Asus Zenfone 9 - klein maar groots
Met de Asus Zenfone 9 levert Asus een relatief compacte smartphone af die qua functies nauwelijks onderdoet voor de grotere concurrentie. Op papier dan. In deze Asus Zenfone 9 review lees je hoe het toestel in de praktijk bevalt.
Asus is met zijn smartphones qua bekendheid en marktaandeel nooit doorgebroken, maar houdt dapper vol. Het bedrijf focust zich op gamingsmartphones (ROG-lijn) en compacte modellen (Zenfone-lijn). De Zenfone 9 is het nieuwste model, en in augustus 2022 uitgebracht. Ik heb hem drie weken kunnen testen. In deze Asus Zenfone 9 review lees je mijn bevindingen.
Compact ontwerp
Wat direct opvalt bij het vastpakken van de smartphone, is zijn formaat. De Zenfone 9 is lekker compact en licht, vergelijkbaar met de Samsung Galaxy S22, Apple iPhone 13 en Zenfone 8 van vorig jaar. Wie een écht kleine moderne smartphone wil, komt uit bij de iPhone 13 mini.
Naar mijn mening weegt de 169 gram wegende Zenfone 9 een prettige balans te vinden tussen klein genoeg om met één hand te gebruiken en groot genoeg om een duidelijk scherm te bieden.
De smartphone heeft een kunststof achterkant die veel grip biedt maar ook relatief snel beschadigt. Na de testperiode zaten er diverse krasjes op de achterkant. Houd er ook rekening mee dat de cameralenzen achterop uitsteken, waardoor de smartphone niet vlak op tafel ligt en de cameralenzen op papier sneller krassen. Een hoesje lost dit op.
De Asus Zenfone 9 is - zoals je in deze prijsklasse mag verwachten - water- en stofdicht en heeft een usb-c-poort om op te laden. De rechterzijkant bevat een vingerafdrukscanner die snel en nauwkeurig is.
©PXimport
©PXimport
©PXimport
De luidsprekers van de smartphone kunnen lekker luid en klinken verrassend vol. Gezien het compacte ontwerp van het toestel is de geluidskwaliteit beter dan je verwacht.
Een compliment voor Asus, dat ook een lofzang verdient voor het toevoegen van een 3,5mm-hoofdtelefoonaansluiting op de Zenfone 9. Op Sony en Asus na zijn er geen merken meer die dure smartphones van een hoofdtelefoonpoort voorzien - naar eigen zeggen omdat ze er geen ruimte voor zien. Asus laat - notabene met een compacte telefoon - zien dat dat argument niet zaligmakend is.
©PXimport
©PXimport
Scherm
Het scherm van de Zenfone 9 meet 5,9 inch en is daarom prima met één hand te bedienen. Op de schermkwaliteit valt weinig af te dingen. De Full-HD-resolutie levert scherp beeld, de verversingssnelheid van 120 Hz maakt het beeld heerlijk soepel en het oled-paneel toont kleuren die van het scherm af spatten. Zwart is bovendien écht zwart. Het scherm kan ook lekker helder, vergelijkbaar met de concurrentie.
Een laagje Gorilla Glass beschermt het beeldscherm tegen kras-, val- en stootschade (niet getest) en het display ondersteunt een altijd-aan-modus die onder andere de tijd toont als het scherm verder uitstaat.
©PXimport
Het scherm van de Zenfone 9 is een feest om naar te kijken, net zoals de schermen van de Samsung Galaxy S22 en Apple iPhone 13 (mini) dat zijn. Al hebben iPhones geen 120Hz-scherm maar een 60Hz-scherm, waardoor het beeld minder soepel oogt. Dat merk je vooral als je nu al een 90Hz- of 120Hz-scherm gewend bent.
Asus Zenfone 9 specificaties
Dat klein ook fijn kan zijn, hebben Samsung (Galaxy S22) en Apple (iPhone 13 mini) al bewezen. Asus zelf trouwens ook, met de Zenfone 8. De Zenfone 9 legt de lat weer iets hoger. Zo is het één van de eerste smartphones die draait op de razendsnelle Qualcomm Snapdragon 8+ Gen1-processor.
Asus stopt minimaal 8 GB en maximaal 16 GB werkgeheugen in de smartphone. Hoewel 8 GB gebruikelijk is in een dure telefoon, is 16 GB relatief nieuw en naar mijn mening overdreven. Ik testte de 16GB-versie, maar merkte bij het wisselen tussen apps weinig verschil met een 8GB-smartphone. Meer apps en games in je werkgeheugen bewaren kan leuk zijn als je héél vaak wisselt, maar zelf zou ik geld besparen door de Zenfone 9 in een 8GB-model te nemen. Waarbij je de keuze hebt uit 128 GB of 256 GB opslaggeheugen; niet uitbreidbaar via een MicroSD-kaartje.
Qua functies is de Zenfone 9 ruim voorzien. Wifi 6E (Evolution), 5G, NFC, verzin het maar. Alles wat je in een dure telefoon verwacht, is aanwezig en werkt naar behoren.
Lange accuduur
In de Asus Zenfone 9 zit een 4300 mAh accu. Een ruime capaciteit voor zo'n compacte smartphone, maar niet uitzonderlijk. Grotere toestellen hebben logischerwijs ook een grotere accu. De Zenfone 9 gaat minimaal een dag mee op een accubeurt. Dat lijkt ook te danken aan de Snapdragon-processor, die energiezuiniger is dan zijn voorganger (de Snapdragon 8 Gen 1). Mooi, helemaal omdat de processor ook nog eens sneller is.
Opladen doet de Zenfone 9 met maximaal 30 watt. Dat is anno 2022 niet bijzonder, want concurrerende toestellen kunnen opladen met 65, 80 of zelfs 150 watt. Al zijn er ook modellen van onder meer Samsung en Apple die langzamer opladen dan de Zenfone 9.
Het Asus-toestel doet er een half uur over om van 0 naar 56 procent op te laden en heeft totaal ruim zeventig minuten om helemaal op te laden. Prettig is dat de oplaadadapter en usb-c-kabel in de verkoopverpakking zitten. Steeds meer merken, waaronder Samsung en Apple, leveren alleen een oplaadkabel mee (naar eigen zeggen om het milieu te sparen).
Ook fijn is dat je in de instellingen van de Zenfone 9 kunt aangeven dat de batterij niet verder dan 80 of 90 procent mag opladen. Zo slijt de batterij minder snel. Natuurlijk kun je ook gewoon opladen tot 100 procent.
©PXimport
Als gezegd kan de Asus Zenfone 9 niet draadloos opladen. Een ontbrekende functie op een verder erg complete smartphone, en ook jammer gezien de verkoopprijs van het toestel. Helemaal als je weet dat de Samsung Galaxy S22 en iPhone 12- en 13-series even compact zijn en wél draadloos kunnen opladen. Asus laat op dit vlak dus een steek vallen - hoe erg je dat vindt, verschilt per persoon.
Twee camera's
Op de achterkant van de Zenfone 9 zijn twee cameralenzen geplaatst. Al lijken het wel inductiekookpitten, zo opvallend zijn ze. De lenzen steken ook wat uit de behuizing en lijken al met al erg op het ontwerp van moderne Huawei-smartphones. Dat gezegd hebbende kiest Asus voor twee 50megapixel-camera's: een voor 'normale' foto's en video's en een voor extra wijde groothoekbeelden. Prettig is dat de groothoekcamera autofocus heeft en daarom ook werkt als macrocamera, dus van centimeters afstand bij een bloem, dier of object.
De cameraprestaties van beide cameralenzen zijn erg goed en vergelijkbaar met de meeste concurrenten. Foto's en video's ogen kleurrijk, scherp en realistisch. Een 2x-zoommodus in de camera-app haalt het beeld dichterbij via de primaire camera. Dat werkt prima, maar verwacht geen wonderen van de ingezoomde foto.
Onderstaande foto's zijn gemaakt met de primaire camera op de automatische stand.
©PXimport
©PXimport
©PXimport
Hieronder zie je een fotovergelijking tussen de primaire camera (links) en groothoekcamera.
©PXimport
©PXimport
In donkere situaties staat de Asus Zenfone 9 ook zijn mannetje, zolang je de nachtmodus ingeschakeld laat. Die werkt goed en staat standaard aan in het donker, en je kunt 'm ook forceren. Zonder nachtmodus produceert de Zenfone 9 geen beste foto's als het echt donker is. Maar ook met de nachtmodus aan doen de iPhone 13 en Google Pixel 6 het op dit vlak iets beter.
De selfiecamera van de Asus Zenfone 9 is meer dan prima. Fijn is de ingebouwde portretmodus, die accuraat werkt en een gaaf scherpte-diepte-effect toevoegt aan je selfies.
Opgeruimde software krijgt te weinig updates
Tot dusver is de Asus Zenfone 9 een zeer complete smartphone die eigenlijk geen echte fouten maakt. Daar komt verandering in met Asus' updatebeleid. Om volstrekt onduidelijke redenen heeft Asus besloten de Zenfone 9 twee versie-updates en twee jaar beveiligingsupdates te geven. Met Android 12 geïnstalleerd en een release in augustus betekent het dus dat je kunt rekenen op Android 13 en 14 en beveiligingsupdates tot augustus 2024. En daar houdt het voor zover nu bekend op.
Het kan toch niet anders dat de technisch ontwikkelaars van de Zenfone 9 in huilen uitgebarsten zijn toen ze dit van hun collega's te horen kregen? Zo'n interessante smartphone, en dan een updatebeleid dat mijlenver achterloopt op de concurrentie. Zo garandeert Google drie versie-updates en vijf jaar beveiligingsupdates voor zijn moderne Pixel-toestellen, kiest Samsung voor vier versie-updates en vijf jaar beveiligingsupdates en krijgt een willekeurige iPhone vijf tot zes jaar complete updates.
De Asus Zenfone 9 krijgt zelfs korter updates dan veel budgetsmartphones en dat valt niet goed te praten. Het is te hopen dat Asus tot inkeer komt en zijn updatebeleid alsnog verbetert, maar bij aanschaf van de Zenfone 9 mag je daar (helaas) niet op rekenen.
©PXimport
©PXimport
Het updatebeleid is een gapend gat in een verder fraaie softwarejas. Asus laat de Android 12-software visueel grotendeels intact en levert weinig commerciële apps mee. De software zit wel vol handige functies, zoals acties toewijzen aan de vingerafdrukscanner, een eenhandige modus en de optie om snel een screenshot (schermafbeelding) te maken. Ook kun je heel eenvoudig bepalen welke icoontjes je wel en niet in de schermbalk bovenin wil zien, bijvoorbeeld.
Het laat allemaal zien dat Asus goed heeft nagedacht over zijn software. Personeelsuren en dus geld besparen op het updatebeleid is daarom extra zonde.
Conclusie: Asus Zenfone 9 kopen?
Met een degelijk updatebeleid was de Asus Zenfone 9 een schot in de roos. Een high-end smartphone met een redelijk agressieve verkoopprijs, complete software, premium specificaties en een fijne gebruikservaring. Nu is het toestel alles behalve voorbereid op jaren gebruik; de softwareondersteuning stopt immers in augustus 2024. Dat valt niet te rijmen met de adviesprijs vanaf 799 euro. En zo is de Zenfone 9 de beste smartphone die ik eigenlijk niemand kan aanraden behalve mensen die geen moeite hebben met een beroerd updatebeleid.
**Prijs** vanaf € 799,- **Kleuren** zwart, wit, rood en blauw **OS** Android 12 **Scherm** 5,9 inch amoled (2400 x 1080, 120 Hz) **Processor** 3,2 GHz octacore (Snapdragon 8+ (Gen 1)) **RAM** 8 of 12 GB **Opslag** 128 of 256 GB **Batterij** 4.300 mAh **Camera** 50 + 50 megapixel (achter), 12 megapixel (voor) **Connectiviteit** Wifi 6E, 5G, bluetooth 5.2, gps, nfc **Formaat** 14,7 x 6,8 x 0,9 cm **Gewicht** 169 gram **Overig** Water- en stofdicht, hoofdtelefoonaansluiting **Website** [www.asus.com]( https://www.asus.com/nl/Mobile/Phones/ZenFone/Zenfone-9/)
- Compact ontwerp
- Prestaties
- Lange accuduur
- Te kort updatebeleid
- Kan niet draadloos opladen