De toekomst van 90Hz-smartphones
Februari is de maand waarin we veel meer te weten zullen komen over de nieuwe smartphones van dit jaar. Veel fabrikanten zullen deze maand hun modellen voor 2020 aankondigen. Eén van de verwachte features voor de nieuwe telefoons lijkt de hogere ververssnelheid van het beeldscherm te worden. Er wordt op dit moment al volop gepronkt met 120 en 90Hz-smartphones. Maar wat houdt een 90Hz of 120Hz-beeldscherm eigenlijk in?
Smartphones zijn normaal gesproken te onderscheiden van andere modellen dankzij een snellere chipset, betere camera of langere batterijduur. Maar sinds vorig jaar zien we steeds meer smartphones op de markt komen die over een hogere ververssnelheid van het scherm beschikken. 60Hz is jarenlang de standaard geweest, maar we zien de laatste tijd een ontwikkeling op het gebied van smartphone-displays. OnePlus heeft met bijvoorbeeld de OnePlus 7T en 7T Pro een 90Hz-telefoon in het assortiment en Google kwam vorig jaar met een 90hz-telefoon in de vorm van de Pixel 4 XL.
Daarnaast zagen we meer game-georiënteerde smartphones zoals de Razer Phone 2 en de Asus ROG Phone 2 met een scherm dat beelden tot 120Hz kan tonen. Maar wat betekent een hogere ververssnelheid nu eigenlijk voor jou?
©PXimport
Wat is ververssnelheid?
De ververssnelheid heeft betrekking op de pixels in het display. De ververssnelheid duidt aan hoe vaak het beeld volledig wordt ververst. Dit wordt gemeten per seconde. Voor een 90Hz beeldscherm betekent dit dat er 90 keer per seconde alle pixels op het display worden ververst. De hogere refresh rate zorgt ervoor dat het beeld bij 90 of 120Hz soepeler oogt dan dat het bij 60Hz doet. Dit is voornamelijk te merken bij het scrollen over webpagina’s, het bekijken van een video en bij het spelen van videogames. Bij computermonitors zagen we al dat de refresh rare een steeds belangrijkere rol ging spelen. Een vloeiender beeld is ook een welkome toevoeging in het smartphone-landschap.
Niet alleen maar voordelen
Er zitten echter nog wel wat haken en ogen aan het hele ververingsverhaal. Zo heeft zo’n dergelijk scherm een grote impact op de batterijduur van het toestel. In sommige gevallen is het dan ook beter om de 90Hz-functie terug te schroeven naar 60Hz. In onze OnePlus 7T review benoemde we al het feit dat het toestel het einde van de dag niet haalde wanneer de 90 hertz-ververssnelheid was ingeschakeld. Daarnaast zijn veel games nog niet eens geschikt gemaakt voor deze feature.
Wat te verwachten in de toekomst?
Desalniettemin zetten smartphonefabrikanten hoog in op de hogere ververssnelheid van het scherm. OnePlus heeft al aangegeven een 120Hz-smartphone uit te brengen. Xiaomi presenteerde kortgeleden de Poco X2, die over een 120Hz-scherm zal beschikken. Zeer binnenkort zal Samsung waarschijnlijk ook een duit in het zakje doen met de nieuwe S20-lijn. De onthulling van de Galaxy S20-serie zal plaatsvinden op 11 februari. Daarnaast vind eind deze maand de Mobile World Congress plaats in Barcelona. Daar zullen we vast het één en ander horen over meer smartphones met een hogere ververssnelheid. Alle signalen wijzen erop dat alle andere fabrikanten zeker niet zullen achterblijven op dit gebied.
We hebben in de praktijk gezien dat een 90Hz of zelfs een 120Hz-display echt een vloeiendere smartphonebeleving maakt. Nu er zoveel partijen zich lijken te willen richten op deze feature is er goedde hoop dat de huidige kinderziektes verdwijnen. De impact op de accuduur is op dit moment het grootste doorn in het oog. Als de batterij zodanig wordt beïnvloed dat je geen hele dag met je toestel uit de voeten kunt, laat ik het liever bij een saai traditioneel 60Hz-display. Nu maar hopen dat de aankondigingen van de nieuwe 90Hz en 120Hz-smartphones gepaard gaan met een nog betere batterijduur.