ID.nl logo
Dit zijn de iPhone 6 en de iPhone 6 Plus - groter, beter, méér
© PXimport
Huis

Dit zijn de iPhone 6 en de iPhone 6 Plus - groter, beter, méér

De iPhone 6 is een feit, of moeten we zeggen iPhones? Want zoals verwacht komt Apple met niet één, maar twee nieuwe modellen. Een model dat iets groter is dan de iPhone 5s en een model, de iPhone 6 Plus, dat véél groter is dan de iPhone 5s. Is dat alles dat anders is? Zeker niet. Komt ie!

Afmetingen en ontwerp

Zoals gezegd zijn er twee modellen, de iPhone 6 en de iPhone 6 plus. De iPhone 6 is 138,1 x 67 x 6,9 mm en weegt 129 gram (dat is overigens 17 gram meer dan de iPhone 5s. De iPhone 6 Plus is 158,1 x 77,8 x 7,1 mm en weegt 172 gram.

©PXimport

©PXimport

Zoals verwacht heeft Apple afgerekend met het strakke ontwerp van de iPhone 4, 5 en 5s, en is er voor de iPhone 6 en 6 Plus gekozen voor behoorlijk rondere vormen, waarmee de 6-serie iets weg heeft van het model waar het allemaal mee begon. Uiteraard wél overgoten met een superstrak sausje en een prachtig strakke afwerking, die de 6-serie de luxe uitstraling geven die we van de iPhone gewend zijn.

©PXimport

De ronde volumeknoppen aan de zijkant zijn vervangen voor langwerpigere knoppen (zoals we die kennen van de iPad), verder is de positie van knoppen, aansluitingen enzovoort hetzelfde gebleven.

©PXimport

Display

Je kunt een telefoon wel groter maken, maar als het display niet indrukwekkend genoeg is, heeft het allemaal weinig zin. Uiteraard stelt Apple hier niet teleur. Zoals we gewend zijn hebben beide nieuwe iPhones een Retina display, maar de andere afmetingen zorgen ook voor een andere resolutie.

©PXimport

De iPhone 6 heeft een 4,7 inch display met een resolutie van 1334 x 750, met 326 ppi (pixels per inch). De iPhone 6 Plus gaat daar nog eens dubbel en dwars overheen, met een 5,5 inch display en een resolutie van 1920 x 1080, met 401 ppi. Naast de grootte en de scherpte, schermt Apple met een flink aantal technologische vernieuwingen (zoals een verbeterde polarizer) die de kijkervaring nog een stuk beter moeten maken. Dat laatste zullen we uiteraard met eigen ogen moeten zien.

Processorkracht, batterij én een nieuwe sensor

Zoals verwacht is zowel de iPhone 6 als de iPhone 6 Plus voorzien van de nieuwe krachtigere A8 processor, met bijbehorende M8-coprocessor (die de hoofdprocessor moet ontlasten bij bepaalde taken). Ook hier strooit Apple met behoorlijk wat technische specificaties (zoals het feit dat er een geavanceerd 20 nanometer-proces wordt gebruikt).

©PXimport

Het verloop van de processorkracht

©PXimport

Nog harder zijn de grafische prestaties gestegen

Wat ons echter het meeste boeit, is dat de processor 50% energiezuiniger is dan z'n voorganger, terwijl de iPhone 6 25% sneller is dan z'n voorganger. Dat zou logischerwijs moeten leiden tot een langere levensduur van de batterij, en als we Apple mogen geloven is dat absoluut het geval. Kon je met de iPhone 5s 40 uur genieten van muziek, 10 uur video kijken en 8 uur internetten via 3G, met de iPhone 6 uur voeg je daar 10 uur aan toe voor muziek, 1 uur voor video en 2 uur voor internetten via 3G. De iPhone 6 Plus schakelt nog een tandje hoger, 80 uur muziek luisteren, 14 uur video kijken en 12 uur internetten via 3G. Dat geeft ons oprecht hoop dat de 6-seie een model is dat nu eens niet binnen een paar uur leeg is bij actief gebruik. Overigens noemde Apple tussen neus en lippen door dat de iPhone 6 een barometer bevat, hetgeen onze voorspelling dat de iPhone 6 een weersensor zou bevatten bevestigt. Een kleine aankondiging: maar denk je eens in: miljoenen iPhones overal ter wereld met een barometer. Verzamel die informatie (privacy-alarm!) en je hebt een gigantisch weernetwerk.

Camera's

De camera stelde in eerste instantie enigszins teleur. We hadden op z'n minst een 13-megapixelcamera verwacht, maar in plaats daarvan moeten we het met dezelfde 8 megapixelcamera doen. Althans dezelfde? Dat laatste betwist Apple. Het aantal megapixels is namelijk niet toegenomen, maar er is wel degelijk iets veranderd. Ten eerste is het nu mogelijk om slowmotionvideo's vast te leggen met 240 frames per seconde, dat is twee keer zo langzaam als het vorige model. Als je niets doet met slowmotion video is dat niet boeiend, maar voor wie het gebruikt, is het een verademing, het is vrijwel super slowmotion, daar kun je fantastische video's mee schieten. Daarnaast gebruikt Apple een techniek genaamd Focus Pixels die ervoor moet zorgen dat de iPhone 6 twee keer zo snel scherpstelt als z'n voorganger, en daarmee moet zorgen voor betere foto's. Ook een nieuwe sensor moet daaraan bijdragen, maar dat zijn altijd dingen die we liever zelf ervaren wanneer we foto's maken.

©PXimport

Ook interessant, de mogelijkheid om Timelapse-video's te maken met je iPhone zonder daarvoor een aparte app nodig te hebben. Wederom, niet voor iedereen, maar voor de liefhebber een fantastische nieuwe functie. De FaceTime-camera (beter bekend als de camera aan de voorkant) vangt volgens Apple nu 81 procent meer licht hetgeen moet zorgen voor fantastische beeldkwaliteit, zelfs in donkerdere omgevingen. Daarnaast is de Burst-modus, waarmee je heel veel foto's achter elkaar kunt nemen door de knop ingedrukt te houden, toegevoegd, hetgeen naar wij vrezen alleen maar gaat zorgen voor veel meer meer selfies. Laat die selfie-stick maar vast komen!

©PXimport

Wi-Fi, LTE en het nieuwe bellen

Uitermate goed nieuws voor iedereen die z'n iPhone gebruikt om te internetten (en wie doet dat niet) is het feit dat Apple de connectiviteit van beide nieuwe iPhones een behoorlijke boost heeft gegeven. LTE op je iPhone (bij ons beter bekend als 4G) ondersteunt nu snelheden tot aan 150 Mbps, terwijl er in totaal 20 LTE-frequenties worden ondersteund, hetgeen inhoudt dat je niet hoeft te vrezen dat je naar je snelheid kunt fluiten als je van provider wisselt, of in het buitenland wilt profiteren van 4G (uiteraard met een vakantiebundel). Daarnaast ondersteunen zowel de iPhone 6 als de iPhone 6 Plus het 802.11ac-protocol, hetgeen (potentieel) maar liefst drie keer zo snel is als heg 802.11n-protocol dat gebruikt wordt in de vorige generatie iPhones.

©PXimport

Snelheid is natuurlijk belangrijk, en het is goed nieuws dat Apple tijdens de keynote een technologie genaamd VoLTE aankondigde (Voice over LTE), waardoor er gebeld kan worden via het 4G-netwerk. Briljanter was echter de aankondiging die daarna volgde. Want hoe vaak gebeurt het je dat je geen mobiel signaal hebt, maar wel Wi-Fi? Leuk, maar je kunt er niet mee bellen, tenzij je Skype of FaceTime gebruikt. Daar heeft Apple nu iets op gevonden. , maar met de iPhone, kondigde Apple ook een nieuwe technologie aan die ons inziens briljant is. Telefoongesprekken kunnen namelijk geworden geïnitieerd via WiFi, en daarna worden overgedragen op je mobiele verbinding. Hoe dat precies werkt moeten we nog nader onderzoeken, maar het is typisch zo'n 'subtiele' verbetering die Apple tussen neus en lippen aankondigt en die de manier waarop we onze iPhone gebruiken compleet zal veranderen.

©PXimport

NFC, NFC, NFC!

Dat klinkt wel héél enthousiast, maar dat zijn we dan ook. We wachten al jaren op NFC (Near Field Communication) in de iPhone, en met de iPhone 6 is dat eindelijk realiteit. Wat het inhoudt? Dat je over niet al te lange tijd kunt betalen door met je iPhone even tegen een betaalterminal te tikken. Geen pinpas meer, geen pincode meer, geen gedoe meer met chips die niet werken omdat er stof uit je portemonnee op zit. Tikken, betalen, klaar. Het is absoluut geen uitvinding van Apple, maar het bedrijf kondigde tussen neus en lippen door aan dat het betaalterminals heeft geïnstalleerd bij McDonalds, Disney, Starbucks, Subway en nog een groot aantal andere ketens, hetgeen betekent dat er in één klap draagvlak is. In Nederland zullen we daar nog even op moeten wachten, maar dat is écht maar een kwestie van tijd. We staan aan de rand van een heel nieuwe toekomst als het om betalen gaat. Dat, in combinatie met Apple Pay dat Apple heeft aangekondigd, maakt Apple een gigantische speler op de betaalmarkt, en dat zal in de (nabije) toekomst leiden tot nog veel meer interessante ontwikkelingen.

Prijs en verkrijgbaarheid

Maar dan het belangrijkste...wanneer hebben we hem in handen? In Nederland zal de iPhone 6 beschikbaar zijn op 26 september, in de bekende drie kleuren: goud, zilver en spacegrijs. Er zijn - naast de twee afmetingen - drie modellen verkrijgbaar, 16 GB (699 euro), 64 GB (799 euro) en 128 GB (899 euro). De iPhone 6 Plus is beschikbaar met dezelfde geheugencapaciteiten en gaat respectievelijk 799 euro, 899 euro en 999 euro kosten.

De prijs van de iPhone 5s gaat naar 599 euro voor de 16 GB-variant en 649 euro voor het model met 32 GB.

©PXimport

Tot zover al het nieuwe dat de iPhone 6 ons brengt. Wij zijn enthousiast, al is het vooral vanwege NFC, Apple Pay, de barometer en de nieuwe camerafuncties. Hoe heb jij het ervaren? Ga je hem halen? Of sla je een jaartje over?

©PXimport

Keuze uit vijf leren hoesjes

©PXimport

Of zes siliconen hoesjes

▼ Volgende artikel
Spreek en luister: ChatGPT als gesprekspartner
© Limitless Visions - stock.adobe.com
Huis

Spreek en luister: ChatGPT als gesprekspartner

ChatGPT kan steeds meer en luistert tegenwoordig ook naar de prompts (opdrachten) die een gebruiker inspreekt. Bovendien leest de chatbot zelfs de uitgebreide antwoorden voor. Hardop voorlezen werkt zelfs met negen natuurlijk klinkende stemmen.

In drie stappen laten we de spreek- en luisterfunctie van ChatGPT zien:

  • Spreek prompts in door op de microfoonknop te tikken
  • Laat ChatGPT de antwoorden voorlezen
  • Kies uit negen verschillende stemmen

Typen te veel gedoe? Lees dan zeker ook: Geen toetsenbord meer nodig: laat je stem het werk doen

Opdrachten inspreken

OpenAI heeft de spraakfunctie voor ChatGPT voor iedereen beschikbaar gemaakt. In het begin was deze functie uitsluitend bedoeld voor wie een Plus- of Enterprise-abonnement had. Natuurlijk moet je via de instellingen van je mobieltje toestemming geven aan ChatGPT voor het gebruik van de microfoon. Als dat is geregeld, open je de app en tik je onderaan op de microfoonknop. Een animatie reageert op je stem en als je klaar bent met praten, tik je op het vinkje in de zwarte cirkel. De app zal wat je gezegd hebt razendsnel weergeven. Ben je tevreden over de formulering, dan tik je op het pijltje. ChatGPT genereert meteen het antwoord en onderaan verschijnt opnieuw de microfoonknop om de volgende opdracht in te spreken.

Een animatie reageert op je stem.

Antwoorden beluisteren

Vervolgens druk je in de mobiele versie lang op de tekst die de chatbot heeft gegenereerd, zodat er een aantal functies verschijnt. Daar kies je de opdracht Voorlezen. Na enkele seconden hoor je een stem die het antwoord voorleest.

Bovenaan zie je een klein gedeelte waarin je het voorlezen kunt pauzeren en met twee knoppen kun je de tekst vijftien seconden terugspoelen en vooruitspoelen.

In de desktop-versie van ChatGPT zie je onder het antwoord het pictogram van een luidspreker. Daar moet je op klikken om de stem van ChatGPT te horen. Klik dus niet met rechts op de tekst om in het contextueel menu de opdracht Spraak te selecteren. Daarmee start je de voorleesfunctie van de browser en die is niet zo goed.

Boven de tekst kun je het voorlezen pauzeren.

Over voorlezen gesproken ...

Kinderen vinden het heerlijk!

Kies een andere stem

Zowel in de mobiele versie als in de desktopversie heb je de keuze uit negen stemmen. In de Android- en iOS-versie moet je naar het beginscherm gaan van de app, waar je onderaan je gebruikersnaam ziet staan. Tik op de drie puntjes en selecteer Spraak. Je krijgt de stem te horen; ze klinken natuurlijk. Sol is ‘gevat en ontspannen’ en van Ember zegt de app dat hij ‘vol vertrouwen en optimistisch’ klinkt. Maak je keuze door op Gereed te tikken.

In de desktop-versie klik je rechtsboven op de profielknop om de Instellingen te openen. Ook daar kun je dan een van de negen stemmen selecteren.

Van iedere stem lees je de vermeende eigenschappen.

Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 alles-in-één laserprinters voor een mooie prijs
© Tim Allen
Huis

Waar voor je geld: 5 alles-in-één laserprinters voor een mooie prijs

Bij ID.nl zijn we gek op producten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we daarom binnen een bepaald thema naar zulke deals. Een all-in-one-printer is een handig apparaat voor het scannen, kopiëren en printen van documenten en foto's. De allerbeste afdrukkwaliteit krijg je met een laserprinter. Wij vonden vijf betaalbare modellen voor je.

Een laserprinter maakt gebruik van toner in plaats van inkt om afdrukken te produceren. Toner is een fijn poeder dat met hoge temperaturen op het papier wordt gesmolten. Dit proces zorgt ervoor dat je met grote toners kunt printen, wat betekent dat je langere tijd kunt blijven afdrukken zonder de toner te hoeven vervangen. Laserprinters zijn vaak snel en efficiënt, waardoor ze uitstekend zijn voor gebruik op kantoor. Maar ook als je thuis veel print, bijvoorbeeld als zzp'er, kan een laserprinter uitkomst bieden.

HP Color Laser 179fnw

De HP Color Laser MFP 179fnw is een van de kleinste kleurenlaserprinters in zijn klasse en is daardoor ideaal voor thuisgebruik en plekken waar niet veel plek voor een printer is. Met functies zoals printen, scannen, kopiëren en zelfs nog faxen biedt deze 4-in-1 printer een hoop veelzijdigheid. De afdruksnelheid bedraagt tot 18 pagina's per minuut in zwart-wit en 4 ppm in kleur, met een resolutie van 600 x 600 dpi.

Dankzij de automatische documentinvoer (ADF) voor 40 pagina's en wifi-verbinding is deze printer gebruiksvriendelijk en multi-inzetbaar. Hoewel de afdruksnelheid lager ligt dan bij sommige concurrenten, is zijn compacte formaat juist een pluspunt.

Brother DCP 1610W

De Brother DCP-1610W is een compacte zwart-wit laserprinter die printen, kopiëren en scannen combineert. Met een afdruksnelheid van 20 pagina's per minuut en een resolutie van 2400 x 600 dpi levert hij haarscherpe resultaten. Dankzij wifi-connectiviteit kunnen meerdere gebruikers eenvoudig draadloos printen.

De papierlade biedt plaats aan 150 vellen en het apparaat is voorzien van anti-jam-technologie om papierstoringen tot een minimum te beperken. In vergelijking met de HP Color Laser MFP 179fnw biedt deze printer geen kleurafdrukken, maar hij is wel een stuk sneller met zijn afdrukken.

HP Laserjet Pro 2Z622

De HP LaserJet Pro 2Z622 is geschikt voor onder meer kantooromgevingen. Met afdruksnelheden tot 42 pagina's per minuut en functies zoals dubbelzijdig printen, scannen, kopiëren en faxen is dit een lekker veelzijdige 4-in-1-laserprinter. Het apparaat ondersteunt zowel bekabelde als draadloze netwerken en biedt geavanceerde beveiligingsfuncties.

Canon i-SENSYS MF272wd

De Canon i-SENSYS MF272dw is een monochrome laserprinter en drukt af met en snelheid van 29 pagina's per minuut. Met een resolutie van 2400 x 600 dpi levert hij snelle en scherpe resultaten. Dankzij automatische dubbelzijdige afdrukken, wifi- en ethernetverbinding is hij veelzijdig inzetbaar.

In vergelijking met de Brother DCP-1610W levert deze Canon i-SENSYS MF272dw snellere prestaties en meer connectiviteitsopties, hoewel hij geen kleurendruk ondersteunt; dan moet je toch echt bij de HP Color Laser MFP 179fnw zijn.

Xerox B225 A4

De Xerox B225 is een zwart-wit all-in-one-laserprinter die printen, kopiëren en scannen combineert. Met een afdruksnelheid van maar liefst 34 pagina's per minuut en een eerste afdruktijd van slechts 6,4 seconden is hij goed in te zetten als je veel en vaak print. De printer beschikt over automatische dubbelzijdige afdrukken, een papierlade voor 250 vellen en kan via wifi of een vaste netwerkverbinding met je thuisnetwerk worden verbonden.