ID.nl logo
Huis

Chatten met Google Allo: 15 tips voor de WhatsApp-concurrent

Google heeft de universele chatdienst Hangouts, maar bracht laatst ook Allo uit. De nieuwe chat-app doet qua ontwerp en mogelijkheden veel denken aan WhatsApp en Telegram, maar onderscheidt zich met Google Assistant. Deze digitale hulp geeft in gesprekken antwoord op je vragen. We nemen de assistent en de andere Google Allo-features onder de loep.

Tip 01: Allo downloaden

De eerste tip spreekt misschien wat voor zich, maar we zien dat er nog aardig wat mensen de mist ingaan bij het downloaden van Allo. Er zijn namelijk twee Allo-apps in de Play Store. Eén daarvan is Google Allo, de ander draagt de naam Allo: Group Voice Chat. Let er goed op dat je de Google-app downloadt, zo kom je direct op de goede downloadplek terecht. iOS-gebruikers kunnen via de App Store naar iTunes gaan om de app te downloaden.

Tip 02: Profielfoto kiezen

Bij het aanmaken van een Allo-account kun je een profielfoto instellen. De app raadt je aan om een selfie te maken, maar dat is niet verplicht. Je kunt ook een foto met de primaire camera schieten of een eerder gemaakte afbeelding kiezen; je profielfoto van sociale media bijvoorbeeld. Als je helemaal geen foto wilt, druk je op Overslaan. Je profiel toont vervolgens een grijs vakje.

©PXimport

Tip 03: Gesprekken

Waarschijnlijk voer je de meeste gesprekken in Allo een-op-een. Iedereen die met een mobiel telefoonnummer in je contacten staat en Allo geïnstalleerd heeft, kan een berichtje van je ontvangen. Je start een gesprek door op de blauwe berichtenknop rechtsonder te drukken en de zoekfunctie te gebruiken. Het is ook mogelijk om handmatig door de lijst te bladeren. Contacten die Allo nog niet hebben geïnstalleerd, kun je uitnodigen om de app te downloaden. Nadat je een een-op-een-gesprek hebt aangemaakt, kun je beginnen met chatten. Anderen kunnen jou ook een berichtje sturen en zo het gesprek te openen.

Tip 04: Groepsgesprekken

©PXimport

Het is ook mogelijk om groepsgesprekken te starten. Dat gaat via dezelfde berichtenknop rechtsonder, waar je nu drukt op Groepschat starten. Kies welke contacten je in de groep wil hebben en druk op Volgende. Je kunt een eventueel een groepsafbeelding kiezen door er zelf een uit je galerij te halen of hier een plaatje van Allo voor gebruiken. Daarna geef je het gesprek een naam en ben je klaar om te chatten.

Tip 05: Media invoegen

Chatten vindt allang niet meer alleen via woorden plaats. We sturen ook graag foto’s, filmpjes en andere media rond en dat is met Google Allo natuurlijk geen probleem. De chat-app biedt in zowel een-op-een-gesprekken als groepsgesprekken de mogelijkheid om foto’s, gemaakte afbeeldingen, stickers en je locatie te versturen. Dat doe je door in een gesprek op het plusje naast de Zeg iets…-balk te klikken, waarna automatisch de camera wordt geopend. Onder in het scherm kun je voor andere icoontjes kiezen. Door op bijvoorbeeld een sticker of afbeelding te drukken, kun je hem verzenden of eerst nog aanpassen. Je kunt niet meerdere afbeeldingen tegelijkertijd te versturen. Ook ondersteuning voor gifjes ontbreekt. Wel kun je vanuit je eigen galerij-app een foto of filmpje selecteren en die delen in Allo.

Tip 06: Tekenen op plaatjes

Heb je een foto gemaakt of een afbeelding gekozen, dan kun je die voor het versturen eventueel bewerken. Dat doe je door op een plaatje te klikken, waarna je onder in het scherm twee icoontjes krijgt. Klik op het pennetje (links) en je kunt met zeven kleuren tekenen. Het is ook mogelijk om getypte tekst toe te voegen en die op de afbeelding op de gewenste plek te zetten (door middel van slepen). Wanneer je klaar ben met bewerken, druk je rechtsboven op het blauwe pijltje om het plaatje direct te versturen.

Tip 07: Berichten aanpassen

Een grappige toevoeging die andere messenger-apps niet hebben, is het vergroten of verkleinen van geschreven berichten. Zo kun je een berichtje nagenoeg onleesbaar maken of juist erg laten opvallen – zonder CapsLock te gebruiken. Het verkleinen of vergroten van tekst is eenvoudig. Wanneer je je berichtje heb geschreven, druk je op de blauwe verzendknop naast de tekstbalk. Houd hem ingedrukt en sleep omhoog om de tekst groter te maken, of omlaag om het te verkleinen. Laat de knop vervolgens los en je berichtje wordt verstuurd.

©PXimport

Allo heeft de optie om het automatisch downloaden van media uit te schakelen

-

Tip 08: Media downloaden

Het automatisch downloaden van foto’s en filmpjes kan leuk zijn, maar soms is het onhandig. Bijvoorbeeld omdat het geheugen van je smartphone sneller vol raakt of omdat het downloaden van media ten koste gaat van je (kleine) databundel. Of je wilt gewoon niet dat al die (onzinnige) foto’s en filmpjes automatisch worden gedownload: je beslist liever zelf wat je wel en niet wil downloaden. Allo heeft dan ook de optie om het automatisch downloaden van media uit te schakelen. Veeg op het startscherm van de app vanuit de linkerrand van het scherm naar rechts om het menu te openen en klik op Instellingen. Je ziet de instelling Media altijd downloaden, die standaard aan staat. Zet het schuifje uit om het automatisch downloaden uit te schakelen. Mocht je je bedenken, dan kun je via deze weg het automatisch downloaden ook weer inschakelen.

Tip 09: Stickerpakketten

©PXimport

Allo ondersteunt zoals eerder gezegd niet alleen foto’s en filmpjes, maar kan ook overweg met stickers. Die vind je door links naast de tekstbalk op het plusje te drukken en het vierde icoontje van links te kiezen.

Er zijn drie stickerpakketten geïnstalleerd en je kunt er nog zo’n twintig downloaden. Dat doe je door op het plusje rechts in de stickerbalk te klikken, waarna je kan bladeren door het assortiment. De stickerpakketten zijn ontworpen door verschillende artiesten en allemaal gratis. De meeste pakketten bevatten ongeveer twintig stickers, dus als je alles inschakelt, heb je erg veel keuze. Bij de lancering van Allo zaten er wat schunnige stickers in, maar die heeft Google snel verwijderd.

Tip 10: Google Assistant

De belangrijkste troef van Allo is de integratie met Google Assistant: de digitale hulp die ook in Googles domotica en in Pixel-smartphones aanwezig is. Google Assistant is in feite de Google-zoekmachine in een persoonlijkere vraag-en antwoord-vorm. Wanneer je Weather stuurt, laat hij het weerbericht voor je huidige locatie zien. Ook toont hij nieuwe vragen die je misschien wilt stellen, bijvoorbeeld wat het weer dit weekend doet. Of je geeft aan dat je dagelijks om 07:00 het weerbericht wil weten, waarna Assistant dat onthoudt. Alhoewel de assistent op moment van schrijven in Preview-vorm verkeert en alleen in het Engels werkt, zijn er veel mogelijkheden op allerlei vlakken. Vraag bijvoorbeeld eens om Hotels, News, een contactpersoon of een bekend iemand. Via het vraag-antwoord-model word je snel wijzer over een onderwerp.

Assistant werkt ook in gesprekken met één iemand en in groepsgesprekken. Je roept hem op door @google te typen, gevolgd door een korte vraag of trefwoord. Zo hoef je het gesprek niet te verlaten om iets op te zoeken, en dat blijkt ontzettend handig!

De belangrijkste troef van Allo is de integratie met Google Assistant

-

Tip 11: Spelletjes spelen

Google Assistant kan ook worden ingezet voor andere doeleinden. Verveel je je, dan kun je een spelletje spelen in Allo. Je hebt de keuze uit vier soorten spelletjes: chatten, quizzen, doodles tekenen en klassieke spelletjes. Ze werken zowel in een-op-een-gesprekken als in je conversatie met Assistant. Je start een spelletje door @google Play a game te typen en een van de categorieën te kiezen. De spelletjes hebben verschillende niveaus en zijn soms educatief, bijvoorbeeld wanneer je woordverbanden moet aangeven. Alhoewel niet iedereen waarde hecht aan spelletjes in een chat-app, is het een leuk idee dat met de Assistant heel aardig is uitgewerkt.

Tip 12: Google-kopppeling

Allo werkt via je telefoonnummer, maar er is ook een koppeling met je Google-account. De app kan zo een meer gepersonaliseerde ervaring bieden, bijvoorbeeld door te kijken naar je mail in Gmail, je contactpersonen en je locatie in Google Maps. Handig, maar niet iedereen vindt het een fijn idee dat die gegevens voor Allo worden gebruikt. Je kunt de koppeling gelukkig verbreken. Dat doe je door vanaf het Allo-startscherm van links naar rechts te vegen en op Instellingen te klikken. Druk vervolgens op de prominente Ontkoppelen-knop en je gebruikt Allo zonder Google-account.

Tip 13: Incognitochats

De gesprekken in Google Allo zijn versleuteld, maar niet volledig. Als je end-to-end-encryptie wilt toevoegen aan een gesprek, moet je gebruikmaken van een incognitochat. Omdat zelfs Google dan niet mee kan kijken, werkt de @google-vermelding om de assistent op te roepen niet. De incognitochat is zijn donker van kleur en berichten worden niet in je notificaties en lijst met Allo-gesprekken getoond: je kunt ze alleen in het gesprek zelf lezen. Je start een incognitochat door op het Allo-startscherm op de berichtenknop te drukken en vervolgens Incognitochat starten aan te klikken. Je kunt geen incognito-groepsgesprekken voeren.

Allo’s incognitomodus biedt de optie om de berichten na een bepaalde tijd te laten vervallen. Door in een incognitochat op de timer naast de profielfoto te klikken, krijg je de vervaltijd van de chat te zien. Je hebt de keuze uit 5 seconden, 10 seconden, 30 seconden, 1 minuut, 1 uur, 1 dag en 1 week. Je kunt de vervaltijd op ieder moment aanpassen of uitzetten zodat de berichten niet verdwijnen.

©PXimport

Tip 14: Contacten blokkeren

Google Allo biedt – net als elke andere chat-app – de mogelijkheid om contacten te blokkeren. Wanneer je iemand blokkeert, krijg je van hem of haar geen Allo-berichtjes meer. Zit je met diegene in een groepschat, dan blijf je daar wel berichtjes van hem of haar zien. Je blokkeert iemand door vanaf het Allo-startscherm naar het gesprek met de betreffende persoon te gaan. Dat kan door op een bestaande chat te klikken of door via de chat-knop rechtsonder de persoon op te zoeken. Open de chat, klik op de profielfoto rechtsboven en druk vervolgens op Chatgegevens. Daar zie je de optie Blokkeren. Wanneer je iemand per ongeluk hebt geblokkeerd of later de blokkade weer wilt opheffen, kun je de blokkade via deze knop weer ongedaan maken.

Wanneer je overstapt naar een nieuwe telefoon, ben je al je Allo-gegevens kwijt

-

Tip 15: Geen back-up

©PXimport

Vreemd aan Allo is dat de app (op moment van schrijven) geen backup-functie heeft. Wanneer je overstapt naar een nieuwe telefoon en Allo opnieuw installeert, ben je al je gegevens kwijt. Dat je je naam en profielfoto opnieuw moet instellen is niet zo erg, maar je gesprekken zijn ook verdwenen. Dat geldt zowel voor een-op-een-gesprekken als groepsgesprekken en je conversatie met Google Assistant. Knap onhandig, en het is ons onbekend waarom Google geen backup-functie heeft ingebouwd.

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 alles-in-één laserprinters voor een mooie prijs
© Tim Allen
Huis

Waar voor je geld: 5 alles-in-één laserprinters voor een mooie prijs

Bij ID.nl zijn we gek op producten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we daarom binnen een bepaald thema naar zulke deals. Een all-in-one-printer is een handig apparaat voor het scannen, kopiëren en printen van documenten en foto's. De allerbeste afdrukkwaliteit krijg je met een laserprinter. Wij vonden vijf betaalbare modellen voor je.

Een laserprinter maakt gebruik van toner in plaats van inkt om afdrukken te produceren. Toner is een fijn poeder dat met hoge temperaturen op het papier wordt gesmolten. Dit proces zorgt ervoor dat je met grote toners kunt printen, wat betekent dat je langere tijd kunt blijven afdrukken zonder de toner te hoeven vervangen. Laserprinters zijn vaak snel en efficiënt, waardoor ze uitstekend zijn voor gebruik op kantoor. Maar ook als je thuis veel print, bijvoorbeeld als zzp'er, kan een laserprinter uitkomst bieden.

HP Color Laser 179fnw

De HP Color Laser MFP 179fnw is een van de kleinste kleurenlaserprinters in zijn klasse en is daardoor ideaal voor thuisgebruik en plekken waar niet veel plek voor een printer is. Met functies zoals printen, scannen, kopiëren en zelfs nog faxen biedt deze 4-in-1 printer een hoop veelzijdigheid. De afdruksnelheid bedraagt tot 18 pagina's per minuut in zwart-wit en 4 ppm in kleur, met een resolutie van 600 x 600 dpi.

Dankzij de automatische documentinvoer (ADF) voor 40 pagina's en wifi-verbinding is deze printer gebruiksvriendelijk en multi-inzetbaar. Hoewel de afdruksnelheid lager ligt dan bij sommige concurrenten, is zijn compacte formaat juist een pluspunt.

Brother DCP 1610W

De Brother DCP-1610W is een compacte zwart-wit laserprinter die printen, kopiëren en scannen combineert. Met een afdruksnelheid van 20 pagina's per minuut en een resolutie van 2400 x 600 dpi levert hij haarscherpe resultaten. Dankzij wifi-connectiviteit kunnen meerdere gebruikers eenvoudig draadloos printen.

De papierlade biedt plaats aan 150 vellen en het apparaat is voorzien van anti-jam-technologie om papierstoringen tot een minimum te beperken. In vergelijking met de HP Color Laser MFP 179fnw biedt deze printer geen kleurafdrukken, maar hij is wel een stuk sneller met zijn afdrukken.

HP Laserjet Pro 2Z622

De HP LaserJet Pro 2Z622 is geschikt voor onder meer kantooromgevingen. Met afdruksnelheden tot 42 pagina's per minuut en functies zoals dubbelzijdig printen, scannen, kopiëren en faxen is dit een lekker veelzijdige 4-in-1-laserprinter. Het apparaat ondersteunt zowel bekabelde als draadloze netwerken en biedt geavanceerde beveiligingsfuncties.

Canon i-SENSYS MF272wd

De Canon i-SENSYS MF272dw is een monochrome laserprinter en drukt af met en snelheid van 29 pagina's per minuut. Met een resolutie van 2400 x 600 dpi levert hij snelle en scherpe resultaten. Dankzij automatische dubbelzijdige afdrukken, wifi- en ethernetverbinding is hij veelzijdig inzetbaar.

In vergelijking met de Brother DCP-1610W levert deze Canon i-SENSYS MF272dw snellere prestaties en meer connectiviteitsopties, hoewel hij geen kleurendruk ondersteunt; dan moet je toch echt bij de HP Color Laser MFP 179fnw zijn.

Xerox B225 A4

De Xerox B225 is een zwart-wit all-in-one-laserprinter die printen, kopiëren en scannen combineert. Met een afdruksnelheid van maar liefst 34 pagina's per minuut en een eerste afdruktijd van slechts 6,4 seconden is hij goed in te zetten als je veel en vaak print. De printer beschikt over automatische dubbelzijdige afdrukken, een papierlade voor 250 vellen en kan via wifi of een vaste netwerkverbinding met je thuisnetwerk worden verbonden.

▼ Volgende artikel
Garmin kondigt Instinct 3 - Tactical Edition aan
Gezond leven

Garmin kondigt Instinct 3 - Tactical Edition aan

Garmin heeft de Instinct 3 - Tactical Edition aangekondigd, een nieuwe serie tactische smartwatches die verkrijgbaar zijn met een AMOLED-scherm of een display op zonne-energie.

De smartwatches zijn volgens Garmin ontworpen voor gebruik in uitdagende omgevingen en voorzien van een met metaal versterkte rand voor extra duurzaamheid, een rucking-activiteit voor training en ingebouwde LED-verlichting op zowel de 45mm als 50mm modellen. De batterijduur van het AMOLED-model kan oplopen tot 24 dagen in smartwatchmodus, terwijl de modellen op zonne-energie onder ideale omstandigheden onbeperkt kunnen functioneren.

Robuust ontwerp

De Instinct 3 - Tactical Edition is voorzien van een stevige constructie met een metalen versterkte rand, een behuizing van met vezels versterkt polymeer en een krasbestendig scherm. De smartwatches zijn gebouwd volgens de MIL-STD 810 norm voor thermische en schokbestendigheid en zijn waterdicht tot 100 meter. De ingebouwde zaklamp biedt variabele lichtsterktes, een groene modus om het natuurlijke nachtzicht te behouden en een stroboscoopmodus voor locatiebepaling in moeilijk terrein. Voor nachtelijk gebruik is er een NVG-modus (Night Vision Goggle) die het scherm dimt tot een niveau dat functioneel blijft voor de gebruiker maar vrijwel onzichtbaar is voor anderen.

Uitgebreide functionaliteit

De Instinct 3 - Tactical Edition beschikt over diverse speciale functies, waaronder rucking-activiteit waarmee gebruikers het gewicht van hun bepakking kunnen invoeren voor beter inzicht in hun fysieke inspanning. Deze functie kan ook worden gebruikt bij activiteiten zoals trailrunning, wandelen en hiken. Alle modellen bevatten de Applied Ballistics solver en zijn compatibel met de Applied Ballistics Quantum app.

De smartwatches zijn verkrijgbaar in twee formaten: 45mm of 50mm met display op zonne-energie, en een 50mm-variant met AMOLED-scherm. De zonne-efficiëntie is verbeterd met een grotere, efficiëntere zonnelens. Vergeleken met het vorige model heeft het nieuwe 50mm model op zonne-energie een vijf keer langere batterijduur in GPS-modus bij opladen via zonlicht.

De smartwatch biedt multi-band GPS met SatIQ technologie voor nauwkeurige positiebepaling met geoptimaliseerde batterijduur. Voor gezondheidsmonitoring houdt de Instinct 3 stappen, hartslag, slaap, zuurstofsaturatie via de pols, hartslagvariabiliteit en meer bij.

Gebruikers ontvangen e-mails, sms'jes en meldingen direct op het horloge wanneer dit is gekoppeld met een compatibele Apple of Android smartphone.

Navigatie en veiligheid

Gebruikers kunnen navigeren met een 3-assig kompas, barometrische hoogtemeter en multi-band GPS. De Instinct 3 kan worden gekoppeld met de Garmin Explore App voor gedetailleerde kaarten, waypoints en routes.

Voor gebruik op gevoelige locaties biedt de Stealth Mode de mogelijkheid om draadloze communicatie uit te schakelen terwijl het horloge nog steeds activiteitsgegevens verzamelt zonder locatiegegevens op te slaan. De Kill Switch kan alle gebruikersgeheugen wissen als de veiligheid in het geding komt. Andere functies zijn weergave van twee posities tegelijkertijd op één scherm, Jumpmaster en geprojecteerde waypoints.

Trainingsfuncties

De Instinct 3 - Tactical Edition bevat sportapps voor rucken, wandelen, hardlopen, klimmen, jagen, skiën en meer. De TracBack-functie helpt bij het uitstippelen van een route terug naar het beginpunt. Naast buitensportapps bevat de smartwatch ook apps voor HIIT, cardio, hardlopen op binnen- en buitenbanen, basketbal en andere activiteiten.

Gebruikers kunnen trainingsplannen volgen met Garmin Coach voor hardlopen en fietsen, of workouts maken uit meer dan 1.600 oefeningen in de Garmin Connect app. De smartwatch volgt ook intensiteitsminuten, VO2 max en hersteltijd.

Veiligheidsfuncties zoals incidentdetectie en Assistance kunnen een bericht met de GPS-locatie van de gebruiker naar contactpersonen sturen in noodsituaties, wanneer het horloge gekoppeld is met een smartphone.

Beschikbaarheid en prijzen

Het Instinct 3 - Tactical Edition AMOLED-model is vanaf 30 april te bestellen op Garmin.com voor een adviesprijs van 599,99 euro. De modellen op zonne-energie beginnen bij een adviesprijs van 499,99 euro.

Bekijk andere Garmin-producten op Kieskeurig.nl: