iPadOS maakt de iPad eindelijk geschikt voor werk
Apple verraste vriend en vijand door op de WWDC in juni een speciale versie van iOS aan te kondigen voor de iPad: iPadOS. De public bètaversie is uit, we nemen een kijkje wat er binnenkort allemaal mogelijk is met je iPad
Officieel moet je nog wachten tot het najaar om iPadOS – een speciale versie van iOS 13 voor de iPad – te kunnen gebruiken, maar je kunt je online aanmelden voor de bètaversie. Zorg dat je op je iPad naar de website gaat en doorloop de stappen. iPadOS is beschikbaar voor alle nieuwe iPad-modellen, maar ook een paar oudjes zoals de iPad Air 2 uit 2014 en de iPad mini 4 uit 2015 worden ondersteund. Het gaat hier wel uitdrukkelijk om een bètaversie, onze iPad uit 2018 beleefde een aantal crashes gedurende de testperiode.
©PXimport
Wat is er allemaal nieuw?
iPadOS moet van je iPad op den duur een vervanger maken van je laptop, iets wat voorheen nog niet mogelijk was door het gesloten karakter van iOS. Je merkt bij de eerste start meteen dat iPadOS een verbetering is, de icoontjes zijn een stuk kleiner en je kunt widgets op je beginscherm zien. Handig als je meteen een overzicht van je dag wilt. Welke widgets worden weergegeven, bepaal je zelf. Het werken met twee schermen naast elkaar is ook verbeterd. Zo kun je bijvoorbeeld in Safari twee tabbladen tegelijkertijd gebruiken door een tabblad vast te houden en naar de rechterkant van je scherm te slepen, de weergave is geoptimaliseerd voor je iPad. Slideover is een functie die ervoor zorgt dat je twee verschillende apps naast elkaar kunt zien, maar deze optie wordt nog niet door alle apps ondersteund. Je veegt vanuit een app naar boven totdat je dock verschijnt. Sleep een icoontje naar boven en zet het als een tweede venster rechts in beeld neer.
©PXimport
©PXimport
©PXimport
©PXimport
Je iPad als workstation
Deze toevoegingen zorgen ervoor dat je sneller met je iPad kunt werken en de tablet ook echt als een workstation kunt gaan gebruiken. Hierbij hoort natuurlijk ook dat je een betere toegang hebt tot al je bestanden. De app Bestanden is vanaf iPadOS een heuse verkenner, je kunt voorvertoningen van bestanden inzien en sommige documenten meteen draaien of voorzien van annotaties. Druk op een bestand en verander meteen de naam, verplaats het naar een andere map of deel het met anderen. Het is nu ook eindelijk mogelijk om externe opslagmedia te openen vanaf je iPad. Geheel in Apple-stijl moet je hier natuurlijk wel een prijzige adapter voor aanschaffen zodat je een usb-schijf of sd-kaartje op de lightning- of usb-c-poort van je iPad kunt aansluiten. Sommige kaartjes of schijven worden echter nog niet herkend door de app Bestanden, laten we hopen dat Apple dit de komende weken nog verbetert.
©PXimport
Workflow en andere verbeteringen
Al met al is de workflow een stuk verbeterd en belooft iPadOS van je iPad nu echt een volwaardige computer te maken. Net als in macOS Mojave kies je of je een donkere of lichte achtergrond wilt hebben. Als je bovendien vaak presentaties maakt of bezig bent met vormgeving, weet dan dat je lettertypen kunt downloaden uit de App Store om te gebruiken binnen bepaalde apps. Dit maakt je iPad ook weer een stuk flexibeler. Verder zitten er in iPadOS natuurlijk honderden kleine verbeteringen. Zo verschijnen in iPadOS vaker menu’s met opties zodra je op een afbeelding of stuk tekst tikt, heeft de Apple Pencil in iPadOS een lagere latency zodat je het nog meer als een pen aanvoelt en kun je eindelijk tekst invoeren door over je toetsenbord te vegen, QuickPath noemt Apple dit. Het openen van apps gaat sneller dan in iOS en downloads van apps nemen minder ruimte in doordat ontwikkelaars aparte apps voor de iPad in de App Store zetten. Kortom, laat de herfst maar snel komen!