ID.nl logo
11 tips voor het kopen van een Chromebook
© PXimport
Huis

11 tips voor het kopen van een Chromebook

Op zoek naar een nieuwe laptop, maar hoeft het niet per se een Windows-model of Apple MacBook te zijn? Dan is een Chromebook het overwegen waard. Er zijn echter veel Chromebooks te koop en de specificaties en prijzen lopen aardig uiteen. We leggen uit waar je op moet letten bij het kopen en raden drie modellen (goedkoop, middenklasse en duur) aan.

Tip 01: Compact model

De eerste stap bij het kiezen van een Chromebook is jezelf afvragen wat voor formaat laptop je wilt. Er zijn drie categorieën: compact, gemiddeld en groot, te herkennen aan de grootte van het scherm. Een compacte Chromebook heeft een scherm van 11,6 inch. Zo’n model is aan te bevelen als je een zo licht mogelijke laptop zoekt die je gemakkelijk met een hand kan oppakken en die zo min mogelijk ruimte en gewicht inneemt in je tas. Zo’n Chromebook weegt doorgaans om en nabij één kilo. Dit type Chromebook heeft wel twee aandachtspunten. Allereerst is het scherm best klein en dat moet je liggen. Het is daarom raadzaam de laptop in het echt te bekijken voordat je hem koopt. Ten tweede zijn veel 11,6inch-Chromebooks goedkoper omdat ze simpelere specificaties hebben. Er zijn maar weinig duurdere Chromebooks met een 11,6inch-scherm te vinden.

©PXimport

Tip 02: Gemiddeld formaat

Vind je een 11,6inch-model te klein, dan kun je kijken naar een Chromebook met een gemiddeld schermformaat. Hiermee bedoelen we een display tussen de 12 en 15 inch. In de praktijk zul je zien dat de meeste Chromebooks een scherm van 13,3 of 14 inch hebben. Meer ruimte voor tekst, programma’s en video’s dus, terwijl het apparaat nog steeds relatief handzaam en licht is. Dit type Chromebook weegt zo’n anderhalve kilo, soms iets minder. Goedkopere modellen gebruiken een scherm met hd-resolutie, maar op dit schermformaat is dat niet heel scherp. Een full-hd-scherm is daarom aan te raden, zeker als je aan tekstbewerking doet, veel op internet surft of video’s bekijkt. Er zijn ook Chromebooks met een afwijkend schermformaat van 13,5 inch. Dit formaat ontstaat door een vierkantere beeldverhouding van 3:2, waardoor het scherm wat hoger is dan gebruikelijk.

©PXimport

Een scherm met een 3:2-verhouding is prettig als je een zo groot mogelijk scherm in een compacte behuizing zoekt. Je vindt deze beeldverhouding vooral op Chromebooks vanaf 499 euro, soms in combinatie met de haarscherpe qhd-resolutie.

Tip 03: Het grootste scherm

Hecht je minder waarde aan de afmetingen en het gewicht van de laptop, bijvoorbeeld omdat hij doorgaans op je bureau of de keukentafel staat? En neem je hem daardoor ook zelden mee als je de deur uitgaat? Dan is een model met een groter scherm het overwegen waard. Het voordeel spreekt voor zich: er past meer op het beeldscherm, waardoor je minder hoeft te scrollen en comfortabeler meerdere vensters of programma’s naast elkaar kunt draaien. Een grote Chromebook heeft een scherm van 15,6 inch. Vrijwel alle modellen met dit schermformaat gebruiken een full-hd-resolutie, maar controleer dit even voor aanschaf. Een lagere hd-resolutie levert op dit formaat namelijk geen scherp beeld. Handig is dat sommige grote Chromebooks een toetsenbord met een apart numeriek gedeelte hebben.

©PXimport

Veel Chromebooks hebben een touchscreen, waardoor je de laptop als grote tablet kunt gebruiken

-

Tip 04: Ontwerp

Een deel van de Chromebooks gebruikt een traditioneel laptopontwerp, wat ideaal is voor productief gebruik en het kijken van films. Maar steeds meer Chromebooks hebben een omklapbare behuizing, zodat je het apparaat in verschillende standen kunt plaatsen. Dit is vooral zinvol als de Chromebook een aanraakgevoelig scherm (touchscreen) heeft. Je kunt het apparaat dan als een grote tablet gebruiken en dat is met name handig als de software overweg kan met Android-apps en -games.

Dit kun je vooraf controleren op de website van de fabrikant en is zeker iets om in je achterhoofd te houden. Bij tip 9 gaan we in op Android-apps.

©PXimport

Tip 05: Wel of geen 4G?

Een interessant punt om over na te denken is of je een Chromebook met 4G-ondersteuning wilt. Een deel van de – duurdere – modellen is geschikt voor 4G-internet, wat betekent dat je een datasimkaart in de laptop kunt stoppen om overal de beschikking te hebben over internet. Je bent dan niet meer gebonden aan een wifi-netwerk of de hotspot van je smartphone. Een Chromebook met 4G-ondersteuning is vanwege de extra functie wel duurder dan een wifi-model. Houd er ook rekening mee dat je maandelijks een bedrag moet betalen voor mobiel internet. Hoeveel dat is, verschilt per (sim-only-)abonnement en provider. Een Chromebook met 4G-ondersteuning is dus veelzijdiger, maar eigenlijk alleen interessant voor wie vaak buiten de deur werkt en niet afhankelijk wil zijn van zijn eigen of andermans wifi-netwerk. Een ander aandachtspunt is dat de accu van de laptop wat sneller leegloopt als je met 4G verbonden bent. Een mobiele dataverbinding vreet simpelweg meer stroom dan wifi. Als je met name thuis, op je werk of bij bekenden via een wifi werkt, is het niet nodig om een Chromebook met 4G-ondersteuning te kopen.

©PXimport

Tip 06: Welke aansluitingen?

De hoeveelheid en soorten aansluitingen op een Chromebook draagt bij aan de gebruikerservaring, en moet daarom niet onderschat worden. Er is niets vervelender dan te moeten priegelen met kabels, usb-hubs en verloopstukjes omdat je laptop te weinig of de verkeerde poorten heeft. Bedenk je daarom van tevoren welke aansluitingen je écht nodig hebt en wat mooi meegenomen is. Grote kans dat je op je huidige desktop of laptop steevast een paar usb-poorten in gebruik hebt. Als je apparaat verbonden is met een extern scherm, gaat dat waarschijnlijk via hdmi of displayport. Goed nieuws: veel moderne Chromebooks hebben minimaal twee reguliere usb-poorten en een hdmi-aansluiting. De meeste modellen zijn ook voorzien van een multifunctionele usb-c-aansluiting. Wat die precies kan, verschilt (helaas) per laptop, maar meestal kun je via een usb-c-aansluiting de accu opladen en bestanden overzetten. Usb-c is de toekomst en daarom raden we bijna niemand meer een Chromebook zonder usb-c-poort aan. Op sommige duurdere modellen is er bovendien een displayport ingebouwd om beeld door te geven. Als je de aansluitingen van een Chromebook bekijkt, kun je ook letten op de aanwezigheid van een (micro)sd-kaartlezer en extra’s als een Kensington-poort om een slot te bevestigen.

De hardware bepaalt voor een groot deel hoe krachtig en toekomstbestendig het apparaat is

-

Tip 07: Hardware

De hardware van een Chromebook bepaalt voor een groot deel hoe krachtig én toekomstbestendig het apparaat is. Betere specificaties leveren je niet alleen nu een fijnere gebruikerservaring op, ze verkleinen ook de kans dat de laptop over vier jaar erg traag geworden is en geen vrije opslagruimte meer heeft. Uiteraard is zo’n krachtigere Chromebook duurder dan een model met eenvoudige specificaties.

Als je een simpele Chromebook zoekt, is een model met 4 GB werkgeheugen, 64 GB opslagruimte en een processor van Intel of MediaTek prima. Voor regelmatig gebruik raden we minstens een Intel Pentium-processor, 8 GB werkgeheugen en 64 of 128 GB opslaggeheugen aan. Chromebooks in het duurste segment bieden een Intel Core-processor, minstens 8 GB werkgeheugen en minimaal 128 GB opslaggeheugen. In vergelijking met een Windows-laptop of MacBook is dat inderdaad niet heel indrukwekkend, maar onthoud dat Chrome OS een veel lichter besturingssysteem is dan Windows en macOS.

©PXimport

Tip 08: Accuduur en opladen

De accuduur van Chromebooks loopt weliswaar uiteen, maar minder sterk dan bij Windows-laptops, MacBooks of Android-smartphones. Google wil namelijk dat elke Chromebook minimaal uren meegaat bij ‘normaal gebruik’. En omdat Chrome OS niet geschikt is voor zware games en programma’s die wel draaien op Windows en macOS, loopt de accu sowieso minder snel leeg. Toch blijft de accuduur een aandachtspunt. Werk je veel thuis met een stopcontact binnen handbereik, dan maakt het je waarschijnlijk weinig uit of de accu het vijf of acht uur volhoudt. Maar gebruik je de laptop vooral onderweg, dan is een accuduur van een werkdag juist wel belangrijk. Het loont dus om hier vooraf onderzoek naar te doen, bijvoorbeeld door de belofte van de fabrikant te vergelijken met onafhankelijke reviews. Als je een zo lang mogelijke accuduur wilt, kun je kijken naar een Chromebook die het Intel Athena-certificaat draagt. Die laptops bieden een accuduur van maximaal tien uur. De meeste moderne Chromebooks laden op via een usb-c-aansluiting. Dat is een voordeel, omdat dit type oplader ook gebruikt wordt op andere apparaten en er inmiddels veel usb-c-opladers te koop zijn. Bovendien kent de stekker geen boven- of onderkant.

Tip 09: Android en Linux

Elke Chromebook draait op Chrome OS, het besturingssysteem van Google dat specifiek ontworpen is voor Chromebooks. Chrome OS was lange tijd een simpel besturingssysteem met een focus op websites in plaats van programma’s. Dat is langzaamaan veranderd, onder andere omdat Google Chrome OS geschikt heeft gemaakt voor Android-apps en Linux. Op het merendeel van de Chromebooks is vandaag de dag de Google Play Store geïnstalleerd, de app- en gamewinkel die je kent van een Android-smartphone of -tablet. Uit de Play Store installeer je je in een handomdraai je favoriete apps en games. Houd er wel rekening mee dat niet alle apps te downloaden zijn en dat ook niet alles optimaal werkt op het grotere scherm.

Google houdt ook een lijst bij met Chromebooks die geschikt zijn om het Linux-besturingssysteem te draaien. Je vindt deze lijst hier.

©PXimport

Tip 10: Update-ondersteuning

Elke Chromebook krijgt een bepaalde periode software-updates en kent dus ook een einddatum. Die wordt bepaald door Google. Google noemt dit de Auto Update Expiration-tijd en het geeft een Chromebook tussen de 6,5 tot 7 jaar updates. Dat is best lang, maar dat betekent niet dat je ook die volledige periode updates krijgt vanaf de aankoopdatum van de Chromebook. Google hanteert namelijk de releasedatum als startschot voor de updateperiode. Dat is goed om in je achterhoofd te houden als je twijfelt tussen een nieuw model of een uitvoering die al anderhalf jaar te koop is. Wil je voor aanschaf weten vanaf welke datum een Chromebook geen updates meer krijgt? Bekijk dan het overzicht daarvan hier. Heb je al een Chromebook, dan achterhaal je het einde van de softwareondersteuning door rechtsonder op het scherm de tijd te selecteren. Kies daarna Instellingen, gevolgd door Over Chrome OS en Aanvullende informatie. Bij Updateplanning staat de datum waarop je Chromebook zijn laatste update ontvangt. Goed om te weten: die datum is niet in steen gebeiteld. Sommige Chromebooks krijgen langer updates, bijvoorbeeld omdat ze bijzonder populair zijn.

©PXimport

Tip 11: Wat mag het kosten?

Nu je op de hoogte bent van de functies van een Chromebook, ben je misschien overtuigd en wil je er een kopen. Voordat je je gaat oriënteren op de verschillende modellen, is het verstandig om na te gaan hoeveel de laptop mag kosten. Zoals gezegd is een dure Chromebook prettiger én meer toekomstbestendig, maar voor veel doeleinden is een betaalbaar model goed genoeg. Zeker omdat Chrome OS een lichtgewicht besturingssysteem is en jarenlang updates krijgt. In principe kan elke Chromebook daarom jaren mee. Voor minder dan 300 euro koop je een prima instapmodel en kun je kiezen uit de schermgrootte, hardware en extra’s als een omklapbare behuizing of een touchscreen. Met zo’n 600 euro op zak kun je een fijne middenklasser kopen en is er veel keuze. Als je een premium Chromebook wilt, kun je kijken naar modellen vanaf 600 euro. Weliswaar is het aanbod wat kleiner dan in de lagere prijsklassen, maar ook in deze categorie valt er nog genoeg te kiezen en vrijwel alle uitvoeringen presteren uitstekend. Met zo’n groot en uiteenlopend assortiment zit er voor iedereen dus wel een Chromebook bij.

©PXimport

Kooptips

Ben je na het lezen van deze Checklist enthousiast over het kopen van een Chromebook, maar zie je het niet zitten om het ruime assortiment door te moeten ploegen? Of twijfel je na het vergelijken van een aantal modellen? We helpen je graag door drie fijne Chromebooks aan te raden. Hieronder zetten we een betaalbaar model, een middenklasse exemplaar en een prijzige topper onder elkaar.

Betaalbaar: Lenovo IdeaPad Duet Chromebook

Prijs: € 269,- Lenovo’s IdeaPad Duet Chromebook is in feite een 10,1inch-tablet met Chrome OS in plaats van Android of iPad OS. De tablet is even groot en zwaar als een Android-tablet of iPad Air, heeft een usb-c-poort en gebruikt 4 GB werkgeheugen en 64 GB opslaggeheugen. In de doos zit een plastic toetsenbord en stoffen hoes, die je magnetisch aan de tablet vast kunt klikken. Zo zet je hem schuin neer en kun je beginnen met typen.

©PXimport

Middenklasse: HP Chromebook X360 14b (CA-0500ND)

Prijs: € 529,- De Chromebook X360 14b van HP is een convertible en kan dus in verschillende standen geplaatst worden. Het apparaat heeft een 14inch-scherm met full-hd-resolutie en gebruikt een vierkantere 3:2-verhouding voor meer verticale schermruimte. Prettig als je veel tekst leest of bewerkt, zowel in Word als op internet. De laptop gebruikt een Pentium-processor, 8 GB opslaggeheugen, 64 GB opslagruimte en een usb-c-oplader. De accu zou het maximaal veertien uur moeten uithouden. Het toetsenbord is voorzien van achtergrondverlichting.

©PXimport

Premium: Acer Chromebook Spin 713 (CP713-2W)

Prijs: € 699,- De Acer Chromebook Spin 713 is omklapbaar en gebruikt een 13,5inch-scherm met haarscherpe qhd-resolutie. Door de 3:2-verhouding is het beeld vierkanter en past er verticaal gezien achttien procent meer tekst in beeld. De laptop heeft een Intel Core i3-processor, 8 GB werkgeheugen en 128 GB opslaggeheugen. Het toetsenbord is verlicht en je kunt de Spin 713 snel opladen via de usb-c-poort. De laptop weegt 1,37 kilo en zou tot tien uur meegaan op een acculading.

▼ Volgende artikel
POCO introduceert nieuwe F7 smartphone-serie met krachtige prestaties
Huis

POCO introduceert nieuwe F7 smartphone-serie met krachtige prestaties

POCO heeft twee nieuwe smartphones uitgebracht: de F7 Ultra en F7 Pro. Deze toestellen richten zich op gebruikers die veel waarde hechten aan snelheid en efficiëntie, zonder daarvoor de hoofdprijs te betalen.

De F7 Ultra is voorzien van de Snapdragon 8 Elite processor, die zorgt voor betere prestaties en minder energieverbruik dan voorgaande modellen. Het toestel heeft ook een speciale grafische chip die de beeldkwaliteit verbetert bij games en video's. De F7 Pro werkt met de Snapdragon 8 Gen 3 processor en draait op Xiaomi HyperOS 2. Beide telefoons hebben een goed koelsysteem waardoor ze niet snel oververhit raken, zelfs bij intensief gebruik.

©POCO

Qua batterijduur biedt de F7 Ultra een 5.300mAh batterij die in 34 minuten volledig opgeladen kan worden met de snellaadtechnologie. Je kunt deze telefoon ook draadloos opladen. De F7 Pro heeft een nog grotere batterij van 6.000mAh. Door speciale technologie behouden de batterijen van beide toestellen lang hun capaciteit, zelfs na veelvuldig opladen.

Fotografie en heldere schermen

Voor fotografie heeft de F7 Ultra drie camera's, waaronder een 50 megapixel hoofdcamera, een telelens en een 32 megapixel groothoeklens. De F7 Pro heeft een 50 megapixel hoofdcamera en een 8 megapixel groothoeklens. Beide telefoons maken gebruik van slimme beeldverwerking voor betere foto's.

De schermen van beide smartphones zijn erg helder (tot 3200 nits) en hebben technologie die zorgt voor minder vermoeidheid van de ogen. Ze zijn ook water- en stofbestendig volgens de IP68-norm en voorzien van krasbestendig glas.

©POCO

Prijzen en verkrijgbaarheid

De POCO F7 Ultra is te koop in geel en zwart in twee varianten: 12GB+256GB voor 779,90 euro en 16GB+512GB voor 849,90 euro.

