11 tips voor het kopen van een Chromebook

© PXimport

11 tips voor het kopen van een Chromebook

Geplaatst: 24 januari 2021 - 14:17

Aangepast: 25 november 2022 - 10:44

Rens Blom

Op zoek naar een nieuwe laptop, maar hoeft het niet per se een Windows-model of Apple MacBook te zijn? Dan is een Chromebook het overwegen waard. Er zijn echter veel Chromebooks te koop en de specificaties en prijzen lopen aardig uiteen. We leggen uit waar je op moet letten bij het kopen en raden drie modellen (goedkoop, middenklasse en duur) aan.

Tip 01: Compact model

De eerste stap bij het kiezen van een Chromebook is jezelf afvragen wat voor formaat laptop je wilt. Er zijn drie categorieën: compact, gemiddeld en groot, te herkennen aan de grootte van het scherm. Een compacte Chromebook heeft een scherm van 11,6 inch. Zo’n model is aan te bevelen als je een zo licht mogelijke laptop zoekt die je gemakkelijk met een hand kan oppakken en die zo min mogelijk ruimte en gewicht inneemt in je tas. Zo’n Chromebook weegt doorgaans om en nabij één kilo. Dit type Chromebook heeft wel twee aandachtspunten. Allereerst is het scherm best klein en dat moet je liggen. Het is daarom raadzaam de laptop in het echt te bekijken voordat je hem koopt. Ten tweede zijn veel 11,6inch-Chromebooks goedkoper omdat ze simpelere specificaties hebben. Er zijn maar weinig duurdere Chromebooks met een 11,6inch-scherm te vinden.

Tip 01 Een 11,6inch-Chromebook is een logische keuze als je ’m vaak meeneemt in je tas.

© PXimport

Tip 02: Gemiddeld formaat

Vind je een 11,6inch-model te klein, dan kun je kijken naar een Chromebook met een gemiddeld schermformaat. Hiermee bedoelen we een display tussen de 12 en 15 inch. In de praktijk zul je zien dat de meeste Chromebooks een scherm van 13,3 of 14 inch hebben. Meer ruimte voor tekst, programma’s en video’s dus, terwijl het apparaat nog steeds relatief handzaam en licht is. Dit type Chromebook weegt zo’n anderhalve kilo, soms iets minder. Goedkopere modellen gebruiken een scherm met hd-resolutie, maar op dit schermformaat is dat niet heel scherp. Een full-hd-scherm is daarom aan te raden, zeker als je aan tekstbewerking doet, veel op internet surft of video’s bekijkt. Er zijn ook Chromebooks met een afwijkend schermformaat van 13,5 inch. Dit formaat ontstaat door een vierkantere beeldverhouding van 3:2, waardoor het scherm wat hoger is dan gebruikelijk.

 

© PXimport

Een scherm met een 3:2-verhouding is prettig als je een zo groot mogelijk scherm in een compacte behuizing zoekt. Je vindt deze beeldverhouding vooral op Chromebooks vanaf 499 euro, soms in combinatie met de haarscherpe qhd-resolutie.

Tip 03: Het grootste scherm

Hecht je minder waarde aan de afmetingen en het gewicht van de laptop, bijvoorbeeld omdat hij doorgaans op je bureau of de keukentafel staat? En neem je hem daardoor ook zelden mee als je de deur uitgaat? Dan is een model met een groter scherm het overwegen waard. Het voordeel spreekt voor zich: er past meer op het beeldscherm, waardoor je minder hoeft te scrollen en comfortabeler meerdere vensters of programma’s naast elkaar kunt draaien. Een grote Chromebook heeft een scherm van 15,6 inch. Vrijwel alle modellen met dit schermformaat gebruiken een full-hd-resolutie, maar controleer dit even voor aanschaf. Een lagere hd-resolutie levert op dit formaat namelijk geen scherp beeld. Handig is dat sommige grote Chromebooks een toetsenbord met een apart numeriek gedeelte hebben.

Tip 03 Sommige grote Chromebooks, waaronder dit model van Acer, hebben een apart numeriek toetsenbord.

© PXimport

Veel Chromebooks hebben een touchscreen, waardoor je de laptop als grote tablet kunt gebruiken

-

Tip 04: Ontwerp

Een deel van de Chromebooks gebruikt een traditioneel laptopontwerp, wat ideaal is voor productief gebruik en het kijken van films. Maar steeds meer Chromebooks hebben een omklapbare behuizing, zodat je het apparaat in verschillende standen kunt plaatsen. Dit is vooral zinvol als de Chromebook een aanraakgevoelig scherm (touchscreen) heeft. Je kunt het apparaat dan als een grote tablet gebruiken en dat is met name handig als de software overweg kan met Android-apps en -games.

Dit kun je vooraf controleren op de website van de fabrikant en is zeker iets om in je achterhoofd te houden. Bij tip 9 gaan we in op Android-apps.

 

© PXimport

Tip 05: Wel of geen 4G?

Een interessant punt om over na te denken is of je een Chromebook met 4G-ondersteuning wilt. Een deel van de – duurdere – modellen is geschikt voor 4G-internet, wat betekent dat je een datasimkaart in de laptop kunt stoppen om overal de beschikking te hebben over internet. Je bent dan niet meer gebonden aan een wifi-netwerk of de hotspot van je smartphone. Een Chromebook met 4G-ondersteuning is vanwege de extra functie wel duurder dan een wifi-model. Houd er ook rekening mee dat je maandelijks een bedrag moet betalen voor mobiel internet. Hoeveel dat is, verschilt per (sim-only-)abonnement en provider. Een Chromebook met 4G-ondersteuning is dus veelzijdiger, maar eigenlijk alleen interessant voor wie vaak buiten de deur werkt en niet afhankelijk wil zijn van zijn eigen of andermans wifi-netwerk. Een ander aandachtspunt is dat de accu van de laptop wat sneller leegloopt als je met 4G verbonden bent. Een mobiele dataverbinding vreet simpelweg meer stroom dan wifi. Als je met name thuis, op je werk of bij bekenden via een wifi werkt, is het niet nodig om een Chromebook met 4G-ondersteuning te kopen.

Tip 05 De Acer Chromebook 314 is één van de modellen met 4G-ondersteuning.

© PXimport

Tip 06: Welke aansluitingen?

De hoeveelheid en soorten aansluitingen op een Chromebook draagt bij aan de gebruikerservaring, en moet daarom niet onderschat worden. Er is niets vervelender dan te moeten priegelen met kabels, usb-hubs en verloopstukjes omdat je laptop te weinig of de verkeerde poorten heeft. Bedenk je daarom van tevoren welke aansluitingen je écht nodig hebt en wat mooi meegenomen is. Grote kans dat je op je huidige desktop of laptop steevast een paar usb-poorten in gebruik hebt. Als je apparaat verbonden is met een extern scherm, gaat dat waarschijnlijk via hdmi of displayport. Goed nieuws: veel moderne Chromebooks hebben minimaal twee reguliere usb-poorten en een hdmi-aansluiting. De meeste modellen zijn ook voorzien van een multifunctionele usb-c-aansluiting. Wat die precies kan, verschilt (helaas) per laptop, maar meestal kun je via een usb-c-aansluiting de accu opladen en bestanden overzetten. Usb-c is de toekomst en daarom raden we bijna niemand meer een Chromebook zonder usb-c-poort aan. Op sommige duurdere modellen is er bovendien een displayport ingebouwd om beeld door te geven. Als je de aansluitingen van een Chromebook bekijkt, kun je ook letten op de aanwezigheid van een (micro)sd-kaartlezer en extra’s als een Kensington-poort om een slot te bevestigen.

De hardware bepaalt voor een groot deel hoe krachtig en toekomstbestendig het apparaat is

-

Tip 07: Hardware

De hardware van een Chromebook bepaalt voor een groot deel hoe krachtig én toekomstbestendig het apparaat is. Betere specificaties leveren je niet alleen nu een fijnere gebruikerservaring op, ze verkleinen ook de kans dat de laptop over vier jaar erg traag geworden is en geen vrije opslagruimte meer heeft. Uiteraard is zo’n krachtigere Chromebook duurder dan een model met eenvoudige specificaties.

Als je een simpele Chromebook zoekt, is een model met 4 GB werkgeheugen, 64 GB opslagruimte en een processor van Intel of MediaTek prima. Voor regelmatig gebruik raden we minstens een Intel Pentium-processor, 8 GB werkgeheugen en 64 of 128 GB opslaggeheugen aan. Chromebooks in het duurste segment bieden een Intel Core-processor, minstens 8 GB werkgeheugen en minimaal 128 GB opslaggeheugen. In vergelijking met een Windows-laptop of MacBook is dat inderdaad niet heel indrukwekkend, maar onthoud dat Chrome OS een veel lichter besturingssysteem is dan Windows en macOS.

Tip 07 De hardware van Chromebooks loopt enorm uiteen, waardoor er veel te kiezen is.

© PXimport

Tip 08: Accuduur en opladen

De accuduur van Chromebooks loopt weliswaar uiteen, maar minder sterk dan bij Windows-laptops, MacBooks of Android-smartphones. Google wil namelijk dat elke Chromebook minimaal uren meegaat bij ‘normaal gebruik’. En omdat Chrome OS niet geschikt is voor zware games en programma’s die wel draaien op Windows en macOS, loopt de accu sowieso minder snel leeg. Toch blijft de accuduur een aandachtspunt. Werk je veel thuis met een stopcontact binnen handbereik, dan maakt het je waarschijnlijk weinig uit of de accu het vijf of acht uur volhoudt. Maar gebruik je de laptop vooral onderweg, dan is een accuduur van een werkdag juist wel belangrijk. Het loont dus om hier vooraf onderzoek naar te doen, bijvoorbeeld door de belofte van de fabrikant te vergelijken met onafhankelijke reviews. Als je een zo lang mogelijke accuduur wilt, kun je kijken naar een Chromebook die het Intel Athena-certificaat draagt. Die laptops bieden een accuduur van maximaal tien uur. De meeste moderne Chromebooks laden op via een usb-c-aansluiting. Dat is een voordeel, omdat dit type oplader ook gebruikt wordt op andere apparaten en er inmiddels veel usb-c-opladers te koop zijn. Bovendien kent de stekker geen boven- of onderkant.

Tip 09: Android en Linux

Elke Chromebook draait op Chrome OS, het besturingssysteem van Google dat specifiek ontworpen is voor Chromebooks. Chrome OS was lange tijd een simpel besturingssysteem met een focus op websites in plaats van programma’s. Dat is langzaamaan veranderd, onder andere omdat Google Chrome OS geschikt heeft gemaakt voor Android-apps en Linux. Op het merendeel van de Chromebooks is vandaag de dag de Google Play Store geïnstalleerd, de app- en gamewinkel die je kent van een Android-smartphone of -tablet. Uit de Play Store installeer je je in een handomdraai je favoriete apps en games. Houd er wel rekening mee dat niet alle apps te downloaden zijn en dat ook niet alles optimaal werkt op het grotere scherm.

Google houdt ook een lijst bij met Chromebooks die geschikt zijn om het Linux-besturingssysteem te draaien. Je vindt deze lijst hier.

 

© PXimport

Tip 10: Update-ondersteuning

Elke Chromebook krijgt een bepaalde periode software-updates en kent dus ook een einddatum. Die wordt bepaald door Google. Google noemt dit de Auto Update Expiration-tijd en het geeft een Chromebook tussen de 6,5 tot 7 jaar updates. Dat is best lang, maar dat betekent niet dat je ook die volledige periode updates krijgt vanaf de aankoopdatum van de Chromebook. Google hanteert namelijk de releasedatum als startschot voor de updateperiode. Dat is goed om in je achterhoofd te houden als je twijfelt tussen een nieuw model of een uitvoering die al anderhalf jaar te koop is. Wil je voor aanschaf weten vanaf welke datum een Chromebook geen updates meer krijgt? Bekijk dan het overzicht daarvan hier. Heb je al een Chromebook, dan achterhaal je het einde van de softwareondersteuning door rechtsonder op het scherm de tijd te selecteren. Kies daarna Instellingen, gevolgd door Over Chrome OS en Aanvullende informatie. Bij Updateplanning staat de datum waarop je Chromebook zijn laatste update ontvangt. Goed om te weten: die datum is niet in steen gebeiteld. Sommige Chromebooks krijgen langer updates, bijvoorbeeld omdat ze bijzonder populair zijn.

Tip 10 Een Chromebook krijgt 6,5 tot 7 jaar updates vanaf de datum dat hij te koop is.

© PXimport

Tip 11: Wat mag het kosten?

Nu je op de hoogte bent van de functies van een Chromebook, ben je misschien overtuigd en wil je er een kopen. Voordat je je gaat oriënteren op de verschillende modellen, is het verstandig om na te gaan hoeveel de laptop mag kosten. Zoals gezegd is een dure Chromebook prettiger én meer toekomstbestendig, maar voor veel doeleinden is een betaalbaar model goed genoeg. Zeker omdat Chrome OS een lichtgewicht besturingssysteem is en jarenlang updates krijgt. In principe kan elke Chromebook daarom jaren mee. Voor minder dan 300 euro koop je een prima instapmodel en kun je kiezen uit de schermgrootte, hardware en extra’s als een omklapbare behuizing of een touchscreen. Met zo’n 600 euro op zak kun je een fijne middenklasser kopen en is er veel keuze. Als je een premium Chromebook wilt, kun je kijken naar modellen vanaf 600 euro. Weliswaar is het aanbod wat kleiner dan in de lagere prijsklassen, maar ook in deze categorie valt er nog genoeg te kiezen en vrijwel alle uitvoeringen presteren uitstekend. Met zo’n groot en uiteenlopend assortiment zit er voor iedereen dus wel een Chromebook bij.

 

© PXimport

Kooptips

Betaalbaar: Lenovo IdeaPad Duet Chromebook

 

© PXimport

Middenklasse: HP Chromebook X360 14b (CA-0500ND)

 

© PXimport

Premium: Acer Chromebook Spin 713 (CP713-2W)

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten