Carbon 1 Mark II - Problemen oplossen met meer problemen

© PXimport

Carbon 1 Mark II - Problemen oplossen met meer problemen

Geplaatst: 12 maart 2021 - 15:15

Aangepast: 14 december 2022 - 10:35

Joris Peterse

Het Duitse merk Carbon Mobile is een nieuwe speler op de smartphonemarkt, dat met de Carbon 1 Mark II met een opvallende smartphone binnenkomt. Wil je de Carbon 1 Mark II kopen, neem dan eerst de review van de telefoon door. Er zijn opvallende plus- en minpunten.

Als ik een euro zou krijgen voor iedere keer dat ik mensen hoorde klagen over de dikte of het gewicht van hun smartphone, dan kan ik na een lange berekening concluderen dat ik exact nul euro rijker ben geworden. Toch ziet het Duitse Carbon Mobile op dit gebied cruciale verbeterpunten. De Carbon 1 Mark II is een flinterdunne lichtgewicht smartphone. Werkelijk een sieraad. Maar is dit nou echt de grote tekortkoming van smartphones die Carbon Mobile hier oplost?

Koolstofbehuizing

De Carbon 1 Mark II is slechts 6,3 millimeter dik en weegt 125 gram. Dat lage gewicht is te danken aan een koolstofvezelbehuizing. Het gebruikte materiaal voelt misschien een beetje als plastic aan, maar is geen magneet voor vingerafdrukken en niet zo kwetsbaar als glas. Meerdere smartphone-makers zouden dit materiaal best een mogen overwegen voor hun duurdere smartphones. Veel smartphonemakers vallen echter terug op glas om zo draadloos opladen mogelijk te maken; iets wat bij een metalen behuizing niet mogelijk is. Deze koolstofbehuizing zou draadloos laden in theorie mogelijk moeten maken. Maar de functie ontbreekt, een eerste gemiste kans.

Carbon Mobile trekt ook de groene kaart voor zijn koolstofbehuizing. Er is minder plastic in de smartphone verwerkt en er worden minder schaarse metalen gebruikt. De smartphone-industrie staat bepaald niet bekend om zijn duurzaamheid, waarbij hebberige beslissingen (zoals het weglaten van de adapter, wat overigens ook hier het geval is) worden verpakt als milieuvriendelijke beslissingen. Ook qua reparatie-mogelijkheden en update-ondersteuning is de industrie, met uitzondering van Fairphone, op zijn zachtst gezegd voor groene verbetering vatbaar. Naast de behuizing, blijft het stil op dit gebied, waardoor de duurzaamheid van de behuizing meer marketing lijkt dan een duurzamere smartphone. Ook dat voelt als een gemiste kans.

Carbon 1 Mark II

© PXimport

Carbon 1 Mark II

© PXimport

Carbon 1 Mark II

© PXimport

Duurzame toekomst

Want dat duurzame verhaal, daar zit echt wel wat in. Dat er minder plastic in de behuizing verwerkt zit, zet natuurlijk niet zo heel veel zoden aan de dijk. Verder valt er weinig duurzaams te melden: ook de Carbon 1 Mark II wordt in China gemaakt, net als vrijwel alle andere smartphones. Waar regels op het gebied van mensenrechten en milieu niet best zijn.

Het duurzame verhaal van Carbon rammelt een beetje, waarom een hele pagina optuigen als er zo weinig te melden valt op dit gebied? Navraag bij een woordvoerder van Carbon Mobile leverde wel wat positieve toekomstberichten op. Zo is Carbon Mobile van plan op termijn de productie van de smartphones te verhuizen naar Duitsland, waar betere arbeidsomstandigheden en milieuwetgeving van toepassing zijn.

Carbon Mobile is van plan de productie naar Duitsland te verhuizen.

-

Dun is niet altijd beter

Dat de smartphone dun is als een scheermes ziet er leuk uit, maar niet meer dan dat. Want als je je smartphone zó dun maakt, dan staan daar compromissen tegenover. Er is minder ruimte voor de accu, die is met 3.000 mAh aan capaciteit ook niet bijzonder hoog. Dit heeft als nadeel dat de accuduur van een opgeladen accu maximaal een dag is. Bij regelmatig gebruik kan het lastig zijn de dag door te komen. Lagere capaciteit betekent ook dat je uit kunt gaan van snellere slijtage van de accu, houd daar dus ook rekening mee.

Aan de rechterzijkant van de smartphone zit een fysieke vingerafdrukscanner verwerkt. Doorgaans verkies ik dit soort vingerafdrukscanners qua locatie en nauwkeurigheid boven (respectievelijk) een vingerafdrukscanner aan de achterkant of onder het scherm. In dit geval is de vingerafdrukscanner echter zó dun, dat ik vaak zoveel pogingen moet doen om het toestel te ontgrendelen, dat ik moet terugvallen op de pincode. De zijkant lijkt gewoonweg te dun voor een goede vingerafdrukscanner.

Hoge prijsverwachtingen

De Carbon 1 Mark II heeft een prijskaartje van zo’n 800 euro. In die hoge prijsklasse kun je luxe smartphones vinden zoals die van Samsung en Apple die qua prestaties en camera grote indruk maken. 800 euro, dat schept verwachtingen. Waarin ook hier teleurgesteld wordt. Voor die prijs krijg je namelijk specificaties terug die je kunt verwachten voor een smartphone van zo’n 400 euro. De MediaTek-chipset zorgt ervoor dat het toestel soepel zijn werk doet , maar is geen werkpaard en het ondersteunt ook geen 5G. Qua opslaggeheugen krijg je met 256GB ruim voldoende, bovendien kun je het desgewenst uitbreiden met een geheugenkaart.

Aan de boven- en onderzijde van het scherm vind je wat dikkere schermranden terug, wat op zich niet storend is. Bovendien hoeft er hierdoor geen gebruik te worden gemaakt van een scherminkeping of gat voor de frontcamera. De beeldkwaliteit van het amoled-schermpaneel is acceptabel, de kleurweergave is acceptabel en het 6 inch-scherm heeft een Full-HD resolutie zoals je mag verwachten. Alleen is de maximale helderheid wat teleurstellend, waardoor het scherm soms wat lastig af te lezen is in de felle zon. Ook is er geen hogere verversingssnelheid, wat met het oog op de beperkte accucapaciteit geen onverstandige keuze is, maar wel een gemis.

Carbon 1 Mark II - Problemen oplossen met meer problemen-15082296

© CIDimport

Camera’s

Aan de achterzijde zijn twee 16 megapixelcamera’s bevestigd. Wat de dualcam-opstelling doet ontgaat me eerlijkgezegd. Want van lens wisselen in de app, dat is niet mogelijk. Bij andere smartphones kun je als het ware in- en uitzoomen door over te schakelen naar de zoom- of groothoeklens. Maar wanneer ik mijn vinger op de linker lens leg, blijven de foto’s hetzelfde. Zelfs als ik handmatig inzoom. Er lijkt dus maar één lens gebruikt te worden voor foto’s, terwijl de andere de dieptebepaling verzorgt.

Bovendien is die ene lens niet echt in staat met camera’s in zijn prijsklasse mee te komen. Kleuren zijn flets en er treedt al snel ruis op wanneer de lichtomstandigheden niet optimaal zijn. Ook de selfiecamera produceert gruizige foto’s.

Carbon 1 Mark II - Problemen oplossen met meer problemen-15082296

© CIDimport

Android 10

Dat de Carbon 1 Mark II niet op de recentste Android-versie draait, maar anno 2021 op de markt verschijnt met een Androidversie uit de zomer van 2019 met de veiligheidspatch van november 2020 valt het bedrijf hoog aan te rekenen. Hoe kun je praten over de duurzaamheid van de smartphone, terwijl het toestel al achter de feiten aanloopt voordat hij uit de doos gehaald is. Er verschijnt een update naar Android 11 in mei, de versie waarmee de smartphone op de markt had moeten verschijnen. Carbon Mobile is wel van plan de smartphone te updaten naar Android 12 en om de maand een veiligheidsupdate uit te rollen. Onbekend is hoe lang de smartphone updates krijgt.

Het voelt echter zo volkomen onnodig, vooral omdat Carbon Mobile de Androidbasis grotendeels intact heeft gelaten (wat op zich een pluspunt is). Waarom de smartphone op een oudere Androidversie draait en nog moet wachten op een update. Ik krijg het niet uitgelegd en gerijmd met het duurzame verhaal dat men probeert te vertellen. Minder plastic en waardevolle mineralen gebruiken in een toestel dat je na korte tijd weer weg kunt doen omdat deze verouderd is en de kleine accu versleten...?

Minder plastic en waardevolle mineralen gebruiken in een toestel dat na korte tijd verouderd en versleten is...?

-

Alternatieven voor de Carbon 1 Mark II

De Carbon 1 Mark II is werkelijk de mooiste smartphone die ik in tijden voorbij heb zien komen. Ik zou hem zo graag willen aanbevelen, maar naast het fraaie ontwerp schiet de smartphone eigenlijk op alle punten tekort. Ben je gevoelig voor een duurzaam verhaal bij je smartphone, dan ben je veel beter af en een stuk goedkoper uit met de FairPhone 3+.

Voor die 800 euro krijg je een toestel met midrange-specificaties, waarbij vorm meer prioriteit krijgt dan functie. Voor dat geld heb je echter op alle fronten veel betere smartphones aan de iPhone 12 of de Samsung Galaxy S21. Laatstgenoemde heeft ook geen breekbare glazen behuizing, die je overigens ook niet vindt op de Pixel 4A 5G. Al deze toestellen zijn niet alleen betere alternatieven (met name op cameragebied), maar kunnen wel op goede update-ondersteuning rekenen, wat veiliger en duurzamer is.

Carbon Mobile had, naast het design, zijn smartphone zoveel makkelijker op kunnen laten vallen in zijn prijsklasse: goede ondersteuning (misschien met Android One?), een scherpe prijs, opvallende repareerbaarheid of niet meedoen aan hebberige Apple-achtige pesterijen zoals het weglaten van aansluitingen en adapters. Het design is het enige opvallende deel en lost problemen op die er niet zijn, terwijl het gelijktijdig nieuwe problemen schept, zoals een matige accucapaciteit.

Conclusie: Carbon 1 Mark II kopen?

Ik zou zo graag de Carbon 1 Mark II willen aanbevelen en aan willen kondigen als nieuwe speler die de smartphonemarkt opschudt. Maar het is een bijzonder matige smartphone met een veel te hoge prijs in een prachtige behuizing.

5,0

Ons oordeel

Carbon 1 Mark II

Pluspunten

Ontwerp

Gewicht

Minpunten

Prijs-kwaliteitsverhouding

Geen audiopoort

Verouderde Androidversie

Accu

Camera's

Conclusie

**Adviesprijs** € 799,- **Kleuren** Zwart **OS** Android 10 **Scherm** 6 inch oled (2160 x 1080, 60hz) **Processor** 2,2 Ghz octacore (MediaTek Helio P95) **RAM** 8GB **Opslag** 256GB (uitbreidbaar met geheugenkaart) **Batterij** 3.000 mAh **Camera** 16 en 16 megapixel (achter), 20 megapixel (voor) **Connectiviteit** 4G (LTE), Bluetooth 5.0, wifi, gps, nfc **Formaat** 15,4 x 7,4 x 0,6 cm **Gewicht** 125 gram **Overig** Vingerafdrukscanner **Website** [www.carbonmobile.com](https://www.carbonmobile.com)...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten