Nieuwe Europese regels moeten smartphones en tablets duurzaam maken

Nieuwe Europese regels moeten smartphones en tablets duurzaam maken

Smartphone & tablet

Geplaatst: 8 september 2022 - 06:56

Aangepast: 8 september 2022 - 06:58

Een nieuw voorstel van de Europese Commissie moeten garanderen dat smartphones en tablets minstens vijf jaar updates krijgen. Bovendien krijgen gebruikers meer mogelijkheden om defecten aan hun smartphones te repareren. Hiermee worden fabrikanten gedwongen duurzamer beleid te voeren.

Als we de perspraatjes van fabrikanten als Apple, Samsung, Google en alle andere smartphonefabrikanten erbij pakken, zijn de merken ontzettend duurzaam bezig. Verpakkingen bevatten minder plastic, meer gebruikte materialen zijn gerecycled, de adapter wordt weggelaten en de fabrikanten zelf zijn C02-neutraal, dankzij CO2-compensatie.

Greenwashing

Helaas blijkt het duurzame beleid in praktijk vooral marketing. Greenwashing dus. Er valt wel wat aan te merken op de duurzaamheid van techfabrikanten. Het gros van de producten wordt gemaakt in China, onder bedenkelijke milieu- en arbeidsomstandigheden. Toestellen zijn vaak ontworpen om niet gerepareerd te kunnen worden, en vaak worden onderdelen achtergehouden en cryptografisch gekoppeld aan je toestel. Daarbij slijten onderdelen als accu’s snel.

Bovendien is het op softwaregebied ook vaak niet duurzaam gesteld. Update-ondersteuning stopt soms zelfs al na een jaar, vooral bij Chinese budgetsmartphones en -tablets.

Europese regels broodnodig

De voorgestelde Europese regels verplichten fabrikanten ook daadwerkelijk duurzaam beleid door te gaan voeren. Allereerst door de update-ondersteuning te waarborgen: minstens vijf jaar veiligheidsupdates. Ook moeten fabrikanten repareerbaarheid van toestellen garanderen door onderdelen vijf jaar direct verkrijgbaar te maken (met maximumprijzen hiervoor) en accuvervanging toegankelijk aan te bieden.

Daarbij moet de kwaliteit van de accu ook op orde zijn, zodat ze na 500 laadcyclussen nog minstens 83% capaciteit hebben.  

Een energielabel moet tenslotte de consument meer vertellen over de verwachte levensduur van de accu en bestendigheid tegen valschade, stof en water.

De nieuwe iPhone 14 bewijst dat EU-regels geen dag te vroeg komen.

Fabrikanten steigeren

Zoals te verwachten valt zijn veel smartphonefabrikanten het niet eens met het voorstel. Ze zijn van mening dat de productie van reserve-onderdelen leidt tot meer e-waste. Ook wordt er gewaarschuwd voor hogere prijzen van elektronica om zo de duurzame maatregelen als update-ondersteuning te kunnen bekostigen. Fabrikanten als Samsung, Apple, Oppo en Xiaomi zullen naar verwachting zich dan ook verzetten tegen de plannen.

Toch lijkt het er op dat groene spelregels een kwestie van tijd zijn. De Europese Unie is erop gebrand de industrie te verduurzamen. Zo werden onlangs ook al regels aangenomen die fabrikanten dwingt een universele oplader te gebruiken per 2023, om zo e-waste van verschillende kabels te voorkomen. Dat die regels nodig zijn bewees Apple onlangs, door de nieuwe iPhone 14 nog altijd te voorzien van de ernstig verouderde en niet-universele Lightning-aansluiting.

 

Deel dit artikel:

Opmerkingen

0
Login of maak een account en praat mee!

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Log in om een reactie te plaatsen.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000