Huawei Mate 20 - Mate met mate
De Huawei Mate 20 smartphone-serie komt in drie smaken: de budgetuitvoering Huawei Mate 20 Lite, de overdreven Huawei Mate 20 Pro en dit tussenmaatje, de Huawei Mate 20. Hoe indrukwekkend deze smartphone is, vertellen we in deze review.
De Huawei Mate 20 Pro is zonder twijfel de mooiste smartphone van 2018. Ook waren we enorm onder de indruk van de prestaties, beeldkwaliteit en camera. Hoewel Huawei zich enorm heeft uitgesloofd met de Mate 20 Pro, ligt de prijs behoorlijk hoog: zo’n 930 euro. De gewone Huawei Mate 20 is nog altijd een flinke uitgave, maar wel wat bescheidener qua prijs: 660 euro. Dit prijsverschil is te verklaren met iets minder specificaties, een LCD-scherm (in plaats van oled) dat niet gebogen afloopt aan de zijkanten en de lenzen aan de achterzijde zijn anders. Opvallend is dat je niet alleen inlevert, ten opzichte van de Mate 20 Pro. De Mate 20 beschikt namelijk over een koptelefoonpoort en de vingerafdrukscanner zit niet onder het scherm, maar op de achterzijde. Dat is misschien geen ideale locatie, maar werkt wel net even accurater.
©PXimport
Huawei Mate 20 vs. Huawei Mate 20 Pro
Verder krijg je met de Huawei Mate 20 grotendeels hetzelfde als de Pro-uitvoering. Het toestel heeft een vrij fors formaat, dankzij het enorm grote 6,5 inch beeldscherm (17 cm in diagonaal). Dunne schermranden met een druppelvormige inkeping en een 18,7 bij 9-schermverhouding zorgen ervoor dat vrijwel de gehele voorzijde van het toestel uit scherm bestaat. Ondanks dat de Huawei Mate 20 over een full-HD LCD-paneel bestaat, is de beeldkwaliteit nog dik in orde als het op helderheid en kleurweergave aankomt. Het contrast mag ietsje beter, witte vlakken komen soms wat grauw uit de verf.
De Mate-serie is vergelijkbaar bent Samsung’s Galaxy Note serie. De stylus ontbreekt dan wel, maar de vakjes bij het grote scherm, goede camera, forse accucapaciteit en krachtige specificaties kunnen aangevinkt worden. De Mate 20 beschikt over een Kirin 980-processor met 6GB aan werkgeheugen, gepaard met een accucapaciteit van 4.000 mAh (en een indrukwekkende snellader). Dat verschilt nauwelijks ten opzichte van de Pro-uitvoering (zelfde processor met 8GB werkgeheugen en 4.200 mAh). De prestaties zijn dan ook om de vingers bij af te likken. Het toestel reageert vlot en scoort uitstekend in de prestatiebenchmarks. Tel daarbij op dat de accuduur bij gewoon gebruik zo’n twee dagen is en je kunt tot de conclusie komen dat de Mate 20 smartphone zijn prijsklasse met zijn prestaties en accuduur aftroeft en maar ietsje inlevert ten opzichte van de Mate 20 Pro.
de Mate 20 smartphone troeft zijn prijsklasse af met zijn prestaties en accuduur
-
Camera: 3 zoomniveaus
Kijken we naar de camera-resultaten, dan kun je een vergelijkbare conclusie trekken. Concurrenten in dezelfde prijsklasse, zoals de OnePlus 6T worden op cameragebied overtroefd. De Mate-serie valt sowieso op, allereerst door zijn drie cameralenzen aan de achterzijde, die in een vierkant blok met de flits verwerkt zitten. De hoofdlens van 12 megapixel en een diafragma van f/1,8 wordt vergezeld door een telelens en een groothoeklens. Hierdoor heb je in theorie drie zoomniveaus zonder kwaliteitsverlies: 0,6x, 1x en 2x. En geloof mij, die drie camera’s zijn niet alleen om uit te sloven, want wanneer je deze zoomniveaus tot je beschikking hebt, wil je niet meer anders.
De camera’s van de Mate 20 zijn eveneens uitgerust met scene- en objectherkenning, wat van Huawei het stempel ‘AI’ meekrijgt. Wanneer je een foto maakt, wordt automatisch herkend wat je fotografeert en past de smartphone vast de optimale instellingen en bewerkingen toe. Handig, hoewel je foto niet in alle gevallen beter uit de bus komt. Soms zijn de bewerkingen wel erg ‘overdreven’. De foto’s zijn, ongeacht je de herkenning aan of uit zet van hoge kwaliteit. Ook bij weinig licht is er opvallend weinig ruis, en is er een indrukwekkende nachtmodus achter de hand als het heel erg donker is. Alhoewel beweging bij de nachtmodus wel al snel funest is voor je foto.
Ook is er een portretmodus aanwezig, die overigens ook met de frontcamera gebruikt kan worden voor je selfies. Je kunt de achtergrond vervagen, maar ook zwart maken. Helemaal grappig is het Lamellen-effect, waarbij de achtergrond wordt vervangen met lichtstrepen. De gezichtsherkenning in de portretmodus werkt prima, maar hij verslikt zich wel gemakkelijk. Een koptelefoon wordt bijvoorbeeld half afgesneden.
©PXimport
©CIDimport
©CIDimport
©CIDimport
De Huawei Mate 20 heeft drie zoomniveau's, wat een enorme verrijking is.
Nano Memory-opslaggeheugen
Voor je foto’s, maar natuurlijk ook voor het Android-besturingssysteem, apps en andere bestanden krijg je 128GB opslag ter beschikking. Dat is ruim voldoende, hoewel de Pro-versie 256GB heeft. Sla je veel gegevens op of wil je graag makkelijk bestanden uitwisselen van je smartphone naar je andere apparatuur, dan is een geheugenkaartslot natuurlijk uitermate handig. Er zit een geheugenkaartslot in de Mate 20, maar je gewone micro-sd geheugenkaartje niet in past. Nee, hier past (naast een optionele tweede simkaart) alleen een Nano Memory-geheugenkaartje. Deze worden door Toshiba geproduceerd, in opdracht van Huawei. Kortom, het is geen industrie-standaard en ik betwijfel ten zeerste of dat het ook ooit gaat worden, want deze geheugenkaartjes zijn trager, hebben minder opslagcapaciteit (max. 256GB) en zijn duurder. De enige meerwaarde die Nano Memory biedt is het formaat, dat nóg een stapje kleiner is. Als eindgebruiker heb je dus alleen maar hinder van deze keuze van Huawei, want je moet sowieso een nieuw geheugenkaartje kopen, welke bovendien niet meer in andere apparatuur te gebruiken is.
©CIDimport
©CIDimport
Android Oreo met EMUI 9
De Huawei Mate 20 draait op Android 9, met Huawei’s eigen EMUI-softwareschil. En dat EMUI, dat is helaas altijd al een zorgenkindje geweest. Huawei past Android tot op de kleinste details aan, en waarom, dat is de vraag, aangezien een Android zonder EMUI beter en stabieler draait. Zo is EMUI behoorlijk rigoureus in het afkappen van achtergrondprocessen om de accuduur te verbeteren, maar waardoor sommige apps niet optimaal werken. Als gebruiker heb je hier weinig controle over. Maar het mag wel gezegd worden: er is merkbare verbetering in Huawei’s recentste versie: EMUI 9. Ten opzichte van EMUI 8 heeft Huawei de Nederlandse spellingscontrole over de skin gedraaid en gezorgd dat woord-afbrekingen kloppen. Een kleine verbetering, maar een wereld van verschil.
Ander verbeterpunt van Huawei’s EMUI is de ingebouwde reclame, die Huawei Top Apps noemt. Voorgeïnstalleerde reclame zoals Ebay, Booking.com, Facebook en zelfs een overbodige virusscanner van Avast zijn gewoonweg misplaatst, vooral op een smartphone in deze prijsklasse. Uiteraard vind je ook veel Huawei-diensten op de Mate 20, zoals een tweede applicatiewinkel, tweede gezondheids-app en verschillende Huawei-diensten die via een Huawei-account lopen. Heel storend is het niet, overbodig wel. Fijn is wel dat de Mate-serie nog altijd over een afstandsbedieningsapplicatie beschikt, waarmee je via de infraroodpoort van de smartphone je televisie kunt bedienen.
Conclusie: Huawei Mate 20 kopen?
Wie graag een grote, krachtige smartphone zoekt en bereid is om daarvoor redelijk te betalen, heeft met de Mate 20 een prima toestel. Natuurlijk heeft Huawei zich niet zo uitgesloofd zoals dat wel het geval is met de duurdere (en betere) Mate 20 Pro en Samsung Galaxy Note 9, maar de Mate 20 is nog altijd erg krachtig met een uitstekende accuduur, camera en een prettig groot scherm. Echter blijft Huawei’s EMUI-software een zorgenkindje, wie die zorgen deelt kan voor een vergelijkbaar bedrag ook een iPhone 8 Plus overwegen.
**Prijs** €659,- **Kleuren** Blauw, zwart **OS** Android 9.0 **Scherm** 6,5 inch lcd (2244 x 1080) **Processor** 2,6 Ghz octacore (Kirin 980) **RAM** 6GB **Opslag** 128GB (uitbreidbaar met NM-kaart) **Batterij** 4.000 mAh **Camera** 12, 16 en 8 megapixel (achter), 24 megapixel (voor) **Connectiviteit** 4G (LTE), Bluetooth 5, wifi, gps, nfc, infraroodsensor **Formaat** 15,8 x 7,7 x 0,8 cm **Gewicht** 188 gram **Overig** usb-c, draadloos opladen **Website** [https://consumer.huawei.com](https://consumer.huawei.com/nl/phones/mate20/)
- Accuduur
- Camera
- Groot, helder scherm
- EMUI
- Nano Memory