ID.nl logo
De bedtijdstand op Android: nooit meer wakker door notificaties!
© Wesley Akkerman
Huis

De bedtijdstand op Android: nooit meer wakker door notificaties!

Wist je dat je Android-telefoon een bedtijdstand heeft? Hiermee zorg je ervoor dat je 's nachts niet gestoord wordt en dus lekker kunt doorslapen. Hoe dat werkt, lees je hier.

Na het lezen van dit artikel weet je:

  • Wat de bedtijdstand precies inhoudt
  • Waarom de bedtijdstand handig is
  • Hoe je de bedtijdstand instelt
  • Hoe de bedtijdstand verschilt bij Google Pixel en Samsung Galaxy

Lees ook: Minder afleiding van je telefoon met deze 6 apps

Waarom is de bedtijdstand zo handig?

Als de notificaties eenmaal binnen komen, wil je natuurlijk meteen kijken van wie of wat ze komen. Overdag is dat meestal prima: je wordt gebeld, ontvangt mails en krijgt notificaties van berichtendiensten en videogames. Voor veel mensen is dat al wel reden genoeg om de meldingen van bepaalde apps uit te schakelen of de stille en niet storen-modus te activeren. 's Nachts zouden we dat eigenlijk allemaal moeten doen. Verstoorde slaap haal je namelijk moeilijk in en levert meestal een vermoeiende dag op. Je smartphone uitschakelen is soms geen optie (in geval van nood) en de niet storen-modus vaak weer niet uitgebreid genoeg. De oplossing? De bedtijdstand.

De bedtijdstand blokkeert namelijk alle notificaties, behalve van een aantal zelfgekozen contactpersonen. Ook kun je instellen dat je telefoon pas afgaat als dezelfde mensen kort achterelkaar meerdere keren bellen. Dat kan namelijk een noodsituatie zijn en die wil je niet missen. Daarnaast gaat de bedtijdstand op Android automatisch aan wanneer je naar bed gaat. Het altijd aan-scherm gaat op zwart, de donkere modus wordt geactiveerd en de schermhelderheid gaat omlaag – en zo zijn er nog een aantal opties die je helemaal zelf kunt instellen.

Mag het een onsje minder? Technologie maakt het leven leuker en gemakkelijker, maar kan ook voor veel stress zorgen. Vooral sociale media en smartphones spelen daar een grote rol. Lees daarom ook eens:

©Wesley Akkerman

Bedtijdstand op Android activeren

Hoe je de bedtijdstand precies activeert op Android, verschilt per fabrikant. Ook kan het zijn dat jouw toestel de modus momenteel niet heeft, afhankelijk van de Android-versie die je draait. Heb je een moderne smartphone met een recente Android-update, dan is de kans groot dat je hem hebt. Voor dit artikel activeren en gebruiken we de bedtijdstand op de Google Pixel Tablet. Deze stappen werken waarschijnlijk ook voor jouw apparaat, maar sommige instellingen staan misschien net even ergens anders – Samsung-gebruikers kunnen verder scrollen naar het kopje over Samsung-apparaten.

Het activeren van de bedtijdstand is simpel: je opent de Instellingen van het Android-apparaat en gaat vervolgens naar Digitaal welzijn en ouderlijk toezicht. Tik in het nieuwe scherm op Bedtijdstand. Binnen deze stand kun je de niet storen-modus activeren; dan ontvang je alleen telefoongesprekken van contactpersonen die je aangemerkt hebt als favoriet. Ook komen andere bellers dan alleen door wanneer ze kort achterelkaar meerdere keren bellen. Tik op de schuifregelaar naar aan of uit en tap vervolgens op de Volgende-knop, onder in beeld.

©Ryanking999

Op het volgende scherm kun je de tijd instellen waarop de modus aan en uit gaat. Weet je dat je tussen elf en zeven slaapt, dan stel je die tijd in. Of je doet het net even wat eerder, zodat je voor het slapengaan ook al tot rust komt. Je kiest de dagen uit waarop je de modus wil gebruiken; in het weekend wil je misschien ongestoord uitslapen, of ga je later naar bed. Ook heb je de optie om de bedtijdstand te activeren wanneer je de smartphone of tablet oplaadt. Sommige mensen laten hun toestellen (nog steeds) de hele nacht aan de lader hangen. Zodra het laden in de ochtend voltooid is, gaat de stand weer uit.

Batterij bijna leeg?

Shop voor opladers

Wat als je device sneller oplaadt? Android optimaliseert het opladen dagelijks en baseert het oplaadgedrag op jouw ritme (plus het moment waarop je wekker afgaat). Vlak voordat je wakker wordt, stopt Android met opladen en is de accu helemaal vol. Je telefoon is dan dus eigenlijk nooit eerder klaar met opladen dan dat je wakker wordt.

Wanneer je de app Digitaal welzijn toegang geeft tot je gegevens en de sensoren op het apparaat, kan die een overzicht geven van je slaapritme. Zo krijg je misschien meer inzicht in je slaapgewoontes en -kwaliteit. Dat kost je wel wat data, maar die overweging mag je zelf maken. Tot slot kun je nog bepalen of je de hoest- en snurkdetectie aan wil zetten. Dan weet je hoe je ’s nachts klinkt en kan daar ook geen discussie meer over bestaan. Zodra je hier klaar mee bent, kun je de instellingen opslaan en de stand automatisch z’n werk laten doen.

Je kunt later nog eens terugkeren naar de instellingen. Er is namelijk nog meer. Onder Instellingen > Digitaal welzijn & ouderlijk toezicht > Bedtijdstand vind je Schermopties voor bedtijd. Dat staat onder het kopje Aanpassen. Daar kun je bijvoorbeeld instellen dat het scherm alleen grijstinten laat zien in plaats van kleuren. Hierdoor oogt het scherm onaantrekkelijk pak je hem misschien minder snel op. Verder zie je hier de opties om het scherm te dimmen, de automatische donkere modus en de mogelijkheid om de achtergrond te dimmen.

Zo werkt de slaapmodus op Samsung-apparaten

Heb je een Samsung-apparaat? Dan ga je naar Instellingen en vervolgens naar Standen & routines. Daar kun je op de optie voor Slapen tikken. Ga je nu naar de Startknop, dan kun je de tijden invullen waarop de modus aan- en uitgaat. Je kunt er ook voor kiezen om de stand te laten eindigen wanneer de wekker gaat, maar dat is optioneel. Als je nu op Volgende tikt, dan kom je uit bij de niet storen-modus. Dat werkt hetzelfde als op Pixel- en andere Android-smartphones. Hiermee geef je aan of je gestoord wilt worden of niet. Uiteraard willen we dat niet, dus zet hem vooral aan.

Liever een echte wekker?

Shop voor wekkers

Het is mogelijk om uitzonderingen op de regel toe te voegen. Dat zijn de mensen die door de niet storen-modus heenkomen op het moment dat ze bellen of een bericht sturen. Het enige dat je hiervoor hoeft te doen, is een contactpersoon als favoriet aanmerken. Dat doe je via de app waar al je contactpersonen in staan opgeslagen (dit moet een systeem-app zijn). Daarnaast kan het nog steeds gebeuren dat sommige bellers door deze lijn der verdediging heenkomen, wanneer ze meerdere keren achter elkaar bellen. Dat kun je zo houden of voorkomen; dan moet je die optie uitzetten.

Druk op de Volgende-knop en stel vervolgens de overige zaken in. Nu kun je bepalen of de Samsung-smartphone alleen kleuren binnen een grijsschaal laten zien. Daarnaast zijn er:

• De oogbescherming, die het beeld een rode gloed meegeeft, wat in de avond rustiger is voor je ogen.
• De energiespaarstand. Want waarom zou je die niet activeren als je je toestel niet gebruikt.
• Opties voor het volumebeheer. Als je smartphone afgaat, dan is het zachtjes.
• De mogelijkheid om via de Standen & routine-modus in te schakelen welke apps wel en niet beschikbaar zijn, als extra beschermlaag.

Vinger aan de pols Heb je ook een Samsung Galaxy Watch? Dan kun je de bovenstaande instellingen synchroniseren met dat apparaat, zodat je pols niet opeens gaat trillen of piepen mindden in de nacht.

▼ Volgende artikel
Wat je nog meer met wasverzachter kunt doen (en wat niet)
© africa-studio.com (Olga Yastremska and Leonid Yastremskiy) - stock.adobe.com
Huis

Wat je nog meer met wasverzachter kunt doen (en wat niet)

Wasverzachter gebruik je meestal om te zorgen dat je handdoeken of lakens lekker zacht worden en aangenaam gaan ruiken. Maar wist je dat je het spul ook op andere manieren in huis kunt gebruiken? Niet alles wat je online leest werkt of is veilig, maar er zijn wél een paar toepassingen die handig zijn. Deze kun je zonder zorgen uitproberen.

Wist je dat je wasverzachter ook kunt gebruiken: • Tegen muffe luchtjes • Als luchtverfrisser tijdens het stofzuigen • Om statische kleding te voorkomen • Om kunststof kozijnen en deurposten mee af te nemen

Ook interessant: Hier kun je vaatwastabletten óók voor gebruiken

Wil je wasverzachter vaker inzetten in huis? Dat kan, maar de mogelijkheden zijn niet enorm uitgebreid. Hieronder lees je waar dit goedje allemaal geschikt voor is.

Wattenbolletjes tegen muffe luchtjes

Heb je last van een muffe geur in je kledingkast, lade of schoenenkast? Drenk een watje in een klein beetje wasverzachter, laat het goed drogen en leg het ergens in de kast of lade neer. Het watje verspreidt subtiel geur zonder te overheersen.

Luchtverfrisser tijdens het stofzuigen

Tijdens het stofzuigen een frisse geur in huis verspreiden? Leg een gedroogd watje met wasverzachter in het stofreservoir of bij de filter van je stofzuiger. Let op: doe dit alleen als je een stofzuiger hebt zonder zak, en gebruik geen vloeibare wasverzachter direct in het apparaat.

Statische kleding voorkomen

Heb je vaak kledingstukken die knetteren als je ze aantrekt? Vul een plantenspuit met water en voeg een klein dopje wasverzachter toe. Even schudden en licht over de binnenkant van je kleding sprayen (test eerst op een onopvallende plek) helpt om de antistatische lading van je kleding snel te laten verdwijnen.

Lees ook: ⚡Sodeknetter: zo voorkom je statische elektriciteit in je kleding

Kunststof kozijnen en deurposten afnemen

Wasverzachter lost geen hardnekkig vuil op, maar je kunt er wel kunststof oppervlakken mee opfrissen. Denk aan vensterbanken, deurposten of lichtschakelaars. Meng een theelepel wasverzachter met een liter water, maak een doek licht vochtig en veeg ermee over het oppervlak. Het ruikt fris en laat een dun laagje achter dat stof een tijdje weert. Niet gebruiken op hout of natuursteen.

©sergeylapin

...En dit kun je er beter níet mee doen Op internet lees je vaak over andere toepassingen van wasverzachter, zoals badkamertegels of tapijt reinigen, pannen weken, statisch haar behandelen, of zelfs aan je badwater toevoegen voor een zachtere huid. Maar hier kun je juist beter géén wasverzachter voor gebruiken, want:

• Het is niet bedoeld voor contact met je huid of haar. De parfums en conserveermiddelen kunnen irritatie veroorzaken. • Het is niet voedselveilig. Gebruik het dus nooit in of op pannen, keukengerei of aanrechtbladen. • Het laat resten achter. Op tegels, tapijt of badkuipen ontstaat een vettig laagje dat vuil juist aantrekt of vlekken kan geven.

Gebruik wasverzachter dus met beleid, en alleen op plekken waar het geen schade aanricht of achterblijft op oppervlakken die je aanraakt.

Kan wel, maar let op

Sommige toepassingen zijn niet per se fout, maar vragen om wat meer voorzichtigheid. Zoals schoenen en vuilnisbakken opfrissen met wasverzachter.

Schoenen opfrissen

Een doek met verdunde wasverzachter gebruiken om de binnenkant van schoenen schoon te vegen kan geurtjes maskeren. Maar het reinigt niet écht en laat mogelijk geurstoffen of plakkerige resten achter. Dat is niet ideaal, zeker als je de schoenen zonder sokken draagt. Wil je het toch proberen? Gebruik een goed uitgewrongen doek en laat de schoenen daarna volledig drogen.

Vuilnisbak geurvrij maken

Een sopje met wat wasverzachter kan je vuilnisbak tijdelijk frisser laten ruiken. Het maskeert nare geurtjes, maar doodt geen bacteriën. Voor grondige reiniging blijft een oplossing met soda, azijn of allesreiniger effectiever. Wasverzachter is hier dus vooral geurdecoratie, geen echte schoonmaker.

ToepassingWél gebruiken?Toelichting
Wattenbolletjes in kast of lade✅ JaGeeft een subtiele geur zonder schade of risico. Wel laten drogen.
Wattenbolletje in stofzuiger✅ JaWerkt geurverspreidend, zolang je het droog toepast en niet in de motor.
Antistatisch spray voor kleding✅ JaVerdunnen met water, spaarzaam gebruiken, eerst testen op textiel.
Kunststof oppervlakken (kozijnen, schakelaars)✅ JaAlleen op gladde, niet-poreuze oppervlakken. Niet op hout of natuursteen.
Badkamertegels reinigen❌ NeeWerkt niet goed tegen kalkaanslag, laat vettig laagje achter.
Pannen weken met wasverzachter❌ NeeNiet voedselveilig, kans op chemische resten.
Statisch haar behandelen❌ NeeNiet huidveilig, kans op irritatie of allergie.
Wasverzachter in badwater❌ NeeNiet bedoeld voor huidcontact, zeker niet bij gevoelige huid.
Tapijt of stoffering opfrissen❌ NeeLaat resten achter, trekt vuil aan, kans op vlekken.
Schoenen van binnen reinigen⚠️ MogelijkMaskerende geur, maar geen echte reiniging. Risico op plaklaag en geurstoffen op de huid.
Vuilnisbak reinigen⚠️ MogelijkGeeft geur, maar desinfecteert niet. Beter alternatief: schoonmaken met azijn of soda.

Wasverzachter: handig, maar geen wondermiddel

Wasverzachter is dus best veelzijdig, maar niet het wondermiddeltje dat sommige blogs ervan maken. Als je het slim inzet – en altijd spaarzaam – kun je er net wat meer mee doen dan alleen gebruiken voor je was. Test wel altijd eerst op een klein stukje, en hou het bij oppervlakken waar het veilig is. Liever geen risico? Er zijn ook natuurlijke alternatieven, zoals azijn of etherische olie, die je op een vergelijkbare manier kunt gebruiken.

▼ Volgende artikel
Deze accessoires voor je hogedrukreiniger moet je hebben
© lara-sh
Huis

Deze accessoires voor je hogedrukreiniger moet je hebben

Een hogedrukreiniger is een krachtig hulpmiddel waarmee je snel en grondig allerlei oppervlakken rondom je huis schoonmaakt. Maar met de juiste accessoires haal je er nóg meer uit – en wordt schoonmaken niet alleen makkelijker, maar ook een stuk effectiever.

In dit artikel laten we zien welke accessoires onmisbaar zijn om optimaal gebruik te maken van je hogedrukreiniger en welke extra mogelijkheden ze bieden. Het nut van de volgende accessoires wordt besproken:

  • Vario-spuitlans
  • Terrasreiniger
  • Verlengslang
  • Schuimlans
  • Rioolontstoppingslans

Lees ook: Zo werkt een hogedrukreiniger

Let goed op dat niet elk accessoire op elke hogedrukreiniger past. Voordat je overgaat op de aanschaf van een accessoire, controleer dan goed de compatibiliteit met jouw hogedrukreiniger. Lees hier meer over in het artikel Praktische tips bij het gebruik van hogedrukreinigers.

Vario-spuitlans: veelzijdigheid troef

Een vario-spuitlans is eigenlijk onmisbaar als je het meest uit je hogedrukreiniger wilt halen. Met dit accessoire pas je in één handomdraai de spuithoek aan, zodat je de waterstraal precies kunt afstemmen op wat je schoonmaakt. Voor hardnekkig vuil zet je 'm op volle kracht, terwijl een zachtere straal ideaal is voor kwetsbare oppervlakken zoals ramen of andere glazen oppervlakken. Je hebt dus meerdere mogelijkheden in één handige lans.

©hedgehog94

Terrasreiniger: speciaal voor grotere oppervlakken

Een terrasreiniger is een handig hulpstuk in de vorm van een brede, ronde schijf met ronddraaiende spuitkoppen. Je bevestigt ’m aan je hogedrukreiniger en maakt er moeiteloos grotere oppervlakken mee schoon – denk aan je terras, oprit of zelfs muren. Doordat de waterstraal dicht bij het oppervlak blijft, reinig je extra effectief én verbruik je minder water. En het mooiste? Je hebt geen last van opspattend vuil of water, dus schoonmaken wordt een stuk comfortabeler.

Terrasreiniger kopen?

Bekijk nu de terrasreiniger die past bij jouw hogedrukreiniger

Verlengslang: vergroot je bereik

De meeste hogedrukreinigers worden geleverd met een slang van zo’n 5 tot 10 meter – vaak is dat genoeg, maar soms kom je nét iets te kort. Met een verlengslang vergroot je eenvoudig het bereik, zodat je ook moeilijker bereikbare plekken kunt schoonmaken zonder telkens het apparaat te hoeven verplaatsen. Verlengslangen zijn er in verschillende lengtes, dus er is altijd wel een variant die past bij jouw klus.

Schuimlans: effectieve reiniging met reinigingsmiddel

Soms is water alleen niet genoeg om hardnekkig vuil aan te pakken. Dan is een schuimlans dé oplossing. Hiermee breng je een dikke laag reinigingsschuim aan op het oppervlak. Het schuim blijft even zitten, zodat het schoonmaakmiddel goed kan inwerken en het vuil losweekt. Na een paar minuten spoel je alles gemakkelijk weg met de hogedrukreiniger. Perfect voor een grondige reiniging van bijvoorbeeld tuinmeubels, je auto of een schutting.

Alles spic en span

Extra schoon met deze speciale reiningsmiddelen

Rioolontstoppingslans: verstoppingen verhelpen

Een verstopte afvoer of riool is altijd vervelend, maar met een rioolontstoppingslans voor je hogedrukreiniger kun je het probleem vaak zelf oplossen, zonder meteen een loodgieter te hoeven bellen. De lange, flexibele lans schuif je eenvoudig in de afvoer. De krachtige waterstraal maakt vuil los en spoelt het direct weg. Zo is een verstopping vaak al binnen een paar minuten verholpen en heb je jezelf een vaak prijzig bezoekje van de loodgieter bespaard.

©BillionPhotos.com

Met de juiste accessoires wordt je hogedrukreiniger echt een alleskunner. Of je nu je terras weer spic en span wilt krijgen, je auto een wasbeurt gunt of een verstopte afvoer te lijf gaat – voor elke klus is er wel iets handigs te vinden. Begin met een paar basisaccessoires zoals een vario-spuitlans of een terrasreiniger, en breid daarna rustig uit met wat je nodig hebt. Zo ben je overal op voorbereid, zonder gedoe.

Vraag een offerte aan voor schoonmaak: