ID.nl logo
Huawei Mate 20 - Mate met mate
© PXimport
Huis

Huawei Mate 20 - Mate met mate

De Huawei Mate 20 smartphone-serie komt in drie smaken: de budgetuitvoering Huawei Mate 20 Lite, de overdreven Huawei Mate 20 Pro en dit tussenmaatje, de Huawei Mate 20. Hoe indrukwekkend deze smartphone is, vertellen we in deze review.

De Huawei Mate 20 Pro is zonder twijfel de mooiste smartphone van 2018. Ook waren we enorm onder de indruk van de prestaties, beeldkwaliteit en camera. Hoewel Huawei zich enorm heeft uitgesloofd met de Mate 20 Pro, ligt de prijs behoorlijk hoog: zo’n 930 euro. De gewone Huawei Mate 20 is nog altijd een flinke uitgave, maar wel wat bescheidener qua prijs: 660 euro. Dit prijsverschil is te verklaren met iets minder specificaties, een LCD-scherm (in plaats van oled) dat niet gebogen afloopt aan de zijkanten en de lenzen aan de achterzijde zijn anders. Opvallend is dat je niet alleen inlevert, ten opzichte van de Mate 20 Pro. De Mate 20 beschikt namelijk over een koptelefoonpoort en de vingerafdrukscanner zit niet onder het scherm, maar op de achterzijde. Dat is misschien geen ideale locatie, maar werkt wel net even accurater.

©PXimport

Huawei Mate 20 vs. Huawei Mate 20 Pro

Verder krijg je met de Huawei Mate 20 grotendeels hetzelfde als de Pro-uitvoering. Het toestel heeft een vrij fors formaat, dankzij het enorm grote 6,5 inch beeldscherm (17 cm in diagonaal). Dunne schermranden met een druppelvormige inkeping en een 18,7 bij 9-schermverhouding zorgen ervoor dat vrijwel de gehele voorzijde van het toestel uit scherm bestaat. Ondanks dat de Huawei Mate 20 over een full-HD LCD-paneel bestaat, is de beeldkwaliteit nog dik in orde als het op helderheid en kleurweergave aankomt. Het contrast mag ietsje beter, witte vlakken komen soms wat grauw uit de verf.

De Mate-serie is vergelijkbaar bent Samsung’s Galaxy Note serie. De stylus ontbreekt dan wel, maar de vakjes bij het grote scherm, goede camera, forse accucapaciteit en krachtige specificaties kunnen aangevinkt worden. De Mate 20 beschikt over een Kirin 980-processor met 6GB aan werkgeheugen, gepaard met een accucapaciteit van 4.000 mAh (en een indrukwekkende snellader). Dat verschilt nauwelijks ten opzichte van de Pro-uitvoering (zelfde processor met 8GB werkgeheugen en 4.200 mAh). De prestaties zijn dan ook om de vingers bij af te likken. Het toestel reageert vlot en scoort uitstekend in de prestatiebenchmarks. Tel daarbij op dat de accuduur bij gewoon gebruik zo’n twee dagen is en je kunt tot de conclusie komen dat de Mate 20 smartphone zijn prijsklasse met zijn prestaties en accuduur aftroeft en maar ietsje inlevert ten opzichte van de Mate 20 Pro.

de Mate 20 smartphone troeft zijn prijsklasse af met zijn prestaties en accuduur

-

Camera: 3 zoomniveaus

Kijken we naar de camera-resultaten, dan kun je een vergelijkbare conclusie trekken. Concurrenten in dezelfde prijsklasse, zoals de OnePlus 6T worden op cameragebied overtroefd. De Mate-serie valt sowieso op, allereerst door zijn drie cameralenzen aan de achterzijde, die in een vierkant blok met de flits verwerkt zitten. De hoofdlens van 12 megapixel en een diafragma van f/1,8 wordt vergezeld door een telelens en een groothoeklens. Hierdoor heb je in theorie drie zoomniveaus zonder kwaliteitsverlies: 0,6x, 1x en 2x. En geloof mij, die drie camera’s zijn niet alleen om uit te sloven, want wanneer je deze zoomniveaus tot je beschikking hebt, wil je niet meer anders.

De camera’s van de Mate 20 zijn eveneens uitgerust met scene- en objectherkenning, wat van Huawei het stempel ‘AI’ meekrijgt. Wanneer je een foto maakt, wordt automatisch herkend wat je fotografeert en past de smartphone vast de optimale instellingen en bewerkingen toe. Handig, hoewel je foto niet in alle gevallen beter uit de bus komt. Soms zijn de bewerkingen wel erg ‘overdreven’. De foto’s zijn, ongeacht je de herkenning aan of uit zet van hoge kwaliteit. Ook bij weinig licht is er opvallend weinig ruis, en is er een indrukwekkende nachtmodus achter de hand als het heel erg donker is. Alhoewel beweging bij de nachtmodus wel al snel funest is voor je foto.

Ook is er een portretmodus aanwezig, die overigens ook met de frontcamera gebruikt kan worden voor je selfies. Je kunt de achtergrond vervagen, maar ook zwart maken. Helemaal grappig is het Lamellen-effect, waarbij de achtergrond wordt vervangen met lichtstrepen. De gezichtsherkenning in de portretmodus werkt prima, maar hij verslikt zich wel gemakkelijk. Een koptelefoon wordt bijvoorbeeld half afgesneden.

©PXimport

©CIDimport

©CIDimport

©CIDimport

De Huawei Mate 20 heeft drie zoomniveau's, wat een enorme verrijking is.

Nano Memory-opslaggeheugen

Voor je foto’s, maar natuurlijk ook voor het Android-besturingssysteem, apps en andere bestanden krijg je 128GB opslag ter beschikking. Dat is ruim voldoende, hoewel de Pro-versie 256GB heeft. Sla je veel gegevens op of wil je graag makkelijk bestanden uitwisselen van je smartphone naar je andere apparatuur, dan is een geheugenkaartslot natuurlijk uitermate handig. Er zit een geheugenkaartslot in de Mate 20, maar je gewone micro-sd geheugenkaartje niet in past. Nee, hier past (naast een optionele tweede simkaart) alleen een Nano Memory-geheugenkaartje. Deze worden door Toshiba geproduceerd, in opdracht van Huawei. Kortom, het is geen industrie-standaard en ik betwijfel ten zeerste of dat het ook ooit gaat worden, want deze geheugenkaartjes zijn trager, hebben minder opslagcapaciteit (max. 256GB) en zijn duurder. De enige meerwaarde die Nano Memory biedt is het formaat, dat nóg een stapje kleiner is. Als eindgebruiker heb je dus alleen maar hinder van deze keuze van Huawei, want je moet sowieso een nieuw geheugenkaartje kopen, welke bovendien niet meer in andere apparatuur te gebruiken is.

©CIDimport

©CIDimport

Android Oreo met EMUI 9

De Huawei Mate 20 draait op Android 9, met Huawei’s eigen EMUI-softwareschil. En dat EMUI, dat is helaas altijd al een zorgenkindje geweest. Huawei past Android tot op de kleinste details aan, en waarom, dat is de vraag, aangezien een Android zonder EMUI beter en stabieler draait. Zo is EMUI behoorlijk rigoureus in het afkappen van achtergrondprocessen om de accuduur te verbeteren, maar waardoor sommige apps niet optimaal werken. Als gebruiker heb je hier weinig controle over. Maar het mag wel gezegd worden: er is merkbare verbetering in Huawei’s recentste versie: EMUI 9. Ten opzichte van EMUI 8 heeft Huawei de Nederlandse spellingscontrole over de skin gedraaid en gezorgd dat woord-afbrekingen kloppen. Een kleine verbetering, maar een wereld van verschil.

Ander verbeterpunt van Huawei’s EMUI is de ingebouwde reclame, die Huawei Top Apps noemt. Voorgeïnstalleerde reclame zoals Ebay, Booking.com, Facebook en zelfs een overbodige virusscanner van Avast zijn gewoonweg misplaatst, vooral op een smartphone in deze prijsklasse. Uiteraard vind je ook veel Huawei-diensten op de Mate 20, zoals een tweede applicatiewinkel, tweede gezondheids-app en verschillende Huawei-diensten die via een Huawei-account lopen. Heel storend is het niet, overbodig wel. Fijn is wel dat de Mate-serie nog altijd over een afstandsbedieningsapplicatie beschikt, waarmee je via de infraroodpoort van de smartphone je televisie kunt bedienen.

Conclusie: Huawei Mate 20 kopen?

Wie graag een grote, krachtige smartphone zoekt en bereid is om daarvoor redelijk te betalen, heeft met de Mate 20 een prima toestel. Natuurlijk heeft Huawei zich niet zo uitgesloofd zoals dat wel het geval is met de duurdere (en betere) Mate 20 Pro en Samsung Galaxy Note 9, maar de Mate 20 is nog altijd erg krachtig met een uitstekende accuduur, camera en een prettig groot scherm. Echter blijft Huawei’s EMUI-software een zorgenkindje, wie die zorgen deelt kan voor een vergelijkbaar bedrag ook een iPhone 8 Plus overwegen.

Goed
Conclusie

**Prijs** €659,- **Kleuren** Blauw, zwart **OS** Android 9.0 **Scherm** 6,5 inch lcd (2244 x 1080) **Processor** 2,6 Ghz octacore (Kirin 980) **RAM** 6GB **Opslag** 128GB (uitbreidbaar met NM-kaart) **Batterij** 4.000 mAh **Camera** 12, 16 en 8 megapixel (achter), 24 megapixel (voor) **Connectiviteit** 4G (LTE), Bluetooth 5, wifi, gps, nfc, infraroodsensor **Formaat** 15,8 x 7,7 x 0,8 cm **Gewicht** 188 gram **Overig** usb-c, draadloos opladen **Website** [https://consumer.huawei.com](https://consumer.huawei.com/nl/phones/mate20/)

Plus- en minpunten
  • Accuduur
  • Camera
  • Groot, helder scherm
  • EMUI
  • Nano Memory
▼ Volgende artikel
Je digitale leven is (heel!) kwetsbaar: hoe goed ben jij beschermd?
© NongAsimo
Huis

Je digitale leven is (heel!) kwetsbaar: hoe goed ben jij beschermd?

Online veiligheid gaat allang niet meer alleen over het beschermen van je laptop of smartphone tegen virussen. Cybercriminelen richten zich niet alleen op apparaten, maar ook op jouw identiteit, bankgegevens en persoonlijke informatie. Op je complete digitale leven dus! Welke gevaren loop je en – belangrijker – hoe kun je jezelf daartegen beschermen?

Partnerbijdrage - in samenwerking met Bitdefender

De gevolgen van een cyberaanval kunnen ingrijpend zijn, variërend van financiële schade tot identiteitsfraude en privacylekken. Wat zijn de gevaren van vandaag de dag, en hoe kun je jezelf beschermen?

Identiteitsdiefstal: jouw gegevens in de verkeerde handen

Met zoveel persoonlijke informatie die we online delen, is identiteitsdiefstal een reëel risico geworden. Cybercriminelen kunnen je gegevens bemachtigen via datalekken, phishing of gehackte accounts. Zodra ze toegang hebben tot jouw naam, adres, burgerservicenummer of andere persoonlijke gegevens, kunnen ze zich voordoen als jou om frauduleuze leningen af te sluiten, je bankrekening te plunderen of zelfs nieuwe creditcards aan te vragen op jouw naam.

Bovendien wordt identiteitsfraude steeds vaker ingezet voor andere criminele activiteiten, zoals het witwassen van geld of het omzeilen van beveiligingsmaatregelen bij online diensten. De gevolgen kunnen ver reiken: naast financiële schade kun je ook juridische problemen krijgen als jouw identiteit wordt misbruikt voor illegale transacties.

Financiële fraude: phishing en scams

E-mails, sms'jes en nepwebsites die zich voordoen als betrouwbare instanties worden steeds overtuigender. Phishing-aanvallen proberen je te verleiden om inloggegevens of bankinformatie in te vullen. Een kleine fout kan grote financiële gevolgen hebben. Denk aan spookfacturen, nepbetalingsverzoeken of WhatsApp-fraude, waarbij criminelen zich voordoen als een bekende en je om geld vragen. Ook creditcardfraude neemt toe, waarbij criminelen jouw kaartgegevens stelen en misbruiken.

Naast phishing worden ook andere vormen van online oplichting steeds populairder, zoals investeringsfraude. Cybercriminelen lokken slachtoffers met nepaanbiedingen voor cryptovaluta, vastgoed of aandelen, en verdwijnen zodra ze je geld binnen hebben. Dit soort oplichtingspraktijken maken gebruik van psychologische manipulatie en nepgetuigenissen om betrouwbaar over te komen.

©Thawatchai Images

Dark web en datalekken: jouw gegevens verhandeld

Grote bedrijven en platforms worden regelmatig gehackt, waardoor miljoenen persoonsgegevens op straat komen te liggen. Wachtwoorden, e-mailadressen en creditcardgegevens belanden op het dark web, waar ze voor een paar euro verkocht worden aan criminelen. Wie meerdere accounts met hetzelfde wachtwoord gebruikt, loopt extra risico: één gelekt wachtwoord kan toegang geven tot meerdere diensten, zoals e-mail, sociale media en bankrekeningen.

Daarnaast kunnen cybercriminelen gestolen gegevens gebruiken om gerichte aanvallen op individuen uit te voeren. Dit kan variëren van afpersing met gelekte privéfoto's tot gerichte phishing-aanvallen waarbij criminelen zich voordoen als je bank of werkgever.

Ransomware: je bestanden gegijzeld

Ransomware is een van de gevaarlijkste cyberdreigingen van dit moment. Dit type malware versleutelt je bestanden en eist losgeld om ze weer toegankelijk te maken. Vaak beloven criminelen de bestanden vrij te geven na betaling, maar dat is geen garantie. Zonder goede bescherming kan een ransomware-aanval al je foto's, documenten en belangrijke gegevens in een klap ontoegankelijk maken.

Een toenemende trend is dubbel afpersing (double extortion). Hierbij versleutelen criminelen niet alleen je bestanden, maar dreigen ze ook om gevoelige informatie openbaar te maken als je niet betaalt. Dit kan extra druk uitoefenen op zowel particulieren als bedrijven om aan de eisen van de aanvallers te voldoen.

Gevaren van openbare wifi

Gratis wifi in cafés, hotels en luchthavens lijkt handig, maar het brengt serieuze risico's met zich mee. Cybercriminelen kunnen een openbaar netwerk manipuleren om jouw internetverkeer te onderscheppen. Denk aan afgeluisterde wachtwoorden, gestolen inloggegevens of onderschepte betaalgegevens. Zonder extra beveiligingsmaatregelen loop je ongemerkt gevaar.

Bovendien maken criminelen gebruik van zogeheten 'man-in-the-middle'-aanvallen, waarbij ze zichzelf tussen jou en de website plaatsen die je bezoekt. Zo kunnen ze jouw communicatie onderscheppen en zelfs aanpassen zonder dat je het doorhebt. Dit kan leiden tot identiteitsdiefstal of het stelen van financiële gegevens.

Hoe bescherm je jezelf tegen al deze dreigingen?

Een compleet beveiligingspakket kan je helpen om deze risico's te minimaliseren. Een oplossing zoals Bitdefender Premium Security biedt meerdere lagen bescherming tegen de moderne cyberdreigingen:

  • Bescherming tegen nieuwe en bestaande dreigingen: Of het nu gaat om malware, ransomware of virussen, Bitdefender houdt je gegevens veilig.

  • Anti-phishing bescherming: Herkent en blokkeert nepwebsites die je inloggegevens of bankinformatie willen stelen.

  • Anti-scam beveiliging: Beschermt tegen valse e-mails en verdachte websites die proberen je op te lichten.

  • VPN voor privacy en anoniem internetgebruik: Voorkomt dat hackers of bedrijven je online activiteiten volgen, ideaal voor openbare wifi-netwerken.

  • Password Manager: Houdt je wachtwoorden veilig en voorkomt dat je kwetsbaar bent voor gestolen inloggegevens.

  • Automatische updates en real-time bescherming: Voorkomt dat je slachtoffer wordt van nieuwe dreigingen door continu up-to-date te blijven.

Met de juiste bescherming verminder je het risico op identiteitsfraude, financiële schade en datalekken aanzienlijk. Cybercriminelen worden steeds slimmer, maar met goede beveiligingsmaatregelen blijf je hen een stap voor. Zorg dat je online veiligheid net zo serieus neemt als je fysieke veiligheid – want de gevolgen van een hack kunnen minstens zo ingrijpend zijn.

Bescherming: het blijft persoonlijk Niet iedereen heeft behoefte aan dezelfde opties voor bescherming. Daarom kun je bij Bitdefender kiezen uit meerdere pakketten, al naar gelang wat je zelf belangrijk vindt. Klik hier om het complete beveiligingsportfolio te bekijken.

▼ Volgende artikel
Houtskool, elektrisch, gas of kamado: welke barbecue past bij jou?
© RasaBasa
Huis

Houtskool, elektrisch, gas of kamado: welke barbecue past bij jou?

Een barbecue kiezen is niet zo eenvoudig als het lijkt. Zodra je gaat zoeken, ontdek je dat er een enorme variatie is aan soorten, maten en merken. De drie hoofdtypen – houtskool, gas en elektrisch – hebben elk hun eigen kenmerken en voordelen. En dan is er natuurlijk ook nog de kamado. Wij helpen je kiezen.

Dit artikel in het kort We kijken naar de voor- en nadelen van respectievelijk • Houtskoolbarbecues • Gasbarbecues • Elektrische barbecues • Kamado's

Lees ook: BBQ'en zonder burenruzie: tips om rookoverlast te beperken

Houtskoolbarbecue: voor de liefhebber van traditie en smaak

De houtskoolbarbecue is de klassieke keuze en wordt vaak gezien als de enige echte manier van barbecueën. Het vergt wat meer geduld om de kolen op temperatuur te krijgen, maar de beloning is een intense, rokerige smaak die bij andere barbecues moeilijk te evenaren is. De bereiding is een proces op zich: eerst moet je de kolen aansteken en wachten tot ze heet genoeg zijn. Dit kan dertig tot veertig minuten duren, afhankelijk van het type houtskool of briketten dat je gebruikt. Vervolgens moet je de temperatuur regelen door de luchttoevoer aan te passen, iets wat oefening vergt maar barbecueën ook een ambacht maakt.

Houtskoolbarbecues zijn er in alle soorten en maten, van kleine, draagbare modellen tot grote grillstations. Bekende merken zijn Weber, bekend om hun klassieke kogelbarbecues, en Napoleon, dat zich onderscheidt met robuuste modellen en slimme temperatuurregeling. Big Green Egg is een bekende naam binnen het segment van kamado-barbecues, een speciale variant van de houtskoolbarbecue waar we later dieper op ingaan.

Hoewel houtskoolbarbecues geliefd zijn om hun smaak en veelzijdigheid, hebben ze ook nadelen. Het schoonmaken is een stuk arbeidsintensiever dan bij een gas- of elektrische barbecue. De as moet na iedere sessie worden verwijderd, en de roosters hebben een grondige schoonmaakbeurt nodig. Bovendien zijn ze minder geschikt voor snelle maaltijden, omdat het even duurt voordat je aan de slag kunt. Maar wie barbecueën als een ritueel ziet en geniet van het experimenteren met houtskoolsoorten en rookhout, zal deze nadelen voor lief nemen.

©Lars

Houtskoolbarbecues

Bekijk en vergelijk

Gasbarbecue: gemak en controle

Voor wie snelheid en controle belangrijker vindt dan de authentieke beleving van een houtskoolvuur, is de gasbarbecue een uitstekende keuze. Met een druk op de knop ontsteek je de branders, en binnen tien minuten is de barbecue op temperatuur. Dit maakt gasbarbecues ideaal voor doordeweeks gebruik, wanneer je zonder gedoe een stuk vlees, vis of groenten op de grill wilt leggen. De temperatuur is eenvoudig te regelen met draaiknoppen, net als bij een gasfornuis. Hierdoor kun je heel precies grillen en bakken, zonder het risico dat je eten verbrandt of te gaar wordt.

Een gasbarbecue heeft minder rookontwikkeling dan een houtskoolbarbecue, wat prettig is voor je buren. Wel mis je de typische rokerige smaak die houtskool geeft, al kun je dit deels compenseren met rookboxen of houtsnippers. Het schoonmaken is relatief eenvoudig: vetresten en etensresten brand je weg op hoge temperatuur, en daarna hoef je alleen het rooster en de vetopvangbak schoon te maken.

Binnen de gasbarbecues zijn Weber en Napoleon de meest bekende merken, maar ook Boretti heeft een aantal luxere modellen die een stijlvolle uitstraling combineren met krachtige branders. Veel gasbarbecues hebben extra functies zoals een zijbrander voor sauzen of een ingebouwde thermometer om de temperatuur goed in de gaten te houden.

Gasbarbecues

Bekijk en vergelijk

Elektrische barbecue: praktisch en handzaam

Voor wie geen zin heeft in gedoe met gasflessen of houtskool, maar toch wil genieten van een barbecue, is een elektrische barbecue een uitkomst. Je steekt de stekker in het stopcontact, wacht even tot het verwarmingselement heet is en kunt direct beginnen met grillen. Omdat er geen verbranding plaatsvindt, komt er nauwelijks rook vrij, wat dit type barbecue ideaal maakt voor op balkons of in tuinen waar buren dicht op elkaar wonen.

Elektrische barbecues zijn vaak compacter en makkelijker op te bergen dan gas- of houtskoolbarbecues. Ze zijn vooral geschikt voor kleinere gezelschappen, omdat ze over het algemeen een kleiner grilloppervlak hebben en minder hoge temperaturen bereiken. Hierdoor duurt het garen van sommige gerechten langer dan op een gas- of houtskoolbarbecue. Ook mist de karakteristieke grillsmaak, hoewel sommige modellen een speciale grillplaat hebben die een grillpatroon in het eten brandt waardoor het er in ieder geval uitziet alsof het van een traditionele barbecue komt.

Bekende merken binnen deze categorie zijn Weber, dat een aantal elektrische modellen heeft ontwikkeld met geavanceerde temperatuurregeling, en Severin, dat zich richt op compacte en betaalbare elektrische barbecues.

©stockcreations

Elektrische barbecues

Bekijk en vergelijk

Kamado-barbecues: een categorie op zich

Naast de traditionele houtskool-, gas- en elektrische barbecues is er nog een vierde type dat steeds populairder wordt: de kamado-barbecue. Dit is geen merk, maar een specifiek type houtskoolbarbecue die is gemaakt van keramiek. Het ontwerp is gebaseerd op Japanse kleiovens en zorgt voor een uitstekende warmte-isolatie en -verdeling. Dit maakt kamado's bijzonder geschikt voor slow-cooking, roken en grillen op hoge temperaturen.

Door de dikke keramische wanden blijft de warmte lang behouden en is de temperatuur heel precies te regelen. Dit maakt het mogelijk om urenlang op lage temperatuur te garen zonder steeds kolen te moeten bijvullen. Kamado's zijn veelzijdiger dan gewone houtskoolbarbecues en kunnen zelfs worden gebruikt om pizza's te bakken of brood te maken.

Big Green Egg is de bekendste naam in deze categorie, maar er zijn ook andere merken zoals Kamado Joe, die innovatieve ontwerpen combineert met praktische extra's zoals een scharnierend deksel en geïntegreerde roostersystemen. Primo en The Bastard zijn ook populaire keuzes, vooral in Europa.

Het grootste nadeel van een kamado is de prijs. Een goed model is vaak duurder dan een gewone houtskoolbarbecue, en ook de accessoires zoals gietijzeren roosters en pizzastenen kunnen flink oplopen in kosten. Daarnaast zijn kamado’s zwaar en minder makkelijk verplaatsbaar. Maar voor wie graag experimenteert met barbecueën en het maximale uit grilltechnieken wil halen, is een kamado een investering die zich dubbel en dwars terugbetaalt.

Welke barbecue past bij jou?

De keuze voor een barbecue hangt af van je wensen en levensstijl. Als je op zoek bent naar de authentieke barbecuebeleving en bereid bent wat tijd te investeren, dan is een houtskoolbarbecue of een kamado ideaal. Wil je vooral gemak en snel kunnen grillen, dan is een gasbarbecue de beste optie. En als je een compacte en praktische oplossing zoekt, is een elektrische barbecue een slimme keuze.

Kies wat bij je past en nodig vrienden of familie uit voor een heerlijke barbecue. Want of je nu kiest voor houtskool, gas of elektrisch, het draait uiteindelijk om genieten van goed eten en goed gezelschap.