ID.nl logo
Huis

Juke - Hollands glorie in een muziekdienst

Nederland is sinds kort een streamingdienst rijker. Juke is ontstaan uit een samenwerking met Talpa en Mediamarkt en combineert een muziekbibliotheek van meer dan 40 miljoen nummers met de vier grootste radiostations van Nederland. Wij hadden wel oren naar Juke en mochten de muziekdienst uitproberen.

Je kunt Juke gebruiken via een app op je smartphone of via een webapplicatie in de browser. Als je de dienst gratis gebruikt, krijg je via de app toegang tot de vier grootste radiostations van Nederland, evenals de verschillende substations die daaronder vallen. Zo kun je luisteren naar Radio 10 zoals deze live op de radio is, maar krijg je ook toegang tot stations als Radio 10 Disco Classics en Radio 10 60’s en 70’s Hits. Alle stations laden snel en de geluidskwaliteit is prima. Je kunt helaas niet zien welk nummer er op het moment van luisteren wordt afgespeeld. Een gemiste kans, aangezien het dan eenvoudiger zou worden om nummers die je hoort direct op te slaan om later weer te luisteren.

©PXimport

Want dat is juist de toevoeging van betalend abonnee zijn. Je krijgt toegang tot meer dan 40 miljoen nummers, en daarmee doet Juke niet onder voor Spotify of Apple Music. Net als die diensten kun je ook bij Juke nummers offline opslaan om zonder internet te luisteren. Op de hoofdpagina schotelt Juke je populaire nummers voor, maar ook nieuwe artiesten of albums om te ontdekken. Je kunt natuurlijk ook zelf zoeken naar artiesten of specifieke albums of nummers via de zoekbalk, waarbij Juke op een slimme manier de zoekopdracht automatisch aanvult. Met behulp van icoontjes zie je tijdens het invullen al wat Juke te bieden heeft in de vorm van nummers, albums of artiesten. Het zijn kleine dingen die het vinden van je favoriete muziek toch wat makkelijker maken. Helaas maakt de dienst geen onderscheid tussen albums en singles, wat de resultaten soms een beetje onoverzichtelijk maakt. Gelukkig kun je de resultaten in de browser eenvoudig sorteren op alfabet, jaartal of populariteit.

Friends & Brands

Voor het vinden van verborgen pareltjes, kun je ook de Juke-redacteuren raadplegen. Juke heeft namelijk een aantal bekende Nederlanders uit de radio- en muziekwereld ingelijfd om afspeellijsten samen te stellen. Benieuwd welke muziek Armin van Buuren luistert als hij even geen trance luistert? Of wil je weten wie de band Racoon heeft geïnspireerd om muziek te gaan maken? Je kunt het zelf beluisteren. Zelfs de ‘Even brak chillen’-afspeellijst van Fred van Leer bevat een paar juweeltjes. De lijsten worden ingeluid met een kort fragment waarin de redacteur zelf een introductiepraatje houdt, wat de lijst een leuk persoonlijk gevoel geeft.

Naast artiesten en DJ’s komt het Nederlandse aspect van de dienst ook naar voren in de Playlistst die in samenwerking met merken worden aangeboden. Zo zijn er meerdere afspeellijsten gecureerd door het magazine Linda en hebben Nederlandse labels als Armada en Spinnin’ Records meerdere afspeellijsten beschikbaar gesteld met de nieuwste dancehits. Ook radioshows van Nederlandse DJ’s zoals Tiesto’s Clublife, Hardwell On Air en The Martin Garrix Show kunnen beluisterd worden via Juke. Het resultaat is een enorme collectie aan afspeellijsten en het Nederlandse gevoel druipt er vanaf. Juke slaagt aardig in het aantonen dat wij Nederlanders best verstand hebben van het uitkiezen en maken van muziek.

©PXimport

©PXimport

Ook zijn er verschillende afspeellijsten van Filtr en Digster aanwezig. In de afspeellijsten van Juke is het wel merkbaar dat Talpa een vinger in de pap heeft. Winnaars van The Voice of Holland en bekende artiesten die een rol spelen in Talpa-programma’s krijgen een prominent plekje in de afspeellijsten.

Juke wil duidelijk het werk uit handen nemen wat betreft het cureren van wat je luistert. Dit blijkt niet alleen uit de plaatsing van de redacteuren in de interface en de enorme hoeveelheid afspeellijsten, maar ook uit het feit dat de snelkoppeling naar Mijn Playlists en Mijn Muziek is verstopt achter een hamburgermenu links bovenin het scherm. Of dit erg is, hangt af van de gebruiker. Liefhebbers van vrij toegankelijke (pop)muziek zullen zich met de afspeellijsten die Juke voorschotelt prima kunnen vermaken. De afspeellijsten van Juke sluiten goed aan bij de vier grote radiozenders en bevatten bekende en minder bekende muziek van veel artiesten.
Heb je een wat specifiekere of minder populaire muzieksmaak? Dan zal Juke wat beperkt aanvoelen, zowel op het gebied van afspeellijsten als de verdeling van de muziek in genres. De muziek is vrij kort door de bocht verdeeld onder de genres. Zo heeft Juke wel meer dan genoeg metal, maar valt dit volgens de dienst onder het genre ‘Indie & Rock’. De radiofunctie van dit genre schotelt je dan ook allerlei soorten muziek voor, van Volbeat tot Coldplay en System Of A Down tot Spice Girls. Het is niet mogelijk om binnen genres te zoeken naar subgenres of afspeellijsten die bijvoorbeeld punk of metal bevatten – die heeft Juke overigens ook niet, tenzij je die zelf maakt. Hetzelfde geldt een beetje voor Dance. Artiesten als Martin Garrix en Clean Bandit worden op één hoop gegooid met Moby en Scooter.

Wat afspeellijsten betreft heeft het genre Dance wel genoeg te bieden, maar weer vooral in het populaire segment. Een afspeellijst met hardcore of hardstyle is er niet, terwijl laatstgenoemde toch echt wel typisch Nederlands is. We snappen dat Apple Music geen Defqon 1-afspeellijst heeft, maar dan zou Juke die als typische Nederlandse streamingdienst toch juist moeten hebben?

©PXimport

Overzicht

De grote tegels met redacteuren en afspeellijsten op de hoofdpagina worden niet gepersonaliseerd op basis van je activiteit. Mocht je geen interesse hebben in de redacteuren van Juke, wiens afspeellijsten lang niet altijd regelmatig ververst worden, dan oogt de Home-pagina vrij statisch en ben je al snel geneigd om direct naar je eigen lijsten te navigeren. Het hamburgermenu maakt de dienst overzichtelijk, maar is alleen toegankelijk vanuit het Home-scherm. Als je eenmaal op onderzoek bent uitgegaan in de enorme bibliotheek van Juke of een afspeellijst, moet je afhankelijk van de lengte van je zoektocht eerst een paar keer op Terug drukken om naar Mijn Playlists of Mijn Muziek te gaan. Juke personaliseert de muziekdienst niet echt, maar stimuleert je door de interface ook niet bepaald om dit zelf te doen.

Afspelen

Juke maakt gebruik van Dolby Audio, wat zorgt voor een prima geluidskwaliteit. In de app krijg je de mogelijkheid om te kiezen tussen 48 kbit/s, 192 kbit/s of 320 kbit/s. Het afspelen van muziek is wel even wennen. Bij het selecteren van een nummer van een album of afspeellijst, wordt alleen dat ene nummer aan de afspeelwachtrij toegevoegd en stopt de muziek na het afspelen van dat nummer. Bij het afspelen van een nummer van een afspeellijst of album, wordt de rest van die lijst dus niet automatisch afgespeeld. Om de andere nummers aan de lijst toe te voegen

©PXimport

©PXimport

©PXimport

Het activeren van Shuffle schudt niet de nummers die nog afgespeeld moeten worden door elkaar. In plaats daarvan worden willekeurige nummers uit de hele wachtrij afgespeeld. Doordat nummers die je al beluisterd hebt in gewoon de wachtrij blijven staan, kun je in deze modus dus nummers tegenkomen die je uren eerder in je wachtrij hebt geplaatst. Hoe soepel de radiofunctie werkt, zo verwarrend is de muziekdienst van Juke.

