Haal als zzp'er alles uit je iPhone

Zelfstandig ondernemer zijn vereist discipline, doorzettingsvermogen en creativiteit. Dat haal je niet uit je iPhone. Maar met behulp van de vele apps en mobiele websites die er zijn, kun je de zaken die je toch al moet doen wel flink vereenvoudigen.

Het leven van een zelfstandige (zzp'er) is niet eenvoudig. Genoeg klussen vinden om de rekeningen te kunnen betalen, alle werkzaamheden inplannen en na de klussen de facturen opstellen. Toch is er één ding dat je altijd wel bij je hebt: je iPhone. Deze kan je met slimme apps helpen om efficiënter te werken. Lees ook: 10 iOS 8-begrippen uitgelegd.

Acquisitie

Het is een van de lastigste onderdelen van het zelfstandig zijn: je bent constant op zoek naar nieuwe klussen. Toch liggen de klussen letterlijk voor het oprapen: je moet ze alleen weten te vinden. LinkedIn is hier een uitermate geschikte app voor. Je gebruikte LinkedIn wellicht al voor het leggen van contacten en het bijwerken van je cv, maar de app of mobiele website is óók heel handig voor het bekijken van vacatures en freelance projecten.

 

© PXimport

LinkedIn is niet alleen handig voor contacten, je vindt er ook interessante projecten.

Tip: meld je aan voor groepen in je vakgebied, en je ziet dagelijks op je telefoon de meest interessante discussies en projecten voorbijkomen. Een andere app is Elance Job Finder Pro (€ 1,79). Deze app, in combinatie met een gratis Elance-account, geeft je toegang tot de (letterlijk) duizenden freelanceklussen die elke dag worden geplaatst. Het uiteindelijke bieden vindt helaas wel plaats op de (mobiele) site, maar de app is handig om snel het aanbod te doorlopen.

LinkedIn

Prijs Gratis

Omvang 58,5 MB

Score 4 / 5

Elance - Job Finder Pro

Prijs € 1,79

Omvang 1,2 MB

Score 4 / 5

 

© PXimport

Op het grootste freelancersnetwerk ter wereld vind je zeker een klus die bij je past.

Plannen

Op tijd beginnen en de klus afronden moet je zelf doen, maar er zijn wel apps die je kunnen helpen bij het houden van overzicht. Het is belangrijk dat je voor jezelf bijhoudt hoelang je met bepaalde klussen bezig bent, en dat begint al bij het plannen. ZZP Admin is een eenvoudige app, waarin je klussen kunt aanmaken en vervolgens vanaf het begin kunt bijhouden hoeveel tijd en geld je erin steekt. Dat kun je handmatig doen of via een stopwatch. Deze informatie helpt je volgende klussen efficiënter in te plannen. De app 30/30 kun je zien als je persoonlijke coach. Je plant de taken in die je moet doen op een dag, en vervolgens ken je daar een tijd aan toe, telkens 30 minuten.

 

© PXimport

ZZP Admin is superhandig om je uren en kosten in kaart te brengen.

Zodra je 30 minuten (onafgeleid) hebt gewerkt, ga je 30 minuten iets anders doen, zoals een stukje lopen, je posts bekijken op Facebook, noem maar op, daarna ga je weer 30 minuten aan de slag. Dat klinkt heel inefficiënt, maar in die 30 minuten dat je écht zonder afleiding bezig bent, zul je merken dat je veel meer gedaan krijgt dan in twee uur met afleiding op de achtergrond. De app Sunrise is een goede digitale agenda. Je kunt al je agenda's combineren en afspraken worden in tijdsblokken weergegeven, die je weer verschillende kleuren kunt geven. Zo zie je in één oogopslag hoe je week eruit ziet, hoelang je ergens mee bezig bent en behoren dubbele afspraken tot het verleden.

 

© PXimport

Wil je efficiënt werken, gebruik dan 30/30 om een goede balans te vinden tussen rust en werk.

Een fijne todo-app is Wunderlist. Niet alleen omdat de interface fijn werkt, strak eruitziet en takenlijsten met andere gebruikers te synchroniseren zijn, maar vooral ook omdat je Wunderlist op alle platformen kunt gebruiken, van iOS en Android tot web-interface. Ideaal als je je lijsten met anderen wilt delen of ze wilt bekijken of aanpassen, terwijl je je telefoon niet bij de hand hebt.

ZZP Admin

Prijs € 3,99

Omvang 2,5 MB

Score 4 / 5

30/30

Prijs Gratis

Omvang 13,7 MB

Score 5 / 5

Sunrise

Prijs Gratis

Omvang 20,6 MB

Score 5 / 5

 

© PXimport

Sunrise is de perfecte plan-app, omdat je afspraken in blokken worden weergegeven.

Wunderlist

Prijs Gratis

Omvang 62,2 MB

Score 5 / 5

Produceren

Plannen is een leuke bezigheid, maar uiteindelijk zul je het werk natuurlijk wel moeten verrichten. Eerlijk is eerlijk: je iPhone is niet het ideale apparaat om op te werken. In dat opzicht blijft een desktop of laptop toch redelijk onvervangbaar. Maar als zelfstandige zul je je toch af en toe in situaties bevinden waarin je iets moet opleveren terwijl er geen pc in de buurt is. Dan is het vrij handig dat er toch behoorlijk veel mogelijk is op je iPhone. Afhankelijk van welke applicatie je gebruikt, zijn de apps Word en Pages onmisbaar. Beide apps zijn enigszins uitgeklede versies van hun grote desktop-broers, maar zijn vooral handig omdat ze beide werken in de cloud. Oftewel, de bestanden die je in de desktopvariant gemaakt hebt, kun je zonder enige voorbereiding ook openen (of maken) op je iPhone.

 

© PXimport

Met Microsoft Word haal je je documenten zo uit de cloud, wel zo handig.

Pages (en de andere productiviteits-apps van Apple) hebben een streepje voor op de app van Microsoft, omdat je met één veegbeweging op je iPhone, eenvoudig verder kunt werken waar je op je Mac mee bezig was. Keynote is ook zo'n app die vreselijk handig is. Het is de enige app waarmee je daadwerkelijk binnen een kwartier een presentatie op je iPhone in elkaar kunt zetten, die oogt alsof je er op je pc uren aan gewerkt hebt. Een app als Documents Free is ook heel nuttig. Het is een volledige productiviteitssuite waarmee je niet alleen tekstdocumenten kunt maken, maar ook spreadsheets en documenten kunt inscannen en om kunt zetten naar tekst. Je hebt dan echt het idee alsof je een kantoor in je iPhone hebt zitten. En extra handig: je kunt je documenten zonder internet naar andere apparaten overzetten (via bluetooth of wifi), wat in noodgevallen ideaal kan zijn.

 

© PXimport

Pages doet het nóg slimmer, je kunt direct verdergaan waar je op je andere apparaat gebleven was.

Microsoft Word

Prijs Gratis

Omvang 265 MB

Score 4 / 5

Pages

Prijs € 8,99 (gratis bij de aankoop van een nieuw iOS-apparaat)

Omvang 278 MB

Score 5 / 5

Keynote

Prijs € 8,99 (gratis bij de aankoop van een nieuw iOS-apparaat)

Omvang 461 MB

Score 5 / 5

 

© PXimport

Met Keynote kun je zelfs in de trein nog de meest fantastische presentaties maken.

Documents Free

Prijs Gratis

Omvang 21,1 MB

Score 4 / 5

Communiceren

Communicatie is erg belangrijk, en wanneer je daar de juiste apps voor gebruikt, kan het alleen maar gemakkelijker worden. Gmail of Mail van Apple zijn prima apps, maar toch vooral gericht op consumenten. Triage is een vrij onconventionele mail-app die specifiek is gericht op mensen die veel mail krijgen en daar snel doorheen willen gaan. In plaats van een lange lijst met mails, krijg je je mails gepresenteerd als een stapeltje kaartjes waar je snel doorheen kunt werken. Naar boven vegen is archiveren, naar onder vegen is houden, erop drukken is het hele bericht lezen en reageren. Hyperefficiënt. Een andere mail-app waar zelfstandigen veel aan zullen hebben, is Mailbox. De kracht van deze app is dat je het bekijken van minder urgente mails uit kunt stellen tot later. Je hebt dezelfde veeg-opties als in Triage voor bewaren of archiveren, maar je kunt ook instellen dat een veegbeweging leidt tot het 'uitstellen' van een mailtje tot morgen of tot een uur later, als je er op dat moment even geen tijd voor hebt. Zo kun je heel snel door je belangrijke mail werken, terwijl de net iets minder belangrijke mailtjes later terugkomen.

 

© PXimport

Je mail weergegeven als stapel kaartjes, je voelt je direct een directeur.

Tot slot nog een laatste mail-app: Inky Mail. Laat je niet foppen door het schattige logo en de even schattige naam, want Inky is een zeer krachtige mail-app, met slimme filters die ervoor zorgen dat je alleen de mail voor ogen krijgt die ertoe doet. Alle mails van social media, nieuwsbrieven en spam worden eruit gefilterd, tenzij je aangeeft dat je dat niet wilt. Zo wordt Inky Mail steeds slimmer naarmate je er langer mee werkt. De handige Mail Today-widget voor in het Berichtencentrum zorgt ervoor dat je nog productiever kunt werken.

 

© PXimport

De mogelijkheid om mail uit te stellen, maakt Mailbox heel efficiënt.

Triage

Prijs € 2,69

Omvang 2,6 MB

Score 4 / 5

Mailbox

Prijs Gratis

Omvang 23,8 MB

Score 5 / 5

Inky Mail

Prijs Gratis

Omvang 32,1 MB

Score 4 / 5

 

© PXimport

Inky Mail is vooral krachtig vanwege z'n filters, zodat je alleen nuttige mail onder ogen krijgt.

Factureren

Zelfstandig ondernemer zijn draait niet alleen om werken. Minstens zo belangrijk is dat je op tijd je facturen stuurt, maar ook dat je erbovenop zit als klanten niet betalen. Een site die je bakken met tijd (en geld) kan besparen, is Factuursturen.nl. De site is volledig geoptimaliseerd voor je iPhone en laat je, na het aanmaken van een gratis account, eenvoudig facturen aanmaken en versturen (40 cent per factuur), waarbij er keurig wordt bijgehouden wanneer een factuur niet op tijd betaald is (die termijn bepaal je zelf), zodat je met één druk op de knop een herinnering kunt sturen.

 

© PXimport

Je lijkt wel gek als je je facturen zelf beheert, met een site als dit is het kinderspel.

Heb je toch liever een app, of wil je het een tijdje helemaal gratis uitproberen, dan is Moneybird een goed alternatief. Deze dienst werkt vrijwel hetzelfde als Factuursturen.nl, maar heeft een iets andere interface, en biedt daarnaast een gratis optie als je minder dan drie facturen per maand stuurt. Kom je boven dat aantal uit, dan betaal je bij Moneybird 10 euro per maand (voor een onbeperkt aantal facturen). Sta je ervoor open om 25 euro per maand te betalen, dan kun je ook nog je bankmutaties importeren. Dergelijke apps zijn ook fantastisch als je maar weinig per maand verdient, omdat ze je een hoop kopzorgen schelen.

 

© PXimport

Moneybird is een handige app om mee te factureren, mét de mogelijkheid om je afschriften te importeren.

Wil je echt gaan besparen op boekhoudkosten en je boekhouding helemaal zelf doen, dan is Exact Online een goed alternatief. Waar de twee eerder genoemde diensten vooral draaien om factureren, kun je met Exact Online je hele boekhouding in kaart brengen en zelfs bonnen inscannen met de camera van je iPhone. Aan al die extra functionaliteiten hangt ook een forser prijskaartje, voor het pakket waarmee je ook kunt factureren, betaal je 59 euro per maand.

Factuursturen.nl

Prijs Gratis

Omvang NVT

Score 5 / 5

MoneyBird

Prijs Gratis

Omvang 2,4 MB

Score 4 / 5

Exact Online

Prijs Gratis

Omvang 6,3 MB

Score 4 / 5

 

© PXimport

Wil je je complete boekhouding doen vanaf je iPhone? Kies dan voor Exact Online.

Evalueren

En wat als het werk erop zit en je de klus gefactureerd hebt, is het dan tijd om lekker op de bank te ploffen? In theorie wel, maar je doet er verstandiger aan om te evalueren hoe je het hebt gedaan. Uitgaven - Kosten tracker is een handige app om je financiën in de gaten te houden. Deels doe je dat natuurlijk al in je boekhouding, maar deze app brengt heel visueel in kaart of je meer uitgeeft dan je verdient of andersom.

 

© PXimport

Houd naast je inkomsten ook je uitgaven in de gaten met Uitgaven - Kosten tracker.

Wil je dat nog wat professioneler aanpakken, dan is een CRM (Customer Relationship Management)-app heel handig om in kaart te brengen hoe je bedrijf ervoor staat. Vaak zijn die tools gekoppeld aan een duur abonnement, maar met de gratis app Base kun je uitproberen of het voor je werkt. Je kunt zien hoeveel klussen je de afgelopen maand 'gescoord' hebt, hoeveel je er had moeten hebben, hoe snel je klanten betalen, hoelang geleden je contact met ze hebt gehad, enzovoort. Zo houd je altijd de volledige controle over je eigen bedrijf.

Uitgaven - Kosten Tracker

Prijs Gratis

Omvang 3 MB

Score 4 / 5

Base

Prijs Gratis

Omvang 26,9 MB

Score 4 / 5

 

© PXimport

Bekijk je klanten, je klussen, en je prestaties met deze handige CRM-app.

Site toevoegen als 'app'

In dit artikel bespreken we naast apps ook een paar keer een mobiele website die handig is om te gebruiken. Nu kunnen we ons voorstellen dat je het irritant vindt om telkens Safari te openen en de site van je keuze op te zoeken.

Sneller kan het door een snelkoppeling te maken op een Beginscherm. Surf hiervoor in Safari naar de webpagina die je als snelkoppeling wilt opslaan. Druk daar onderin op het pictogram delen (het vierkantje met het pijltje naar boven) en op Zet in beginscherm in het menu dat verschijnt. Vervolgens geef je de snelkoppeling een naam en druk je op Voeg toe. Er wordt nu een pictogram geplaatst naar de betreffende webpagina, zodat je met één druk op de knop de webpagina kunt openen.

 

© PXimport

Door een snelkoppeling naar een site toe te voegen, maak je een site net zo handig als een app.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten