ID.nl logo
Evernote vs. Keep vs. OneNote: Wat is de beste notitie-app?
© PXimport
Zekerheid & gemak

Evernote vs. Keep vs. OneNote: Wat is de beste notitie-app?

Google zorgde onlangs voor opschudding toen het bedrijf haar oude Notebook-service afstofte en opnieuw lanceerde als Keep. Google's nieuwe software wil een graantje meepikken in een ruimte die momenteel gedomineerd wordt door Microsofts OneNote en Evernote. Tijd dus om deze drie notitie-apps eens naast elkaar te leggen.

Je kunt deze tools beschouwen als opgevoerde zelfklevende memoblaadjes. Ze zijn geweldig voor het bijhouden van dagelijkse taken en het opslaan van rich media-content, maar vooral ook om taken te organiseren op het werk.

Of je nou op het punt staat om voor de eerste keer een notitie-app te gebruiken of overweegt om van je huidige notitie-app op een andere over te stappen, je moet eerst nadenken over de functies die je het meest nodig hebt. Zo kan de ene app uitblinken in OCR-ondersteuning, terwijl een andere misschien wel het beste is voor algemene toegang, terwijl een derde ideaal kan zijn voor het delen van content binnen een team. Om je te helpen een weloverwogen beslissing te nemen, kijken we hoe Google Keep, Microsoft OneNote en Evernote presteren in verschillende categorieën.

De prijzen

Google Keep is beschikbaar via het web en als Android-app. Beide versies zijn gratis. OneNote en Evernote hebben web- en app-elementen die je gratis kunt gebruiken, plus betaalde premium-edities.

OneNote is beschikbaar als onderdeel van een Microsoft Office 365 abonnement, vanaf 100 dollar per thuisgebruiker per jaar. Het zit ook gebundeld in Office desktop-suites, vanaf 140 dollar. Als standalone product kost OneNote 2013 70 dollar. Je kunt OneNote gratis gebruiken als web-app via Microsoft SkyDrive, en op Windows Phone, Android, of iOS. De Office-versie biedt extra functies, zoals de mogelijkheid om screenshots of documenten rechtstreeks naar OneNote te sturen of te “printen”.

Evernote is gratis tot en met 60MB aan data per maand. De datalimiet van de Premium-upgrade (5 dollar per maand of 45 dollar per jaar) is 1GB per maand. Je krijgt ook snellere prestaties, betere beveiliging, en meer geavanceerde zoekmogelijkheden. Voor 120 dollar per gebruiker per jaar geeft Evernote for Business IT-beheerders toezicht en controle, met extra opties voor samenwerking.

Winnaar: Alle drie de applicaties hebben gratis opties, dus we kunnen van geen enkele app zeggen dat hij te duur is. Maar wat de betaalde versies betreft, biedt Evernote meer functionaliteit door middel van apps en add-ons.

Platforms en ecosystemen

Met een notitietool wil je onderweg tekst, gesproken notities, afbeeldingen en webpagina’s vast kunnen leggen, ongeacht wat voor toestel je in je hand hebt. Google Keep is het nieuwste platform, en het heeft ook het beperktste bereik: Via internet en Android.

©PXimport

De Evernote-app voor Windows 8.

We hebben geen officiële bevestiging gehad, maar je kunt redelijkerwijs verwachten dat Google uiteindelijk iOS en Windows Phone-versies van de Keep-app zal ontwikkelen. Tot nog toe is Keep het beste geschikt voor Google-gerichte gebruikers die van Google Drive’s online opslag en productiviteitstools gebruikmaken.

OneNote biedt toegang vanaf het web, plus apps voor Windows Phone, Android en iOS. Voor Windows is OneNote beschikbaar binnen Microsoft Office en als de OneNote MX app voor Windows 8. Met uitzondering van OneNote 2013, dat deel uitmaakt van Office 365 of Office 2013, zijn alle andere OneNote-opties gratis. Als je de voorkeur geeft aan diensten en apparaten van Microsoft is OneNote de beste keuze.

Evernote geeft net als Google Keep en OneNote toegang via het web, en biedt tevens native apps voor Android, iOS, Windows Phone en BlackBerry, plus toegewijde clientsoftware voor Windows en Mac OS X. Evernote heeft een uitgebreide gemeenschap ontwikkeld en biedt een verscheidenheid aan eigen apps en apps van derden op haar Trunk website.

Winnaar: Evernote is op meer platforms beschikbaar, en het is niet gebonden aan een specifiek merk.

Organisatie

Met Google Keep kun je in de browser notities bekijken als een lijst of een raster dat op nette zelfklevende memoblaadjes lijkt. Je kunt kleuren aan je notities toekennen, maar je kunt ze niet op volgorde zetten of groeperen.

OneNote en Evernote werken echter met een notitieboek-met-notitieblaadjes metafoor. Je kunt een notitieboek aanmaken voor een specifiek onderwerp – zoals een website project, zomervakantie, of inkomstenbelastingen – en daarbinnen meerdere notities aanmaken.

Met OneNote en Evernote kun je notities ook met trefwoorden taggen. Je kunt in OneNote afzonderlijke notitieboeken creëren. Elk notitieboek kan meerdere secties hebben en elke sectie kan uit meerdere pagina’s bestaan met kleurcodering. Met de desktopversie van OneNote kun je een Section Group aanmaken, het equivalent van het inbedden van een notitieboek in een ander notitieboek. Evernote heeft een vergelijkbare functie die je in staat stelt om notitieboeken te groeperen in zogenaamde Stacks. Gebruikers van Evernote Business kunnen professionele content groeperen in een Business Library.

Het systeem van Keep is alleen goed voor het bijhouden van een klein aantal notities. Als je echt op je notitietool steunt heb je de extra functies van OneNote of Evernote nodig.

Winnaar: Evernote biedt meer functies om je informatie te organiseren.

Rich media

Notitie-apps zijn het sterkst wanneer je ze voor meer dan alleen tekst gebruikt. Met Google Keep op het web kun je alleen maar een afbeelding vanaf je pc toevoegen, terwijl je met de Android-app ook foto’s kunt maken of een audioclip kunt opnemen. Keep transcribeert de audio naar tekst, en zowel de audio als de tekst worden in je notitie ingebed.

©PXimport

Notities in de browser-versie van Google Keep.

Met de gratis versies van OneNote kun je web links, tekst en afbeeldingen invoegen. Met de betaalde OneNote versie die in Microsoft Office zit, kun je ook audioclips aan je notities toevoegen. Met de OneNote desktopsoftware voor Windows kun je een afbeelding scannen en meteen invoegen, of screenclips, Excel-spreadsheets, en andere bestanden toevoegen.

De web-versie van Evernote is vrij beperkt, maar de mobiele apps verzamelen foto’s, audioclips en andere bestanden. Het echte verschil zit hem in Evernote’s ecosysteem van apps, waarmee je bijvoorbeeld bonnetjes direct naar Evernote kunt scannen, of handschrift kunt converteren naar tekst. Zo biedt Evernote’s Penultimate voor de iPad handschriftherkenning, met Skitch kun je afbeeldingen markeren, Web Clipper en EverClip slaan webpagina’s op, en Hello voor de iPhone beheert je contacten. Evernote slaat zelfs handgeschreven notities en audio van digitale Livescribe Sky pennen op.

Functies variëren afhankelijk van de hardware en software die je bij de hand hebt. Zo kun je in zowel de desktopversie van OneNote als de OneNote MX-app voor Windows 8 met behulp van een digitale pen OneNote notities annoteren, maar alleen als je een apparaat met een aanraakscherm en een digitale pen hebt om mee te werken.

Winnaar: Evernote’s ecosysteem van apps breidt haar mogelijkheden met rich media uit.

Tekstbewerking

Hoewel een notitietool niet bedoeld is om je tekstverwerker vervangen, moet het je tekst er beter uit laten zien dan een wirwar van niet goed uitgelijnde karakters. Je probeert immers de boel te organiseren.

Met OneNote voor Android kun je tekst toevoegen, een genummerde lijst, een ongenummerde lijst, of lijst met selectievakjes aanmaken, of een foto invoegen in een notitie. Je kunt de tekst niet formatteren.

OneNote op iOS is vergelijkbaar, maar genummerde lijsten ontbreken, alhoewel de OneNote-app voor Windows Phone het wel mogelijk maakt om genummerde lijsten en tekstopmaak te hebben. De web- en Office-versies van OneNote bieden uitgebreidere mogelijkheden om tekst te bewerken, terwijl de OneNote MX-app voor Windows 8 gebruik maakt van een innovatief radiaal menu voor de opmaak.

Als je op Evernote’s Android- of iOS-app een selectievakje invoegt, creëert Evernote automatisch op elke nieuwe lijn een selectievakje wanneer je op Enter tikt. Op de browser-versie daarentegen, moet je het selectievakje handmatig aan het begin van elke regel toevoegen; als je dit vaak moet herhalen, bereid je dan maar voor op zware ergernis.

Winnaar: Het is logisch dat OneNote, aangeboden door de makers van Word, de meest geavanceerde tekstopmaak biedt.

Zakelijke functies

Google Keep heeft geen zakelijke functies of tools voor IT-beheerders. Althans, nog niet.

OneNote ondersteunt daarentegen managementfuncties via SharePoint of SkyDrive Pro. De IT-beheerder kan bedrijfsgegevens die daar zijn opgeslagen beheren, net als gebruikerstoegang met Active Directory en Group Policy. Je kunt notitieboeken met het hele bedrijf delen, of met bepaalde personen of teams. Individuen kunnen hun persoonlijke OneNote notitieboeken op SkyDrive benaderen, alsook de bedrijfsnotitieboeken waarvoor ze toestemming hebben op SharePoint of SkyDrive Pro.

©PXimport

Content in de browser-versie van Microsoft's OneNote.

Net als OneNote, stelt Evernote Business bedrijven in staat om notities en gegevens met betrekking tot het bedrijf te beheren, terwijl individuele gebruikers buiten de greep van de IT-beheerder persoonlijke notities en notitieboeken kunnen creëren en onderhouden.

Winnaar: Evernote is eenvoudiger te beheren dan de SharePoint of SkyDrive Pro back-end voor OneNote.

Datamanagement

Wanneer je intensief gebruikmaakt van een notitietool wordt het al snel een onmisbare opslagplaats van gegevens. Je moet erop vertrouwen dat de dienst zal blijven bestaan, en dat je nog bij je gegevens kunt, mocht dat niet het geval zijn.

Houd er rekening mee dat Google wispelturig kan zijn. Het bedrijf heeft al meer dan 70 functies of diensten afgeschaft sinds het in 2011 met haar “grote schoonmaak” begon (rust zacht, Google Reader).

Met zowel Evernote Business als OneNote met SharePoint of SkyDrive Pro zijn zakelijke gegevens het eigendom van de werkgever en blijven deze onder het toezicht van de IT-beheerder. Als een gebruiker een bedrijf verlaat heeft hij of zij niet langer toegang tot de notitieboeken en gegevens van het bedrijf, maar deze persoon behoudt dan wel toegang tot zijn of haar persoonlijke notities.

Als een Office 365-abonnement vervalt, wordt de lokaal geïnstalleerde OneNote-software teruggeschakeld op de alleen-lezen-modus. De data staat echter nog gewoon op SkyDrive, en je kunt nog steeds gebruik maken van OneNote via de browser of met mobiele apps.

Alle drie de diensten vermelden duidelijk dat je zelf de eigenaar van je gegevens bent. Dit biedt echter weinig troost als het bedrijf over de kop gaat of de dienst beëindigd wordt.

Winnaar: Gelijkspel. Alle drie de diensten waarborgen het eigendom van de gegevens op ongeveer dezelfde manier, maar bieden geen mogelijkheid om je gegevens buiten hun eigen formaten te exporteren of te archiveren.

De kampioen

Google Keep, Microsoft OneNote, en Evernote hebben stuk voor stuk hun eigen voordelen. Tenzij je Google-gericht of Microsoft-centrisch bent is Evernote echter de meest diverse en capabele dienst.

Google Keep is leuk en eenvoudig, maar de mogelijkheden zijn zeer beperkt.

OneNote is een bijzonder product en komt op de tweede plaats te staan, na Evernote. Hoewel OneNote voor een verscheidenheid aan platforms en apparaten beschikbaar is, is het is nog altijd een tool van Microsoft, dus het heeft niet de platform-agnostische benadering en sterke ondersteuning van derden die Evernote zo krachtig maken.

Winnaar: Evernote biedt gebruikers gratis een sterk notitieplatform, samen met maatwerk en uitgebreide mogelijkheden door middel van apps en add-ons. Bovendien is Evernote’s versie voor bedrijven eenvoudig en betaalbaar.

Dit is een vrij vertaald artikel van onze zustersite PCWorld.com, geschreven door Tony Bradley (@bradleystrategy). De mening van de auteur komt niet per definitie overeen met die van ComputerTotaal.nl en genoemde prijzen zijn afkomstig uit de Verenigde Staten.

▼ Volgende artikel
testtesttesttesttest productcards
Huis

testtesttesttesttest productcards

Dit is een test article intro test test

Dit is een test


28 november 2024: productcardtest van Annemarie


1: met brand=

De string die ik hieronder gebruik is https://www.kieskeurig.nl/widget/get?type=product_widget&group=laptop&min=300&sort=pop&output=json&brand=apple

Test ik die in de browser dan zie ik dit:

Maar de productcard ziet er anders uit: geen Apple te zien




2: sort=pop: resultaat heel verschillend


String: https://www.kieskeurig.nl/widget/get?type=product_widget&group=laptop&min=700&sort=pop&output=json

Voorbeeld:

3: standaard string met 3 producten laat er maar 2 zien

String: https://www.kieskeurig.nl/widget/get?type=product_widget&group=wasmachine&sort=pop&output=html



Voorbeeld:



Hoe dan ook: op de productcard zie je én heel andere wasmachines en je ziet er maar 2.




Wat ons ook is opgevallen

We zien de laatste week/weken heel vaak wanneer we een productcard aanmaken voor een populaire groep (dus waar veel aanbod is, en waar meestal per product ook veel aanbieders/prijzen zijn) dat er productcards terugkomen met telkens 1 prijs erop. Het lijkt wel alsof bij de sortering van de producten voor de productcards dus een soort 'chronologie' wordt meegegeven: laat eerst alle producten zien die maar 1 prijs hebben.

Daarnaast zien we ook asynchroniteit bij prijzen op de productcard en de daadwerkelijke prijzen op KK

Nemen we even onderstaande productcard als voorbeeld

Kader 16-01: Hieronder een voorbeeld om te controleren hoe een kader nu werkt, aan de hand van de tekst hieronder:

Dit is tekst in een kader dat achter elkaar doorloopt. Deze alinea heeft dus tekst die in één keer doorloopt, en eindigt met een harde return. Dit is een nieuwe regel na een harde return om te controleren of de tekst inderdaad op een nieuwe regel begint. Na deze alinea geef ik twee harde returns.

Twee harde returns om een enkele witregel te geven, levert eigenlijk bijna twee witregels op, en komt dus niet overeen met de tekst in het kader zelf.

Dit is een alinea die komt na het opgeven van twee harde returns, komt de tekst nu op de goede plek? En hoe zit het met bulletpoints, die ik hieronder ga opsommen? Tekst na Shift+Enter

  • Bulletpoint 1
  • Bulletpoint 2 na een enter
  • Bulletpoint 3 na een enter
  • Bulletpoint 4 na een enter

Twee enters en een nieuwe alinea. De regels tussen de alineas zijn dubbel, hoe zit het met een ShifT+Enter?

Twee keer Shift+Enter levert deze witruimte op. Dat blijft dus gelijk aan een 'gewone' harde return

  • Bulletpoint 1, gevolgd door Shift+Enter
  • Bulletpoint 2, gevolgd door Shift+Enter, maar bulletpoint wordt niet automatisch aangemaakt.

Opsommingen met cijfers (gevolgd door Shift+Enter)

  1. Dit is een numbered bulletpoint, gevolgd door Enter
  2. Dit is een numbered bulletpoint, gevoldt door Enter
  3. Dit is een numbered bulletpoint, gevolgd door Shift+Enter
  4. Bulletpoint moet handopnieuw worden aangemaakt, gaat na Shift+Enter niet automatisch

Sinds 16-01: Afbeeldingen worden nu direct onder elkaar geplaatst, in plaats van een extra witregel ertussen, wat eerst wel het geval was. Verder zouden we ook graag de captions onder de afbeeldingen terug willen. Als je ze invult, blijven ze in he gepubliceerde artikel toch leeg.


▼ Volgende artikel
Zo vind je het ideale hoesje voor je smartphone
© Margo Basarab
Huis

Zo vind je het ideale hoesje voor je smartphone

Een smartphonehoesje is meer dan een accessoire. Het beschermt je telefoon tegen schade en maakt het gebruik makkelijker. Door de enorme variatie in modellen, materialen en extra functies kan het lastig zijn om een keuze te maken. In dit artikel lees je waar je op moet letten bij het kiezen van een hoesje en welke mogelijkheden je allemaal hebt.

Dit artikel in het kort: • Soorten smartphonehoesjes • Gebruikte materialen • Hardcase versus softcase • Speciale hoesjes • Handige extra's

Lees ook: Waarom dat hoesje om je telefoon toch echt handig is

Het type hoesje dat je kiest, hangt af van hoe je je telefoon gebruikt en tot in hoeverre je je toestel wilt beschermen. Een bumperhoesje is een beschermrand die om de zijkanten van je smartphone zit, terwijl de voor- en achterkant vrij blijven. Dit type hoesje beschermt de randen van je toestel tegen stoten en vallen, maar biedt minder bescherming voor het scherm en de achterkant. Een backcover beschermt alleen de achterkant en zijkanten van je telefoon, maar zorgt er wel voor dat je het slanke ontwerp van je toestel blijft zien. Is dat voor jou minder belangrijk en wil je juist zoveel mogelijk bescherming? Dan is een bookcase of wallet case een goede keuze. Dit type hoesje omsluit je hele telefoon en biedt vaak ruimte voor pasjes of geld. Als je zowel de voor- als achterkant wilt beschermen, kun je ook een flipcase overwegen, die verticaal opent. Een insteekhoesje, ook wel pouch genoemd, is een beschermhoes waarin je je smartphone schuift wanneer je deze niet gebruikt. Een opbergzakje zeg maar. In de dagelijkse praktijk zul je deze niet snel gebruiken, maar als je bijvoorbeeld op vakantie gaat, of je telefoon meeneemt in je tas tussen andere spullen, dan kan het handig zijn. Je weet namelijk zeker dat je telefoon in een puch goed beschermd is tegen vuil en krassen.

Van siliconen tot leer

Het materiaal van een hoesje bepaalt niet alleen de uitstraling, maar ook hoe goed het beschermt. Siliconen en TPU zijn flexibel en schokabsorberend. Daarnaast zijn ze een beetje stroef, waardoor ze minder snel uit je handen of van de bank kunnen glijden. Wel is het zo dat met name siliconen wat sneller stof aantrekken. Wanneer je je telefoon vooral meeneemt in je broekzak of tas, is dit materiaal dus misschien net wat minder praktisch. Hard kunststof is stevig en lichtgewicht, maar kan barsten of scheuren bij een flinke klap of val. Leer, of het nu echt of kunstleer is, straalt luxe uit en biedt goede bescherming. Echt leer wordt mooier na verloop van tijd. Kunstleer niet, maar dit hoef je wel weer minder te onderhouden dan echt leer. Voor maximale stevigheid kun je kiezen voor aluminium of roestvrij staal, hoewel dit je telefoon zwaarder kan maken en minder flexibel is.

©picsmart

Hardcase versus softcase

Telefoonhoesjes zijn grofweg onder te verdelen in twee varianten: hardcover en softcover, elk met hun eigen kenmerken. Hardcover hoesjes staan bekend om hun stevige constructie, die uitstekende bescherming biedt tegen zware schokken en vallen. Ze behouden hun vorm goed, maar zijn vaak duurder, minder flexibel en voelen minder comfortabel aan in je hand.

Softcover hoesjes zijn lichter, flexibeler en vaak goedkoper. Ze liggen prettig in de hand en passen gemakkelijk in een broekzak of tas. Het zachte materiaal biedt goede schokdemping, maar kan sneller beschadigd raken en slijten. Ook kunnen softcovers na verloop van tijd verkleuren.

Speciale hoesjes voor specifieke situaties

Naast standaardmodellen zijn er ook speciale hoesjes die extra bescherming bieden. Waterdichte hoesjes zijn ideaal als je je telefoon wilt beschermen tegen vocht, stof en zand, bijvoorbeeld tijdens het sporten of op het strand. Veel van deze hoesjes hebben een IP-certificering, zoals IP67 of IP68, wat aangeeft hoe goed ze bestand zijn tegen water en stof. Shockproof hoesjes zijn ontworpen om vallen en stoten op te vangen, met schokabsorberende materialen en verstevigde hoeken. Rugged cases combineren water-, stof- en schokbescherming en zijn geschikt voor extreme omstandigheden, zoals op de bouwplaats of tijdens outdooractiviteiten.

Extra functies

Veel hoesjes hebben handige extra's. Het meest bekend zijn hoesjes met ruimte voor je bank- of creditcards. Er zijn ook modellen waarin je bankbiljetten kwijt kunt. Andere hoesjes hebben bijvoorbeeld geïntegreerde standaards waardoor je je telefoon makkelijk kunt neerzetten; ideaal om filmpjes te kijken of voor online vergaderingen. Ook heel handig zijn hoesjes met een ingebouwde powerbank. Met zo'n battery case weet je zeker dat je een hele dag door kunt met je smartphone. Heb je een iPhone, dan is een MagSafe-compatibel hoesje misschien handig.

Kies uit meer dan 300.000 hoesjes

Bij bol.

MagSafe? MagSafe! MagSafe is een technologie van Apple die oorspronkelijk werd ontwikkeld voor MacBooks en later werd aangepast voor de iPhone. Het systeem gebruikt magneten aan de achterkant van de iPhone om accessoires stevig te bevestigen. Bij MagSafe-compatibele hoesjes zijn deze magneten ingebouwd, waardoor ze naadloos werken met andere MagSafe-accessoires. Een goed voorbeeld is de MagSafe powerbank. Deze klik je magnetisch vast aan je iPhone, zodat je onderweg eenvoudig kunt opladen, ook zonder stopcontact in de buurt. Kleinere powerbanks zijn zo ontworpen dat je je telefoon gewoon kunt blijven gebruiken tijdens het opladen.

©YALCIN SONAT

Waar let je op bij de aankoop?

Bij het kiezen van een hoesje is de pasvorm belangrijk. Zorg dat het hoesje naadloos aansluit op jouw telefoon. Let ook op extra bescherming voor het scherm en de camera, zoals verhoogde randen. Houd rekening met de dikte en het gewicht van het hoesje, vooral als je een slank ontwerp belangrijk vindt. Controleer daarnaast of alle functies van je telefoon, zoals de knoppen en poorten, makkelijk toegankelijk zijn.

Conclusie

Het kiezen van een smartphonehoesje is meer dan een kwestie van smaak. Denk goed na over hoe en waar je je telefoon gebruikt. Zoek je maximale bescherming tegen vallen of juist een bescheiden hoesje zodat het design van je smartphone zo goed mogelijk zichtbaar blijft? Zijn extra's, zoals ruimte voor pasjes, belangrijk voor je? Heb je een voorkeur voor een bepaald materiaal? Het aanbod van smartphonehoesjes is enorm. Door voor jezelf goed te weten wat je precies wilt, maak je het jezelf een stuk gemakkelijker!