ID.nl logo
20 iPhone-geheimen onthuld
© PXimport
Huis

20 iPhone-geheimen onthuld

Naast de standaardinstellingen, telt je iPhone onder de motorkap ook allerlei diepgewortelde geheimen. Het is zonde om deze verborgen opties links te laten liggen. We onthullen daarom twintig iPhone-geheimen die het gebruik van je iOS-apparaat een stuk aangenamer maken.

Niet alle functies op je iPhone zijn evengoed zichtbaar. Sommige opties zitten diep geworteld in de instellingen van je toestel, waardoor het lastig is om ze boven water te halen. Daarnaast zijn sommige functies simpelweg onzichtbaar. Voorheen was er in iOS bijvoorbeeld een vergrootglas op het werkblad aanwezig om de zoekfunctie te openen, maar sinds iOS 7 is die nergens meer te bekennen. Niet getreurd, want in dit artikel laten we zien hoe je alsnog een zoekactie uitvoert. Lees ook: iOS 8 review.

Verder zetten we diverse opties in de schijnwerpers die je normaliter niet zo snel tegenkomt. Wat dacht je bijvoorbeeld van de functie AssistiveTouch. Hiermee lukt het om fysieke knoppen van je iPhone te simuleren. Dat is onder meer nuttig wanneer de thuisknop of volumetoets niet meer goed functioneert. Je iPhone draagt echter nog veel meer geheimen met zich mee! We schotelen je twintig handige functies voor die je wellicht nog nooit eerder bent tegengekomen.

01 Emoticons toevoegen

Vind je het leuk om smileys aan chatberichten en e-mails toe te voegen? Standaard staan deze icoontjes op je iPhone uitgeschakeld. Gelukkig haal je ze alsnog tevoorschijn door een specifiek toetsenbord te activeren. Ga achtereenvolgens naar Instellingen / Algemeen / Toetsenbord / Toetsenborden / Voeg toetsenbord toe. Kies in het overzicht voor Emoji. Zodra je via WhatsApp of een e-mail een emoticon naar iemand wilt sturen, open je hiervoor het toetsenbord. Vervolgens druk je naast de spatiebalk op het wereldbolletje.

©PXimport

Via het Emoji-toetsenbord voeg je eenvoudig emoticons toe.

02 Ongedaan maken

Als je tijdens het typen of plakken een foutje hebt gemaakt, keer je wellicht graag weer terug naar de oude situatie. Je kunt natuurlijk de tekst weghalen door meermaals op de Backspace-toets te drukken, maar erg handig werkt dat niet. Efficiënter is door je iPhone kort en krachtig te schudden. Hiermee herstel je namelijk de laatste handeling. Probeer het maar eens uit nadat je een tekst hebt getypt. Schud daarna je iPhone en kies voor Herstel.

©PXimport

Schud je iPhone en maak de laatste handeling ongedaan.

03 Caps Lock

Net als normale toetsenborden beschikt ook je iPhone over een Caps Lock-functie. Handig wanneer je uitsluitend hoofdletters in een zin wilt gebruiken. Open het virtuele toetsenbord van je iPhone en druk tweemaal snel na elkaar op de Shift-toets (pijltje omhoog). Onder het pijltje verschijnt nu een streepje. Typ de gewenste tekst in hoofdletters. Druk nogmaals op de Shift-toets om Caps Lock weer uit te schakelen.

©PXimport

Je doet een beroep op Caps Lock door tweemaal op Shift te tikken.

04 Extra karakters

In het toetsenbord van je iPhone zijn allemaal extra karakters verstopt. Hierdoor kun je bijvoorbeeld meer valutasymbolen en klinkers met een umlaut gebruiken. Open het toetsenbord. Wil je bijvoorbeeld het karakter ë graag toevoegen, dan houd je de letter E enige tijd ingedrukt. Er verschijnt een pop-upvenster waarin je het gewenste karakter kunt kiezen. Beweeg je vinger naar rechts totdat het juiste karakter is geselecteerd. Laat het scherm vervolgens weer los. Extra valutasymbolen voeg je toe door het symbool € ingedrukt te houden.

©PXimport

Apple heeft in zijn toetsenbord allerlei extra karakters verstopt.

05 Telefoonnummers blokkeren

Je iPhone heeft een doeltreffende methode om stalkers te weren. Je kunt namelijk telefoonnummers blokkeren, zodat je voor ongewenste personen onbereikbaar bent. Ga naar Instellingen / Telefoon / Geblokkeerd / Voeg toe. Geef aan wie er geen contact met je mag opnemen. Je zult voortaan geen inkomende oproepen, berichten en FaceTime-gesprekken van deze persoon ontvangen. Ook als het betreffende telefoonnummer niet is gekoppeld aan een contact, kun je dit nummer blokkeren. Open vanuit het beginscherm de app Telefoon. Kijk bij Recent door welk ongewenst nummer je bent gebeld. Druk daarna op het i-pictogram en bevestig onderaan met Blokkeer deze beller / Blokkeer contact.

©PXimport

Zorg ervoor dat stalkers je niet meer kunnen bereiken.

06 Zoekfunctie

In iOS 7 is een krachtige zoekfunctie aanwezig, maar je moet die wel eerst weten te vinden. In tegenstelling tot eerdere versies van het mobiele besturingssysteem is er op het werkblad geen vergrootglas meer te vinden. In plaats daarvan maak je nu in het midden van het scherm een korte veegbeweging omlaag. Typ vervolgens een trefwoord. Tijdens het typen verschijnen er direct zoekresultaten in beeld. Op deze manier zoek je bijvoorbeeld naar contacten, apps, muziek, e-mails, berichten en activiteiten.

©PXimport

De zoekfunctie is een doeltreffende methode om snel iets op je iPhone te vinden.

07 AssistiveTouch

Als er een fysieke knop van je iPhone niet meer functioneert, is het lastig om het toestel nog te bedienen. Zonder de thuisknop lukt het bijvoorbeeld niet om terug te keren naar het beginscherm. Een slimme functie die je in geval van nood kan helpen, is AssistiveTouch. Hiermee kun je bepaalde knoppen simuleren, waardoor je het toestel evengoed nog kunt gebruiken. Ga naar Instellingen / Algemeen / Toegankelijkheid / AssistiveTouch en activeer de schakelaar achter AssistiveTouch. Er verschijnt nu een extra pictogram op het scherm. Druk op het witte rondje om de verschillende opties weer te geven. Via Thuis keer je terug naar het beginscherm. Kies voor Apparaat om meer opties te tonen. Je kunt onder meer het scherm vergrendelen, roteren en het volume regelen.

©PXimport

Gebruik de functie AssistiveTouch wanneer een fysieke knop van je iPhone niet meer goed functioneert.

08 Thuisknop kalibreren

Bij het gebruik van je iPhone kun je niet om de thuisknop heen. Omdat je deze knop vaak gebruikt, komt het weleens voor dat de functie niet meer helemaal goed functioneert. Apps sluiten bijvoorbeeld tergend langzaam af nadat je op de thuisknop hebt gedrukt. Voordat je het toestel naar de reparateur brengt, is het raadzaam om dit onderdeel eerst opnieuw te kalibreren. Veel problemen los je hiermee namelijk op. Open de app Klok op je toestel. Houd de aan/uit-knop ingedrukt en wacht totdat de uit-schakelaar tevoorschijn komt. Druk daarna net zo lang op de thuisknop totdat je iPhone even op zwart springt. Let goed op, want het zwarte scherm verschijnt slechts een fractie van een seconde in beeld. In veel gevallen merk je dat de thuisknop nu een stuk vlotter reageert.

©PXimport

Vanuit de Klok-app kun je de thuisknop opnieuw kalibreren.

09 iMessage

Wanneer je via iMessage berichten met iemand uitwisselt, wil je wellicht weten op welk tijdstip je een berichtje hebt ontvangen. In eerste instantie is deze informatie nergens zichtbaar. Gelukkig haal je deze gegevens met de juiste handelingen alsnog boven water. Start de app Berichten op en open een gesprek. Maak een veegbeweging naar links om de tijdnotatie weer te geven. Handig is dat je in een gesprek afzonderlijke berichten kunt verwijderen. Houd een tekstballon ingedrukt en kies voor Meer. Zet een vinkje voor alle berichten die je wilt wissen en druk op het pictogram met de afvalcontainer.

©PXimport

De tijdnotatie van berichten verschijnt in beeld zodra je naar links veegt.

10 Waterpas

Met je iPhone controleer je gemakkelijk of iets volledig horizontaal of verticaal is. Open de app Kompas. Als je het kompas een tijdje niet hebt gebruikt, dien je dit onderdeel eerst te kalibreren. Je regelt dat door het scherm te kantelen. Zodra het kompas verschijnt, maak je een veegbeweging naar links om de waterpas te openen. Leg je iPhone neer en kijk hoeveel graden de oppervlakte afwijkt. Zodra iets volledig horizontaal of verticaal is, verschijnt er een groene kleur.

©PXimport

Met je iPhone controleer je of iets helemaal recht is.

11 Wachtwoorden genereren

Je iPhone is in staat om nieuwe wachtwoorden te genereren. Schakel eerst iCloud Sleutelhanger in door naar Instellingen / iCloud te navigeren. Log in met je Apple ID en verzin een viercijferige pincode. Je voegt voor de veiligheid daarna een telefoonnummer toe, waarna je bevestigt met Volgende. Open Safari en creëer bij een webdienst een nieuw account. Tik het wachtwoordveld aan en kies voor Suggestie voor wachtwoord / Gebruik wachtwoordsuggestie.

©PXimport

Je iPhone is in staat om sterke wachtwoorden te genereren.

12 Reclametracking

Heb je liever niet dat adverteerders je surfgedrag volgen? Ga dan naar Instellingen / Privacy / Reclame en schakel de optie Beperk reclametracking in. Via Stel advertentie-ID opnieuw / Stel opnieuw in verwijder je opgeslagen data over je surfgedrag van het toestel. Na het activeren van deze instelling verschijnt er overigens nog steeds reclame in beeld. De advertenties zijn nu echter niet meer gebaseerd op jouw interesses.

©PXimport

Zorg ervoor dat online reclamebureaus je surfgedrag niet kunnen opvragen.

13 Toestel resetten

Je zet de iPhone eenvoudig terug naar de fabrieksinstellingen. Bedenk wel dat je iPhone alle gegevens wist. Via Instellingen / iCloud / Opslag en reservekopie / Maak nu reservekopie sla je eerst een back-up op. Ga vanuit het beginscherm naar Instellingen / Algemeen / Stel opnieuw in / Wis alle inhoud en instellingen / Wis iPhone om het apparaat te resetten.

©PXimport

Je zet de iPhone eventueel weer terug naar de fabrieksinstellingen.

14 Omhoog scrollen

Na het lezen van een lang bericht, heb je vaak meerdere veegbewegingen nodig om weer terug te keren naar het begin. Dat is bijvoorbeeld het geval bij uitgebreide webartikelen of e-mails. Er bestaat een vlottere methode om in één keer naar het beginpunt te springen. Tik na het lezen van een lang bericht de bovenste statusbalk maar eens aan. Bij websites is het in veel gevallen nodig om tweemaal kort achter elkaar op de statusbalk te tikken. Het scherm scrolt vervolgens razendsnel omhoog naar het begin.

©PXimport

Druk op de statusbalk om direct terug te keren naar het begin van een artikel.

15 Codeslot met letters

Standaard bestaat het codeslot op je iPhone uit vier cijfers. Hiermee zijn er exact tienduizend combinaties mogelijk. Vind je dat niet veilig genoeg? In plaats van een pincode kun je ook een sterk wachtwoord instellen. Navigeer naar Instellingen / Toegangscode en deactiveer de schakelaar achter Eenvoudige code. Vul daarna via Zet code aan of Wijzig toegangscode het sterke wachtwoord in.

©PXimport

Gebruik in plaats van een pincode een sterk wachtwoord om je toestel te beveiligen.

16 Slim fotograferen

Je gebruikt waarschijnlijk de ronde sluiterknop op het scherm om foto's te schieten. Eigenlijk is dat helemaal niet zo praktisch, bijvoorbeeld wanneer je een selfie maakt of het toestel in horizontale positie houdt. Vaak is het veel handiger om één van de volumetoetsen als sluiterknop te gebruiken, en gelukkig is dit standaard mogelijk. Deze houding voelt een stuk natuurlijker aan. Verder is het lastig om bewegende objecten scherp vast te leggen. Houd de sluiterknop daarom een tijdje ingedrukt om vliegensvlug achter elkaar kiekjes te maken.

©PXimport

Als je de sluiterknop ingedrukt houdt, schiet je snel foto's achter elkaar.

17 Schermafdruk maken

Wanneer je iets op je iPhone-scherm wilt delen of bewaren, kun je simpel een schermafbeelding maken. Houd de thuisknop ingedrukt en druk kort daarna eenmaal op de aan/uit-knop aan de bovenzijde van het toestel. Je merkt aan het sluitergeluid en het knipperende scherm dat de schermafdruk is gemaakt. Open de app Foto's en kies voor Filmrol om de afbeelding te bekijken.

©PXimport

Je vindt alle schermafdrukken terug in de fotobibliotheek van je iPhone.

18 Websites op beginscherm

Niet iedere website heeft een eigen app die je op de iPhone kunt installeren. In plaats daarvan is het mogelijk om favoriete websites aan een van je thuisschermen vast te pinnen. Start de browser op en surf naar een website die je wilt vastpinnen. Druk onderaan op het middelste pictogram (vierkant met pijltje). Kies daarna voor Voeg toe aan beginscherm. Bedenk een logische naam en bevestig met Voeg toe.

©PXimport

Maak favoriete websites bereikbaar vanuit het beginscherm op je iPhone.

19 Afbeeldingen opslaan

Afbeeldingen die je tijdens surfsessies tegenkomt, bewaar je gemakkelijk op je iPhone. Open Safari en zoek een leuke afbeelding op die je wilt bewaren. Zorg dat alleen de afbeelding van de website op je toestel is geopend. Druk ergens op de afbeelding en laat je vinger pas los zodra het menu verschijnt. Kies voor Bewaar afbeelding. Ga naar Foto's / Filmrol om de afbeelding op te zoeken.

©PXimport

Afbeeldingen die je op internet tegenkomt, sla je gemakkelijk op.

20 Lichtalarm

Zodra je een oproep, e-mail of chatbericht ontvangt, maakt je iPhone normaal gesproken geluid en/of gaat trillen. Een derde mogelijkheid is om de zaklamp van het apparaat te laten flitsen bij het ontvangen van een melding. Navigeer naar Instellingen / Algemeen / Toegankelijkheid en activeer de optie Led-flits bij melding. Houd er rekening mee dat je de iPhone met het scherm naar beneden neerlegt, want anders valt het lichtalarm natuurlijk niet op.

©PXimport

Desgewenst waarschuwt de zaklamp van je iPhone voor nieuwe berichten.

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 betaalbare wifi-mesh-sets voor ononderbroken dekking
Huis

Waar voor je geld: 5 betaalbare wifi-mesh-sets voor ononderbroken dekking

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we daarom binnen een bepaald thema naar zulke deals. Met een wifi-mesh-systeem heb je ononderbroken wifi in je huis! We hebben vijf betaalbare mesh-sets voor je op een rijtje gezet.

Een mesh-netwerk is een geavanceerd wifi-systeem dat bestaat uit meerdere met elkaar verbonden apparaten die samenwerken om één groot, stabiel draadloos netwerk te creëren. Anders dan bij traditionele wifi-opstellingen met één centrale router, verspreiden mesh-netwerken het signaal via meerdere punten door het hele huis. Het grote voordeel van mesh-netwerken is dat ze eenvoudig uit te breiden zijn door extra nodes toe te voegen, waardoor je het bereik kunt vergroten zonder de prestaties te verminderen. Ideaal voor (grotere) woningen, huizen met dikke muren of meerdere verdiepingen waar één router onvoldoende dekking biedt Door deze flexibele structuur zorgt een mesh-netwerk voor betrouwbare wifi-verbindingen voor al de apparaten, ongeacht waar je je in huis bevindt.

ASUS ZenWiFi XD6 (2-pack)

Creëer een betrouwbaar wifi-netwerk met dit duopack van de ASUS ZenWiFi XD6. Dit systeem biedt volgens de specificaties een dekking van ongeveer 400 vierkante meter, waardoor je in elke hoek van je woning over een goede verbinding beschikt. Elke unit is voorzien van een wlan-poort voor verbinding met de router of switch en heeft daarnaast drie extra gigabitpoorten. Dit maakt het mogelijk om apparaten direct via een netwerkkabel aan te sluiten. Naast deze standaardversie is het mesh-systeem ook verkrijgbaar met muurbeugels, zodat je de units optimaal kunt positioneren.

De ZenWiFi XD6 is uitgerust met zes antennes in totaal. Twee hiervan zijn gewijd aan het 2,4GHz-frequentiebereik, terwijl de andere vier voor het 5GHz-netwerk zorgen. Onder optimale omstandigheden kun je snelheden bereiken tot 574 MB/s (2,4 GHz) en 4804 MB/s (5 GHz). Met ondersteuning voor de wifi6-standaard is dit mesh-systeem uitstekend geschikt voor de meeste huishoudens. Het instellen en beheren van het draadloze netwerk gaat eenvoudig via de gebruiksvriendelijke ASUS Router-app.

TP-Link Deco M4 (3-pack)

Bouw eenvoudig een stabiel mesh-netwerk op met de TP-Link Deco M4. De installatie is eenvoudig: verbind één basisstation via een kabel met je router of switch, waarna de drie units samen een krachtig draadloos netwerk vormen. Voor optimale dekking in een gemiddelde woning kun je bijvoorbeeld op iedere verdieping een station plaatsen. Het systeem biedt volgens TP-Link dekking tot 370 vierkante meter. Voor grotere woningen kun je het netwerk uitbreiden met extra Deco M4-units. Het systeem ondersteunt tot honderd draadloze apparaten.

De maximale snelheid van 1167 MB/s is meer dan voldoende voor bijvoorbeeld videostreaming. Wanneer je je door je woning beweegt met je smartphone, maakt deze automatisch verbinding met het sterkste signaal. Het beheer verloopt gemakkelijk via de Nederlandstalige TP-Link Deco-app. Hiermee installeer je firmware-updates, bekijk je verbonden apparaten stel je ouderlijk toezicht in per gezinslid.

TP-Link Deco X50 (3-pack)

In gezinnen waar meerdere personen intensief van het netwerk gebruikmaken, is een hoge snelheid essentieel. Dit betaalbare pakket met drie stations vormt een uitstekende oplossing voor huishoudens waar gezinsleden tegelijkertijd online games willen spelen en video's in hoge resolutie willen streamen. De TP-Link Deco X50 biedt ondersteuning voor de wifi6-standaard. Met vier datastromen van tweemaal 2402 MB/s (5 GHz) en tweemaal 574 MB/s (2,4 GHz) zul je vrijwel geen vertragingen ervaren. Volgens de fabrikant biedt dit systeem binnenshuis dekking tot wel 604 vierkante meter. Het netwerk kan meer dan 150 draadloze apparaten ondersteunen.

De Deco X50 verbetert niet alleen je draadloze netwerk, maar biedt ook extra bekabelde aansluitingen. Elk station beschikt over drie gigabitpoorten. Dit is bijzonder handig als je apparaten zoals een smart-tv, audiosysteem, spelconsole of beveiligingscamera via een kabel wilt verbinden. Een bijkomend voordeel is de flexibiliteit om het netwerk later uit te breiden door een extra station of duopack aan te schaffen.

ASUS ZenWiFi XD6 (2-pack)

Creëer een betrouwbaar wifi-netwerk met dit duopack van de ASUS ZenWiFi XD6. Dit systeem biedt volgens de specificaties een dekking van ongeveer 400 vierkante meter, waardoor je in elke hoek van je woning over een goede verbinding beschikt. Elke unit is voorzien van een wlan-poort voor verbinding met de router of switch en heeft daarnaast drie extra gigabitpoorten. Dit maakt het mogelijk om apparaten direct via een netwerkkabel aan te sluiten. Naast deze standaardversie is het mesh-systeem ook verkrijgbaar met muurbeugels, zodat je de units optimaal kunt positioneren.

De ZenWiFi XD6 is uitgerust met zes antennes in totaal. Twee hiervan zijn gewijd aan het 2,4GHz-frequentiebereik, terwijl de andere vier voor het 5GHz-netwerk zorgen. Onder optimale omstandigheden kun je snelheden bereiken tot 574 MB/s (2,4 GHz) en 4804 MB/s (5 GHz). Met ondersteuning voor de wifi6-standaard is dit mesh-systeem uitstekend geschikt voor de meeste huishoudens. Het instellen en beheren van het draadloze netwerk gaat eenvoudig via de gebruiksvriendelijke ASUS Router-app.

Xiaomi AX3000 (2-pack)

Ben je op zoek naar een betaalbaar én snel mesh-systeem? Dan is dit duopack van Xiaomi een uitstekende optie. De twee units zijn reeds in de fabriek ingesteld, wat zorgt voor een bijzonder snelle installatie. Net als andere mesh-systemen beheer je dit netwerk via een mobiele applicatie. Plaats de stations strategisch, bijvoorbeeld één op de begane grond en één op de eerste verdieping, of verdeel ze over verschillende kamers. Voor grotere woningen kun je het netwerk uitbreiden met een extra AX3000-station, hoewel dit voor een standaard rijtjeshuis meestal niet noodzakelijk is. Ondanks de aantrekkelijke prijs ondersteunt dit product de wifi6-standaard en kunnen er tot 254 apparaten draadloos verbinding maken.

Voor een mesh-systeem in dit prijssegment biedt de Xiaomi AX3000 uitstekende overdrachtssnelheden. Via de 2,4GHz-band kun je snelheden tot 574 MB/s bereiken, terwijl apparaten op de 5GHz-band kunnen profiteren van maximaal 2402 MB/s. Bovendien beschikken de stations samen over zes fysieke ethernetpoorten, wat ideaal is voor het aansluiten van apparaten zonder wifi-mogelijkheden.

Linksys Velop Pro 6E (3-pack)

Zoek je een uitzonderlijk snelle draadloze netwerkverbinding? Dan komt dit 3-pack van Linksys tegemoet aan je wensen. Zoals de naam al aangeeft, ondersteunt dit mesh-systeem de geavanceerde wifi6E-standaard. Naast de conventionele 2,4GHz- en 5GHz-verbindingen biedt de Velop Pro 6E ook een 6GHz-signaal, dat ideaal is voor veeleisende netwerktoepassingen. Zowel de 5GHz- als de 6GHz-frequentiebanden leveren indrukwekkende snelheden tot 2400 MB/s, terwijl het 2,4GHz-netwerk snelheden tot 600 MB/s bereikt.

De configuratie van de Velop Pro 6E is bijzonder eenvoudig. Je volgt simpelweg de aanwijzingen in de Linksys-app op je smartphone. Via deze app houd je bovendien overzicht over alle verbonden smartphones, tablets en andere apparaten. Dit mesh-systeem kan in totaal tot 200 apparaten ondersteunen. Naast de wan-poort beschikt elke unit over een gigabitaansluiting, waarmee je bijvoorbeeld een computer, smart-tv of netwerkswitch kunt verbinden. Vermeldenswaardig is ook het duurzame productieproces, waarbij de behuizing vervaardigd is uit gerecycled aluminium. Voor grotere woningen kun je het systeem desgewenst uitbreiden met een extra station.

▼ Volgende artikel
Wat je nog meer met wasverzachter kunt doen (en wat niet)
© africa-studio.com (Olga Yastremska and Leonid Yastremskiy) - stock.adobe.com
Huis

Wat je nog meer met wasverzachter kunt doen (en wat niet)

Wasverzachter gebruik je meestal om te zorgen dat je handdoeken of lakens lekker zacht worden en aangenaam gaan ruiken. Maar wist je dat je het spul ook op andere manieren in huis kunt gebruiken? Niet alles wat je online leest werkt of is veilig, maar er zijn wél een paar toepassingen die handig zijn. Deze kun je zonder zorgen uitproberen.

Wist je dat je wasverzachter ook kunt gebruiken: • Tegen muffe luchtjes • Als luchtverfrisser tijdens het stofzuigen • Om statische kleding te voorkomen • Om kunststof kozijnen en deurposten mee af te nemen

Ook interessant: Hier kun je vaatwastabletten óók voor gebruiken

Wil je wasverzachter vaker inzetten in huis? Dat kan, maar de mogelijkheden zijn niet enorm uitgebreid. Hieronder lees je waar dit goedje allemaal geschikt voor is.

Wattenbolletjes tegen muffe luchtjes

Heb je last van een muffe geur in je kledingkast, lade of schoenenkast? Drenk een watje in een klein beetje wasverzachter, laat het goed drogen en leg het ergens in de kast of lade neer. Het watje verspreidt subtiel geur zonder te overheersen.

Luchtverfrisser tijdens het stofzuigen

Tijdens het stofzuigen een frisse geur in huis verspreiden? Leg een gedroogd watje met wasverzachter in het stofreservoir of bij de filter van je stofzuiger. Let op: doe dit alleen als je een stofzuiger hebt zonder zak, en gebruik geen vloeibare wasverzachter direct in het apparaat.

Statische kleding voorkomen

Heb je vaak kledingstukken die knetteren als je ze aantrekt? Vul een plantenspuit met water en voeg een klein dopje wasverzachter toe. Even schudden en licht over de binnenkant van je kleding sprayen (test eerst op een onopvallende plek) helpt om de antistatische lading van je kleding snel te laten verdwijnen.

Lees ook: ⚡Sodeknetter: zo voorkom je statische elektriciteit in je kleding

Kunststof kozijnen en deurposten afnemen

Wasverzachter lost geen hardnekkig vuil op, maar je kunt er wel kunststof oppervlakken mee opfrissen. Denk aan vensterbanken, deurposten of lichtschakelaars. Meng een theelepel wasverzachter met een liter water, maak een doek licht vochtig en veeg ermee over het oppervlak. Het ruikt fris en laat een dun laagje achter dat stof een tijdje weert. Niet gebruiken op hout of natuursteen.

©sergeylapin

...En dit kun je er beter níet mee doen Op internet lees je vaak over andere toepassingen van wasverzachter, zoals badkamertegels of tapijt reinigen, pannen weken, statisch haar behandelen, of zelfs aan je badwater toevoegen voor een zachtere huid. Maar hier kun je juist beter géén wasverzachter voor gebruiken, want:

• Het is niet bedoeld voor contact met je huid of haar. De parfums en conserveermiddelen kunnen irritatie veroorzaken. • Het is niet voedselveilig. Gebruik het dus nooit in of op pannen, keukengerei of aanrechtbladen. • Het laat resten achter. Op tegels, tapijt of badkuipen ontstaat een vettig laagje dat vuil juist aantrekt of vlekken kan geven.

Gebruik wasverzachter dus met beleid, en alleen op plekken waar het geen schade aanricht of achterblijft op oppervlakken die je aanraakt.

Kan wel, maar let op

Sommige toepassingen zijn niet per se fout, maar vragen om wat meer voorzichtigheid. Zoals schoenen en vuilnisbakken opfrissen met wasverzachter.

Schoenen opfrissen

Een doek met verdunde wasverzachter gebruiken om de binnenkant van schoenen schoon te vegen kan geurtjes maskeren. Maar het reinigt niet écht en laat mogelijk geurstoffen of plakkerige resten achter. Dat is niet ideaal, zeker als je de schoenen zonder sokken draagt. Wil je het toch proberen? Gebruik een goed uitgewrongen doek en laat de schoenen daarna volledig drogen.

Vuilnisbak geurvrij maken

Een sopje met wat wasverzachter kan je vuilnisbak tijdelijk frisser laten ruiken. Het maskeert nare geurtjes, maar doodt geen bacteriën. Voor grondige reiniging blijft een oplossing met soda, azijn of allesreiniger effectiever. Wasverzachter is hier dus vooral geurdecoratie, geen echte schoonmaker.

ToepassingWél gebruiken?Toelichting
Wattenbolletjes in kast of lade✅ JaGeeft een subtiele geur zonder schade of risico. Wel laten drogen.
Wattenbolletje in stofzuiger✅ JaWerkt geurverspreidend, zolang je het droog toepast en niet in de motor.
Antistatisch spray voor kleding✅ JaVerdunnen met water, spaarzaam gebruiken, eerst testen op textiel.
Kunststof oppervlakken (kozijnen, schakelaars)✅ JaAlleen op gladde, niet-poreuze oppervlakken. Niet op hout of natuursteen.
Badkamertegels reinigen❌ NeeWerkt niet goed tegen kalkaanslag, laat vettig laagje achter.
Pannen weken met wasverzachter❌ NeeNiet voedselveilig, kans op chemische resten.
Statisch haar behandelen❌ NeeNiet huidveilig, kans op irritatie of allergie.
Wasverzachter in badwater❌ NeeNiet bedoeld voor huidcontact, zeker niet bij gevoelige huid.
Tapijt of stoffering opfrissen❌ NeeLaat resten achter, trekt vuil aan, kans op vlekken.
Schoenen van binnen reinigen⚠️ MogelijkMaskerende geur, maar geen echte reiniging. Risico op plaklaag en geurstoffen op de huid.
Vuilnisbak reinigen⚠️ MogelijkGeeft geur, maar desinfecteert niet. Beter alternatief: schoonmaken met azijn of soda.

Wasverzachter: handig, maar geen wondermiddel

Wasverzachter is dus best veelzijdig, maar niet het wondermiddeltje dat sommige blogs ervan maken. Als je het slim inzet – en altijd spaarzaam – kun je er net wat meer mee doen dan alleen gebruiken voor je was. Test wel altijd eerst op een klein stukje, en hou het bij oppervlakken waar het veilig is. Liever geen risico? Er zijn ook natuurlijke alternatieven, zoals azijn of etherische olie, die je op een vergelijkbare manier kunt gebruiken.