ID.nl logo
Altijd je favoriete software op zak met LiberKey
© PXimport
Huis

Altijd je favoriete software op zak met LiberKey

Ben je vaak onderweg en heb je ook dan graag toegang tot al je favoriete toepassingen en tools? Dan is LiberKey precies wat je zoekt: gratis software die je uit tientallen gratis programma’s laat kiezen en die al die software overzichtelijk op een draagbaar medium als een usb-stick plaatst.

Tip 01: Installeren

Je vindt LiberKey op www.liberkey.com. Op het moment van schrijven is dat versie 5.8. Het gedownloade exe-bestand voer je met een dubbelklik uit. Het gaat niet eens om een echte installatie: de software wordt alleen in een aparte map uitgepakt. Standaard is dat de map C:\LiberKey, maar je kunt de doellocatie gerust aanpassen. Eventueel kun je het installatiebestand al meteen naar een usb-stick uitpakken, maar je kunt de inhoud van de map ook naderhand naar je usb-stick kopiëren.

Rond de ‘installatie’ af met Voltooien en start LiberKey op. Dat kan trouwens ook altijd vanuit het Windows-programmamenu of je start de tool op door te dubbelklikken op LiberKey.exe in de installatiemap. Als het goed is, verschijnen nu twee vensters in beeld: een (nog leeg) startmenu en een venster van waaruit je een hele toepassingssuite in één keer kunt installeren. Dat klinkt aanlokkelijk en dus klik je op Download de lijst met de beschikbare suites. Er verschijnt een venster met twee vensters: bovenaan de beschikbare suites en onderaan de alfabetisch gesorteerde inhoud van de geselecteerde suite.

©PXimport

Tip 02: Selectie toepassingen

Je kunt uit drie suites kiezen: de Basic-suite bevat 14 toepassingen, de Standard- en Ultimate suite respectievelijk 85 en 153. Handig is in elk geval dat je bij elke suite afleest hoe groot de download is en hoeveel schijfruimte die na het uitpakken nodig heeft. Dat blijkt best mee te vallen: de meest uitgebreide suite neemt zo’n 1,3 GB schijfruimte in beslag en dus zien we weinig reden om niet meteen voor het totaalpakket te gaan.

Zitten er toch toepassingen tussen waar je echt geen boodschap aan hebt, dan kun je na de selectie van de suite al vinkjes verwijderen naast bepaalde items. Ook mogelijk is dat je eerst alle vinkjes laat weghalen (klik op het sleutelpictogram, onderaan links en kies Alles deselecteren), waarna je zelf de nodige vinkjes plaatst. Het eigenlijke uitpak- en installatiewerk is te volgen via een klein pop-upvenster. Je zult ook merken dat het LiberKey-menu stelselmatig wordt aangevuld, naarmate er meer toepassingen bijkomen.

©PXimport

Kies uit drie suites met tal van voorgeselecteerde applicaties

-

Tip 03: Verkenning startmenu

Mochten er onverhoopt toepassingen zijn die zich niet zomaar willen laten installeren, dan lukt het normaal gesproken wél als je in het pop-upvenster op Installeer deze toepassing op mijn LiberKey klikt. Is alles geïnstalleerd, dan kun je meteen aan de slag.

Laten we ons meteen op het LiberKey-menu focussen: hier tref je alle geïnstalleerde toepassingen aan, opgedeeld in een allerlei rubrieken (zoals Beeld, Kantoor en Veiligheid), met nog extra subrubrieken.

Met een dubbelklik start je een programma op. Klik je een programma maar eenmaal aan, dan verschijnt een venster met extra informatie. Dit venster geeft je bovendien de gelegenheid enkele eigenschappen van de toepassingen aan te passen. Klik op Eigenschappen en pas op het tabblad Snelkoppeling de naam, het icoon en de beschrijving aan. Interessant is ook het tabblad Geavanceerd: hier geef je eventuele parameters voor het programma op, en of je het standaard als administrator wilt opstarten en/of het automatisch samen met het LiberKey-menu moet opstarten. In dit geval kies je bij Autorun de optie Bij starten (als het nog niet draait). Je kunt hier ook een sneltoetscombinatie invoeren, waarmee je de toepassing opstart.

Tip 04: Extra’s

Het LiberKey-menu bevat nog een paar knoppen waar je zeker ook handig gebruik van kunt maken. Een ervan is Mijn documenten. Hiermee open je de submap MyDocuments van de LiberKey-installatiemap op je draagbare medium. Documenten die je hier bewaart, zijn dus ook onderweg maar een muisklik bij je vandaan.

Ook de tabbladen Meest gebruikt en Recent zijn best handig: je vindt hier de applicaties die je enerzijds het meest en het meest recent hebt opgestart. Rechtsonder tref je nog drie knoppen aan: één waarmee je het schijfgebruik (van je usb-stick) controleert, één om het menu naar het systeemvak te verhuizen en één om het menu af te sluiten.

©PXimport

Alle draagbare applicaties komen in een overzichtelijk startmenu terecht

-

Tip 05: Configuratie

De meeste opties vind je terug onder de knop LiberKey Gereedschappen en vooral bij LiberKey Configuratie, dat is opgedeeld in veertien subrubrieken. We doorlopen hier de belangrijkste mogelijkheden. Zo vind je in de subrubriek LiberKey Gereedschappen onder meer de optie Associeer LiberKey met alle bestanden terug. Wanneer je die activeert, krijgt het contextmenu van Windows Verkenner er de optie Open met Liberkey bij. Handig, daarmee open je bestandstypen met een geschikte draagbare toepassing. Je laat dan het best ook het vinkje staan bij Schakel de bestaande associatie uit wanneer het menu sluit, zodat deze optie niet langer beschikbaar is wanneer LiberKey is afgesloten. Je krijgt hier tevens de gelegenheid automatisch draagbare toepassingen te sluiten samen met het sluiten van het menu en eventueel ook het verwisselbare apparaat veilig te verwijderen.

Ook de rubriek Toepassings vernieuwing is interessant: selecteer je hier de optie Download en installeer deze updates automatisch, dan worden prioriteitsupdates zonder jouw tussenkomst geïnstalleerd. Dat zijn vooral programma’s die omwille van de stabiliteit of veiligheid van je systeem het best frequent geüpdatet worden. In de volgende tip lees je meer over het updateproces van LiberKey.

Verder, wil je dat LiberKey samen met Windows opstart, open dan de rubriek Geavanceerde opties en plaats een vinkje bij Start LiberKey bij het starten van Windows. Vergeet niet telkens op de knop Pas toe te drukken om de configuratiewijzigingen daadwerkelijk door te voeren.

©PXimport

Tip 06: Updates

Net als alle andere toepassingen zijn zowel LiberKey als de draagbare programma’s die je op de stick hebt geplaatst, onderhevig aan updates. Het hoeft je gelukkig niet veel moeite te kosten uit te zoeken welke applicaties aan een update toe zijn.

Open het configuratiemenu, kies LiberKey Gereedschappen en klik op Controleer op updates. Er verschijnt een venster met drie opties. Met de knop Update nu mijn LiberKey updatet je de LiberKey-applicatie zelf. De middelste knop (Update mijn draagbare toepassingen) geeft een lijst van alle beschikbare updates voor je programma’s; houd de muisaanwijzer even boven zo’n update om meer informatie te krijgen. Het snelst gaat het natuurlijk als je hier alle updates selecteert, de optie Installeer toepassingen zonder tussenkomst (automatische mode) activeert en op Installeer geselecteerde toepassingen klikt. Voor de derde knop, lees verder.

©PXimport

Tip 07: Catalogus

Met de derde knop in het updatevenster (Open de draagbare toepassingscatalogus) open je een online lijst van alle beschikbare programma’s. Dat zijn er op het moment van schrijven 294 te zijn – nog 141 méér dus dan de toepassingen van de Ultimate-suite. LiberKey is wel zo slim dit overzicht te synchroniseren met de reeds geïnstalleerde programma’s: aan de hand van pictogrammen zie je meteen welke applicaties je al dan niet hebt geïnstalleerd en voor welke toepassingen er een nieuwe versie beschikbaar is. Selecteer de gewenste toepassingen en bevestig de installatie om die aan de wachtrij toe te voegen. Met de knop Installeer geselecteerde toepassingen zet je de downloads en installaties in gang. Laat je niet verleiden om op knoppen met tekst als Start now, Click Here of Start Download te drukken want, die leiden je alleen naar software die je door Googles advertentienetwerk Doubleclick worden geserveerd.

Tip 08: Aanbod

Met bijna 300 verschillende draagbare applicaties mogen we best wel spreken over een indrukwekkend aanbod. Daar zitten heel wat pareltjes tussen, maar wellicht ook applicaties die voor jou minder interessant zijn. We laten je graag zelf het kaf van het koren scheiden, maar willen toch graag vijf tools in het zonnetje zetten. We denken namelijk dat die op elke usb-stick wel een plaats verdienen. Mocht je een applicatie weer uit LiberKey willen verwijderen: klik er in het menu op met de rechtermuisknop, kies Verwijder en volg de verdere instructies.

©PXimport

LiberKey biedt bijna 300 draagbare applicaties aan!

-

Tip 09: LibreOffice

Een complete, draagbare kantoorsuite komt ongetwijfeld altijd van pas. Een van de meest populaire suites is LibreOffice en het is meteen een van de zwaarste LiberKey-applicaties: uitgepakt heeft de suite meer dan 700 MB nodig. LibreOffice is goed vergelijkbaar met OpenOffice.org, maar het wordt geheel ontwikkeld door de gemeenschap (los van Oracle). Het pakket bestaat uit zes applicaties: tekstverwerker Writer, spreadsheet Calc, presentatiepakket Impress, tekenprogramma Draw, database Base en wiskundemodule Math. Je vindt LibreOffice in de catalogus, bij Office / Office suite.

©PXimport

Tip 10: CCleaner

Word je wel vaker ingeroepen als handige Harry of vermijd je liever dat je ongewild sporen van je pc- en internetgebruik achterlaat, dan mag CCleaner niet in je arsenaal ontbreken. Het wordt standaard mee geïnstalleerd met de Ultimate-suite, in de rubriek Systeemvoorzieningen / Schoonmaak- en Deïnstallatie. Met deze tool verwijder je snel allerlei tijdelijke bestanden, zowel van Windows als van allerlei bekende applicaties. CCleaner is wel zo slim om je eerst het resultaat van een scanronde te tonen en je zelf te laten beslissen welke data je overtollig of ongewenst acht. Verder bevat het programma onder meer een tool om data grondig te wissen (Drive Wiper).

©PXimport

Tip 11: 7-Zip

Of je nu een zip-bestand hebt gedownload of je wilt een hele reeks bestanden van de harde schijf zo compact mogelijk naar je usb-stick kopiëren: in beide gevallen komt een archiveringstool als 7-Zip goed van pas. Met dit programma kun je namelijk zowel bestanden in- als uitpakken. 7-Zip is trouwens veel flexibeler dan de standaard zip-functie van Windows. Dat merk je niet alleen in het aantal ondersteunde formaten (waaronder tar, gzip, 7z, rar en iso), maar afhankelijk van het gekozen formaat kun je bovendien de mate van compressie instellen, je archiefbestand met een wachtwoord beveiligen (verstandig op een usb-stick) en het archief in kleinere gehelen uitsplitsen. Je vindt 7-Zip bij Bestandsbeheer / Compressie.

©PXimport

Tip 12: VLC Media Player

Het is best frustrerend wanneer je een leuk mediabestand tegenkomt, maar op de pc waarop je het usb-medium hebt ingeplugd, ontbreekt een geschikte speler. Met VLC Media Player zit je haast altijd goed: er zijn weinig formaten waarmee deze populaire speler niet overweg kan. De tool heeft bovendien heel wat extra’s aan boord, zoals filters en effecten, en laat zich zelfs als een streaming-mediaserver over je netwerk inzetten. VLC Media Player dien je wel nog apart te installeren vanuit de catalogus, via Video / Player.

©CIDimport

Tip 13: Browsers

Een draagbare browser heeft het voordeel dat je altijd je favoriete browser bij de hand hebt. LiberKey biedt vier browsers: Chromium, Firefox, Google Chrome en Opera. Met Chrome kun je webapplicaties zoals Google Documenten in offline modus gebruiken. Opera op zijn beurt is erg veelzijdig en biedt je tevens een mailclient, nieuwslezer en downloadbeheerder met bittorrent-ondersteuning aan. Firefox maakt nog steeds indruk door de uitgebreide waaier aan extensies. Je vindt deze browsers in de catalogus, bij Internet / Browser.

Overigens, mocht je een bepaalde applicatie niet meteen terugvinden in het LiberKey-menu, onderaan het menu vind je een handige zoekbalk.

©CIDimport

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 alles-in-één laserprinters voor een mooie prijs
© Tim Allen
Huis

Waar voor je geld: 5 alles-in-één laserprinters voor een mooie prijs

Bij ID.nl zijn we gek op producten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we daarom binnen een bepaald thema naar zulke deals. Een all-in-one-printer is een handig apparaat voor het scannen, kopiëren en printen van documenten en foto's. De allerbeste afdrukkwaliteit krijg je met een laserprinter. Wij vonden vijf betaalbare modellen voor je.

Een laserprinter maakt gebruik van toner in plaats van inkt om afdrukken te produceren. Toner is een fijn poeder dat met hoge temperaturen op het papier wordt gesmolten. Dit proces zorgt ervoor dat je met grote toners kunt printen, wat betekent dat je langere tijd kunt blijven afdrukken zonder de toner te hoeven vervangen. Laserprinters zijn vaak snel en efficiënt, waardoor ze uitstekend zijn voor gebruik op kantoor. Maar ook als je thuis veel print, bijvoorbeeld als zzp'er, kan een laserprinter uitkomst bieden.

HP Color Laser 179fnw

De HP Color Laser MFP 179fnw is een van de kleinste kleurenlaserprinters in zijn klasse en is daardoor ideaal voor thuisgebruik en plekken waar niet veel plek voor een printer is. Met functies zoals printen, scannen, kopiëren en zelfs nog faxen biedt deze 4-in-1 printer een hoop veelzijdigheid. De afdruksnelheid bedraagt tot 18 pagina's per minuut in zwart-wit en 4 ppm in kleur, met een resolutie van 600 x 600 dpi.

Dankzij de automatische documentinvoer (ADF) voor 40 pagina's en wifi-verbinding is deze printer gebruiksvriendelijk en multi-inzetbaar. Hoewel de afdruksnelheid lager ligt dan bij sommige concurrenten, is zijn compacte formaat juist een pluspunt.

Brother DCP 1610W

De Brother DCP-1610W is een compacte zwart-wit laserprinter die printen, kopiëren en scannen combineert. Met een afdruksnelheid van 20 pagina's per minuut en een resolutie van 2400 x 600 dpi levert hij haarscherpe resultaten. Dankzij wifi-connectiviteit kunnen meerdere gebruikers eenvoudig draadloos printen.

De papierlade biedt plaats aan 150 vellen en het apparaat is voorzien van anti-jam-technologie om papierstoringen tot een minimum te beperken. In vergelijking met de HP Color Laser MFP 179fnw biedt deze printer geen kleurafdrukken, maar hij is wel een stuk sneller met zijn afdrukken.

HP Laserjet Pro 2Z622

De HP LaserJet Pro 2Z622 is geschikt voor onder meer kantooromgevingen. Met afdruksnelheden tot 42 pagina's per minuut en functies zoals dubbelzijdig printen, scannen, kopiëren en faxen is dit een lekker veelzijdige 4-in-1-laserprinter. Het apparaat ondersteunt zowel bekabelde als draadloze netwerken en biedt geavanceerde beveiligingsfuncties.

Canon i-SENSYS MF272wd

De Canon i-SENSYS MF272dw is een monochrome laserprinter en drukt af met en snelheid van 29 pagina's per minuut. Met een resolutie van 2400 x 600 dpi levert hij snelle en scherpe resultaten. Dankzij automatische dubbelzijdige afdrukken, wifi- en ethernetverbinding is hij veelzijdig inzetbaar.

In vergelijking met de Brother DCP-1610W levert deze Canon i-SENSYS MF272dw snellere prestaties en meer connectiviteitsopties, hoewel hij geen kleurendruk ondersteunt; dan moet je toch echt bij de HP Color Laser MFP 179fnw zijn.

Xerox B225 A4

De Xerox B225 is een zwart-wit all-in-one-laserprinter die printen, kopiëren en scannen combineert. Met een afdruksnelheid van maar liefst 34 pagina's per minuut en een eerste afdruktijd van slechts 6,4 seconden is hij goed in te zetten als je veel en vaak print. De printer beschikt over automatische dubbelzijdige afdrukken, een papierlade voor 250 vellen en kan via wifi of een vaste netwerkverbinding met je thuisnetwerk worden verbonden.

▼ Volgende artikel
Garmin kondigt Instinct 3 - Tactical Edition aan
Gezond leven

Garmin kondigt Instinct 3 - Tactical Edition aan

Garmin heeft de Instinct 3 - Tactical Edition aangekondigd, een nieuwe serie tactische smartwatches die verkrijgbaar zijn met een AMOLED-scherm of een display op zonne-energie.

De smartwatches zijn volgens Garmin ontworpen voor gebruik in uitdagende omgevingen en voorzien van een met metaal versterkte rand voor extra duurzaamheid, een rucking-activiteit voor training en ingebouwde LED-verlichting op zowel de 45mm als 50mm modellen. De batterijduur van het AMOLED-model kan oplopen tot 24 dagen in smartwatchmodus, terwijl de modellen op zonne-energie onder ideale omstandigheden onbeperkt kunnen functioneren.

Robuust ontwerp

De Instinct 3 - Tactical Edition is voorzien van een stevige constructie met een metalen versterkte rand, een behuizing van met vezels versterkt polymeer en een krasbestendig scherm. De smartwatches zijn gebouwd volgens de MIL-STD 810 norm voor thermische en schokbestendigheid en zijn waterdicht tot 100 meter. De ingebouwde zaklamp biedt variabele lichtsterktes, een groene modus om het natuurlijke nachtzicht te behouden en een stroboscoopmodus voor locatiebepaling in moeilijk terrein. Voor nachtelijk gebruik is er een NVG-modus (Night Vision Goggle) die het scherm dimt tot een niveau dat functioneel blijft voor de gebruiker maar vrijwel onzichtbaar is voor anderen.

Uitgebreide functionaliteit

De Instinct 3 - Tactical Edition beschikt over diverse speciale functies, waaronder rucking-activiteit waarmee gebruikers het gewicht van hun bepakking kunnen invoeren voor beter inzicht in hun fysieke inspanning. Deze functie kan ook worden gebruikt bij activiteiten zoals trailrunning, wandelen en hiken. Alle modellen bevatten de Applied Ballistics solver en zijn compatibel met de Applied Ballistics Quantum app.

De smartwatches zijn verkrijgbaar in twee formaten: 45mm of 50mm met display op zonne-energie, en een 50mm-variant met AMOLED-scherm. De zonne-efficiëntie is verbeterd met een grotere, efficiëntere zonnelens. Vergeleken met het vorige model heeft het nieuwe 50mm model op zonne-energie een vijf keer langere batterijduur in GPS-modus bij opladen via zonlicht.

De smartwatch biedt multi-band GPS met SatIQ technologie voor nauwkeurige positiebepaling met geoptimaliseerde batterijduur. Voor gezondheidsmonitoring houdt de Instinct 3 stappen, hartslag, slaap, zuurstofsaturatie via de pols, hartslagvariabiliteit en meer bij.

Gebruikers ontvangen e-mails, sms'jes en meldingen direct op het horloge wanneer dit is gekoppeld met een compatibele Apple of Android smartphone.

Navigatie en veiligheid

Gebruikers kunnen navigeren met een 3-assig kompas, barometrische hoogtemeter en multi-band GPS. De Instinct 3 kan worden gekoppeld met de Garmin Explore App voor gedetailleerde kaarten, waypoints en routes.

Voor gebruik op gevoelige locaties biedt de Stealth Mode de mogelijkheid om draadloze communicatie uit te schakelen terwijl het horloge nog steeds activiteitsgegevens verzamelt zonder locatiegegevens op te slaan. De Kill Switch kan alle gebruikersgeheugen wissen als de veiligheid in het geding komt. Andere functies zijn weergave van twee posities tegelijkertijd op één scherm, Jumpmaster en geprojecteerde waypoints.

Trainingsfuncties

De Instinct 3 - Tactical Edition bevat sportapps voor rucken, wandelen, hardlopen, klimmen, jagen, skiën en meer. De TracBack-functie helpt bij het uitstippelen van een route terug naar het beginpunt. Naast buitensportapps bevat de smartwatch ook apps voor HIIT, cardio, hardlopen op binnen- en buitenbanen, basketbal en andere activiteiten.

Gebruikers kunnen trainingsplannen volgen met Garmin Coach voor hardlopen en fietsen, of workouts maken uit meer dan 1.600 oefeningen in de Garmin Connect app. De smartwatch volgt ook intensiteitsminuten, VO2 max en hersteltijd.

Veiligheidsfuncties zoals incidentdetectie en Assistance kunnen een bericht met de GPS-locatie van de gebruiker naar contactpersonen sturen in noodsituaties, wanneer het horloge gekoppeld is met een smartphone.

Beschikbaarheid en prijzen

Het Instinct 3 - Tactical Edition AMOLED-model is vanaf 30 april te bestellen op Garmin.com voor een adviesprijs van 599,99 euro. De modellen op zonne-energie beginnen bij een adviesprijs van 499,99 euro.

Bekijk andere Garmin-producten op Kieskeurig.nl: