ID.nl logo
Schijf weer vol? Ruim je pc op!
© PXimport
Huis

Schijf weer vol? Ruim je pc op!

Je bent de trotse eigenaar van een nieuwe computer, telefoon of tablet en alles werkt als een speer. Vlotte apps, een opgeruimd bureaublad en geordende bestandsmappen. Maar na verloop van tijd raakt het apparaat vervuild en verliest het zijn glans. Stroop daarom nu de mouwen op: hoog tijd voor tips waarmee je je Windows-pc opruimen kunt.

Verwijder ongebruikte programma's

Waarom zou je ongebruikte programma’s op je harde schijf laten staan? Ze nemen alleen maar ruimte in en zorgen daarmee voor een volle werkomgeving. Open daarom het instellingenvenster (Windows-toets+I) en kies Apps. Gebruik je een app uit deze lijst niet? Klik erop en kies Verwijderen. De apps worden standaard gesorteerd op naam, maar je kunt de apps ook sorteren op grootte door bij Sorteren op voor Grootte te kiezen.

Als je hebt verwijderd wat je niet meer gebruikt, klik je op Optionele onderdelen. Dit is een ander overzicht. Hierop staan de apps die worden beschouwd als Windows-onderdeel. Zie je een app die je niet gebruikt – bijvoorbeeld Windows Faxen en scannen of Windows Media Player? Klik er dan op en kies Verwijderen.

Nu we toch de smaak te pakken hebben, controleren we ook meteen welke apps standaard door Windows worden geladen bij het starten van de computer. Typ in het zoekvak van de Windows-taakbalk Opstart-apps. In de rechterkolom lees je af hoeveel invloed de app heeft op het opstarten. Zet de schuif op Uit bij de apps die je niet meer wilt laden bij de start.

©PXimport

Slimmer opslaan

Windows 10 heeft een relatief onbekende functie, die niet standaard staat ingeschakeld: Slim opslaan. Hiermee kan Windows automatisch ruimte vrijmaken door bestanden te verwijderen die je niet gebruikt of niet meer nodig hebt. Denk hierbij aan tijdelijke bestanden of de inhoud van de prullenbak. Om deze functie te activeren, kies je in het instellingenvenster voor Systeem. Klik daar op Opslag en zet de schuif op Aan. Kies hierna voor Slim opslaan configureren of nu uitvoeren.

Schakel meteen Opslaginzicht in (als dat niet automatisch is gebeurd). Deze functie haalt de bezem door de harde schijf als er te weinig ruimte is. Kies bij Opslaginzicht uitvoeren wanneer de controle moet plaatsvinden. Standaard staat daar Bij onvoldoende schijfruimte

In de sectie Tijdelijke bestanden activeer je de optie Tijdelijke bestanden verwijderen die niet door mijn apps worden gebruikt. Geef aan na hoeveel tijd de bestanden in de prullenbak en de bestanden in de downloadmap mogen worden verwijderd, bijvoorbeeld 14 dagen, 60 dagen of Nooit. Klik tot slot op Nu opruimen.

©PXimport

Opslaginzicht helpt ook bij het vrijmaken van ruimte die door bestanden wordt ingenomen die zijn opgeslagen in de cloud. Zo voorkom je dat er dubbel ruimte wordt ingenomen (lokaal en online). 

Kies bij Lokaal beschikbare cloudinhoud na hoeveel tijd cloudbestanden van de lokale computer mogen worden verwijderd, bijvoorbeeld 14 dagen. De bestanden worden dan pas weer automatisch gedownload als je ze op de lokale computer wilt openen. Dit scheelt schijfruimte.

Slim opslaan is een onbekende functie waarmee automatisch bestanden worden verwijderd

-

Grote opruiming

Het welbekende onderdeel Schijfopruiming gaat al talloze Windows-versies mee. Zo ook in Windows 10. Zoek in de Windows-zoekbalk op Schijfopruiming. Kies de schijf die je wilt opschonen (bijvoorbeeld C) en klik op OK. Negeer de lijst met resultaten nog even, want we zijn nog niet tevreden met het resultaat. Klik nu eerst op Systeembestanden opschonen. De analyse wordt nogmaals gemaakt en Schijfopruiming vindt nu nog meer locaties die kunnen worden schoongemaakt.

Bekijk de lijst met locaties die Schijfopruiming kan opschonen. Twijfel je of een bepaalde locatie moet worden opgeschoond? Klik dan op de knop Bestanden weergeven. Schijfopruiming opent de locatie zodat je kunt zien welke inhoud het bevat en op basis daarvan je beslissing kunt nemen. Plaats vinkjes naast de onderdelen die je wilt opschonen en klik op OK.

©PXimport

Automatiseren

Interessant is de mogelijkheid om Schijfopruiming automatisch te laten uitvoeren op gezette tijden. Zo heb je er geen omkijken meer naar. Eerst laat je Windows onthouden welke onderdelen je wilt opschonen. Open het startmenu en typ Cleanmgr.exe /sageset:1 en druk op Enter. Geef de onderdelen op die moeten worden schoongemaakt en voer Schijfopruiming eenmaal uit. Sluit het programma hierna.

We maken vervolgens gebruik van de Taakplanner om het opruimen te automatiseren. Open weer het startmenu en typ Taakplanner. Klik op Basistaak maken en geef een naam aan de taak. Kies Volgende. Bij Trigger kies je wanneer Schijfopruiming moet worden uitgevoerd, bijvoorbeeld Maandelijks. Klik op Volgende

Bij Actie kies je Een programma starten, gevolgd door een klik op Volgende. Bij Programma/script typ je C:\Windows\System32\Cleanmgr.exe /sagerun:1. Klik op Volgende en klik op Voltooien. Vanaf nu wordt Schijfopruiming automatisch uitgevoerd.

©PXimport

Locaties onderzoeken

Of het nu gaat om het bureaublad, standaardmappen als Documenten en Downloads of netwerklocaties, ze kunnen allemaal in de loop der tijd vervuild raken met onnodige bestanden en snelkoppelingen. Maak een overzicht van de locaties en verwijder de onderdelen die je niet meer nodig hebt. 

Twijfel je over het nut van een bestand? Verplaats het dan naar een tijdelijke locatie. Heb je het in de komende dertig dagen niet nodig, dan is er waarschijnlijk ook geen reden om het te behouden.

©PXimport

Grote jongens

Bepaalde bestanden nemen in de praktijk flink wat ruimte in. Denk aan een wisselbestand: een bestand waarin Windows tijdelijke gegevens bewaart. Of aan mappen waarin je zowel je originele foto’s als bewerkte foto’s hebt ondergebracht. Wat hulp bij het in kaart brengen van grote bestanden is dan ook geen overbodige luxe. TreeSize Free is daar een prima programma voor. Dat laat op een visuele manier zien wat de grootste bestanden zijn en waar ze zich bevinden.

Klik in het hoofdvenster op Scan, zodat het programma op zoek gaat naar de grote bestanden. Deze worden in het vak eronder getoond. Via de percentagebalk rechts zie je hoeveel ruimte er wordt ingenomen en de Treemap Chart laat een visuele weergave van de verdeling zien. Je kunt nu eenvoudig grote bestanden die je niet meer nodig hebt verwijderen of archiveren.

©PXimport

Alleen online

Werk je met een clouddienst als OneDrive, dan kun je ervoor kiezen om bepaalde bestanden alleen online op te slaan. Wanneer je die bestanden dan weer nodig hebt, worden ze automatisch door Windows gedownload en beschikbaar gemaakt. Heb je een bestand enige tijd niet gebruikt, dan wordt het weer verwijderd van de schijf en is het alleen nog maar online beschikbaar.

Klik met de rechtermuisknop op het pictogram van OneDrive in het systeemvak en kies Instellingen. Op de tab Instellingen activeer je de optie Ruimte besparen door alleen de bestanden te downloaden die u gebruikt. Klik op OK. Open hierna de Verkenner (Windows-toets+E). Klap de OneDrive-mappen uit en klik met de rechtermuisknop op de map die je alleen online wilt bewaren. Kies Ruimte vrijmaken

De inhoud van de map wordt van de lokale schijf verwijderd en de ruimte op de schijf komt vrij. Bedenk wel dat die bestanden alleen nog maar toegankelijk zijn via een internetverbinding, en je er dus geen toegang tot hebt als je onderweg bent. Wil je een map of bestand altijd offline hebben staan, dan klik je er met rechts op en kies je voor Altijd behouden op dit apparaat.

©PXimport

Rigoureus

Ben je bereid om met een échte schone lei te beginnen? Zet dan Windows terug naar de fabrieksinstellingen. Een handmatige herinstallatie, zoals je bij voorgaande versies moest doen, is met Windows 10 niet meer nodig.

Open het instellingenvenster en kies Bijwerken en beveiliging / Systeemherstel. Klik op Aan de slag bij Deze pc opnieuw instellen. Windows wordt hiermee hersteld naar de fabrieksinstellingen, maar vraagt van tevoren wel of je je persoonlijke bestanden wilt behouden of deze ook wilt verwijderen. Voor dit doel kies je ervoor om je persoonlijke bestanden te behouden. Windows wordt nu opnieuw geïnstalleerd en dat zorgt voor een opgeruimde omgeving.

©PXimport

Hulp van buitenaf

Hoewel het de afgelopen jaren gelukkig iets minder is geworden, bevat Windows nog steeds onderdelen die je mogelijk niet gebruikt. Deze overbodige software (bloatware) is niet altijd eenvoudig te verwijderen. Wellicht kan wat hulp van buitenaf helpen, in de vorm van Windows10Debloater.

Het programma is even eenvoudig als doeltreffend. Pak het zip-bestand uit en klik met de rechtermuisknop op het bestand Windows10DebloaterGUI. Kies voor Uitvoeren met PowerShell. In het hoofdvenster kies je onder Debloat options welke onderdelen moeten worden opgeschoond. De software maakt gebruik van een zwarte lijst, waarop wordt bijgehouden welke bloatware er in omloop is. Klik op Remove all bloatware.

Verder kun je via de sectie Other changes fixes aanvullende onderdelen onder handen nemen: zo kun je blokkeren dat Windows gebruikersstatistieken met Microsoft deelt of OneDrive uitschakelen. Heb je spijt van een opschoonactie? Met de knop Revert registry changes kun je de gemaakte instellingen ongedaan maken.

©PXimport

▼ Volgende artikel
Nieuw van Sony:  WH-1000XM6 met verbeterde noise cancelling en duidelijker geluid
© Sony | Christopher Collie
Huis

Nieuw van Sony: WH-1000XM6 met verbeterde noise cancelling en duidelijker geluid

Sony introduceert de WH-1000XM6, de nieuwste draadloze koptelefoon in de bekende 1000X-serie. Het model bouwt voort op zijn voorganger met nog betere ruisonderdrukking, helderdere gesprekskwaliteit en meer comfort. De koptelefoon is vanaf mei verkrijgbaar voor 450 euro.

Noise cancelling met twaalf microfoons

De WH-1000XM6 gebruikt een nieuwe processor die de ruisonderdrukking in realtime aanpast. De koptelefoon beschikt over twaalf microfoons – vier keer zoveel als bij de WH-1000XM5 – en detecteert storende geluiden nauwkeuriger. De adaptieve algoritmes passen zich automatisch aan op basis van je omgeving en de luchtdruk.

Verbeterd draagcomfort en opvouwbaar ontwerp

Sony heeft het ontwerp aangepast met een bredere hoofdband en zachtere oorkussens van veganistisch leer. De pasvorm is ontworpen voor langdurig gebruik, zonder druk op het hoofd. Het opvouwbare frame is verstevigd met metaal en de case heeft nu een magnetische sluiting.

©Sony

Audio in studiokwaliteit

De nieuwe driverunit zorgt voor meer detail en helderheid. Dankzij ondersteuning voor LDAC en High-Resolution Audio Wireless levert de koptelefoon ook draadloos hoge geluidskwaliteit. Met DSEE Extreme worden gecomprimeerde audiobestanden in realtime opgewaardeerd. Voor ruimtelijk geluid is er ondersteuning voor 360 Reality Audio, inclusief een upmix-functie voor films.

Helder bellen met AI-gestuurde microfoons

Voor telefoongesprekken gebruikt de WH-1000XM6 zes beamforming-microfoons die achtergrondgeluid actief onderdrukken en je stem isoleren. Daardoor blijf je goed verstaanbaar, ook in rumoerige omgevingen.

©Sony

Slimme functies en snelladen

De koptelefoon ondersteunt multipoint-connectiviteit, LE Audio en schakelt automatisch tussen apparaten. Via de Sound Connect-app pas je het geluid aan, stel je equalizers in of gebruik je functies zoals Quick Access en Scene-based Listening. Opladen gaat snel: drie minuten laden is goed voor drie uur luisteren.

Prijs en beschikbaarheid

De Sony WH-1000XM6 is beschikbaar in drie kleuren: Black, Platinum Silver en Midnight Blue. De adviesprijs bedraagt 450 euro.

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 waterdichte smartwatches met GPS-functie
Gezond leven

Waar voor je geld: 5 waterdichte smartwatches met GPS-functie

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Daarom speuren we een paar keer per week binnen een bepaald thema naar zulke deals. Wanneer je met een smartwatch je gezondheid in de gaten wilt houden en bijvoorbeeld tijdens activiteiten je hartslag wilt meten, is het handig als zo'n slim horloge ook waterdicht is. En met een GPS-functie kun je ook goed bijhouden welke afstand je hebt afgelegd.

Een smartwatch is meer dan alleen een horloge: het is een slimme assistent om je pols. Met een smartwatch kun je eenvoudig meldingen van je smartphone ontvangen, zoals berichten, oproepen en agenda-afspraken. Veel modellen bieden daarnaast functies zoals stappentellen, hartslagmeting, slaapregistratie en GPS-tracking. Dat maakt ze ideaal voor wie zijn gezondheid en activiteiten wil bijhouden. Sommige horloges ondersteunen zelfs contactloos betalen of muziekbediening, zodat je minder vaak je telefoon uit je zak hoeft te halen.

Een ander belangrijk voordeel is de waterbestendigheid, wat bij smartwatches wordt aangeduid met een zogeheten ATM-classificatie. ATM staat voor 'atmosfeer' en geeft aan hoe hoog de druk op het horloge mag zijn. Een smartwatch met 5 ATM is bijvoorbeeld bestand tegen waterdruk die overeenkomt met 50 meter diepte. Dat betekent dat je ermee kunt douchen, zwemmen of in de regen lopen, maar dat de watch niet per se geschikt is voor diepzeeduiken.

Amazfit Cheetah Square

De Amazfit Cheetah Square is een smartwatch met een rechthoekig AMOLED-scherm van 1,75 inch. Het model biedt uitgebreide sportondersteuning met meer dan 150 modi en beschikt over dual-band GPS voor nauwkeurige plaatsbepaling. Daarnaast zijn er sensoren voor hartslag, SpO₂ (het percentage zuurstof in je bloed dat via een saturatiemeter wordt gemeten, en aangeeft hoeveel van je rode bloedcellen verzadigd zijn met zuurstof), slaap en stress. De behuizing is lichtgewicht en de horlogeband is van siliconen. De waterdichtheid van 5 ATM maakt hem geschikt voor gebruik in het water. De batterijduur varieert afhankelijk van het gebruik, met tot 8 dagen bij gemiddeld gebruik en tot 28 uur met GPS ingeschakeld.

🚿 Waterdichtheid: 5 ATM
🔋 Typische gebruiksduur
: Tot 8 dagen
📱 Schermdiagonaal
: 1,75 inch

Huawei Watch Fit 2

De Huawei Watch Fit 2 is een relatief compacte smartwatch met een AMOLED-display van 1,74 inch. Het model ondersteunt verschillende trainingsmodi en beschikt over sensoren voor onder andere hartslag, SpO₂ en slaapmonitoring. Hoewel deze watch geen ingebouwde GPS heeft, maakt hij gebruik van verbonden GPS via een smartphone. De batterijduur is met maximaal 10 dagen redelijk lang. De smartwatch is waterbestendig tot 5 ATM en is beschikbaar in verschillende edities en kleuren.

🚿 Waterdichtheid: 5 ATM
🔋 Typische gebruiksduur
: Tot 10 dagen
📱 Schermdiagonaal
: 1,74 inch

Fitbit Sense 2

De Fitbit Sense 2 biedt een combinatie van gezondheidsmetingen, zoals een ECG-app, cEDA-sensor voor stressdetectie en SpO₂-metingen. Het horloge is uitgerust met een 1,58 inch AMOLED-scherm en een ingebouwde GPS. De batterij gaat bij normaal gebruik ongeveer 6 dagen mee. Daarnaast is de Sense 2 waterbestendig tot 50 meter (5 ATM). Het model ondersteunt contactloze betalingen via Fitbit Pay, maar mist functies zoals muziekopslag of volledige ondersteuning voor apps van derden.

🚿 Waterdichtheid: 5 ATM
🔋 Typische gebruiksduur
: Tot 6 dagen
📱 Schermdiagonaal
: 1,58 inch

Garmin Venu 2

De Garmin Venu 2 heeft een 1,3 inch AMOLED-display en legt de nadruk op gezondheid en sport. De smartwatch beschikt over onder meer hartslagmeting, ademhalingsregistratie, Body Battery, stressmeting en Pulse Ox. GPS is ingebouwd, en de batterij gaat tot 11 dagen mee in smartwatch-modus. Bij gebruik van GPS en muziek is dit korter. Het horloge is waterdicht tot 5 ATM, wat standaard is voor dit soort toepassingen.

🚿 Waterdichtheid: 5 ATM
🔋 Typische gebruiksduur
: Tot 11 dagen
📱 Schermdiagonaal
: 1,3 inch

OnePlus Watch 2

De OnePlus Watch 2 draait op Wear OS 4 en gebruikt een dubbele chipsetstructuur om prestaties en batterijduur te balanceren. Met een 1,43 inch AMOLED-scherm, ondersteuning voor dual-band GPS, en sensoren voor hartslag en slaap is hij geschikt voor dagelijks gebruik. De batterijduur is echter niet heel lang, maar het horloge is wel IP68-gecertificeerd en bestand tegen waterdruk tot 5 ATM.

🚿 Waterdichtheid: IP68 / 5 ATM
🔋 Typische gebruiksduur
: Tot 100 uur
📱 Schermdiagonaal
: 1,43 inch