ID.nl logo
Eerste indruk: op stap met de kantelbare Asus Zenfone 6 camera
© PXimport
Huis

Eerste indruk: op stap met de kantelbare Asus Zenfone 6 camera

De nieuwe Asus Zenfone 6 beschikt over een camera die automatisch omklapt als je een selfie maakt. Volgens Asus resulteert dit in betere selfies met veel meer mogelijkheden op foto- en videogebied. Computer!Totaal trok Valencia in om de Asus Zenfone 6 camera aan de tand te voelen.

De Zenfone 6 werd op 16 mei onthuld en is nu te koop in België. De modellen kosten 500, 550 of 600 euro – afhankelijk van de hoeveelheid werk- en opslaggeheugen. Asus kan nog niets vertellen over een Nederlandse release, maar naar verwachting verschijnt het toestel snel – voor dezelfde prijzen – in Nederland.

Het meest interessante kenmerk van de smartphone is de klapbare camera op de achterkant. Die wijst standaard naar achter, wat logisch is omdat de meeste mensen ‘normale’ foto’s maken. Als je een selfie wilt maken, klik je in de camera-app op het selfie-icoontje. De camera klapt dan 180 graden, waardoor hij boven het display verschijnt. Als je terugschakelt naar de normale stand, de camera-app sluit of het scherm uitzet, klapt de camera terug. Deze ontwerpkeuze heeft volgens Asus twee voordelen.

©PXimport

De voordelen van een klapcamera

Omdat er geen selfiecamera boven het scherm is geplaatst, is er meer ruimte voor het scherm. De voorkant van de Zenfone 6 bestaat dan ook bijna helemaal uit display. Dit maakt de smartphone compacter en geeft hem een modern uiterlijk. Ten tweede profiteer je van een betere selfiecamera, omdat je gebruikmaakt van de geavanceerde camera’s die normaliter – alleen – op de achterkant zitten. De meeste smartphones hebben een prima tot goede selfiecamera, maar met beperkte videomogelijkheden en weinig extra’s. De Zenfone 6 wil zich op dit punt onderscheiden.

Dit zijn de Asus Zenfone 6 camera's

Dat doet de smartphone met twee camera’s. De primaire lens is een Sony IMX586, die in maximaal 48 megapixel fotografeert. Standaard maakt de camera 12 megapixels foto’s, waarbij hij de beeldinformatie van 48 megapixels combineert. Deze zogeheten quad-bayer-techniek resulteert in plaatjes met meer detail en minder detail, zowel overdag als in het donker. In de camera-app kan je overigens ook aangeven dat je liever 48 megapixel foto’s schiet. Dit heeft als voordeel dat je qua pixelafmetingen een veel grotere foto krijgt, wat ideaal is als je het beeld wilt gebruiken voor een canvasdoek of erg ver wilt inzoomen. Nadelen zijn dat de foto meer ruimte inneemt en je telefoongeheugen dus sneller vol is en dat je geen gebruik kunt maken van de handige hdr-modus die de fotokwaliteit verbetert. In bijna alle situaties is de standaardmodus (12 megapixel) daarom de beste optie, een fotoresolutie die overigens vergelijkbaar is met andere duurdere smartphones.

©PXimport

De tweede camera op de Asus Zenfone 6 is een 13 megapixel groothoeklens met een zicht van 125 graden. Een groothoeklens heeft een wijder gezichtsveld dan een reguliere cameralens en legt dus een groter deel van de omgeving vast. Dit is vooral handig als je dichtbij een groter gebouw staat of een wijds landschap wilt fotograferen. Steeds meer smartphones beschikken over een groothoeklens. Met 125 graden is het zicht van de Zenfone 6 een paar graden groter dan dat van veel concurrerende toestellen, wat betekent dat hij iets meer ziet. De twee cameralenzen worden vergezeld door een dubbele laserautofocus om scherp te stellen en een dubbele flitser, die de omgeving verlicht in donkere situaties.

Tot zover de theoretische uitleg. Je bent natuurlijk benieuwd hoe goed zo’n roterende camera in de praktijk werkt en hoe goed de foto’s eruitzien. Ik ook, dus mocht ik op uitnodiging van Asus de Zenfone 6 alvast een dag uitproberen in het zonnige Valencia. Hieronder lees je mijn eerste indrukken en kan je een flink aantal plaatjes bekijken. De komende weken test ik de smartphone verder uit. In mijn review ga ik dieper in op alle kenmerken, waaronder de bijzondere cameramodule.

Toen ik de Zenfone 6 uitpakte, viel mijn oog – uiteraard – direct op de cameramodule. Die ziet er niet erg opvallend uit, en steekt nauwelijks uit de behuizing. Een goed iets naar mijn mening, want dit verkleint op beschadigingen en zorgt ervoor dat de telefoon zo goed als plat op tafel ligt. Je hebt in dit opzicht geen last van de camera.

©PXimport

Tienduizenden keren klappen

Het klapmechanisme gebruikt een klein motortje. Logisch vanwege het gemak en de snelheid, maar een risico omdat een mechanisch onderdeel slijt, kan beschadigen en kan vastlopen. Asus zegt dat het mechanisme meer dan 100 duizend keer achter elkaar naar voren en achter geklapt is en dat het daarna nog naar behoren werkte. Als je dit naar de praktijk vertaalt, kan je dus vijf jaar lang elke dag 28 selfies maken. Dat is heel wat, maar het ligt anders als je het toestel beveiligt met gezichtsherkenning. Elke keer als je het toestel ontgrendelt, gebruik je de frontcamera. Aangezien de meeste mensen hun smartphone vijftig tot tweehonderd keer per dag ontgrendelen, loopt de minimale levensduur van het cameramechanisme in dit geval dus fors terug. Of dit daadwerkelijk het geval is, kan ik na een dag uiteraard nog niet zeggen.

Het klappen gaat gepaard met een zacht zoemgeluidje. Met wat achtergrondgeluid hoor je het niet, maar als je je oor dichtbij het toestel houdt of je in een stille ruimte bevindt, is het geluid merkbaar. Ik vind het zelf niet storend.

Wat betreft de beschadigingen: Asus heeft de Zenfone 6 voorzien van een noodzakelijk slimmigheidje. Als je het toestel laat vallen, klapt de camera automatisch terug naar de achterkant. Dit beperkt de (kans op) schade als het toestel de grond raakt. Dit heb ik natuurlijk getest door de telefoon vanaf zo’n dertig centimeter hoogte in iemands handen te laten vallen. En inderdaad: de sensoren in de Zenfone herkennen het hoogteverlies direct en het mechanisme klapt zichzelf in voor het toestel de handen raakte. Andere smartphones met een uitschuifbare of uitklapbare frontcamera hebben overigens ook zo’n functie.

©PXimport

Krasjes op de cameralenzen

De cameramodule kan ook zonder valpartij beschadigen omdat hij tijdens het fotograferen uitsteekt. Boven het scherm als je het toestel verticaal vasthoudt, of naast het scherm als je ‘m horizontaal gebruikt. Op mijn eerste dag gebeurde het meermaals dat ik het klappen van de camera blokkeerde omdat ik mijn vingers onbewust in de draaicirkel van de cameramodule hield. Ook hield ik mijn vingers wel eens voor de camera’s, wat weer resulteerde in vette lenzen en dus minder mooie foto’s. Als je wat scherps in je hand hebt of de telefoon ergens tegenaanstoot, kan dit het cameramechanisme beschadigen. Erger is dat de camera ook bij normaal gebruik beschadigt. Aan het einde van de eerste dag bespeurde ik al drie bijna onzichtbare krasjes de cameralenzen van het toestel. Deze lijken (nog) geen invloed te hebben op de werking en kwaliteit van de camera’s, maar wekken wel de indruk dat de cameramodule niet zo krasbestendig is.

©PXimport

Cameramodule loopt soms vast

Het derde minpunt van een klap- of schuifcamera op een smartphone is dat het motoriek kan vastlopen. Deze kans neemt toe naarmate de slijtage vordert. Tijdens mijn eerste dag gebruik werkte het klapmechanisme naar behoren en heb ik geen haperingen of vastlopers opgemerkt. Een collega ervoer dit wel, zo zag ik. Zijn cameramechanisme liep verspreid over de dag meermaals halverwege vast, waarna ook de camera-app bevroor. Hij moest de app opnieuw opstarten om de camera weer werkend te krijgen. Een andere collega noteerde één vastloper: de camera van zijn toestel klapte toen niet helemaal terug naar achteren. Op de tweede dag merkte ik dat de camera van mijn Zenfone 6 net niet helemaal naar voren klapte toen ik een selfie wilde maken. Toen ik het nog eens probeerde, klapte hij wel helemaal. Op onderstaande plaatjes zie je links de hapering en rechts de juiste stand.

©PXimport

©PXimport

Op dit moment functioneren dus niet alle Zenfone 6-camera’s voortdurend naar behoren. Navraag bij Asus leert dat wij allemaal winkelexemplaren hebben met de definitieve software. Hopelijk kan de fabrikant de problemen oplossen met een software-update. Hier is op moment van publicatie nog geen duidelijkheid over.

Fotokwaliteit

Het feit dat ik op stap kon met een winkel-toestel, betekent dat Asus tevreden is met de foto- en videokwaliteit van de camera’s. De relatief nieuwe IMX586-sensor zit in meer dure smartphones en heeft zich bewezen als een uitstekende camera onder praktisch alle omstandigheden. Asus’ wijde groothoeklens is ook interessant. Het meest innoverende aspect is natuurlijk dat je de camera’s gebruikt voor de voor- en achterkant en dat er dus geen kwaliteitsverschil is tussen normale foto’s én selfies. Om te kijken hoe goed de beelden daadwerkelijk zijn, heb ik de camera’s getest in uiteenlopende situaties. Hieronder zie je de foto’s recht uit de camera – ik heb alleen de afmetingen verkleind om de website zo min mogelijk te belasten.

Onderstaande foto’s zijn geschoten op een zonnige dag op de automatische stand met de automatische hdr-modus aan. De afbeeldingen zien er erg goed uit, met veel detail, realistische kleuren en een groot dynamisch bereik. Als je inzoomt, blijft het beeld scherp. De Zenfone 6 maakt meer kleurechte foto’s dan de Huawei P30 Pro en Samsung Galaxy S10, die ik ter vergelijking meehad. Plaatjes van die toestellen zijn standaard wat verzadigd, waardoor het gras groener en de lucht blauwer is dan werkelijk het geval is. Wat jij mooier vindt, hangt van je smaak af.

©PXimport

©PXimport

©PXimport

©PXimport

©PXimport

©PXimport

Groothoekcamera

Naast de primaire IMX586-sensor voor normale foto’s heeft de Zenfone 6 ook een groothoeklens die een wijder deel van de omgeving vastlegt. Deze camera heb ik uitvoering kunnen testen en ik ben positief verrast. Nu ben ik groot fan van groothoekcamera’s, maar vaak treedt er aan de zijkanten een vissenkomeffect op waardoor de afbeelding wat bolt. Op de Zenfone vind ik de bolling minimaal en niet storend. Een punt waar de groothoeklens wel last van heeft, is dat het beeld aan de uiterste randen wat minder scherp is dan in het midden. Dit geldt voor bijna alle groothoekcamera’s.

De fotokwaliteit van de brede lens is bij genoeg daglicht goed. De plaatjes zijn scherp, goed belicht en hebben mooie kleuren. Het kwaliteitsverschil met de primaire camera is niet zo groot. Je merkt het eigenlijk alleen als je gaat inzoomen: dan zie je dat de normale foto’s er scherper uit blijven zien. Het belangrijkste is dat de groothoeklens een groter deel van de omgeving vastlegt, en dat doet hij zeker.

Hieronder een galerij met een paar voorbeelden. De bovenste rij is van de normale camera (dat zijn de eerste drie plaatjes op je smartphone), de onderste rij (drie afbeeldingen) zijn van de groothoeklens.

©PXimport

©PXimport

©PXimport

©PXimport

©PXimport

©PXimport

Goede portretmodus

De ingebouwde portretmodus van de camera werkt via de camera’s en focus. Sommige smartphones met een portretfunctie gebruiken een aparte dieptesensor, die helpt maar niet garant staat voor betere resultaten. De portretstand van de Zenfone 6 lijkt goed te werken. Hij maakt je focusonderwerp mooi scherp en vervaagt de achtergrond, waardoor de persoon of het object voorin beeld er meer uitspringt.

©PXimport

©PXimport

©PXimport

In het donker: minder goed

Aan het einde van de dag kon ik ook een eerste indruk opdoen van de cameraprestaties in het schemerdonker. Onderstaande afbeeldingen zijn genomen zonder flitser. Met wat straatverlichting vangt de camera aardig wat licht en produceert hij aardige beelden. Als je inzoomt, zie je wel ruis: de huizen op de achtergrond van de middelste foto ogen bijvoorbeeld korrelig. Op de rechterfoto was het bijna donker en dan krijgt de camera het lastiger. De afbeelding oogt op het eerste gezicht scherp, maar het gras op de voorgrond is bijvoorbeeld erg wazig. Hier hebben meer smartphones in dit prijssegment last van.

©PXimport

©PXimport

©PXimport

De camera-app heeft ook een aparte nachtmodus. Die vereist dat je de smartphone vijf seconden zo stil mogelijk houdt tijdens het schieten van de foto. Ik heb de stand nog niet zoveel gebruikt, maar er is inderdaad een verschil te merken met de automatische modus. De nachtfoto (midden) is wat lichter en scherper, maar om eerlijk te zijn had ik er meer van verwacht. De Zenfone 6 (vanaf 500 euro) is niet opgewassen tegen de Huawei P30 Pro, de smartphone die de beste foto’s maakt in het donker. Die foto, geschoten op de automatische stand, zie je rechts (onderste op smartphone). Het kwaliteitsverschil is begrijpelijk omdat de P30 Pro 999 euro kost en is bedoeld ter illustratie.

©PXimport

©PXimport

©PXimport

Selfietime

Het interessante aan de Asus Zenfone 6 camera is dat je twee geavanceerde lenzen gebruikt voor je selfies. En dat merk je: de plaatjes zien er overdag duidelijk beter uit dan selfies van een reguliere frontcamera. De gerenommeerde IMX586-sensor maakt scherpe foto’s met fraaie kleuren, een groot dynamisch bereik en een mooi scherpte-diepte-effect. Oftewel: de foto’s zijn inderdaad net zo goed als wanneer je de camera’s naar achter richt. Hieronder een paar voorbeelden.

©PXimport

©PXimport

©PXimport

©PXimport

Veel videomogelijkheden

Wie liever filmpjes maakt dan foto’s, profiteert ook van de geavanceerde selfiecamera. De Zenfone 6 kan dankzij de IMX586-sensor en klapcamera namelijk betere video’s maken dan een normale selfiecamera. Waar de meeste frontcamera’s gelimiteerd zijn tot filmen in full-hd met 30 frames per seconde, filmt de Zenfone maximaal in 4K-resolutie met 60 frames per seconde. Het beeld heeft dus niet alleen een hogere resolutie, maar oogt de extra frames ook vloeiender. De camera kan ook filmen in full-hd (30 of 60 fps) en hd. Daarnaast kan je slowmotion-video’s maken in full-hd (240 fps) of hd (480 fps). Grappig tot handig, al zijn er duurdere smartphones die met de camera achterop slowmo’s kunnen maken met duizend frames per seconde. Die video’s spelen dus nog langzamer af. De eerste normale en slowmo-video’s van de Zenfone 6 zien er goed uit en zijn zeker bruikbaar voor YouTube en andere sociale media.

©PXimport

Voorlopige conclusie van de Asus Zenfone 6 camera

De klapcamera op de smartphone is een interessante vernieuwing Het maakt een voorkantvullend scherm mogelijk en moet resulteren in betere selfies en video’s. Dat klopt: de beelden van de Zenfone 6 zien er bij genoeg (dag)licht erg goed uit. En dan heb ik het niet alleen over de primaire camera, maar ook over de groothoeklens en de portretstand. De uitgebreide filmmogelijkheden zijn ook mooi meegenomen, al zal niet iedereen daar evenveel waarde aan hechten. In het donker loopt de fotokwaliteit van de Zenfone 6 helaas flink terug en biedt de speciale nachtmodus vooralsnog weinig soelaas. Duurdere toestellen maken dan betere beelden.

Het klapmechanisme zelf weet mij nog niet helemaal te overtuigen. Asus’ concept is duidelijk, maar werkt in de praktijk niet feilloos. De cameramodule hapert soms met kantelen en de camera-app loopt weleens vast. Hopelijk kan Asus deze punten oplossen met een software-update. Ik heb ook mijn twijfels over de degelijkheid van de cameramodule. De minimale beloofde levensduur is met 100 duizend keer relatief laag en de cameralenzen op mijn toestel zijn al na één dag licht bekrast.

De komende weken test ik de Asus Zenfone 6 camera verder uit. In de uitgebreide review ga ik dieper in op de bouwkwaliteit en foto- en videomogelijkheden en praktijkresultaten. Uiteraard besteed ik dan ook aandacht aan de andere kenmerken van de smartphone, waaronder het ontwerp, de accuduur en de software. Houd Computer!Totaal.nl dus in de gaten en laat het vooral weten als je vragen hebt over de Zenfone 6.

▼ Volgende artikel
Gezichtsherkenning, vingerafdruk of pincode: wat is het veiligst?
© Perig Morisse
Huis

Gezichtsherkenning, vingerafdruk of pincode: wat is het veiligst?

Veilig je telefoon ontgrendelen: wat is de beste methode? In dit artikel komen pincodes, vingerafdrukscans en gezichtsherkenning aan bod.

Op je telefoon staan allerlei persoonlijke gegevens die je niet zomaar met iedereen deelt. Bovendien is het niet de bedoeling dat iedereen je berichten zomaar kan lezen of zelfs iets kan versturen of posten.

Authenticatie voor smartphones is niet nieuws. Maar wat is eigenlijk de veiligste methode? We leggen identificatie door middel van een wachtwoord of pincode, een vingerafdruk en gezichtsherkenning onder de loep:

  • Voor- en nadelen van een wachtwoord, patroon of pincode
  • Pluspunten en keerzijdes van een vingerafdruk voor verificatie
  • Pro’s en cons van ontgrendeling door gezichtsherkenning

Op zoek naar een nieuwe smartphone? Bekijk de beste telefoons tot 600,- euro!

Voordelen van een wachtwoord, patroon of pincode

  • Je bent niet afhankelijk van onderliggende technologie

  • Je hebt de mate van veiligheid gedeeltelijk zelf in de hand

Wachtwoorden, patronen en pincodes zijn de oudste en in feite ook de simpelste vormen van identificatie. Belangrijk om te weten is dat de veiligheid afhankelijk is van de lengte van de code of het wachtwoord. Je hebt de veiligheid dus voor een groot deel zelf in de hand. Deze methode is altijd even betrouwbaar, omdat hij voor de veiligheid niet afhankelijk is van je de technologie in je telefoon. Bovendien verlies je de mogelijkheid om op deze manier in te loggen minder snel, omdat er geen sensoren of camera's zijn die stuk kunnen gaan.

©Supatman - stock.adobe.com

Nadelen van een wachtwoord of pincode

  • Iemand kan meekijken en je wachtwoord aflezen

  • Niet gebruiksvriendelijk en langzaam

De nadelen van een wachtwoord liggen eigenlijk ook voor de hand. Iemand kan bijvoorbeeld stiekem over je schouder meekijken en toegang krijgen tot je telefoon. In theorie kan een hacker met je gegevens aan de haal. In de praktijk komt dat zelden voor, maar het hacken van je vinger of gezicht is in ieder geval helemaal onmogelijk. Toch was voor veel mensen gebruiksvriendelijkheid de reden om over te stappen naar een andere manier. Want iedere keer een code of wachtwoord invoeren duurt lang en begint op een gegeven moment vervelend te worden, vooral als je weet dat er snellere methodes beschikbaar zijn. Een patroon swipen gaat iets sneller, maar kost alsnog meer moeite dan andere manieren.

Bescherm je smartphone optimaal met een stevig telefoonhoesje.

Zo blijft je toestel in topconditie, hoe je het ook ontgrendelt!

Vingerafdruk voor authenticatie: de voordelen

  • Snel en gebruiksvriendelijk

  • Hoge veiligheid bij geavanceerde sensoren

Inmiddels zijn vingerafdrukscanners op telefoons snel en reageren ze zonder al te veel problemen, zonder dat je je vinger exact op de juiste manier op de scanner hoeft te plaatsen. Doordat ze op een handige plek geplaatst zijn, ontgrendel je je smartphone min of meer zodra je het apparaat oppakt. Een goede scanner zorgt ervoor dat jij als enige je telefoon kunt unlocken.

©KOB

Vingerafdruk voor authenticatie: de nadelen

  • Werkt niet bij natte of beschadigde vingers

  • Oudere versies minder betrouwbaar

Iedereen die ooit een vingerafdrukscanner heeft gebruikt is bekend met het volgende: als je vinger nat is, of wanneer je er toevallig een snee of een pleister op zit, herkent de scanner het profiel van je vinger niet meer. Bij geavanceerdere scanners komt dit probleem minder vaak voor. Sowieso zijn verouderde en goedkopere sensoren lang niet altijd veilig. Ze zijn in het kort minder complex, waardoor ze minder lijnen registreren en je vingerafdruk niet heel nauwkeurig meten.

Voordelen van gezichtsherkenning voor ontgrendeling

  • Snel en moeiteloos

  • 3D-scans zijn erg veilig

Je smartphone ontgrendelen door gezichtsherkenning is de gebruiksvriendelijkste manier. Het enige wat je hoeft te doen, is naar je telefoon kijken. Kortom: het gaat automatisch en zonder dat je het in de gaten hebt. Smartphones die gebruikmaken van een 3D-scan zijn amper te misleiden en dus zeer betrouwbaar, maar alleen nieuwe (en dure) modellen zijn uitgerust met deze mogelijkheid. Let daar goed op wanneer je graag gebruikmaakt van gezichtsherkenning en op zoek bent naar een nieuwe telefoon.

©Khaletski Siarhei\goffkein.pro

Nadelen van gezichtsherkenning voor ontgrendeling

  • Oudere gezichtsscans niet altijd even betrouwbaar

  • Weinig licht kan een belemmering zijn

Oudere telefoons die te ontgrendelen zijn met een scan van je gezicht, zijn helaas niet heel veilig. Ze maken gebruik van een foto en vergelijken die met de 2D-scan die gemaakt wordt tijdens het ontgrendelen. In de eerste plaats is gebleken dat iemand anders met een gezicht dat veel op je lijkt de telefoon mogelijk ook kan ontgrendelen. Daarnaast is een foto van de bezitter van de telefoon soms genoeg om deze veiligheidsmethode te misleiden.

Conclusie: wat is het veiligst?

Een complex wachtwoord of lange pincode is nog altijd een veilige manier om je smartphone te vergrendelen. Als je een moderne telefoon hebt, is vingerafdrukherkenning ook erg veilig en bovendien een heel stuk gebruiksvriendelijker. Een geavanceerde scanner voor gezichtsherkenning is ook zeer betrouwbaar. Maar daarbij moet je er wel op letten dat jouw telefoon echt een 3D-scan van je gezicht maakt. De meeste smartphones kunnen dat niet. Denk er verder aan dat je niet meer kunt inloggen met een vingerafdruk of een gezichtsscan als bepaalde onderdelen van je telefoon niet meer functioneren. Daarom is het aangeraden om altijd te kiezen voor een lang wachtwoord of pincode als back-up.

📱Ook interessant: Help! Ik ben het wachtwoord van mijn Apple ID vergeten


▼ Volgende artikel
Consumenten testen: de Philips 5000 Series CX5120/11 energiebesparende verwarming
Huis

Consumenten testen: de Philips 5000 Series CX5120/11 energiebesparende verwarming

Ben je op zoek naar een energiezuinige bijverwarming die snel en efficiënt warmte levert? Dan is een keramische verwarming wel iets voor jou: die combineert moderne technologie met gebruiksgemak. Zoals de Philips 5000 Series CX5120/11 keramische verwarming. Wat zijn de praktijkervaringen van de testers van Review.nl? Lees hier hun bevindingen.

Ben je op zoek naar een snelle, slimme en veilige manier om je huis te verwarmen? Met deze krachtige keramische verwarming zit je binnen twee seconden al lekker warm! En het beste? Je bespaart tot wel 50% energie vergeleken met een gewone verwarmingsventilator. Via de handige Philips Air+-app heb je altijd en overal controle over je verwarming. Bovendien zorgt de 5-voudige veiligheidsbescherming ervoor dat je je nergens zorgen over hoeft te maken. Warmte, gemak én gemoedsrust – wat wil je nog meer? Testers van Review.nl mochten de Philips 5000 Series CX5120/11 gedurende een periode testen. Hier lees je hun bevindingen.

Het slanke, zwarte design van deze Philips verwarming past goed in een modern interieur. Met een hoogte van minder dan 60 centimeter is het apparaat compact genoeg om onder een bureau te plaatsen. "Door het slanke en zwarte design is deze verwarming overal te plaatsen", aldus Rob, één van de testers. Het apparaat is daarnaast licht van gewicht, wat het makkelijk maakt om hem van kamer naar kamer te verplaatsen wanneer nodig.

Snelle en effectieve verwarming

De CX5120/11 overtuigt met zijn krachtige verwarmingsprestaties. "Het apparaat verwarmt de kamer verrassend snel, wat ideaal is op koude dagen", schrijft GeertK, die de CX5120/11 een 8,0 geeft. De oscillerende voet zorgt voor een goede warmteverdeling in de ruimte. Rob is blij met het vermogen: "Hierdoor is het mogelijk om in een korte periode een fijne warmte te verspreiden". Daar is tester Cindyver het mee eens. Ook wordt gewaardeerd dat de keramische verwarming geen vieze geurtjes verspreidt.

De Philips 5000 Series CX5120/11 kan ook in een thuisnetwerk worden gebruikt, waardoor app-bediening ingesteld kan worden en een koppeling met Google Home en Alexa mogelijk is. Wel kan er nog iets worden verbeterd aan het proces voor het maken van een verbinding met het draadloze netwerk. Roberto073: "Het koppelen met de Air+ app verliep zonder gedoe, al bleef het wifi-icoontje wit in plaats van oranje, zoals de handleiding aangaf. Dat was echter geen probleem, want alles werkte naar behoren." AnneliesD hierover: "De installatie was even puzzelen omdat er verwezen werd naar het netwerk van Philips in plaats van ons thuis wifi-netwerk. Maar dit was zo gewijzigd in de app."

Slim en gebruiksvriendelijk

Een groot pluspunt is de bediening via de bijbehorende app. Hiermee kun je de verwarming op afstand bedienen en programma's instellen. 'Via deze app is het mogelijk om zelf een programma te maken wanneer, hoe laat en hoe warm de verwarming moet werken', licht een enthousiaste gebruiker toe. De Auto+ modus regelt de verwarming automatisch voor optimale energiebesparing. Het touchscreen op het apparaat zelf biedt een gebruiksvriendelijk alternatief voor de app-bediening.

Tester Har74 is blij met de slimme functies van de verwarming en de app: "In de kinderkamer is de verwarming een keer omgevallen, maar de app gaf meteen een melding dat het apparaat was omgevallen en automatisch was uitgeschakeld. "

Tester AnneliesD is blij met de CX5120/11: "Vooral met thuiswerken is het ideaal om één ruimte te verwarmen en de cv-installatie niet te hoeven gebruikenm. wat dus ook aanzienlijk scheelt in de kosten! "

Geschikt voor kleinere ruimtes

De verwarming is vooral effectief in kleinere ruimtes tot ongeveer 20 m². 'In mijn studeerkamer komt de verwarming tot zijn recht', schrijft een tester. Verschillende gebruikers zetten het apparaat specifiek in als bijverwarming voor een thuiswerkplek. Een minpunt van de Philips 5000 Series CX5120/11 is volgens Max546 de lengte van het snoer. "Zonder verlengsnoer kun je hem niet zomaar overal neerzetten", aldus de tester.

Tester Har74 merkt dat deze verwarming minder geschikt is voor grotere ruimtes, want volgens de specificaties is hij vooral geschikt voor kamers tot 20 m³. Ook vindt hij het jammer dat de verwarming niet in andere kleuren dan zwart verkrijgbaar is.

Conclusie

Met een gemiddelde score van 8,7 is de Philips 5000 Series CX5120/11 een overtuigende keuze voor wie op zoek is naar een slimme bijverwarming voor kleinere ruimtes. De combinatie van snelle warmte, app-bediening en energiezuinige werking maakt het een praktisch apparaat voor bijvoorbeeld een thuiswerkplek of slaapkamer. Het compacte formaat en stille werking zijn extra pluspunten. Enige minpunten zijn de relatief korte stroomkabel en het feit dat de temperatuurmeting bij het apparaat niet altijd overeenkomt met de werkelijke kamertemperatuur.

✅ Pluspunten
Snel en efficiënt verwarmen
Stille werking
Prettige app-bediening
Energiezuinig
Val- en aanraakbeveiliging

❌ Minpunten
Voor kleinere ruimtes tot 20 m³
Stroomkabel in sommige situaties te kort
Soms verschil in gemeten en werkelijke temperatuur

Meer over de Philips 7000 Series HR3760/10

Op Kieskeurig.nl