In 5 stappen films monteren op je Android-tablet
Op tablets waarop Android draait, is sinds enkele jaren standaard de app Android Movie Studio van Google te vinden. Wij laten zien hoe je met deze applicatie in een handomdraai films monteert.
Tip 01: Android Movie Studio
Android Movie Studio ziet er afhankelijk van de Android-versie soms net even iets anders uit. In de app tik je op Nieuw project maken. Vervolgens geef je het project een naam. Je komt nu in het montagedeel terecht.
Rechtsboven in het scherm voeg je je filmpjes aan de app toe via Toevoegen en vervolgens Videoclip importeren. Vervolgens verschijnt een venster waarin je aangeeft met welke app je de filmpjes wilt ophalen. Welke apps je ziet, hangt af van wat er op je tablet geïnstalleerd staat. Voorbeelden zijn Google Drive, Dropbox of een bestandsbeheerder zoals ES File Explorer. Ook Galerij, de standaard voorvertoning-app, staat ertussen en die gebruiken wij in dit artikel. Tik dus op Galerij, waarna alle mappen waarin zich filmpjes bevinden getoond worden. Tik op een map en daarna op de gewenste film. Deze verschijnt vervolgens in Android Movie Studio.
Herhaal deze stappen voor elk filmpje dat je wilt gebruiken. Nadat je op Toevoegen hebt gedrukt, kun je behalve filmpjes trouwens ook foto's aan de montage toevoegen, of een nieuwe film of foto maken met de ingebouwde camera.
©PXimport
Tip 01 In Android Movie Studio importeer je een filmpje via bijvoorbeeld de app Galerij.
Tip 02: Films overzetten
Filmpjes die niet op je tablet staan, voeg je op een Android-tablet zeer gemakkelijk toe. Je verbindt de tablet eenvoudigweg via een usb-kabel met de computer en kopieert de bestanden dan rechtstreeks naar het geheugen van de tablet. Een andere manier is door de filmpjes via de kaartlezer van je computer op een microSD-kaartje te zetten.
Bij het geheugenkaartje wordt meestal wel een adapter meegeleverd die hem in een gewone SD-kaart omtovert. Na het kopiëren vanaf de computer stop je het microSD-kaartje (zonder adapter) in je tablet. De meeste Android-tablets hebben een sleuf voor microSD aan boord.
©PXimport
Tip 02 Android-tablets kunnen vaak rechtstreeks vanaf een microSD-kaartje lezen.
Tip 03: Tijdlijn
Alle in Android Movie Studio geladen filmpjes komen onder in de app op de tijdlijn te staan. Door met een vinger over de tijdlijn te vegen, kun je de hele filmmontage doorlopen. De verticale streep geeft de huidige afspeel positie aan. Extra materiaal toevoegen kun je trouwens ook hier nog doen, door op het plusteken aan het begin of einde van de tijdlijn te tikken.
Met de cirkel links op het scherm zoom je in of uit op de tijdlijn. Met de rechtercirkel spring je van fragment naar fragment, terug naar het begin, of kun je met afspelen beginnen. Beide cirkels zijn afgekapt bij de schermrand. Dat ligt niet aan je tablet, dit is het wat rare design van de app. Je mist dus geen knoppen.
©PXimport
Tip 03 De twee cirkels lijken niet op het scherm te passen, maar dit hoort zo.
Tip 04: Effecten
Tik je op een fragment in de tijdlijn, dan kun je er rechtsboven via Titel een titel aan toevoegen. Via Effect voeg je eventueel nog een kleureffect aan het fragment toe. Ook stel je via Effect het overgangseffect tussen twee opvolgende fragmenten in, zodat ze via een speciaal effect vloeiend in elkaar overlopen.
Hierbij geeft Overgang vanuit clip aan hoe het huidige fragment overgaat in het volgende fragment, terwijl Overgang naar clip bepaalt hoe het vorige fragment overvloeit in dit fragment. Een snellere manier om een overgang toe te voegen, is door op het kleine pictogram aan het begin of einde van het fragment te tikken. Je ziet ook nog een driehoek aan de voor- en achterzijde van het geselecteerde filmpje. Door dit met een vinger te verschuiven, kort je het fragment in.
Het driehoekje verandert dan in een klaver. Muziek toevoegen kan met een tik op het luidsprekertje onder de tijdbalk.
©PXimport
Tip 04 Stel de overgang tussen twee filmpjes in en kies eventueel een effect.
Tip 05: Film exporteren
Wil je de overgang tussen twee filmpjes weer verwijderen, dan tik je er met je vinger op, en kies je daarna de prullenbak rechtsboven in het scherm. Om de volgorde van filmpjes in de montage aan te passen, houd je je vinger een tijdje op een fragment en versleep je hem vervolgens naar de nieuwe positie in de tijdlijn.
Ben je klaar met monteren? Tik dan rechtsboven op het menupictogram (drie vierkantjes boven elkaar) en kies voor Film exporteren. Let wel op dat er geen filmpje in de tijdlijn geselecteerd is, want anders krijgt je een heel ander menu te zien. Tik anders eerst in de buurt van een van de twee cirkels om de selectie ongedaan te maken. Kies een filmformaat (de resolutie), stel de fotokwaliteit in (laag, normaal, of hoog) en tik op Exporteren. De gegenereerde film is vervolgens terug te vinden via een app als Galerij.
©PXimport
Tip 05 Kies Exporteren om de gemonteerde film te bewaren.