ID.nl logo
Altijd je favoriete software op zak met LiberKey
© PXimport
Huis

Altijd je favoriete software op zak met LiberKey

Ben je vaak onderweg en heb je ook dan graag toegang tot al je favoriete toepassingen en tools? Dan is LiberKey precies wat je zoekt: gratis software die je uit tientallen gratis programma’s laat kiezen en die al die software overzichtelijk op een draagbaar medium als een usb-stick plaatst.

Tip 01: Installeren

Je vindt LiberKey op www.liberkey.com. Op het moment van schrijven is dat versie 5.8. Het gedownloade exe-bestand voer je met een dubbelklik uit. Het gaat niet eens om een echte installatie: de software wordt alleen in een aparte map uitgepakt. Standaard is dat de map C:\LiberKey, maar je kunt de doellocatie gerust aanpassen. Eventueel kun je het installatiebestand al meteen naar een usb-stick uitpakken, maar je kunt de inhoud van de map ook naderhand naar je usb-stick kopiëren.

Rond de ‘installatie’ af met Voltooien en start LiberKey op. Dat kan trouwens ook altijd vanuit het Windows-programmamenu of je start de tool op door te dubbelklikken op LiberKey.exe in de installatiemap. Als het goed is, verschijnen nu twee vensters in beeld: een (nog leeg) startmenu en een venster van waaruit je een hele toepassingssuite in één keer kunt installeren. Dat klinkt aanlokkelijk en dus klik je op Download de lijst met de beschikbare suites. Er verschijnt een venster met twee vensters: bovenaan de beschikbare suites en onderaan de alfabetisch gesorteerde inhoud van de geselecteerde suite.

©PXimport

Tip 02: Selectie toepassingen

Je kunt uit drie suites kiezen: de Basic-suite bevat 14 toepassingen, de Standard- en Ultimate suite respectievelijk 85 en 153. Handig is in elk geval dat je bij elke suite afleest hoe groot de download is en hoeveel schijfruimte die na het uitpakken nodig heeft. Dat blijkt best mee te vallen: de meest uitgebreide suite neemt zo’n 1,3 GB schijfruimte in beslag en dus zien we weinig reden om niet meteen voor het totaalpakket te gaan.

Zitten er toch toepassingen tussen waar je echt geen boodschap aan hebt, dan kun je na de selectie van de suite al vinkjes verwijderen naast bepaalde items. Ook mogelijk is dat je eerst alle vinkjes laat weghalen (klik op het sleutelpictogram, onderaan links en kies Alles deselecteren), waarna je zelf de nodige vinkjes plaatst. Het eigenlijke uitpak- en installatiewerk is te volgen via een klein pop-upvenster. Je zult ook merken dat het LiberKey-menu stelselmatig wordt aangevuld, naarmate er meer toepassingen bijkomen.

©PXimport

Kies uit drie suites met tal van voorgeselecteerde applicaties

-

Tip 03: Verkenning startmenu

Mochten er onverhoopt toepassingen zijn die zich niet zomaar willen laten installeren, dan lukt het normaal gesproken wél als je in het pop-upvenster op Installeer deze toepassing op mijn LiberKey klikt. Is alles geïnstalleerd, dan kun je meteen aan de slag.

Laten we ons meteen op het LiberKey-menu focussen: hier tref je alle geïnstalleerde toepassingen aan, opgedeeld in een allerlei rubrieken (zoals Beeld, Kantoor en Veiligheid), met nog extra subrubrieken.

Met een dubbelklik start je een programma op. Klik je een programma maar eenmaal aan, dan verschijnt een venster met extra informatie. Dit venster geeft je bovendien de gelegenheid enkele eigenschappen van de toepassingen aan te passen. Klik op Eigenschappen en pas op het tabblad Snelkoppeling de naam, het icoon en de beschrijving aan. Interessant is ook het tabblad Geavanceerd: hier geef je eventuele parameters voor het programma op, en of je het standaard als administrator wilt opstarten en/of het automatisch samen met het LiberKey-menu moet opstarten. In dit geval kies je bij Autorun de optie Bij starten (als het nog niet draait). Je kunt hier ook een sneltoetscombinatie invoeren, waarmee je de toepassing opstart.

Tip 04: Extra’s

Het LiberKey-menu bevat nog een paar knoppen waar je zeker ook handig gebruik van kunt maken. Een ervan is Mijn documenten. Hiermee open je de submap MyDocuments van de LiberKey-installatiemap op je draagbare medium. Documenten die je hier bewaart, zijn dus ook onderweg maar een muisklik bij je vandaan.

Ook de tabbladen Meest gebruikt en Recent zijn best handig: je vindt hier de applicaties die je enerzijds het meest en het meest recent hebt opgestart. Rechtsonder tref je nog drie knoppen aan: één waarmee je het schijfgebruik (van je usb-stick) controleert, één om het menu naar het systeemvak te verhuizen en één om het menu af te sluiten.

©PXimport

Alle draagbare applicaties komen in een overzichtelijk startmenu terecht

-

Tip 05: Configuratie

De meeste opties vind je terug onder de knop LiberKey Gereedschappen en vooral bij LiberKey Configuratie, dat is opgedeeld in veertien subrubrieken. We doorlopen hier de belangrijkste mogelijkheden. Zo vind je in de subrubriek LiberKey Gereedschappen onder meer de optie Associeer LiberKey met alle bestanden terug. Wanneer je die activeert, krijgt het contextmenu van Windows Verkenner er de optie Open met Liberkey bij. Handig, daarmee open je bestandstypen met een geschikte draagbare toepassing. Je laat dan het best ook het vinkje staan bij Schakel de bestaande associatie uit wanneer het menu sluit, zodat deze optie niet langer beschikbaar is wanneer LiberKey is afgesloten. Je krijgt hier tevens de gelegenheid automatisch draagbare toepassingen te sluiten samen met het sluiten van het menu en eventueel ook het verwisselbare apparaat veilig te verwijderen.

Ook de rubriek Toepassings vernieuwing is interessant: selecteer je hier de optie Download en installeer deze updates automatisch, dan worden prioriteitsupdates zonder jouw tussenkomst geïnstalleerd. Dat zijn vooral programma’s die omwille van de stabiliteit of veiligheid van je systeem het best frequent geüpdatet worden. In de volgende tip lees je meer over het updateproces van LiberKey.

Verder, wil je dat LiberKey samen met Windows opstart, open dan de rubriek Geavanceerde opties en plaats een vinkje bij Start LiberKey bij het starten van Windows. Vergeet niet telkens op de knop Pas toe te drukken om de configuratiewijzigingen daadwerkelijk door te voeren.

©PXimport

Tip 06: Updates

Net als alle andere toepassingen zijn zowel LiberKey als de draagbare programma’s die je op de stick hebt geplaatst, onderhevig aan updates. Het hoeft je gelukkig niet veel moeite te kosten uit te zoeken welke applicaties aan een update toe zijn.

Open het configuratiemenu, kies LiberKey Gereedschappen en klik op Controleer op updates. Er verschijnt een venster met drie opties. Met de knop Update nu mijn LiberKey updatet je de LiberKey-applicatie zelf. De middelste knop (Update mijn draagbare toepassingen) geeft een lijst van alle beschikbare updates voor je programma’s; houd de muisaanwijzer even boven zo’n update om meer informatie te krijgen. Het snelst gaat het natuurlijk als je hier alle updates selecteert, de optie Installeer toepassingen zonder tussenkomst (automatische mode) activeert en op Installeer geselecteerde toepassingen klikt. Voor de derde knop, lees verder.

©PXimport

Tip 07: Catalogus

Met de derde knop in het updatevenster (Open de draagbare toepassingscatalogus) open je een online lijst van alle beschikbare programma’s. Dat zijn er op het moment van schrijven 294 te zijn – nog 141 méér dus dan de toepassingen van de Ultimate-suite. LiberKey is wel zo slim dit overzicht te synchroniseren met de reeds geïnstalleerde programma’s: aan de hand van pictogrammen zie je meteen welke applicaties je al dan niet hebt geïnstalleerd en voor welke toepassingen er een nieuwe versie beschikbaar is. Selecteer de gewenste toepassingen en bevestig de installatie om die aan de wachtrij toe te voegen. Met de knop Installeer geselecteerde toepassingen zet je de downloads en installaties in gang. Laat je niet verleiden om op knoppen met tekst als Start now, Click Here of Start Download te drukken want, die leiden je alleen naar software die je door Googles advertentienetwerk Doubleclick worden geserveerd.

Tip 08: Aanbod

Met bijna 300 verschillende draagbare applicaties mogen we best wel spreken over een indrukwekkend aanbod. Daar zitten heel wat pareltjes tussen, maar wellicht ook applicaties die voor jou minder interessant zijn. We laten je graag zelf het kaf van het koren scheiden, maar willen toch graag vijf tools in het zonnetje zetten. We denken namelijk dat die op elke usb-stick wel een plaats verdienen. Mocht je een applicatie weer uit LiberKey willen verwijderen: klik er in het menu op met de rechtermuisknop, kies Verwijder en volg de verdere instructies.

©PXimport

LiberKey biedt bijna 300 draagbare applicaties aan!

-

Tip 09: LibreOffice

Een complete, draagbare kantoorsuite komt ongetwijfeld altijd van pas. Een van de meest populaire suites is LibreOffice en het is meteen een van de zwaarste LiberKey-applicaties: uitgepakt heeft de suite meer dan 700 MB nodig. LibreOffice is goed vergelijkbaar met OpenOffice.org, maar het wordt geheel ontwikkeld door de gemeenschap (los van Oracle). Het pakket bestaat uit zes applicaties: tekstverwerker Writer, spreadsheet Calc, presentatiepakket Impress, tekenprogramma Draw, database Base en wiskundemodule Math. Je vindt LibreOffice in de catalogus, bij Office / Office suite.

©PXimport

Tip 10: CCleaner

Word je wel vaker ingeroepen als handige Harry of vermijd je liever dat je ongewild sporen van je pc- en internetgebruik achterlaat, dan mag CCleaner niet in je arsenaal ontbreken. Het wordt standaard mee geïnstalleerd met de Ultimate-suite, in de rubriek Systeemvoorzieningen / Schoonmaak- en Deïnstallatie. Met deze tool verwijder je snel allerlei tijdelijke bestanden, zowel van Windows als van allerlei bekende applicaties. CCleaner is wel zo slim om je eerst het resultaat van een scanronde te tonen en je zelf te laten beslissen welke data je overtollig of ongewenst acht. Verder bevat het programma onder meer een tool om data grondig te wissen (Drive Wiper).

©PXimport

Tip 11: 7-Zip

Of je nu een zip-bestand hebt gedownload of je wilt een hele reeks bestanden van de harde schijf zo compact mogelijk naar je usb-stick kopiëren: in beide gevallen komt een archiveringstool als 7-Zip goed van pas. Met dit programma kun je namelijk zowel bestanden in- als uitpakken. 7-Zip is trouwens veel flexibeler dan de standaard zip-functie van Windows. Dat merk je niet alleen in het aantal ondersteunde formaten (waaronder tar, gzip, 7z, rar en iso), maar afhankelijk van het gekozen formaat kun je bovendien de mate van compressie instellen, je archiefbestand met een wachtwoord beveiligen (verstandig op een usb-stick) en het archief in kleinere gehelen uitsplitsen. Je vindt 7-Zip bij Bestandsbeheer / Compressie.

©PXimport

Tip 12: VLC Media Player

Het is best frustrerend wanneer je een leuk mediabestand tegenkomt, maar op de pc waarop je het usb-medium hebt ingeplugd, ontbreekt een geschikte speler. Met VLC Media Player zit je haast altijd goed: er zijn weinig formaten waarmee deze populaire speler niet overweg kan. De tool heeft bovendien heel wat extra’s aan boord, zoals filters en effecten, en laat zich zelfs als een streaming-mediaserver over je netwerk inzetten. VLC Media Player dien je wel nog apart te installeren vanuit de catalogus, via Video / Player.

©CIDimport

Tip 13: Browsers

Een draagbare browser heeft het voordeel dat je altijd je favoriete browser bij de hand hebt. LiberKey biedt vier browsers: Chromium, Firefox, Google Chrome en Opera. Met Chrome kun je webapplicaties zoals Google Documenten in offline modus gebruiken. Opera op zijn beurt is erg veelzijdig en biedt je tevens een mailclient, nieuwslezer en downloadbeheerder met bittorrent-ondersteuning aan. Firefox maakt nog steeds indruk door de uitgebreide waaier aan extensies. Je vindt deze browsers in de catalogus, bij Internet / Browser.

Overigens, mocht je een bepaalde applicatie niet meteen terugvinden in het LiberKey-menu, onderaan het menu vind je een handige zoekbalk.

©CIDimport

▼ Volgende artikel
Review Huawei Watch Fit 4 Pro – Smartwatch of fitnesstracker?
© Rens Blom
Gezond leven

Review Huawei Watch Fit 4 Pro – Smartwatch of fitnesstracker?

De Huawei Watch Fit 4 Pro is een nieuwe fitnesstracker. Of is het toch een smartwatch? De wearable lijkt ertussenin te zitten, wat een interessante gebruikservaring oplevert. In deze review lees je onze ervaringen met de Watch Fit 4 Pro, die een adviesprijs van 280 euro heeft.

Uitstekend
Conclusie

Met de Huawei Watch Fit 4 Pro koop je een wearable die oogt als een premium smartwatch, voorzien van een groot scherm en met een lange accuduur. De wearable werkt met Android en iOS en biedt veel functies, maar mist ook zaken die je misschien belangrijk vindt. Of de Watch Fit 4 Pro jouw ideale wearable is, hangt daarom af van je wensen. Deze fitnesstracker/smartwatch laat in ieder geval een goede indruk achter.

Plus- en minpunten
  • Luxe, licht ontwerp
  • Lange accuduur
  • Uitgebreide gezondheidsmetingen
  • Werkt met Android en iOS
  • Mist functies als contactloos betalen
  • Kan door groter scherm lomp staan om smallere pols

Goed om te weten is dat de Watch Fit 4 Pro een duurdere versie is van de tegelijk gelanceerde Watch Fit 4. Die heeft een adviesprijs van 170 euro – een wezenlijk verschil. Het prijsverschil uit zich met name in de eenvoudigere behuizing en wat minder geavanceerde sensoren om je gezondheid te meten. Waar de Watch Fit 4 een typische betaalbare fitnesstracker is, komt de Pro-versie daadwerkelijk luxer over.

©Rens Blom

We hebben de Watch Fit 4 Pro anderhalve week om de pols gehad en zijn positief verrast over het uiterlijk en draagcomfort. De wearable oogt wat oneerbiedig gezegd erg veel als de peperdure Apple Watch Ultra, maar is dunner en lichter. Dat merk je om de pols. Je overhemd of T-shirt glijdt zo over de wearable heen en ook met slapen hebben we weinig erg gehad in het feit dat we een 30 gram wegende gadget droegen. De bouwkwaliteit komt premium over en een regenbui of duik in een zwembad is geen probleem. Wij ontvingen de Watch Fit 4 Pro met zachte stoffen band, die niet irriteert. Het bandje is verwisselbaar. De kroon draait en navigeert zo door de interface.

Groot scherm

Is de Watch Fit 4 Pro een fitnesstracker? Sommige functies wijzen erop, maar fitnesstrackers staan ook bekend om hun doorgaans kleinere, smalle schermen. In deze Huawei-wearable zit echter een groot rechthoekig scherm, dat veel doet denken aan een Apple Watch. Op het grote scherm met saffierglas zie je duidelijk de tijd, meldingen van je smartphone, gezondheidsinformatie en andere gegevens. Het scherm is binnen en buiten goed afleesbaar, al kan het display onder sommige omstandigheden wel spiegelen. Dan moet je wat beter kijken of je pols wat draaien.

Onderstaande foto's laten zien wat we bedoelen. Op de ene afbeelding spiegelt het scherm nogal, waar het scherm op de andere foto wél goed afleesbaar is.

©Rens Blom

Het scherm kan spiegelen.

©Rens Blom

Je pols draaien kan het spiegelen verhelpen, waardoor het scherm erg goed afleesbaar is.

Veel functies

De Huawei Watch Fit 4 Pro heeft veel ingebouwde functies. Natuurlijk, er is keuze uit meer dan honderd wijzerplaten om geheel naar eigen smaak te zien hoe laat het is. De wearable houdt echter ook je hartslag, aantal gezette stappen, sportieve activiteiten en slaap bij (mits je de tracker 's nachts draagt). Ook kun je meldingen van je smartphone laten tonen op het wearablescherm. Je bepaalt zelf van welke apps. Antwoorden kan doorgaans niet of alleen met vooraf ingestelde reacties.

Je kunt bellen met de Watch Fit 4 Pro, mits de wearable via bluetooth verbonden is met je smartphone. Over je smartphone gesproken: dat kan een Android-toestel of Apple iPhone zijn. Huawei's wearable werkt met beide besturingssystemen. Klinkt logisch, maar sommige smartwatches van andere merken werken alleen met Android óf iOS. De Huawei-smartphoneapp die hoort bij de Watch Fit 4 Pro installeer je op een iPhone eenvoudig uit de App Store. Op een Android-toestel dien je de app via een omweg te installeren, omdat Huawei van de Amerikaanse overheid geen apps in de Google Play Store mag aanbieden. Dat is eenmalig een onhandige handeling. De smartphone-app zelf werkt naar behoren, bevat veel instellingen en toont door de Watch Fit 4 Pro verzamelde informatie op een overzichtelijke manier.

©Rens Blom

De smartphone-app geeft informatie duidelijk weer en laat je ook kiezen uit heel veel wijzerplaten.

Lange accuduur

Een sterke eigenschap van Huawei-wearables is de lange accuduur, te danken aan een energiezuinige processor en eveneens energiezuinige software. Ook de Watch Fit 4 heeft een lange adem. Wij hebben 'm na zeven dagen aan de oplader moeten leggen, wat we een hele respectabele accuduur vinden. Het doet ons ook weer denken aan wat de Watch Fit 4 Pro nu precies is. De wearable komt qua ontwerp en scherm over als een smartwatch, maar biedt de lange accuduur waar fitnesstrackers om bekendstaan.

Conclusie: Huawei Watch Fit 4 Pro kopen?

Met de Huawei Watch Fit 4 Pro koop je een wearable die oogt als een premium smartwatch, voorzien van een groot scherm en met een lange accuduur. De wearable werkt met Android en iOS en biedt veel functies, maar mist ook zaken die je misschien belangrijk vindt. Of de Watch Fit 4 Pro jouw ideale wearable is, hangt daarom af van je wensen. Deze fitnesstracker/smartwatch laat in ieder geval een goede indruk achter.

▼ Volgende artikel
🏁 F1 op je iPhone? Met de Kaarten-app zit je in Monaco op pole position
© Apple
Huis

🏁 F1 op je iPhone? Met de Kaarten-app zit je in Monaco op pole position

In aanloop naar de Grand Prix van Monaco op 25 mei heeft Apple nieuwe functies toegevoegd aan de Kaarten-app. Heb je een iPhone of iPad, dan kun je Monaco nu bekijken in 'Steden in Detail', inclusief een 3D-weergave van het Formule 1-circuit.

De nieuwe weergave toont Monaco met opvallend veel detail. Iconische plekken zoals het Casino de Monte-Carlo, het Hôtel de Paris en de F1 Paddock Club zijn volledig in 3D te zien. In de donkere modus krijg je Monaco bij maanlicht te zien. Dit kleurenschema wordt bij zonsondergang ingeschakeld.

©Apple

Ook wegbelijning, bomen, voetgangerszones en openbaar vervoer zijn tot in detail zichtbaar. Automobilisten krijgen bovendien een speciale dashboardweergave met overzicht van kruispunten en rijbanen op ooghoogte, wat navigeren makkelijker maakt.

F1-circuit met extra lagen

Speciaal voor de Formule 1 zijn het circuit en de belangrijkste bochten gemarkeerd in Apple Kaarten. Ook tribunes, bruggen, de finish en andere elementen rond het parcours zijn in 3D weergegeven. Daardoor kun je als toeschouwer of fan het parcours virtueel verkennen – handig als je er bent, of gewoon thuis meekijkt.

©Apple

Meer Formule 1 in Kaarten

In verband met de aanstaande première van F1 The Movie, een film van Apple Original Films, is er ook een speciale gids beschikbaar in Kaarten. Die bevat bekende circuits van over de hele wereld, waaronder die uit de film en uiteraard Monaco zelf.