ID.nl logo
Met deze tool update je nu al handmatig naar Fall Creators Update
© PXimport
Huis

Met deze tool update je nu al handmatig naar Fall Creators Update

De update-tool van Microsoft waarmee je je bestaande Windows 10-installatie kunt updaten is bijgewerkt. Je kunt hiermee nu ook buiten Windows Update om de Fall Creators Update downloaden en installeren. Hier lees je hoe dat moet.

Als je niet wilt wachten totdat Microsoft de Fall Creators Update voor jouw computer beschikbaar maakt via Windows Update, kun je nu alvast zelf de update downloaden en installeren in een paar stappen. Inmiddels wordt de update ook op de normale manier uitgerold, dus check ook even Windows Update of er niet al iets klaar staat voor je aan de omweg begint.

Download Windows 10

Sinds Windows 10 uit is, kun je altijd en onbeperkt een installatie-upgrade naar de nieuwste versie uitvoeren. Handig, want op deze manier beschik je vaak sneller over de nieuwste versie van Windows 10, nog voordat deze beschikbaar komt via Windows Update. Dat updaten gaat via een speciale tool, die je kunt downloaden vanaf deze website.

Update-tool

Op de pagina Download Windows 10 vind je bovenaan de knop Update nu (als je tenminste Windows 10 gebruikt). Als je daarop klikt, wordt een klein uitvoerbaar bestand van zo'n 6MB gedownload, genaamd Windows10Upgrade9252,exe. Als je het bestand nu downloadt, heb je als het goed is de juiste versie te pakken. Dat kun je checken door het .exe-bestand te rechtsklikken en via Eigenschappen naar Details te gaan. De Fall Creators Update heeft dan als Productversienummer 1.4.9200.22256.

Start het programma en er wordt meteen gecontroleerd welke huidige versie van Windows 10 je hebt en of er een update beschikbaar voor je is.

©PXimport

Windows-versies

De verschillende versies van Windows 10 bestaan intern uit een versienummer en een buildnummer. Het versienummer geeft de hoofdversie van Windows 10 aan, en bestaat uit de eerste twee cijfers van het jaar en de maand waarin de update beschikbaar is gekomen. Bijvoorbeeld: De huidige Makersupdate heeft als hoofdversie nummer 1703, ofwel uitgebracht in maart 2017.

Een build is eigenlijk een subversie van Windows 10. Kleinere updates voor de hoofdversie van Windows 10 wijzigen dus het buildnummer. Het buildnummer is een reeks van 5 cijfers, een punt en vervolgens nog een aantal cijfers, bijvoorbeeld 14393.693 of 15063.0

Het versienummer van de vorige update van Windows 10 (de 'gewone' Creators Update) is versie 1703 en heeft buildnummer 15063.674. Deze versie kun je met de tool nu updaten naar de Fall Creators Update, versie 1709 build 16299.

©PXimport

Controle

De tool controleert verder ook of je systeemeisen voldoen aan de update en - heel belangrijk - of je voldoende schijfruimte vrij hebt. Er moet namelijk minstens 20 GB vrije ruimte beschikbaar zijn om de download en de update succesvol te laten verlopen.

©PXimport

Update wordt gedownload

Nadat je op de knop Volgende hebt geklikt, wordt de update voor je gedownload. De tool kun je eventueel nu minimaliseren, in de taakbalk word je op de hoogte gehouden van de voortgang. Als de computer opnieuw moet worden opgestart, krijg je vanzelf een melding.

©PXimport

Het downloaden van de update duurt ongeveer een half uur, afhankelijk van de drukte op de servers van Microsoft en je internetsnelheid. Als de download is voltooid, kun je vanuit de tool direct de computer opnieuw opstarten of, door op de knop Later opnieuw starten te klikken, een ander moment kiezen. Let wel: als je niets doet, wordt de computer automatisch na een half uur opgestart, dus zorg er sowieso voor dat je al je werk hebt opgeslagen.

©PXimport

De totale updateprocedure duurt zo'n 30 tot 45 minuten. Tijdens het updateproces hoef je verder geen stappen uit te voeren, alles gaat vanzelf. Na het inloggen op het systeem is de update voltooid en wordt standaard eenmaal Edge geopend met een scherm waarin je kunt zien wat er allemaal nieuw is in de Fall Creators Update.

▼ Volgende artikel
Plastic nat uit de vaatwasser? Dit kun je doen
© AK~AI | ID.nl
Huis

Plastic nat uit de vaatwasser? Dit kun je doen

Je borden, bekers, bestek, zelfs je houten spatels zijn kurkdroog als de vaatwasser zijn programma heeft afgewerkt. Alleen dat vermaledijde plastic bakje is nog helemaal nat. Lastig, helemaal als je het even bent vergeten en een flinke plens waswater over de onderste lade kiepert. Waarom blijft plastic altijd zo lang nat in de vaatwasser, en wat kun je eraan doen?

In dit artikel lees je:

  • Waarom plastic zo lang nat blijft in de vaatwasser
  • Wat je ertegen kunt doen
  • Waarom dat toch niet altijd perfect werkt

Lees ook: Hoe maakt een vaatwasser de vaat eigenlijk droog? Alle technieken uitgelegd

Waarom droogt plastic zo slecht? 

Dat plastic zo slecht droogt, heeft alles te maken met temperatuur. Kunststof is bijzonder slecht in het vasthouden van warmte. Dat is handig als je je prakje snel wilt invriezen, maar een stuk minder als je het aan de lucht wilt laten drogen. Je hebt ongetwijfeld weleens gemerkt dat glazen en borden nog een hele tijd warm blijven nadat de deur van de vaatwasser open gaat. Dat helpt bij het verdampen van het overtollige water. Plastic is binnen een mum van tijd weer op kamertemperatuur, dus dat warmte-effect is er vrijwel niet. 

Gelukkig zijn er een paar dingen die je kunt doen om het probleem iets kleiner te maken. 

Zet de deur open

De meeste vaatwassers zetten de deur automatisch op een klein kiertje als ze klaar zijn. Binnenin blijft het nog een hele tijd warm (dat is goed) en vochtig (dat is niet goed), waardoor het water op het plastic nog steeds niet goed droogt. Gooi de deur meteen lekker ver open, zodat de warme, vochtige lucht uit de vaatwasser kan ontsnappen en het water op het plastic sneller verdampt.

©Miele

Gooi die deur lekker open als het programma klaar is.

Extra dry

Nee, we hebben het niet per se over je gin-glazen: veel vaatwassers hebben een Extra Dry-programma, of iets met een soortgelijke naam. Bij die programma's wordt het drooggedeelte van het programma verlengd. Dat geeft het plastic de kans wat langer warm te blijven en meer water aan de lucht af te geven, zodat het droger is als de deur eenmaal open gaat. 

Zeoliet

Sommige moderne vaatwassers gebruiken zeolietkorrels. Zeoliet is een mineraal dat warmte afgeeft zodra het in aanraking komt met water. Het klinkt een beetje als een marketingbabbel, maar het zeoliet onttrekt continu vocht uit de lucht, waardoor er juist warme, droge lucht overblijft – een beetje zoals in je wasdroger. Het gevolg: plastic komt er een stuk droger uit. Vaatwassers die zeoliet gebruiken zijn doorgaans wel een stukje duurder. 

Glansspoelen

Glansspoelmiddel zorgt er niet alleen voor dat je glazen en kopjes er mooi uitzien, het helpt ook bij het drogen. Het laat het water makkelijker van het servies aflopen, waardoor er minder achterblijft. Gebruik je los glansspoelmiddel? Controleer dan regelmatig of het reservoir nog gevuld is. En als je merkt dat plastic toch slecht droogt, probeer dan eens een ander merk — het effect kan per middel verschillen.

©photopixel

Glansspoelmiddel is niet alleen handig voor glazen, het helpt ook tegen nat plastic.

Theedoek

Hoe fijn een vaatwasser ook is, soms gaat er niets boven de goede oude theedoek. Vooral plastic met een vreemde vorm, zoals diepe bakjes, deksels met clips of aparte drinkflessen, kan lang vocht vasthouden. Neem die er eerst even uit als je langs de vaatwasser loopt en haal de theedoek er even langs, dat scheelt je bij het uitruimen van de vaatwasser een hoop irritatie. 

Conclusie

Het is nooit lekker om de bovenste lade van de vaatwasser open te trekken en een hele plons water over je schone, droge vaat te zien stromen, alleen omdat er een plastic dekseltje nog vol water stond. Dat plastic snel afkoelt en water daardoor niet zo makkelijk verdampt is nu eenmaal zo, maar met een extra lang droogprogramma, genoeg tijd en voldoende glansspoelmiddel zorg je er wel voor dat kunststof zo snel mogelijk droogt. En anders zijn er altijd nog vaatwassers met zeolietkorrels – en theedoeken, natuurlijk. 

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 randloze smartphones voor minder dan 350 euro
© Paulus N. Rusyanto
Huis

Waar voor je geld: 5 randloze smartphones voor minder dan 350 euro

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Daarom speuren we een paar keer per week binnen een bepaald thema naar zulke deals. Een smartphone met een dunne schermrand was jaren geleden nogal prijzig, tegenwoordig vind je ze voor een schappelijke prijs. Wij hebben vijf randloze telefoons voor minder dan 350 euro voor je weten te vinden.

Ramdloze smartphones, ook wel toestellen met een zogeheten full-screen- of edge-to-edge- display genoemd, winnen de laatste jaren steeds meer aan populariteit – en dat is niet zonder reden. Door het minimaliseren van de schermranden hebben deze telefoons een strak en modern design, waarbij het scherm nagenoeg de volledige voorkant van het toestel beslaat. Dit zorgt voor een luxe uitstraling. Bovendien maken fabrikanten optimaal gebruik van de beschikbare ruimte, waardoor zelfs compacte toestellen een groter schermoppervlak kunnen bieden. Voor gebruikers betekent dit een betere balans tussen draagbaarheid en functionaliteit. Daarnaast zijn veel randloze smartphones uitgerust met moderne technologieën zoals in-display vingerafdrukscanners en geavanceerde gezichtsscanners.

Samsung Galaxy A35 5G

De Galaxy A35 5G is een middenklasse smartphone met een helder 6,6-inch Super AMOLED-scherm, een 50 MP hoofdcamera en een krachtige Exynos 1380-processor. Het toestel biedt 5G-connectiviteit en een batterijduur die gemakkelijk een dag meegaat. Met Samsung's One UI 6.1 en een strakke ontwerp is dit een uitstekende keuze voor gebruikers die op zoek zijn naar een betrouwbare en stijlvolle smartphone.

Motorola Edge 40

De Motorola Edge 40 beschikt over een 6,55-inch pOLED-scherm met een verversingssnelheid van 144 Hz, wat zorgt voor vloeiende beelden. Het toestel is uitgerust met een MediaTek Dimensity 8020-processor en een 50 MP hoofdcamera met optische beeldstabilisatie. Dankzij de 68W TurboPower-snellader is de 4400 mAh-batterij snel opgeladen. Het slanke, randloze ontwerp met afgeronde hoeken maakt dit een toestel met een premium uiterlijk.

Nothing Phone (2a)

De Nothing Phone (2a) valt op door zijn unieke, transparante ontwerp en LED-notificatieverlichting en de mogelijkheid om afzonderlijke onderdelen makkelijk te vervangen. Het toestel heeft een 6,7-inch AMOLED-scherm, een MediaTek Dimensity 7200 Pro-processor en een dubbele 50 MP camera-opstelling. Met een batterijcapaciteit van 5000 mAh en ondersteuning voor 45W snelladen biedt deze smartphone goede preraties.

Xiaomi Redmi Note 13 Pro+ 5G

De Redmi Note 13 Pro+ 5G van Xiaomi is uitgerust met een 6,67-inch AMOLED-scherm met een verversingssnelheid van 120 Hz en een resolutie van 1,5K. Het toestel beschikt over een 200 MP hoofdcamera, een MediaTek Dimensity 7200-Ultra-processor en een 5000 mAh-batterij die 120W snelladen ondersteunt. Door het randloze ontwerp en de krachtige specificaties is deze telefoon een uitstekende keuze voor fotografie-enthousiastelingen.

Google Pixel 7a

De Google Pixel 7a biedt een prettige Android-ervaring met regelmatige updates en een uitstekende camera. Het toestel heeft een 6,1-inch OLED-scherm, een Google Tensor G2-processor en een 64 MP hoofdcamera. Met functies zoals Real Tone en Night Sight levert de Pixel 7a indrukwekkende foto's, zelfs bij weinig licht. De telefoon heeft vooral aan de bovenzijde een smalle rand en de cameralens zit daarbij mooi in het display verwerkt. De compacte vormfactor maakt dit toestel ideaal voor gebruikers die een handzame smartphone zoeken.