ID.nl logo
Huis

Muziekcollectie ordenen

Ondanks de opmars van online muziekdiensten houden mp3-bestanden hun bestaansrecht. Met muziek op uw harde schijf hebt u immers meer vrijheid dan met een Spotify-account: u kunt uw bestanden op ieder gewenst medium plaatsen en ze naar hartenlust converteren. Een nadeel van het werken met mp3's is echter dat al snel een onoverzichtelijke collectie ontstaat, waarbij muziekbestanden her en der op uw schijf staan opgeslagen en incorrecte bestandsnamen hebben. Door orde aan te brengen, maakt u het uzelf een stuk gemakkelijker!

1. Zoeken met Copernic

Om bestanden effectief te organiseren, moet u er eerst achterkomen wat er zoal op uw systeem staat. De beste manier om een begin te maken met het beheren van uw muziekcollectie, is door alle bestanden op te zoeken en ze daarna op een schijf of in een map bij elkaar te zetten. Met een goede zoekmachine zoekt u uw bestanden snel bij elkaar. In dit artikel gaan we als voorbeeld aan de slag met Copernic Desktop Search, een uitstekend programma om alle muziekbestanden op uw systeem mee terug te vinden. U kunt de software downloaden op Copernic.com. Kies op deze website voor Products en selecteer daarna de programmanaam. Klik naast CDS Home - English op de oranje pijl, waarna de download start. Na een korte installatie start Copernic en begint het met het indexeren van alle bestanden op uw computer.

©PXimport

Copernic Desktop Search kan alle mappen en schijven op uw systeem uitkammen naar muziek.

2. Extra mappen toevoegen

Helaas kijkt Copernic in eerste instantie alleen in een aantal standaardmappen. Om extra mappen en schijven toe te voegen, klikt u op Tools / Options. Kies voor Files. Nu ziet u alle te doorzoeken mappen bij elkaar. Klik op Add en navigeer naar de schijf of map die u wilt toevoegen. Automatisch zijn alle typen bestanden die moeten worden gevonden aangevinkt, dus u kunt op OK klikken om de wijziging door te voeren. Dat betekent nog niet dat het programma alle audiocodecs weet te vinden. Zo negeert het bijvoorbeeld de FLAC-extensie. Voeg deze toe via Tools / Options / Advanced. Klik naast File types to index op Add. Vul hier flac in en geef aan dat het een Music file (muziekbestand) is. Kies OK, geef eventueel meer bestandstypen op en sluit het optiemenu af met OK om het geheel op te slaan.

©PXimport

Afwijkende mappen en bestandstypen zijn gemakkelijk zelf toe te voegen.

3. Muziek vinden en bundelen

In Copernic klikt u eerst op All om de hele computer te doorzoeken. Vul onder Search het muziektype in dat u zoekt. As u uw mp3's terug wilt vinden, doet u dat door *.mp3 in te vullen, waarbij de asterisk doorgaat voor elke bestandsnaam die gekoppeld is aan het mp3-bestandsformaat. Vervolgens ziet u de resultaten in beeld. Kies nu Music, waarbij het getal dat eronder verschijnt een aanduiding vormt voor het aantal gevonden bestanden. U ziet nu elke gevonden map uitgeklapt in beeld staan, met daaronder de mp3-bestanden. Klik rechts in beeld op Standard en kies hier Detailed om metagegevens (extra informatie) van uw liedjes te zien. Een bestand is af te luisteren door erop te klikken en voor Play te kiezen. Klik op Open Music Folder om de bestandslocatie in Windows Verkenner te openen. Verplaats de map nu naar een overzichtelijke locatie, bijvoorbeeld Mijn Muziek van Windows. Deze map is in de verkenner te vinden onder Bibliotheken / Muziek / Mijn Muziek. Als alternatief kunt u een aparte partitie of een interne of externe harde schijf gebruiken, waarbij u de locatie ook voorziet van de naam Muziek. Losse mappen en schijven kunt u ook in de muziekbibliotheek van Windows voegen. Rechtsklik in Windows Verkenner onder Bibliotheken op Muziek en kies Eigenschappen. Klik op Een map opnemen en selecteer de locatie.

©PXimport

Bundel mappen tot een bibliotheek, zodat u meer overzicht krijgt.

4. Dubbele liedjes zoeken

Als u over duizenden mp3-bestanden beschikt, is de kans groot dat u een album dubbel heeft of dat het aanwezig is in verschillende formaten. U schoont uw collectie snel op met het programma Duplicate Cleaner. Kies hier voor de gratis versie (free version) en kies tijdens de installatie voor de Nederlandse taal. Zodra Duplicate Cleaner is gestart, kunt u aangeven wat u precies zoekt. In het tabblad Zoek Criteria kiest u linksonder de schijf of map die doorzocht moet worden. Sleep hem naar het rechtervenster, genaamd Zoek Paden. Daarna selecteert u de bestandstypen. Onder Bestand Filter vindt u Included. Klik naast dit veld op Kies en selecteer Audio/Muziek om de meest gangbare muziekformaten te scannen. Bevestig dit met Kies. Onder het venster Vind Bestanden Met: kunt u een vinkje plaatsen bij zoekcriteria. Zo kunt u zoeken naar bestanden met dezelfde artiest, bestandsnaam of aanmaakdatum. Tevreden? Klik in de taakbalk op Scan Nu.

©PXimport

Met het gratis Duplicate Cleaner ziet u direct welke bestanden u dubbel hebt.

5. Duplicaten opschonen

Zodra het scannen naar dubbele liedjes is voltooid, volgt een samenvatting. Hierbij ziet u hoeveel bestanden er dubbel zijn en hoeveel MB of GB ze in beslag nemen. Klik op Afsluiten om terug te gaan naar Duplicate Cleaner. Alle gevonden bestanden staan in het venster gegroepeerd per soort, met daarnaast andere gegevens, zoals de bestandsgrootte en audio tags. Om snel op te schonen, kiest u Selectie Assistent in de taakbalk. Nu kunt u schoonmaakcriteria aanklikken en aangeven welk bestand u wilt bewaren, bijvoorbeeld de nieuwste versie of het bestand met de hoogste bitrate (via het tabblad Selecteer op Audio Tags). Klik op Merk om deze bestanden weg te strepen en kies Afsluiten. Controleer in de lijst of alle doorgestreepte bestanden daadwerkelijk weg mogen. Een bestand dat u toch wilt houden, bewaart u alsnog door het vinkje voor de bestandsnaam weg te halen. Kies vervolgens Bestand verwijderen en kies in het nieuwe venster Verwijder Bestanden. Let op: als u grote aantallen duplicaten hebt, is de betaalde pro-versie nodig om ze gelijktijdig te kunnen verwijderen.

©PXimport

Een muziekalbum dubbel op de computer? De Selectie Assistent verwijdert snel een van de versies.

6. Audiotags updaten

Om uw muziekbestanden op een overzichtelijke manier te ordenen, is het van belang dat de bestanden zijn voorzien van de juiste informatie. Als deze informatie is ingevuld, leest u in uw favoriete mediaspeler de artiest, naam van het liedje, album en jaar van uitgave. Anders zijn deze velden leeg. Om uw muziekcollectie van de juiste 'tags' te voorzien, kunt u gebruik maken van het programma MP3tag, waarvan een Nederlandse versie is te downloaden. Als u MP3tag voor het eerst opent, kiest u Bestand en vervolgens de optie Map wijzigen. Selecteer hier de map waarin uw muziek staat. Vervolgens worden de bestanden gelezen en ingevoerd in de software. Ontbreken er velden of bijvoorbeeld een cd-hoes? Selecteer een liedje of een heel album door erop te klikken en met Shift of Ctrl de overige liedjes aan te klikken. Klik in de taakbalk op Tagbronnen en kies een informatiebron. Voer vervolgens de albumtitel in en kies bij de gevonden muziekalbums de juiste versie. Er staan vaak 'special editions' en live-versies tussen met dezelfde titel, let daar dus op. Vervolgens is de taginformatie handmatig aan te passen. U kunt dit ook direct door laten voeren met een klik op OK. De bestanden worden daarmee direct geüpdate.

©PXimport

Van albumhoes tot de producer van de cd: met MP3tag haalt u alle relevante informatie binnen.

7. iTunes: genres

Nu uw muziekbibliotheek netjes is geordend, wilt u er uiteraard ook 'gesorteerd' naar kunnen luisteren. Door de juiste tags te downloaden, kunt u muziek eenvoudig sorteren op genre, maar met de functie Genius van iTunes kunt u automatisch afspeellijsten maken gebaseerd op muzieksoort. U kunt iTunes downloaden van iTunes.nl. Kies Gratis download om op de downloadpagina te komen. Na de installatie voegt u muziek toe via Bestand / Map aan bibliotheek toevoegen. Afhankelijk van de hoeveelheid muziek die u wilt toevoegen, kan dit even duren. iTunes zoekt zelf ook nog naar ontbrekende metadata. Klik vervolgens in het linkermenu op Genius. Om er gebruik van te kunnen maken, heb u een Apple ID nodig, dat direct is aan te maken. Na het inloggen scant Genius uw iTunes-bibliotheek. Het programma stuurt de gevonden informatie naar iTunes, dat wil zeggen: het bekijkt welke liedjes bij elkaar kunnen staan in een afspeellijst, waarna deze lijsten daadwerkelijk worden aangemaakt. Dit proces neemt enige tijd in beslag. Ondertussen kunt u het programma gewoon gebruiken. Hierna worden de afspeellijsten in tegelvorm getoond. Als u in de bibliotheek een liedje aanklikt, verschijnen soortgelijke liedjes uit uw collectie als Genius-aanbeveling in de iTunes Sidebar, rechts in beeld.

©PXimport

iTunes heeft met Genius een geniale functie in huis om automatische afspeellijsten te maken.

8. iTunes synchroniseren

Als u iTunes gebruikt als muziekspeler kunt u, ook zonder gebruik te maken van Apple's iCloud-dienst, uw bibliotheek synchroniseren met andere computers, en dus ook met computers die zich buiten uw thuisnetwerk bevinden. Dat doet u met behulp van een dienst zoals Dropbox, SugarSync of Syncplicity. Zoek eerst de bibliotheek op. Deze staat standaard in de map Mijn Muziek. De locatie is ook te vinden in iTunes via Bewerken / Voorkeuren en het tabblad Geavanceerd. Selecteer de iTunes-map in Windows Verkenner, kopieer hem via Ctrl+C, ga naar - bijvoorbeeld - uw Dropbox-map en plak de bibliotheek er middels Ctrl+V in. Afhankelijk van de grootte van uw iTunes-map kan het uploaden van de bestanden naar Dropbox enige tijd duren. Ook het downloaden van dezelfde bestanden op een andere computer (synchronisatie) kan enige tijd in beslag nemen. Zodra de synchronisatie voltooid is, opent u iTunes terwijl u de Shift-toets ingedrukt houdt. U wordt gevraagd de iTunes-bibliotheek aan te wijzen via de knop Kiezen. Navigeer naar Dropbox / iTunes en dubbelklik op het bestand iTunes Library. iTunes ziet er nu op elke computer hetzelfde uit. Let op dat de bibliotheek slechts één keer tegelijk kan worden geopend. iTunes kan dus niet op meerdere computers zijn opgestart.

©PXimport

Dankzij een clouddienst als Dropbox kunt u uw iTunes-bibliotheek overal openen.

Last.fm

Last.fm is een muziekplatform waar u mensen kunt vinden die uw muzieksmaak delen. De meeste mensen kennen Last.fm echter hoofdzakelijk als een plaats waar uw 'luistergedrag' wordt bijgehouden. Op de website is snel een account aangemaakt, waarna u de bijbehorende gebruikersnaam en het wachtwoord kunt invoeren in muziekspelers als Spotify en iTunes, of in de elders in dit artikel besproken Mufin Player. Voor alle andere mediaspelers is er de Last.fm Scrobbler, een klein programmaatje voor Windows dat bijhoudt waar u naar luistert. Er is een speciale app van beschikbaar voor smartphones met iOS (iPhone) en het Android-besturingssysteem. Hiermee kunt u uw statistieken bekijken, maar ontdekt u ook nieuwe artiesten, zijn muziekfragmenten te beluisteren en bent u op de hoogte van de nieuwste concertagenda. Last.fm is eigenlijk onmisbaar voor muziekliefhebbers.

©PXimport

Last.fm kan bijhouden waar u naar luistert en laat u nieuwe muziek ontdekken.

9. Cloud-player

In Dropbox kunt u natuurlijk ook een aantal mp3'tjes plaatsen. Door in te loggen op dropbox.com kunt u elk liedje aanklikken en vanuit uw browser afspelen. Het kan echter ook veel eenvoudiger, door gebruik te maken van een complete online mediaplayer. DropTunes is daar een goed voorbeeld van. Surf naar DropTunes en voer de inlognaam en het wachtwoord in van uw Dropbox-account. Klik dan op Login to DropTunes. Links vindt u uw Dropbox-mappen. Navigeer naar de map waarin uw muziek staat, klik op een liedje en druk op de knop Play die u linksboven in beeld ziet. De online player speelt vervolgens alle nummers achter elkaar af en hij stopt dus niet na één liedje, zoals dat wel gebeurt als u uw muziek in Dropbox zelf afspeelt. Op MyZeek vindt u een geavanceerdere Dropbox-speler. Klik op Login with Dropbox, waarna MyZeek verschijnt. Ga wederom naar uw muziekmap en klik op een liedje om de muziek te starten. U hebt nu naast de play- en pauzeknop ook een shuffle- en repeat-functie tot uw beschikking. Ondanks deze extra mogelijkheden geniet DropTunes onze voorkeur, omdat de dienst sneller werkt en een duidelijke vormgeving heeft.

©PXimport

Tover uw Dropbox om tot een eenvoudige, maar volwaardige muziekspeler!

10. Mufin: alles en overal

Met Mufin Player combineert u het beste van de offline en de online wereld. Naast een zeer uitgebreide muziekspeler voor Windows krijgt u ook 2 GB aan gratis online opslagruimte cadeau om muziek op te plaatsen. Daarnaast beschikt Mufin over een brandfunctie, browser en handige functies zoals het automatisch aanmaken van afspeellijsten. Surf naar Mufin.com en klik op Download now. Zodra de installatie is voltooid, wordt u gevraagd om de algemene muziekmap op uw schijf te selecteren. In het volgende scherm wordt gevraagd of u al een Mufin-account hebt. Klik rechtsboven op Nu registeren! om een gebruikersnaam aan te maken. Hiermee krijgt u 2 GB gratis muziekopslag - of 25 GB tegen extra betaling. Vul na registratie uw gegevens in bij het venster Met Mufin verbinden en voltooi de welkomstwizard.

©PXimport

Met Mufin hebt u niet alleen een offline, maar ook een online muziekschijf.

11. Mufin: muziek updaten

De eerste keer laadt Mufin alle muziek uit de door u gekozen map en analyseert het de bibliotheek tot in detail. Het programma zoekt in een online databank naar de juiste tags en de albumhoes, het stemt de volumes op elkaar af en bekijkt welke liedjes bij elkaar passen in genre en sfeer. Dit wordt de 'Overeenkomst' genoemd. De hoeveelheid blokjes in de linkse Overeenkomst-kolom geeft aan welke muziek bij elkaar kan worden gezet in een afspeellijst. Houd de muis op een blokje en klik op Kiezen. Vervolgens wordt een automatische afspeellijst gemaakt, op basis van overeenkomstige liedjes uit uw bibliotheek. Dit gebeurt ook als u op het mufin-logo klikt, naast de bedieningstoetsen, maar dan maakt het programma een standaardlijst met liedjes uit hetzelfde genre. De lijst wordt toegevoegd aan het menu Afspeellijsten, die u links in beeld vindt. Bovenaan vindt u tevens de knop Filter, waarmee u handmatig muziek kunt sorteren. Klik op Vensters en zet een vinkje bij mufin-aanbevelingen. Er verschijnt nu een nieuw venster waarin u suggesties voor artiesten en liedjes krijgt, op basis van de Mufin-website of omdat ze zijn gerelateerd aan de muziek in uw bestaande collectie.

©PXimport

Op verschillende manieren kunt u uw muziekcollectie uitpluizen en gerelateerde nummer bij elkaar plaatsen.

12. Mufin Drive

Als u tijdens de installatie een account hebt aangemaakt, hebt u 2 GB gratis online opslagruimte gekregen om muziek in te bewaren. In de Mufin Player ziet u onder het tabblad Mijn Muziek de knop mufin.drive. Hierin vindt u de muziek die u online hebt staan. Om liedjes te uploaden, klikt u in het hoofdmenu van de bibliotheek (Mijn Muziek / Alle titels) helemaal rechts van een liedje op het bolletje onder de kolom mufin.drive, waarna het versturen direct van start gaat. Als u nu naar Mufin.com surft en inlogt, komt u op My page terecht, een pagina met uw persoonlijke instellingen. Op het tabblad My page vindt u persoonlijke weetjes, zoals welk liedje u het meest heeft afgespeeld. Bij Settings is een Last.fm-profiel in te voeren zodat u kunt scrobblen (waarbij de muziek waar u naar luistert, wordt toegevoegd aan uw profiel). Om op uw persoonlijke mufin drive te komen, moet u echter naar MufinPlayer.com surfen en daar inloggen met uw account. Het scherm oogt als de gestripte versie van de offline Mufin Player, maar dan met zojuist geüploade liedjes in de afspeellijst. Een leuke extra functie hier is de Mood playlist. Als u deze humeurmeter versleept, verschijnt er een automatische afspeellijst met muziek die bij uw stemming past.

©PXimport

Overal uw eigen muziek: de persoonlijke schrijf van Mufin.

13. Uploaden naar Grooveshark

Ook bij de online muziekdienst Grooveshark kunt u een persoonlijke pagina aanmaken waarin u uw eigen muziek kunt uploaden. Surf eerst naar Grooveshark.com. Maak een account aan of log in met uw Facebook- of Twitter-account. Klik vervolgens bovenaan op My Music. In het Songs-menu verschijnen de liedjes die zijn geüpload. Klik op Upload Music om in het uploadscherm te komen. U hebt hiervoor een Java-script nodig, dat - nadat u daar toestemming voor hebt gegeven - automatisch wordt gedownload. Vervolgens verschijnen de lokale mappen in beeld, waarna u kunt aangeven welke liedjes naar uw Grooveshark-account moeten worden gestuurd. Kies Uploaden, waarna het proces start. Zodra het uploaden is voltooid, sluit u af met een klik op Finish, waarna de liedjes in het Songs-menu terechtkomen. U kunt ook eigen afspeellijsten maken in Grooveshark, via de knop Playlists. Kies New Playlist, vul een naam in en sla de nieuwe lijst op. Klik daarna op een liedje in Songs. Dit licht oranje op. Klik op het pijltje en kies Add to playlist en klik de afspeellijst aan die u zojuist hebt gemaakt. Uw muziek en afspeellijsten zijn altijd beschikbaar, ongeacht of u nu inlogt via een browser of vanaf een smartphone.

©PXimport

Ook bij Grooveshark kunt u een eigen muziekpagina maken.

AudioBox

Een volledige cloud-dienst voor alle soorten muziek is te vinden op AudioBox.fm. Deze dienst is niet gratis, maar u kunt hem wel eerst 15 dagen gratis uitproberen. Daarna betaalt u 4 tot 10 dollar per maand voor een pakket met een opslagcapaciteit van 11 tot maar liefst 151 GB. U kunt uw eigen muziek uploaden vanaf uw computer, telefoon of tablet, maar AudioBox werkt ook samen met YouTube, Dropbox, Facebook en Last.fm. Elke afspeellijst die u hebt, kan worden verwerkt in AudioBox. Van de software is ook een app beschikbaar voor de iPhone en voor Android-telefoons. Al uw muziek kan worden beluisterd in de zogenaamde AudioBox Cloud Web Player. De vormgeving daarvan oogt vrijwel hetzelfde als die van iTunes, waardoor de online speler snel vertrouwd aanvoelt.

©PXimport

Bij AudioBox kunt u tegen betaling een cloudbibliotheek met een capaciteit van liefst 151 GB krijgen.

▼ Volgende artikel
Nieuwe Miele koel- en vrieskasten zijn energiezuinig en ergonomisch
Huis

Nieuwe Miele koel- en vrieskasten zijn energiezuinig en ergonomisch

Miele heeft een nieuwe generatie koel- en vrieskasten geïntroduceerd die speciaal zijn ontworpen voor inbouw onder het werkblad. Deze zijn ideaal voor kleine huishoudens en komen met verbeterde energiezuinigheid, meer gebruiksgemak en ergonomische details. Klanten kunnen kiezen uit vier koelkasten en twee vrieskasten.

Bij deze onderbouwapparaten is bukken onvermijdelijk, maar slimme oplossingen maken het gebruik aangenamer. De lades in alle apparaten zijn gemakkelijk uitneembaar, waardoor ze rechtopstaand gevuld, gesorteerd of schoongemaakt kunnen worden. De deurvakken van de koelkasten zijn in hoogte verstelbaar voor meer flexibiliteit.

Het deelbare 'FlexiBoard' glazen plateau biedt variabiliteit, waardoor hoge containers of verpakkingen rechtop en binnen handbereik kunnen worden geplaatst.Bijzonder praktisch in een relatief kleine koelkast is het dynamische koelsysteem 'DynaCool'. Dit zorgt voor een constante temperatuur in het hele interieur, zodat het niet nodig is om de inhoud na het boodschappen doen te herschikken.

De nieuwe generatie wordt compleet gemaakt door uitgebreide, vaatwasserbestendige accessoires, zachte deursluiting dankzij 'SoftClose', de handige 'NoFrost'-functie voor vriezers (geen handmatig ontdooien meer) en netwerkfunctionaliteit.Om een consistent keukenontwerp te garanderen, biedt Miele apparaten met de standaard nishoogte van 82 centimeter, evenals één model per categorie voor de nieuwe comforthoogte van 86 tot 92 centimeter. Dit betekent dat een extra paneel in deze nissen niet langer nodig is. Er is ook een model met uittrekbare trolleys beschikbaar. Hier vervangen uittrekbare elementen de gebruikelijke lades en worden ze direct van bovenaf bediend.

Energiezuiniger

Alle apparaten van de nieuwe generatie zijn aanzienlijk energiezuiniger. De modellen vallen in energieklasse C of D, waardoor ze één klasse zuiniger zijn dan hun voorgangers."We hebben bij de ontwikkeling van deze nieuwe generatie koelkasten bijzondere aandacht besteed aan de combinatie van ergonomie en duurzaamheid," zegt Ursula Wilms van Miele.

Beschikbaarheid en prijzen

Alle modellen uit de nieuwe generatie Miele koel- en vrieskasten zijn per direct verkrijgbaar in de winkels. Exacte adviesprijzen zijn niet bekend gemaakt.

Bekijk hier andere Miele-koelkasten op Kieskeurig.nl:

▼ Volgende artikel
Je tuin zomerklaar maken? Mei is hét moment!
© Olga Gorevan
Huis

Je tuin zomerklaar maken? Mei is hét moment!

Zodra de zon zich vaker laat zien, is het heerlijk om buiten te zijn. Mei is dan ook hét moment om je tuin zomerklaar te maken. Door nu de handen uit de mouwen te steken, zorg je dat alles er straks fris en verzorgd bij staat. Nieuwe planten, gesnoeide hagen, een opgeruimde border – dit is de maand om je tuin die welverdiende opfrisbeurt te geven.

Dit doe je deze maand in de tuin:

  • Zaaien en hagen planten
  • Extra aandacht geven aan nieuwe planten
  • Snoeien
  • Je gazon maaien en bemesten

Het jaar rond lekker bezig zijn in de tuin? Kijk dan op onze tuinkalender.

Zaaien en hagen planten

Hoewel de lente volop bezig is, is het slim om het vliesdoek nog even paraat te houden. Vooral in de eerste helft van mei kan het 's nachts nog flink afkoelen. Na IJsheiligen, op 14 mei, kunnen de kuipplanten en eenjarigen definitief naar buiten. Dan is de kans op nachtvorst vrijwel voorbij. Ook met zaaien kun je nu los. Klaprozen, leeuwenbekjes, korenbloemen, zonnebloemen, madeliefjes of duizendschoon – die mogen allemaal direct de volle grond in. Zomerbollen kun je alvast in potten zetten, dan zijn ze straks makkelijk over te planten naar de border. Heb je plannen voor een nieuwe haag? Wacht daar niet te lang mee. Tot half mei kun je nog heesters en coniferen planten.

Extra aandacht geven aan nieuwe planten

Nieuwe planten hebben in deze periode extra water nodig. Gebruik bij voorkeur water uit de regenton – dat is al op temperatuur en beter voor de wortels. Sproei je met leidingwater? Laat het dan als een fijne nevel op de planten vallen, in plaats van er met harde stralen op te richten. Zo voorkom je schade aan jonge scheuten. Een laag mulch helpt de bodem vochtig te houden en voorkomt dat de aarde uitdroogt. Slakken op pad? Strooi wat zaagsel of fijngemalen eierschalen rond de jonge planten, dat houdt ze op afstand. En vergeet de klimplanten niet: die groeien nu razendsnel en kun je het best op tijd aanbinden.

Lees ook: Slakken in de tuin? 8 tips om ervan af te komen

©Zoiakostina | Zoja

Snoeien

Na IJsheiligen kun je de buxus snoeien. Kies bij voorkeur een bewolkte dag, zodat de jonge snoeipunten niet verbranden in de zon. Ook de liguster, laurier, hulst en haagbeuk kun je nu bijwerken. Controleer wel even of er geen vogelnestje in de haag zit voor je aan de slag gaat. Rozen op stam en perkrozen mag je nu drie tot vijf ogen terugsnoeien. Bij vroegbloeiende struiken zoals ranonkelstruik en spirea knip je de uitgebloeide bloemen weg. Zo steekt de plant zijn energie in nieuwe bloemknoppen. Ook voorjaarsbloeiers zoals tulpen, narcissen, hyacinten, rododendrons en de kerstroos kun je nu ontdoen van oude bloemen. En de fuchsia? Die top je juist, zodat hij mooi vertakt.

Lees ook: Welke snoeischaar voor welke snoeiklus?

©SKT Studio - stock.adobe.com

Je gazon maaien en bemesten

Het is al volop lente, maar een flinke regenbui kan nog steeds voor wateroverlast zorgen. Blijft het water op plekken in de tuin staan of voelt de grond te nat aan? Prik dan met een mestvork in de bodem en beweeg deze voorzichtig heen en weer. Zo kan het regenwater beter wegzakken. En als er toch regen wordt voorspeld: dat is hét moment om je gazon te bemesten. Herhaal dit na een maand om het gras sterk en gezond te houden.

In mei maakt het gras een groeispurt. Je kunt het gazon dan één tot twee keer per week maaien – of je doet mee aan Maai Mei Niet. Door een maand niet te maaien, geef je bijen, vlinders en andere insecten meer bloeiende planten om van te leven. Vind je een hoog grasveld geen gezicht? Maai dan alleen een deel en laat de rest staan.

Niet alleen het gras groeit hard, ook het onkruid laat zich volop zien. Trek het eruit op droge dagen, dan komt het niet makkelijk terug. Schoffelen kan ook, maar wees voorzichtig: de wortels van andere planten kunnen daarbij beschadigd raken. Door bodembedekkers te planten maak je het onkruid bovendien lastiger om terrein te winnen.

Lees ook: Grasmaaien: fluitje van een cent met deze tips