Onderweg notities maken op je smartphone of tablet

© PXimport

Onderweg notities maken op je smartphone of tablet

Smartphone & tablet

Geplaatst: 6 maart 2014 - 06:30

Aangepast: 24 november 2022 - 10:36

Kees Krick

Er zijn altijd dingen die het onthouden en bewaren waard zijn. Vroeger schreven we ze op een smoezelig kladje, tegenwoordig pakken we het efficiënter aan: door een app te gebruiken als geavanceerd notitieboekje. Zo heb je je notities netjes bij elkaar en raak je niets kwijt.

Tip 01: Notities maken

De leukste ideeën en gekste ingevingen ontstaan onverwachts. Maar pas op, want zo snel als ze (uit het niets) opkomen, vergeten we ze ook weer. Daarom is het zaak om ze meteen te noteren. Hetzelfde geldt voor allerlei kleine dingen die we willen onthouden, klusjes die nog gedaan moeten worden en zelfs boodschappenlijstjes. Meteen noteren zodra we eraan denken is altijd het beste.

Vroeger was daar een pen en een schrijfboekje of zomaar een vodje papier voor nodig. Vandaag de dag doen we het anders, er bestaan namelijk gave apps voor.

Aantekeningen maken doen we nu dus met een smartphone of tablet. Dat heeft grote voordelen boven een los papiertje met wat krabbels erop. Met een app bewaar je alles netjes bij elkaar en raak je notities nooit meer kwijt. Ook zijn er synchronisatiemogelijkheden, dat maakt het leven een stuk makkelijker.

© PXimport

Tip 01 Een boodschappenlijstje op papier: ouderwets!

Tip 02: Notities maken met een app

Een app waarmee het niet uitmaakt of we met een smartphone of een tablet werken, heeft altijd onze voorkeur. Waarom? Los van het feit dat we dan op elk apparaat op ongeveer dezelfde manier kunnen werken, is het slim als alle krabbels netjes tussen de diverse apparaten worden uitgewisseld. Dan maakt het niet meer uit waar we een notitie maken, we zien ze altijd allemaal en hebben dus een mooi overzicht.

Zijn onze aantekeningen ook nog eens vanaf een gewone computer te benaderen, dan zijn we helemaal blij. Is dit een utopie? Welnee, dit is allemaal prima mogelijk. Wij gebruiken er de app Evernote voor. Die bestaat voor smartphone en tablet, en zowel voor apparaten met Android (Google) als Windows Phone (Microsoft) als iOS (Apple).

Daarnaast zijn je notities prima op een Mac of Windows-pc te lezen. Dus je mag deze apparaten gerust dwars door elkaar gebruiken.

© PXimport

Tip 02 Notities in Evernote zijn beschikbaar op smartphone, tablet en computer.

Tip 03: Installeren en aanmelden

Om te beginnen, installeer je de Evernote-app op je smartphone, tablet of natuurlijk op beide. Je kunt hiervoor gewoon in de applicatiewinkel van het betreffende platform terecht (genaamd Play Store, Store of App Store).

Zodra je de app opstart, wordt om je gebruikersgegevens gevraagd. Heb je Evernote nog niet eerder gebruikt, dan is registreren rechtstreeks vanuit de app mogelijk. Vervolgens kun je aan de slag. Om meteen een notitie te maken, volstaat het om onderaan het beginscherm van Evernote op Voer een snelle notitie in te tikken.

In plaats daarvan mag je ook op een van de pictogrammen eronder tikken. Daarmee kun je meteen een afbeelding inladen, een handig lijstje samenstellen of een herinnering maken met eventueel een alarm eraan gekoppeld. Op diverse andere vensters in de app maak je een nieuwe notitie aan door boven in het scherm op een pictogram te tikken.

Op Apple-apparaten is dat een plusteken, op Android een velletje papier met een plusteken ernaast.

© PXimport

Tip 03 Installeer de app en meld je aan of registreer jezelf als nieuwe gebruiker.

Tip 04: Tekst opmaken

Tijdens het maken van notities zijn er diverse opmaakmogelijkheden om je krabbels nog aantrekkelijker te maken. Vlak boven het virtuele toetsenbord bevindt zich een balk met pictogrammen. Zo kun je tekst onder andere uitlijnen (links, midden, rechts), maar ook onderstreept, schuin of vet weergeven.

Er is ook een markeerstift om tekst een gekleurde achtergrond te geven. Lijsten (opsommingen) maken, al dan niet genummerd, behoort ook tot de mogelijkheden. Verder is het pictogram met het vinkje in het vierkantje erg handig. Dit is een selectievakje, ook wel checkbox, die je overal in de tekst mag opnemen. Handig om actiepunten af te vinken.

Vergeet trouwens niet om je notitie een naam te geven. Dat doe je boven in het scherm. Tik eronder op meer om eventueel enkele trefwoorden aan de notitie te koppelen. Via trefwoorden is een notitie eenvoudiger terug te vinden. Tevens zie je de locatie waar deze notitie is gemaakt, mits je de app hier toestemming voor hebt gegeven.

© PXimport

Tip 04 Elke notitie kan naar smaak worden opgemaakt.

Tip 05: Notitieboeken

Evernote werkt met notitieboeken. Dat is gewoon een manier om notities te ordenen. Zo is het een eitje om zakelijk en privé te scheiden, maar ook om grote hoeveelheden aantekeningen in behapbare brokken op te delen.

Tijdens het ingeven van een nieuwe of bewerken van een bestaande notitie, wijs je een notitieboek aan waarin de notitie geplaatst moet worden. Hiertoe tik je op de naam van het boekje, pal onder de naam van de notitie.

Gratis account

Evernote mag je gratis gebruiken, maar er is wel een beperking. Je mag namelijk maandelijks zestig megabyte aan gegevens versturen. Dat is voor notities die doorgaans volledig uit tekst bestaan meer dan voldoende.

Voeg je regelmatig grote afbeeldingen of geluidsfragmenten toe aan je notities, dan kan het zijn dat je er niet altijd genoeg aan hebt. Gebeurt dit regelmatig, dan is een abonnement een overweging.

Tip 06: Vanaf website en computer

Ook op een computer zijn de notities die je met de app Evernote maakt prima te bekijken.

Allereerst kan het door je op de website met je gebruikersgegevens aan te melden. Je kunt de notities dan zien, wijzigen, verwijderen en uiteraard nieuwe exemplaren aanmaken. Ze verschijnen vanzelf in de app op je smartphone of tablet. Dit betekent dat je waar dan ook ter wereld altijd bij je aantekeningen kunt, zolang er maar een apparaat met internetverbinding beschikbaar is.

Je kunt er ook voor kiezen een gratis programma op je eigen computer te installeren. Dan is bezoeken van de website niet langer nodig. Er zijn versies voor Windows en Mac beschikbaar op de Evernote-website.

© PXimport

Tip 06 Via de website van Evernote zijn je notities ook beschikbaar.

Tip 07: Notities digitaal opschrijven

Ben je toch meer van het echte schrijven? Installeer dan de gratis app Penultimate op je iPad. Deze gratis app van de makers van Evernote laat je met een vinger of pennetje op het scherm notities schrijven.

Dat is vooral een uitkomst als je niet alleen tekst, maar ook tekeningen of schetsen in notities wil opslaan. De app Penultimate kent standaard gelinieerd- en ruitjespapier en ook blanco velletjes. Andere papiersoorten zijn vanuit de app te koop en ze zijn gratis als je een abonnement neemt. Penultimate werkt naadloos samen met Evernote. Hoe kan het ook anders, de apps zijn van dezelfde maker.

Ook alle in Penultimate geschreven of getekende notities vind je daarom gewoon terug in de app Evernote, zodat je alsnog alles netjes bij elkaar hebt staan.

© PXimport

Tip 07 Liever schrijven of lekker tekenen en schetsen? Dat kan met Penultimate.

Tip 08: Apple Notities

Heb je een iPhone en een iPad en misschien ook nog een Mac? Dan kun je ook gebruikmaken van de app Notities, die standaard op elk Apple-apparaat geïnstalleerd is. Net als in Evernote kun je stapels notities aanmaken. Maak je gebruik van iCloud, dan worden ze allemaal netjes gesynchroniseerd tussen al je Apple-apparaten.

Met Notities kan alleen tekst via het (al dan niet virtuele) toetsenbord ingegeven worden. Handgeschreven of getekende notities maken is helaas (nog) niet mogelijk. Op de Mac kun je wel bestaande afbeeldingen naar een notitie slepen, maar die zijn op een iPad of iPhone helaas niet zichtbaar.

Daar wordt slechts een paperclip getoond als signaal dat er een bijlage in de notitie zit. Heb je geen Mac of zit je ook wel eens achter een Windows-computer, dan zijn je notities ook via de website te bekijken.

© PXimport

Tip 08 Op Apple-apparaten kan eventueel de app of het programma Notities gebruikt worden.

Tip 09: Synchroniseren via iCloud

Om notities die je in de app Herinneringen maakt te synchroniseren tussen Apple-apparaten, moet de gratis dienst iCloud zijn ingeschakeld. Dit doe je in de instellingen-app van je iPad en iPhone.

Kies het onderdeel iCloud en zorg - nadat je je eventueel eerst hebt aangemeld of geregistreerd - dat de schakelaar Herinneringen geactiveerd is. Heb je meerdere mobiele Apple-apparaten waartussen je wil synchroniseren, dan moet je dit op elk apparaat doen. Ook op de Mac vind je het onderdeel Instellingen / iCloud.

© PXimport

Tip 09 Synchroniseren van notities gaat via de dienst iCloud van Apple.

Tip 10: Google Keep

Gebruik je een smartphone of tablet met Android als besturingssysteem, dan loont het de moeite om naar de gratis en nog vrij nieuwe app Google Keep te kijken. Deze app is nog niet zo heel erg uitgebreid en zeker niet vergelijkbaar met Evernote, maar synchroniseert in ieder geval je notities tussen de verschillende Android-apparaten.

Daar wordt je eigen online opslagruimte in Google Drive voor gebruikt. Met Google Keep kun je onder andere lijstjes maken door met selectievakjes (checkboxes) te werken, spraaknotities opnemen, kleuren aan notities toekennen, een alarm zetten (herinnering) en afbeeldingen insluiten.

Vanaf een computer of een ander (niet-Android) mobiel apparaat kun je de notities inzien en bewerken via de website.

© PXimport

Tip 10 Google Keep is beschikbaar op Android-apparaten en via een website.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000