ID.nl logo
Hoe kies je de perfecte tablet?
© PXimport
Huis

Hoe kies je de perfecte tablet?

Er zijn honderden tablets op de markt en elke fabrikant levert ook nog eens verschillende versies van hetzelfde model. Hoe kies je nu de perfecte tablet voor jouw wensen? In dit artikel leggen we uit waar je allemaal op moet letten bij de aanschaf van een nieuwe tablet.

Tip 01: Functie

Tablets hebben net als computers voor iedereen een andere functie. De één gebruikt het apparaat als tweede computer en wil volledige toegang tot e-mail, werkdocumenten en Office-programma's, terwijl de ander een tablet alleen af en toe gebruikt om een film mee te kijken. Sommigen nemen de tablet mee op vakantie en hebben een robuust apparaat nodig, anderen laten het op de tafel in huis liggen om 's ochtends de nieuwsberichten te lezen. Lees ook: De 12 beste tablets die je nu kunt kopen.

Voor je naar de winkel rent om een tablet te kopen, is het handig om voor jezelf vast te stellen waar je de tablet precies voor wilt gebruiken. Als je van plan bent om met de tablet foto's te gaan nemen, dan moet je op zoek naar een apparaat met een goede camera en genoeg opslagruimte. Wil je van je tablet een gameconsole maken, dan is het handig om voor een iOS- of Android-model te gaan vanwege de enorme hoeveelheid aan apps in de desbetreffende app store.

©PXimport

Tip 01 Wat wil je allemaal met je tablet kunnen doen?

Tip 02: Prijs

Tablets zijn verkrijgbaar vanaf vijftig euro bij de discount-supermarkt tot enkele honderden euro's van premium-merken zoals Apple, Sony, Microsoft of Samsung. Je kunt ervan uitgaan dat een tablet van een paar tientjes je niet dezelfde beleving geeft als een tablet van een paar honderd euro. Vaak gaat het bij goedkope modellen om producten met oudere besturingssystemen, kwalitatief mindere schermen of modellen met verouderde componenten.

Als je iets meer wilt uitgeven, zijn de verschillen soms helemaal niet zo groot en kan een tablet van 300 euro net zo goed zijn als één van 500 euro. Een goedkopere tablet kan qua componenten bijvoorbeeld gelijkwaardig zijn aan een duurdere Samsung Galaxy Tab of Apple iPad, maar omdat het de infrastructuur van een goede app-store mist, wordt de tablet goedkoper in de markt gezet.

Als je niet in apps bent geïnteresseerd en alleen wilt e-mailen en surfen, dan kan zo'n goedkopere tablet een goede keus zijn. Een duurdere tablet kan daarentegen zijn hogere prijs rechtvaardigen door een enorme keuze aan apps, een mooi design of een superieur scherm.

©PXimport

Tip 02 Prijzen van tablets lopen erg uiteen, bedenk goed wat je van je tablet verwacht.

Tip 03: Besturingssysteem

Net als bij computers zijn er verschillende besturingssystemen voor tablets. De twee meest bekende zijn iOS van Apple en Android van Google. iOS is exclusief voor producten van Apple, terwijl Android een open systeem is dat door tientallen fabrikanten wordt gebruikt. Beide systemen hebben uiteraard voor- en nadelen. iOS is een gesloten systeem en Apple controleert welke apps worden aangeboden voor het besturingssysteem. Het grote voordeel hiervan is veiligheid, je iPad is relatief veilig voor virussen, aanvallen en dergelijke. Het nadeel is dat simpele bewerkingen als het kopiëren van een bestand van je iPad naar je computer niet een kwestie is van aansluiten en bestanden slepen. Je moet alle bewerkingen via iTunes doen.

Een voordeel van Android is dat het systeem veel opener is en je makkelijker zelf dingen kunt tweaken. Nadeel van Android is dat door het open karakter het makkelijker is om malware binnen te krijgen.

Windows is het krachtigste besturingssysteem wat er op dit moment voor tablets is te verkrijgen. Het gaat hier om een complete versie van Windows die voor tablets is geoptimaliseerd. Microsoft heeft een eigen tabletserie genaamd Surface, maar andere fabrikanten produceren ook tablets waar Windows op draait. Kleinere besturingssystemen zijn Firefox OS en Amazon FireOS, de laatste is echter gebaseerd op Android. Als je een tablet koopt, is het ook van belang te weten welke versie van het besturingssysteem ondersteund wordt. De meest recente versies zijn iOS 9, Android 6 en Windows 10.

©PXimport

Tip 03 iOS 9 is het meest recente besturingssysteem van Apple en exclusief voor de iPhone en iPad beschikbaar.

Tip 04: Apps

Met de keuze van het besturingssysteem bepaal je ook welke apps je op je tablet kunt installeren. Alle besturingssystemen hebben namelijk hun eigen app-stores en niet alle apps zijn voor alle besturingssystemen beschikbaar. Als je per se een bepaalde app op je tablet wilt draaien, kijk dan eerst of deze wel beschikbaar is voor jouw besturingssysteem. Dit geldt vooral voor Windows, aangezien de meeste ontwikkelaars hun apps voor zowel iOS als Android ontwikkelen. Het type apps verschilt wel een beetje, voor Android heb je een veel groter aanbod aan apps om je tablet of smartphone te tweaken, door het gesloten karakter van iOS zijn dit soort apps veel zeldzamer. Ben je creatief aangelegd, dan is iOS een slimmere keuze.

Veel muziek-, design- en lifestyle-apps zijn alleen voor iOS beschikbaar. Games worden veelal voor beide besturingssystemen gemaakt. Vroeger was Windows geen alternatief voor Android en iOS qua apps, maar ontwikkelaars bieden hun apps steeds vaker ook voor dit besturingssysteem aan. Voor zowel de App Store van Apple als de Google Play Store zijn ongeveer 1,5 miljoen apps beschikbaar, in de Windows Store zijn momenteel zo'n 700 duizend apps te vinden.

©PXimport

Tip 04 De Google Play Store is de centrale plek om apps te installeren op je Android-tablet.

Tip 05: Grootte en scherm

Een belangrijke vraag is hoe groot je tablet moet zijn. De kleinste tablets zijn 7 inch, dit komt neer op een beeldschermdiagonaal van 18 centimeter. De grootste tablets zijn tegenwoordig zo'n 13 inch (33 centimeter). Het voordeel van een kleine tablet is uiteraard dat het apparaat erg handzaam is en niet zo veel weegt. Een grote tablet is natuurlijk een stuk minder makkelijk mee te nemen, maar heeft wel het voordeel dat je een groter schermoppervlak tot je beschikking hebt. Naast de grootte is ook de kwaliteit van het scherm belangrijk.

Duurdere tablets zoals de iPad Air 2, de Samsung Galaxy Tab S2, de Sony Xperia Z4 en de Microsoft Surface Pro 4 hebben stuk voor stuk geweldige schermen en zijn uitermate geschikt om bijvoorbeeld films op te kijken. Goedkopere tablets hebben soms slechtere schermen en zijn daarvoor dus minder geschikt.

Een andere belangrijke factor is de resolutie: naarmate je tablet groter is, zal de resolutie van je scherm normaal gesproken ook hoger zijn. Een standaard HD-resolutie van een 9,7 inch-tablet is bijvoorbeeld 2048 x 1536 pixels. Als een tablet van dezelfde grootte hier ver onder zit, dan kun je ervan uitgaan dat het geen HD-scherm is en je pixels kunt zien.

De kwaliteit van een scherm is lastig te bepalen door alleen naar de specificaties te kijken, het beste test je een tablet in de winkel uit om te kijken of het scherm aan je eisen voldoet. Hier kun je bovendien de kijkhoek testen en of het scherm niet te veel spiegelt. Duurdere tablets hebben vaak een anti-reflecterende laag zodat je vanuit verschillende kijkhoeken een perfect beeld hebt.

Tip 06: 4G/LTE

Alle tablets kunnen verbinding maken met het internet via een wifi-verbinding, maar als je ook onderweg wilt internetten met je tablet zul je een exemplaar met een 4G-/LTE-module moeten aanschaffen. Dit betekent dat je een simkaart in je tablet kunt stoppen en via een mobiele dataprovider kunt surfen. Je hebt hiervoor een speciale simkaart nodig die voor mobiel internet is geconfigureerd. Bij bijna alle providers kun je dit soort simkaarten kopen, vaak in combinatie met een abonnement. Sommige providers bieden ook simkaarten met een prepaid-constructie aan.

Kies je voor een iPad, dan kun je bij de Apple Store een Apple SIM kopen. Deze biedt je toegang tot het internet in meer dan 90 landen. Als je in het land van bestemming aankomt, kies je een plan dat bij je internetgebruik past. Uiteraard kun je ook een simkaart van een lokale aanbieder in je iPad stoppen. Er zijn zelfs tablets beschikbaar waar je twee simkaarten in kunt installeren. Zo kun je werk en privé gescheiden houden. De toekomst van de simkaart is onzeker, het lijkt erop dat fysieke simkaarten tot de verleden tijd gaan behoren, zowel Samsung als Apple zeggen bezig te zijn met het inbouwen van een simchip in hun apparaten. Je kunt dan softwarematig een provider kiezen.

©PXimport

Tip 06 Met de Apple SIM kun je in eenvoudig in een ander land een bijbehorend plan aanschaffen zonder een nieuwe simkaart te kopen.

Phablets en laptop-tablets

De grenzen tussen een smartphone, tablet en laptop vervagen steeds meer en daarom komen er creatieve namen voor producten die tussen de verschillende categorieën vallen. Een phablet is een kruising tussen een smartphone en een tablet. Wil je beide apparaten combineren en vind je het niet erg om met een oversized smartphone aan je oor te lopen, dan kan een phablet een goede oplossing zijn. Ook tussen een tablet en een laptop vervagen de grenzen. Sommige tablets kun je gemakkelijk op een extern toetsenbord klikken zodat het een soort laptop wordt, andere modellen zijn in feite laptops met een touchscreen.

©PXimport

De Microsoft Surface Pro 4 is een hybride tablet/laptop.

Tip 07: Opslagruimte

Opslagruimte is belangrijk bij een tablet, want je wilt niet dat je na het installeren van een aantal apps aan de limiet zitten. Sommige tablets (de iPad is hiervan het beruchte voorbeeld) hebben bovendien geen mogelijkheid om externe opslagruimte toe te voegen. Hoeveel opslagruimte je nodig hebt, hangt erg af van wat je met de tablet wilt doen. Als je voornamelijk films en muziek wilt streamen en wilt internetten, dan is 16 gigabyte genoeg. Je komt echter al snel aan de limiet van 16 gigabyte als je complexe games installeert of je tablet gebruikt om foto's mee te nemen. Ook als je van plan bent om films offline op je tablet op te slaan, zul je naar een versie met 32 of 64 gigabyte op zoek moeten gaan. De meeste tablets kunnen overigens via een microSD-kaart de opslagruimte vergroten. Kijk wel even goed welke grootte je tablet maximaal accepteert en wat voor specificaties je tablet nodig heeft qua extern opslagmedium.

©PXimport

Tip 07 Breid de opslagruimte uit via een microSD-kaart.

Tip 08: Camera's

Vrijwel alle tablets hebben tenminste één camera aan boord om te kunnen videobellen. Vaak is deze camera echter niet van een hoge kwaliteit. Wil je foto's kunnen maken met je tablet, dan moet je tablet ook over een tweede camera beschikken. Het aantal megapixels van deze camera is belangrijk, de meeste duurdere tablets hebben tenminste een 8 megapixel-camera om foto's mee te maken. Ook bij de kwaliteit van de camera zeggen specificaties niet alles. Een 8 megapixel-camera van een slechte kwaliteit maakt slechtere foto's dan een 5 megapixel-camera van een goede kwaliteit. Net als bij het scherm is het ook een goed idee om de camera in de winkel uit te proberen of reviews op internet te lezen.

Sommige tablets hebben bovendien ingebouwde foefjes zoals autofocus, een hybride IR-filter om infraroodstraling te verminderen bij het maken van foto's zodat kleuren beter worden weergegeven of een slow-motion-functie voor het nemen van video's. Als je foto's en video's maken belangrijk vindt, dan moet je hier extra aandacht aan besteden bij de aanschaf van je tablet.

©PXimport

Tip 08 Vrijwel elke tablet heeft tegenwoordig twee camera's aan boord.

Vingerafdrukscanner

De duurdere tablets beschikken tegenwoordig over een vingerafdrukscanner. Door middel van je vingerafdruk op een knop te leggen, kun je de tablet ontgrendelen of bepaalde aankopen in de app stores doen. De vingerafdrukscanner slaat je vingerafdruk niet softwarematig op de tablet op, maar doet dit op een aparte stukje hardware in de processor.

©PXimport

Met een vingerafdrukscanner ontgrendel je je tablet of kun je apps aanschaffen.

Kooptips

Een lijst met kooptips voor tablets is nooit compleet, simpelweg omdat er honderden verschillende modellen op de markt zijn. De onderstaande kooptips draaien alle drie op een ander besturingssysteem en hebben de beste prijs-kwaliteitsverhouding.

Apple iPad Air 2 (Wi-Fi 16 GB)

Prijs: € 499,-

De Apple iPad Air 2 met 16 GB is het standaardmodel en voor de meeste mensen de beste keus als je een Apple-tablet wilt aanschaffen. De iPad Air 2 is verkrijgbaar in zilver, goud en spacegrijs en het wifi-model komt in varianten van 16, 64 en 128 gigabyte. Wil je ook onderweg kunnen internetten, dan kies je voor het duurdere Wi-Fi + Cellular-model. Hiervoor betaal je dan wel 120 euro per model meer. De iPad Air 2 draait op iOS 9 en is uitermate geschikt als je van de vele creatieve en mooi vormgegeven apps in de App Store wilt genieten. 16 GB is genoeg om te surfen of als je muziek of films wilt streamen, maar als je veel dingen offline wilt opslaan, zul je een iPad met meer opslagruimte moeten kiezen.

©PXimport

Samsung Galaxy Tab S2 9.7 (Wi-Fi 32 GB)

Prijs: € 499,-

De directe concurrent voor de iPad Air 2 is de Samsung Galaxy Tab 2. De specificaties zijn nagenoeg gelijk met de iPad Air 2, maar deze tablet draait op Android 5.1. De Samsung-tablet heeft een SD-kaartlezer zodat je de opslagruimte kunt vergroten met maximaal 128 gigabyte. Verder heeft de tablet een usb-poort voor het opladen en voor het ontvangen en versturen van bestanden. De Samsung Galaxy Tab S2 9.7 heeft bovendien 3 GB RAM, terwijl de iPad Air 2 het met 2 GB moet doen. Het standaardmodel heeft 32 GB, er is ook een versie met 64 GB verkrijgbaar.

©PXimport

Lenovo IdeaPad Miix 300

Prijs: € 299,-

Microsofts eigen Surface-tablets zijn erg goed, maar ook aan de prijzige kant. Als je voor een Windows-tablet gaat, kijk dan eens naar de Lenovo IdeaPad Miix 300. Deze tablet kost slechts 299 euro en wordt met 32 GB opslagruimte geleverd. Windows 10 Home is erop geïnstalleerd. De tablet is zelfs iets groter dan de voorgaande twee kooptips, je krijgt een 10,1-inch display. Deze heeft echter maar 1280 x 800 pixels en is dus geen HD-scherm. De tablet is een goede optie als je thuis bijvoorbeeld aan je Office-documenten wilt werken en niet teveel geld kwijt wilt zijn aan een tablet.

©PXimport

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 alles-in-één laserprinters voor een mooie prijs
© Tim Allen
Huis

Waar voor je geld: 5 alles-in-één laserprinters voor een mooie prijs

Bij ID.nl zijn we gek op producten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we daarom binnen een bepaald thema naar zulke deals. Een all-in-one-printer is een handig apparaat voor het scannen, kopiëren en printen van documenten en foto's. De allerbeste afdrukkwaliteit krijg je met een laserprinter. Wij vonden vijf betaalbare modellen voor je.

Een laserprinter maakt gebruik van toner in plaats van inkt om afdrukken te produceren. Toner is een fijn poeder dat met hoge temperaturen op het papier wordt gesmolten. Dit proces zorgt ervoor dat je met grote toners kunt printen, wat betekent dat je langere tijd kunt blijven afdrukken zonder de toner te hoeven vervangen. Laserprinters zijn vaak snel en efficiënt, waardoor ze uitstekend zijn voor gebruik op kantoor. Maar ook als je thuis veel print, bijvoorbeeld als zzp'er, kan een laserprinter uitkomst bieden.

HP Color Laser 179fnw

De HP Color Laser MFP 179fnw is een van de kleinste kleurenlaserprinters in zijn klasse en is daardoor ideaal voor thuisgebruik en plekken waar niet veel plek voor een printer is. Met functies zoals printen, scannen, kopiëren en zelfs nog faxen biedt deze 4-in-1 printer een hoop veelzijdigheid. De afdruksnelheid bedraagt tot 18 pagina's per minuut in zwart-wit en 4 ppm in kleur, met een resolutie van 600 x 600 dpi.

Dankzij de automatische documentinvoer (ADF) voor 40 pagina's en wifi-verbinding is deze printer gebruiksvriendelijk en multi-inzetbaar. Hoewel de afdruksnelheid lager ligt dan bij sommige concurrenten, is zijn compacte formaat juist een pluspunt.

Brother DCP 1610W

De Brother DCP-1610W is een compacte zwart-wit laserprinter die printen, kopiëren en scannen combineert. Met een afdruksnelheid van 20 pagina's per minuut en een resolutie van 2400 x 600 dpi levert hij haarscherpe resultaten. Dankzij wifi-connectiviteit kunnen meerdere gebruikers eenvoudig draadloos printen.

De papierlade biedt plaats aan 150 vellen en het apparaat is voorzien van anti-jam-technologie om papierstoringen tot een minimum te beperken. In vergelijking met de HP Color Laser MFP 179fnw biedt deze printer geen kleurafdrukken, maar hij is wel een stuk sneller met zijn afdrukken.

HP Laserjet Pro 2Z622

De HP LaserJet Pro 2Z622 is geschikt voor onder meer kantooromgevingen. Met afdruksnelheden tot 42 pagina's per minuut en functies zoals dubbelzijdig printen, scannen, kopiëren en faxen is dit een lekker veelzijdige 4-in-1-laserprinter. Het apparaat ondersteunt zowel bekabelde als draadloze netwerken en biedt geavanceerde beveiligingsfuncties.

Canon i-SENSYS MF272wd

De Canon i-SENSYS MF272dw is een monochrome laserprinter en drukt af met en snelheid van 29 pagina's per minuut. Met een resolutie van 2400 x 600 dpi levert hij snelle en scherpe resultaten. Dankzij automatische dubbelzijdige afdrukken, wifi- en ethernetverbinding is hij veelzijdig inzetbaar.

In vergelijking met de Brother DCP-1610W levert deze Canon i-SENSYS MF272dw snellere prestaties en meer connectiviteitsopties, hoewel hij geen kleurendruk ondersteunt; dan moet je toch echt bij de HP Color Laser MFP 179fnw zijn.

Xerox B225 A4

De Xerox B225 is een zwart-wit all-in-one-laserprinter die printen, kopiëren en scannen combineert. Met een afdruksnelheid van maar liefst 34 pagina's per minuut en een eerste afdruktijd van slechts 6,4 seconden is hij goed in te zetten als je veel en vaak print. De printer beschikt over automatische dubbelzijdige afdrukken, een papierlade voor 250 vellen en kan via wifi of een vaste netwerkverbinding met je thuisnetwerk worden verbonden.

▼ Volgende artikel
Garmin kondigt Instinct 3 - Tactical Edition aan
Gezond leven

Garmin kondigt Instinct 3 - Tactical Edition aan

Garmin heeft de Instinct 3 - Tactical Edition aangekondigd, een nieuwe serie tactische smartwatches die verkrijgbaar zijn met een AMOLED-scherm of een display op zonne-energie.

De smartwatches zijn volgens Garmin ontworpen voor gebruik in uitdagende omgevingen en voorzien van een met metaal versterkte rand voor extra duurzaamheid, een rucking-activiteit voor training en ingebouwde LED-verlichting op zowel de 45mm als 50mm modellen. De batterijduur van het AMOLED-model kan oplopen tot 24 dagen in smartwatchmodus, terwijl de modellen op zonne-energie onder ideale omstandigheden onbeperkt kunnen functioneren.

Robuust ontwerp

De Instinct 3 - Tactical Edition is voorzien van een stevige constructie met een metalen versterkte rand, een behuizing van met vezels versterkt polymeer en een krasbestendig scherm. De smartwatches zijn gebouwd volgens de MIL-STD 810 norm voor thermische en schokbestendigheid en zijn waterdicht tot 100 meter. De ingebouwde zaklamp biedt variabele lichtsterktes, een groene modus om het natuurlijke nachtzicht te behouden en een stroboscoopmodus voor locatiebepaling in moeilijk terrein. Voor nachtelijk gebruik is er een NVG-modus (Night Vision Goggle) die het scherm dimt tot een niveau dat functioneel blijft voor de gebruiker maar vrijwel onzichtbaar is voor anderen.

Uitgebreide functionaliteit

De Instinct 3 - Tactical Edition beschikt over diverse speciale functies, waaronder rucking-activiteit waarmee gebruikers het gewicht van hun bepakking kunnen invoeren voor beter inzicht in hun fysieke inspanning. Deze functie kan ook worden gebruikt bij activiteiten zoals trailrunning, wandelen en hiken. Alle modellen bevatten de Applied Ballistics solver en zijn compatibel met de Applied Ballistics Quantum app.

De smartwatches zijn verkrijgbaar in twee formaten: 45mm of 50mm met display op zonne-energie, en een 50mm-variant met AMOLED-scherm. De zonne-efficiëntie is verbeterd met een grotere, efficiëntere zonnelens. Vergeleken met het vorige model heeft het nieuwe 50mm model op zonne-energie een vijf keer langere batterijduur in GPS-modus bij opladen via zonlicht.

De smartwatch biedt multi-band GPS met SatIQ technologie voor nauwkeurige positiebepaling met geoptimaliseerde batterijduur. Voor gezondheidsmonitoring houdt de Instinct 3 stappen, hartslag, slaap, zuurstofsaturatie via de pols, hartslagvariabiliteit en meer bij.

Gebruikers ontvangen e-mails, sms'jes en meldingen direct op het horloge wanneer dit is gekoppeld met een compatibele Apple of Android smartphone.

Navigatie en veiligheid

Gebruikers kunnen navigeren met een 3-assig kompas, barometrische hoogtemeter en multi-band GPS. De Instinct 3 kan worden gekoppeld met de Garmin Explore App voor gedetailleerde kaarten, waypoints en routes.

Voor gebruik op gevoelige locaties biedt de Stealth Mode de mogelijkheid om draadloze communicatie uit te schakelen terwijl het horloge nog steeds activiteitsgegevens verzamelt zonder locatiegegevens op te slaan. De Kill Switch kan alle gebruikersgeheugen wissen als de veiligheid in het geding komt. Andere functies zijn weergave van twee posities tegelijkertijd op één scherm, Jumpmaster en geprojecteerde waypoints.

Trainingsfuncties

De Instinct 3 - Tactical Edition bevat sportapps voor rucken, wandelen, hardlopen, klimmen, jagen, skiën en meer. De TracBack-functie helpt bij het uitstippelen van een route terug naar het beginpunt. Naast buitensportapps bevat de smartwatch ook apps voor HIIT, cardio, hardlopen op binnen- en buitenbanen, basketbal en andere activiteiten.

Gebruikers kunnen trainingsplannen volgen met Garmin Coach voor hardlopen en fietsen, of workouts maken uit meer dan 1.600 oefeningen in de Garmin Connect app. De smartwatch volgt ook intensiteitsminuten, VO2 max en hersteltijd.

Veiligheidsfuncties zoals incidentdetectie en Assistance kunnen een bericht met de GPS-locatie van de gebruiker naar contactpersonen sturen in noodsituaties, wanneer het horloge gekoppeld is met een smartphone.

Beschikbaarheid en prijzen

Het Instinct 3 - Tactical Edition AMOLED-model is vanaf 30 april te bestellen op Garmin.com voor een adviesprijs van 599,99 euro. De modellen op zonne-energie beginnen bij een adviesprijs van 499,99 euro.

Bekijk andere Garmin-producten op Kieskeurig.nl: