Huawei P30 - smartphone werpt zijn schaduw vooruit
Tijdens de presentatie van de Huawei P30-serie werd de show gestolen door de Huawei P30 Pro, met name vanwege zijn camera’s. De Huawei P30 is echter ook een zeer interessante smartphone, met veel voordelen en een vriendelijker prijskaartje.
Kan ik nog veilig voor Huawei kiezen? Huawei ligt de laatste tijd heftig onder vuur. Zo zijn er (vooralsnog ongefundeerde) Amerikaanse beschuldigingen van spionage en hangt het Chinese bedrijf een handelsverbod boven het hoofd, waardoor het geen zaken meer mag doen met bedrijven die gevestigd zijn in de VS. Dit kan grote gevolgen hebben voor de ondersteuning van de Huawei P30: deze kan in dat geval waarschijnlijk geen Android-updates meer ontvangen, mogelijk wel beveiligingsupdates. In deze review nemen we de ontwikkelingen niet mee in het oordeel. Toch is het aan te bevelen om voor een (eventuele) aanschaf na te gaan wat de actuele stand van zaken is.
©PXimport
De Huawei P30 is niet zo overdreven als de P30 Pro als je bijvoorbeeld kijkt naar de camera’s, specificaties en beeldscherm. De gewone P30 zal daardoor altijd in de schaduw blijven staan van zijn grotere broer, terwijl de Huawei P30 eigenlijk niet veel minder is en best wel wat meer aandacht verdient. Bovendien is de prijs natuurlijk een stuk gunstiger en is er voor de muziekliefhebber en gamer een 3,5 mm aansluiting, wat helaas steeds zeldzamer wordt in deze prijsklasse. Want goedkoop is de P30 nog altijd niet, met een adviesprijs van 750 euro. Wel valt te verwachten dat een flinke prijsdaling inzet, vooral na de tumult rondom het merk Huawei. Op het moment van schrijven valt de P30 al voor zo’n 550 euro te krijgen.
Geen zoom, wel nachtkijker
De camera van de Huawei P30 Pro steelt de show, onlangs kwam hij nog als beste uit de vergelijkende test. De reguliere P30 doet daar niet heel veel voor onder. De periscopische zoomlens ontbreekt helaas, waardoor je niet 10x optisch in kunt zoomen of zelfs tot 50x digitaal. De drie lenzen aan de achterzijde bieden wel een groothoeklens en een zoomlens die tot 5x inzoomt. Dat is nog altijd prima.
De techniek die Huawei gebruikt om in donkere omstandigheden alsnog zaken vast te leggen is wel gebleven, en dat maakt de camera van de P30 alsnog ongekend goed. Zelfs op locaties waar je zelf niets ziet, is de camera van de P30 alsnog in staat zijn omgeving vast te leggen in een klik. Ook kun je de nachtmodus inzetten voor foto’s waar nauwelijks ruis te zien is, zelfs midden in de nacht. Je kunt zelfs de sterrenhemel fotograferen. Iets wat andere smartphones nog niet eens bijna lukt.
©PXimport
Bouwkwaliteit
Als je kijkt naar het ontwerp van de smartphone, dan is het onmiskenbaar Huawei. De glazen gekleurde achterzijde valt positief op. Wij kregen de aurora versie te testen, die zo mooi is dat je hem bijna niet in een hoesje durft te plaatsen. Toch is dat aan te bevelen, glazen smartphones zijn kwetsbaar, vingerafdrukgevoelig en bovendien is de Huawei P30 niet waterdicht. In tegenstelling tot de luxere Pro-uitvoering zijn er geen afgebogen schermranden aan de zijkant en is het scherm - en dus het toestelformaat - een stuk compacter. De Huawei P30 beschikt over een Full-HD 6,1 inch oledscherm. Hierbij heeft Huawei gekozen voor een druppelvormige scherminkeping en een langwerpige beeldverhouding van 19,5 bij 9. Het oledpaneel is qua kleurweergave en helderheid dik in orde. Ook zit er achter het scherm een vingerafdrukscanner, die prima werkt.
©CIDimport
©CIDimport
Specificaties
De Huawei P30 draait net als vrijwel alle Huawei-smartphones op een eigen Kirin-processor. Samen met de Pro uitvoering beschikt de P30 de snelste Kirin980. Op de prestaties valt dus niks aan te merken. Soms komt er wel eens vertraging voor, wat meer te maken lijkt te hebben met Huawei’s EMUI-Androidvariant, dan met de chipset.
De Huawei P30 komt met 128 of 256GB aan opslag. Dat is ruim voldoende, maar wie meer nodig hebt kan dit uitbreiden met een geheugenkaart. Erg jammer is wel dat je geen standaard micro-sd-geheugenkaartje kunt plaatsen, maar Huawei’s eigen nm-geheugenkaartjes. Die dus een eigen formaat hebben en prijziger zijn.
©CIDimport
©CIDimport
Accuduur
De accuduur van de Huawei P30 is in orde. Op papier beschikt de smartphone over een accucapaciteit van 3650 mAh. Dat is niet opvallend groot, maar het toestel werkt wel redelijk energiezuinig, waardoor een accuduur van anderhalf à twee dagen prima mogelijk is. Afhankelijk van hoe intensief je het toestel gebruikt natuurlijk.
Uiteraard hebben de apps die je gebruikt en hoe lang je het scherm aan hebt staan grote invloed op de accuduur. Maar zo ook de software: EMUI. Deze Androidschil van Huawei is erg ingrijpend en helaas heeft dat geen positief effect op de stabiliteit van Android. Ook kun je zelf weinig controle uitoefenen op het actief houden van achtergrondprocessen en is voor knutselaars de bootloader afgesloten. Vooral met het oog op een mogelijke ban van Google, is een open bootloader cruciaal voor wie handmatig de laatste Androidversie op het toestel wilt installeren.
Een ander nadeel van EMUI is dat er veel onnodige apps worden voorgeïnstalleerd. Natuurlijk kun je de nodige Huawei-apps en diensten verwachten. Maar reclame als de Booking.com- en Facebook-app mogen niet op een toestel in deze prijsklasse. De map Top Apps, die alleen als doel heeft reclame te maken voor (veelal onnodige) apps spant hierbij al helemaal de kroon, op een negatieve manier.
Alternatieven voor de Huawei P30
De Huawei P30 kies je als je een hele goede camera-smartphone zoekt, zonder dat je daar meteen extreem diep voor in de buidel hoeft te tasten. Je hebt de beschikking over een handzame krachtige smartphone, met een prima scherm en accuduur. Muziekliefhebbers kunnen bovendien opgelucht ademhalen: de koptelefoon kan gewoon aangesloten worden. Andere zaken ontbreken wel, zoals draadloos opladen en een waterdichte behuizing. Ook de EMUI-software is nog altijd een ernstig zorgenkindje bij Huawei-smartphones.
Qua camera kun je in deze prijsklasse lastig beter krijgen. De Galaxy S10 van Samsung komt in de buurt. Maar de software en mogelijke gebrek aan vertrouwen in Huawei kunnen redenen zijn om toch te kijken naar andere smartphones. In die gevallen zijn bijvoorbeeld de Asus Zenfone 6 of OnePlus 7 alternatieven met vergelijkbare prijskaartjes.
Conclusie
De Huawei P30 is een smartphone die altijd in de schaduw zal blijven staan van de Pro-uitvoering. Toch krijg je bij de reguliere P30 nog altijd de geweldige nachtcamera voor een lagere prijs. Het ontwerp en het bescheiden formaat zijn prettig, maar aan de softwarekant valt er nog altijd heel veel aan te merken op Huawei.
**Prijs** € 749,- **Kleuren** Grijs, blauw, paarsblauw **OS** Android 9.0 (EMUI 9) **Scherm** 6,1 inch oled (2340 x 1080) **Processor** 2,3 Ghz octacore (Kirin980) **RAM** 8GB **Opslag** 128GB **Batterij** 3.650 mAh **Camera** 40, 16, 8 megapixel (achter), 32 megapixel (voor) **Connectiviteit** 4G (LTE), Bluetooth 5.0, wifi, gps, nfc **Formaat** 14,9 x 7,1 x 0,8 cm **Gewicht** 165 gram **Overig** vingerafdrukscanner achter scherm, dualsim, 3,5 mm jack **Website** [https://consumer.huawei.com](https://consumer.huawei.com/nl/)
- Camera
- Formaat
- Prestaties
- Emui
- NM-geheugenkaart ipv micro-sd