De POCO F7 Pro is verkrijgbaar in zwart, zilver en blauw, eveneens in twee versies: 12GB+256GB voor 599,90 euro en 12GB+512GB voor 649,90 euro.

▼ Volgende artikel
Consumenten testen: de Philips 5000 Series PerfectDraft Thuistap
© Philips
Huis

Consumenten testen: de Philips 5000 Series PerfectDraft Thuistap

Een perfect getapt biertje op elk moment van de dag, dat is waar de Philips PerfectDraft 5000 Series goed van pas komt. Deze stijlvolle thuistap combineert gebruiksgemak met professionele prestaties, waardoor je thuis kunt genieten van de authentieke café-ervaring.

Partnerbijdrage - in samenwerking met Philips

De Philips 500 Series PerfectDraft Thuistap HD3761/60 - een hele mond vol - is een geautomatiseerde biertap voor thuis. Het apparaat biedt ruimte voor een 6-litervaatje van je favoriete biertje naar keuze, waardoor je 30 dagen lang kunt genieten van verse biertjes uit eigen tap.

De HD3761/60 thuistap is door een testpanel van Review.nl gedurende een langere periode getest. Hoe waarderen de testers deze tap en hoe presteert deze in een thuisomgeving?

Strak design voor de moderne thuisbar

Het ontwerp van de PerfectDraft 5000 Series maakt direct indruk. "Het mooie strakke design past perfect in een moderne keuken", aldus Nicolle1307. De tap heeft een premium uitstraling en voelt stevig en solide aan. Harsh9 bevestigt dit en prijst het uiterlijk als een van de sterke punten. Wel merkt PauRei op dat de donkerblauwe kleurvariant 'bijna zwart' is, wat op een zwart aanrechtblad zichtbaar blijft. Met een gemiddelde score van 8,2 voor vormgeving waarderen testers het moderne design.

©Philips

Verfrissende prestaties

De koelprestaties van de PerfectDraft zijn indrukwekkend. Het apparaat koelt het bier constant tot 3 graden Celsius, wat zorgt voor een perfect gekoeld drankje. "Het getapte bier is perfect op temperatuur", bevestigt een van de testers. Wel merken meerdere testers op dat de koeltijd aanzienlijk kan zijn. 'Het duurt best lang voordat het vat gekoeld is, daarom is het aan te raden om het vat alvast buiten (in de winter) of koelkast te zetten', adviseert Jens. De koelprestaties krijgen gemiddeld een 8,5 van de testers.

"Als je eenmaal een vers getapt biertje uit je eigen tap hebt gehaald, wil je niet meer terug naar blik of fles."

- TestExpert

Intuïtief in gebruik

Het gebruiksgemak scoort hoog bij de testers, met een gemiddelde van 8,7. "Het installeren is eenvoudig en binnen twee minuten gedaan", vertelt Harsh9. De bijbehorende app wordt als nuttige aanvulling gezien. "Handig met een app zodat je kan zien hoelang je vat erin zit", merkt Wouter op. TestExpert voegt toe dat "het tappen makkelijker ging dan verwacht – al zou een cursus voor mij geen overbodige luxe zijn geweest".

"Elk glas smaakt alsof het direct in een café is getapt: vers, perfect gekoeld en met een mooie schuimkraag."

- Review.nl-tester

Praktisch in het dagelijks gebruik

De dagelijkse bediening verloopt soepel, al zijn er enkele praktische overwegingen. "Het apparaat maakt bijna geen geluid. Hij staat hier continu aan zodat hij op temperatuur blijft", deelt een van de testers. Ditchscraper merkt op dat deze versie een verbetering is ten opzichte van eerdere modellen: "geen geluid van het op druk houden, enkel als er getapt wordt". Een aandachtspunt is de omvang, want hij is niet heel makkelijk in een keuken weg te werken, is een mening die wordt gedeeld.

©Philips

✅ Pluspunten

  • Perfect gekoelde biertjes
  • Gebruiksvriendelijk
  • Produceert weinig geluid
  • Handige app-ondersteuning

❌ Minpunten

  • Relatief lange koeltijd
  • Temperatuur niet instelbaar
  • Hoge prijs voor fusten

Conclusie

Met een gemiddeld eindcijfer van 8,4 is de Philips PerfectDraft 5000 Series een overtuigende thuistap. De combinatie van strak design, goede koelprestaties en gebruiksgemak maakt het een waardevolle aanwinst voor bierliefhebbers. Wel moet je rekening houden met de aanschafprijs en de relatief dure fusten.