beide. Je kunt hiervoor gewoon in de applicatiewinkel van het betreffende platform terecht (genaamd Play Store, Store of App Store).

Zodra je de app opstart, wordt om je gebruikersgegevens gevraagd. Heb je Evernote nog niet eerder gebruikt, dan is registreren rechtstreeks vanuit de app mogelijk. Vervolgens kun je aan de slag. Om meteen een notitie te maken, volstaat het om onderaan het beginscherm van Evernote op Voer een snelle notitie in te tikken.

In plaats daarvan mag je ook op een van de pictogrammen eronder tikken. Daarmee kun je meteen een afbeelding inladen, een handig lijstje samenstellen of een herinnering maken met eventueel een alarm eraan gekoppeld. Op diverse andere vensters in de app maak je een nieuwe notitie aan door boven in het scherm op een pictogram te tikken.

Op Apple-apparaten is dat een plusteken, op Android een velletje papier met een plusteken ernaast.

©PXimport

Tip 03 Installeer de app en meld je aan of registreer jezelf als nieuwe gebruiker.

Tip 04: Tekst opmaken

Tijdens het maken van notities zijn er diverse opmaakmogelijkheden om je krabbels nog aantrekkelijker te maken. Vlak boven het virtuele toetsenbord bevindt zich een balk met pictogrammen. Zo kun je tekst onder andere uitlijnen (links, midden, rechts), maar ook onderstreept, schuin of vet weergeven.

Er is ook een markeerstift om tekst een gekleurde achtergrond te geven. Lijsten (opsommingen) maken, al dan niet genummerd, behoort ook tot de mogelijkheden. Verder is het pictogram met het vinkje in het vierkantje erg handig. Dit is een selectievakje, ook wel checkbox, die je overal in de tekst mag opnemen. Handig om actiepunten af te vinken.

Vergeet trouwens niet om je notitie een naam te geven. Dat doe je boven in het scherm. Tik eronder op meer om eventueel enkele trefwoorden aan de notitie te koppelen. Via trefwoorden is een notitie eenvoudiger terug te vinden. Tevens zie je de locatie waar deze notitie is gemaakt, mits je de app hier toestemming voor hebt gegeven.

©PXimport

Tip 04 Elke notitie kan naar smaak worden opgemaakt.

Tip 05: Notitieboeken

Evernote werkt met notitieboeken. Dat is gewoon een manier om notities te ordenen. Zo is het een eitje om zakelijk en privé te scheiden, maar ook om grote hoeveelheden aantekeningen in behapbare brokken op te delen.

Tijdens het ingeven van een nieuwe of bewerken van een bestaande notitie, wijs je een notitieboek aan waarin de notitie geplaatst moet worden. Hiertoe tik je op de naam van het boekje, pal onder de naam van de notitie.

Gratis account

Evernote mag je gratis gebruiken, maar er is wel een beperking. Je mag namelijk maandelijks zestig megabyte aan gegevens versturen. Dat is voor notities die doorgaans volledig uit tekst bestaan meer dan voldoende.

Voeg je regelmatig grote afbeeldingen of geluidsfragmenten toe aan je notities, dan kan het zijn dat je er niet altijd genoeg aan hebt. Gebeurt dit regelmatig, dan is een abonnement een overweging.

Tip 06: Vanaf website en computer

Ook op een computer zijn de notities die je met de app Evernote maakt prima te bekijken.

Allereerst kan het door je op de website met je gebruikersgegevens aan te melden. Je kunt de notities dan zien, wijzigen, verwijderen en uiteraard nieuwe exemplaren aanmaken. Ze verschijnen vanzelf in de app op je smartphone of tablet. Dit betekent dat je waar dan ook ter wereld altijd bij je aantekeningen kunt, zolang er maar een apparaat met internetverbinding beschikbaar is.

Je kunt er ook voor kiezen een gratis programma op je eigen computer te installeren. Dan is bezoeken van de website niet langer nodig. Er zijn versies voor Windows en Mac beschikbaar op de Evernote-website.

©PXimport

Tip 06 Via de website van Evernote zijn je notities ook beschikbaar.

Tip 07: Notities digitaal opschrijven

Ben je toch meer van het echte schrijven? Installeer dan de gratis app Penultimate op je iPad. Deze gratis app van de makers van Evernote laat je met een vinger of pennetje op het scherm notities schrijven.

Dat is vooral een uitkomst als je niet alleen tekst, maar ook tekeningen of schetsen in notities wil opslaan. De app Penultimate kent standaard gelinieerd- en ruitjespapier en ook blanco velletjes. Andere papiersoorten zijn vanuit de app te koop en ze zijn gratis als je een abonnement neemt. Penultimate werkt naadloos samen met Evernote. Hoe kan het ook anders, de apps zijn van dezelfde maker.

Ook alle in Penultimate geschreven of getekende notities vind je daarom gewoon terug in de app Evernote, zodat je alsnog alles netjes bij elkaar hebt staan.

©PXimport

Tip 07 Liever schrijven of lekker tekenen en schetsen? Dat kan met Penultimate.

Tip 08: Apple Notities

Heb je een iPhone en een iPad en misschien ook nog een Mac? Dan kun je ook gebruikmaken van de app Notities, die standaard op elk Apple-apparaat geïnstalleerd is. Net als in Evernote kun je stapels notities aanmaken. Maak je gebruik van iCloud, dan worden ze allemaal netjes gesynchroniseerd tussen al je Apple-apparaten.

Met Notities kan alleen tekst via het (al dan niet virtuele) toetsenbord ingegeven worden. Handgeschreven of getekende notities maken is helaas (nog) niet mogelijk. Op de Mac kun je wel bestaande afbeeldingen naar een notitie slepen, maar die zijn op een iPad of iPhone helaas niet zichtbaar.

Daar wordt slechts een paperclip getoond als signaal dat er een bijlage in de notitie zit. Heb je geen Mac of zit je ook wel eens achter een Windows-computer, dan zijn je notities ook via de website te bekijken.

©PXimport

Tip 08 Op Apple-apparaten kan eventueel de app of het programma Notities gebruikt worden.

Tip 09: Synchroniseren via iCloud

Om notities die je in de app Herinneringen maakt te synchroniseren tussen Apple-apparaten, moet de gratis dienst iCloud zijn ingeschakeld. Dit doe je in de instellingen-app van je iPad en iPhone.

Kies het onderdeel iCloud en zorg - nadat je je eventueel eerst hebt aangemeld of geregistreerd - dat de schakelaar Herinneringen geactiveerd is. Heb je meerdere mobiele Apple-apparaten waartussen je wil synchroniseren, dan moet je dit op elk apparaat doen. Ook op de Mac vind je het onderdeel Instellingen / iCloud.

©PXimport

Tip 09 Synchroniseren van notities gaat via de dienst iCloud van Apple.

Tip 10: Google Keep

Gebruik je een smartphone of tablet met Android als besturingssysteem, dan loont het de moeite om naar de gratis en nog vrij nieuwe app Google Keep te kijken. Deze app is nog niet zo heel erg uitgebreid en zeker niet vergelijkbaar met Evernote, maar synchroniseert in ieder geval je notities tussen de verschillende Android-apparaten.

Daar wordt je eigen online opslagruimte in Google Drive voor gebruikt. Met Google Keep kun je onder andere lijstjes maken door met selectievakjes (checkboxes) te werken, spraaknotities opnemen, kleuren aan notities toekennen, een alarm zetten (herinnering) en afbeeldingen insluiten.

Vanaf een computer of een ander (niet-Android) mobiel apparaat kun je de notities inzien en bewerken via de website.

©PXimport

Tip 10 Google Keep is beschikbaar op Android-apparaten en via een website.

▼ Volgende artikel
Nieuw van Sony:  WH-1000XM6 met verbeterde noise cancelling en duidelijker geluid
© Sony | Christopher Collie
Huis

Nieuw van Sony: WH-1000XM6 met verbeterde noise cancelling en duidelijker geluid

Sony introduceert de WH-1000XM6, de nieuwste draadloze koptelefoon in de bekende 1000X-serie. Het model bouwt voort op zijn voorganger met nog betere ruisonderdrukking, helderdere gesprekskwaliteit en meer comfort. De koptelefoon is vanaf mei verkrijgbaar voor 450 euro.

Noise cancelling met twaalf microfoons

De WH-1000XM6 gebruikt een nieuwe processor die de ruisonderdrukking in realtime aanpast. De koptelefoon beschikt over twaalf microfoons – vier keer zoveel als bij de WH-1000XM5 – en detecteert storende geluiden nauwkeuriger. De adaptieve algoritmes passen zich automatisch aan op basis van je omgeving en de luchtdruk.

Verbeterd draagcomfort en opvouwbaar ontwerp

Sony heeft het ontwerp aangepast met een bredere hoofdband en zachtere oorkussens van veganistisch leer. De pasvorm is ontworpen voor langdurig gebruik, zonder druk op het hoofd. Het opvouwbare frame is verstevigd met metaal en de case heeft nu een magnetische sluiting.

©Sony

Audio in studiokwaliteit

De nieuwe driverunit zorgt voor meer detail en helderheid. Dankzij ondersteuning voor LDAC en High-Resolution Audio Wireless levert de koptelefoon ook draadloos hoge geluidskwaliteit. Met DSEE Extreme worden gecomprimeerde audiobestanden in realtime opgewaardeerd. Voor ruimtelijk geluid is er ondersteuning voor 360 Reality Audio, inclusief een upmix-functie voor films.

Helder bellen met AI-gestuurde microfoons

Voor telefoongesprekken gebruikt de WH-1000XM6 zes beamforming-microfoons die achtergrondgeluid actief onderdrukken en je stem isoleren. Daardoor blijf je goed verstaanbaar, ook in rumoerige omgevingen.

©Sony

Slimme functies en snelladen

De koptelefoon ondersteunt multipoint-connectiviteit, LE Audio en schakelt automatisch tussen apparaten. Via de Sound Connect-app pas je het geluid aan, stel je equalizers in of gebruik je functies zoals Quick Access en Scene-based Listening. Opladen gaat snel: drie minuten laden is goed voor drie uur luisteren.

Prijs en beschikbaarheid

De Sony WH-1000XM6 is beschikbaar in drie kleuren: Black, Platinum Silver en Midnight Blue. De adviesprijs bedraagt 450 euro.

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 waterdichte smartwatches met GPS-functie
Gezond leven

Waar voor je geld: 5 waterdichte smartwatches met GPS-functie

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Daarom speuren we een paar keer per week binnen een bepaald thema naar zulke deals. Wanneer je met een smartwatch je gezondheid in de gaten wilt houden en bijvoorbeeld tijdens activiteiten je hartslag wilt meten, is het handig als zo'n slim horloge ook waterdicht is. En met een GPS-functie kun je ook goed bijhouden welke afstand je hebt afgelegd.

Een smartwatch is meer dan alleen een horloge: het is een slimme assistent om je pols. Met een smartwatch kun je eenvoudig meldingen van je smartphone ontvangen, zoals berichten, oproepen en agenda-afspraken. Veel modellen bieden daarnaast functies zoals stappentellen, hartslagmeting, slaapregistratie en GPS-tracking. Dat maakt ze ideaal voor wie zijn gezondheid en activiteiten wil bijhouden. Sommige horloges ondersteunen zelfs contactloos betalen of muziekbediening, zodat je minder vaak je telefoon uit je zak hoeft te halen.

Een ander belangrijk voordeel is de waterbestendigheid, wat bij smartwatches wordt aangeduid met een zogeheten ATM-classificatie. ATM staat voor 'atmosfeer' en geeft aan hoe hoog de druk op het horloge mag zijn. Een smartwatch met 5 ATM is bijvoorbeeld bestand tegen waterdruk die overeenkomt met 50 meter diepte. Dat betekent dat je ermee kunt douchen, zwemmen of in de regen lopen, maar dat de watch niet per se geschikt is voor diepzeeduiken.

Amazfit Cheetah Square

De Amazfit Cheetah Square is een smartwatch met een rechthoekig AMOLED-scherm van 1,75 inch. Het model biedt uitgebreide sportondersteuning met meer dan 150 modi en beschikt over dual-band GPS voor nauwkeurige plaatsbepaling. Daarnaast zijn er sensoren voor hartslag, SpO₂ (het percentage zuurstof in je bloed dat via een saturatiemeter wordt gemeten, en aangeeft hoeveel van je rode bloedcellen verzadigd zijn met zuurstof), slaap en stress. De behuizing is lichtgewicht en de horlogeband is van siliconen. De waterdichtheid van 5 ATM maakt hem geschikt voor gebruik in het water. De batterijduur varieert afhankelijk van het gebruik, met tot 8 dagen bij gemiddeld gebruik en tot 28 uur met GPS ingeschakeld.

🚿 Waterdichtheid: 5 ATM
🔋 Typische gebruiksduur
: Tot 8 dagen
📱 Schermdiagonaal
: 1,75 inch

Huawei Watch Fit 2

De Huawei Watch Fit 2 is een relatief compacte smartwatch met een AMOLED-display van 1,74 inch. Het model ondersteunt verschillende trainingsmodi en beschikt over sensoren voor onder andere hartslag, SpO₂ en slaapmonitoring. Hoewel deze watch geen ingebouwde GPS heeft, maakt hij gebruik van verbonden GPS via een smartphone. De batterijduur is met maximaal 10 dagen redelijk lang. De smartwatch is waterbestendig tot 5 ATM en is beschikbaar in verschillende edities en kleuren.

🚿 Waterdichtheid: 5 ATM
🔋 Typische gebruiksduur
: Tot 10 dagen
📱 Schermdiagonaal
: 1,74 inch

Fitbit Sense 2

De Fitbit Sense 2 biedt een combinatie van gezondheidsmetingen, zoals een ECG-app, cEDA-sensor voor stressdetectie en SpO₂-metingen. Het horloge is uitgerust met een 1,58 inch AMOLED-scherm en een ingebouwde GPS. De batterij gaat bij normaal gebruik ongeveer 6 dagen mee. Daarnaast is de Sense 2 waterbestendig tot 50 meter (5 ATM). Het model ondersteunt contactloze betalingen via Fitbit Pay, maar mist functies zoals muziekopslag of volledige ondersteuning voor apps van derden.

🚿 Waterdichtheid: 5 ATM
🔋 Typische gebruiksduur
: Tot 6 dagen
📱 Schermdiagonaal
: 1,58 inch

Garmin Venu 2

De Garmin Venu 2 heeft een 1,3 inch AMOLED-display en legt de nadruk op gezondheid en sport. De smartwatch beschikt over onder meer hartslagmeting, ademhalingsregistratie, Body Battery, stressmeting en Pulse Ox. GPS is ingebouwd, en de batterij gaat tot 11 dagen mee in smartwatch-modus. Bij gebruik van GPS en muziek is dit korter. Het horloge is waterdicht tot 5 ATM, wat standaard is voor dit soort toepassingen.

🚿 Waterdichtheid: 5 ATM
🔋 Typische gebruiksduur
: Tot 11 dagen
📱 Schermdiagonaal
: 1,3 inch

OnePlus Watch 2

De OnePlus Watch 2 draait op Wear OS 4 en gebruikt een dubbele chipsetstructuur om prestaties en batterijduur te balanceren. Met een 1,43 inch AMOLED-scherm, ondersteuning voor dual-band GPS, en sensoren voor hartslag en slaap is hij geschikt voor dagelijks gebruik. De batterijduur is echter niet heel lang, maar het horloge is wel IP68-gecertificeerd en bestand tegen waterdruk tot 5 ATM.

🚿 Waterdichtheid: IP68 / 5 ATM
🔋 Typische gebruiksduur
: Tot 100 uur
📱 Schermdiagonaal
: 1,43 inch