Conclusie

Juke biedt een typisch Nederlands alternatief aan voor mensen die nieuw zijn in de wereld van streaming en radio anno 2018 nog heel belangrijk vinden. Het aanbod aan muziek is breed, maar door de nadruk op het populaire repertoire van de vier grote radiostations is de dienst van Talpa en Mediamarkt vooral interessant voor liefhebbers van populaire en Hollandse muziek. Het maken van afspeellijsten werkt soepel, maar de lijsten zelf zijn nogal verstopt en de wachtrij is wennen. Je merkt dat Juke vooral wil dat je hun afspeellijsten beluisterd, en dat is ook niet per se erg. Voor Juke is Nederlandse radio, Nederlandse artiesten en muziek die de Nederland hitlijsten vult het belangrijkst. Dat is voor veel Nederlanders ook het enige wat ze zoeken bij een muziekdienst, en dat is dan ook de groep waar Juke zich op zou moeten richten. Hopelijk is het een kwestie van tijd voordat Juke of de gebruikers zelf afspeellijsten maken voor genres als metal, dubstep en hardstyle, anders blijft de dienst vrij generiek.

Oké
Conclusie

**Prijs** 9,99 euro per maand, eerste maand gratis **Taal** Nederlands **Platforms** Android, iOS, Mozilla Firefox, Internet Explorer, Chrome, Safari, Sonos **Website** [www.juke.nl](https://start.juke.nl/)

Plus- en minpunten
  • Duidelijke koppeling met radio
  • Overzichtelijk
  • Veel en persoonlijke afspeellijsten
  • Dienst voelt Nederlands
  • Weinig aandacht voor subgenres en niches
  • Manier van afspelen is wennen
▼ Volgende artikel
Facebook en Instagram gratis blijven gebruiken? Zo houd je grip op wat je ziet
Huis

Facebook en Instagram gratis blijven gebruiken? Zo houd je grip op wat je ziet

Gebruikers die deze week Facebook of Instagram openen, krijgen ineens een keuze voorgeschoteld: wil je betalen om geen advertenties meer te zien, of blijf je het gratis gebruiken mét advertenties? Die keuze is vanaf nu verplicht. Sinds november 2023 bood Meta al de mogelijkheid om een betaald abonnement zonder advertenties te nemen, maar tot nu toe was dat geheel vrijblijvend. Wat betekent die verplichte keuze precies? En kun je, als je niet wilt betalen, nog steeds zelf bepalen wat je te zien krijgt?

Waarom moet je nu ineens kiezen?

Meta voert deze verplichte keuze door vanwege aangescherpte Europese privacyregels. De wetgever stelt strengere eisen aan hoe bedrijven data mogen gebruiken voor advertentiedoeleinden. Een gratis dienst met gepersonaliseerde advertenties mag alleen als de gebruiker daar bewust toestemming voor geeft. Meta zet de gebruiker daarom voor het blok: betalen voor een advertentievrije ervaring, of toestemming geven voor het gebruik van je gegevens.

De betaalde abonnementsvorm: wat houdt het in?

Wie zich abonneert op de advertentievrije versie van Facebook en Instagram betaalt 7,99 euro per maand via de app, of 5,99 euro via een browser. Dit bedrag geldt voor één account in het zogeheten Accountcentrum. Wil je meerdere accounts advertentievrij gebruiken, dan betaal je daar extra voor. Meta belooft dat je gegevens in dat geval niet verwerkt worden voor advertentiedoeleinden. Je gebruikt de platformen dan volledig zonder gepersonaliseerde advertenties.

©Meta

Kritiek op het 'pay or consent'-model

Hoewel Meta stelt dat deze keuze in lijn is met de Europese privacyregels, heeft het 'pay or consent' (betaal of geef toestemming) model veel kritiek gekregen. Tegenstanders noemen het een vorm van privacy blackmail: je betaalt om je privacy te behouden, of je geeft die op in ruil voor gratis gebruik en gepersonaliseerde advertenties. Het is de vraag of een 'keuze' wel echt een keuze is als de alternatieven zo ongelijkwaardig zijn.

Niet betalen? Dit doet Meta dan met je gegevens

Kies je ervoor om Facebook en Instagram gratis te blijven gebruiken, dan geef je Meta toestemming om je gegevens te gebruiken voor advertenties. Het gaat dan om gepersonaliseerde advertenties, gebaseerd op je profiel, gedrag op het platform en je interacties met andere websites en apps. Je huidige ervaring blijft grotendeels hetzelfde, maar de verwerking van je gegevens valt voortaan onder strengere Europese regels.

Je kunt later ook kiezen voor advertenties met minder personalisatie. Deze optie gebruikt minder van je gegevens en is iets privacyvriendelijker, maar laat nog steeds advertenties zien. Meta gebruikt dan geen informatie meer over je gedrag op andere sites of eerdere interacties binnen hun platformen. In plaats daarvan worden alleen basisgegevens gebruikt, zoals je leeftijd, geslacht, locatie en activiteit op dat moment. Deze instelling kun je op elk moment inschakelen via het menu Advertentie-instellingen, onder het kopje dat gaat over personalisatie en gegevensgebruik.

Een bredere trend: betalen voor advertentievrije content

De beslissing van Meta om te kiezen voor een betaalde advertentievrije optie staat niet op zichzelf. Steeds meer bedrijven voegen advertenties toe aan diensten die voorheen gratis of advertentievrij waren, of bieden juist een betaalde versie zonder advertenties. Disney+ heeft bijvoorbeeld de optie Standaard met reclame, Videoland biedt meerdere abonnementen aan met reclames en Netflix heeft in een aantal landen ook een dergelijk abonnement (nog niet in Nederland overigens). Vanaf 26 augustus voegt ook Amazon advertenties toe aan Prime Video in Nederland. En het blijft niet bij videostreaming. Spotify biedt al jaren een gratis versie met advertenties naast zijn Premium-abonnement, net als YouTube. Ook op sociale media zie je dezelfde trend. X, voorheen Twitter, heeft een betaalde variant die minder advertenties belooft, al krijg je zelfs met X Premium nog wel wat advertenties te zijn.

©Videoland

Hoe houd je invloed op wat je te zien krijgt?

Ook als je kiest voor de gratis versie van Facebook of Instagram, kun je nog wel degelijk invloed uitoefenen op de advertenties die je te zien krijgt.

Advertentie-instellingen beheren

Ga naar de instellingen van je Facebook- of Instagram-account en zoek naar Advertentievoorkeuren of Advertentie-instellingen. Hier krijg je een overzicht van de interesses die Meta aan jouw profiel heeft gekoppeld. Je kunt deze interesses bewerken, verwijderen of toevoegen. Door dit te doen, geef je Meta een duidelijker beeld van wat je wel en niet relevant vindt. Je kunt ook instellen dat je geen advertenties meer wilt op basis van je activiteit op andere websites en apps.

Advertenties verbergen, rapporteren of de herkomst begrijpen

Bij elke advertentie verschijnt een menu met de optie Waarom zie ik deze advertentie?. Als je daarop klikt, zie je welke informatie Meta heeft gebruikt om jou die advertentie te tonen. Denk aan je interesses, je leeftijd, locatie of het feit dat je eerder een bepaalde pagina hebt bezocht. Vanuit dat scherm kun je direct instellingen aanpassen of interesses verwijderen die niet (meer) bij je passen. Als je een advertentie ziet die je niet interesseert of ongepast vindt, kun je deze ook verbergen of rapporteren. Klik op de drie puntjes bij de advertentie en kies voor Advertentie verbergen of Deze advertentie rapporteren.

Merken of onderwerpen blokkeren

Daarnaast kun je in je advertentie-instellingen specifieke merken of onderwerpen blokkeren die je liever niet voorbij ziet komen. Dit zorgt er niet voor dat advertenties verdwijnen, maar wel dat ze iets minder willekeurig aanvoelen en beter aansluiten op wat je zelf belangrijk of prettig vindt.

Alternatieven: gratis en advertentievrij?

Als de ontwikkelingen bij Facebook en Instagram je zorgen baren en je liever geen advertenties ziet én niet wilt betalen, zijn er maar weinig alternatieven. Volledig gratis, advertentievrije sociale media zijn zeldzaam. De meeste platformen draaien op advertentie-inkomsten of het gebruik van data. Er zijn wel opties die het anders aanpakken. Mastodon, onderdeel van het Fediverse, werkt bijvoorbeeld met open-sourceprincipes en wordt beheerd door community's. Hier zie je weinig tot geen advertenties, maar het bereik is kleiner en de ervaring anders. Ook kun je specifieke niche-platforms of forums opzoeken die zonder advertenties draaien dankzij donaties of vrijwilligers.

De keuze is aan jou

Betalen, de advertenties voor lief nemen of je account opzeggen: de keuze is aan jou. En dat is geen makkelijke keuze. Blijf je bij de gratis versies van Facebook en Instagram? Met de tips in dit artikel kun je in ieder geval nog een beetje grip op je eigen tijdlijn houden.

Lees ook: Je Facebook-account deactiveren of verwijderen


 

▼ Volgende artikel
Een inbouwoven of -magnetron plaatsen? Zo meet je de nismaten goed op
© RossandHelen
Huis

Een inbouwoven of -magnetron plaatsen? Zo meet je de nismaten goed op

Als je een inbouwoven of magnetron wilt plaatsen, begint alles met het opmeten van de nis, oftewel de uitsparing in je keukenkast waar het apparaat in moet komen. Die afmetingen moeten tot op de millimeter kloppen, anders past je nieuwe oven of magnetron niet. Hoe je dat aanpakt en waar je op moet letten, lees je hier. Geen stress: het is makkelijker dan het lijkt!

In dit artikel lees je:

✔ Wat nismaten zijn en waarom ze belangrijk zijn ✔ Hoe je de hoogte, breedte en diepte van de nis nauwkeurig opmeet ✔ Wat de standaard afmetingen zijn van ovens, magnetrons en combimagnetrons ✔ Welk type inbouwapparaat het best past bij jouw keuken en kookstijl

Wat zijn nismaten eigenlijk?

De nismaten van je keuken zijn de binnenafmetingen van de ruimte waarin je de oven of magnetron wilt inbouwen. Je meet dus niet het apparaat zelf, maar de kast waar hij in moet komen. De nismaten bestaan uit drie onderdelen: hoogte, breedte en diepte. De meeste inbouwapparaten zijn afgestemd op standaardmaten, maar er zijn ook uitzonderingen – vooral als je keuken iets ouder is of als je kiest voor een compact model.

Een oven past meestal in een nis van 60 centimeter breed. De hoogte varieert, afhankelijk van het soort apparaat. Zo zijn inbouwovens meestal 60 centimeter hoog, maar compacte modellen van 45 centimeter komen ook vaak voor. Magnetrons hebben doorgaans een hoogte van 38 of 45 centimeter. Combimagnetrons – de handige alleskunners – vallen meestal in de categorie van 45 centimeter hoog.

Zo meet je de nismaten op

De hoogte van de nis meet je van de bovenkant tot de onderkant van de uitsparing. Gebruik een rolmaat en trek die strak – zo krijg je een nauwkeurige meting. Dit is vooral belangrijk bij het kiezen tussen een compacte oven of een standaardmodel.

De breedte van de nis meet je van de linker- naar de rechterkant. Ook hierbij geldt: strak meten voor een betrouwbaar resultaat. De meeste apparaten hebben een standaardbreedte van 60 centimeter, maar het is altijd slim om te controleren wat jouw keuken precies toelaat.

De diepte van de nis is de afstand van de voorkant van de kast tot de achterwand. Zet je rolmaat dus helemaal achterin de nis en trek hem naar voren toe. De meeste ovens en magnetrons passen met een diepte van zo’n 55 tot 60 centimeter, maar ook hier geldt: meten is weten.

Het opmeten gaat het makkelijkst als de nis leeg is – dus als er geen apparaat meer in zit. Zo weet je zeker dat je met de juiste afmetingen werkt.

©Surachetsh

Wat past het beste bij jou?

Heb je je nismaten eenmaal duidelijk in beeld, dan kun je gericht gaan zoeken. Kook en bak je graag en wil je graag taarten, ovenschotels of braadstukken maken? Dan is een volwaardige inbouwoven precies wat je nodig hebt. Gebruik je de oven vooral voor opwarmen, ontdooien of simpele gerechten, dan is een magnetron waarschijnlijk voldoende.

Wil je het beste van beide werelden in één apparaat? Dan is een combimagnetron een slimme keuze. Die heeft de functies van zowel een oven als een magnetron en bespaart je daarmee ruimte – handig, zeker in kleinere keukens.

Klaar om te kiezen?

Als je de afmetingen van je nis goed hebt gemeten én weet welk type apparaat het best bij jouw kookstijl past, kan het eigenlijk niet meer misgaan. Je bent klaar om een oven of magnetron uit te zoeken die niet alleen perfect in je keuken past, maar ook perfect bij jou.