ID.nl logo
Downloaden vanuit uw browser
© PXimport
Huis

Downloaden vanuit uw browser

Er zijn allerlei handige bittorrent-programma's, maar wist u dat het downloadnetwerk ook vanuit uw browser is te benaderen? Dat scheelt weer een pictogram in de Taakbalk, zodat u meer ruimte overhoudt voor andere zaken. Bovendien zijn de leukste muziekbestanden en films nog sneller binnen handbereik!

1. Opera

Na Internet Explorer, Firefox, Chrome en Safari is Opera wereldwijd de meest gebruikte browser. Dit programma heeft ten opzichte van de concurrenten een belangrijk voordeel. Dankzij een geïntegreerde bittorrent-functie kunt u namelijk rechtstreeks leuke films en muziek downloaden. U hoeft dus geen extra freeware zoals Vuze of µTorrent te installeren. Ook is er geen externe plug-in nodig. Zodra u ergens op internet een interessante torrent tegenkomt, start u met Opera meteen het downloadproces. In een apart tabblad houdt u de voortgang in de gaten.

©PXimport

Opera is een browser met een geïntegreerde bittorrent-functie.

2. Installatie

Opera is beschikbaar voor verschillende besturingssystemen. In dit artikel gaan we uit van de Windows-versie. Open de website Opera.com en klik op Download. Voer het exe-bestand uit, zodat de installatiewizard opent. Via Opties wijzigt u bepaalde voorkeursinstellingen. Zo geeft u onder meer aan of u snelkoppelingen op het bureaublad en in het Start-menu wilt plaatsen. Bepaal verder of u het vinkje laat staan voor Opera als mijn standaard browser gebruiken. Bevestig daarna met Accepteren en installeren. Na een paar seconden verschijnt het programma op uw scherm. U gebruikt bovenaan de adresbalk om naar websites te surfen, zoals u dat ook in andere browsers gewend bent.

©PXimport

U kunt Opera in de Nederlandse taal gebruiken.

Downloadregels

Is downloaden nu wel of niet toegestaan? Lang niet iedereen weet het antwoord op deze vraag, omdat de huidige wetgeving nogal gecompliceerd in elkaar steekt. U mag een kopie voor eigen gebruik bewaren van muziek en films die auteursrechtelijk zijn beschermd. Een gedownloade cd of dvd wordt gezien als een legale kopie. Software en games vormen hierop een uitzondering. Die mag u namelijk niet zomaar downloaden, ook niet als ze zijn bestemd voor eigen gebruik. Hoewel het downloaden van muziek en films met de huidige wetgeving is toegestaan, lopen gebruikers van bittorrent evengoed een risico. Het openbaar maken van beschermde muziek en films is namelijk wel verboden. Bestanden die u van bittorrent downloadt, stelt u automatisch weer beschikbaar aan andere gebruikers. Deelnemers downloaden dus rechtstreeks bestanden van uw computer (zoals u dat zelf ook bij anderen doet). De wet beschouwt dit als een openbaarmaking. Geen enkel programma biedt de mogelijkheid om de deelfunctie uit te schakelen. Downloadt met een bittorrent-programma daarom alleen rechtenvrije bestanden. Vindt u de keus in dat geval te beperkt? Gebruik dan usenet. Met deze downloadmethode hoeft u geen beschermde bestanden te delen, zodat u probleemloos alle films en muziek kunt binnenhalen.

3. Downloadlocatie selecteren

U kiest zelf de opslaglocatie voor uw gedownloade bestanden. Open het menu door rechtsboven op Opera te klikken. Vervolgens gaat u naar Instellingen / Voorkeuren. Klik op het tabblad Geavanceerd en kies aan de linkerkant voor Downloads. Onder Downloadmap gebruikt u de knop Kiezen, waarna u de gewenste map selecteert. Bevestig tot slot tweemaal met OK.

©PXimport

In het Voorkeuren-venster geeft u aan op welke locatie u downloads wilt opslaan.

4. Torrentbestand zoeken

U opent de bittorrent-functie van Opera door op een torrent van een film of muziekalbum te klikken. Die zijn op verschillende websites te vinden. Surf bijvoorbeeld maar eens naar TorrentReactor.net en snuffel via de verschillende rubrieken door het aanbod. Hebt u specifieke wensen, dan kunt u natuurlijk ook de zoekfunctie gebruiken. Zorg er dan wel voor dat u bij Torrentreactor search results kijkt, want anders komt u op websites van adverteerders terecht. Kies altijd een torrent met veel seeders, zodat u de bestanden snel kunt downloaden. Seeders zijn computers die films en muziek delen via het bittorrent-netwerk, waardoor deze entertainmentbestanden beschikbaar zijn voor anderen. Klik op een titel om de informatie ervan te bekijken. Let onder meer op de bestandsgrootte, het formaat en de omschrijving.

©PXimport

Hebt u een hekel aan lange wachttijden? Kies dan vooral torrents met voldoende seeders.

5. Downloadinstellingen

Hebt u een leuke film gevonden? Klik dan op de groene knop Download via .torrent. Er verschijnt een nieuw venster waarin u aangeeft met welk programma u wilt downloaden. U laat hier Opera gemarkeerd staan. Klik op de knop BitTorrent-instellingen. Als u een maximale download- en uploadsnelheid wilt instellen, haalt u het vinkje weg voor Automatische bandbreedtebeperking. Selecteer in het uitrolmenu vervolgens de gewenste waarden. Achter Inkomende luisterpoort ziet u een poortnummer staan. Standaard is dat 18768, maar het staat u vrij om een ander nummer te selecteren. Voor de volgende tip is het handig als u de getallen op een briefje schrijft. Helaas ondersteunt de bittorrent-functie van Opera geen UPnP-technologie, waardoor u de juiste poort binnen uw router handmatig dient open te zetten.

©PXimport

Zodra u op een torrent klikt, komt er een nieuw venster tevoorschijn.

6. Poort openzetten

Bittorrent-verkeer bereikt altijd over een specifieke netwerkpoort uw computer. Geavanceerde downloadprogramma's als Vuze en µTorrent ondersteunen UPnP (Universal Plug and Play), zodat uw router automatisch de juiste poort openzet. Overigens kunnen niet alle routers met UPnP overweg. Voor Opera geldt dat u zelf een poort moet openzetten. Standaard blokkeert de firewall van uw router alle ongebruikte poorten. Gelukkig is het mogelijk om een uitzondering door te geven. Aan de hand van het IP-adres geeft u aan welke computer u toestemming wilt geven om een bepaalde poort te gebruiken. U kunt het IP-adres simpel achterhalen. Klik op Start / Alle programma's / Bureau-accessoires / Opdrachtprompt en typ ipconfig. Druk daarna op de Enter-toets. Schrijf de getallenreeks achter 0 op.

©PXimport

Het IP-adres in dit voorbeeld luidt 192.168.1.9.

U weet nu welke netwerkpoort Opera gebruikt voor bittorrent-verkeer. Ook het IP-adres van uw computer is bekend. Pak de handleiding van uw router erbij om te achterhalen hoe u die achterhaalt. Bij ieder model gaat dat namelijk op een andere manier. U logt in op de beheerpagina door in uw browser het IP-adres van de router te typen, bijvoorbeeld http://192.168.1.1. Meestal dient u een gebruikersnaam en wachtwoord in te vullen. Deze gegevens vindt u veelal terug in de handleiding. Zoek op de beheerpagina naar het juiste onderdeel. Routerfabrikanten gebruiken hiervoor verschillende menunamen, zoals Virtual Servers of (Port) Forwarding. Zodra u het betreffende onderdeel hebt gevonden, dient u het goede IP-adres en poortnummer op te geven. Kies daarnaast voor het TCP-protocol. Zorg ervoor dat u de wijzigingen opslaat. Bent u de handleiding kwijtgeraakt? Surf dan naar PortForward.com. Hier zijn Engelstalige stappenplannen voor de meeste routers te vinden. Kijk of het goede model erbij staat en voer nauwkeurig de instructies uit.

©PXimport

Log in op de beheerpagina van uw router om een poort te openen.

©PXimport

Met een beetje moeite laat uw router bittorrent-verkeer door.

7. Verbinding testen

U test eenvoudig of Opera nu bittorrent-verkeer kan verwerken over de opengestelde netwerkpoort. Als u de webpagina met de torrent hebt weggeklikt, herhaalt u de stappen uit tip 4 en 5. Het venster BitTorrent-instellingen is op uw scherm geopend. Klik achter Inkomende luisterpoort op de knop Testen. Als het goed is, verschijnt er een melding dat u de ingestelde poort kunt gebruiken voor binnenkomende verbindingen. Klik tweemaal op OK. Krijgt u alsnog een foutmelding? De kans is groot dat een softwarematige firewall op uw computer bittorrent-verkeer blokkeert. Gelukkig hebben dergelijke programma's altijd een mogelijkheid om een uitzondering toe te voegen.

©PXimport

Gebruik de knop Testen om te controleren of een goede verbinding mogelijk is.

8. Downloaden

Als u alles goed hebt ingesteld, kunt u beginnen met downloaden. Klik op Openen, waarna u eventueel een andere downloadlocatie selecteert. Bevestig met Ja. Er wordt een nieuw tabblad geopend waarop het het downloadproces zichtbaar is. Hier controleert u hoe lang het nog duurt voordat de bestanden op uw computer staan. Daarnaast bekijkt u ook de downloadsnelheid en de totale bestandsomvang. Via Stop pauzeert u zo nodig het downloadproces. Wel zo prettig wanneer u de bandbreedte tijdelijk ergens anders voor wilt gebruiken. U mag zoveel downloadtaken toevoegen als u wilt. Als de film of het muziekalbum volledig op uw pc staat, verschijnt hiervan rechtsonder een melding.

©PXimport

De downloadfunctie van Opera wordt in een eigen tabblad geopend.

Blokkade The Pirate Bay

Afgelopen januari bepaalde de rechtbank in Den Haag dat internetproviders Ziggo en XS4ALL de bekende torrentwebsite The Pirate Bay ontoegankelijk moeten maken voor hun abonnees. Hiermee kreeg Stichting Brein van de rechter gelijk. De piraterijbestrijder vindt namelijk dat downloaden van auteursrechtelijk beschermde werken niet door de beugel kan. Brein komt fel op voor de belangen van de muziek- en filmindustrie. Enkele jaren geleden won de stichting al eens een rechtszaak van The Pirate Bay. De Zweedse eigenaren moesten hun website blokkeren voor bezoekers uit Nederland. De torrentwebsite weigerde gehoor te geven aan de uitspraak en het bleek moeilijk om de verantwoordelijke beheerders aan te spreken. Daarom besloot Stichting Brein om Ziggo en XS4ALL aan te pakken in een bodemprocedure. De auteursrechtenorganisatie is van mening dat internetproviders de toegang tot onrechtmatige websites moeten blokkeren. De rechter vond dat er voldoende bewijs was om de eis van Stichting Brein in te willigen. Zo zou een groot deel van het abonneebestand films, games en muziek delen via torrents afkomstig van The Pirate Bay. Volgens de rechter plegen de gebruikers hiermee massaal auteursrechteninbreuk. De uitspraak krijgt nog een staartje, want Ziggo en XS4ALL gaan in hoger beroep.

©PXimport

The Pirate Bay stelt dat er in Nederland sinds kort sprake is van internetcensuur.

9. Torrent-zoekmachine

Naast TorrentReactor.net bestaan er nog veel meer torrentwebsites waarop u leuke muziek en films kunt vinden. Open de website Torrentz.eu maar eens in uw browser. Deze zoekmachine raadpleegt verschillende online bronnen, zoals The Pirate Bay, ExtraTorrent en btjunkie. De kans is hierdoor groter dat u die lang gezochte thriller of dat jazz-album eindelijk te pakken krijgt. Typ in het zoekveld bijvoorbeeld de naam van een cd of dvd die u graag wilt hebben en klik op Search. Staat er iets voor u tussen? Klik dan op de titel. Meestal hebt u keuze uit meerdere websites waarvan u het torrentbestand kunt ophalen. U gebruikt de browser Opera om de data direct te downloaden.

©PXimport

In de meeste gevallen zijn er verschillende aanbieders van een torrent.

10. Wyzo

Wyzo is grotendeels gebaseerd op Firefox en heeft het voordeel dat er een fraaie bittorrent-functie binnen de browser is gehuisvest. Ga naar Wyzo.com en klik op Download Wyzo 3. Kies op de volgende webpagina voor Wyzo for Windows en voer het exe-bestand uit. Overigens kunt u Wyzo ook voor Mac OS X gebruiken. Klik op Next en accepteer met I Agree de licentievoorwaarden. Selecteer de optie Custom Installation (advanced). Verwijder de vinkjes voor Wyzo Start (powered by Ask) en Ask.com default search. Door achtereenvolgens op Install / Next / Finish te klikken, installeert u het programma op de computer. Zodra Wyzo voor de eerste keer opent, kunt u optioneel gegevens uit andere browsers importeren. Denk bijvoorbeeld aan instellingen, surfgeschiedenis, favorieten en wachtwoorden. Maak een keuze, waarna de browser zich opent.

©PXimport

Let tijdens de installatie op dat u geen gesponsorde onderdelen selecteert. Haal de onderste twee vinkjes weg.

11. Downloadinstellingen

De makers hebben Wyzo standaard uitgerust met FireTorrent. Dit is eigenlijk een add-on voor Firefox. Helaas is de uitbreiding sinds enige tijd niet meer bruikbaar voor de nieuwste versies van Firefox. Dankzij Wyzo kunt u deze bittorrent-functie alsnog gebruiken. Ga in het menu naar Tools / Options en open het tabblad General. Klik achter Save files to op de knop Browse. Selecteer de gewenste opslagmap en bevestig met OK. Ga vervolgens naar het tabblad FireTorrent. Achter Set ziet u het poortnummer staan. U kunt dat naar eigen inzicht veranderen. In Tip 6 staat beschreven op welke manier u een poort opent voor bittorrent-verkeer. Verder stelt u bij het onderdeel Download settings eventueel de upload- en downloadsnelheid in. Sluit het venster af met OK.

©PXimport

U bepaalt zelf welke netwerkpoort FireTorrent gebruikt.

12. Klikken maar!

Het starten van een downloadtaak is in Wyzo een fluitje van een cent. U hoeft alleen maar naar een website te surfen waarop torrents worden aangeboden. Wanneer u op een torrentlink klikt, opent direct het downloadvenster. Firefox-gebruikers zullen dit venster wel herkennen, want het ziet er exact hetzelfde uit. Veel opties zijn er niet. Wel kunt u de voortgang op ieder moment pauzeren en ziet u precies hoeveel tijd het proces in beslag neemt.

©PXimport

Wyzo lijkt erg op Firefox. Toch zijn er verschillen, want met dit downloadvenster haalt u gemakkelijk torrents binnen.

Torrent vs. magnet links

Op veel websites vindt u naast torrentbestanden ook zogeheten magnet links. Er is een subtiel verschil tussen deze twee. Torrentbestanden worden namelijk op de betreffende website gehost. Anders gezegd; het torrentbestand is beschikbaar op de server van de betreffende aanbieder. U importeert dit bestand in een speciaal downloadprogramma, waarna de juiste data worden opgehaald. Een magnet link maakt eerst verbinding met een computer van een andere deelnemer (peer) waarop het bestand aanwezig is, waarna dit automatisch een bittorrent-programma opent. Dankzij deze technologie besparen torrentwebsites veel bandbreedte. Nadeel is wel dat het meestal langer duurt voordat het downloadproces start, omdat u afhankelijk bent van andere peers. The Pirate Bay maakte onlangs bekend dat het voortaan alleen nog magnet links gaat aanbieden.

13. BitLet

Wilt u in plaats van Opera of Wyzo liever uw favoriete browser gebruiken om torrents te downloaden? BitLet is een online bittorrent-programma. U gebruikt het probleemloos in alle bekende browsers, zoals Internet Explorer, Firefox of Chrome. Deze webdienst is een ideaal hulpmiddel voor wie af en toe eens een filmpje of cd wil downloaden, omdat er geen installatie nodig is. Bovendien is de configuratie vrij simpel, dus u kunt het downloadproces snel starten. De enige voorwaarde is dat Java op uw computer is geïnstalleerd. Surf naar de webpagina Java.com om dat te controleren. Verschijnt er een negatief bericht, dan installeert u alsnog de vereiste programmaonderdelen.

©PXimport

BitLet functioneert alleen in combinatie met Java.

14. Poort kiezen

Ook voor BitLet geldt dat data afkomstig van bittorrent via een netwerkpoort op uw pc belandt. In tegenstelling tot de geïntegreerde downloadfunctie van Opera ondersteunt deze webdienst gelukkig wel UPnP. Routers die overweg kunnen met dit protocol openen automatisch de juiste netwerkpoort. Surf naar BitLet.org om te achterhalen of uw router geschikt is voor UPnP. Is dat niet het geval, dan klikt u op settings. U ziet hier welke poort BitLet gebruikt. Standaard is dat 6881, maar dat past u eventueel naar eigen inzicht aan. Vergeet niet om op Change Port te klikken wanneer u iets wijzigt. In tegenstelling tot bij de meeste andere bittorrent-programma's, is het voor deze webdienst meestal niet nodig om handmatig een poort open te openen (mocht uw router niet over UPnP beschikken). Ondervindt u in de volgende tip alsnog problemen, lees dan tip 6 nog eens door. Bij Maximum upload rate stelt u de maximale uploadsnelheid in. Zoals u weet, deelt u gedownloade bestanden namelijk weer met andere gebruikers van bittorrent. Bevestig de wijziging zo nodig met Set upload speed.

©PXimport

De configuratiepagina van BitLet is erg overzichtelijk. U kunt alleen maar een poortnummer en de maximale upload-snelheid instellen.

15. Torrentbestand importeren

Zorg ervoor dat er een torrentbestand van bijvoorbeeld een dvd of cd op uw pc staat. Via zoekmachine Torrentz.eu krijgt u dat eenvoudig voor elkaar. Open de website BitLet.org en klik op Select local .torrent. Blader naar de juiste map en selecteer het torrentbestand. Bevestig vervolgens met Open. Zodra u kiest voor Download torrent, verschijnt er een pop-upscherm. Geef aan waar u de downloads wilt opslaan en klik op Save. In het kleine venster houdt u de voortgang in de gaten. Wanneer er achter status een groen bolletje staat, is er een optimale verbinding. Verder bekijkt u de downloadsnelheid en ziet u hoeveel seeders er beschikbaar zijn. Via Settings wijzigt u desgewenst tussentijds de instellingen van BitLet. Het is mogelijk om meerdere downloadtaken tegelijkertijd te starten. Houd er wel rekening mee dat er voor iedere taak een apart pop-upscherm opent. Op BitLet.org vindt u een overzicht van alle gedownloade bestanden.

©PXimport

BitLet opent een pop-upscherm in uw browser, waarin u het downloadproces kunt volgen.

Usenet in een browser

Voor usenet zijn er weinig opties om vanuit een browser te werken. Eigenlijk is het alleen met SABnzbd mogelijk om bestanden vanaf dit downloadnetwerk te downloaden. De configuratie en het downloadproces regelt u op een specifieke webpagina. Handig, want u importeert nzb-bestanden binnen SABnzbd zonder het dialoogvenster te verlaten. U hoeft hiervoor alleen te switchen naar een ander tabblad. U downloadt het programma vanaf SABnzbd.org.

©PXimport

Het populaire usenet-programma SABnzbd bedient u in een browser.

16. Torrentlink kopiëren

Wilt u liever geen torrentbestand op uw computer bewaren? Als alternatief geeft u het webadres op waar de torrent staat opgeslagen. Zoek op TorrentReactor.net bijvoorbeeld naar een mooie speelfilm. In Internet Explorer klikt u met de rechtermuisknop op Download via .torrent. Kies in het contextmenu voor Snelkoppeling kopiëren. In andere browsers heeft deze functie een soortgelijke benaming. Ga naar www.bitlet.org en plak met de rechtermuisknop de link in het invoerveld. Via Download torrent selecteert u de gewenste map. Klik tot slot op Save om het downloadproces te starten.

©PXimport

Gebruik torrentlinks binnen BitLet om te voorkomen dat er allerlei torrentbestanden op uw pc rondzwerven.

17. Plug-in voor Chrome

Met een speciale uitbreiding voor Chrome voegt u nog sneller torrents aan BitLet toe. Als deze browser nog niet op uw pc staat, kunt u hem downloaden vanaf Google. U opent de galerij met plug-ins door naar Chrome Webstore te surfen. Linksboven bevindt zich het zoekvak Winkel doorzoeken. Typ hier BitLet en druk vervolgens op de Enter-toets. De uitbreiding BitLet for Google Chrome wordt als enige resultaat gevonden. Klik op de blauwe knop TOEV. AAN CHROME. Bevestig met Installeren. Er verschijnt nu een melding dat de uitbreiding is geïnstalleerd.

©PXimport

Chrome-gebruikers installeren een slimme plug-in.

18. Torrents Toevoegen

U voegt nu heel eenvoudig downloadtaken aan BitLet toe. Surf in Chrome naar een torrentwebsite, bijvoorbeeld BTMon.com. Op websites waar de plug-in torrents herkent, verschijnt in de adresbalk van de browser een blauw pijltje. Torrentlinks op de webpagina zijn geel gemarkeerd. Zodra u daarop klikt, gaat BitLet direct voor u aan de slag. Nadat u een bewaarmap hebt geselecteerd, downloadt de webdienst alle gewenste bestanden. U volgt het downloadproces in een pop-upscherm. U hoeft dus niet meer handmatig een bestand of link toe te voegen. Daarnaast is het niet nodig om de BitLet-website te openen om leuk materiaal van het bittorrent-netwerk te downloaden. Houd er rekening mee dat deze plug-in niet op alle torrentwebsites goed functioneert.

©PXimport

Torrentlinks met een gele markering kunt u rechtstreeks downloaden.

19. Webtoegang met Vuze

Hoewel Vuze een normale bittorrentclient is, kunt u hem wel in een browser bedienen. Het is namelijk mogelijk om de freeware op afstand te benaderen, bijvoorbeeld op uw smartphone of werkcomputer. Op die manier zorgt u ervoor dat er leuke downloads op uw thuis-pc terechtkomen, terwijl u bijvoorbeeld op reis of aan het werk bent. U stelt de functie in door binnen het programma te klikken op Gereedschappen / Remote Pairing. Via Next verschijnt er een code van zes karakters. U kunt de code het beste even op een briefje noteren. Ziet u een negatieve melding in rode letters staan? Open dan netwerkpoort 9091 (zie tip 6) om uw computer buiten het netwerk bereikbaar te maken. Zodra u, waar u ook bent, naar Vuze Remote surft en de juiste code invoert, kunt u Vuze bedienen vanuit de browser.

©PXimport

U opent Vuze gemakkelijk vanuit een browser.

▼ Volgende artikel
Review Xiaomi Pad 7 Pro – Voor een brede doelgroep
© Wesley Akkerman
Huis

Review Xiaomi Pad 7 Pro – Voor een brede doelgroep

De Xiaomi Pad 7 Pro is een krachtige en capabele Android-tablet met een prijskaartje vanaf 489 euro. Daar krijg je het model met 8 GB werkgeheugen en 256 GB opslagruimte voor; als je 589 euro betaalt, dan krijg je respectievelijk 12 en 512 GB.

Goed
Conclusie

Het gebrek aan echt unieke AI-functies zal veel mensen een zorg zijn. Als je niets met dat soort functies hebt, dan kan het juist goed zijn om te investeren in de Xiaomi Pad 7 Pro. Andere redenen daarvoor zijn de krachtige processor, de prima accuduur en het sobere doch strakke ontwerp. Het scherm zou beter kunnen, maar als je binnen blijft, hoeven er geen problemen te zijn. Het updatebeleid is overigens wel echt ondermaats. Dat is het grootste struikelblok momenteel: voor de rest is dit een prima tablet voor een brede doelgroep.

Plus- en minpunten
  • Goede processor
  • Redelijke batterijduur
  • Doeltreffend display
  • Snel opladen
  • Fijn formaat
  • Weinig AI-functies
  • Lcd-scherm laat te wensen over
  • Prijzige accessoires
  • Weinig AI-functies
  • Sober ontwerp

Wat je van de Xiaomi Pad 7 Pro mag verwachten, hangt sterk af van wat je ermee wilt doen. Gebruik je 'm vooral om te streamen, scrollen of wat licht werk te verrichten, dan zit je met het basismodel goed. Maar wil je de tablet echt als werkmachine gebruiken? Dan loont het om zo’n honderd euro extra te investeren in accessoires zoals het toetsenbord en de stylus.

Beide zijn nog niet officieel op de Nederlandse Xiaomi-site verschenen, maar de prijzen lijken rond de 80 euro voor het toetsenbord en 70 euro voor de stylus te liggen. Niet goedkoop, maar vergelijkbaar met accessoires voor concurrerende modellen zoals de OnePlus Pad 2.

Er lijken overigens twee toetsenbordvarianten te bestaan: eentje met touchpad en eentje zonder. Wij testten de versie zonder touchpad. Daarmee kun je prima typen, maar de bediening verloopt dan verder via het touchscreen, de stylus of eventueel een externe muis via de usb-c-aansluiting.

Gebruik op schoot is verrassend prettig: het geheel voelt stabiel aan en kantelt niet naar achteren. Ook op tafel of aan een bureau kun je er comfortabel mee werken. Het toetsenbord voegt daarmee echt iets toe – zeker als je de tablet regelmatig productief inzet.

©Wesley Akkerman

Krachtig en courant

De Xiaomi Pad 7 Pro draait op de Qualcomm Snapdragon 8s Gen 3 – een iets lichtere variant van de high-end chip uit 2023 en sinds begin 2024 op de markt. Deze processor levert ruim voldoende kracht voor dagelijkse taken, browsen, tekstverwerken en zelfs de meeste Android-games. Voor zwaardere toepassingen zoals videobewerking is het nét niet de ideale keuze, maar met de juiste apps is het zeker mogelijk. Wel belangrijk om te weten: bij intensief gebruik wordt het apparaat behoorlijk warm.

Het ontwerp is strak, functioneel en onopvallend. Je zou het zakelijk kunnen noemen, al mist het net dat beetje flair waarmee andere merken zich weten te onderscheiden. Op één detail na: de aansluiting voor de toetsenbordhoes zit in een hoek van het toestel, in plaats van in de rand – zoals je bij concurrenten als Samsung, Lenovo of OnePlus vaak ziet. Dat oogt wat minder elegant, al kijk je er zelf zelden tegenaan. Verder doet het ontwerp gewoon wat het moet doen, zonder veel poespas.

©Wesley Akkerman

Goed genoeg voor binnenshuis

Met zijn 11,2 inch lcd-scherm zit de Xiaomi Pad 7 Pro precies op de grens tussen handzaam en serieus werkbaar. Hij is compact genoeg voor op schoot of voor een relaxte sessie op de bank. Het scherm biedt een scherpe resolutie van 3200 bij 2136 pixels, wat zorgt voor een prettige kijkervaring bij films, series en games. De kleuren zijn oké, maar missen wat levendigheid en contrast. Ook de helderheid is niet overweldigend, maar ruim voldoende zolang je binnen blijft. Positieve noot: de verversingssnelheid van 144 Hz maakt het scrollen en gamen heerlijk soepel, en dankzij de 3:2-verhouding heb je lekker veel ruimte om te lezen, typen of multitasken.

Onder de motorkap vind je een accu van 8850 mAh. Dat is niet uitzonderlijk voor een tablet van dit formaat, maar voldoende om een dag door te komen – mits je je bezighoudt met lichte taken zoals tekstverwerken of fotobewerking. Opladen gaat gelukkig razendsnel: met 67 watt zit je in een half uur op zo'n 60 procent, en na een uurtje is de batterij weer vol. Ideaal als je snel nog wat extra sap nodig hebt voor onderweg of een werksessie.

©Wesley Akkerman

Coole software, maar…

De Xiaomi Pad 7 Pro draait op Android 15, met daaroverheen HyperOS – Xiaomi's eigen softwareschil, die je ook terugziet op toestellen als de Xiaomi 15 Ultra. Het systeem is vooral gericht op naadloze samenwerking tussen Xiaomi-apparaten. Heb je bijvoorbeeld ook een Xiaomi-telefoon, dan kun je eenvoudig meldingen synchroniseren, het klembord delen, apps heen en weer gebruiken en zelfs de camera's van beide apparaten combineren voor een extra camerahoek tijdens het livestreamen.

Qua gebruikservaring biedt HyperOS op de tablet wat je inmiddels mag verwachten. Je kunt werken met meerdere vensters (tot vier tegelijk), onderaan staat een dock met veelgebruikte apps, en multitasking verloopt soepel. Allemaal prima, maar niet bijzonder.

Wat wel opvalt: de softwareondersteuning is aan de magere kant. De Pad 7 Pro krijgt slechts twee Android-upgrades en drie jaar beveiligingsupdates. Voor een Pro-model is dat ronduit karig – zeker aangezien het reguliere model vier Android-versies en zes jaar beveiligingspatches krijgt. Ook staan er standaard enkele Xiaomi-apps op die je misschien niet direct nodig hebt, al is dat inmiddels bij vrijwel elk Android-merk gangbaar.

©Wesley Akkerman

Beperkingen in AI en kleine ergernissen

Op het gebied van AI-mogelijkheden stelt de Xiaomi Pad 7 Pro enigszins teleur. Je kunt aan de slag met Google Gemini en Circle to Search, wat basisfunctionaliteit biedt, maar daar houdt het grotendeels op. Voor andere AI-functies binnen Xiaomi's eigen apps ben je aangewezen op plug-ins die alleen werken als je ook een Xiaomi-account hebt. Fotobewerking werkt redelijk, al gaat het – net als bij de Xiaomi 15 Ultra – niet altijd vlekkeloos. Zo zie je soms duidelijk sporen van een opvulfunctie, en ondersteuning voor Nederlandse taal ontbreekt volledig.

Ook zijn er wat kleinere details die in de praktijk kunnen storen. Het hoesje dat wij meekregen blokkeert deels de vingerafdrukscanner, waardoor je je vinger schuin moet houden om goed contact te maken. Het uit de behuizing stekende camera-eiland zorgt er bovendien voor dat de tablet wiebelt wanneer je hem plat op tafel legt. En met een gewicht van 500 gram is hij niet bijzonder zwaar, maar bij langdurig gebruik – zeker op schoot of als je hem gewoon vasthoudt – voel je het gewicht wel degelijk.

©Wesley Akkerman

Xiaomi Pad 7 Pro kopen?

Het gebrek aan echt unieke AI-functies zal veel mensen een zorg zijn. Als je niets met dat soort functies hebt, dan kan het juist goed zijn om te investeren in de Xiaomi Pad 7 Pro. Andere redenen daarvoor zijn de krachtige processor, de prima accuduur en het sobere doch strakke ontwerp. Het scherm zou beter kunnen, maar als je binnen blijft, hoeven er geen problemen te zijn. Het updatebeleid is overigens wel echt ondermaats. Dat is het grootste struikelblok momenteel: voor de rest is dit een prima tablet voor een brede doelgroep.

▼ Volgende artikel
Nieuwe wasdroger? Lees hier of je een condens- of een warmtepompdroger moet hebben!
© stenkovlad
Huis

Nieuwe wasdroger? Lees hier of je een condens- of een warmtepompdroger moet hebben!

Sta jij ook weleens 's ochtends in een mand vol klamme kleding te graaien, op zoek naar iets dat nét droog genoeg is om aan te kunnen? Dan is het hoog tijd voor een droger die wél met je meewerkt. Maar waar kies je voor: een condensdroger of een warmtepompdroger? Of toch die ouderwetse luchtafvoerdroger? We leggen je uit wat de verschillen zijn, zodat jij straks nooit meer hoeft te gokken of je sokken al droog zijn.

Toe aan een nieuwe droger, maar weet je niet zo goed waar je het moet zoeken? Wij helpen je een handje! In dit artikel lees je:

  • De belangrijkste verschillen tussen een condensdroger, luchtafvoerdroger en warmtepompdroger
  • Welke soort droger het snelst je was droogt
  • Waar je op moet letten bij beperkte ruimte
  • Welke droger het meest energiezuinig en duurzaam is
  • Handige tips om de juiste keuze te maken

Ook interessant: Waar voor je geld: 5 energiezuinige warmtepompdrogers

De belangrijkste verschillen op een rij

Er zijn grofweg drie soorten wasdrogers, elk met hun eigen gebruiksgemak en eigenaardigheden:

💨 De luchtafvoerdroger is een echte no-nonsense machine. Hij blaast warme lucht door je kleding en voert de vochtige lucht naar buiten af via een slang. Simpel, snel en effectief. Maar let op: je moet wel een raam of gat in de muur hebben waar die slang doorheen kan. Niet bepaald ideaal in een strak appartement.

💧 De condensdroger is wat flexibeler: hij vangt het vocht uit je was op in een waterreservoir of voert het af via een afvoerslangetje. Geen gedoe met buitenlucht, dus hij past overal. Verwacht wel iets meer droogtijd dan bij de luchtafvoerdroger.

De warmtepompdroger is de energiebesparende kampioen. Hij hergebruikt de warme lucht, waardoor je stroomverbruik flink daalt. Wel even geduld hebben, want deze droger neemt de tijd – maar dat doet hij met beleid én liefde voor je energierekening.

Snel, maar niet meer van deze tijd: de luchtafvoerdroger

Heb jij geen zin om uren te wachten tot je was eindelijk droog is? Dan klinkt de luchtafvoerdroger als een droom: snel, doeltreffend en niet al te duur in aanschaf. De vochtige lucht wordt direct naar buiten geblazen, dus jouw handdoeken liggen in no-time weer fris en droog in de kast. Ideaal voor drukke huishoudens of ongeduldige types die niet van half werk houden.

Maar… er zit een addertje onder het wasrek. Deze drogers zijn tegenwoordig lastig te vinden – en dat is niet voor niets. Ze slurpen namelijk energie en zijn allesbehalve zuinig. Heb je er nog eentje thuis staan? Dan is het misschien tijd om te overwegen over te stappen op een nieuwer, duurzamer model. Je portemonnee (en het milieu) zullen je dankbaar zijn.

©alexlmx

Compact en flexibel: de condensdroger

Weinig ruimte, maar toch geen zin in rondslingerende wasrekken? Dan is de condensdroger jouw redder in nood. Omdat hij het vocht opvangt in een reservoir, hoef je geen afvoerslang naar buiten te leggen. Stekker in het stopcontact en draaien maar, of je nu in een studio woont of in een kast van een huis.

Qua prijs en verbruik zit de condensdroger mooi in het midden. Iets duurder dan de ouderwetse luchtafvoerdroger, maar een stuk vriendelijker voor je energierekening. En hoewel hij je was niet razendsnel droogt, doet hij dat wel netjes, betrouwbaar en zonder ingewikkeld gedoe met installaties of verbouwingen.

Slim, zuinig en toekomstproof: de warmtepompdroger

Wil je je was drogen zónder dat je energiemeter op tilt slaat? Dan zit je goed met een warmtepompdroger. Deze slimme droogtechnologie hergebruikt warme lucht, waardoor je wasmachinevriend net zo efficiënt werkt als een moderne chef met restjes: weinig verspilling, groots resultaat. Het energieverbruik is opvallend laag en dat zie je terug op je energierekening.

Ja, de aanschafprijs ligt wat hoger. Maar daar staat tegenover dat je jarenlang vooruit kunt met deze duurzame krachtpatser. Hij werkt rustiger, slijt minder snel en heeft vaak allerlei handige programma's om je kleding in topvorm te houden.

En dan hebben we het nog niet eens gehad over de planeet. Warmtepompdrogers zijn veruit de meest milieuvriendelijke optie van de drie. Minder CO₂-uitstoot, minder verspilling, meer gemoedsrust. Goed voor je portemonnee én voor de wereld van morgen.

Ook interessant: Het ideale vulgewicht voor jouw wasmachine

🔌 Wat scheelt dat nou, zo'n warmtepompdroger?

Heel wat, blijkt als je naar het stroomverbruik kijkt. Een condensdroger gebruikt gemiddeld zo'n 4 kWh per beurt, terwijl een warmtepompdroger genoeg heeft aan ongeveer 1,5 kWh. Dat scheelt dus al snel meer dan de helft. Reken je even mee? Bij 150 droogbeurten per jaar bespaar je met een warmtepompdroger zo'n 150 tot 200 euro aan stroomkosten. Dat is serieus geld — en dan hebben we het nog niet eens over de besparing op CO₂-uitstoot. Dus ja, hij droogt wat langzamer, maar je portemonnee (en het klimaat) varen er wel bij.

Succes met je beslissing!

Zoals je ziet, heeft elk type droger zo z'n eigen voordelen. Het is dus vooral een kwestie van goed afwegen wat voor jou de beste keuze is. Is je budget wat krapper en heb je niet al te veel ruimte thuis? Dan is een condensdroger waarschijnlijk de beste keuze voor jou. Als je voor duurzaamheid gaat, dan is de warmtepompdroger jouw vriend. Met deze handige tips kun jij in ieder geval een weloverwogen beslissing nemen over de aanschaf van je nieuwe droger. Veel succes en geniet van je sneldrogende was!