ID.nl logo
Bestanden delen tussen OS X-accounts
© PXimport
Huis

Bestanden delen tussen OS X-accounts

Het is niet bijzonder ingewikkeld om bestanden van je ene Mac-account naar een andere te verplaatsen, maar je moet alleen wel even weten hoe het trucje werkt. Daarom bespreek ik hier je simpele stappen die je moet doorlopen.

Voor we beginnen moet je weten dat OS X ontworpen is als besturingssysteem voor meerdere gebruikers, waarbij bestanden die in het ene account niet gemakkelijk te benaderen zijn vanuit het andere. Als bijvoorbeeld Susie en Chris een Mac delen, zou Susie niet de inhoud van de Documents-map van Chris moeten kunnen zien als ze in haar account aan het werken is, en omgekeerd. Als Susie het toch probeert, zal ze zien dat bij de Documents-map van Chris een rood "niet betreden"-icoontje staat, dat aangeeft dat ze er niet in kan. Lees ook: Hoe sync je bladwijzers tussen twee iCloud-accounts?

Er zijn omwegen. Je zou bijvoorbeeld de permissies voor de mappen van een andere account kunnen veranderen als je het administratorwachtwoord van het account weet. Of je kunt als root inloggen, waarbij je toegang krijgt tot alles op de schijf. Voor de meeste mensen komt dit echter een beetje stiekem over.

Public

Mensen die bestanden willen delen met anderen die dezelfde computer gebruiken, hebben geluk. Het Mac-besturingssysteem maakt het mogelijk om dit te doen. Eén manier is de Public-map die in elke gebruikersaccount staat. In tegenstelling tot de mappen Desktop, Documents, Downloads, Movies, Music en Pictures heeft deze map geen rood icoon. Hier zet je bestanden neer die je met anderen wilt delen. Als iemand wil hebben wat je in de Public-map hebt gezet, hoeft hij of zij alleen maar de map te openen en de inhoud naar zijn of haar eigen account te kopiëren.

©PXimport

Je kunt bestanden delen door ze naar de publieke map te verplaatsen.

Je kunt ook bestanden aan andere gebruikers doorgeven door bestanden naar de Drop Box-map te verslepen. Deze map staat in de Public-map van elke gebruiker. Dit is een "eenrichtingsmap", in de zin dat je bestanden naar de Drop Box van een andere account kunt kopiëren, maar alleen de persoon die op dat account is ingelogd, kan de inhoud van die map zien.

Shared

Als je echter bestanden beschikbaar wilt stellen aan iedereen die de computer gebruikt, is er een aantal verschillende manieren waarop je dat kunt doen. Zo kun je bestanden naar een andere schijf of partitie die aan de Mac gekoppeld is verslepen. Of je kunt de Shared-map gebruiken in de Users-map van de Mac (op het rootniveau van de opstartschijf).

De permissies van de Shared-map zijn lezen en schrijven. De map is precies hiervoor ontworpen - het eenvoudig verplaatsen van bestanden tussen accounts. Ik gebruik de techniek zo vaak dat ik een alias van de Shared-map heb aangemaakt en deze in de zijbalk van de Finder heb neergezet, zodat ik gemakkelijk bestanden heen en weer kan verplaatsen tussen accounts.

▼ Volgende artikel
Herhalen, herhalen, herhalen: zo zet je jouw PowerPointpresentatie op de autopilot
© monticellllo - stock.adobe.com
Huis

Herhalen, herhalen, herhalen: zo zet je jouw PowerPointpresentatie op de autopilot

Heb je een diavoorstelling samengesteld voor een infoavond, een wachtkamer of een informatiestand dan wil je die uiteraard niet iedere keer handmatig opstarten. Stel de PowerPointpresentatie in op automatisch herhalen.

In drie stappen laten we zien hoe je een powerpointpresentatie in een continue loop kunt afspelen:

  • Stel de weergaveduur van dia’s in
  • Kies de juiste afspeelmodus
  • Gebruik de herhaaloptie

Lees ook: Interactief, creatief en professioneel: haal meer uit je presentaties

Timing

Zo’n oneindige lus in PowerPoint werkt zowel in de Windows-versie als op de Mac. Momenteel heeft PowerPoint op het web geen lus-functie. Voordat je de presentatie instelt op herhalen, moet je eerst de timing goed controleren. Je kunt immers dezelfde tijd voor iedere dia instellen of bepaalde dia’s langer in beeld houden. Open de presentatie en ga naar het tabblad Overgangen. In het onderdeel Timing zorg je dat er geen vinkje staat in het vakje Bij muisklik. Je vinkt het vakje Na aan en je stelt het aantal seconden in dat de dia te zien is. Je kunt ook de pijlknopjes gebruiken om in kleine stapjes de tijdsduur te verhogen of te verlagen. Als je dezelfde timing voor alle dia’s wilt gebruiken, dan selecteer je hier de optie Overal toepassen. Wil je per dia andere tijden instellen, dan moet je de volgende dia selecteren en voer je ook daar in het Na-vakje de specifieke tijden in. Herhaal dit voor de resterende dia’s.

Controleer eerst grondig de timing voor iedere dia.

Type voorstelling

Zodra is ingesteld hoelang de dia’s in beeld blijven, kun je de instelling Herhalen inschakelen. Ga naar het tabblad Diavoorstelling en selecteer Diavoorstelling instellen in het gedeelte Instellen. In het pop-upvenster kies je een type voor de voorstelling. Ben je van plan de voorstelling te presenteren of door één persoon te laten bekijken, dan kies je een van de eerste twee opties. Wil je dat de diavoorstelling automatisch wordt afgespeeld dan kies je de derde optie: Bekeken in kiosk (volledig scherm).

Hoe wil je dat de voorstelling wordt bekeken?

Herhalen

In het onderdeel Afspeelopties vind je de functie die je nodig hebt: Herhalen tot er op Esc wordt gedrukt. Daarna ga je naar het vak Naar volgende dia gaan. Hier duid je aan dat PowerPoint tijdens de herhalingen de tijdinstelling moet aanhouden met de optie: Tijdinstelling gebruiken. Eventueel kun je hier nog andere opties aanpassen, zoals welke dia’s er in een lus moeten draaien. Gebruik de OK-knop om de instellingen op te slaan.

Zorg dat de functie Herhalen actief is, net als de functie Tijdinstelling gebruiken.

Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
Review Huawei Watch Fit 4 Pro – Smartwatch of fitnesstracker?
© Rens Blom
Gezond leven

Review Huawei Watch Fit 4 Pro – Smartwatch of fitnesstracker?

De Huawei Watch Fit 4 Pro is een nieuwe fitnesstracker. Of is het toch een smartwatch? De wearable lijkt ertussenin te zitten, wat een interessante gebruikservaring oplevert. In deze review lees je onze ervaringen met de Watch Fit 4 Pro, die een adviesprijs van 280 euro heeft.

Uitstekend
Conclusie

Met de Huawei Watch Fit 4 Pro koop je een wearable die oogt als een premium smartwatch, voorzien van een groot scherm en met een lange accuduur. De wearable werkt met Android en iOS en biedt veel functies, maar mist ook zaken die je misschien belangrijk vindt. Of de Watch Fit 4 Pro jouw ideale wearable is, hangt daarom af van je wensen. Deze fitnesstracker/smartwatch laat in ieder geval een goede indruk achter.

Plus- en minpunten
  • Luxe, licht ontwerp
  • Lange accuduur
  • Uitgebreide gezondheidsmetingen
  • Werkt met Android en iOS
  • Mist functies als contactloos betalen
  • Kan door groter scherm lomp staan om smallere pols

Goed om te weten is dat de Watch Fit 4 Pro een duurdere versie is van de tegelijk gelanceerde Watch Fit 4. Die heeft een adviesprijs van 170 euro – een wezenlijk verschil. Het prijsverschil uit zich met name in de eenvoudigere behuizing en wat minder geavanceerde sensoren om je gezondheid te meten. Waar de Watch Fit 4 een typische betaalbare fitnesstracker is, komt de Pro-versie daadwerkelijk luxer over.

©Rens Blom

We hebben de Watch Fit 4 Pro anderhalve week om de pols gehad en zijn positief verrast over het uiterlijk en draagcomfort. De wearable oogt wat oneerbiedig gezegd erg veel als de peperdure Apple Watch Ultra, maar is dunner en lichter. Dat merk je om de pols. Je overhemd of T-shirt glijdt zo over de wearable heen en ook met slapen hebben we weinig erg gehad in het feit dat we een 30 gram wegende gadget droegen. De bouwkwaliteit komt premium over en een regenbui of duik in een zwembad is geen probleem. Wij ontvingen de Watch Fit 4 Pro met zachte stoffen band, die niet irriteert. Het bandje is verwisselbaar. De kroon draait en navigeert zo door de interface.

Groot scherm

Is de Watch Fit 4 Pro een fitnesstracker? Sommige functies wijzen erop, maar fitnesstrackers staan ook bekend om hun doorgaans kleinere, smalle schermen. In deze Huawei-wearable zit echter een groot rechthoekig scherm, dat veel doet denken aan een Apple Watch. Op het grote scherm met saffierglas zie je duidelijk de tijd, meldingen van je smartphone, gezondheidsinformatie en andere gegevens. Het scherm is binnen en buiten goed afleesbaar, al kan het display onder sommige omstandigheden wel spiegelen. Dan moet je wat beter kijken of je pols wat draaien.

Onderstaande foto's laten zien wat we bedoelen. Op de ene afbeelding spiegelt het scherm nogal, waar het scherm op de andere foto wél goed afleesbaar is.

©Rens Blom

Het scherm kan spiegelen.

©Rens Blom

Je pols draaien kan het spiegelen verhelpen, waardoor het scherm erg goed afleesbaar is.

Veel functies

De Huawei Watch Fit 4 Pro heeft veel ingebouwde functies. Natuurlijk, er is keuze uit meer dan honderd wijzerplaten om geheel naar eigen smaak te zien hoe laat het is. De wearable houdt echter ook je hartslag, aantal gezette stappen, sportieve activiteiten en slaap bij (mits je de tracker 's nachts draagt). Ook kun je meldingen van je smartphone laten tonen op het wearablescherm. Je bepaalt zelf van welke apps. Antwoorden kan doorgaans niet of alleen met vooraf ingestelde reacties.

Je kunt bellen met de Watch Fit 4 Pro, mits de wearable via bluetooth verbonden is met je smartphone. Over je smartphone gesproken: dat kan een Android-toestel of Apple iPhone zijn. Huawei's wearable werkt met beide besturingssystemen. Klinkt logisch, maar sommige smartwatches van andere merken werken alleen met Android óf iOS. De Huawei-smartphoneapp die hoort bij de Watch Fit 4 Pro installeer je op een iPhone eenvoudig uit de App Store. Op een Android-toestel dien je de app via een omweg te installeren, omdat Huawei van de Amerikaanse overheid geen apps in de Google Play Store mag aanbieden. Dat is eenmalig een onhandige handeling. De smartphone-app zelf werkt naar behoren, bevat veel instellingen en toont door de Watch Fit 4 Pro verzamelde informatie op een overzichtelijke manier.

©Rens Blom

De smartphone-app geeft informatie duidelijk weer en laat je ook kiezen uit heel veel wijzerplaten.

Lange accuduur

Een sterke eigenschap van Huawei-wearables is de lange accuduur, te danken aan een energiezuinige processor en eveneens energiezuinige software. Ook de Watch Fit 4 heeft een lange adem. Wij hebben 'm na zeven dagen aan de oplader moeten leggen, wat we een hele respectabele accuduur vinden. Het doet ons ook weer denken aan wat de Watch Fit 4 Pro nu precies is. De wearable komt qua ontwerp en scherm over als een smartwatch, maar biedt de lange accuduur waar fitnesstrackers om bekendstaan.

Conclusie: Huawei Watch Fit 4 Pro kopen?

Met de Huawei Watch Fit 4 Pro koop je een wearable die oogt als een premium smartwatch, voorzien van een groot scherm en met een lange accuduur. De wearable werkt met Android en iOS en biedt veel functies, maar mist ook zaken die je misschien belangrijk vindt. Of de Watch Fit 4 Pro jouw ideale wearable is, hangt daarom af van je wensen. Deze fitnesstracker/smartwatch laat in ieder geval een goede indruk achter.